Ταυτότητα

FIFA 14

FIFA 14

Edition: N/A Genre: Sports Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: EA Canada Ημ. Έκδοσης: 27/09/2013
PEGI: 3 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: Xbox One, PS Vita, Nintendo 3DS, Xbox 360, Wii, PSP, PS 4, PlayStation 3, PlayStation 2, PC


Ο ρεαλισμός φτάνει στο ζενίθ του για αυτή τη γενιά

Από το 2010 η σειρά FIFA της ΕΑ Sports εντυπωσιάζει με την πρόοδο που σημειώνει κάθε σεζόν, καθώς εκείνη ήταν η χρονιά που η ομάδα ανάπτυξης βάλθηκε να κάνει το FIFA τον βασιλιά του genre, φέρνοντας τον όρο "ρεαλισμό" στην ατζέντα της ομάδας. Οι φιλοδοξίες, όμως, της ΕΑ Sports ξεκίνησαν να αποδίδουν καρπούς από την έκδοση του 2011 και έπειτα. Αυτά τα ετήσια άλματα προόδου του FIFA έγιναν «πετραδάκι-πετραδάκι» θα λέγαμε, διότι χρόνο με το χρόνο είχαμε και από τρεις-τέσσερις προσθήκες, όχι εντυπωσιακές εκ πρώτης όψης, αλλά πρόσθεταν πόντους στο ρεαλισμό που ήθελε να πετύχει, με εξαίρεση το 2012 όπου είδαμε την προσθήκη-ορόσημο της Impact Engine. Ερχόμαστε τέσσερις σεζόν μετά, για να αντιληφθούμε πως ο μακροπρόθεσμος αυτός στόχος επιτυγχάνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όσο το επιτρέπουν τα τεχνικής φύσεως όρια αυτής της γενιάς συστημάτων.

Προσπερνώντας λοιπόν τα intros και το κλασσικό "EA Sports It’s in the game” βρισκόμαστε μπροστά στο ολοκαίνουργιο, εντελώς διαφορετικής αισθητικής, μενού του FIFA 14. Από την κυλιόμενη οριζόντια μπάρα που είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια –με τα προβλήματα απόκρισης- μεταβαίνουμε σε ένα μενού βασισμένο σε “ζωντανά” πλακίδια, που φέρνει στο μυαλό το UI όλων των συσκευών της Microsoft.

FIFA-14-image-final-01-thumb.jpgΚαι λέμε ζωντανά, γιατί προβάλλουν διάφορες πληροφορίες σχετικά με την επίδοση μας στο career, το Ultimate Team ή το Season mode, ενώ αν «φλικάρουμε» το δεξί μοχλό σε κάποια πλακίδια, φανερώνονται περισσότερες επιλογές ή αν αναφερόμαστε στο "Team Management” μπορούμε γρήγορα να αλλάξουμε τον σχηματισμό της ομάδας. Αριθμό ρεκόρ σημειώνει το περιεχόμενο του FIFA 14, που αριθμεί 33 πλήρη licensed πρωταθλήματα και 16.000 παίκτες

«Υπομονή να έχεις, τη φανέλα να λερώσεις και το γκολ θα μπει»

Δεν είναι τυχαίο που οι φετινές προσθήκες του FIFA 14 έχουν ως στόχο την ολοκληρωτική επίτευξη του ρεαλισμού, με αλλαγές στο επιθετικό και αμυντικό κομμάτι. Όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι θα αναφερθούμε στο πρωτοφανούς αίσθησης Pure Shot. Ανέκαθεν τα σουτ στο FIFA είχαν τρεις κατευθύνσεις, είτε θα γινόντουσαν συρτά, είτε σε μεσαίο ύψος -«ψωμοτύρι» για τους τερματοφύλακες- είτε με ανυψωτική τροχιά.

FIFA-14-image-final-02-thumb.jpgΕδώ έχουμε να κάνουμε με σουτ, που εκτός του απρόβλεπτου φάλτσου που μπορεί να πάρει η μπάλα, έχουν απρόβλεπτες κατευθύνσεις. Σουτ τα οποία μπορούν να κάνουν τη μπάλα να σκάσει μπροστά από τον τερματοφύλακα ή να πάρουν καμπυλωτή τροχιά και να βομβαρδίσουν το παραθυράκι του. Πολλές φορές θα νιώσετε ότι παίκτες όπως o Bale, ο Hulk και ο Gerrard έχουν overpowered ικανότητες όσον αφορά τα σουτ. Φέτος, είναι επίσης η χρονιά που θα δείτε πάρα πολλά γκολ να τραντάζουν πρώτα το δοκάρι και μετά να καταλήγουν στα δίχτυα, ελέω των αμέτρητων κατευθύνσεων της μπάλας, ενώ η χρήση του finesse shot κρίνεται απαγορευτική για παίκτες με λιγότερο από 80 rating στα φάλτσα, μπαλανσάροντας έτσι ορισμένες παραφωνίες με την ευστοχία των finesse shots.

Στις κεφαλιές η μπάλα συμπεριφέρεται σωστά, ανάλογα με την τοποθέτηση και το ύψος του παίκτη, αλλά εδώ θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι εναέριες διεκδικήσεις τείνουν να δίνουν το προβάδισμα σε κοντότερους παίκτες παραδόξως. Ίσως έχουμε να κάνουμε με την ευρύτερη γκάμα τερμάτων που μπορούν να επιτευχθούν σε έναν ποδοσφαιρικό τίτλο.

FIFA-14-image-final-03-thumb.jpgΓενικότερα, τα ball physics του νέου FIFA αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, μιας και αναπαριστούν όλα τα σενάρια με τα οποία ένας παίκτης υποδέχεται τη μπάλα ύστερα από μια ψηλοκρεμαστή ή συρτή μπαλιά. Και οι καιρικές συνθήκες επηρρεάζουν τη συμπεριφορά της μπάλας σε υψηλότερο βαθμό από ό,τι πέρυσι, ειδικότερα όταν βρέχει, όπου η μπάλα κολλάει και οι παίκτες χωλαίνουν να τρέξουν. Ειλικρινά, οι μηχανισμοί του σουτ στο FIFA 14 είναι αξεπέραστοι και οι κορυφαίοι στο είδος. Αρκεί να σας περιγράψουμε την αίσθηση ικανοποίησης που προσφέρει ένα «γκολάσο» από τα 32μ. του Ronaldo και να καλμάρετε το γήπεδο με τον ομώνυμο πανηγυρισμό.

“Ανθρώπινη συμπεριφορά"

Η ΑΙ έχει γίνει ακόμη πιο έξυπνη καθώς προσπαθεί πλέον να πραγματοποιεί τρεξίματα που σπάνε πιο εύκολα τον αμυντικό κλοιό και να γελοιοποιούν τους αμυντικούς-τανκ που συναντάμε στο FIFA 14. Δεν απογοητεύει σχεδόν ποτέ και οι επιθετικοί σας, εκτός από το γεγονός ότι είναι πάντα διαθέσιμοι σαν ξάγρυπνοι φρουροί και δεν ξεχνιούνται πίσω από τα στόπερ, θα «βουίζουν» πέρα δώθε στην αντίπαλη άμυνα για να βρουν ανοίγματα.

FIFA-14-image-final-04-thumb.jpgΤώρα, όσον αφορά τις άμυνες αυτές –και κατά συνέπεια τους αμυντικούς- έχουν εξοπλισθεί με ένα ευρύτερο ρεπερτόριο κοψιμάτων. Πάντα, μόλις ανιχνεύσουν κάποιον παίκτη στο έδαφός τους, θα συγκλίνουν προς αυτόν, κόβοντάς τον την κατάλληλη στιγμή, προτάσσοντας το πόδι τους ή απλά τον παρενοχλούν ίσα ίσα για να αποτρέψουν την κάθετη μπαλιά ή το επικείμενο σουτ. H παράταξη των αμυντικών στο χορτάρι είναι το ίδιο αυστηρή και παρακολουθεί κάθε άνοιγμα των ακραίων μέσων σε περίπτωση που επιχειρήσουν μια σέντρα.

Μιλάμε αδιαμφισβήτητα για τις πιο σφιχτές άμυνες που είδαμε ποτέ στη σειρά, ιδιαίτερα άνω του World Class επιπέδου, ενώ, η αμυντική ΑΙ διαπρέπει στο σώσιμο της μπάλας πάνω στη γραμμή με σωτήριες κινήσεις κυριολεκτικά το τελευταίο δευτερόλεπτο. Στο FIFA 14 παρατηρούμε την αναθεώρηση του “Protect the Ball” μηχανισμού, τον οποίο στο περσινό τίτλο εκμεταλλεύονταν η πλειοψηφία του κοινού, μιας και με λίγα μπασίματα, κρατώντας πατημένα τα LT+RT, μπορούσε κάποιος πάρα πολύ εύκολα να ανοίξει διαδρόμους. Πλέον, η προστασία της μπάλας προϋποθέτει έναν -άριστο από τεχνικής άποψης- χειριστή της μπάλας, σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να προκαλέσει τον αντίπαλο προς το μέρος του και να του ξεφύγει με μια ντρίπλα. Όμως, αποτελεί ένα εργαλείο πασπαρτού κατά τη διεκδίκηση της μπάλας στις πλάγιες γραμμές του γηπέδου, καθώς ουκ ολίγες φορές σώσαμε τη μπάλα στο παρά πέντε χάρη σε αυτό.

{PAGE_BREAK}

«Ποδοσφαιρικός ρεαλισμός»

Σε συνάρτηση με τα ανανεωμένα physics της μπάλας, που αναφερθήκαμε πιο πριν, βρίσκεται η κίνηση των παικτών. Ναι, το φαινόμενο γλιστρήματος των παικτών στο χορτάρι εξακολουθεί να υφίσταται αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, κάτι που αντιμετωπίστηκε από την ΕΑ μειώνοντας αρκετά «κλικ» το ρυθμό του αγώνα με διάφορους τρόπους. Ο πιο οφθαλμοφανής είναι πως οι παίκτες τρέχουν σε σχέση με το βάρος τους όπως συμβαίνει στην πραγματικότητα, και θα τους νιώσετε εύρωστους όταν θα τους κινείτε με τους μοχλούς. Στρίβουν το σώμα τους όταν είναι αναγκαίο να καλύψουν τα μετόπισθεν και δεν μεταβάλουν τη κατεύθυνση του σώματός τους σαν ρομπότ. Αντίθετα, αργούν να στρίψουν είτε κρατώντας είτε δεν κρατώντας τη μπάλα, τζαρτζάρουν σκληρότερα μεταξύ τους και υποδέχονται τη μπάλα με πιο "γήινο" τρόπο, κάτι που οδηγεί αρκετές φορές... σε ανθρώπινα λάθη ακόμη και τους παγκόσμιας κλάσης παίκτες.

Αυτές είναι οι μικρές πινελιές που προστέθηκαν στο φετινό FIFA. Ασήμαντες στην όψη αλλά στην πράξη συνθέτουν ένα ρεαλιστικό σκηνικό. Εν ολίγοις, το gameplay του FIFA 14 αποτελεί μια περίπτωση απόλυτα μεθοδικού παιχνιδιού.

«Πρώτη κίτρινη κάρτα στο παιχνίδι»

FIFA-14-image-final-05-thumb.jpgΥιοθετήθηκε στο FIFA 12 με πολλά προβλήματα και διορθώθηκε όσο γινόταν περισσότερο στην περσινή προσθήκη της σειράς. Ο λόγος για τη φημισμένη Impact Engine, που φέτος δεν παρουσιάζει κάποια τεράστια αλλαγή και σε γενικές γραμμές έμεινε απαράλλαχτη, μάλλον γιατί δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για περαιτέρω βελτίωση. Αραιά και που μπορεί να τη δείτε να λάμπει με το εντυπωσιακό colition detection των παικτών. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων, όμως, απαρτίζεται από αστείες σκηνές κατά το μαρκάρισμα και σε υπερβολικές βουτιές που θα ζήλευε ακόμη και ο Pedro.

Δεν μπλέκονται χέρια και πόδια, αυτά έχουν διορθωθεί, φαίνεται όμως να έχει σοβαρό πρόβλημα στο να προσαρμοστεί με τις αλλαγές που υπέστη η κίνηση και το βάρος των παικτών. Κάπου εδώ να πούμε ότι και εμείς βιώσαμε τα προβλήματα παγώματος του παιχνιδιού, αλλά είναι κάτι που η ΕΑ δουλεύει πυρετωδώς να διορθώσει με το επόμενο update και ελπίζουμε πως θα το κάνει.

«FIFA 14 Modes: η πλήρης σουίτα ψηφιακής ποδοσφαιρικής ενασχόλησης.»

FIFA-14-image-final-06-thumb.jpgΟ μόνος τρόπος για να περιγράψουμε την ποικιλία και το βάθος που προσφέρουν τα modes του FIFA 14 είναι ένας: πρόκειται για μια πλήρη σουίτα ψηφιακού ποδοσφαίρου. Θέλετε να γίνετε Μουρίνιο στη θέση του Μουρίνιο; Κανένα πρόβλημα. Επιλέξτε Career mode, που με τη προσθήκη του Global Transfer Network δεν θα αφήσετε κανένα ταλεντάκι να πάει χαμένο. Θέλετε να ξεκινήσετε καριέρα ποδοσφαιριστή; Επιλέξτε Be a Pro. Βαρεθήκατε από όλη την αγωνιστική δράση και θέλετε να ξεδώσετε; Επιλέξτε τα ιδιαίτερης πρόκλησης Skill Challenges και καυχηθείτε στους φίλους σας για τα κατορθώματά σας στα leaderboards.

Δεν θέλετε να πάρετε μια «έτοιμη» ομάδα και να τη φτάσετε στην κορυφή αλλά να χτίσετε μια από την αρχή; Διαλέξτε το Ultimate Team. Το –κατά πολλούς- δημοφιλέστερο mode του τίτλου επιστρέφει στο FIFA 14 με ένα βαθύτερο σύστημα χημείας μεταξύ των παικτών.

FIFA-14-image-final-07-thumb.jpgΩς άλλος “Heisenberg” έχετε τη δυνατότητα να… μαγειρέψετε τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η ομάδα σας, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες "Chemistry” κάρτες και να πετύχετε την ιδανική χημεία ανάμεσα στην ομάδα. Έτσι, σας παρέχεται ένας αέρας ελευθερίας στον τρόπο παιχνιδιού με τον οποίο θα χτιστεί η ομάδα και δεν είστε υποχρεωμένοι να μείνετε προσκολλημένοι σε ένα play style μόνο και μόνο επειδή εκεί επιτυγχάνετε υψηλότερο Chemistry rating. Μια πάρα πολύ δυνατή προσθήκη στο online τμήμα αποτελεί το Co-op Seasons, όπου με έναν φίλο σας μπορείτε να ανεβαίνετε κατηγορίες, μέχρι τα μεγάλα σαλόνια της άκρως ανταγωνιστικής Division 1, σε online αναμετρήσεις 2 vs 2.

«Και από online πως τα πάει;»

Και μιας και αναφερθήκαμε στο online, να κάνουμε με λίγα σχόλια για αυτό, για όσο χρόνο ασχοληθήκαμε. Καταρχάς, το matchmaking έχει διορθωθεί από την άποψη ότι τα φίλτρα για να πετύχεις αντίπαλο με ομάδα ίδιων αστεριών ή στατιστικών λειτουργούν καλύτερα.

FIFA-14-image-final-08-thumb.jpg Ένα «πρόβλημα» που υπάρχει εδώ και χρόνια στο FIFA –και όχι μόνο- είναι οι φανέλες που χρησιμοποιούν οι ομάδες. Για παράδειγμα, έτυχε να βρεθούμε σε περιπτώσεις όπου και οι δυο φορούσαμε τις εκτός έδρας φανέλες μιας ομάδας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους παίκτες και να εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Καλό θα ήταν μελλοντικά να υπάρξει κάποιο φίλτρο για αυτό, μιας και κόβει την όρεξη του παίκτη όταν αναγκάζεται δυο και τρεις φορές συνεχόμενα να πατήσει quit.

Επίσης, πρέπει να αναφερθούμε στην κρίση του online συστήματος όταν προκληθεί disconnect σε μια αναμέτρηση. Υπήρξαν πολλές φορές που ενώ ο γράφων νικούσε πανηγυρικά, ο αντίπαλος έκλεινε την κονσόλα του –δίνοντας τη ψευδή εντύπωση ότι αποσυνδέθηκε υπό άγνωστα αίτια. Το παιχνίδι όμως έκρινε τις περισσότερες φορές ισοπαλία ενώ προηγούμασταν στο σκορ. Πρόκειται για το κλασσικό πρόβλημα που ταλανίζει το online του FIFA εδώ και χρόνια εξαιτίας των λεγόμενων “quitters”. Κατά τα άλλα, παρά τα όποια προβλήματα υπήρχαν λόγω του «μπουκώματος» των servers, οι αναμετρήσεις διεξάγονταν ομαλά.

{PAGE_BREAK}

"Welcome to the live coverage of FIFA 14”

Άξιος συγχαρητηρίων είναι ο σχολιασμός του FIFA 14 και ο λόγος δεν είναι άλλος από τη δημοσιογραφική ομάδα του Sky Sports με την οποία η ΕΑ συνεργάστηκε άψογα για ένα ακόμη έτος, προσφέροντας μια απαράμιλλη τηλεοπτική εμπειρία. Οι Martin Tyler και Alan Smith είναι οι κεντρικοί σχολιαστές του τίτλου, με τον Jeff Sterling να πραγματοποιεί την post και pre-game εισαγωγή του αγώνα, ενώ οι Clive Tyldesley και Andy Townsend σχολιάζουν τους αγώνες του Ultimate Team. Οι σχολιαστές συζητούν για τις προοπτικές και τους φετινούς στόχους της κάθε ομάδας, αφουγκράζονται τον παλμό του αγώνα με τις κατάλληλες ατάκες, υπάρχει επίσης συνεχής πληροφόρηση από τον πάγκο των ομάδων όταν γίνεται κάποια αλλαγή στα πλάνα, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από το κυρίως team για τη διακοπή της ροής! Ο σχολιασμός αποτελεί μακράν ότι πιο «ζωντανό» έχει να επιδείξει φέτος το FIFA 14.

Το Sound design επίσης κινείται σε υψηλά επίπεδα, με τις ιαχές και τα συνθήματα να μοιράζονται στα κατάλληλα κανάλια ήχου όταν πρόκειται για πολυκάναλο σύστημα. Αποκορύφωμα αποτελεί η μπάλα η οποία ακούγεται εντονότερα τόσο όταν ακουμπάει τα πόδια των παικτών σε μια πάσα όσο όταν εκτοξεύεται με δύναμη ύστερα από σουτ με το κουτουπιέ. Μεγάλη αναφορά δεν χρειάζεται να κάνουμε στα γραφικά, καθώς αυτά παρέμειναν ακριβώς ίδια με πέρυσι, δηλαδή σε απολύτως ικανοποιητικά επίπεδα.

"Closing down to the last moments of the game”

Κλείνοντας αυτό το κείμενο, να συνοψίσουμε λέγοντας ότι η σειρά FIFA καταφέρνει φέτος να επιτύχει το στόχο που έθεσε πριν από χρόνια: τον απόλυτο ρεαλισμό στο gameplay και την παρουσίαση. Τουλάχιστον μέχρι το σημείο που το επιτρέπουν τα όρια των Xbox 360 και PS3. Το FIFA 14 θα ανταμείψει το μεθοδικό –όχι απαραίτητα αργό- τρόπο παιχνιδιού, η συνολική αίσθηση στο gameplay αγγίζει κορυφαία επίπεδα –όταν δεν μπλέκει τα μπούτια της η Impact engine- και τα αναρίθμητα offline και online modes προσφέρουν ένα πληρέστατο από όλες τις απόψεις ποδοσφαιρικό τίτλο λίγο πριν την έλευση των νέων οικιακών συστημάτων.

Κυριάκος Στεργιάδης

Θετικά

 • Τα animations των παικτών είναι πιο ρεαλιστικά από ποτέ
 • Αυτά τα «σκαστά» και καμπυλωτά σουτ που παράγει ο μηχανισμός Pure Shot
 • Πετυχαίνει το σωστό ρυθμό αγώνα
 • Απαράμιλλη τηλεοπτική παρουσίαση
 • Το μεγαλύτερο ροστερ αδειοδοτημένων πρωταθλημάτων και παικτών
 • Τεράστια ποικιλία σε online και offline modes

Αρνητικά

 • Κάποια από τα προαναφερθέντα θέματα του online πρέπει να διευθετηθούν
 • Τα καμώματα της Impact Engine παραμένουν
 • Oι παίκτες επιμένουν να γλιστράνε… λιγότερο αλλά γλιστράνε

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (75 σχόλια)
 • gCortez_87 gCortez_87 12 Δεκεμβρίου 2013  | 21:28

  Ένα σχόλιο μόνο.... Μετά την τελευταία ενημέρωση στα roster των ομάδων ξενέρωσα λίγο γτ δεν έχει στον ΠΑΟ Μαρινάκη-δεξί μπακ, δε ξέρω γτ κ έβγαλε έναν άλλον που δε νομίζω ότι υπάρχει, Γιαννιτσάνης. Δεν έχω παρατηρήσει κάτι άλλο αλλά αυτό είναι χαζομάρα. Έχω κάνει ένα προηγούμενο update τον είχε κανονικά

 • gCortez_87 gCortez_87 30 Νοεμβρίου 2013  | 22:14

  Λοιπόν να πω κ γω με τη σειρά μου ότι συμφωνώ για το φιφα με τους περισσότερους ότι είναι πολύ καλό game κ επειδή έχω γνώση κ για φιφα κ για προ γτ έχω παίξει μέχρι τώρα ολα τα φιφα κ προ στο ps1, ps2, μάλιστα τα χα αγοράσει κ στο ps3 αν κ παίζω μόνο φιφα πια έχω νοικιάσει για μήνα τα προ για να έχω γνώση τί παίζει. Μπορώ λοιπόν να πω με σιγουριά ότι το φιφα πάντα ήταν μπροστά απ'το ps1 ακόμη σε gameplay,μακράν! Έχει κάποιες εληψεις βέβαια αλλά κατά 80% είναι πολύ ρεαλιστικό,την ώρα που το προ ακόμα το νιώθεις ΨΗΦΙΑΚΟ στα χέρια σου!

 • samic4panic samic4panic 19 Οκτωβρίου 2013  | 12:40

  Καλημέρα σε όλους.Θέλω την βοήθεια σας.Έχω βρει το FIFA 14 U.K EDITION. Η τιμή του(37.50) έχει μια διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν.Το ερώτημα μου είναι αν γνωρίζετε μήπως αυτή η έκδοση υστερεί σε κάτι από τις υπόλοιπες που κυκλοφορούν. Σκεύτομαι να το αγοράσω και πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω.Δεν θέλω να ρισκάρω σε κάτι πιο φτηνό αλλά που δεν είναι και πλήρες. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

 • stelis stelis 08 Οκτωβρίου 2013  | 01:24

  πρωτη φορα περνω φιφα .. :X
  chchampions league δεν εχει :π ?

 • acmilangr acmilangr 07 Οκτωβρίου 2013  | 03:18

  κορυφαίο ποδοσφαιράκι. Αξίζει την βαθμολογία.

  Όσο για το PES η ΚΟΝΑΜΙ έβγαλε ενα μισό παιχνίδι. Ίσως του χρόνου να κάνει κάτι.

 • spirosvii spirosvii 07 Οκτωβρίου 2013  | 02:22

  για FIFA.. είναι πολύ καλό! Μπράβο! Αλλά pro δεν είναι.

 • dandelion dandelion 05 Οκτωβρίου 2013  | 19:47

  @sackatack +10
  9,5 στο φιφα...που ακουστηκε.Ενα 8 ειναι καλο...κι ενα 7ρακι στο προ

 • Mcclane Mcclane 05 Οκτωβρίου 2013  | 18:58

  Αντε να πω κ γω την γνωμη μου.Το εχω dayone και καθημερινα παιζω 3-4 παιχνιδια εδω κ μια εβδομαδα.Παιζω μονο online για να το μαθω γτ το fifa το 13 δεν το ειχα παιξει καθολου.Εχω να πω οτι το παιχνιδι ειναι πολυ καλα φτιαγμενο αλλα για μενα δεν ειναι.Δυστυχως το εχουν κανει πολυ simulator κατι που δεν μου αρεσει.Παιζω εδω κ μια βδομαδα κ το μονο που μετραω ειναι ηττες ,ισοπαλιες κ μονο 2 νικες στο ενεργητικο μου.Ειμαι καλος στην επιθεση αλλα την αμυνα δεν μπορω να την κουμανταρω με τπτ.Δυστυχως σκεφτομαι να το πουλησω γτ μου σπασε τα νευρα κ δεν μπορω να βλεπω τον εαυτο μου οταν σε πολυ προηγ. fifa ημουν ανταγωνιστικος κ εδω ειμαι ενας σακος του μποξ.Κριμα γτ το gameplay του με εκανε νιωσω τρελο nooba.

 • sackatack13 sackatack13 05 Οκτωβρίου 2013  | 15:31

  Έλεος με τις βαθμολογίες εδώ τα μέτρια παιχνίδια τα κάνουμε κορυφαία 9,5 στο φιφα 8,5 στο προ όταν τα περισότερα site έχουν στο φιφα 8 με 9 και στο προ 6 με 7, και το ότι οι παίχτες σπινίαρουν στο γιαούρτι και όλοι οι παίχτες τρέχουν με το ίδιο στυλ και δεν μπόρεις να ξεχωρίσεις π.χ τον ροναλντο στην Ρεαλ ε τότε αξίζει 10

 • kmanikas13 kmanikas13 04 Οκτωβρίου 2013  | 14:38

  Φαίνεται πολύ καλό !!

 • aektzisgamer aektzisgamer 04 Οκτωβρίου 2013  | 02:11

  Παπάδες για άλλη μια φορά από την ea. Κορυφαίος τίτλος!

 • andreas27 andreas27 03 Οκτωβρίου 2013  | 21:19

  Tomasz - Συμφωνο σε οσα μα οσα ειπες εισαι 100% μεσα πιστεψα οτι θα δω ενα fifa στα χναρια του fifa 13 και εδω μιλαμε απαγοητευτικα η ομαδα αναπτυξης ειναι για κλωτσιες ποια γραφικα καλα καταρχας εκτος οτι σε υποχρεωνει να παιζεις με τις καμερες ποδοσφαιρο απο μακρια να βλεπεις γηπεδο εγω δεν γουσταρω να παιζω μυρμιγκοποδοσφαιρο θελω την καμερα κοντα dynamic εκει εχω κολημα και βαλανε μια καμερα πιο μακρινη πιο πλαγια θεση θα φοραω τα γυαλια του Κωστανιτου τσιχλες καραμελες προφυλακτικααα για το aids ετσι θα καταντησω λυπαμαι αλλα θα παιξω fifa 13 τελικα το μονο θετικο του fifa 14 ειταν η διαφημιση (με καταλαβενεις)

 • stormare stormare 03 Οκτωβρίου 2013  | 21:14

  φιλε γιαυτο το λογο κανω κρατι προς το παρον και περιμενω πατς.δε λεει να παιζεις για να διασκεδασεις και να σε πιανουν τα νευρα σου.δεν εχει νοημα.

 • Helloween81 Helloween81 03 Οκτωβρίου 2013  | 20:18

  @stormare Είμαι division 4 στο FUT. Απο την 7 ολα μου τα παιχνίδια είναι ως εξής.ΟΛΟΙ 4-2-1-3 ή παραλλαγές, τρεξιμο στα πλαγια σέντρα.. Τρέξιμο στα πλάγια σέντρα...Τρέξιμο στα πλάγια, σέντρα. Ε, υπάρχουν και οι άλλοι που σπάνε την μονοτονία με κανένα lob through για κάνουν abuse την άμυνα που μαρκάρει πάνω στην γραμμή του κέντρου με το ζόρι και μέχρι να αλλάξεις παίκτη έχει φτάσει ο Remy σου έχει βάλει γκολ και έχει πάει και στο Παρίσι για καφεδακι και σάντουιτς. Ενα άλλο σύστημα είναι σουτ απο μακρια να κάνει ασταθη απόκρουση ο τερματοφυλακας να πάμε σε κορνερ που είναι μισό γκολ. Η βλάκεια είναι οτι με τον τρόπο που γίνεται το pressing στο κέντρο απο το A.I μερικές φορές αυτή η τακτική είναι μονόδρομος. Με λίγα λόγια ναι μεν το pace δεκτηκε ένα κάποιο nerf αλλά στην ουσία πάλι το ίδιο σημαντικό είναι γιατί μπορεί να μην "χορεύεις" την άμυνα αφου οι παίκτες στρίβουν σαν συνταξιούχοι (όχι αυτο δεν είναι ρεαλιστικό είναι το άλλο άκρο) αλλά δίνει τα μέτρα εκείνα που χρειάζοντε για να κάνεις crossing κεφαλία γκοοοοοοοοολ... Η έστω ένα καλό lob through. Η βλακεία είναι οτι αν θέλω να κερδίσω κάποιες φορές πρέπει να κάνω το ίδιο abuse με την εξής κατάληξη. Τα τελευταία... 40-50 παιχνίδια που έχω παίξει είναι κατα 90% όμοια... Κάποιος που παίζει κυρίως με φίλους η offline modes δυστυχώς (ευτυχώς) δεν μπορεί να καταλάβει πλήρως αυτό που λέω και μπορεί να το βλέπει υπερβολικό αλλα σορυ το παιχνίδι στο ONLINE σε αυτή την φάση είναι απλά τραγικό...

 • Gamer-cy Gamer-cy 03 Οκτωβρίου 2013  | 19:09

  Μια από τα ίδια φίλε Θωμά συμφωνώ σε όσα έγραψες, ελπίζω τώρα με την μετάβαση στις νέες κονσόλες από το fifa 15 και pro 15 και μετά να δούμε αλλαγές ( μην περιμένουμε κάτι όσων άφορα το fifa 14 του ps4 το ίδιο με του ps3 θα είναι) και όταν εννοώ αλλαγές οχι μόνο στα γραφικά άλλα και στα θέματα που ανάφερε ο Θωμάς( ελπίζω να διορθωθεί και το θέμα με τις κεφαλιές)

 • Tomasz Tomasz 03 Οκτωβρίου 2013  | 18:23

  Αντρεα και γω το ιδιο ηρθα να πω. Το παιξα και μου φανηκαν ασχημα καποια πραγματα. Το πρωτο ειναι το passing game που ειναι ιδιο και απαραλλαχτο εδω και χρονια. Μετρια λοιπον εκει. Το αλλο ειναι τα γραφικα και τα animation που πλεον ειναι χειροτερα του PES. Για μενα αυτο ειναι γεγονος. Το αλλο ειναι οτι το παιχνιδι μου φανηκε ευκολο απο την αποψη του αν εχεις εναν γρηγορο παιχτη στα πλαγια μπορει να τον βγαζεις να τρεχει με τριγωνακια και να μην τον πιανει κανεις. Απο την αλλη το παιχνιδι στην βαση του ειναι αυτα που αγαπω τοσα χρονια αλλα μεχει πια κουρασει. Το PES προς το παρον μου φαινεται δυσκολο και δεν μπορω να παιξω καλα, αλλα οταν το μαθω πιστευω θα μου αρεσει. ΑΝαμεικτα συναισθηματα και απο τα δυο ποδοσφαιρακια φετος.

 • Gamer-cy Gamer-cy 03 Οκτωβρίου 2013  | 17:45

  Το παίζω απο χθες ανάμεικτα συναισθήματα και θετικά και αρνητικά (θα τα αναφέρω στο forum ) σίγουρα και φέτος θα είναι το ποδόσφαιρακι που θα ασχολούμαι περισσότερο σε σχέση με το pro που θέλει δουλειά ακόμη

 • stormare stormare 03 Οκτωβρίου 2013  | 17:02

  το game θελει patchαρισμα παντως.op κεφαλιες,ακομα πιο op lobbed through balls και high pressure που θυμιζει fifa 12.στο online γινεται του abuse το καγκελο.

 • andreas27 andreas27 03 Οκτωβρίου 2013  | 16:23

  Eγω παιζω με καμερα dynamik την κανανε χαλιααααααααα,μενου χαλι μαυρο για εμενα το χειροτερο fifa οσο για γραφικα δεν θεωρο οτι ειναι ανωτερα του fifa 13 ιδια και χειροτερα για εμενα μια μεγαλη ΠΑΤΑΤΑ δυστηχως,ασχοληθηκα με το fifa 07-08-09-10-11-12-13 ε το 14 δεν μου αρεσε καθολου δυστηχως.

 • MokilokD MokilokD 03 Οκτωβρίου 2013  | 13:20

  Πολύ γενναιόδωροι είσαστε φέτος με τα ποδοσφαιράκια .

 • Mournblade Mournblade 03 Οκτωβρίου 2013  | 12:18

  To Pro το αγόρασα και έχω μείνει ευχαριστημένος με τα όσα είδα μέχρι τώρα (δεν έπαιξα ακόμη online). Βρίσκω φοβερο το anιmation. Το Fifa θα το νοικιάσω σίγουρα για να το δω σωστά όντως..! Τώρα αν θα το πάρω και φέτος λίγο δύσκολο εφόσον με καλύπτει το νεό Pro...! (πρέπει να πάρουμεκαι το NBA 2K14 που φέτος είναι must..!)

 • wailer8 wailer8 03 Οκτωβρίου 2013  | 05:54

  κοιτα στα demo μπορει αλλα δες τα και τα δυο ολοκληρωμενα και θα αλλαξεις γνωμη(στο λεω γτ εκανα το λαθος με βαση τα demo να παρω προ και αναγκαστικα μετα πηγα για φιφα και γουσταρα) ;) νοικιασετα αμα μπορεις για να σε σιγουρος

 • Mournblade Mournblade 03 Οκτωβρίου 2013  | 00:59

  Εγώ πάντως θα διαφωνίσω, με τα όσα είδα στο demo, επισημαίνω. Ελάχιστες βελτιώσεις ενός ομολογουμένως πολύ καλού παιχνιδιού σε παρουσίαση, χλιδή , modes , AI και ως ένα βαθμού gameplay. Προσωπικά, η όλη αίσθηση του Pro 2014 έρχεται πιο κοντά σε αυτό που εγώ νιώθω ότι πλησιάζει στο πραγματικό ποδόσφαιρο. Πέρυσι και ειδικά φέτος ένιωσα ότι επιτέλους παίζω σωστό Pro. Το Fifa ποτέ δεν με κέρδισε αν και του δωσα πολλές ευκαιρίες (ήθελα δεν ήθελα..!). Το Fifa 2014 θα το προσπεράσω για φέτος...

 • antoine_89 antoine_89 03 Οκτωβρίου 2013  | 00:12

  FIFA....Γυρω στα 15 σκαλοπατια πιο πανω απο το Pes

 • Jimaruto Jimaruto 03 Οκτωβρίου 2013  | 00:03

  Πολύ καλό review! Συμφωνώ με όλα τα θετικά στοιχεία και με τα ελάχιστα αρνητικά του. Συμφωνώ απόλυτα και με τη βαθμολογία επίσης. Το FIFA είναι με διαφορά φέτος αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα ποδοσφαιράκια που έχουν υπάρξει ποτέ. Πρέπει να είναι σίγουρη αγορά για τους ποδοσφαιρόφιλους και να μην διστάζουν να το αγοράσουν συγκρίνωντας το με άλλα κατώτερα ποδοσφαιράκια για φέτος (=Pro).

 • dandelion dandelion 02 Οκτωβρίου 2013  | 18:34

  Αν και φανατικος εχθρος του Φιφα....οφειλω να πω οτι και φετος to Fifa εχει καλυτερο gameplay απο το pro.Πολυ καλα animations και ρεαλισμος στην ροη του αγωνα.
  Παντως τα γκολ με κεφαλια μπαινουν πολυ ευκολα.

 • Gamer-cy Gamer-cy 02 Οκτωβρίου 2013  | 16:20

  Το πήρα πριν λίγο δεν άντεξα, στα 49 ευρώ στο ps3 και αρχίζω λιώσιμο ( αμαρτία ηταν πήρα το pro day one ) να αφήσω το απόλυτο ποδοσφαιρικι απέξω

 • call of duty 5 call of duty 5 02 Οκτωβρίου 2013  | 15:39

  παιδια ξερει κανεις αν φτιαχτει η καμερα dynamic με καποιο update?
  ειναι τραγικη......

 • zikezoos zikezoos 02 Οκτωβρίου 2013  | 14:58

  Φετος ηρθε ο καιρος να το δοκιμασω, αφου πρωτα δοκιμασα το τραγικο Προ... Εχω μεινει ενθουσιασμενος μεχρι τωρα αλλα ρε παιδια μου φαινεται πολυ δυσκολο το να σκοραρεις.. Ενω κυκλοφορω ωραια την μπαλα και πορωνομαι με τις κινησεις στους χωρους που κανουν οι συμπαικτες μου ωστε να τους τροφοδοτω, μολις φτανω μπροστα στο τερμα δεν ξερω τι να κανω! Ο,τι σουτ δοκιμαζω ή θα καταληγει στον τερματοφυλακα ή αουτ!

 • lovesfool lovesfool 02 Οκτωβρίου 2013  | 14:12

  Demo στο PC, ε; Από μόνο του αυτό είναι καλός οιωνός, καθώς αν ήταν για κλωτσιές (όπως το τελευταίο NBA Live που αγόρασα ή το Pro του 11) δεν θα έκαναν την μπαρούφα να βγάλουν demo.
  .
  Θα το δω κι αν μου παίζει, τότε μάλλον σίγουρη αγορά μετά την άνοιξη, που η τιμή θα έχει πέσει στα πατώματα.