Ταυτότητα

The Bureau: XCOM Declassified

The Bureau: XCOM Declassified

Edition: N/A Genre: Third-person tactical shooter Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: 2K Marin Ημ. Έκδοσης: 23/08/2013
PEGI: 18 Εκδότης: 2K Games Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Το Mass Effect του 1962

Όσοι έζησαν τη δεκαετία του 1990 ως PC gamers, προφανώς και θα θυμούνται τη σειρά X-COM, η οποία από το 1994 και μέχρι το 1999 απασχόλησε τη βιομηχανία με πέντε, συνολικά, τίτλους. Αν και υπήρχαν βλέψεις, καθώς και γόνιμο έδαφος, το franchise της MicroProse δεν έδωσε το παρόν στη δεκαετία του 2000 -με εξαίρεση το αισθητά μέτριο X-COM: Enforcer, το 2001. Μάλιστα, δύο τίτλοι που αναμένονταν να κυκλοφορήσουν λίγα χρόνια αργότερα (X-COM: Genesis και X-COM: Alliance) ακυρώθηκαν και μπήκαν στα ντουλάπια των δημιουργών, μια για πάντα.

Το X-COM IP πέρασε από πολλά "χέρια", μέχρι να καταλήξει στην 2K Games, η οποία αναβίωσε τη σειρά και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το 2012 είχαμε το εξαιρετικό XCOM: Enemy Unknown -reimagined remake του πρώτου, κλασσικού τίτλου του 1994- ενώ προσφάτως ανακοινώθηκε και ένα stand-alone expansion για τον τίτλο, ονόματι "XCOM: Enemy Within". Όλα αυτά από τους ταλαντούχους και γεμάτους μεράκι ανθρώπους της Firaxis.

TheBureauXD_screen_1-thumb.jpgΗ 2K Games, όμως, δε σταματάει εδώ, και θέλοντας να δώσει ένα διαφορετικό και αισθητά πιο προσιτό προς το ευρύτερο κοινό, XCOM, μας φέρνει το The Bureau: XCOM Declassified στα Xbox 360, PS3 και PC. Ο τίτλος της 2K Marin (γνωστή για τη δουλειά της στη σειρά BioShock) εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2010 ως ένα first-person shooter, με την απλή ονομασία "XCOM", ωστόσο τα σχέδια άλλαξαν και μαζί τους ολόκληρο το παιχνίδι. Έτσι, έχουμε ένα third-person tactical shooter, με λιγοστά στοιχεία στρατηγικής, που ζητάει την προσοχή μας λίγο πριν ξεκινήσει η φθινοπωρινή "καταιγίδα" από κυκλοφορίες.

"Uncover The Mystery" - Σενάριο

Βρισκόμαστε στην Αμερική του 1962, όπου οι θεωρίες συνομωσίας "δίνουν και παίρνουν". Ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο του William Carter, ενός ειδικού πράκτορα της CIA, ο οποίος καλείται από το SECOM (United States Bureau of Strategic Emergency Command) για να ερευνήσει και να σταματήσει την επίθεση εξωγήινων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να φροντίσει να καλύψει και να διαγράψει κάθε αποδεικτικό στοιχείο, ώστε η όλη υπόθεση να παραμείνει κρυφή στην κοινή γνώμη.

The_Bureau_XCOM_screen_2-thumb.jpgΤο σενάριο και η πλοκή, χωρίς να ενσωματώνουν κάτι συγκλονιστικό, καταφέρνουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του παίκτη σε υψηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του τίτλου. Ανατροπές, προδοσίες και απρόσμενες αποκαλύψεις είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της μελάνης που χρησιμοποιήθηκε από τους δημιουργούς. Αυτό που έχουν καταφέρει οι άνθρωποι της 2K Marin, είναι να περάσουν εύστοχα την κινηματογραφική, noir αισθητική της δεκαετίας του 1960, η οποία αποτυπώνεται μέσα από κάθε πτυχή του τίτλου.

Οι χαρακτήρες, οι διάλογοι, η πλοκή, ο σχεδιασμός των εξωγήινων και των επιπέδων, καθώς και το γενικότερο ύφος, είναι σα να βγήκαν από κινηματογραφική αίθουσα του ΄60. Αυτό είναι κάτι που πολλοί, ειδικότερα όσοι δεν είναι μυημένοι σε τέτοια θεάματα, δε θα συμπαθήσουν. Απεναντίας, θα βρουν εκνευριστικό τον τρόπο που μιλάει ο πρωταγωνιστής, ρηχούς και αταίριαστους τους διαλόγους, ενώ την υπόθεση, κλισέ και χιλιοειπωμένη.

"Mass Effect" effect - Gameplay

The_Bureau_XCOM_Declassified_screenshot_3-thumb.jpgΠερνώντας στα του gameplay τώρα, η λέξεις "Mass Effect" θα μας βοηθήσουν εξαιρετικά να περιγράψουμε το 99% της δομής του τίτλου. Είναι φανερό, από τα πρώτα κιόλας λεπτά, ότι η κεντρική επιρροή του The Bureau είναι η sci-fi σειρά της BioWare, σε σημείο παρεξήγησης. Εκτός από τις μάχες -περιγράφονται παρακάτω- ο τίτλος δανείζεται στοιχεία από το Mass Effect σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα: ο κεντρικός πρωταγωνιστής (οι NPCs των αποκαλούν "Commander"), επιλέγει μεταξύ βασικών και δευτερευουσών αποστολών, μέσα από ένα panel/ χάρτη.

Υπάρχει, δηλαδή, ένα κεντρικό hub -στην προκειμένη περίπτωση η βάση του XCOM- στο οποίο μπορεί να συνομιλήσει με τους NPCs και μέσω διαλόγων να ανακαλύψει νέα στοιχεία για το σενάριο ή να μαζέψει δευτερεύουσες αποστολές (minor missions). Εμείς θεωρούμε πως η σωστή, στιλάτη και καλοπροαίρετη αντιγραφή από παιχνίδια σταθμούς, όπως το Mass Effect, είναι ευπρόσδεκτη. Το The Bureau, για καλή του τύχη, αντιγράφει σωστά το Mass Effect και παραδίδει ένα στιβαρό και σχετικά πλούσιο gameplay.

{PAGE_BREAK}

Σε γενικές γραμμές, έχουμε να κάνουμε με ένα shooter τρίτου προσώπου, με τους γνωστούς cover μηχανισμούς που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο Gears of War. Ο παίκτης ελέγχει τον Carter, ενώ μαζί του έχει και δύο συμμάχους, που τον βοηθούν στις μάχες. Οι σύμμαχοι, όπως συμβαίνει και στο Mass Effect, μπορούν να δεχθούν εντολές ως προς το που θα κινηθούν, σε ποιον να επιτεθούν και τον τρόπο που θα δράσουν. Αυτό πραγματοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού, με το οποίο ενεργοποιείται το Battle Focus Mode, όπου ο χρόνος κυλάει πολύ αργά, δίνοντας την ευκαιρία στον παίκτη να αποφασίσει για τις στρατηγικές του.

Υπάρχει μία πλούσια γκάμα από skills/ perks, που ξεκλειδώνονται σταδιακά ανεβαίνοντας ranks, τα οποία με τη σειρά τους αποκτώνται με πόντους εμπειρίας. Σε περίπτωση που κάποιος από τους συμμάχους σκοτωθεί εκτελώντας το καθήκον του, είναι τετελεσμένο και θα πρέπει ο παίκτης να δημιουργήσει άλλο σύμμαχο μετά το πέρας της αποστολής.

the-bureau-xcom-declassified-04-thumb.jpgΥπάρχουν τέσσερις διαθέσιμες classes (Commando, Engineer, Support και Recon), την ώρα που κάθε class έχει και αρκετές υποκατηγορίες. Ο παίκτης, επίσης, μπορεί να επιλέξει και τον εξοπλισμό των συμμάχων. Ωστόσο, για να υπάρχει μία λίστα από ετοιμοπόλεμους και ισάξιους συμπολεμιστές, σε περίπτωση που κάποιος χαθεί στη μάχη, δίνεται η δυνατότητα στον παίκτη να στείλει κάποιους πράκτορες σε ειδικές αποστολές του χάρτη, ώστε να ανέβουν ranks και να αποκτήσουν σπάνιο εξοπλισμό (όπως ακριβώς συμβαίνει στα τελευταία Assassin's Creed).

Μπορεί να βρισκόμαστε στο 1960, όμως οι αντίστοιχες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν προνοήσει για μία ενδεχόμενη εξωγήινη απειλή, οπότε έχουν και τα κατάλληλα μέσα για να την αντιμετωπίσουν. Επιπλέον, οι επιστήμονες κατάφεραν και απέσπασαν χρήσιμες πληροφορίες από την εξωγήινη φυλή που επιτίθεται στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ειδικής τεχνολογίας που δίνει στους πράκτορες του XCOM, υπερφυσικές ικανότητες.

The_Bureau_XCOM_screen_5-thumb.jpgΈτσι, ο Carter και οι συμπολεμιστές του, έχουν στη διάθεσή τους εξοπλισμό που μπορεί να ανταπεξέλθει στα προηγμένα συστήματα μάχης των εχθρών. Για παράδειγμα, ο παίκτης, με το Lift (βλ. Mass Effect) μπορεί να εκτοξεύσει έναν εξωγήινο στον αέρα για λίγα δευτερόλεπτα, κάνοντάς τον ευάλωτο στα πυρά των όπλων. Επιπροσθέτως, βοηθητικά "εργαλεία" όπως Drones ή Blobs, που θα αποσπάσουν την προσοχή των εχθρών ή θα προστατέψουν τους συμμάχους, είναι και αυτά μέρος της καθημερινότητας του The Bureau.

Όσον αφορά το οπλοστάσιο και το shooting μέρος, το παιχνίδι εμφανίζει δύο πρόσωπα. Αφενός, τα όπλα -ανθρώπινα ή εξωγήινα- είναι αρκετά και καλοσχεδιασμένα, αφετέρου το shooting μέρος χωλαίνει. Συγκεκριμένα, η αίσθηση των όπλων είναι αδιάφορη, η στόχευση αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα, ενώ και στην ανταλλαγή πυροβολισμών ο παίκτης, ουκ ολίγες φορές θα νιώσει προδομένος από την τεχνητή νοημοσύνη των συμμάχων. Ωστόσο, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η τεχνητή νοημοσύνη των εχθρών, στο μεσαίο επίπεδο δυσκολίας, ήταν καλή.

"The Way It's Meant To Be Played" - Προβλήματα

The_bureau_screen_6-thumb.jpgΈχοντας, λοιπόν, παρόμοια δομή gameplay με το Mass Effect, το The Bureau -ειδικότερα από τη μέση και μετά, όταν ο παίκτης αρχίζει και εξοικειώνεται με τους μηχανισμούς- γίνεται απολαυστικό. Εκεί που θεωρούμε πως ο τίτλος χωλαίνει είναι στον τεχνικό τομέα, όπου τα προβλήματα -τουλάχιστον για την PC έκδοση- είναι, δυστυχώς, πολλά. Καταρχάς, το animation των χαρακτήρων είναι κάτω του μετρίου. Το πρόβλημα, από αισθητικό, μεταμορφώνεται σε λειτουργικό, όταν αυτό το μέτριο animation περνάει με άχαρο και σπασμωδικό τρόπο στις μάχες και στην κίνηση του παίκτη μέσα στα επίπεδα.

{PAGE_BREAK}

Η είσοδος και η έξοδος από το cover χρειάζεται λιγάκι τύχη παραπάνω, η αποφυγή πυρών ή χειροβομβίδων με βουτιά προς τις τέσσερις κατευθύνσεις, πολλές φορές κάνει τα πράγματα χειρότερα απ' ό,τι ήδη είναι, και το χαμηλού επιπέδου collision detection δημιουργεί μία αίσθηση "ακαμψίας", ειδικότερα στις κρίσιμες στιγμές. Γενικά, ο χειρισμός στο παιχνίδι, δεν είναι το μεγάλο του ατού. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε gamepad -όσοι ασχοληθείτε με την έκδοση PC- μιας και η κατάσταση βελτιώνεται αισθητά.

Η έκδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών υποφέρει και από αρκετά ακόμη προβλήματα. Σε σημεία υπάρχει έντονο frame drop, ενώ αρκετές φορές αντιμετωπίσαμε glitches με τις σκιάσεις των αντικειμένων, όπου οι σκιές "τρεμόπαιζαν" σε εκνευριστικό βαθμό. Πολλά από τα προβλήματα τα διορθώσαμε απενεργοποιώντας τα PhysX Effects (όντας κάτοχοι καρτών γραφικών της ATi) την ώρα που και οι τελευταίοι beta drivers της AMD βελτίωσαν την απόδοση του τίτλου. Γενικότερα, το optimization στα PCs δεν είναι και το καλύτερο δυνατό.

Το The Bureau τρέχει με κώδικα της Unreal Engine 3, η οποία έχει δει σίγουρα και καλύτερες μέρες. Βέβαια, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως υπήρχαν στιγμές στο παιχνίδι που τα γραφικά ήταν πανέμορφα και σε αυτό βοήθησαν οι εξαιρετικοί φωτισμοί και οι άνευ προηγουμένου -για Unreal Engine- αντανακλάσεις των επιφανειών. Το μόνο σίγουρο και αυτό που εξισορροπεί την κατάσταση στον οπτικό τομέα είναι ο πολύ καλός σχεδιασμός των επιπέδων. Όχι τόσο στις "γήινες" περιοχές, αλλά περισσότερο στα σημεία όπου η δράση μεταφέρεται σε "εξωγήινο" σκηνικό, οι άνθρωποι της 2K Marin έκαναν αξιομνημόνευτη δουλειά. Τέλος, προβλήματα αντιμετωπίσαμε και με τον ήχο, όπου φαίνεται πως η μίξη του χρειαζόταν περισσότερη προσοχή.

The Truth Revealed - Συμπεράσματα

TheBureauXCOM-thumb.jpgΘεωρούμε πως το The Bureau: XCOM Declassified είναι μία ευχάριστη παρένθεση στο σύμπαν του franchise. Αν και υπάρχουν προβλήματα, τα οποία αναπόφευκτα οδηγούν σε παράπονα, ο τίτλος της 2K Marin έχει πράγματα να δείξει και σίγουρα θα ικανοποιήσει το μέσο gamer που αρέσκεται σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Μπορεί να λείπει το έντονο στοιχείο στρατηγικής και στο κομμάτι "τακτική" να κάνει τις... παρασπονδίες του, σε γενικές γραμμές όμως εμφανίζει μία πλούσια και απολαυστική δομή στους μηχανισμούς του gameplay.

Αν έλειπαν και τα τεχνικά/ οπτικά προβλήματα, τότε θα μιλούσαμε για έναν πραγματικά πολύ καλό τίτλο. Προς το παρόν, το The Bureau μπορεί να σας χαρίσει περίπου 15 ώρες (αν αποφασίσετε να κάνετε τα πάντα) ευχάριστου παιχνιδιού, που "μυρίζει" έντονα Mass Effect.

Σάκης Καρπάς

Συζητήστε το παιχνίδι στο επίσημο thread στο forum.

Ελάχιστες Απαιτήσεις Συστήματος
Λειτουργικό: Windows Vista Service Pack 2 32-bit
Επεξεργαστής: Intel Core 2 DUO 2.4 GHz / AMD Athlon X2 2.7 GHz
Μνήμη: 2 GB RAM
Κάρτα Γραφικών: DirectX9 Compatible ATI Radeon HD 3870 / NVIDIA 8800 GT
Χώρο στο δίσκο: 12 GB available space

Προτεινόμενες Απαιτήσεις Συστήματος Λειτουργικό: Windows 7 Service Pack 1 64-bit
Επεξεργαστής: Quad Core Processor
Μνήμη: 4 GB RAM
Κάρτα Γραφικών: DirectX11 Compatible, AMD Radeon HD 6950 / NVIDIA GeForce GTX 560
Χώρο στο δίσκο: 12 GB

Θετικά

  • Επιτυχημένη απόδοση της noir αισθητικής του 1960
  • Ενδιαφέρον σενάριο, με μπόλικες ανατροπές και απρόσμενες αποκαλύψεις
  • Πανέμορφος και ευφάνταστος σχεδιασμός επιπέδων
  • Στιβαρό και σχετικά πλούσιο gameplay
  • Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά

  • Αρκετά τεχνικά προβλήματα και glitches (έκδοση PC)
  • Παρεξηγήσιμη -για κάποιους- ομοιότητα με το Mass Effect
  • Μέτριο animation, που επηρεάζει και την κίνηση του παίκτη στο χώρο
  • Κακή μίξη ήχου

Βαθμολογία

Συμμετεχουν