Ταυτότητα

NBA 2K14

NBA 2K14

Edition: N/A Genre: Sports Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Visual Concepts Ημ. Έκδοσης: 04/10/2013
PEGI: 3 Εκδότης: 2K Sports Πλατφόρμες: Xbox One, Xbox 360, PS 4, PlayStation 3, PC


Για ακόμα μία φορά ο απόλυτος κυρίαρχος στα ψηφιακά παρκέ

Καθώς η έβδομη γενιά κονσολών φτάνει στο τέλος της, είναι πάντα εντυπωσιακό να γυρνάμε πίσω στο χρόνο για λίγο και να βλέπουμε πώς ακριβώς ξεκίνησε την πορεία της μία κονσόλα. Φυσικά, μία κονσόλα δεν είναι τίποτα χωρίς αξιόλογους τίτλους, και από το 2005 μέχρι σήμερα είδαμε μία σπουδαία εξέλιξη σε ό,τι αφορά την πρόοδο της σειράς NBA 2K.

Το τέλος μίας γενιάς επισημάνει τις περισσότερες φορές την πραγματική δύναμη της κονσόλας και η 2K φαίνεται πως είχε φτάσει στη κορυφή με το NBA 2K13. Η απόδειξη αυτού είναι το NBA 2K14, αφού ο φετινός τίτλος του franchise δεν διαφέρει σε πολλά με τον προκάτοχό του. Από τη μία πλευρά αυτό δικαιολογείται απόλυτα από την ιπποδύναμη των κονσολών, ενώ από την άλλη η απουσία ενός Euroleague Mode θα απογοητεύσει οικτρά όσους περίμεναν κάτι τέτοιο.

nba_2k14_euroleague_PAO.jpg

Παίρνοντας, όμως, τα πράγματα από την αρχή, τα modes που θα συναντήσει κανείς στο NBA 2K14 είναι ίδια με αυτά του 2K13, με μοναδική εξαίρεση να αποτελεί το Lebron James: Path To Greatness. Όπως γίνεται αντιληπτό από τον τίτλο, οι παίκτες παίρνουν το ρόλο του Lebron James και μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικά μονοπάτια: το Heat Dynasty και το Fantastic Journey.

Στο πρώτο οι παίκτες συνεχίζουν την καριέρα του Lebron James, ενώ στο Fantastic Journey η 2K Sports προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον με διάφορα σενάρια για τα επόμενα 7 χρόνια του διάσημου αθλητή στο NBA. Παρόλο που η 2K Sports βρήκε μία πολύ έξυπνη ιδέα, κατέληξε να είναι πάρα πολύ γραμμική και χωρίς ενδιαφέρον. Και λέμε γραμμική, διότι η αρχική ιδέα ήταν πως οι παίκτες θα ήταν σε θέση κάνουν διάφορες επιλογές που θα επηρέαζαν την εξέλιξη της καριέρας του αθλητή κατά την διάρκεια του συγκεκριμένου mode. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

NBA_2K14_image_01.jpg

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, το NBA 2K14 διαφέρει ελάχιστα από το NBA 2K13. Η 2K Sports, όμως, αποφάσισε να αλλάξει το χειρισμό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το NBA 2K13 είχε μία από τις σημαντικότερες αλλαγές σε αυτό τον τομέα με τη μεταφορά των σουτ, των ντριμπλών καθώς και άλλων κινήσεων στο δεξιό αναλογικό μοχλό.

Αυτό, όμως, απαιτούσε το πάτημα του LT/L2 κάθε φορά που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μία ντρίπλα. Με το λεγόμενο ως "Pro Stick Controls", η 2K Sports αφαίρεσε αυτό τον περιορισμό. Η συγκεκριμένη αλλαγή μπορεί να ακούγεται ιδιαίτερα μικρή σε κλίμακα, αλλά το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να πατήσουμε το LT/L2 πλέον είναι εξαιρετικά βολικό. Βέβαια, κάπου εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η μετακίνηση του δεξιού αναλογικού μοχλού σε οποιαδήποτε κατεύθυνση για την εκτέλεση ντριπλών πρέπει να γίνεται γρήγορα, αλλιώς ο παίκτης ξεκινάει να σουτάρει.

nba_2k14_euroleague_Olympiakos.jpg

Ακόμα, ο ρυθμός του παιχνιδιού έγινε πιο γρήγορος με το 2K Smart Play, το οποίο ενεργοποιείται με το πάτημα του LB/L1 και εμφανίζει ένα εικονίδιο πάνω από τον παίκτη που ελέγχουμε, ώστε να μας υποδείξει πού είναι η θέση του και σε ποιον συμπαίκτη μας να δώσουμε τη μπάλα για την καλύτερη δυνατή επίθεση. Όπως καταλαβαίνετε, το 2K Smart Play απευθύνεται στους αρχάριους του αθλήματος, που θέλουν να μάθουν και να συνηθίσουν το παιχνίδι.

Μπορεί η κυκλοφορία ενός NBA 2K τίτλου στην Βόρεια Αμερική να αποτελεί πάντα μία πολύ σημαντική στιγμή, αλλά φέτος ακόμα και οι Ευρωπαίοι έχουν κάτι το οποίο κάνει το NBA 2K14 ένα ακόμα πιο πλήρες πακέτο. Μετά από συμφωνία της 2K Sports με την Ευρωλίγκα, το NBA 2K14 απέκτησε τα πλήρη δικαιώματα της κορυφαίας διοργάνωσης για τους φίλους του μπάσκετ στην Ευρώπη. Μπορεί το NBA 2K14 να μην περιέχει όλες τις ομάδες της Ευρωλίγκα, αλλά η συμφωνία που έκλεισε η 2K Sports είναι μακροχρόνια. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει πως στο μέλλον σίγουρα θα προστεθούν και άλλες ομάδες.

{PAGE_BREAK}

Συνολικά, το NBA 2K14 περιέχει 14 ομάδες της Euroleague, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να κλέβουν την παράσταση για τους Έλληνες φιλάθλους. Βέβαια, όσοι περιμένουν να διαλέξουν μία από τις δύο ελληνικές ομάδες και να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την κατάκτηση της Ευρωλίγκας τότε θα δυσαρεστηθούν. Δυστυχώς, οι ομάδες της Ευρωλίγκας είναι διαθέσιμες μόνο για απλούς αγώνες. Αδιαμφισβήτητα, η προσθήκη της Euroleague στο NBA 2K14 είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη, αλλά η έλλειψη ενός mode αφιερωμένου σε αυτήν είναι τρομερά απογοητευτικό.

Περνώντας στο online κομμάτι, εδώ η 2K Sports άκουσε τους φανατικούς της σειράς και πρόσθεσε το Crews Mode, το οποίο είχαμε δει για πρώτη φορά στο NBA 2K11. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Crews Mode πρόκειται για έναν αγώνα ανάμεσα σε δύο ομάδες των 5, οι οποίες αποτελούνται από παίκτες που έχει δημιουργήσει ένας χρήστης στο MyPlayer Mode. Το Crews Mode του NBA 2K14, όμως, δεν επιτρέπει αγώνες σε κάποιο στάδιο και αυτό σίγουρα θα αποθαρρύνει αρκετούς.

NBA_2K14_image_05.jpg

Η ραχοκοκκαλιά του franchise σε ό,τι αφορά τη δημιουργία της σωστής ατμόσφαιρας ήταν πάντα ο τομέας του σχολιασμού. Ο σχολιασμός αυτή τη φορά έχει εμπλουτιστεί με περισσότερες ατάκες και η κλασσική τριάδα που αποτελείται από τους Kevin Harlan, Clark Kellog και Steve Kerr δίνει δυνατό παρόν για ακόμα μία φορά.

Χωρίς να έχουμε δει την PC και next-gen έκδοση του NBA 2K14, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως δεν υπήρχε χώρος για βελτιώσεις, και αν όντως υπήρχε, αφιερώθηκε από την 2K Sports στην επόμενη γενιά. Τεχνικά, το NBA 2K14 εμφανίζεται ίδιο και απαράλλαχτο με το NBA 2K13. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί ο τεχνικός τομέας του 2K13 βρισκόταν ήδη σε υψηλά επίπεδα. Κατά την άποψη του γράφοντος πάντα, είναι πολύ πιθανό η 2K Sports να έφτασε στα όρια, καθώς κοιτώντας κανείς το NBA 2K14 δεν θα σκεφτόταν ότι τρέχει σε hardware 7 ετών.

Εν κατακλείδι, ήταν απόλυτα λογικό από την πλευρά της 2K Sports να "παίξει" εκ του ασφαλούς και να προσφέρει την ίδια αίσθηση σε ό,τι αφορά το gameplay και την ατμόσφαιρα, αφού πολλά μέλη της ομάδας δούλευαν παράλληλα και στη next-gen έκδοση του τίτλου. Μπορεί η αφιέρωση χρόνου στην επόμενη γενιά να είναι πιο σημαντική για μία καλή αρχή και εκεί, αλλά με αυτό τον τρόπο η 2K δεν προσφέρει ένα καλό κίνητρο σε υποψήφιους αγοραστές για την μετάβαση από το NBA 2K13 στο NBA 2K14.

Με λίγα λόγια, το NBA 2K14 παραμένει το απόλυτο πακέτο εξομοίωσης μπάσκετ για όσους έχουν καιρό να ασχοληθούν με την ψηφιακή εκδοχή του αθλήματος, αλλά δεν υπάρχει κάποιο ισχυρό επιχείρημα (πλην των ομάδων της Euroleague) για να πειστούν οι κάτοχοι του NBA 2K13 και να κάνουν την μετάβαση. Οπότε, αυτό που μένει να δούμε, είναι το τι θα μας προσφέρει η 2K στην επόμενη γενιά, η οποία ξεκινάει στις 22 Νοεμβρίου με το Xbox One και στις 29 με το PlayStation 4.

Δημήτρης Τσορβάς

Θετικά

 • Η προσθήκη της Euroleague
 • Η ευκολία χρήσης των Pro Stick Controls
 • Η επιστροφή του Crews Mode
 • Ακόμα πιο πλούσιος σχολιασμός

Αρνητικά

 • Ελάχιστες αλλαγές
 • Η γραμμικότητα του Path To Greatness Mode
 • Απουσία Euroleague Mode
 • Το ίδιο, άβολο μενού

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (51 σχόλια)
 • latrell13 latrell13 10 Οκτωβρίου 2013  | 15:32

  ξερει καποιος να με διαφωτισει στο ΝΒΑ 2Κ 14στο ps3...
  οταν παιζω και προσπαθω να ποσταρω ή να τρεξω με εναν παιχτη πολλες φορες βγαζει την αυτοματη επιλογη για αλλαγες με συνεπεια να μην μπορεις να κανεις σουτ ή οτιδηποτε τελος παντων. Ξερει κανεις αν υπαρχει επιλογη να απενεργοποιεις αυτο το πραγμα?

 • παοκ 417 παοκ 417 10 Οκτωβρίου 2013  | 05:35

  τα καρφωματα ειναι πιο δυσκολα.πολυ καλο παιχνιδι για τους φιλους του ειδους

 • Saint7 Saint7 09 Οκτωβρίου 2013  | 22:03

  Καλησπέρα. DELLMB ευχαριστώ πολύ!

 • Xzibit Xzibit 09 Οκτωβρίου 2013  | 17:15

  Σιγουρη αγορα αλλα λιγο αργοτερα σε χαμηλοτερη τιμη.

 • STAVROS-7 STAVROS-7 09 Οκτωβρίου 2013  | 15:59

  Παιδιά καλησπέρα σας.Έχω Xbox360.Γιατί δεν μπορώ να βρω τις ομάδες της ΕuroLeague στο 2Κ14??Που πρέπει να πάω στα μενού?Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 • demis1994 demis1994 09 Οκτωβρίου 2013  | 02:35

  Σε μια μείωση τιμής ίσως το τιμήσω, μιας και έχω 3 χρόνια να ασχοληθώ σοβαρά με NBA 2K τίτλο και απ' ότι βλέπω τα τελευταία παιχνίδια της σειράς είναι πολύ μπροστά.

 • JamieT JamieT 08 Οκτωβρίου 2013  | 16:41

  Καλησπέρα @Tassos_santo. Με το που ξεκινήσει το παιχνίδι, θα δεις δύο αθλητές στο μενού με το λογότυπο του NBA 2K14 να αναβοσβήνει. Εκεί πατάς το Χ ή το Α αναλόγως αν το έχεις σε PS3 ή X360 και ξεκινάει η επιλογή των ομάδων.

 • Tassos_santo Tassos_santo 08 Οκτωβρίου 2013  | 16:29

  Καλησπέρα παιδιά,

  Να ρωτήσω, που βρίσκω τις ελληνικές ομάδες? στο μενού βλέπω μόνο career mode και nba live mode. Δε βρίσκω πουθενα exhibition mode για να παίξω με eurolegue, μπορεί να βοηθήσει κάποιος?

  Ευχαριστώ

 • fonias777 fonias777 08 Οκτωβρίου 2013  | 09:04

  Μπορεις να τις βάλεις τις Ευρωπαικές και να παίξεις play offs και όχι μονο στους απλους αγωνες...Παρα δύο θα βγαινει το το top-16 της Euroleague.Δεν πειραζει,άψογοι για πρωτη απόπειρα του χρόνου θα ναι...καθως πρεπει σε ολα του

 • Raiden5 Raiden5 08 Οκτωβρίου 2013  | 08:19

  Online με ευρωπαϊκές ουτε με κάποιον φιλο σου δε μπορεις να παιξεις απο custom match με invite?

 • stormare stormare 08 Οκτωβρίου 2013  | 05:11

  d1m1tR1zZzZ13 μπορεις να φτιαξεις και ενα custom playoff tree με ολες τις ομαδες της euroleague αλλ αναγκαστικα για να γεμισει η 16αδα θελει και 2 nba.εγω αυτο εκανα σαν ενα "top 16" euroleague.

 • Helloween81 Helloween81 08 Οκτωβρίου 2013  | 04:57

  Ωραιο review Δημήτρη. To δοκιμασα στο pc. Κρίμα αλλα το αγαπημένο μου mode το career είναι 99,9999999% copy paste απο το 13. Ακριβώς οι ίδιοι διάλογοι, επιλογές κλπ κλπ... Γενικα θα μπορούσε το παιχνίδι να αγκίξει το 10 αν ήταν πιο προσεγμένο στα γύρω-γύρω. Πάντως στο πιο βασικό κομμάτι τον τομέα του gameplay είναι μακράν πιο ποιοτικό και ρεαλιστικό απο όσους αθλητικού τίτλους έχω δοκιμάσει.

 • DellMB DellMB 08 Οκτωβρίου 2013  | 03:34

  Ωραίο το game όντως δεν γίνετε να παίξεις online ranked με euroleague teams αλλα άμα φτιάξεις ένα lobby και κανεις invite κάποιον από το friend list σου , εκεί μπορείς να παίξεις με euroleague .
  οποιος θέλει να παίξουμε κάνα matchaki euroleague ας με addarei στο PSN: DellMB

 • Saint7 Saint7 08 Οκτωβρίου 2013  | 02:43

  Ευχαριστώ πολύ, κρίμα πραγματικά.

 • JamieT JamieT 08 Οκτωβρίου 2013  | 02:37

  Καλησπέρα Saint7. Το ανέφερα και πιο πάνω. Οι ομάδες της Euroleague είναι διαθέσιμες σε απλούς αγώνες μόνο και εννοείται πως μπορείς να παίξεις με κάποια ευρωπαϊκή ομάδα με αντίπαλο μία ομάδα του NBA. Δυστυχώς, δεν μπορείς να παίξεις με κάποιον φίλο σου online και να χρησιμοποιήσεις ευρωπαϊκή ομάδα. Μόνο σε απλούς φιλικούς αγώνες.

 • Saint7 Saint7 08 Οκτωβρίου 2013  | 02:05

  Καλησπέρα σας. Online euroleague mode δεν έχει, ενώ κ σε quick match δεν μπορείς να επιλέξεις euroleague ομάδες. Στο play a friend γίνεται, μπορείς να παίξεις με ομάδες ευρωπαϊκές καθώς και τις κλασικές του nba; Ευχαριστώ πολύ!

 • JamieT JamieT 08 Οκτωβρίου 2013  | 00:57

  @mr zero-killerman Όχι φίλε μου. Στην επιλογή "Manage Rosters" δεν υπάρχουν οι ευρωπαϊκές ομάδες.

 • mr zero-killerman mr zero-killerman 08 Οκτωβρίου 2013  | 00:42

  Eπειδή δεν γίνεται αναφορά στο review του τίτλου, τις ευρωπαικές ομάδες μπορούμε να τις επεξεργαστούμε όπως και τους παίχτες;

 • tonyzet tonyzet 08 Οκτωβρίου 2013  | 00:34

  Η τιμολόγηση για τις κονσολές 360, ps3 είναι αδικαιολόγητη δεδομένου ότι δεν έλησαν πολλά μακροχρόνια προβλήματα gameplay της σειράς. Κατά την άποψη μου η προσθήκη ευρωπαικών ομάδων είναι αδιάφορη, εκτός αν είναι διαθέσιμες για το online. Ελπίζω ότι η έκδοση της νέας γενιάς κονσολών θα μας εκπλήξει ευχάριστα...

 • nathan_drake_13 nathan_drake_13 07 Οκτωβρίου 2013  | 22:36

  Πολύ καλό το NBA 2k 14 αλλά θα περιμένω να το πάρω για το ps4

 • Dimitris_1395 Dimitris_1395 07 Οκτωβρίου 2013  | 21:57

  Αχ Θεε μου. Μια φορά είπα να μην το πάρω day 1 (no money, no honey) και ξαφνικά ανακοινώθηκε ότι θα έχει ομάδες euroleague. To καίω από χθες. Πανάθα, 3D και δεν είμαι καλά....

 • georbail georbail 07 Οκτωβρίου 2013  | 20:41

  παιδια αν δεν ειχατε κανενα μπασκετακι στην συλλογη σας μεχρι τωρα όπως εγω... τι θα περνατε, το 13 ή το 14? νομιζω οτι το 14 ειναι καλυτερη επιλογη για καποιον που δν εχει το 13!

 • greenkiller.13 greenkiller.13 07 Οκτωβρίου 2013  | 20:33

  Μιας και εχω το 2k 13 και απο οτι βλεπω οι αλλαγες δεν ειναι μεγαλες,δε παιζει να παω για αγορα και αφου ειναι και η τιμη στα 60 Ε.Θα το νοικιασω παντως μηπως πειστω και αλλαξω γνωμη με τις ευρωπαικες ομαδες :P

 • Mcclane Mcclane 07 Οκτωβρίου 2013  | 20:30

  Aραγε το all star θα το βγαλουν παλι επι πληρωμη?κ αν ναι ποτε?
  εχει ακουσει κανενας?

 • aragorn2 aragorn2 07 Οκτωβρίου 2013  | 20:15

  Το μονο που με χαλασε ειναι τα μη βελτιωμενα γραφικα στην εκδοση υπολογιστη και οτι οι ομαδες της Ευρωπης φαινεται οτι μπηκαν στη μεση της αναπτυξης του παιχνιδιου. Μπηκαν λιγες ομαδες, με ελλειπη rosters, κανενα γηπεδο και μονο για φιλικα παιχνιδια. Ισως επρεπε να το κρατησουν για του χρονου μια και καλη μιας και ριχνει την ποιοτητα στην οποια μας εχει καλομαθει η 2Κ. Κατα τα αλλα, τα γνωστα. Το καλυτερο αθλητικο παιχνιδι. Ξανα.

 • tresor86 tresor86 07 Οκτωβρίου 2013  | 19:35

  Θα περιμενω να το παρω στο πσ4 μαζι με το φιφα 14 εφοσον ειναι τα γραφικα σουπερ δηλαδη να χει μεγαλη διαφορα απτο ps3. Ισως τα αρνητικα τα εχουν επιτηδες ετσι ωστε να τα προσθεσουν του χρονου για να χουν κατι να βαλουν!

 • ibiza9303 ibiza9303 07 Οκτωβρίου 2013  | 19:19

  Euroleague mode ήξερα ότι δεν θα έχει οπότε επειδή ήμουν και ψυχολογικά προετοιμασμένος δεν ενοχλήθηκα πολύ. Αυτό που με ενόχλησε πάρα πολύ είναι που δεν μου δίνει την δυνατότητα το παιχνίδι να τις χρησιμοποιήσω on line και ας παίξω αντίπαλος με μία ομάδα του ΝΒΑ. Το gameplay έίναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ενώ σε όσα παιχνίδια έπαιξα στο δίκτυο είναι πολύ πιο άμεσος ο χειρισμός από πέρσι.

  edit: όνειρό μου είναι και παραμένει ένα 2Κ με όλα τα πρωταθλήματα Α1 της Ευρώπης σε στυλ ΦΙΦΑ συνδυασμένο με euroleague mode on line όπως έκανε η ΕΑ με ομίλους σε όλα τα euro ή μουντιαλ όπου προκρίνονταν οι 2 πρώτοι από τον όμιλο σε real time και μετά έπαιζαν knock out. Τρελό και άψογο δεν θα ήταν?

 • Cratos Cratos 07 Οκτωβρίου 2013  | 19:08

  δεν εχω παρει ποτε εως τωρα ... ισως αυτο γινει το παρθενικο μου ... αν και δεν το βλεπω

 • Serifis Serifis 07 Οκτωβρίου 2013  | 18:17

  Στα υπέρ θα έπρεπε να γράφει προσθήκη ομάδων της Euroleague και όχι προσθήκη της Euroleague. H Euroleague έχει 24 ομάδες (στο παιχνίδι υπάρχουν διαθέσιμες μόνο οι 14). Πάντως το παιχνίδι είναι πολύ καλό όσο το έχω παίξει.

 • Virbius Virbius 07 Οκτωβρίου 2013  | 17:51

  Το παιχνιδι εχει αρκετα "θεματακια" φετος...Και επειδη τα pro sticks δεν ειναι ευκολα αλλα εκνευριστικα, μπορει καποιος να μου πει ΠΩΣ κανει alley oop με isomotion/shooting setting?