Ταυτότητα

Turbo: Super Stunt Squad

Turbo: Super Stunt Squad

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Monkey Bar Games Ημ. Έκδοσης: N/A
PEGI: 3 Εκδότης: D3 Publisher Πλατφόρμες: Wii U, Nintendo 3DS, Xbox 360, Wii, PlayStation 3, Nintendo DS


Όταν ο Tony Hawk συνάντησε... τα Worms

Το Turbo είναι μια animated ταινία απο την Dreamworks Animation, η οποία σημείωσε επιτυχία στους κινηματογράφους, και -όλως περιέργως- απέκτησε και την αναμενόμενη videogame μεταφορά του. Στην ταινία έχουμε να κάνουμε με ένα... συνηθισμένο, καθημερινό σαλιγκάρι, τον Turbo, το οποίο όμως μετά απο ένα τρομακτικό ατύχημα αποκτά την δυνατότητα να τρέχει με πολύ υψηλή ταχύτητα.

Έτσι, ο Turbo έχει την ευκαιρία να κυνηγήσει το μεγάλο του όνειρο, την κατάκτηση του Indy 500. Λογικό κι επόμενο, λοιπόν, είναι να περιμένει κανείς ένα τυπικό, παιδικό racer, στη γνωστή ποιότητα της συντριπτικής πλειοψηφείας των movie adaptions, χωρίς πολλές ιδιαιτερότητες. Σωστά;

turbo-super-stunt-image-01.jpg

Μάλλον λάθος. Όχι, το Turbo: Super Stunt Squad δεν εκπλήσσει τόσο με την ποιότητά του ως παιχνίδι (αναμενόμενα), όσο με τη δομή του, η οποία δεν μπορούμε να πούμε πως συνάδει και ιδιαίτερα με την ταινία, μιας και δεν πρόκειται για racing τίτλο - όχι πως όλα τα υπόλοιπα βγάζουν και πολύ νόημα, αλλά λέμε τώρα.

Με λίγα λόγια λοιπόν, το Turbo: Super Stunt Squad είναι ένα παιχνίδι όπου παίρνουμε τον έλεγχο σαλιγκαριών με αγωνιστικά καβούκια, αεροτομές, και υψηλές ταχύτητες, τα οποία την έχουν δει... Tony Hawk και πραγματοποιούν εντυπωσιακά κόλπα σε ράμπες και λοιπές επιφάνειες. Απο εκεί και πέρα, έχουμε να κάνουμε με μια απομίμηση των Tony Hawk τίτλων, με τη διαφορά ότι στη θέση των ανθρώπων και των skateboards βρίσκονται τα αξιαγάπητα σαλιγκάρια.

turbo-super-stunt-image02.jpg

Αφού επιλέξουμε έναν μεταξύ πέντε πρωταγωνιστών, οι οποίοι έχουν διαφορετικά δυνατά σημεία και διαθέσιμα κόλπα, μπορούμε να διαλέξουμε την πίστα και να αρχίσουμε την ενορχήστρωση των combos. Όπως είναι αναμενόμενο, με βάση τα προαναφερθέντα, μας δίνονται κάποια objectives σχεδόν "copy-paste" από τα αντίστοιχα των Tony Hawk, όπως να συλλέξουμε τα γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη Turbo, σημαίες, διάφορα αντικείμενα, να κάνουμε συγκεκριμένα εντυπωσιακά stunts και λοιπά.

Το "ζουμί" του τίτλου, λοιπόν, είναι ο συνδυασμός εντυπωσιακών combos, με κόλπα, άλματα και διάφορα stunts. Το gameplay περιορίζεται στη μετριότητα που χαρακτηρίζει τον τίτλο σε όλες του τις πτυχές, είναι απλό και κατανοητό, και επιτρέπει βασικές κινήσεις με στιβαρότητα. Απο εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να πούμε πως χάνουμε και κάτι το ιδιαίτερο λόγω του χοντροκομμένου gameplay, καθώς τα animations σχεδόν δεν υπάρχουν -και πράγματι, πόσο μεγάλο εύρος κινήσεων μπορεί να έχει ενα σαλιγκάρι- τα εντυπωσιακά κόλπα μένουν στα χαρτιά και τους πόντους, και βάθος στους μηχανισμούς δεν υπάρχει.

turbo-super-stunt-image04.jpg

Αν υπάρχει όμως κάτι το γοητευτικό, αυτό είναι τα επίπεδα, τα οποία είναι καλοσχεδιασμένα, εμπνευσμένα από την ταινία, και, κυρίως, θυμίζουν κάτι απο την παιδική μας ηλικία. Και εξηγούμαστε. Ο χειρισμός ενός μικροσκοπικού ήρωα σε ενα αχανές ανθρώπινο περιβάλλον, όπως ένα δωμάτιο, ήταν κάτι που πάντα μας γοήτευε σαν παιδιά.

Έτσι και στην περίπτωση του Turbo, είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό το να κάνουμε ελιγμούς πάνω σε καλώδια, ράφια σε βιβλιοθήκες, πολυθρόνες, τραπέζια, ακόμα και πεταμένα tacos στο πάτωμα! Εκτός από αυτό βέβαια, λίγα πράγματα έχει να προσφέρει το παιχνίδι σαν σύνολο, αφού σε γενικές γραμμές -και εκτός απο τα 6-7 επίπεδα που περιέχει- λίγα πράγματα θα κρατήσουν τους επίδοξους παίκτες.

Το Turbo: Super Stunt Squad είναι ένα προϊόν που δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τη μετριότητα που χαρακτηρίζει τα περισσότερα ανάλογα παιχνίδια. Οφείλουμε από τη μια να εκτιμήσουμε την επιλογή της D3 να μην επιλέξει την πεπατημένη με ένα απλό και ανούσιο racer, αλλά από την άλλη δεν ξέρουμε κατά πόσο σαλιγκάρια με αεροτομές που εκτελούν κόλπα αλά Tony Hawk ήταν τελικά η σωστή επιλογή.

Ο τίτλος απευθύνεται φυσικά κυρίως στους μικρούς σε ηλικία παίκτες, που έχουν τουλάχιστον συμπαθήσει την ταινία και θα ήθελαν να δούν τους ήρωες σε νέες περιπέτειες. Απο εκεί και πέρα, πρόκειται για ένα μετριότατο παιχνίδι που προτείνεται περισσότερο για ενοικίαση και για μερικές ωρίτσες διασκέδασης.

Χρήστος Λιάπης

Θετικά

  • Σε γενικές γραμμές, αποδεκτό gameplay
  • Ο χειρισμός ενός μικροσκοπικού ήρωα σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον είναι πάντα γοητευτικός

Αρνητικά

  • Μετριότατος τίτλος σε όλες του τις πτυχές
  • Οι δημιουργοί θα μπορούσαν να κάνουν πολύ καλύτερες σχεδιαστικές επιλογές

Βαθμολογία

Χρήστος Λιάπης

Πραγματικό παιδί της γενιάς του '90, το όχι και τόσο μακρινό gaming ταξίδι του ξεκίνησε κάτι Χριστουγεννιάτικα πρωινά με γάλα κακάο και Crash Bandicoot στο PS One. Έκτοτε, συνεπής στις gaming "υποχρεώσεις" του πασχίζει να καλύψει το εύρος παλιών και νέων όχι μόνο παιχνιδιών, αλλά ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής και αναρωτιέται συνεχώς πως γίνεται να μην προλαβαίνει, ειδικά τώρα που είναι και φοιτητής. Μεταξύ άλλων, χόμπι του είναι ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Συμμετεχουν