Ταυτότητα

Mario & Luigi: Dream Team Bros.

Mario & Luigi: Dream Team Bros.

Edition: N/A Genre: RPG Διάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: AlphaDream Ημ. Έκδοσης: 12/07/2013
PEGI: 3 Εκδότης: Nintendo Πλατφόρμες: Nintendo 3DS


The year of ...?

Το 2013 είναι για τη Nintendo “η χρονιά του Luigi”. Ο χαρακτηρισμός αυτός, όμως, σίγουρα δεν αναφέρεται μόνο στη χρονιά που ο Luigi πέρασε επιτέλους στο προσκήνιο. Αναφέρεται σ' αυτό που αποτελεί ουσιαστικά το 2013 για την ίδια την εταιρία από το Kyoto. Κι αυτό, γιατί φέτος η Nintendo βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, στο οποίο προσπαθεί να εδραιώσει περισσότερο τις καινούργιες της κονσόλες, δηλαδή το 3DS και -κυρίως- το Wii U, στηριζόμενη αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις και κόντρα σε όλους όσους κατακρίνουν την κατεύθυνση που ακολουθεί και προφητεύουν την καταστροφή της.

Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να υποστηρίξουμε πως η φράση “The year of Luigi” κρύβει ένα βαθύτερο μήνυμα, που σκοπό έχει να μεταδώσει πίστη και δύναμη τόσο στο κοινό της εταιρίας όσο και στο εσωτερικό της. Και το μήνυμα αυτό είναι πως μερικές φορές τα outsider καταφέρνουν να πετύχουν, διαψεύδοντας τους πάντες. Ένα outsider του Mario franchise είναι κι ο συμπαθέστατος Luigi, για τον οποίο η Nintendo έχει χτίσει την εικόνα του άγαρμπου φοβιτσιάρη, που κρύβεται στη σκιά του μεγαλύτερου αδελφού του, καθώς ο δεύτερος κερδίζει όλη τη δόξα.

mario-luigi-dream-image-01-thumb.jpgΝα, όμως, που τα πράγματα άλλαξαν κι ο Luigi, έχοντας ήδη πρωταγωνιστήσει στα εξαιρετικά Luigi's Mansion 2 και New Super Luigi U, χτυπά για τρίτη φορά μέσα από το Mario & Luigi: Dream Team Bros., το τέταρτο κεφάλαιο της σειράς Mario & Luigi, η οποία λίγο πριν συμπληρώσει 10 χρόνια ζωής στα φορητά της Nintendo, κάνει το ντεμπούτο της στο 3DS. Αφού, λοιπόν, ταξίδεψαν στο χρόνο και στο στομάχι του Bowser στους τίτλους του DS, οι αδελφοί Mario καλούνται τώρα να βουτήξουν στον κόσμο των ονείρων και να εξερευνήσουν το υποσυνείδητο του Luigi. Εμείς αξίζει να τους ακολουθήσουμε σε ένα ακόμη “sequel” ενός ακόμη “spin-off” του Mario franchise;

Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα !

Έχοντας ξεχάσει τι συνέβη την προηγούμενη φορά που αποφάσισαν να πάνε διακοπές, η πριγκίπησα Peach κι οι φίλοι της αποδέχονται την επίσημη πρόσκληση να επισκεφθούν το παραδεισένιο νησί Pi'illo. Η ηγεσία κι οι κάτοικοι του νησιού έχουν σκοπό να το αναδείξουν ως τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό κι έτσι η επίσκεψη της Peach έχει γι' αυτούς τεράστια σημασία, αφού προσδοκούν να κάνουν “άνοιγμα” προς το Μανιταροβασίλειο.

mario-luigi-dream-image-02-thumb.jpgΚι η αλήθεια είναι ότι το Pi'llo ενδείκνυται για διακοπές, αφού εκτός από παραλίες, μαγαζιά και πάρκα διαθέτει και μνημεία του αρχαίου πολιτισμού των Pi'llow, πλάσματα που έμοιαζαν με...μαξιλάρια και μπορούσαν να ταξιδεύουν στον κόσμο των ονείρων. Με την άφιξη, λοιπόν, της παρέας, το κακό που αφάνισε τους Pi'llow κάνει την επανεμφάνισή του (καμία σύμπτωση εδώ) και απαγάγει την Peach (ποιός θα το περίμενε ε;). Έτσι, ενώ οι υπόλοιποι τουρίστες συνεχίζουν ανέμελα τις διακοπές τους, οι Mario και Luigi, με τη βοήθεια του πρίγκηπα των Pi'llow, πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την εφιαλτική -κυριολεκτικά και μεταφορικά- απειλή, για να σώσουν το νησί από την καταστροφή και να αναστήσουν τη χαμένη φυλή του.

Για να το πετύχουν, θα πρέπει, εκτός από τις ομορφιές του νησιού, να εξερευνήσουν και τον κόσμο των ονείρων, στον οποίο εισέρχεται ο Mario μέσα από πύλες, που για κάποιο λόγο έχει τη δυνατότητα να ανοίγει ο Luigi όταν κοιμάται ξαπλώνοντας σε συγκεκριμένα μαξιλάρια. Βέβαια κι ο Luigi ακολουθεί τον Mario στον κόσμο των ονείρων, αλλά υπό τη μορφή του Dreamy Luigi, που διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις (περισσότερα γι' αυτό στη συνέχεια).

mario-luigi-dream-image-03-thumb.jpgΑν το σενάριο σας φαίνεται τρελό μέχρι εδώ, ακόμα δεν έχετε δει τίποτα... Αλλά εδώ μιλάμε για το καλό είδος τρέλας, αυτό που προκύπτει αυθόρμητα από μεγάλα κέφια και συνεπάγεται πολύ χαβαλέ. Έτσι, το καλοκαιρινό setting κι η σουρεαλιστική ιστορία του παιχνιδιού είναι η αφορμή για να παρακολουθήσουμε ένα σωρό ξεκαρδιστικά σκηνικά και να γνωρίσουμε τους “εκκεντρικούς” κατοίκους και τουρίστες του νησιού. Όπως και στους προήγουμενους τίτλους της σειράς Mario & Luigi, οι διάλογοι του Dream Team είναι σε μορφή κειμένου -σε συνδυασμό με ψήγματα voice acting (κυρίως κραυγές και ακαταλαβίστικα ιταλικά)- και διασκεδάζουν τον παίκτη με το άφθονο χιούμορ που κουβαλάνε οι ατάκες.

Αλλά ποιός χρειάζεται το voice acting και πώς να μην γελάσει, διαβάζοντας (κι ακούγοντας νοερά) τη γαλλική προφορά του ξεναγού που συναντάμε στην αρχή του παιχνιδιού (“Zis is not a problem monsieur Mario!”) καθώς προσπαθεί να μπαλώσει τα ευτράπελα που συμβαίνουν κατά την άφιξά μας στο νησί.

Πληθωρικό Δροσιστικό Cocktail Gameplay

mario-luigi-dream-image-05-thumb.jpgΌπως κι οι προηγούμενοι τίτλοι της σειράς Mario & Luigi, έτσι και το Dream Team πρόκειται στη βάση του για ένα j-rpg με turn-based μάχες και μπόλικους απλούς γρίφους κι ανάλαφρο platforming έξω από αυτές. Η πρώτη μεγάλη εξέλιξη σε σχέση με το παρελθόν έχει να κάνει με το γεγονός πως, πλέον, η δράση μετακόμισε μόνιμα στην επάνω οθόνη του 3DS, με την touch screen να χρησιμεύει ως inventory και χάρτης. Η πιο “ευρύχωρη” αναλογία οθόνης επιτρέπει στις μάχες να “απλωθούν” κι έτσι τόσο οι Mario και Luigi -αλλά κι οι εχθροί- έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κίνησης και στους τέσσερεις άξονες.

{PAGE_BREAK}

Ως αποτέλεσμα οι developers μπόρεσαν να δώσουν στους εχθρούς μεγαλύτερη ποικιλία κινήσεων, κάνοντας πιο ενδιαφέρον το σύστημα των counter-attacks, αφού οι Mario και Luigi πρέπει τώρα να κινούνται και να αποκρούουν επιθέσεις σε όλες τις κατευθύνσεις. Βέβαια, το απλοϊκό, κλασικό σύστημα των A και B για τον έλεγχο του Mario και του Luigi αντίστοιχα στα quick-time events των μαχών παραμένει, αλλά δεν είναι μόνο η προσθήκη του Circle Pad που κάνει τις μάχες του DT καλύτερες από αυτές των προκατόχων του.

Κι αυτό γιατί οι ειδικές επιθέσεις που εκτελούν μαζί οι αδελφοί Mario εκμεταλλεύονται τις τρεις διαστάσεις κι είναι πιο θεαματικές από ποτέ. Επιπλέον, το παιχνίδι δεν περιορίζεται πια στο κλασικό tag-team είδος μάχης, αφού στον κόσμο των ονείρων ο Dreamy Luigi γίνεται ένα με τον Mario, δίνοντάς του τα HP και τα BP του (τα Battle Points που απαιτούνται για τις ειδικές επιθέσεις) και κάθε επίθεση του Mario εκτελείται εν συνεχεία κι από μία ορδή από πολλούς Luigi.

mario-luigi-dream-image-06-thumb.jpgΈτσι, π.χ., μετά το κλασικό άλμα, μία βροχή από Luigi χτυπάει τους εχθρούς ή η επίθεση με το σφυρί “γεννάει” μία σειρά από Luigi που σφυροκοπά τη μπροστινή σειρά των εχθρών. Οι πολυάριθμοι εχθροί κι οι διαφορετικές ειδικές -Luiginary- επιθέσεις στις μάχες στον dream world, σπάνε τη μονοτονία, προσθέτοντας στο παιχνίδι ένα δεύτερο, ξεχωριστό είδος μαχών. Τέλος, τα διάφορα boss fights είναι με τη σειρά τους απαιτητικά κι ενίοτε επικά, ιδίως τα “giant boss fights”, τα οποία γεμίζουν και τις δύο οθόνες, αναγκάζοντάς μας να κρατάμε κάθετα το 3DS και να χρησιμοποιούμε την οθόνη αφής για τις επιθέσεις μας.

Πίσω από τις μάχες, τώρα, συνεχίζει να υπάρχει ένα στιβαρό και αρκούντως βαθύ σύστημα leveling, ενώ ο εξοπλισμός που επιλέγουμε για τον Mario και τον Luigi παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κι ευνοεί τον πειραματισμό. Σ' αυτό φυσικά συνεισφέρει και το ανανεώμενο σύστημα των badges. Στο Dream Team επιλέγουμε από ένα badge για τον Mario και τον Luigi και τα δύο μαζί φτιάχνουν ένα συγκεκριμένο effect που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, γεμίζοντας σταδιακά μετά από κάθε επίθεση την ανάλογη μπάρα.

mario-luigi-dream-image-07-thumb.jpgΟι συνδυασμοί των badges αγγίζουν τους 32 και μαζί με τα stats και τον εξοπλισμό ο παίκτης μπορεί πραγματικά να φτιάξει το προσωπικό του στυλ μάχης. Μάλιστα, κάθε 8 levels, ο Mario κι ο Luigi ανεβαίνουν rank και μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα διάφορα μόνιμα “rank up effects”. Τα effects αυτά μας δίνουν περισσότερη αντοχή, ζωή, critical damage, γρηγορότερο leveling κ.α., και δεδομένου ότι μπορούμε να αποκτήσουμε μόνο 5 σ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού η επιλογή μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Το αρνητικό στα παραπάνω είναι ότι στην αρχή του το παιχνίδι είναι πολύ εύκολο -ειδικά αν ο παίκτης είναι βετεράνος των τίτλων της σειράς- και μόνο όταν πλησιάζουμε τις 10 ώρες οι μάχες αρχίζουν να παρουσιάζουν πρόκληση. Αλλά μετά από αυτό το σημείο το παιχνίδι ξεδιπλώνεται πλήρως κι έτσι ο παίκτης αναγκάζεται να ασχοληθεί με όλους τους παράγοντες που επηρρεάζουν τις μάχες, βλέποντας όμως πια στην πράξη τις συνέπειες των επιλογών του.

Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε...

mario-luigi-dream-image-08-thumb.jpgΣε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα βαρεθούμε στο Mario & Luigi Dream Team, μιας κι είναι γεμάτο από side-quests και mini-games, ενώ υπάρχουν πολλά items να συλλέξουμε, περιοχές να εξερευνήσουμε και δραστηριότητες να κάνουμε. Η δομή του παιχνιδιού είναι πολύ ελεύθερη και δεν ακολουθεί πιστά τη λογική των dungeons, δίνοντας στο παιχνίδι εξαιρετικό pacing, εισάγοντας παράλληλα με σταθερή ροή νέα στοιχεία και ιδέες στο gameplay. Σ' αυτό συμβάλλουν οι βόλτες μας στον κόσμο των ονείρων, οι οποίες προσθέτουν μία ακόμη διάσταση στο gameplay.

Σε αντίθεση με την κλασική top-down προοπτική των υπολοίπων επιπέδων, οι πίστες του dream world ακολουθούν μία πανέμορφη 2D απεικόνιση και μοιάζουν ζωγραφιστές στο χέρι. Τα ψυχεδελικά αυτά επίπεδα δείχνουν το τί θα ήταν το Super Mario Bros. αν το είχε αναλάβει κάποιος καλλιτεχνικός, indie developer. Η αέρινη υφή τους θα σας θυμίσει το Loco Roco, ενώ τα χρώματα της πίστας της ερήμου παραπέμπουν στο Journey.

mario-luigi-dream-image-09-thumb.jpgΑν μη τι άλλο, αυτό αποτελεί μια ευχάριστη ένδειξη ότι η Nintendo παρακολουθεί την indie σκηνή κι είναι ανοιχτή στο να αφομοιώνει νέες επιρροές κι ιδέες. Όσο βρισκόμαστε σε μια πίστα του dream world, η οθόνη αφής δείχνει το πρόσωπο του κοιμώμενου Luigi, με το οποίο μπορούμε να αλληλλεπιδράσουμε αγγίζοντας το. Έτσι, για παράδειγμα, γαργαλώντας τη μύτη του Luigi, αυτός φταρνίζεται στην πραγματικότητα και ταυτόχρονα φυσάει έναν δυνατό αέρα στον κόσμο των ονείρων, μετακινώντας πλατφόρμες για να ανοίξει δρόμο για τον Mario.

{PAGE_BREAK}

Πιο μετά μπορούμε να επηρρεάσουμε τη ροή του χρόνου, πατώντας τα αντίστοιχα κουμπιά στο ...μουστάκι του Luigi, κάνοντας τον Mario να κινείται αργά ή γρήγορα, σε ένα επίπεδο που θυμίζει έντονα το Braid (αυτό που λέγαμε για τις indie επιρροές). Και φυσικά, οι ιδέες που θα δούμε στον dream world δεν σταματούν εδώ, αλλά συνεχώς προστίθενται νέες. Το μόνο παράπονο που έχουμε, είναι πως θα θέλαμε τις πίστες του dream world ακόμα πιο τολμηρές τόσο στον εικαστικό τομέα όσο κι από άποψη level design. Αλλά και πάλι, μιλάμε για ένα υπέροχα εκτελεσμένο concept, που κάνει αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού ιδιαίτερο κι απολαυστικό.

Η ωραία κοιμωμένη

Αυτό που επίσης ικανοποιεί είναι ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού, αφού ο συνδυασμός cell-shaded γραφικών για τα περιβάλλοντα και sprites για τους χαρακτήρες, δημιουργεί ένα πολύχρωμο και χαριτωμένο σύνολο με διακριτικές ρετρό πινελιές, ενώ τα βελτιωμένα εφέ και animations δίνουν νέα ζωντάνια στις μάχες. Ωστόσο, ο dream world αποτελεί το αδιαφιλονίκητο highlight του οπτικού τομέα, με τις γκριμάτσες του κοιμώμενου Luigi στην touch screen να είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Αντιθέτως, το 3D εφέ του 3DS είναι καθαρά διακοσμητικό, ενώ όσο όμορφο κι αν είναι το παιχνίδι, όποιος έχει ασχοληθεί με πρόσφατες κυκλοφορίες του 3DS, σίγουρα μερικές φορές θα σκεφτεί πως τα γραφικά του Dream Team θα μπορούσαν να ήταν ακόμη καλύτερα. Το soundtrack, τώρα, του παιχνιδιού αποτελείται από ευχάριστικα και χαλαρωτικά κομμάτια, που δένουν αρμονικά με το θέμα των καλοκαιρινών διακοπών και των ονείρων, και μας συντροφεύουν ευχάριστα στο ταξίδι μας.

The year of the 3DS

mario-luigi-dream-image-04-thumb.jpgΓια να πούμε την αλήθεια, η επιτυχία του Mario & Luigi Dream Team Bros. ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, αφού το studio της AlphaDream, που βρίσκεται πίσω από τις κυκλοφορίες της σειράς, ξεκίνησε από στέρεες βάσεις, έχοντας ήδη ένα ιστορικό ποιοτικών κυκλοφοριών. Χωρίς να πειράξει πολύ τη φόρμουλα των προήγουμενων τίτλων, εκμεταλλεύτηκε το τεχνολογικό άλμα που πρόσφερει το 3DS και παράλληλα εισήγαγε νέα στοιχεία, που έδωσαν τον απαραίτητο αέρα ανανέωσης. Έτσι, παρέδωσε άλλη μια επική περιπέτεια διάρκειας 30 ωρών, γεμάτη έξυπνες ιδέες, μπόλικο χαβαλέ κι ευχάριστο gameplay.

Σίγουρα τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν, σχετικά με το βαθμό δυσκολίας και το button mashing των A και B που καταλήγει συχνά το σύστημα μάχης, δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως. Όμως, πολύ απλά το Dream Team Bros. πρόκειται για τον κορυφαίο μέχρι τώρα τίτλο της σειράς Mario & Luigi και θα ικανοποιήσει τόσο βετεράνους όσο και νεοφερμένους gamers διαφορετικών ηλικιών και γούστων.

mario-luigi-dream-image-11-thumb.jpgΤο 2013 είναι, λοιπόν, “η χρονιά του Luigi” κι όπως φαίνεται τα αποθέματα δυνάμεων της Nintendo ίσως είναι τελικά ανεξάντλητα. Το αν κάπως έτσι δικαιώνεται η Nintendo δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ένα καλό παιχνίδι είναι καλό ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, τις σκοπιμότητες και την καταγωγή του. Και με ένα σερί τέτοιων καλών παιχνιδιών στη βιβλιοθήκη του, που μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί και το φθινόπωρο, όλα δείχνουν πως το 2013 είναι η χρονιά του 3DS.

Νίκος Αδάμης

Θετικά

  • Ανανέωση και φρέσκιες ιδέες σε όλους τους τομείς
  • Η νέα διάσταση που φέρνει στο παιχνίδι ο dream world
  • Υπέροχη παρουσίαση
  • Άφθονο χιούμορ
  • Ο καλύτερος τίτλος της σειράς Mario & Luigi

Αρνητικά

  • Τα γραφικά σε σημεία θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα
  • Aργεί να προσφέρει κάποιου είδους πρόκληση στις μάχες

Βαθμολογία

Συμμετεχουν