Ταυτότητα

NBA 2K14

NBA 2K14

Edition: N/A Genre: Sports Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Visual Concepts Ημ. Έκδοσης: 04/10/2013
PEGI: 3 Εκδότης: 2K Sports Πλατφόρμες: Xbox One, Xbox 360, PS 4, PlayStation 3, PC


Για ακόμα μία φορά ο απόλυτος κυρίαρχος στα ψηφιακά παρκέ

Καθώς η έβδομη γενιά κονσολών φτάνει στο τέλος της, είναι πάντα εντυπωσιακό να γυρνάμε πίσω στο χρόνο για λίγο και να βλέπουμε πώς ακριβώς ξεκίνησε την πορεία της μία κονσόλα. Φυσικά, μία κονσόλα δεν είναι τίποτα χωρίς αξιόλογους τίτλους, και από το 2005 μέχρι σήμερα είδαμε μία σπουδαία εξέλιξη σε ό,τι αφορά την πρόοδο της σειράς NBA 2K.

Το τέλος μίας γενιάς επισημάνει τις περισσότερες φορές την πραγματική δύναμη της κονσόλας και η 2K φαίνεται πως είχε φτάσει στη κορυφή με το NBA 2K13. Η απόδειξη αυτού είναι το NBA 2K14, αφού ο φετινός τίτλος του franchise δεν διαφέρει σε πολλά με τον προκάτοχό του. Από τη μία πλευρά αυτό δικαιολογείται απόλυτα από την ιπποδύναμη των κονσολών, ενώ από την άλλη η απουσία ενός Euroleague Mode θα απογοητεύσει οικτρά όσους περίμεναν κάτι τέτοιο.

nba_2k14_euroleague_PAO.jpg

Παίρνοντας, όμως, τα πράγματα από την αρχή, τα modes που θα συναντήσει κανείς στο NBA 2K14 είναι ίδια με αυτά του 2K13, με μοναδική εξαίρεση να αποτελεί το Lebron James: Path To Greatness. Όπως γίνεται αντιληπτό από τον τίτλο, οι παίκτες παίρνουν το ρόλο του Lebron James και μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικά μονοπάτια: το Heat Dynasty και το Fantastic Journey.

Στο πρώτο οι παίκτες συνεχίζουν την καριέρα του Lebron James, ενώ στο Fantastic Journey η 2K Sports προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον με διάφορα σενάρια για τα επόμενα 7 χρόνια του διάσημου αθλητή στο NBA. Παρόλο που η 2K Sports βρήκε μία πολύ έξυπνη ιδέα, κατέληξε να είναι πάρα πολύ γραμμική και χωρίς ενδιαφέρον. Και λέμε γραμμική, διότι η αρχική ιδέα ήταν πως οι παίκτες θα ήταν σε θέση κάνουν διάφορες επιλογές που θα επηρέαζαν την εξέλιξη της καριέρας του αθλητή κατά την διάρκεια του συγκεκριμένου mode. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

NBA_2K14_image_01.jpg

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, το NBA 2K14 διαφέρει ελάχιστα από το NBA 2K13. Η 2K Sports, όμως, αποφάσισε να αλλάξει το χειρισμό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το NBA 2K13 είχε μία από τις σημαντικότερες αλλαγές σε αυτό τον τομέα με τη μεταφορά των σουτ, των ντριμπλών καθώς και άλλων κινήσεων στο δεξιό αναλογικό μοχλό.

Αυτό, όμως, απαιτούσε το πάτημα του LT/L2 κάθε φορά που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μία ντρίπλα. Με το λεγόμενο ως "Pro Stick Controls", η 2K Sports αφαίρεσε αυτό τον περιορισμό. Η συγκεκριμένη αλλαγή μπορεί να ακούγεται ιδιαίτερα μικρή σε κλίμακα, αλλά το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να πατήσουμε το LT/L2 πλέον είναι εξαιρετικά βολικό. Βέβαια, κάπου εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η μετακίνηση του δεξιού αναλογικού μοχλού σε οποιαδήποτε κατεύθυνση για την εκτέλεση ντριπλών πρέπει να γίνεται γρήγορα, αλλιώς ο παίκτης ξεκινάει να σουτάρει.

nba_2k14_euroleague_Olympiakos.jpg

Ακόμα, ο ρυθμός του παιχνιδιού έγινε πιο γρήγορος με το 2K Smart Play, το οποίο ενεργοποιείται με το πάτημα του LB/L1 και εμφανίζει ένα εικονίδιο πάνω από τον παίκτη που ελέγχουμε, ώστε να μας υποδείξει πού είναι η θέση του και σε ποιον συμπαίκτη μας να δώσουμε τη μπάλα για την καλύτερη δυνατή επίθεση. Όπως καταλαβαίνετε, το 2K Smart Play απευθύνεται στους αρχάριους του αθλήματος, που θέλουν να μάθουν και να συνηθίσουν το παιχνίδι.

Μπορεί η κυκλοφορία ενός NBA 2K τίτλου στην Βόρεια Αμερική να αποτελεί πάντα μία πολύ σημαντική στιγμή, αλλά φέτος ακόμα και οι Ευρωπαίοι έχουν κάτι το οποίο κάνει το NBA 2K14 ένα ακόμα πιο πλήρες πακέτο. Μετά από συμφωνία της 2K Sports με την Ευρωλίγκα, το NBA 2K14 απέκτησε τα πλήρη δικαιώματα της κορυφαίας διοργάνωσης για τους φίλους του μπάσκετ στην Ευρώπη. Μπορεί το NBA 2K14 να μην περιέχει όλες τις ομάδες της Ευρωλίγκα, αλλά η συμφωνία που έκλεισε η 2K Sports είναι μακροχρόνια. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει πως στο μέλλον σίγουρα θα προστεθούν και άλλες ομάδες.

{PAGE_BREAK}

Συνολικά, το NBA 2K14 περιέχει 14 ομάδες της Euroleague, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να κλέβουν την παράσταση για τους Έλληνες φιλάθλους. Βέβαια, όσοι περιμένουν να διαλέξουν μία από τις δύο ελληνικές ομάδες και να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την κατάκτηση της Ευρωλίγκας τότε θα δυσαρεστηθούν. Δυστυχώς, οι ομάδες της Ευρωλίγκας είναι διαθέσιμες μόνο για απλούς αγώνες. Αδιαμφισβήτητα, η προσθήκη της Euroleague στο NBA 2K14 είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη, αλλά η έλλειψη ενός mode αφιερωμένου σε αυτήν είναι τρομερά απογοητευτικό.

Περνώντας στο online κομμάτι, εδώ η 2K Sports άκουσε τους φανατικούς της σειράς και πρόσθεσε το Crews Mode, το οποίο είχαμε δει για πρώτη φορά στο NBA 2K11. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Crews Mode πρόκειται για έναν αγώνα ανάμεσα σε δύο ομάδες των 5, οι οποίες αποτελούνται από παίκτες που έχει δημιουργήσει ένας χρήστης στο MyPlayer Mode. Το Crews Mode του NBA 2K14, όμως, δεν επιτρέπει αγώνες σε κάποιο στάδιο και αυτό σίγουρα θα αποθαρρύνει αρκετούς.

NBA_2K14_image_05.jpg

Η ραχοκοκκαλιά του franchise σε ό,τι αφορά τη δημιουργία της σωστής ατμόσφαιρας ήταν πάντα ο τομέας του σχολιασμού. Ο σχολιασμός αυτή τη φορά έχει εμπλουτιστεί με περισσότερες ατάκες και η κλασσική τριάδα που αποτελείται από τους Kevin Harlan, Clark Kellog και Steve Kerr δίνει δυνατό παρόν για ακόμα μία φορά.

Χωρίς να έχουμε δει την PC και next-gen έκδοση του NBA 2K14, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως δεν υπήρχε χώρος για βελτιώσεις, και αν όντως υπήρχε, αφιερώθηκε από την 2K Sports στην επόμενη γενιά. Τεχνικά, το NBA 2K14 εμφανίζεται ίδιο και απαράλλαχτο με το NBA 2K13. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί ο τεχνικός τομέας του 2K13 βρισκόταν ήδη σε υψηλά επίπεδα. Κατά την άποψη του γράφοντος πάντα, είναι πολύ πιθανό η 2K Sports να έφτασε στα όρια, καθώς κοιτώντας κανείς το NBA 2K14 δεν θα σκεφτόταν ότι τρέχει σε hardware 7 ετών.

Εν κατακλείδι, ήταν απόλυτα λογικό από την πλευρά της 2K Sports να "παίξει" εκ του ασφαλούς και να προσφέρει την ίδια αίσθηση σε ό,τι αφορά το gameplay και την ατμόσφαιρα, αφού πολλά μέλη της ομάδας δούλευαν παράλληλα και στη next-gen έκδοση του τίτλου. Μπορεί η αφιέρωση χρόνου στην επόμενη γενιά να είναι πιο σημαντική για μία καλή αρχή και εκεί, αλλά με αυτό τον τρόπο η 2K δεν προσφέρει ένα καλό κίνητρο σε υποψήφιους αγοραστές για την μετάβαση από το NBA 2K13 στο NBA 2K14.

Με λίγα λόγια, το NBA 2K14 παραμένει το απόλυτο πακέτο εξομοίωσης μπάσκετ για όσους έχουν καιρό να ασχοληθούν με την ψηφιακή εκδοχή του αθλήματος, αλλά δεν υπάρχει κάποιο ισχυρό επιχείρημα (πλην των ομάδων της Euroleague) για να πειστούν οι κάτοχοι του NBA 2K13 και να κάνουν την μετάβαση. Οπότε, αυτό που μένει να δούμε, είναι το τι θα μας προσφέρει η 2K στην επόμενη γενιά, η οποία ξεκινάει στις 22 Νοεμβρίου με το Xbox One και στις 29 με το PlayStation 4.

Δημήτρης Τσορβάς

Θετικά

 • Η προσθήκη της Euroleague
 • Η ευκολία χρήσης των Pro Stick Controls
 • Η επιστροφή του Crews Mode
 • Ακόμα πιο πλούσιος σχολιασμός

Αρνητικά

 • Ελάχιστες αλλαγές
 • Η γραμμικότητα του Path To Greatness Mode
 • Απουσία Euroleague Mode
 • Το ίδιο, άβολο μενού

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Παιχνιδάρα όπως κάθε χρόνο. Πρέπει να πάρω κάποιο επιτέλους... :)

 • παιχνιδαρα...το γνωστο που λεγεται οποτε κυκλοφωρησει..ο καλυτερος αθλητικος τιτλος..κριμα η απουσια της euroleaque αλλα μπορεις να επιλεξεις τα playoff και να βαλεις μονο ομαδες της ευρωπης ετσι ωστε να δημιουργησεις το δικο σου πρωταθλημα...εγω αυτο εκανα και το πηρα με τον ολυμπιακο

 • Κλασικά απίστευτο και φέτος.Είναι το καλύτερο παιχνίδι στο είδος,παίζουν χωρίς αντίπαλο και δεν σταματάνε ποτέ την πολύ καλή δουλειά.

 • Το NBA Live'14 έχει πολλά να αποδείξει.Σταθερή αξία το NBA 2K.Αν και ο μόνος λόγος απ'ότι κατάλαβα για να πάρεις την 2K14 έκδοση (αν έχεις ήδη την 2Κ13) είναι η ύπαρξη ομάδων της Ευρωλίγκας.Οπτικά ότι ήταν να δούμε απ'τις υπάρχουσες κονσόλες το είδαμε.Βέβαια,όταν έχεις συνηθίσει τόσο υψηλό επίπεδο είναι φυσικό να μην εντυπωσιάζεσαι τόσο πολύ πλέον.

  Περιμένω και κριτική -έστω και συνοπτική- για τις εκδόσεις PS4 & Xbox One.Φαντάζομαι ότι θα ρίξουν πολλά σαγόνια στο πάτωμα με την ποιότητά τους.

 • Υπέροχο σε όλα του. Μόνο ένα πράγμα δεν μου αρέσει, το ότι δεν μπορώ να παίξω on line με τις ομάδες euroleague, αν κάποιος ξέρει πως να μου πει. Το game πάντως είναι φανταστικό.

 • Αν ισχυει αυτο που λες φιλε Ibiza , τοτε θα παραμεινω στο '13. Κατα τα αλλα , εντελως λογικο το γεγονος οτι η εμφαση δοθηκε στην αναπτυξη της next-gen εκδοσης , καθως ηδη το περσινο παιχνιδι ειχε πιασει ταβανι...

 • Δυστυχ/ως ισχύει, το έχω από την παρασκευή. Αξίξει το gameplay είναι καλύτερο αλλά με euroleague δίκτυο δεν μπορούμε να παίξουμε!

 • δίκτυο δεν μπορούμε να παίξουμε με euroleague δίκτυο Ακυρο για μενα :(

 • Δεν ειναι "Η προσθηκη της Eurolegue" Ειναι "Η προσθήκη των ομάδων της euroleague". Και δυστυχως εχει τεραστια διαφορα το ενα με το αλλο. Αν ειχε Eurolegue θα το τιμουσα. Τωρα μακρια.

 • Καλημέρα σε όλους. Όπως έγραψα και στο κείμενο, η μοναδική αξιοποίηση των ομάδων της Ευρωλίγκα είναι μόνο μέσω απλών αγώνων.

  @LeoleoP Το αναφέρω στα αρνητικά. "Απουσία Euroleague Mode"

 • OK φιλος , παω για τη next-gen , οταν κι εφοσον...

 • Οπότε μένω με το 2Κ13 ως μπάσκετικό φινάλε του PS3, και αφήνω το 2Κ14 για μπασκετικό ξεκίνημα του PS4 (ταιριάζουν και ακουστικά εξάλλου: PS4-2K14).
  Υ.Γ. Εννοώ από συλλεκτικής άποψης πάντοτε, διότι από παικτικής ακόμα δεν έχω βγάλει ούτε το 2Κ12 από την ζελατίνα του...

 • το εγραψα και στο forum.update τα euroleague rosters και προσθηκη mode και θα ειναι οκ.btw οσοι το παρετε απο psn εχετε εξασφαλισμενη την κοπια για ps4 στα 14-15 euro.

 • Το περσινό για αυτήν την γενιά με καλύπτει.
  Αυτό σε PS4/One αξίζει περισσότερο μαζί με τις Ελληνικές ομάδες και πόσο μάλλον αν περιμένω λίγους μήνες και στο βρω κάτω απο 30Ε.

 • Α! και επίσης σε ότι αφορά το review και ειδικότερα την βαθμολογία, ένα μπράβο στον νεαρό συντάκτη που δεν υπέπεσε στο "ολίσθημα" να βαθμολογίσει το ποσοστό βελτίωσης αντί για το ίδιο το παιχνίδι, καταλήγοντας έτσι με κανένα 7άρι ή 8άρι. Το λέω γιατί το έχω δει να συμβαίνει αλλού.
  Τώρα το "9" είναι θεωρώ ένας δίκαιος βαθμός που δείχνει την αξία του παιχνιδιού αυτόνομα και όχι συγκριτικά με πέρισυ. Η διαφορά του μισού βαθμού σε σχέση με το 2Κ13 δικαιολογείται αν λάβουμε υπόψιν την γενική και φυσιολογική κατά ένα έτος αύξηση των απαιτήσεων σε συνδιασμό με το ότι εκείνο πιθανά να είχε πιάσει οριακά το εννιαμισάρι.

 • Ξερει κανενας αν εχει διορθωθεί το προβλημα με τα συστηματα που υπήρχε στα προηγουμενα στο my player mode;

 • Έκανα σαν τρελός να πάρω το 13 και το μόνο που κατάφερα ήταν να παίξω 5-6 ώρες και να το βάλω ράφι.Παιχνιδάρες όλα τις σειράς αλλά θέλει τρομερή εξάσκηση για μένα για να μπορέσω να το ευχαριστηθώ και δεν θα πάρω άλλο. Όχι!

 • Fan της σειρας,αλλα καλυτερα να το περιμενω στο ps4,μου φαινεται εχει τις πιο λιγες αλλαγες φετος,συμφωνα με αυτο που βλεπω παντα.Οποτε καλυτερα να περιμενουμε λιγο.

 • Θα μου ερθει λογικά σήμερα η αύριο το έπος , είμαι περίεργος τι θα κάνει το nba live φέτος και κατά πόσο θα έχουμε ανταγωνισμό ( δύσκολα πολύ δύσκολα )

 • Δύο ακόμα ομαδούλες ήθελε και το στήναμε το top 16 της Euroleague. Κρίμα... Ίσως του χρόνου...
  .
  Λέω να κρατηθώ με την ελπίδα ότι του χρόνου θα έχουν κάνει κανονικά το "βήμα" με το Ευρωπαϊκό περιεχόμενο και τις ομάδες, αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω. Στα πολύ θετικά, για εμένα, τα πολύ ταπεινά και ρεαλιστικά spec requirements στην έκδοση για PC.

Δείξε μου και άλλα...