Ταυτότητα

The Serious Sam Collection

The Serious Sam Collection

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Croteam Ημ. Έκδοσης: 17/07/2013
PEGI: 18 Εκδότης: Mastertronic Πλατφόρμες: Xbox 360


No Cover, All Man

O Sam είναι ο Duke Nukem των 00’s. Αυτό αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο ακόμα και αν ο ήρωάς μας δεν απολαμβάνει τις δάφνες του Δούκα. Αυτές, δηλαδή, που ο τελευταίος απολάμβανε στη δεκαετία του ’90 και όχι με τα πρόσφατα παραστρατήματα. Αλλά ο Sam έχει πάει και κάποια βήματα παραπέρα. Η έντονη δράση έχει γίνει εξωφρενική, τα διάσπαρτα αστεία έχουν γίνει στυλ και αισθητική, και το «άμυαλο» shooting γίνεται σχεδόν φιλοσοφία στα παιχνίδια της Croteam.

Ακόμα και στο Serious Sam 2, που λείπει δυστυχώς από την εξαιρετική συλλογή μας, και που ήταν εξίσου διασκεδαστικό και καυστικό-σπαρταριστό με τους προκατόχους του. Τι να γραφτεί παραπάνω για τα First και Second Encounter; Πόσο περισσότερο να υπερτονιστεί ο φρενήρης ρυθμός; Πόσο παραπάνω να αναδειχθεί το ατελείωτο shooting; Πώς να ξανα-περιγράψει κανείς τους πόνους στα δάκτυλα από το συνεχές πάτημα της σκανδάλης; Αυτά τα πράγματα ελάχιστα περιγράφονται και πολύ (πρέπει να) παίζονται.

serious-sam-hd-01.jpg

Και τα τρία Serious Sam της συλλογής (εκτός δηλαδή από το 2D platformer Double D XXL) κάνουν με ελάχιστα διαφορετικούς τρόπους το ίδιο πράγμα. Απογυμνώνουν στο έπακρο το είδος των FPS και το προσφέρουν με την ενδυμασία των πρωτόπλαστων (και ούτε καν, διότι εκεί κάπου υπήρχε και ένα φύλλο συκής) στον παίκτη. Και το φύλλο συκής ακόμα λείπει, καθώς -όπως είναι γνωστό- οι Κροάτες δε διστάζουν να προσφέρουν καυστικό και αιχμηρό χιούμορ που συχνά αγγίζει και… «ευαίσθητες» χορδές.

Συνήθως όμως, σατιρίζει πετυχημένα τα κλισέ της βιομηχανίας του θεάματος γενικά, από το cinema μέχρι τον κόσμο των videogames. Η ίδια η ιστορία των Serious Sam και ο πρωταγωνιστής ο ίδιος είναι από μόνα τους σάτιρα σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα, που έχουν χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία πολλάκις. Ε, η Croteam τα έριξε όλα μαζί στη μαρμίτα, τους έδωσε μία καλή βράση και τα πρόσφερε γαρνιρισμένα με έμπνευση και μικρές δόσεις καφρίλας. Και όλα αυτά χωρίς να παραμελεί καθόλου τη βασικότερη όλων των παραμέτρων: To περιεχόμενο και τον τρόπο παιξίματος.

serious-sam-hd-04.jpg

Από το πρώτο ακόμα Serious Sam, η ομάδα ανάπτυξης δεν είχε περιττά πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να ανησυχεί. Ποιος νοιάζεται δηλαδή για σενάριο, για A.I. και λοιπές εντυπωσιαστικές φανφάρες; Όλη η ουσία είναι το gameplay, οι χιλιάδες εχθροί, τα πιο παλαβά και αποτελεσματικά όπλα που μπορεί να φανταστεί κανείς και το ασταμάτητο πάτημα του ποντικιού και της σκανδάλης σε βαθμό που συνεχίζει να τα πατά κανείς και στα cutscenes (τα όποια cutscenes τέλος πάντων).

Και επειδή τα First και Second Encounter έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν βρεθεί κατά καιρούς σε όλες τις κονσόλες εδώ και μία δεκαετία, θα γράψουμε λίγα πράγματα παραπάνω για το Serious Sam 3, που αποτελεί πανάξιο διάδοχο της κληρονομιάς που αφήνει η Croteam με τη σειρά. Ας μη παρασυρθεί κανείς. Το SS3 είναι δύσκολο παιχνίδι και απαιτεί εγρήγορση, αντανακλαστικά και γνώση ποιος εχθρός είναι σε ποιο όπλο ευάλωτος. Καλύψεις, στρατηγικές κλπ φληναφήματα δεν υπάρχουν εδώ.

serious-sam-hd-08.jpg

“No Cover, All Man” έλεγε η ατάκα της καμπάνιας προώθησης του παιχνιδιού. Μία φράση που και τη φιλοσοφία του παιχνιδιού παρουσιάζει, και ένα σκαμπίλι στη σοβαροφάνεια της βιομηχανίας ρίχνει. Μια βιομηχανίας που θεωρεί ότι ακολουθώντας δύο τρεις πετυχημένες συνταγές και προσφέροντας πέντε ώρες gameplay, μπορεί πολλές φορές να τη βγάζει καθαρή και να επαίρεται για ΑΑΑ τίτλους. Και ας μην ξεχνάμε ότι το στοχευμένο από την ατάκα “cover” είναι η λέξη κλειδί για τα shooter και action παιχνίδια της τρέχουσας γενιάς.

Με δεδομένο ότι οι HD αναβαθμίσεις του πρώτου Serious Sam υπάρχουν εδώ και καιρό και δε χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα, επικεντρώνουμε στο SS3 και καλούμε όποιον αγαπά το shooting παιχνίδι με απόκριση του χειρισμού, με πρωτότυπα και απολαυστικά set pieces, με προκλητικό βαθμό δυσκολίας και αρκετές ώρες διασκέδασης διανθισμένης με το Βαλκάνιο χιούμορ των Κροατών, να προτιμήσει το παιχνίδι. Πόσο μάλλον όταν αυτό βρίσκεται σε πακέτο με τους δύο προπάτορές του, το DLC του, και το (πολύ δύσκολο για τον γράφοντα) Double D XXL platformer.

Για τους μυημένους, το κείμενο ίσως είναι απλά μία σούμα αυτών που θέλουμε όλοι να επισημάνουμε για τα Serious Sam. Για τους αμύητους, μη διστάσετε να παίξετε τα πιο διασκεδαστικά «άμυαλα» shooter που κυκλοφορούν από τα χρόνια ακόμα του Doom. Και αν προχωρήσετε κάποιες ώρες και διαποτιστείτε από το χιούμορ και το πνεύμα του Sam, θα αντιληφθείτε γιατί το «άμυαλα» βρίσκεται εντός εισαγωγικών.

Σάββας Καζαντζίδης

Θετικά

  • Άμυαλη δράση για μυαλομένους παίκτες
  • Πρόκληση, δυσκολία, και απαίτηση αντανακλαστικών από ένα παιχνίδι που δε χαρίζει κάστανα
  • Χιούμορ ανεξίτηλο και απολαυστικό
  • Πλήθος από μυστικά και easter eggs
  • Όμορφα, οπτικά, παιχνίδια

Αρνητικά

  • Τεχνικά προβλήματα του SS3 στο Xbox 360 με αρκετά έντονο pop up και θέματα με τον ήχο
  • Η ακατάπαυστη δράση μπορεί (κάποια στιγμή) να κουράσει
  • Λείπει το πολύ καλό (και πιο χιουμοριστικό και πνευματώδες απ' όλα) Serious Sam 2
  • Η αυξημένη δυσκολία και η απειρία με τα 2D platformers αποτελούν σκόπελο για την πλήρη απόλαυση του Double D XXL

Βαθμολογία

Σάββας Καζαντζίδης

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Συμμετεχουν