Ταυτότητα

Total War: Rome II

Total War: Rome II

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: The Creative Assembly Ημ. Έκδοσης: 03/09/2013
PEGI: 16 Εκδότης: SEGA Πλατφόρμες: PC


Veni, Vidi,… Vici?

Μετά την, ομολογουμένως, εντυπωσιακή παρουσίαση που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην Ρώμη πριν δύο μήνες, η ανυπομονησία μας για την ολοκληρωμένη έκδοση του νέου Total War ήταν αδύνατο να καμφθεί από το beta build που είχαμε στα χέρια μας. Οι μέρες όμως πέρασαν, τα μπάνια πλέον τελείωσαν και το νέο πόνημα της Creative Assembly αποφάσισε να ανοίξει τα πανιά του και να πλεύσει δυναμικά πάνω στα νερά της Μεσογείου. Είναι, όμως, το Rome 2 η άξια συνέχεια του θρυλικού Rome, μπορεί να εξελίξει τη σειρά από το Shogun 2 ή η διαφθορά στη σύγκλητο της Ρώμης ήταν τόσο μεγάλη που το παιχνίδι σκοντάφτει;

Για να μη σας αγχώσουμε υπερβολικά, το Rome 2 είναι ένα πραγματικά μεγαλεπήβολο παιχνίδι, με πάρα πολλά καλά στοιχεία που σίγουρα θα καταφέρει να μαγέψει τους οπαδούς της σειράς. Όμως, ίσως παραείναι μεγάλο για το δικό του καλό και μαζί με τη βιασύνη για την κυκλοφορία του, έχει και ορισμένα θέματα που θα σας ενοχλήσουν. Όπως σίγουρα θα έχετε καταλάβει, το παιχνίδι εξελίσσεται γύρω από τα χρόνια της δημιουργίας, ανάπτυξης και πτώσης της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και Αυτοκρατορίας, δηλαδή από το 272 π.Χ. μέχρι το 28 μ.Χ.

Total_War_Rome_2_image_new_01-thumb.jpgΜε έναν χάρτη τετραπλάσιο σε μέγεθος από το Shogun 2 (o κόσμος του εξαπλώνεται από το μακρινό βορρά της Ευρώπης μέχρι τη Βόρεια Αφρική και από την Πορτογαλία μέχρι το σημερινό Αφγανιστάν), το παιχνίδι περιέχει δεκάδες διαφορετικούς λαούς που όλοι προσπαθούν να κατακτήσουν τον τότε γνωστό κόσμο. Αντίθετα με το προηγούμενο Rome, όπου είχατε τον έλεγχο μόνο του λαού της Ρώμης, αυτή τη φορά ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να αναλάβει έναν από τους πολλούς playable λαούς του τίτλου.

Roman Republic, Carthage, Macedon, Iceni, Arverni, Suebi, Parthia, Pontus και Egypt, είναι οι playable λαοί, με τους οποίους έρχεται αρχικά το παιχνίδι, ενώ όσοι το είχαν προ-παραγγείλει έχουν δωρεάν πρόσβαση και στους Athens, Epirus και Sparta. Δυστυχώς για τους υπόλοιπους παίκτες, θα πρέπει να πληρώσετε 7.49Ε ακόμα για να τα αποκτήσετε, γεγονός ολίγον ατυχές για έναν τόσο μεγάλο τίτλο.

Total_War_Rome_2_image_new_02-thumb.jpgΑπό την άλλη, ακόμα και αν δεν αγοράσετε αυτά τα states, δεν θα μείνετε παραπονεμένοι από τα υπάρχοντα. Οι υποσχέσεις της Creative Assembly για πραγματικά διαφορετικούς λαούς αποδείχθηκαν ολότελα αληθινές και, έτσι, ο κάθε playable λαός έχει εντελώς διαφορετικά units, τόσο σε δυνάμεις και εξοπλισμό όσο και σε παρουσιαστικό και σχεδιασμό, δίνοντας επιτέλους μια ξεχωριστή εικόνα σε κάθε πεδίο μάχης. Αν σκεφθείτε πως το Shogun 2 είχε μόλις 50 διαφορετικά units ενώ το Rome 2 έχει 700, καταλαβαίνετε πλέον πόσο τρομερή δουλειά έχει γίνει σε αυτό τον τομέα.

Deos fortioribus adesse - Gameplay

Βέβαια, με τόσα πολλά units, είναι αναμενόμενο πως οι μάχες του παιχνιδιού έχουν αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη υπόσταση και έχουν φιλοτεχνηθεί έτσι ώστε να προσφέρουν και πολλές νέες επιλογές. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές έχει να κάνει με το γεγονός πως ο στρατός σας πρέπει πλέον να είναι πάντα κάτω από τον έλεγχο ενός στρατηγού.

Total_War_Rome_2_image_new_03-thumb.jpgΑυτό προσδίσει ένα τρομερά ενδιαφέρον στοιχείο, καθώς αν βρίσκεστε εντός της περιοχής σας, ο στρατηγός μπορεί να χτίζει νέες μονάδες από την κοντινότερη πόλη και να τις προσθέτει στην ομάδα του, δίχως τα ψυχαναγκαστικά μπρος-πίσω των παλαιότερων τίτλων. Αυτό, μαζί με την εισαγωγή διαφόρων stances όπως το fortification (ο στρατός σας παίρνει αμυντική θέση σε ένα σημείο στο χάρτη) ή το forced march (μεγαλύτερη κίνηση στον χάρτη), δίνει μια μεγαλύτερη ταχύτητα στην εξέλιξη του παιχνιδιού και ένα νέος βάθος στρατηγικής στο 2D ταμπλό.

Βέβαια, ιδιαίτερη σημασία έχει και η εισαγωγή του νέου army limit cap που έχει θεσπιστεί, καθώς ο αριθμός του στρατού που θα μπορείτε να επιστρατεύσετε είναι ανάλογος με τις εκτάσεις που κατέχετε. Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη αλλαγή στη φόρμουλα των Total War η οποία όμως αλλάζει και τις στρατηγικές σας αλλά και προσθέτει ένα σημαντικό στοιχείο ρεαλισμού.

Total_War_Rome_2_image_new_04-thumb.jpgΗ έμφαση αυτή στο ρεαλισμό, όμως, δείχνει να έχει περάσει και σε πολλά ακόμα στοιχεία του gameplay, με σημαντικότερη την είσοδο διαφόρων ειδών μαχών πέρα από τις συνήθεις πολιορκίες και τις τυπικές μάχες σε ανοιχτά λιβάδια. Αυτές είναι οι settlement battles (μάχες γύρω και μέσα σε μικρές πόλεις δίχως τοίχοι), encampment battles (μάχη σε εχθρό που αμύνεται και μπορεί να χτίσει μικρό οχυρό, palisades κλπ), river battles (μάχη για τη διάβαση ενός ποταμού), ambushes (θα μπορείτε να κρυφθείτε για να αιφνιδιάσετε έναν αντίπαλο, έχοντας προετοιμάσει παγίδες όπως βράχους, φλεγόμενους κυλίνδρους, spikes), supply train battles (επίθεση σε στρατό που κάνει forced march και πρέπει να κλέψετε το supply train του), port sieges (επίθεση σε παραθαλάσσια πόλη και απόβαση στρατού) και, τέλος, μάχες με συνδυασμό ναυτικού/ ξηράς.

{PAGE_BREAK}

Το τελευταίο ίσως να είναι και η μεγαλύτερη αλλαγή για τη σειρά καθώς για πρώτη φορά θα μπορείτε να έχετε και ναυτικό και στρατό ξηράς σε κάποιες μάχες, αυξάνοντας το δείκτη ρεαλισμού, στρατηγικής αλλά και δυσκολίας και πολυπλοκότητας κατακόρυφα. Εδώ υπάρχει βέβαια το ίδιο πρόβλημα με το Shogun 2, πως τα πλοία της εποχής δεν ήταν ιδιαιτέρως εντυπωσιακά και πως οι ναυτικές μάχες είναι κάπως βαρετές και, εν τέλει, αποτελούν συνήθως απλά μεταγωγικά οχήματα για να ξεφορτώσετε στράτευμα πίσω από τις άμυνες του εχθρού.

Μιας και μπήκαμε στον τομέα της real time μάχης, να πούμε πως θα δείτε ό,τι ακριβώς έχετε συνηθίσει από τη σειρά. Μάχες τεράστιου βεληνεκούς, με δεκάδες ομάδες που ελέγχονται μόνο από το mouse σας, επικές πολιορκίες και όλα τα γλυκά καλούδια που είχαμε ως τώρα στη σειρά, με διάφορες μικροπροσθήκες σε τομείς. Η πιο σημαντική έχει να κάνει με τη δυνατότητα να γίνονται veterans τα κανονικά units καθώς κερδίζουν experience points, και μπορούν να παραμετροποιηθούν τόσο στο σχέδιο και τα χρώματά τους όσο και στον οπλισμό που φέρουν.

Total_War_Rome_2_image_new_05-thumb.jpgΔυστυχώς, όσο και αν τηρήθηκαν κάποιες υποσχέσεις της Creative Assembly, υπήρξαν και ορισμένες που δεν δέχθηκαν της ίδιας σωστής μεταχείρισης, με πρώτη και κυριότερη την A.I. του παιχνιδιού, γνωστή μάστιγα της σειράς. Αν και είναι βέβαιο πως έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις στον τομέα, τα σημαντικότερα προβλήματα υπάρχουν ακόμα. Pathfinding που κάποιες φορές κάνει κύκλους (ακόμα και στη θάλασσα), units που κολλάνε σε εμπόδια, αντίπαλες στρατιές που χωρίζονται δίχως λόγο και κάνουν σπασμωδικές κινήσεις ή εχθροί κολλημένοι σε σταθερές στρατηγικές, friendly A.I. που αδυνατεί συχνά να προστατεύσει το στρατηγό και διάφορα άλλα τέτοια "καλούδια".

Τουλάχιστον, τα crashes που συναντήσαμε στη beta του παιχνιδιού έχουν εξαλειφθεί και έτσι δεν έχετε να αντιμετωπίσετε game breaking στιγμές. Όσον αφορά τα Diplomacy και Politics systems του παιχνιδιού, η άποψή μας είναι κάπως χλιαρή, καθώς μπορεί όντως να προσφέρουν πολλές επιλογές και δυνατότητες, αλλά σχεδόν πάντα η διπλωματική λύση δεν θα δουλεύει ενώ οι πολιτικές σας επιλογές δεν δείχνουν να έχουν κάποιον πραγματικά σοβαρό αντίκτυπο.

Flamma fumo est proxima – Τεχνικός τομέας

Total_War_Rome_2_image_new_06-thumb.jpgΑν υπάρχει πάντως ένας τομέας που οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο μας στους δημιουργούς, είναι το πραγματικά εκπληκτικό οπτικό αποτέλεσμα που αντικρίζει κανείς όταν παίζει το παιχνίδι σε ένα καλό PC. Χρησιμοποιώντας μια τροποποιημένη έκδοση της παλιάς Warscape Engine, το τελικό αποτέλεσμα του Rome II δείχνει καλύτερο από ποτέ. Οι σχεδιαστές φαίνεται να προχώρησαν σε τεράστια τοπογραφική μελέτη των περιοχών της Μεσογείου, στην υφή, την αρχιτεκτονική και τα χρώματά της, καθώς το αποτέλεσμα πείθει πέρα από κάθε φαντασία.

Χάρτες με υπέροχη λεπτομέρεια και σχεδιασμό, πόλεις σχεδιασμένες με έμφαση στη λεπτομέρεια και ακριβή αρχιτεκτονικό ρεαλισμό συνοδεύουν τον παίκτη σε κάθε λεπτό του τίτλου. Προσθέστε στο σχεδιασμό και τον νέο, πολύ καλό lighting/ shadow σύστημα και έχετε ως αποτέλεσμα σχεδιασμό χαρτών τόσο ρεαλιστικό για την περιοχή, όσο μονάχα τα ARMA και STALKER έχουν καταφέρει ως σήμερα.

Total_War_Rome_2_image_new_07-thumb.jpgΗ οπτική πανδαισία, όμως, δεν σταματάει στις περιοχές αλλά εξελίσσεται σε νέα επίπεδα γύρω από το animation και τον αριθμό πολλών χιλιάδων units στο πεδίο της μάχης. Πατώντας επάνω στα χνάρια του Shogun 2, με το ξεχωριστό animation του κάθε στρατιώτη μιας μονάδας, το Rome ΙΙ πάει ένα σκαλί παραπέρα, δίνοντας ακόμα περισσότερες επιλογές, facial animations που αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες μιας μάχης και διαφορετικές αντιδράσεις, που κάνουν τις μάχες πιο αληθινές από ποτέ.

Εκμεταλλευόμενοι δε το υπέροχο unit cam, που μεταφέρει την κάμερα εντελώς μέσα στο πεδίο μιας σύρραξης, η προηγούμενη προτροπή μας για κινηματογραφικό "λιώσιμο" και ποπ κορν επιβεβαιώνεται στο έπακρο. Δυστυχώς, το μέγεθος του τίτλου έρχεται να δημιουργήσει και το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα του, αυτό του τεχνικού φόρτου που δημιουργεί στο PC σας.

Total_War_Rome_2_image_new_08-thumb.jpgΤο παιχνίδι, βλέπετε, είναι πραγματικό "κτήνος" όσον αφορά την κατανάλωση πόρων, σε σημείο που ακόμα και με PC διπλάσιας δύναμης των recommended specs όπου το δοκιμάσαμε, στις μεγάλες μάχες το frame rate έπεφτε κατακόρυφα και υπήρχαν στιγμές που κολλούσαν οι εντολές μας. Ακόμα, επειδή ο χάρτης είναι τόσο μεγάλος και οι αντίπαλοι τόσοι πολλοί, όσο προχωράτε το παιχνίδι, τόσο αυξάνεται και ο χρόνος αναμονής σας ανάμεσα από το κάθε turn, σε σημείο που μπορεί και να περιμένετε 3 λεπτά μέχρι να ξαναέρθει η σειρά σας.

{PAGE_BREAK}

Και όπως είναι αναμενόμενο, ένα τέτοιο παιχνίδι συνοδεύεται και από τεράστιους loading χρόνους, που στέλνουν τον παίκτη να διαβάζει εφημερίδα μέχρι να φορτώσει μια αποστολή. Λογικό, λοιπόν, να υπάρχουν και ορισμένα μικρά τεχνικά glitches, τα οποία εμφανίζονται διάσπαρτα σε όλους τους τομείς όπως κάποια κολλήματα στο animation, αδικαιολόγητα θολώματα σε σημεία και λοιπά άλλα θεματάκια που αυτά όμως, σίγουρα θα λυθούν σταδιακά με τα επόμενα patches. O ηχητικός τομέας του τίτλου από την άλλη, χωρίς να εντυπωσιάζει στον ίδιο βαθμό όπως ο αντίστοιχος του Shogun 2, είναι και αυτός ιδιαίτερα καλός κάτω από την επική ενορχήστρωση της συμφωνικής ορχήστρας της Μπρατισλάβα.

Το δε voice acting πλαισιώνει όλους τους βασικούς αλλά και δευτερεύοντες χαρακτήρες και αν και είναι λίγο μπερδεμένο στις προφορές, καταφέρνει να προσδώσει την βαρύτητα της κάθε περίστασης με το σωστό τόνο και ύφος. Σίγουρα, όμως, εκεί που ξεχωρίζει το παιχνίδι είναι τα ηχητικά εφέ, τα οποία, μιας και έπρεπε να πλαισιώσουν 700 διαφορετικά units, βρίθουν από ποικιλία και εύρος δυνατοτήτων, μεταφέροντας άψογα την κλαγγή της μάχης στα αυτιά μας.

Si vis pacem, para bellum - Επίλογος

Είναι, λοιπόν, το Rome ΙΙ αυτό που περιμέναμε τόσο καιρό; Ίσως όχι, μιας και οι προσδοκίες του κοινού ήταν εξωφρενικά υψηλές. Το τεράστιο μέγεθος του τίτλου και η βιασύνη για κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο, το έφερε αντιμέτωπο με παραμέληση κάποιον παλιών προβλημάτων της σειράς, αλλά και ορισμένων τεχνικών θεμάτων που ζορίζουν λίγο τον παίκτη. Κανένα από τα θέματα βέβαια δεν είναι gamebreaking και για όποιον μπει συνειδητοποιημένα στο παιχνίδι, θα έχει μπροστά του εκατοντάδες ώρες ξέφρενου gaming.

Είναι κρίμα να υπάρχουν τα προβλήματα που προαναφέραμε, αλλά κοιτώντας όλη τη σειρά σφαιρικά, το Rome II είναι πιθανότατα η καλύτερη έκδοση Total War που έχουμε δει μέχρι σήμερα, με τεράστιο βάθος, υλικό και δυνατότητες. Γνωρίζοντας την τακτική της Creative Assembly, να διαθέτει πολλά patches στα παιχνίδια της, είμαστε αισιόδοξοι πως αργά ή γρήγορα ορισμένα θέματα του τίτλου θα λυθούν και σαν καλό κρασί, το Rome II θα ωριμάσει και με τον καιρό θα γίνεται ολοένα και καλύτερο.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

  • To μεγαλύτερο Total War μέχρι σήμερα σε όλους τους τομείς
  • Υπέροχο animation και γενικότερο οπτικό αποτέλεσμα
  • Εξαιρετικό συναίσθημα μάχης
  • Ορισμένες καλές εξελίξεις και προσθήκες στο interface

Αρνητικά

  • Tα αληθινά requirements είναι υπερβολικά. Ακόμα και με τέλειο PC, δεν θα γλιτώσετε τα προβλήματα
  • Η Α.Ι. συνεχίζει να προβληματίζει
  • Τα diplomacy και politics είναι μάλλον ασθενή

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...