Ταυτότητα

Rain

Rain

Edition: N/A Genre: Adventure Διάθεση: PlayStation Store
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: PlayStation C.A.M.P! Ημ. Έκδοσης: 01/10/2013
PEGI: 7 Εκδότης: SCEE Πλατφόρμες: PlayStation 3


Melancholia

Τα βιντεοπαχνίδια δεν γεννήθηκαν ως ένα αφηγηματικό μέσο. Εξελίχθηκαν με τα χρόνια, και σε τέτοιο. Γι’ αυτό και στις κατηγοριοποιήσεις τους έχει επικρατήσει να μην ξεχωρίζουμε τις δημιουργίες θεματικά αλλά με βάση το gameplay. Δεν λέμε δηλαδή “κωμωδία”, “θρίλερ”, “αστυνομικό” αλλά platform, shooter, adventure και πάει λέγοντας. Κάποτε, αυτοί οι χαρακτηρισμοί ήταν υπέρ-αρκετοί για την περιγραφή του εκάστοτε τίτλου. Σήμερα, με τα παιχνίδια να αποτελούν τόσο πολύπλοκα δημιουργήματα, δεν είμαστε τόσο σίγουροι.

Και το Rain είναι ένα ζωντανό επιχείρημα του παραπάνω. Αν προσπαθήσεις να περιγράψεις το παιχνίδι αποκλειστικά με βάση τους μηχανισμούς gameplay θα χαθεί η μοναδικότητά του, ακόμα και ο ίδιος ο λόγος ύπαρξής του. Γιατί στο Rain, πέρα από το gameplay, ακόμη και πέρα από την πλοκή της ιστορίας του, αυτό που κυρίως το χαρακτηρίζει είναι η συναισθηματική διάθεση και ατμόσφαιρα που μεταφέρει στον παίκτη. Μια ανάλαφρη “φθινοπωρινή” μελαγχολία, που “ανασαίνει” μέσα από τις “γλυκές” νότες του Debussy. Μια γλυκόπικρη εμπειρία που θα αδικούνταν απο έναν απλό χαρακτηρισμό “stealth puzzle game”.

rain_gameplay_screen gdc-ss-03.jpg

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το gameplay παραβλέπεται εντελώς. Απλά μάλλον περνάει σε δεύτερη μοίρα. Η ιστορία του Rain, θέλει ένα μικρό αγοράκι, εν μέσω μιας εμπύρετης νύχτας, να βλέπει και να ακολουθεί ένα κοριτσάκι σε έναν εναλλακτικό “σκοτεινό” κόσμο. Σε αυτό, χάνει την μορφή του και μπορεί να γίνει ορατό μόνο κάτω από τις σταγόνες της βροχής. Φυσικά, στον “σκοτεινό” αυτό κόσμο, η βροχή δεν σταματά ποτέ.

Το gameplay είναι στημένο πάνω σε αυτήν την ωραία ιδέα, λειτουργώντας κυρίως σαν ένα απλό stealth game, με στοιχεία puzzle και platform παιχνιδιών. Ο παίκτης θα πρέπει να αναζητεί σκέπαστρα για να εξαφανίζεται από τα τέρατα-εχθρούς και να χρησιμοποιεί γενικότερα αυτή τη δυναμική με διάφορους τρόπους. Είναι έξυπνο αλλά ποτέ δεν μας απασχόλησε ιδιαίτερα, και αυτό διότι δεν εξελίσσεται καθόλου με την πάροδο του παιχνιδιού.

rain_gameplay_screen01.jpg

Οι λύσεις είναι σχεδόν άμεσα προφανείς, ο χώρος στον οποίο κινούμαστε, περιορισμένος και “άδειος” ενώ αυτές οι καταδιώξεις από τον-τους εχθρούς, που προσπαθούν να ανεβάσουν λίγο την ένταση του παιχνιδιού, είναι πολύ συχνότερες απ’ ό,τι θα έπρεπε και καταφέρνουν να γίνουν επαναλαμβανόμενες ακόμα και σε ένα παιχνίδι τριών ωρών.

Ουσιαστικά, το gameplay μας έκανε να νιώθουμε συνεχώς σαν να βρισκόμαστε σε μια εισαγωγή, χωρίς όμως να υπάρχει ποτέ ανάλογη συνέχεια. Συστήνει νέα στοιχεία, χωρίς να τα εξελίσσει ούτε στο ελάχιστο. Επίσης, μεγάλο μέρος του παιχνιδιού το περνάμε παρέα με το μικρό κοριτσάκι, και εκεί το gameplay εστιάζει σε συνεργασίες μεταξύ των δύο, στα ίδια όμως ρηχά μοτίβα. Σημαντικότερη των νωθρών μηχανισμών είναι αυτή η “ζεστασιά” που νιώθαμε όταν είχαμε παρέα και μας θύμισε αμυδρά το γνωστό και μη εξαιρετέο, Ico.

rain_gameplay_screen02.jpg

Το Rain καταφέρνει να κάνει τον παίκτη να νοιαστεί για τους χαρακτήρες και αυτό είναι εν τέλει που το διασώζει από τη μετριότητα του gameplay. Το μυστήριο είναι ικανοποιητικά στημένο και δοσμένο, ώστε να δημιουργεί ερωτήματα και κίνητρα για τη συνέχεια. Και παρόλο που το τέλος του δεν καταφέρνει ολοκληρώσει με την ίδια επιτυχία την ιστορία και να απογειώσει το ταξίδι σε μια πραγματικά αξιομνημόνευτη εμπειρία, το παιχνίδι κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι τις τελευταίες του στιγμές.

{PAGE_BREAK}

Οι φιλοδοξίες των δημιουργών για ένα παιδικό παραμύθι για μεγάλους είναι εμφανείς σε κάθε πτυχή του. Η μουντή και θλιμμένη ατμόσφαιρα αλλά και το θέμα του σίγουρα δεν απευθύνεται σε μικρά παιδιά. Η μελαγχολία με την οποία αποτυπώνει την αγνή σύνδεση δύο παιδιών είναι κάτι που μπορούν να εκτιμήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό άτομα κάποιας ηλικίας.

Ολόκληρο το παιχνίδι διαδραματίζεται σε ένα αστικό περιβάλλον που εμπνέεται από την κλασική ομορφιά των μεγάλων δυτικόευρωπαϊκών πόλεων. Με τα φώτα να αντανακλούν υπέροχα στους πλακόστρωτους άδειους δρόμους και τους απαλους ήχους του πιάνου να συνοδεύουν την εικόνα θαυμάσια. Η δουλειά στην αισθητική είναι εξαιρετική, καθως το παιχνίδι δεν εντυπωσιάζει σε τεχνικό επίπεδο αλλά η αρχιτεκτονική και η σύνθεση της εικόνας παράγει ένα αποτέλεσμα που εξυπηρετεί ιδανικά τα συναισθήματα που θέλει να μεταδόσει.

rain_gameplay_screen03.jpg

Η κινηματογραφική -και μη ελεγχόμενη από τον παίκτη- κάμερα, σίγουρα λύνει τα χέρια των δημιουργών σε πολλά θέματα αλλά αυτό δεν μπορεί να μειώσει το αποτέλεσμα και τη σπουδαία δουλειά τους. Μάλιστα, την εκμεταλλεύονται με τον πιο εύστοχο τρόπο για να ενσωματώσουν την αφήγηση με φυσικότητα μέσα στο παιχνίδι. Έτσι, σμίγοντας με το περιβάλλον, μικρές φράσεις συνοδεύουν τα δρώμενα, προωθούν την ιστορία, δίνοντας ταυτόχρονα χρήσιμες πληροφοριες για την κάθε κατάσταση. Είναι ακριβώς σαν να διαβάζεις ένα δυναμικό διαδραστικό παραμύθι. Για μεγάλους. Που τους αρέσει να μελαγχολούν.

Εν τέλει, το Rain είναι μια αξιόλογη πρόταση που όμως δεν προσφέρει την ολοκληρωμένη εμπειρία για να σταθεί δίπλα στα μεγαθήρια της γνωστής κομπανίας των Journey, Limbo, Fez, Bastion, Braid και πάει λέγοντας. Ενώ βασίζεται σε μια πανέξυπνη και πρωτότυπη ιδέα, δεν καταφέρνει να την εκμεταλλευτεί και να την εξελίξει σχεδόν καθόλου στην πορεία του παιχνιδιού. Χωρίς, λοιπόν, να σημαίνει πως είναι προβληματικό στο gameplay, στερείται ιδεών και συγκινήσεων που θα δημιουργήσουν την οποιαδήποτε αίσθηση στον παίκτη.

 

Get Adobe Flash player

 

 

Παρόλα αυτά, η αφήγηση του είναι καλοστημμένη, καλογραμμένη και ενδιαφέρουσα μέχρι το τέλος. Και αν ούτε σε αυτό το επίπεδο δεν ξεπερνά το απλά “ενδιαφέρον”, στο τέλος κατάφερε να μας αφήσει μια αφηρημένη αίσθηση γλυκιάς μελαγχολίας χάρη στο λιτό αλλά άψογο χτίσιμο της ατμόσφαιράς του. Και φυσικά, πιστώνεται μια από τις πιο εύστοχες επιλογές μουσικού θέματος, με το Clair de Lune του Debussy να καθορίζει εν πολλοίς ολόκληρη την ταυτότητά του. Και αυτό δεν είναι ποτέ κακό.

Γιώργος Πρίτσκας

Θετικά

 • Σπουδαία ατμόσφαιρα, αισθητική, mood
 • Εύστοχη μουσική επένδυση που προσθέτει τα μέγιστα

Αρνητικά

 • Ενώ η βασική ιδέα είναι καλή, η εφαρμογή της σε επίπεδο gameplay αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών
 • Η ιστορία αν και τυπικά καλή, στο τέλος αφήνει την εντύπωση πως κάτι της έλειπε

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Καλο λοιπον!Περιμενα κατι παραπανω αλλα τι να κανουμε!Αρα δεν θα αγοραστει τωρα, ισως τα Χριστουγεννα...
  Υ.Γ.Ολιγον αποκαρδιωμενος ξεκινω να διαβαζω το review...Το ξερω δεν πηρε 5 αλλα...Ενα 8αρακι το περιμενα να το αξιζει!Δεν πειραζει, αξιολογο ειναι!

 • Δεν περιμενα κατι καλητερο απο τα βιντεο φαινοτανε η μετριοτητα!!!!!

 • @VasilisGR1982 Κατσε ρε φιλε με βαση το review παντα, (δεν το εχεις παιξει ουτε εσυ απο οτι καταλαβαινω) πως ξερεις οτι ειναι μετριο?7 σημαινει "καλο αλλα με καποια θεματακια" οχι μετριο ;)

 • Απο την πρώτη φορά που είδα και έμαθα για αυτο, ο τίτλος μου τράβηξε το ενδιαφέρον, φυσικά και το θέλω ,πιο μετά όμως

 • Πολυ καλη παρουσιαση φιλε Γιωργο,το τερματησα μεσανυχτα προς ξημερωματα Τεταρτης,3 ωρο κανονικο,για τον τεραματισμο εχεις δικιο,αλλα και πολλες παιδικες ασθενιες προγενεστερων γενεων στο gamepaly τις εχει.παντως ομολογω με μαγνηστισε και δεν μπορεσα να το αφησω δευτερολεπτο,το τελειωσα μονομιας.

 • @Captain Zaraki Ο βαθμος ειναι του συντακτη δεν το εχω παιξει αλλα αυτα που εχω δει δεν εχει ενδιαφερον για αυτο ειπα μετριοτητα γιατι αν αυτο ειναι καλο τι να πουνε τα αριστα... Παντα φυσικα προσωπικη αποψη κραταω επιφυλαξεις τουλαχιστον μεχρι να το πιασω στα χερια μου!!!!

 • @VasilisGR1982 Οπως νομιζεις φιλε μου, αποψη σου ειναι ουτως η αλλος ;)

 • Ιδιόμορφο και μου αρέσε απο το πρώτο trailer.
  Κρίμα για την χαμένη ευκαιρία εφαρμογής της βασικής ιδέας στο gameplay και η ποικιλία αυτού. Παρόλα αυτά θα αγοραστεί και ας διαρκεί 3 ώρες.
  Ωραίος Πρίτσκα!

 • Αν το 7 είναι μετριότητα.. Τύφλα να έχουν τα 6ρια, τα 5ρια και πάει λέγοντας...

 • @SetaShouji Η μετριοτητα δεν πηγαινε για τον βαθμο ειναι προσωπικη μου αποψη ετσι και αλλιως μονο που διαρκει 3 ωρες επρεπε να μην γινει καν Review... Πριν σχολιασεις διαβασε λιγο πρωτα!!!!

 • Ισως να του ρίξω μια ματιά αργότερα.

 • Γιατι να μην γινει καν ριβιου επειδη διαρκει 3 ωρες? Τι λογικη ειναι αυτη? Το Journey ποσο διαρκουσε δηλαδη, παραπανω? Και δεν μπορεις να λες οτι ειναι μετριοτητα χωρις να το εχεις παιξει, απο τα βιντεο και μονο.

 • VasilisGR1982 όσο προσωπική σου άποψη και να είναι παραμένει λάθος το να λες μετριότητα τίτλο που ΔΕΝ έχεις παίξει.Επιπλέον γιατί λες να μην γίνονται review οι τίτλοι μικρής διάρκειας?Αυτά δεν είναι videogames?Δεν υπάρχει ένας developer από πίσω πιθανώς με λίγες οικονομικές δυνατότητες και θέλει να δείξει και αυτός τι μπορεί να κάνει (που συνήθως παραδίδουν αριστουργήματα).?Αυτούς γιατί τους ρίχνεις άκυρο?Να βάλουμε και όριο?Κάτω από 3 ώρες δεν είναι games οπότε όχι review.Νέοι κανόνες προκύπτουν..μετά το δεν το έπαιξα αλλά είναι μέτριο,το τίτλοι κάτω του 3ωρου δεν είναι games..ωραία πράματα..

 • @The_monster Χουντα θα φερω.....πλακα κανω οκ ισως ημουν αυστηρος με τον τιτλο αλλα μερικα παιχνιδια δεν χρειαζεται να τα παιξεις για να βγαλεις αποψη... Και για να μην παρεξηγηθω οκ να γινει review αλλα ποιος θα πληρωσει για 3 ωρες παιχνιδι ακομα και 10 ευρω να εχει.... Αν ηθελαν κατι καλο ας το καθηστερουσαν!!!

 • Διαφωνώ κάθετα!!Πρέπει φυσικά να παίζεις για να έχεις άποψη σοβαρή και με επιχειρήματα.Εγώ είμαι υπέρ του να δώσω κάποια χρήματα σε indie τίτλους και να τους ενισχύσω που τα έχουν ανάγκη αλλά αυτό είναι θέμα του καθενός φυσικά,πως θα ξοδέψει τα χρήματα του.

 • Θα ηθελα να ρωτησω καποιον που εχει παιξει το παιχνιδι ή αυτον που εκανε το review. To παιχνιδι εχει ελληνικου υποτιτλους? Δεν ξερω καλα αγγλικα και θα ηθελα να το καταλαβω.

 • @The_monster Συμφωνω οτι πρεπει να παιζεις τα παιχνιδια πρωτα αλλα παιχνιδια που εχουν βαθος στορυ πολλα να κανεις κ.α.... Το συγκεκριμενο δεν σου δινει πολλα για αυτο το εκρινα πριν το παιξω περα απο την βαθμολογια το review με αποθαρυνει!!!! Δεν ξερω αν καταλαβαινεις το σκεπτικο μου!!!! ΠΧ Αν το The Last Of Us του εβαζε ο συντακτης 7 πρωτα θα το επαιζα και μετα θα εβγαζα πορισμα!!!!

 • Γιατι δεν μου απαντατε ? :D

 • @croc Φιλε μου χωρις να ξερω αν εχει Ελληνικους υποτιτλους θα σου πω οτι λογικα δεν εχει γιατι αν ειχε ειμαι σιγουρος οτι ο συντακτης θα το ελεγε στο review!!!!

 • Vasilis ακόμα δεν καταλαβαίνω πως ακόμα επιμένεις στο να το κρίνεις πριν το παίξεις.Αφού είναι λάθος αυτό που λες.Ασε που λες και το 7 χαμηλό βαθμό.Μην κολάς στο βαθμό και διάβασε και το κείμενο.Δεν έχει σημασία αν είναι το last of us ή το Rain γιατί πρέπει να τα παίζεις τα games για να έχεις άποψη.Δίνω τέλος εδώ και ας μην συνεχιστεί γιατί χαλάμε το review που τα σχόλια πρέπει να είναι για το κείμενο.

Δείξε μου και άλλα...