Ταυτότητα

Le Tour de France 2013: 100th Edition

Le Tour de France 2013: 100th Edition

Edition: N/A Genre: Simulation Διάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Cyanide Studio Ημ. Έκδοσης: 20/06/2013
PEGI: 3 Εκδότης: Focus Home Interactive Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Πάλι τα ίδια θα λέμε;

Η ιστορία είναι γνωστή. Τα ποδηλατικά παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς, είναι για αρκετό κόσμο μεταξύ των κύριων διεκδικητών για τους χειρότερους τίτλους της εκάστοτε περιόδου. Φανερά χαμηλό budget και μετριότατο αποτέλεσμα για ενα εξαιρετικά περιορισμένο κοινό, πόσο μάλλον στην Ελλάδα μας. Στην περίπτωσή μας, το Le Tour de France 2013: 100th Edition δεν είναι διεκδικητής του "χρυσού βατόμουρου", καθώς έχουν γίνει κάποια -μικρά- βήματα μπροστά για το franchise, ίσως κυρίως λόγω της εκατοστής επετείου του Γύρου, χωρίς όμως η συνολική εικόνα που έχουμε για τα εν λόγω παιχνίδια να αλλάζει δραματικά.

Το άθλημα της ποδηλασίας, και συγκεκριμένα ο Γύρος της Γαλλίας, είναι ένας μοναδικός αγώνας αντοχής για λίγους, με βάθος, τεχνικές και στρατηγικές πολύ πιο σύνθετες και δύσκολες στην εφαρμογή από ότι φανταζόμαστε αρχικά. Η Cyanide έχει προσπαθήσει να ενσωματώσει αυτές τις ιδιαιτερότητες του αθλήματος με διάφορους μηχανισμούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ικανοποιούν, όμως δεν μπορούμε να πούμε πως λειτουργούν πάντα όπως θα έπρεπε.

tour-de-france-2013-image-01.jpg

Αρχικά, να αναφέρουμε πως υπό την ονομασία του "Cycling Coach", υπάρχει μια επιλογή στο μάλλον φτωχό κεντρικό μενού, που αναλαμβάνει να μας εξοικιώσει με τις τακτικές, ονομασίες, τεχνικές και κανόνες του αθλήματος. Από κει και πέρα, μπορούμε να επιλέξουμε μια ομάδα η οποία αποτελείται απο διάφορους αναβάτες, ο καθένας με την ειδικότητα και το ρόλο του στο sprinting, climbing, attacking και πάει λέγοντας, και κατά τη διάρκεια του αγώνα μπορούμε να δώσουμε εντολές σε μέλη της ομάδας, κάτι όμως που έχει περιορισμένη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα, σε αντίθεση με την πραγματικότητα όπου παίζει καταλυτικό ρόλο.

Στα του gameplay, αξίζει να αναφέρουμε πως η φετινή πρόταση προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία και έλεγχο από προηγούμενα παιχνίδια, και η κατά κύριο λόγο simulator φύση σημαίνει πως η εξέλιξη του αγώνα βασίζεται σε πολλούς παράγοντες.

tour-de-france-2013-image-02.jpg

Ως γνωστόν, κεντρικός κορμός του gameplay είναι η σωστή διαχείρηση της ενέργειας του αναβάτη μας έτσι ώστε όχι μόνο να καταφέρει να "βγάλει" τους αγώνες, αλλά και με μια καλή θέση στα standings. Μόνιμα θα πρέπει να έχουμε υπόψην την ταχύτητα (gear) που έχουμε επιλέξει (μεταξύ των δυο διαθέσιμων, Low και High), αλλά και το πόσο δυνατά πατάμε τη σκανδάλη και επομένως την προσπάθεια που καταβάλλουμε.

Πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη τη θέση του peloton, αφού είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε πολυπληθείς θέσεις οι οποίες μας δυσκολεύουν, ενώ η επίθεση (τρέξιμο-sprint) πρέπει πάντα να γίνεται στη σωστή στιγμή και διάρκεια, αφού καταναλώνει αρκετή ενέργεια. Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρέπει να βρισκόμαστε μόνιμα σε εκτεθειμένες θέσεις, αφού η αντίσταση του αέρα δυσκολεύει και οδηγεί σε μεγαλύτερη σπατάλη ενέργειας. Η συνεχής εναλλαγή στην κλίση του εδάφους απαιτεί και την ανάλογη προσαρμογή από τον παίκτη, έτσι ώστε να καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια.

tour-de-france-2013-image-03.jpg

Μια μικρή ποσότητα ενέργειας αναπληρώνεται με την βρώση κάποιων περιορισμένων τροφίμων που επιλέγουμε, όπως μπανάνες, μπισκότα κλπ. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, λοιπόν, υπάρχει μια μεγάλη αντίθεση, καθώς στην οθόνη μπορεί να μην λαμβάνει θέση καμία απολύτως δράση, αλλά ο παίκτης οφείλει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση και να έχει μεγάλη υπομονή. Και αυτό είναι κάτι που απαιτούν και οι 21 καλοσχεδιασμένες διαδρομές, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο.

Ωστόσο, τα παραπάνω έρχονται να μας κάνουν να καταλάβουμε έστω και λίγο το πόσο δύσκολη δοκιμασία είναι ο Γύρος της Γαλλίας, αφού κουράζουν αφάνταστα τον παίκτη ο οποίος σίγουρα κάποια στιγμή θα βαρεθεί και πιθανότατα θα αξιοποιήσει την -ομολογουμένως χρήσιμη- επιλογή fast forward, η οποία με βάση την έως τώρα απόδοσή μας υπολογίζει τη θέση μας σε κάποιο μελλοντικό χρονικό σημείο, και αποφεύγουμε τα βαρετά ενδιάμεσα flat επίπεδα.

{PAGE_BREAK}

Την κατάσταση επιβαρύνουν τα πολλά τεχνικά και μη προβλήματα που κάνουν την εμφάνισή τους. Για παράδειγμα, το animation είναι αρκετά "ξύλινο" σε σημεία και αφήνει πολλά περιθώρια για βελτίωση, η A.I είναι κακή, και τα γραφικά -αν και αξιοποιούν νέα μηχανή γραφικών- είναι μάλλον φτωχά, τόσο σε textures, draw distance και φωτοσκιάσεις όσο και στο σχεδιασμό των μοντέλων των αναβατών.

Δυστυχώς τα τεχνικά προβλήματα είναι αρκετά και μετριάζουν το πόνημα της Cyanide, η οποία είναι φανερό πως προσπάθησε να προσφέρει ένα προιόν ανώτερο σε όλους τους τομείς απο το περσινό, με προσθήκες όπως multiplayer split-screen, πλήρη -κατά το δυνατόν- απόδοση των πραγματικών 21 διαδρομών και νέα μηχανή γραφικών.

tour-de-france-2013-image-04.jpg

Στη φετινή, επετειακή έκδοση του Le Tour de France έχουν γίνει κάποια βήματα μπροστά σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ακόμη υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια για βελτίωση. Δεν μπορούμε να ρίξουμε όλες τις ευθύνες στην Cyanide, καθώς το μέτριο παιχνίδι που προσφέρει επιβαρύνεται απο την ίδια τη φύση του αθλήματος, η οποία δεν μπορούμε πούμε πως κατατάσσεται και στα πιο διασκεδαστικά είδη παιχνιδιών για το ευρύτερο κοινό.

Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια πρόταση που απευθύνεται κυρίως στους φαν/γνώστες του αθλήματος, οι οποίοι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν στο maximum τους μηχανισμούς που προσφέρουν οι δημιουργοί, θα "ξεζουμίσουν" και εν τέλει θα ικανοποιηθούν έως ενα βαθμό από την προσπάθεια αυτή.

Οι υπόλοιποι που δεν ασχολείστε και ιδιαίτερα με το άθλημα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε το ποδήλατό σας και να πάτε μια βόλτα έξω (απογευματινή κατά προτίμηση), καθώς θα σας ωφελήσει πολύ περισσότερο, ψυχικά και σωματικά, από την ασχολία με τον εν λόγω τίτλο.

Χρήστος Λιάπης

Θετικά

 • Βήματα μπροστά για το franchise
 • Η συνεχής εγρήγορση και αναπροσαρμογή τακτικών προσφέρει ικανοποιητικά επίπεδα πρόκλησης...

Αρνητικά

 • ... αλλά κουράζει πολύ μετά απο κάποιο σημείο
 • Μετριότατος οπτικός και ηχητικός τομέας
 • Πολλά τεχνικά προβλήματα

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (13 σχόλια)
 • HeavyRain HeavyRain 01 Αυγούστου 2013  | 00:21

  @savo hahahahah :P
  είσαι δικός μας ?

 • teo13g teo13g 28 Ιουλίου 2013  | 22:06

  Κάθε χρόνο τα ιδια και τα ιδια είπαν φέτος να το βελτιώσουν και λίγο :D Παντως πέρα απο την πλάκα θα ήθελα να το δοκιμάσω αυτό το παιχνίδι μια μερα για να δώ πως ειναι... Μέχρι τοτε θα παίζω ποδήλατο στο Wii sports resort. :D

 • savo savo 26 Ιουλίου 2013  | 03:48

  Να διαλέξω τον Froome και η ομάδα να πει άσε την νίκη στον Wiggins!!

 • Dimitris_1395 Dimitris_1395 26 Ιουλίου 2013  | 02:16

  Εγώ που το είδα ζωντανά στο Annecy, το πήρα το παιχνίδι δωρεάν. Booyah!
  Οι λάτρεις του ποδηλάτου δεν θα αποκτήσουν το παιχνίδι. Θα πάρουν το ποδήλατο τους και θα πάνε στο κοντινότερο πάρκο...

 • Gamer-cy Gamer-cy 25 Ιουλίου 2013  | 16:58

  Και εγω χειρότερο το περίμενα αν μη τι αλλο πηρε το πενταρακι ;)

 • Captain_Zaraki Captain_Zaraki 25 Ιουλίου 2013  | 11:42

  Αδιαφορο αλλα...Μπραβο που το βελτιωσαν :P

 • The_monster The_monster 25 Ιουλίου 2013  | 04:58

  Πήρε λίγο μπροστά εε??Μπράβο..σκέψη φυσικά αν γίνει ακόμα καλύτερο.. :)

 • TheNutCrak3r TheNutCrak3r 25 Ιουλίου 2013  | 04:52

  πουλάει τόσο καλά που βγάζουν κάθε χρόνο?

 • kairisg kairisg 25 Ιουλίου 2013  | 04:34

  Να πω την αληθεια το περιμενα πολυ χειροτερο .... Παντως αδιαφορο για μενα ετσι κι αλλιως

 • savo savo 25 Ιουλίου 2013  | 00:04

  Αν και ΥπερΑγαπημένος αγώνας δεν νομίζω να παίξω τον εν λόγω τίτλο! Προτιμώ να τον παρακολουθώ! Ωραίο review!
  @Dart2000 Δεν είναι καθόλου αστείο το θέμα που θίγεις.

 • NikeFerrari NikeFerrari 24 Ιουλίου 2013  | 23:25

  Χρίστο, το πρώτο θετικό άλλαξε το σε "πεταλιές μπροστά"! ;)
  Sports GotY!
  Ο Μήτσος το πρόσθεσε στους τίτλους που το θέλει. Δεν είναι Sega φίλεεεεεε!!!!
  Επειδή θα πωληθούν πολύ λίγα αντίτυπα, το κάθε αντίτυπο είναι αριθμημένο και φέρει και στον τίτλο του τον αριθμό. πχ ο Χρίστος έχει το 100ο αντίτυπο! :P

 • Filippos Ketikoglou Filippos Ketikoglou 24 Ιουλίου 2013  | 23:00

  Θέλω να γίνεται να τρώμε βούτες σαν τον Γιωργάκη, γίνεται;

 • Dart2000 Dart2000 24 Ιουλίου 2013  | 22:10

  Εχει και "Dope mode" με τον Αmstrong? :p