Ταυτότητα

Worms: The Revolution Collection

Worms: The Revolution Collection

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Team 17 Ημ. Έκδοσης: 03/05/2013
PEGI: 12 Εκδότης: Mastertronic Πλατφόρμες: Xbox 360


Eπανάσταση & Αρμαγεδδώνας 2 σε 1!

Όπως ίσως να θυμάστε και από το περσινό μας review, το Worms Revolution είχε κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή και αν και περιείχε ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις για τη σειρά, δεν κατάφερε να φέρει την επανάσταση και να αναθερμάνει την αγάπη του κοινού. Οι ιδέες, όμως, ήταν εκεί και ακόμα και μετά από τόσα πολλά παρόμοια παιχνίδια, η ανάγκη αρκετών παικτών για μια σταλίτσα σκουληκομάχης δεν δείχνει να έχει ξεδιψάσει.

Τα παλικάρια της Turn 17, λοιπόν, αποφάσισαν να πιάσουν όσους ξέφυγαν από τις φρενήρεις σκουληκοκραυγές και προχώρησαν στην κυκλοφορία ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος πακέτου. Κυκλοφορώντας σε retail μορφή και ως αποκλειστικότητα του Xbox 360, το Worms The Revolution Collection προσφέρει στον παίκτη τα παιχνίδια Armageddon και Revolution, μαζί με τα 8 DLCs τους, σκάβοντας μία σκουληκότρυπα που δύσκολα θα εγκαταλείψει κανείς σε λιγότερο από δεκάδες ώρες παιχνιδιού.

worms-revolution-collection-image-01.jpg

Όπως είχαμε πει, το Worms Revolution ήταν η επιστροφή της σειράς στο κλασσικό της, δισδιάστατο gameplay μετά από μια σειρά αποτυχιών στην 3η διάσταση, και για πρώτη φορά προσέφερε ορισμένες ουσιαστικές προσθήκες και βελτιώσεις που πραγματικά είχε ανάγκη η σκουληκοπαρέα. Αναβαθμίζοντας τα γραφικά και περνώντας τα μέσα από ένα cell-shaded φίλτρο, δημιούργησε μια 2.5D ατμόσφαιρα, που προσφέρει ένα ιδιαίτερο βάθος στην σκηνή.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα backgrounds έπαψαν να είναι στατικά και είχαν τα δικά τους physics και κινήσεις, ενώ το νερό απέκτησε πραγματική μορφή και υφή και προσέφερε νέες στρατηγικές. Το Worms Armageddon, από την άλλη, μπορεί να μην περιέχει αυτές τις βελτιώσεις αλλά καταφέρνει και κερδίζει τον παίκτη χάρη στο εκπληκτικό art direction του τίτλου και τα πιο ευφάνταστα γραφικά που έχουμε αντικρύσει στη σειρά.

worms-revolution-collection-image-02.jpg

Όσον αφορά το gameplay, τα πράγματα βρίσκονται,ι πάνω κάτω, στο αναμενόμενο στυλ της σειράς. Θα πρέπει να πάρετε τον έλεγχο μιας ομάδας από σκουλήκια και παίζοντας κάτω από ένα turn based σύστημα, θα πρέπει να ελιχθείτε στον χάρτη και να εξολοθρεύσετε τους αντιπάλους σας με ένα από τα δεκάδες όπλα που έχετε στην κατοχή σας. Το δε Revolution περιέχει και τη μεγαλύτερη βελτίωση που έχει δει η σειρά από την γέννησή της, αυτή της εισόδου των classes στα worms.

Βάζοντας στην άκρη τα απλά soldier worms, που απλά έκαναν λίγο απ’όλα, πλέον οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν για την ομάδα τους σκουλήκια και από τρεις ακόμα κατηγορίες, τους Scouts, Scientists και Heavies. Οι Scouts έχουν τη δυνατότητα να κινούνται πολύ πιο γρήγορα στο χάρτη, αλλά και να κάνουν θεαματικά άλματα, οι Scientists προσφέρουν ένα περιορισμένο healing +5 βαθμών στην αρχή του κάθε γύρου και, τέλος, οι Heavies έχουν μεγαλύτερη αντοχή στα χτυπήματα αλλά και μεγαλύτερο damage στις δικές τους επιθέσεις. Αυτή η προσθήκη αποδείχθηκε εκπληκτικά ενδιαφέρουσα στο multiplayer, με τους παίκτες να δοκιμάζουν συνεχώς διαφορετικούς συνδυασμούς και το στυλ μάχης να εναλλάσσεται από παιχνίδι σε παιχνίδι.

worms-revolution-collection-image-03.jpg

Παρόλες τις χαρές τους όμως, τα δύο αυτά παιχνίδια είχαν ορισμένα προβλήματα που δεν ήταν εύκολο να αγνοηθούν. Το single player campaign ήταν αρκετά σύντομο, η Α.Ι. έκανε τα γνωστά ανεβοκατεβάσματά της (από σαδιστική έως κλινικά νεκρή) και στο Revolution, παρά τα βελτιωμένα γραφικά, οι χάρτες έδειχναν πιο άδειοι από ποτέ. Στο πακέτο που έχουμε στα χέρια μας, όμως, τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα δείχνουν να έχουν ξεπεραστεί, με εξαίρεση την Α.Ι. φυσικά που παραμένει στα επίπεδα της δεκαετίας του '90.

Βλέπετε, τα 8 dlcs που το συνοδεύουν προσθέτουν μια πολύ μεγάλη γκάμα νέων υλικών, όπλων, περιοχών και αντικειμένων, αυξάνοντας σημαντικά τη διασκέδαση, το βάθος αλλά και τη διάρκεια των παιχνιδιών. Και αν ακόμα και αυτά δεν σας φτάνουν, τα map building tools που συνοδεύουν το κάθε παιχνίδι είναι ικανά να σας βοηθήσουν να πάτε την φαντασία σας ακόμα παραπέρα.

Το Worms: The Revolution Collection πρέπει να είναι το πιο πλήρες, το πιο ιδιαίτερο, το πιο καλό πακέτο Worms που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Περιέχει δύο από τα καλύτερα παιχνίδια μιας τεράστιας σειράς (που διαθέτει πάνω από 20 παιχνίδια), εμπλουτισμένα με πολύ έξτρα υλικό, και στην εξαιρετικά χαμηλή τιμή των 20 ευρώ περίπου, είναι σχεδόν έγκλημα να μην το δοκιμάσει κανείς.

Το βασικό μας πρόβλημα, όμως, με τη σειρά, παραμένει. Παρόλες τις επιφανειακές βελτιώσεις, η κακή ποιότητα της Α.Ι. και το γεγονός ότι νιώθουμε πως παίζουμε ένα πιο εντυπωσιακό Worms του 1995 αρχίζει να προκαλεί αμφιβολίες στο κατά πόσο μπορεί να παραμείνει βιώσιμη αυτή η σειρά. Όπως και να έχει το πράγμα όμως, έχουμε να κάνουμε με δύο πολύ διασκεδαστικά παιχνίδια που σίγουρα αξίζει να δει ο κάθε κάτοχος Xbox 360.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

  • Περιέχει τα καλύτερα Worms που έχουν κυκλοφορήσει εδώ και 10 χρόνια
  • Το Revolution γίνεται πολύ πιο πλήρες με όλα τα dlc του

Αρνητικά

  • Παραμένουν τα γνωστά προβλήματα στο χειρισμό και την A.I.
  • Ακόμα και σε 2D, η σειρά δείχνει να έχει φτάσει σε τέλμα

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν