Ταυτότητα

Lost Echo

Lost Echo

Edition: N/A Genre: Adventure Διάθεση: AppStore
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: KickBack Ημ. Έκδοσης: 27/09/2013
PEGI: N/A Εκδότης: KickBack Πλατφόρμες: iOS


Who Am I?

Το Lost Echo είναι ένα νέος adventure τίτλος για το iOS από το App Store, που ακολουθεί τα πρότυπα των point-and-click adventures που τόσο αγαπάμε. Τι το ιδιαίτερο έχει όμως το Lost Echo, εκτός από τα υψηλά στάνταρ για τίτλο του iOS, που φάνηκαν ήδη από το πρώτο trailer;

Πρόκειται λοιπόν, για τον πρώτο τίτλο μιας μικρής ελληνικής ομάδας ονόματι “KickBack”, η οποία εργάζεται σε αυτόν τα τελευταία δύο χρόνια. Ακολουθώντας τη «μόδα» των καιρών, όπου οι mobile πλατφόρμες αποτελούν το πλέον πρόσφορο και φιλόξενο περιβάλλον για τους ανερχόμενους indie developers, η KickBack κάνει το ντεμπούτο της με έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα τίτλο, που πετυχαίνει αρκετούς από τους στόχους που θέτει.

Lost-echo-image-04.png

Το σενάριο μας τοποθετεί στο ρόλο του Greg, ενός νέου επιχειρηματία, ο οποίος ζεί μια αρκετά συνηθισμένη ζωή σε μια μελλοντική κοινωνία. Αυτό πρόκειται να αλλάξει μια μέρα που συναντά για παγωτό σε ένα πάρκο την κοπέλα του, Chloe, όταν σε μια ανύποπτη στιγμή αυτή εξαφανίζεται σε μια δέσμη φωτός, και ο ίδιος καταλήγει στο νοσοκομείο σε κώμα. Από αυτό το σημείο ξεκινά η προσπάθεια του Greg να επανασυνδεθεί με την Chloe, με μια όμως μικρή λεπτομέρεια: όλα δείχνουν πως η Chloe δεν υπήρξε ποτέ στη ζωή του.

Ο κολλητός του συμπεριφέρεται σαν να μην τη γνώρισε ποτέ, τα πράγματά της δεν υπάρχουν πλέον στο σπίτι όπου συζούσαν, οι φωτογραφίες της έχουν εξαφανιστεί, και μόνο ο ίδιος δείχνει να τη θυμάται. Μέσα σε αυτό το πέπλο μυστηρίου, ο Greg θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τι συμβαίνει και ποια είναι η αλήθεια πίσω από όλα αυτά. Η ιστορία έχει έντονα στοιχεία sci-fi, είναι καλογραμμένη και περισσότερο πολύπλοκη από ό,τι περιμέναμε, ίσως εν τέλει υπερβολικά περίπλοκη για το δικό της καλό. Voice-overs δυστυχώς δεν υπάρχουν, καθώς η ιστορία και οι διάλογοι ξεδιπλώνονται μέσω κειμένου.

Lost-echo-image-05.png

Πρόκειται όμως για εύκολα στην ανάγνωση κείμενα, τα οποία με βάση την ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται, καταφέρνουν να προσδίδουν και το ανάλογο ύφος με το οποίο τα εκφέρει ο ομιλιτής, ενώ οι διάλογοι σε γενικές γραμμές είναι έξυπνοι, και σε σημεία σαρκαστικοί, χιουμοριστικοί ή και με μικρές αναφορές σε άλλους τίτλους ή ταινίες (π.χ. το Deus Ex).

Αυτό που λείπει είναι η ανάπτυξη των χαρακτήρων, οι οποίοι ποτέ δεν καταφέρνουν να ιντριγκάρουν τον παίκτη με την προσωπικότητά τους, και απλά εξυπηρετούν το σκοπό τους. Όπως προαναφέραμε, το Lost Echo είναι ένας point-and-click adventure τίτλος, και το gameplay είναι απολύτως ικανοποιητικό σε αυτά τα πλαίσια, καθώς πρόκειται για ακριβώς το είδος που μπορεί να επωφεληθεί πλήρως από τις συσκευές αφής. Ακουμπώντας σε κάποιο σημείο του περιβάλλοντος, ο Greg περπατά ή αλληλεπιδρά, ακουμπώντας γρήγορα δύο φορές τρέχει, κρατώντας δύο δάχτυλα στην οθόνη μας εμφανίζονται τα σημεία του περιβάλλοντος με τα οποία μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε, ενώ πάνω δεξιά της οθόνης βρίσκεται το inventory.

Lost-echo-image-08.png

Αν εξαιρέσουμε το σχετικά αργό ξεκίνημα, το παιχνίδι "παίρνει μπροστά" στη συνέχεια και προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ πολλών γνώριμων adventure στοιχείων. Γρίφοι, puzzles, mini-games που περιλαμβάνουν από σκάκι μέχρι πόκερ και ρυθμικά χτυπήματα σε πόρτες, συνδυάζονται με την έντονη κινηματογραφική αίσθηση και την εξέλιξη του σεναρίου.

Λογικό είναι, λοιπόν, οι δημιουργοί -στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τους πάντες- σε κάποια σημεία το gameplay να «χάνει», με σημαντικό μειονέκτημα την έλλειψη καθοδήγησης σε κάποια σημεία, με αποτέλεσμα ο παίκτης να μην ξέρει τι να κάνει. Ωστόσο, η προσπάθεια να αξιοποιηθεί η οθόνη αφής με διάφορους τρόπους κρίνεται επιτυχημένη, και τα όποια προβλήματα δεν καταφέρνουν να χαλάσουν την εμπειρία. Η αλήθεια είναι πως δεν θα μας χαλούσαν λίγοι παραπάνω γρίφοι/ puzzles ή περιοχές για εξερεύνηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και είναι κρίμα διότι κάποια -ελάχιστα- puzzles είναι πραγματικά έξυπνα και καλοσχεδιασμένα, και απαιτούν παρατηρητικότητα στο περιβάλλον και τον διάλογο, όπως ένα τμήμα στο μπαρ.

{PAGE_BREAK}

Αν υπάρχει ένα σημείο όπου το Lost Echo πραγματικά διαπρέπει, είναι στον εικαστικό τομέα. Οι περιοχές που θα επισκεφθούμε είναι καλοσχεδιασμένες με πανέμορφα 3D γραφικά, συνδυάζουν φουτουριστική αρχιτεκτονική με όμορφους φωτισμούς και δημιουργούν μια ευχάριστη και πιστευτή ατμόσφαιρα.

Από γαλήνια πάρκα μέσα σε οικοδομικά τετράγωνα μέχρι σκοτεινά μπαράκια με νέον φώτα και σοκάκια με πινακίδες που αναβοσβήνουν, είναι αρκετοί οι λόγοι για τους οποίους θα θέλαμε να δούμε και να εξερευνήσουμε περισσότερο αυτόν τον κόσμο μέσα από περισσότερες περιοχές, αφού από ένα σημείο και μετά αναλωνόμαστε σε επισκέψεις σε ήδη γνωστούς χώρους. Ακόμη, η μουσική που έχει γραφτεί ειδικά για τον τίτλο είναι εξαιρετική και ταιριάζει απόλυτα με το ύφος που προσπαθεί να μεταδώσει στον παίκτη.

 

Αναμφίβολα, το Lost Echo αποτελεί έναν τίτλο όπου η δουλειά που έχει «πέσει» από τους δημιουργούς φαίνεται σε κάθε του πτυχή. Από την καλογραμμένη, πολύπλοκη ιστορία και το στιβαρό gameplay μέχρι τον όμορφο εικαστικό τομέα, πρόκειται για ένα point-and-click adventure που στέκεται αξιοπρεπέστατα στον τομέα των mobile παιχνιδιών και αποτελεί ένα δυνατό ντεμπούτο για την ελληνική ομάδα πίσω από τη δημιουργία του, η οποία δείχνει πως διαθέτει την όρεξη, το μεράκι και το ταλέντο για να προσφέρει πολλά ακόμη στο μέλλον, έχοντας πλέον πάρει το «βάπτισμα του πυρός».

Χρήστος Λιάπης

Θετικά

  • Καλογραμμένη ιστορία
  • Πανέμοφος εικαστικός και ηχητικός τομέας
  • Κάποια καλοσχεδιασμένα puzzles

Αρνητικά

  • Απότομο τέλος
  • Θα θέλαμε μεγαλύτερο αριθμό puzzles/γρίφων και περιοχών προς εξερεύνηση
  • Ελλιπής ανάπτυξη χαρακτήρων

Βαθμολογία

Χρήστος Λιάπης

Πραγματικό παιδί της γενιάς του '90, το όχι και τόσο μακρινό gaming ταξίδι του ξεκίνησε κάτι Χριστουγεννιάτικα πρωινά με γάλα κακάο και Crash Bandicoot στο PS One. Έκτοτε, συνεπής στις gaming "υποχρεώσεις" του πασχίζει να καλύψει το εύρος παλιών και νέων όχι μόνο παιχνιδιών, αλλά ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής και αναρωτιέται συνεχώς πως γίνεται να μην προλαβαίνει, ειδικά τώρα που είναι και φοιτητής. Μεταξύ άλλων, χόμπι του είναι ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Συμμετεχουν