Ταυτότητα

Total War: Rome II

Total War: Rome II

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: The Creative Assembly Ημ. Έκδοσης: 03/09/2013
PEGI: 16 Εκδότης: SEGA Πλατφόρμες: PC


Veni, Vidi,… Vici?

Μετά την, ομολογουμένως, εντυπωσιακή παρουσίαση που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην Ρώμη πριν δύο μήνες, η ανυπομονησία μας για την ολοκληρωμένη έκδοση του νέου Total War ήταν αδύνατο να καμφθεί από το beta build που είχαμε στα χέρια μας. Οι μέρες όμως πέρασαν, τα μπάνια πλέον τελείωσαν και το νέο πόνημα της Creative Assembly αποφάσισε να ανοίξει τα πανιά του και να πλεύσει δυναμικά πάνω στα νερά της Μεσογείου. Είναι, όμως, το Rome 2 η άξια συνέχεια του θρυλικού Rome, μπορεί να εξελίξει τη σειρά από το Shogun 2 ή η διαφθορά στη σύγκλητο της Ρώμης ήταν τόσο μεγάλη που το παιχνίδι σκοντάφτει;

Για να μη σας αγχώσουμε υπερβολικά, το Rome 2 είναι ένα πραγματικά μεγαλεπήβολο παιχνίδι, με πάρα πολλά καλά στοιχεία που σίγουρα θα καταφέρει να μαγέψει τους οπαδούς της σειράς. Όμως, ίσως παραείναι μεγάλο για το δικό του καλό και μαζί με τη βιασύνη για την κυκλοφορία του, έχει και ορισμένα θέματα που θα σας ενοχλήσουν. Όπως σίγουρα θα έχετε καταλάβει, το παιχνίδι εξελίσσεται γύρω από τα χρόνια της δημιουργίας, ανάπτυξης και πτώσης της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και Αυτοκρατορίας, δηλαδή από το 272 π.Χ. μέχρι το 28 μ.Χ.

Total_War_Rome_2_image_new_01-thumb.jpgΜε έναν χάρτη τετραπλάσιο σε μέγεθος από το Shogun 2 (o κόσμος του εξαπλώνεται από το μακρινό βορρά της Ευρώπης μέχρι τη Βόρεια Αφρική και από την Πορτογαλία μέχρι το σημερινό Αφγανιστάν), το παιχνίδι περιέχει δεκάδες διαφορετικούς λαούς που όλοι προσπαθούν να κατακτήσουν τον τότε γνωστό κόσμο. Αντίθετα με το προηγούμενο Rome, όπου είχατε τον έλεγχο μόνο του λαού της Ρώμης, αυτή τη φορά ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να αναλάβει έναν από τους πολλούς playable λαούς του τίτλου.

Roman Republic, Carthage, Macedon, Iceni, Arverni, Suebi, Parthia, Pontus και Egypt, είναι οι playable λαοί, με τους οποίους έρχεται αρχικά το παιχνίδι, ενώ όσοι το είχαν προ-παραγγείλει έχουν δωρεάν πρόσβαση και στους Athens, Epirus και Sparta. Δυστυχώς για τους υπόλοιπους παίκτες, θα πρέπει να πληρώσετε 7.49Ε ακόμα για να τα αποκτήσετε, γεγονός ολίγον ατυχές για έναν τόσο μεγάλο τίτλο.

Total_War_Rome_2_image_new_02-thumb.jpgΑπό την άλλη, ακόμα και αν δεν αγοράσετε αυτά τα states, δεν θα μείνετε παραπονεμένοι από τα υπάρχοντα. Οι υποσχέσεις της Creative Assembly για πραγματικά διαφορετικούς λαούς αποδείχθηκαν ολότελα αληθινές και, έτσι, ο κάθε playable λαός έχει εντελώς διαφορετικά units, τόσο σε δυνάμεις και εξοπλισμό όσο και σε παρουσιαστικό και σχεδιασμό, δίνοντας επιτέλους μια ξεχωριστή εικόνα σε κάθε πεδίο μάχης. Αν σκεφθείτε πως το Shogun 2 είχε μόλις 50 διαφορετικά units ενώ το Rome 2 έχει 700, καταλαβαίνετε πλέον πόσο τρομερή δουλειά έχει γίνει σε αυτό τον τομέα.

Deos fortioribus adesse - Gameplay

Βέβαια, με τόσα πολλά units, είναι αναμενόμενο πως οι μάχες του παιχνιδιού έχουν αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη υπόσταση και έχουν φιλοτεχνηθεί έτσι ώστε να προσφέρουν και πολλές νέες επιλογές. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές έχει να κάνει με το γεγονός πως ο στρατός σας πρέπει πλέον να είναι πάντα κάτω από τον έλεγχο ενός στρατηγού.

Total_War_Rome_2_image_new_03-thumb.jpgΑυτό προσδίσει ένα τρομερά ενδιαφέρον στοιχείο, καθώς αν βρίσκεστε εντός της περιοχής σας, ο στρατηγός μπορεί να χτίζει νέες μονάδες από την κοντινότερη πόλη και να τις προσθέτει στην ομάδα του, δίχως τα ψυχαναγκαστικά μπρος-πίσω των παλαιότερων τίτλων. Αυτό, μαζί με την εισαγωγή διαφόρων stances όπως το fortification (ο στρατός σας παίρνει αμυντική θέση σε ένα σημείο στο χάρτη) ή το forced march (μεγαλύτερη κίνηση στον χάρτη), δίνει μια μεγαλύτερη ταχύτητα στην εξέλιξη του παιχνιδιού και ένα νέος βάθος στρατηγικής στο 2D ταμπλό.

Βέβαια, ιδιαίτερη σημασία έχει και η εισαγωγή του νέου army limit cap που έχει θεσπιστεί, καθώς ο αριθμός του στρατού που θα μπορείτε να επιστρατεύσετε είναι ανάλογος με τις εκτάσεις που κατέχετε. Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη αλλαγή στη φόρμουλα των Total War η οποία όμως αλλάζει και τις στρατηγικές σας αλλά και προσθέτει ένα σημαντικό στοιχείο ρεαλισμού.

Total_War_Rome_2_image_new_04-thumb.jpgΗ έμφαση αυτή στο ρεαλισμό, όμως, δείχνει να έχει περάσει και σε πολλά ακόμα στοιχεία του gameplay, με σημαντικότερη την είσοδο διαφόρων ειδών μαχών πέρα από τις συνήθεις πολιορκίες και τις τυπικές μάχες σε ανοιχτά λιβάδια. Αυτές είναι οι settlement battles (μάχες γύρω και μέσα σε μικρές πόλεις δίχως τοίχοι), encampment battles (μάχη σε εχθρό που αμύνεται και μπορεί να χτίσει μικρό οχυρό, palisades κλπ), river battles (μάχη για τη διάβαση ενός ποταμού), ambushes (θα μπορείτε να κρυφθείτε για να αιφνιδιάσετε έναν αντίπαλο, έχοντας προετοιμάσει παγίδες όπως βράχους, φλεγόμενους κυλίνδρους, spikes), supply train battles (επίθεση σε στρατό που κάνει forced march και πρέπει να κλέψετε το supply train του), port sieges (επίθεση σε παραθαλάσσια πόλη και απόβαση στρατού) και, τέλος, μάχες με συνδυασμό ναυτικού/ ξηράς.

{PAGE_BREAK}

Το τελευταίο ίσως να είναι και η μεγαλύτερη αλλαγή για τη σειρά καθώς για πρώτη φορά θα μπορείτε να έχετε και ναυτικό και στρατό ξηράς σε κάποιες μάχες, αυξάνοντας το δείκτη ρεαλισμού, στρατηγικής αλλά και δυσκολίας και πολυπλοκότητας κατακόρυφα. Εδώ υπάρχει βέβαια το ίδιο πρόβλημα με το Shogun 2, πως τα πλοία της εποχής δεν ήταν ιδιαιτέρως εντυπωσιακά και πως οι ναυτικές μάχες είναι κάπως βαρετές και, εν τέλει, αποτελούν συνήθως απλά μεταγωγικά οχήματα για να ξεφορτώσετε στράτευμα πίσω από τις άμυνες του εχθρού.

Μιας και μπήκαμε στον τομέα της real time μάχης, να πούμε πως θα δείτε ό,τι ακριβώς έχετε συνηθίσει από τη σειρά. Μάχες τεράστιου βεληνεκούς, με δεκάδες ομάδες που ελέγχονται μόνο από το mouse σας, επικές πολιορκίες και όλα τα γλυκά καλούδια που είχαμε ως τώρα στη σειρά, με διάφορες μικροπροσθήκες σε τομείς. Η πιο σημαντική έχει να κάνει με τη δυνατότητα να γίνονται veterans τα κανονικά units καθώς κερδίζουν experience points, και μπορούν να παραμετροποιηθούν τόσο στο σχέδιο και τα χρώματά τους όσο και στον οπλισμό που φέρουν.

Total_War_Rome_2_image_new_05-thumb.jpgΔυστυχώς, όσο και αν τηρήθηκαν κάποιες υποσχέσεις της Creative Assembly, υπήρξαν και ορισμένες που δεν δέχθηκαν της ίδιας σωστής μεταχείρισης, με πρώτη και κυριότερη την A.I. του παιχνιδιού, γνωστή μάστιγα της σειράς. Αν και είναι βέβαιο πως έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις στον τομέα, τα σημαντικότερα προβλήματα υπάρχουν ακόμα. Pathfinding που κάποιες φορές κάνει κύκλους (ακόμα και στη θάλασσα), units που κολλάνε σε εμπόδια, αντίπαλες στρατιές που χωρίζονται δίχως λόγο και κάνουν σπασμωδικές κινήσεις ή εχθροί κολλημένοι σε σταθερές στρατηγικές, friendly A.I. που αδυνατεί συχνά να προστατεύσει το στρατηγό και διάφορα άλλα τέτοια "καλούδια".

Τουλάχιστον, τα crashes που συναντήσαμε στη beta του παιχνιδιού έχουν εξαλειφθεί και έτσι δεν έχετε να αντιμετωπίσετε game breaking στιγμές. Όσον αφορά τα Diplomacy και Politics systems του παιχνιδιού, η άποψή μας είναι κάπως χλιαρή, καθώς μπορεί όντως να προσφέρουν πολλές επιλογές και δυνατότητες, αλλά σχεδόν πάντα η διπλωματική λύση δεν θα δουλεύει ενώ οι πολιτικές σας επιλογές δεν δείχνουν να έχουν κάποιον πραγματικά σοβαρό αντίκτυπο.

Flamma fumo est proxima – Τεχνικός τομέας

Total_War_Rome_2_image_new_06-thumb.jpgΑν υπάρχει πάντως ένας τομέας που οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο μας στους δημιουργούς, είναι το πραγματικά εκπληκτικό οπτικό αποτέλεσμα που αντικρίζει κανείς όταν παίζει το παιχνίδι σε ένα καλό PC. Χρησιμοποιώντας μια τροποποιημένη έκδοση της παλιάς Warscape Engine, το τελικό αποτέλεσμα του Rome II δείχνει καλύτερο από ποτέ. Οι σχεδιαστές φαίνεται να προχώρησαν σε τεράστια τοπογραφική μελέτη των περιοχών της Μεσογείου, στην υφή, την αρχιτεκτονική και τα χρώματά της, καθώς το αποτέλεσμα πείθει πέρα από κάθε φαντασία.

Χάρτες με υπέροχη λεπτομέρεια και σχεδιασμό, πόλεις σχεδιασμένες με έμφαση στη λεπτομέρεια και ακριβή αρχιτεκτονικό ρεαλισμό συνοδεύουν τον παίκτη σε κάθε λεπτό του τίτλου. Προσθέστε στο σχεδιασμό και τον νέο, πολύ καλό lighting/ shadow σύστημα και έχετε ως αποτέλεσμα σχεδιασμό χαρτών τόσο ρεαλιστικό για την περιοχή, όσο μονάχα τα ARMA και STALKER έχουν καταφέρει ως σήμερα.

Total_War_Rome_2_image_new_07-thumb.jpgΗ οπτική πανδαισία, όμως, δεν σταματάει στις περιοχές αλλά εξελίσσεται σε νέα επίπεδα γύρω από το animation και τον αριθμό πολλών χιλιάδων units στο πεδίο της μάχης. Πατώντας επάνω στα χνάρια του Shogun 2, με το ξεχωριστό animation του κάθε στρατιώτη μιας μονάδας, το Rome ΙΙ πάει ένα σκαλί παραπέρα, δίνοντας ακόμα περισσότερες επιλογές, facial animations που αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες μιας μάχης και διαφορετικές αντιδράσεις, που κάνουν τις μάχες πιο αληθινές από ποτέ.

Εκμεταλλευόμενοι δε το υπέροχο unit cam, που μεταφέρει την κάμερα εντελώς μέσα στο πεδίο μιας σύρραξης, η προηγούμενη προτροπή μας για κινηματογραφικό "λιώσιμο" και ποπ κορν επιβεβαιώνεται στο έπακρο. Δυστυχώς, το μέγεθος του τίτλου έρχεται να δημιουργήσει και το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα του, αυτό του τεχνικού φόρτου που δημιουργεί στο PC σας.

Total_War_Rome_2_image_new_08-thumb.jpgΤο παιχνίδι, βλέπετε, είναι πραγματικό "κτήνος" όσον αφορά την κατανάλωση πόρων, σε σημείο που ακόμα και με PC διπλάσιας δύναμης των recommended specs όπου το δοκιμάσαμε, στις μεγάλες μάχες το frame rate έπεφτε κατακόρυφα και υπήρχαν στιγμές που κολλούσαν οι εντολές μας. Ακόμα, επειδή ο χάρτης είναι τόσο μεγάλος και οι αντίπαλοι τόσοι πολλοί, όσο προχωράτε το παιχνίδι, τόσο αυξάνεται και ο χρόνος αναμονής σας ανάμεσα από το κάθε turn, σε σημείο που μπορεί και να περιμένετε 3 λεπτά μέχρι να ξαναέρθει η σειρά σας.

{PAGE_BREAK}

Και όπως είναι αναμενόμενο, ένα τέτοιο παιχνίδι συνοδεύεται και από τεράστιους loading χρόνους, που στέλνουν τον παίκτη να διαβάζει εφημερίδα μέχρι να φορτώσει μια αποστολή. Λογικό, λοιπόν, να υπάρχουν και ορισμένα μικρά τεχνικά glitches, τα οποία εμφανίζονται διάσπαρτα σε όλους τους τομείς όπως κάποια κολλήματα στο animation, αδικαιολόγητα θολώματα σε σημεία και λοιπά άλλα θεματάκια που αυτά όμως, σίγουρα θα λυθούν σταδιακά με τα επόμενα patches. O ηχητικός τομέας του τίτλου από την άλλη, χωρίς να εντυπωσιάζει στον ίδιο βαθμό όπως ο αντίστοιχος του Shogun 2, είναι και αυτός ιδιαίτερα καλός κάτω από την επική ενορχήστρωση της συμφωνικής ορχήστρας της Μπρατισλάβα.

Το δε voice acting πλαισιώνει όλους τους βασικούς αλλά και δευτερεύοντες χαρακτήρες και αν και είναι λίγο μπερδεμένο στις προφορές, καταφέρνει να προσδώσει την βαρύτητα της κάθε περίστασης με το σωστό τόνο και ύφος. Σίγουρα, όμως, εκεί που ξεχωρίζει το παιχνίδι είναι τα ηχητικά εφέ, τα οποία, μιας και έπρεπε να πλαισιώσουν 700 διαφορετικά units, βρίθουν από ποικιλία και εύρος δυνατοτήτων, μεταφέροντας άψογα την κλαγγή της μάχης στα αυτιά μας.

Si vis pacem, para bellum - Επίλογος

Είναι, λοιπόν, το Rome ΙΙ αυτό που περιμέναμε τόσο καιρό; Ίσως όχι, μιας και οι προσδοκίες του κοινού ήταν εξωφρενικά υψηλές. Το τεράστιο μέγεθος του τίτλου και η βιασύνη για κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο, το έφερε αντιμέτωπο με παραμέληση κάποιον παλιών προβλημάτων της σειράς, αλλά και ορισμένων τεχνικών θεμάτων που ζορίζουν λίγο τον παίκτη. Κανένα από τα θέματα βέβαια δεν είναι gamebreaking και για όποιον μπει συνειδητοποιημένα στο παιχνίδι, θα έχει μπροστά του εκατοντάδες ώρες ξέφρενου gaming.

Είναι κρίμα να υπάρχουν τα προβλήματα που προαναφέραμε, αλλά κοιτώντας όλη τη σειρά σφαιρικά, το Rome II είναι πιθανότατα η καλύτερη έκδοση Total War που έχουμε δει μέχρι σήμερα, με τεράστιο βάθος, υλικό και δυνατότητες. Γνωρίζοντας την τακτική της Creative Assembly, να διαθέτει πολλά patches στα παιχνίδια της, είμαστε αισιόδοξοι πως αργά ή γρήγορα ορισμένα θέματα του τίτλου θα λυθούν και σαν καλό κρασί, το Rome II θα ωριμάσει και με τον καιρό θα γίνεται ολοένα και καλύτερο.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

 • To μεγαλύτερο Total War μέχρι σήμερα σε όλους τους τομείς
 • Υπέροχο animation και γενικότερο οπτικό αποτέλεσμα
 • Εξαιρετικό συναίσθημα μάχης
 • Ορισμένες καλές εξελίξεις και προσθήκες στο interface

Αρνητικά

 • Tα αληθινά requirements είναι υπερβολικά. Ακόμα και με τέλειο PC, δεν θα γλιτώσετε τα προβλήματα
 • Η Α.Ι. συνεχίζει να προβληματίζει
 • Τα diplomacy και politics είναι μάλλον ασθενή

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (65 σχόλια)
 • Sky333 Sky333 13 Σεπτεμβρίου 2013  | 01:48

  Παιδιά το είχα σχολιάσει από το preview. μιλώντας με άτομα της CA στην παρουσίαση στη Ρώμη, μου είχε δοθεί η εντύπωση μεγάλης πίεσης χρόνου. τώρα αν ήταν της Sega ή της CA δεν το γνωρίζω αλλά σίγουρα βιάζονταν. Και μπορώ να πω πως κ η beta ήταν broken σε πάρα πολλά σημεία με πάρα πολλά crashes οπότε το ότι σταθεροποιήσαν το παιχνίδι σε 2 μήνες, για εμένα είναι άθλος. αλλά θέλει άλλους 2-3-4 polishing μήνες για να στρώσει, αυτή τη στιγμή, ακόμα κ με το νέο patch, η κατάσταση είναι δύσκολη.

 • KingTiger KingTiger 12 Σεπτεμβρίου 2013  | 20:05

  Aμφιβάλλω αν ευθύνεται τόσο η CA οσο η Sega, εγω δεν σου είπα να στγχωρέσεις τίποτα οι παίκτες δεν είναι beta testers, ναι να κοπούν βαθμοί λόγω του απαράδεκτου release αλλα 6 βάζεις σε ενα παιχνίδι που ειναι λίγο καλύτερο απο μέτριο, το Rome 2 μόνο μέτριο δεν είναι εξάλλου αυτη την στιγμή τα περισσότερα προβλήματα εχουν διορθωθεί και σε καναν μήνα το παιχνίδι θα ειναι κομπλέ και στο τέλος το παιχνίδι θα σου μείνει οχι τα προβλήματα που είχε οταν κυκλοφόρησε.

 • douninio douninio 12 Σεπτεμβρίου 2013  | 06:12

  @KingTiger Σωστός ...έτσι σκέφτικε και η CA... Rome 2 είναι... τα πελατάκια θα μας συγχωρέσουν...6 και χαριστικά.

 • dchristo81 dchristo81 12 Σεπτεμβρίου 2013  | 01:51

  9.5/10 για μένα κ αυτό λόγω των bugs. Κατά τ' άλλα το παιχνίδι είναι τέλειο. Παρακολουθώ τα total war από το πρώτο shogun κ πραγματικά το rome2 είναι το καλύτερο της σειράς μακράν :)

 • KingTiger KingTiger 11 Σεπτεμβρίου 2013  | 20:56

  Eνταξει τα τεχνικά προβλήματα του στερούν την τελειότητα αλλα οχι και 6 στο Rome 2, 6 του βάζουν κατι φαντασμένοι που την εχουν δει θεούληδες επειδή κάνουν ενα Review
  τέλος πάντων, παρουσίαση του Europa Universalis IV θα έχουμε;

 • nikkork nikkork 11 Σεπτεμβρίου 2013  | 18:34

  Η βαθμολογία είναι λανθασμένη κανονικά θα έπρεπε να είναι έξι! Αυτό που παίζουμε είναι beta ούτε καν alpha

 • Dredd Dredd 11 Σεπτεμβρίου 2013  | 17:40

  Δε μας λειπουντε για εμας που εχουμε απαρχιομενο υπολογιστη?Δε θα βγει στο ps3?XAXA

 • douninio douninio 11 Σεπτεμβρίου 2013  | 17:24

  Εντάξει, ε όχι να πληρώνουμε και για Beta testing... Ένα 6αράκι και πάρα πολύ του είναι.

 • Adalon Adalon 11 Σεπτεμβρίου 2013  | 15:44

  Πραγματικά Σάκη μήπως αστειεύεσαι? Αυστηρός ο Αλέξανδρος για το 8?
  Το παιχνίδι ούτε για 6 δεν κάνει με τα τόσα προβλήματα. Και αναφέρομαι στα bugs και την κάκιστη A.I. όχι αν είναι βαρύ ή όχι. Το βλέπαμε με ένα φίλο και γελάγαμε. Και να μην αναφέρω καν τους γελοιωδώς απλοποιημένους μηχανισμούς του non combat gameplay.
  Και μην μου πεις ότι με patches θα φτιάξουν γιατί για τον ίδιο λόγο έκραζες την Obsidian για τα τεχνικά προβλήματα στους τίτλους της (εν μέρη δικαίως) ασχέτως αν μετά διορθώθηκαν.

 • asteris_ asteris_ 10 Σεπτεμβρίου 2013  | 17:34

  Διαφορετικά παιχνίδια δε λέω, αλλά το EU IV και το παλαιότερο CK2, όσο και αν είναι πιο hardcore εμπειρία, μπροστά τους το Rome 2 δε πιάνει μία.
  Εάν κάποιος γοητεύεται απο την ιστορία και προτιμάει camping map ας παίξει αυτά και ας αφήσει το Rome. Το Shogun 2 είναι επίσης εξαιρετικό και υπερέχει σε κάθε τομέα απο το Rome. Επίσης mods για το καινούριο engine βγαίνουν πολύ δύσκολα, οπότε μη περιμένετε ούτε απο εκεί σωτηρία.

 • kondoras kondoras 10 Σεπτεμβρίου 2013  | 10:23

  το game εχει πολλα προβληματα και πραγματικα με κουρασε...bugs συνεχεια...A.I για κλαματα πραγματικα...αθλια(ειδκα οι naval μαχες)!!!πιο arcade σε σχεση με τα πιο παλια..οι μαχες αρκετα γρηγορες και ευκολες...διπλωματια 0... οι μοναδες δεν κρατουν τα formation σχεδον ποτε!!απο τα χειροτερα total war χωρις patch...metacritic score 4...πολυ υψηλη κατ εμε η βαθμολογια, ειναι launch αυτο?το shogun πολυ ανωτερο σε ολους τους τομεις...

 • Dark_K1ng Dark_K1ng 09 Σεπτεμβρίου 2013  | 01:53

  ελπιζω μεσα σε ενα-εναμιση μηνα να φτιαξουν ολα τα σοβαρα προβληματα... τοτε θα το παιξω σιγουρα.

 • kiriakos12345 kiriakos12345 09 Σεπτεμβρίου 2013  | 01:52

  Αναρωτιεμαι πραγματικα για ποιον λογο να βιασουν ετσι την κυκλοφορια του.. Εκτος απο το euIV που βγηκε την ιδια σχεδον περιοδο αλλα απευθυνεται σε ενα πιο hardcore κοινο δεν νομιζω οτι ειχαν καποιο αλλο παιχνιδι που να τους απειλει το αγοραστικο κοινο.. Κριμα γιατι αυτη η εκδοση πιο πολυ σε ντεμο φερνει.... Το 8 ειναι υπεραρκετο για αυτην την κατασταση. Παντως με τον καιρο (patches) και τα fanmades modes εχει υπεροχο potential το παιχνιδι για να φτασει μεχρι και 9,5!

 • Tomasz Tomasz 07 Σεπτεμβρίου 2013  | 23:37

  Σειρα-λογος που δεν κανακευομαι για τα exlcusives των κονσολων.

 • Sky333 Sky333 07 Σεπτεμβρίου 2013  | 20:24

  ναι Vlad, είναι γνωστό πρόβλημα, σχεδόν όλοι το έχουν πάθει.

 • Vlad_25 Vlad_25 07 Σεπτεμβρίου 2013  | 17:58

  Πήγα να κάνω αποβίβαση του στρατού μου για πολιορκία και το ιππικό κόλλησε στην άμμο!!!!

 • Thrall Thrall 06 Σεπτεμβρίου 2013  | 23:20

  Με αηδιαζει αυτη η γενια videogames.. Παιδια ειναι αστειο να κυκλοφορησε ετσι ενα παιχνιδι που ειναι κυριως single player.. Μερικες φορες πιστευω οτι τα "οποτε ειναι ετοιμο" της Blizzard τελικα δεν ειναι τοσο ασχημα..

 • Hyper-gamer Hyper-gamer 06 Σεπτεμβρίου 2013  | 21:38

  Σε ps3 ποτε βγαινει? :)

 • NikeFerrari NikeFerrari 06 Σεπτεμβρίου 2013  | 19:45

  Ωραίο review.
  Απο τα franchise που ακόμη κρατάνε πολύ ψηλά το λάβαρο PC gaming. Καλό λιώσιμο σε όλους.
  Ξαφνιάστηκα που είδα ψες προς στιγμή τον Σάκη online στο 360. Μάλλον θα είχε κάνα patch το παιχνίδι και όσο κατέβαινε, μπήκε στο 360 να δει τις νέες εκπτώσεις. :P

 • Helloween81 Helloween81 06 Σεπτεμβρίου 2013  | 17:29

  Το παιχνίδι δεν ήταν έτοιμο για κυκλοφορία ήθελε 2 μήνες ακόμη. Δεν ξέρω γιατί βιάστηκαν. Πάλι καλά που ο μέσος pc-as έχει (κακώς) μάθει στην υπομονή μετά απο όσα έχει δει. Νομίζω οτι είναι πολύ σχετικό το πως θα το απολαύσει κάποιος (οιι απαιτήσεις ποικίλουν) και για εμένα το Α.Ι στην παρούσα φάση ειναι απλά τραγικο για παιχνίδι της εποχής μας. Ο τρόπος και μόνο που τοποθετεί το Α.Ι τα units είναι τραγικός.. Ενα videaki παράδειγμα απο τον angry joe ( σχετικα γνωστός youtuber) http://www.youtube.com/watch?v=VdpIENG0Y2k

 • Argaliad Argaliad 06 Σεπτεμβρίου 2013  | 17:11

  Να συμπληρωσω με κατι που διαβασα σε ενα ξενο site κατι το οποιο συνοψιζει τελεια κατα την αποψη μου το παιχνιδι με ωραιο τρόπο ( Για όσους γνωριζουν Αγγλικα!!)

  f Rome II were a gladiator, it would enter the arena as pyrotechnics flared and trumpets blared. Clad in the most beautiful armour in creation, it is the promised one, destined for greatness. Later in the day, having overcome many opponents, it would finally fall, its final opponent holding a sword to its throat. Watching on, only a very cruel emperor would point his thumb murder-wards. It deserves its victories but it’s hard not to think that if the armour it wore were less ornate, lighter and more flexible, then it may never have fallen at all.

 • Cannibal_Pulse Cannibal_Pulse 06 Σεπτεμβρίου 2013  | 16:58

  Αρκετά σωστό review!!!το οποίο τονίζει ορθά τα προβλήματα της AI kai ta glitches!!! μέχρι στιγμης αυτή είναι η αχίλλειος φτέρνα του παιχνιδιού!! Θα επρεπε να περιμένουν λίγο παραπάνω και μην είχαν βιαστεί να το κυκλοφωρίσουν δίοτι αρχικά έχει πολλα προβλήματα!!!! τωρα τρέχουν πανικόβλητοι gia patch!! Ο τίτλος είναι κατι παραπάνω απο ποιοτικός βεβαια!!!Το αστείο είναι οτι σε αντιστοιχο ελληνικό gaming site αναρτήθηκε review μέσα σε μια μερα!!!(αποτην κυκλοφορια του η apo ta keys της εταιρίας)Με αποτέλεσμα το παιχνιδι να παρει ενα βαθμό αρκετά υψηλό χωρις καν να αναφέρονται τα glitches ta κολλήματα.η προβληματική Ai!!! Δινοντας μου την εντυπωση οτι ο reviewer το επαι3ε 3 ωρες και αντε!!!!ετοιμος!!!!
  Συνεχιστε την καλή δουλεία και ποτε μην νερώνετε το κρασί σας με τα reviews!!!!!!!
  Και πάλι μπράβο στο team τοu game over!!!!

 • JCDenton13 JCDenton13 06 Σεπτεμβρίου 2013  | 15:02

  Μεχρι να παρω το παιχνιδι θα εχουν βγει κανα δυο καλα updates,οποτε ειμαι οκ.

 • PeterakosFF PeterakosFF 06 Σεπτεμβρίου 2013  | 14:28

  όταν τελειώσει η εξεταστική θα δοκιμαστεί πάραυτα! :-)

 • Argaliad Argaliad 06 Σεπτεμβρίου 2013  | 14:23

  Λοιπον να κανω ενα update!! Χθες εκλεισα ενα τριωρο και μπορω πω πως οσο παιζω τόσο περισσοτερο μ'αρέσει. Αρχικα το ui ακόμα και εμπειρος παίκτης total war, (όπως πολυ καλα λεει το review τρως ενα σκαλωμα) Η Διπλωματι είναι σίγουρα καλυτερη αλλα οχι στο επιθυμητο επιπεδο για εμενα. Σε δυσκολιa Very Hard το ΑΙ μερικες φορες στο χαρτη τουλαχιστον κανει καμια καλη κινηση αλλα μεσα στην μαχη έχει προβληματα. Ειδικα σε siege battles. Καινονται εξω απο το τοιχος χωρις να κανουν τιποτα επειδη δεν εχουν εξοπλισμο και καθονται τρων Damage!! Εσυ περιμενεις και νικας! Να μου πειτε σε καθε Total war συμβαινει αυτο, απλως σημειωνεται!!

 • kanars kanars 06 Σεπτεμβρίου 2013  | 10:37

  Η διπλωματία είναι καλύτερη απο ποτε το AI σε υψηλά επίπεδα δυσκολίας εντυπωσιάζει 10 απο εμένα για το καλύτερο strategy της total war μέχρι στιγμής . Όλα τα site παραβλέπουν οτι είναι ένα καταπληκτικό strategy μένοντας στη σύγκριση με αυτά που περίμεναν απο ενα sequel του Rome (τα οποία τουλάχιστον οσον αφορά εμένα ταυτίζονται με το αποτέλεσμα). Απλά παιχνιδάρα

 • AnthonyMc AnthonyMc 06 Σεπτεμβρίου 2013  | 05:59

  Προφανώς και θα έχει προβλήματα. Τέτοια παιχνιδάρα που είναι, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να τα έχει όλα τέλεια με την πρώτη. Τα μειονεκτήματα που υπάρχουν στο άρθρο μπορούν να διορθωθούν. Φυσικά θα υπάρξουν και άλλα Bugs και διάφορα άλλα σκαλώματα. Αλλά είναι Total War, σκεφτείτε απλά τα Μοd που θα φτιαχτούν αργότερα για αυτό το παιχνίδι. Θα φύγει αυτή η γενιά κονσολών, θα έρθει η επόμενη, θα έρθει και η μεθεπόμενη και το Rome II θα είναι εδώ !!!

 • Argaliad Argaliad 06 Σεπτεμβρίου 2013  | 04:16

  @kitzemis, απο επεξεργαστη μια χαρα εισαι, η καρτα σου ειναι αδυναμη και επεξεργαστηκα και ως μεγεθος μνημης!! Στα Medium σε κοβω!!!

  Εγω με ι5 3570κ και 7950 oc edition και με επιπλεον δικο μου overclock στα Extreme το βασταω αλλα σε μεγαλες μαχες εχει frame drop που αγγίζει και το 25 fps!! Αλλα πολυ ομορφο αποτελεσμα!!

 • solaek solaek 06 Σεπτεμβρίου 2013  | 03:47

  Tις τελευταιες δυο μερες δεν σκεφτομαι τιποτα αλλο περα απο το γκεημ...παω τουλετα,το σκεφτομαι,τρωω,το σκεφτομαι...εχω Ηπειρο και ενω εχω ελλας μακεδονια υλιρια ιταλια και τη μιση μ.ελλαδα,εχω πολεμο με τα 3/4 της ευρωπης...παμε ωρε!

 • CONTRA CONTRA 06 Σεπτεμβρίου 2013  | 03:36

  Πραγματικά επικός τίτλος ο οποίος έχει και αυτός τα ελαττώματά του τα οποία όμως μάλλον θα εξαλειφθούν σταδιακά μιάς και η Creative Assembly ανακοίνωσε οτι σκοπεύει να κυκλοφορεί πολύ τακτικά patches που θα διορθώνουν κακώς κείμενα στο παιχνίδι. Πάντως αυτό που με προβληματίζει αρκετά είναι οι απαιτήσεις του ....