Ταυτότητα

The Wonderful 101

The Wonderful 101

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Platinum Games Ημ. Έκδοσης: 23/08/2013
PEGI: 12 Εκδότης: Nintendo Πλατφόρμες: Wii U


Πόση... “πλατίνα” έχει απομείνει στην Platinum Games;

Την ποιότητα που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια με τα πονήματά της η Platinum Games, λίγο πολύ όλοι την έχουμε διαπιστώσει. Είτε μιλάμε για το, θρυλικό πλέον, Bayonetta, είτε για το καταιγιστικό Vanquish, είτε για το Metal Gear Rising, η υπογραφή του ιαπωνικού στούντιο αποτελεί -τις περισσότερες φορές- εγγύηση αγοράς. Και η υπογραφή αυτή ισχύει και στην περίπτωση του νεότερου πνευματικού τέκνου του Kamiya και της ομάδας του, του The Wonderful 101.

Το εν λόγω παιχνίδι αποτελεί τον πρώτο καρπό της συνεργασίας της Platinum με τη Nintendo (με το Bayonetta 2 να είναι ο δεύτερος) και πρόκειται για το παιχνίδι που -μέχρι σήμερα- διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο τη διαφορετικότητα που μπορεί να προσφέρει το Gamepad του συστήματος στο σύγχρονο gameplay.

wonderful-101-image-01.jpg

Το Wonderful 101 θέτει τον παίκτη μέσα σε ένα σουρεαλιστικό κόσμο, που συνδυάζει την J-pop κουλτούρα με τα super hero κόμικ της Δύσης. Στόχος μας είναι να αναλάβουμε το ρόλο μιας ομάδας υπέρ-ηρώων και, χρησιμοποιώντας τους όλους μαζί, να αποτρέψουμε την εισβολή της εξωγήινης φυλής Geathjerk στη Γη.

Το σενάριο είναι αστείο, η αφήγηση το ίδιο και, γενικότερα, στο παιχνίδι της Platinum δεν υπάρχει ίχνος σοβαρότητας. Αλλά αυτό σίγουρα δεν μπορεί να καταγραφεί στα αρνητικά, αφού η “over the top” αισθητική του στούντιο και οι ατελείωτες υπερβολές που τόσο έχουμε αγαπήσει, ξεχυλίζουν από κάθε του σημείο.

wonderful-101-image-02.jpg

Οι εικόνες του Wonderful 101, αλλά και ορισμένα videos ίσως προκαλέσουν σύγχυση, αφού εκ πρώτης όψεως θυμίζουν το gameplay του Pikmin. Αλλά η αλήθεια δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πιο μακριά από αυτή τη διαπίστωση. Το Wonderful 101 είναι περισσότερο ένα “Bayonetta σε ισομετρική άποψη και τον έλεγχο μιας μάζας ηρώων” παρά ένα παιχνίδι στρατηγικής και χαλάρωσης. Στόχος του παίκτη εδώ είναι να αναλάβει τη “μάζα” των λιλιπούτειων ηρώων ως μια οντότητα -και όχι τον κάθε ένα χωριστά- και να προχωράει σε γραμμικά, ισομετρικά επίπεδα, διαλύοντας κάθε είδος εχθρού που θα βρεθεί στο δρόμο του.

Πρακτικά, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα brawler, το οποίο κάνει χρήση ορισμένων εξαιρετικών τεχνικών χρήσης του Gamepad. Η κίνηση της ομάδας ηρώων γίνεται στο χάρτη με τη χρήση του αριστερού αναλογικού μοχλού, αλλά οι κινήσεις επίθεσης μπορούν να γίνουν με διάφορους τρόπος. Για παράδειγμα, μπορούμε να εξαπολύουμε απλά χτυπήματα με το πάτημα του Α, αλλά η ομάδα γίνεται πραγματικά θανάσιμη όταν χρησιμοποιούμε τη δυνατότητα Unity Morph.

wonderful-101-image-03.jpg

Με αυτή τη δυνατότητα ο παίκτης σχεδιάζει στην οθόνη του Gamepad έναν κύκλο (για τη δημιουργία μιας γροθιάς) ή μια γραμμή (για τη δημιουργία ενός σπαθιού) ή ένα “S” για να υλοποιήσει από “μικρομόρια ψηφίων” ένα μαστίγιο. Δίνοντας αυτήν την εντολή, η ομάδα των ηρώων ενώνεται και δημιουργεί μια τεράστια έκφανση του εκάστοτε όπλου, με αποτέλεσμα να μπορεί να αντιμετωπίζει επί ίσοις όροις τους εχθρούς.

Τα... παράξενα σε αυτό το παιχνίδι δεν τελειώνουν στα προαναφερθέντα. Με την ίδια δυνατότητα ο παίκτης μπορεί να σχεδιάσει σωρεία όπλων, να πειραματιστεί σε διάφορα puzzles και να δημιουργήσει αλυσίδα ηρώων για να προσπεράσει μεγάλα κενά. Όλα αυτά βασίζονται στη Unity bar, η οποία αδειάζει μεν με κάθε χρήση Morph, αλλά γεμίζει με... μπαταρίες που βρίσκει η ομάδα στο δρόμο της.

wonderful-101-image-04.jpg

Οι κινήσεις μάχης στο Wonderful 101 και οι Unity Morphs μπορούν να γίνουν από τον παίκτη σχεδιάζοντάς τις επάνω στην οθόνη του Gamepad ή, απλά, χρησιμοποιώντας το δεξιό αναλογικό μοχλό, ακριβώς όπως κάναμε σε ένα παλιότερο, μικρό παιχνιδάκι του Hideki Kamiya, το... Okami.

To πρόβλημα εδώ είναι ότι κατά τη χρήση του αναλογικού μοχλού η ανάγνωση επιλογών του παίκτη είναι τις περισσότερες φορές λανθασμένη, με αποτέλεσμα τις λάθος υλοποιήσεις όπλων και τον εκνευρισμό, αφού το παιχνίδι διαθέτει καταιγιστική δράση και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για λάθη.

{PAGE_BREAK}

Επιπροσθέτως, το Wonderful 101 δείχνει να αγνόησε δέκα χρόνια “φιλικής εξέλιξης” των videogames, αφού είναι ένα αρκετά δύσκολο, hardcore παιχνίδι, που δεν εξηγεί και πολλά, ρίχνει τον παίκτη απότομα στα βαθιά και του κάνει τη ζωή μαρτύριο με το παραμικρό. Έτσι, θα βρεθείτε πολλές φορές να μην ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε το επόμενο boss, αφού οι καταπληκτικές κινήσεις που μάθατε πριν λίγο δεν χρειάζονται πλέον και ο νέος εχθρός πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα διαφορετικό τρόπο, που το παιχνίδι δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει.

Και κάπου εδώ εντοπίζεται το ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα του Wonderful 101, το οποίο δεν είναι άλλο από τις λανθασμένες σχεδιαστικές επιλογές. Ενώ η χρήση του Gamepad τις περισσότερες φορές είναι υποδειγματική και από τις περιπτώσεις που αναδεικνύουν το controller της Nintendo στο μέγιστο βαθμό (απλά δείτε το επίπεδο με το puzzle σε πρώτο πρόσωπο, όπου χρησιμοποιούνται ιδιοφυώς και οι δύο οθόνες, και θα καταλάβετε τι εννοούμε), η αγωνία του Kamiya να φορτώσει το παιχνίδι με υλικό το κατέστησε μάλλον πιο “βαρύ” και αφιλόξενο από όσο θα επιθυμούσαμε.

wonderful-101-image-05.jpg

Υπάρχουν στιγμές που στην οθόνη επικρατεί τέτοιος πανικός, που πραγματικά δεν ξέρεις που βρίσκεται η ομάδα σου και τι ακριβώς πράττεις, ενώ αυτός ο πανικός οδηγεί και σε σημεία που δεν βλέπεις καν πού πρέπει να πας, με αποτέλεσμα συχνές πτώσεις στο κενό και επιστροφή στο τελευταίο ckeckpoint.

Ασυνέχειες στη δομή υπάρχουν και στα puzzles, με ορισμένα εξ αυτών να μην έχουν λογική και καμία σχέση με τον τρόπο σκέψης που χρησιμοποίησε ο παίκτης στην αμέσως προηγούμενη και -φαινομενικά- παρόμοια περίπτωση. Τα “dead ends” και οι αόρατοι τοίχοι επίσης επιβαρύνουν την κακή κατάσταση στο σχεδιασμό, αφού περιορίζουν την ελευθερία σχεδιασμού αντικειμένων που αρχικά προσφέρει το παιχνίδι στον παίκτη και τον υποχρεώνουν να κάνει αυτό που το παιχνίδι θέλει και όχι αυτό που φαντάζεται βάσει των εργαλείων που έχει στα χέρια του.

wonderful-101-image-06.jpg

Επιπροσθέτως, σε κλασικό ύφος Platinum Games, το Wonderful 101 είναι αρκετά σύντομο και συχνά επαναλαμβανόμενο (τα 9 κεφάλαια του single player campaign μπορούν με άνεση να ολοκληρωθούν σε δύο απογεύματα), με αυτό που λέμε “replay value” να εντοπίζεται στο κυνήγι του high score των leaderboards και των μυστικών κάθε πίστας, καθώς επίσης και στις co-op missions, που είναι διαφορετικές από αυτές του single player campaign.

Επιστρέφοντας στα θετικά, έχουμε ένα πανέμορφο art direction, με εντελώς δική του ταυτότητα, χιλιάδες χρώματα και οπτικά εφέ να πλημμυρίζουν την οθόνη, ορισμένα από τα μεγαλύτερα και πιο ευφάνταστα boss fights που έχουμε δει μέχρι σήμερα, και όλα αυτά να τρέχουν από το hardware του Wii U χωρίς ίχνος ιδρώτα...

Η Platinum Games απέτυχε στο “παρά πέντε” να χαρίσει στο κοινό ένα ακόμα κλασικό παιχνίδι της, για το οποίο θα μιλούσαμε εκτενώς τα επόμενα χρόνια (όπως συνέβη με τα Bayonetta και Vanquish). Και αυτό μάλλον οφείλεται στην υπέρμετρη φιλοδοξία του Kamiya να “φορτώσει” το νεότερο τίτλο του με στοιχεία που σε άλλες προσπάθειες ταίριαζαν και πέτυχαν, αλλά εδώ δεν έτυχαν σωστής εφαρμογής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Wonderful 101 θα απογοητεύσει όσους το προσθέσουν στη συλλογή τους, τουναντίον, έχει να προσφέρει σπουδαίες στιγμές gameplay, τόσο πρωτότυπες και μοναδικές, που δεν θα τις βρείτε πουθενά αλλού. Αλλά πριν κάνετε την αγορά σας, δοκιμάστε το demo ούτως ώστε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τι πρέπει να περιμένετε.

Γιώργος Καλλίφας

Θετικά

 • Μοναδική περίπτωση σχεδιασμού, που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού
 • Ευφάνταστο χιούμορ σε κάθε πτυχή του (εικαστικό, μουσική κ.ο.κ.)
 • Επικά boss fights
 • Πολλές πρωτότυπες ιδέες και καινοτομίες στο gameplay...

Αρνητικά

 • ...που, όμως, δεν βρίσκουν πάντα σωστή εφαρμογή
 • Μάλλον σύντομο και κουραστικά επαναλαμβανόμενο

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (13 σχόλια)
 • teleiotis teleiotis 03 Ιανουαρίου 2014  | 14:18

  Μακράν, το πιο Underrated Παιχνίδι του 2013. αλλα τόχει αυτο η Plantinum,.. δεν μπορεί να τους Ευχαριστεί όλους. Προσωπικά έχω πάθει πλάκα με το παιχνίδι

 • clapiotis clapiotis 27 Οκτωβρίου 2013  | 20:52

  To Review ωραίο αλλά μου άφησε την αίσθηση ότι στο τέλος θα έβλεπα ένα 8,5 ή ένα 9. Το 7 με εξέπληξε σε σχέση με την επιχειρηματολογία.

 • teleiotis teleiotis 06 Σεπτεμβρίου 2013  | 15:30

  Το θέλω !!!!!!!!

 • paokman paokman 03 Σεπτεμβρίου 2013  | 19:51

  Έχω αρχίσει να ψήνομαι για αγορά WiiU!

 • DarthAltair DarthAltair 03 Σεπτεμβρίου 2013  | 17:41

  Και μόνο από το ότι επιτέλους αξιοποοιείται σωστά το WiiPad σίγουρη αγορά όταν αποκτήσω την κονσόλα.Το ότι ανήκει στην Πλάτινουμ βέβαια είναι ακόμα ένας λόγος.

 • Stormbringer Stormbringer 03 Σεπτεμβρίου 2013  | 14:53

  Ωραίο review! Nα πω την αλήθεια δεν το είχα στα υπ'όψην αλλά διαβάζοντας το αναλυτικότατο review σαν να άλλαξα γνώμη μιας και όλο αυτό το υβρίδιο brawler-pikmin-puzzler αν μη τι άλλο φαίνεται ενδιαφέρον...
  Θα το αφήσω για αργότερα σε μία πρώτη πτώση τιμής αλλά μάλλον θα τιμηθεί!

 • SetaShouji SetaShouji 03 Σεπτεμβρίου 2013  | 01:01

  Το περίμενα καλύτερο αλλά και πάλι κάνει την διαφορά. Mόνο εγώ το πιστεύω ή θα έπρεπε να πωλείται ως budget τίτλος;

 • shadow_gp shadow_gp 03 Σεπτεμβρίου 2013  | 00:37

  Το περίμενα ΠΟΛΥ καιρό και επιτέλους το έχω!
  Must τίτλος για κάθε κάτοχο της κονσόλας.

 • Bokolis Bokolis 02 Σεπτεμβρίου 2013  | 23:18

  κάτι τέτοιες στιγμές θα ήθελα ένα Wii U.

 • Gamer-cy Gamer-cy 02 Σεπτεμβρίου 2013  | 23:09

  Στα υπόψιν θα κατεβάσω και το demo να παρω μια γεύση

 • NikeFerrari NikeFerrari 02 Σεπτεμβρίου 2013  | 22:50

  Ασταμάτητος ο Καλλίφας! Λιώνει το ένα παιχνίδι μετά το άλλο! :D
  Το στάμπαρα με το πρώτο trailer. Τα θετικά του και ειδικά στον σχεδιασμό και gameplay μαζί με τις υπόλοιπες Platinum πινελιές, το καθιστούν must για μένα παρόλα τα αρνητικά. Πήρε και αυτό την σειρά του.

 • Deadpool Deadpool 02 Σεπτεμβρίου 2013  | 22:12

  Φοβερό παιχνίδι και δε μοιάζει με τίποτα άλλο, το συνιστώ ανεπιφύλακτα :). Έχει απλά μια τέτοια γοητεία σαν τίτλος που του συγχωρείς τα πάντα.

 • nickkrip nickkrip 02 Σεπτεμβρίου 2013  | 22:00

  Το demo ηταν φοβερο! Αμεση αγορα!