Ταυτότητα

Strength of the Sword 3

Strength of the Sword 3

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: PlayStation Store
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Ivent Games Ημ. Έκδοσης: 05/06/2013
PEGI: 12 Εκδότης: Ivent Games Πλατφόρμες: PlayStation 3


Υψηλή πρόκληση μέσα από... χαμηλό budget

Η βιομηχανία των video games έχει δει τεράστιες αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο δημιουργίας ενός παιχνιδιού και τα εργαλεία που έχει κάποιος σήμερα στη διάθεση του για να αναπτύξει έναν τίτλο είναι σαφώς πιο ανεπτυγμένα. Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία ανάπτυξης ενός video game είναι σε μεγάλο βαθμό ευκολότερη από ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Για αυτό το λόγο, εταιρίες σαν την Ivent Games έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κάτι δικό τους και να προσφέρουν μία εμπειρία στους παίκτες όπως εκείνοι θα ήθελαν. Η Ivent Games δημιουργήθηκε από τον Georgi Rakidov και έχει ως έδρα της τη Βουλγαρία. Ο Georgi Rakidov δημιούργησε τη συγκεκριμένη εταιρία με μία φιλοσοφία. Αυτή η φιλοσοφία λέει ότι σε κανένα project της Ivent Games δεν θα δουλέψουν παραπάνω από 5 άτομα. Το πόσο εύκολο είναι να κρατήσει κανείς μία τέτοια υπόσχεση σε περίπτωση που πετύχει η εταιρία του, φαίνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά το Strength of the Sword 3 αναπτύχθηκε μόνο από δύο άτομα παραμένοντας έτσι πιστό στη φιλοσοφία αυτή.

Strength-of-the-sword-3-image-01.jpg

Ο τίτλος κάνει χρήση της PhyreEngine, η οποία ανήκει στην Sony Computer Entertainment, κάτι που καθιστά το Strength of the Sword 3 αποκλειστικό τίτλο του PlayStation 3 και το τέλος μίας τριλογίας. Δυστυχώς, η Ivent Games ξέχασε εντελώς το χάος που επικρατεί στον gaming κόσμο κατά τη διάρκεια της E3 και έτσι δημοσίευσε το Strength of the Sword 3 στο PlayStation Network στις 5 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει πως αρκετές ιστοσελίδες της βιομηχανίας δεν του έδωσαν σημασία.

Εμείς όμως αποφασίσαμε να κάνουμε μία μικρή παρουσίαση στην παραγωγή της Ivent Games, γιατί πιστεύουμε πως αξίζει να αφιερώσετε το χρόνο σας σε αυτή. Το Strength of the Sword 3 δεν ακολουθεί κάποιο σενάριο. Αντιθέτως, σκοπό έχει να θέσει μία μεγάλη πρόκληση στους παίκτες μέσω της εξελιγμένης AI, παρά να παραδώσει έναν τίτλο με ολοκληρωμένη ιστορία. Όντας ένας action combat arena τίτλος, οι παίκτες αντιμετωπίζουν κύματα εχθρών σε διάφορα επίπεδα.

Strength-of-the-sword-3-image-02.jpg

Όταν ξεκινήσαμε το Strength of the Sword 3 δεν περιμέναμε να δούμε έναν arena combat based τίτλο. Η Ivent Games όμως δεν μας απογοήτευσε και μας παρέδωσε μία παραγωγή με εξαιρετικές δόσεις πρόκλησης. Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι δόκιμη μία σύγκριση ανάμεσα στο Dark Souls και το Strength of the Sword 3 σε ό,τι αφορά το επίπεδο πρόκλησης, αλλά μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως ο τίτλος βασίζεται στις ικανότητες του κάθε παίκτη και τον ωθεί να προσπαθήσει ακόμα περισσότερο σε κάθε προσπάθειά του.

Οι παίκτες ελέγχουν ένα σκελετό, ο οποίος έχει στην κατοχή του ένα σπαθί και μία ασπίδα ως μέσα άμυνας από τους εχθρούς του. Ο εξοπλισμός του ήρωα δεν αναβαθμίζεται, αλλά αντ’ αυτού μας δίνεται η δυνατότητα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να αποκτήσουμε δυνατότερα σπαθιά και ασπίδες. Δυστυχώς, η απόκτηση δυνατότερου εξοπλισμού αργεί να πραγματοποιηθεί και χρειάζεται ένα playthrough για να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε βελτιωμένα σπαθιά. Επίσης, τα επιπρόσθετα όπλα του ήρωά μας, όπως το φλογοβόλο, οι χειροβομβίδες, οι ρουκέτες και τα στιλέτα, αποτελούν πολύ καλές εναλλακτικές λύσεις μέχρι την πλήρη αναβάθμιση του πρωταγωνιστή.

Strength-of-the-sword-3-image-03.jpg

Εκτός από τα μεγάλα επίπεδα πρόκλησης που προσφέρει, το Strength of the Sword 3 έχει εξαιρετικούς μηχανισμούς σε ό,τι αφορά το combat system (και δεδομένου ότι ο τίτλος δημιουργήθηκε μόνο από δύο άτομα). Η έκπληξή μας στο πόσο βολικός ήταν ο χειρισμός του ήρωά μας -ο οποίος θυμίζει αρκετά τον πρωταγωνιστή του Medievil- ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

Λόγω των δύσκολων bosses, το παιχνίδι απαιτεί από τους παίκτες να έχουν πάρα πολύ καλά αντανακλαστικά. Αυτό πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση με τους μηχανισμούς ενός τίτλου, διότι αν το gameplay δεν έχει δεχτεί την απαραίτητη φροντίδα, τότε τα αντανακλαστικά των παικτών δεν θα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Με λίγα λόγια, το Strength of the Sword 3 δεν μας έφερε στο σημείο να εκνευριστούμε με το χειρισμό του, κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για έναν τίτλο που αναπτύχθηκε από δύο άτομα. Και, κατά συνέπεια, δημιούργησε εκνευρισμό και απορία για το χειρισμό που βλέπουμε σε παιχνίδια μεγαλύτερου budget.

Από την άλλη, τα γραφικά του τίτλου δεν είναι το δυνατό σημείο του. Βέβαια, δεν είναι τόσο η ποιότητα των γραφικών που μας ενόχλησε, αλλά περισσότερο ο αδιάφορος σχεδιασμός των επιπέδων. Παρόλα αυτά, το animation των κινήσεων εντυπωσίαζει και προσφέρει πολλά στη συνολική παρουσίαση. Η διάρκεια του Strength of the Sword 3 είναι πάρα πολύ μικρή, κοντά στις 3 ώρες, αλλά το Challenge Pit του παιχνιδιού, ακριβώς όπως λειτουργεί ένα survival mode, είναι σε θέση να ωθήσει τους παίκτες να πιάσουν ξανά στα χέρια τους το Dualshock 3 -αλλά, και πάλι, δυστυχώς για λίγες ώρες.

Το Strength of the Sword 3 μπορεί να μην είναι ο πιο ενδιαφέρον τίτλος που παίξαμε το τελευταίο διάστημα, αλλά σίγουρα αποτελεί μία καλή απόδειξη για το τί μπορεί να κάνει κάποιος σήμερα σε αυτή τη βιομηχανία αν έχει μεράκι και θέληση. Αν, λοιπόν, σας αρέσει η πρόκληση, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως το Strength of the Sword 3 θα σας ανταμείψει άριστα σε αυτόν τον τομέα.

Το Strength of the Sword 3 κυκλοφορεί στο PlayStation Store σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στην τιμή των €9.99.

Δημήτρης Τσορβάς

Θετικά

  • Μεγάλο επίπεδο πρόκλησης χωρίς να αδικείται ο παίκτης
  • Απολαυστικό σύστημα μάχης
  • Βολικός χειρισμός

Αρνητικά

  • Αδιάφορος σχεδιασμός επιπέδων
  • Έλλειψη ιστορίας
  • Σύντομη διάρκεια
  • Ελάχιστο replayability

Βαθμολογία

Συμμετεχουν