Ταυτότητα

ArmA III

ArmA III

Edition: N/A Genre: Action, Simulation Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Bohemia Interactive Ημ. Έκδοσης: 12/09/2013
PEGI: 18 Εκδότης: Bohemia Interactive Πλατφόρμες: PC


Η Τέχνη του πολέμου

Με τη συνέχεια του επιτυχημένου War Simulator, Arma 2, η Bohemia Interactive αποφάσισε να ακολουθήσει έναν τρόπο ανάπτυξης, που με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο στην βιομηχανία των videogames. Το Arma 3, ξεκινώντας από την Alpha έκδοση και ενώ αναπτυσσόταν ταυτόχρονα, ήταν διαθέσιμο για ψηφιακή αγορά. Έτσι, οι παίκτες μπορούσαν να παίζουν ελεύθερα έναν τεράστιο τίτλο, που όλο και βελτιωνόταν και εμπλουτιζόταν με περισσότερα χαρακτηριστικά, με το πολύτιμο feedback της κοινότητας να βοηθά την ανάπτυξη μέχρι να φτάσουμε στο τελικό προιόν.

Ακούγεται σίγουρα όμορφο και αποτελεσματικό, αλλά η πολιτική που ακολούθησε η Bohemia μάλλον αποδείχθηκε δίκοπο μαχαίρι εν τέλει, καθώς η τελική έκδοση του Arma 3, που διατέθηκε πλέον ανοιχτά και επίσημα, θυμίζει περισσότερο έναν τίτλο που δεν έχει ξυπνήσει ακόμη από τον βαθύ ύπνο μιας συνεχούς Beta, κολλημένος κάπου ανάμεσα σε Alpha, Beta και τελικές εκδόσεις. Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα τι καταφέρνει και που σκοντάφτει ο γιγαντιαίος πολεμικός εξομοιωτής της Bohemia Interactive. 

SOS, Main Campaign is M.I.A.

Arma3_image_01-thumb.jpgΚάπου εδώ είναι που υποτίθεται ότι γράφουμε την εισαγωγή, κάνοντας αναφορά στο σενάριο, το οποίο αποτελεί την αφορμή και το κύριο μέσο αν θέλετε, μέσω του οποίου ξεδιπλώνονται και αναδυκνείονται το gameplay, οι μηχανισμοί και ο τεράστιος κόσμος που δημιούργησε η Bohemia με τόσο κόπο. Πρώτη έκπληξη, λοιπόν, καθώς το Arma 3 είναι ένα παιχνίδι που κυκλοφορεί χωρίς Campaign, τουλάχιστον για τους πρώτους δύο μήνες. Λόγος αυτού, η απόφαση των δημιουργών να το κυκλοφορήσουν σε τρία ξεχωριστά DLC (δωρεάν φυσικά), ξεκινώντας κάπου στα τέλη Οκτωβρίου.

Πίσω από αυτή την απόφαση μάλλον κρύβεται το γεγονός ότι πολύ πριν την κυκλοφορία, η modding και όχι μόνο κοινότητα, εκμεταλλευόμενη τον πανίσχυρο editor του τίτλου, ανέλαβε να ξεδιπλώσει το δικό της ταλέντο, προσφέροντας περίπου 1500 αποστολές μέσω του Steam Workshop. Σίγουρα εντυπωσιακός και ενθαρρυντικός αριθμός, αλλά σε καμία περίπτωση οι αποστολές αυτές -σε συνδυασμό με το Multiplayer- δεν είναι τόσο καλοφτιαγμένες ή αρκετές για να καλύψουν το κενό του campaign.

Arma3_image_02-thumb.jpgΗ εικόνα που δημιουργείται στο μυαλό, είναι μιας εταιρίας η οποία βασίστηκε στην κοινότητα για να καλύψει το κενό, ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει το προιόν της νωρίτερα, πιθανότατα εν όψει σημαντικών, "παρόμοιων" παιχνιδιών, όπως τα Battlefield 4 και Call of Duty Ghosts. Λίγες είναι οι αποστολές που καταφέρνουν να αξιοποιήσουν σωστά και με επαρκή τρόπο τους μηχανισμούς και τα εργαλεία που προσφέρονται στον τίτλο, με τις περισσότερες να παρουσιάζουν bugs και γενικότερα προβλήματα, που στιγματίζουν την όποια προσπάθεια να απολαύσουμε το παιχνίδι.

Δίνεται έτσι η εντύπωση, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ότι η Bohemia δημιούργησε αυτό τον τίτλο, όχι για να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο προιόν στον gaming κόσμο και σε όσους δεν ασχολούνταν μέχρι τώρα με παρόμοια παιχνίδια, αλλά για να δώσει στην κοινότητα και σε αυτούς τους συγκεκριμένους που την ακολουθούν πιστά και αγαπούν αυτό τον τύπο πολεμικών εξομοιωτών, ένα δώρο, ένα εργαλείο με το οποίο θα μπορούν να δημιουργήσουν και να ζήσουν τη δική τους απόλυτη, αυθεντική πολεμική εμπειρία.

On your feet, soldier - Gameplay

Arma3_image_03-thumb.jpgΑναμενόμενα, ο τομέας στον οποίο το Arma 3 διαπρέπει και προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία χωρίς προηγούμενο, είναι το gameplay. Η προσπάθεια της Bohemia να εμπλουτίσει το gameplay κρίνεται επιτυχημένη, με μπόλικους μηχανισμούς που θα ικανοποιήσουν πλήρως τους λάτρεις της κατηγορίας. Αυτό φυσικά, σημαίνει πως πριν βουτήξει κανείς στον εξομοιωτή αυτό, πρέπει να ξεχάσει ολοκληρωτικά ό,τι είχε μάθει για τα FPS μέσω franchises όπως τα BF και COD, και να εξοπλιστεί με μπόλικη υπομονή και επιμονή.

Γιατί σε αυτά τα δύο νησιά 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων συνολικά, η φυσική ομορφιά κρύβει ένα αφιλόξενο πολεμικό περιβάλλον που δεν συγχωρεί. Τρέχοντας απρόσεκτα πάνω σε κάποιο λόφο χωρίς να παρατηρήσουμε το περιβάλλον, θα βρεθούμε ξαφνικά ανάσκελα να χαζεύουμε τον όμορφο ελληνικό ουρανό, με μια σφαίρα σφηνωμένη στο κρανίο από έναν ελεύθερο σκοπευτή στο απέναντι βουνό.

Arma3_image_04-thumb.jpgΚαι φυσικά, θα είμαστε τυχεροί αν ξέρουμε από πού προήλθε η σφαίρα ή αν υπάρξουν προειδοποιητικές βολές. Με το πρώτο λάθος, ο συναγερμός μια βάσης/ χωριού καλεί ολόκληρες ομάδες να μας ψάχνουν, και εμείς θα τρέχουμε σαν τον... Βέγγο. Αν φυσικά έχουμε αυτή την πολυτέλεια του τρεξίματος, καθώς ο παραμικρός περιττός εξοπλισμός δημιουργεί τεράστια κούραση, και συνήθως η δυνατότητα για sprint είναι περιορισμένη. Παρομοίως, η έννοια της στόχευσης με οποιονδήποτε τρόπο, καταργείται αν υπάρχει η παραμικρή κίνηση ή κούραση.

{PAGE_BREAK}

Όπως είναι λογικό, μια μεγάλη μερίδα παικτών θα αποθαρρυνθεί και θα δυσανασχετήσει εγκαταλείπωντας τον τίτλο, και αυτό είναι κρίμα, γιατί από το σημείο που θα επέλθει η εξοικείωση με τους μηχανισμούς και το gameplay γενικότερα, το Arma 3 αποδίδει, και κυρίως ανταποδίδει, τα μέγιστα στον παίκτη που προσπάθησε να το κάνει κτήμα του, να ενστερνιστεί τη φιλοσοφία του. Δυστυχώς, την προσπάθεια αυτή δεν βοηθούν οι δημιουργοί, αφού εκτός από το campaign που θα εισήγαγε αναπόφευκτα τον παίκτη σε κάποιες βασικές και θεμελιώδεις έννοιες του παιχνιδιού, δεν υπάρχει κανένα tutorial να βοηθήσει τον παίκτη, ο οποίος στην αρχή σίγουρα θα πνιγεί με τις τόσες παραμετροποιήσεις, μηχανισμούς, λειτουργίες και λεπτομέρεις, τα ατελείωτα κουμπιά που χρησιμοποιούν την πλειοψηφεία του πληκτρολογίου.

Το μόνο κοντινό σε tutorial είναι κάποια showcases (επιδείξεις) συγκεκριμένων τμημάτων του gameplay, όπως τα Infantry και scuba diving (δράση σε γη και θάλασσα), αρμάτων, ελικοπτέρων, sniping κλπ, τα οποία όμως κρίνονται φτωχά και ανεπαρκή για το σκοπό τους, και ακόμα και μετά το πέρας αυτών, θα βρεθούμε να ψάχνουμε ξανά τα controls και key assignments. Ξεπερνώντας, όμως, τις ομολογουμένως μεγάλες δυσκολίες στην εκμάθηση, ξανοίγεται μπροστά μας μια αυθεντική, ολοκληρωτική εμπειρία πολέμου, που δύσκολα συναντούμε σε παιχνίδια.

Arma3_image_05-thumb.jpgΧώρια από την επιτυχία σε μια αποστολή, η επιβίωση και μόνο είναι η πρώτη πρόκληση. Η προσεκτική προσέγγιση είναι μονόδρομος στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς ο παίκτης πρέπει συνεχώς να ζυγίζει πολλές παραμέτρους. Μια ματιά στο ανανεωμένο Inventory είναι πάντα απαραίτητη. Πρώτον, για να δούμε αν κατέχουμε ό,τι χρειάζεται, από σφαίρες, χειροβομβίδες, First Aid Kits, μέχρι κυάλια, GPS και πυξίδα. Και πράγματι, αυτά που σε άλλους τίτλους υπάρχουν μόνο σαν έννοιες, στο Arma 3 βρίσκουν πλήρη λειτουργικότητα.

Δεν μπορούμε να κουβαλάμε ατελείωτους γεμιστήρες και οπλισμό, λόγω βάρους, τα κυάλια, το GPS, χάρτες, νυχτερινά κυάλια και παρόμοια gadget είναι απαραίτητα ακόμη και για την απλή πλοήγηση στα αχανή νησιά Altis και Stratis. Η κούραση (Fatigue) αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα, καθώς ακόμη και με την απλή, συνεχή κίνηση, η οθόνη αρχίζει να θολώνει και ο χαρακτήρας να βαριανασαίνει, και λόγω αυτού πρέπει προσεκτικά να επιλέγουμε τον εξοπλισμό και το τι θα συλλέξουμε από τα πτώματα των εχθρών.

Arma3_image_06-thumb.jpgΤο γενικότερο gunplay παρουσιάζεται αισθητά βελτιωμένο από τον προηγούμενο τίτλο, με μεγάλη αυθεντικότητα στη συμπεριφορά και παραμετροποίηση των όπλων. Τα ballistics είναι ρεαλιστικά και τα όπλα «κλωτσάνε», κάνοντας την κατάλληλη στάση του σώματος απαραίτητη αν επιθυμούμε να πετύχουμε το στόχο μας. Και κάνοντας λόγο για στάση του σώματος, το Arma 3 παρουσιάζει περίπου 9 διαφορετικές στάσεις σώματος που ξεκινούν από όρθιο, μέχρι ξαπλωμένο (Prone) τον χαρακτήρα, και έτσι μπορούμε να διαλέξουμε αυτή που έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, κάτι που θα ικανοποιήσει πλήρως τους παίκτες που αναζητούν ρεαλισμό.

Πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι στις περισσότερες μάχες που παίρνουν μέρος, μεγάλες αποστάσεις θα χωρίζουν τους μαχόμενους, και έτσι απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση και προσήλωση, συνδυασμός στόχευσης, τοποθέτησης και στάσης σώματος για να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό που περιμένουμε, βέβαια, είναι μεγαλύτερη ποικιλία στον οπλισμό, κάτι που η Bohemia έχει ήδη υποσχεθεί.

Arma3_image_07-thumb.jpgΦυσικά, η δράση δεν περιορίζεται μόνο στα «πόδια», αλλά μπορούμε να αξιοποιήσουμε από ελικόπτερα, μαχητικά αεροπλάνα, γουρούνες (Quad Bikes), Humvee τζιπς και τανκς, μέχρι μικρά υποβρύχια, τα οποία φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσει κανείς σωστά και στο επιθυμητό επίπεδο πριν επενδύσει αρκετό χρόνο. Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της Bohemia να προσφέρει στους παίκτες μια αυθεντική εμπειρία ολοκληρωτικού πολέμου σε κάθε δυνατό επίπεδο, και έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι γεμάτο «στιγμές».

Στιγμές που μένουν, στιγμές όπου όλη η υπομονή και επιμονή στην εκμάθηση του gameplay επιβραβεύεται και ανταποδίδει στον παίκτη τα «δεδουλευμένα». Είτε έχουμε να κάνουμε με την επιτυχημένη επίθεση σε ένα μεγάλο κομβόι φορτηγών μέσω ενός πολεμικού ελικοπτέρου πολύ δύσκολου στον χειρισμό, είτε με τον επιτυχημένο χειρισμό μιας Squad 9 ατόμων μέσω των Command buttons για την άμυνα ενός χωριού, είτε πολύ απλά με μια καλοζυγισμένη σφαίρα από μακρινή απόσταση, ο παίκτης θα νιώσει πως αντεπεξείλθε σε πραγματικά απαιτητικές καταστάσεις.

Arma3_image_08-thumb.jpgΠαρόμοια σκηνικά συναντούμε και στο Multiplayer, το οποίο προς το παρόν -μαζί με τις αποστολές της κοινότητας- κρατάει το Arma 3 όρθιο, με την συμμετοχή 64 παικτών, ενώ ανάλογα με το Scenario συμμετέχουν και περισσότεροι. Δυστυχώς, όμως, στο σύνολό του το Arma 3 μαστίζεται από αρκετά προβλήματα, με κυριότερο την τουλάχιστον απογοητευτική A.I., η οποία παίζει σημαντικότατο ρόλο και βάζει τρικλοποδιά στο ίδιο το εγχείρημα της Bohemia. Είτε έχουμε να κάνουμε με φιλική είτε με εχθρική A.I., το αποτέλεσμα συνήθως είναι κακό.

{PAGE_BREAK}

Όσον αφορά τους εχθρούς, αυτοί είναι άλλες φορές χαζοί και με μειωμένη αντίληψη, ενώ άλλες φορές αετομάτηδες, με σημάδι… διαβήτη και ταχύτατες αντιδράσεις. Η δε φιλική A.I. σπάει νεύρα, αφού ελάχιστες φορές η ομάδα ανταποκρίνεται στις εντολές μας όπως θα θέλαμε και πρέπει συνεχώς να παλεύουμε να τους κρατήσουμε (και να κρατηθούμε) ζωντανοί. Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, είναι ότι τα fps όχι μόνο πέφτουν χωρίς λόγο πολλές φορές, αλλά είναι σταθερά σε χαμηλότερα νούμερα από τα επιθυμητά, ακόμη και σε high end υπολογιστές. Αυτό σημαίνει ότι το optimization εκ μέρους των developers είναι κακό και θα "γονατίσει" τα περισσότερα συστήματα, ειδικά στο Multiplayer, όπου συχνά τα frames πέφτουν κάτω από τα 20.

Τέλος, λόγω του τεράστιου open world/ sandbox κόσμου που δημιούργησε η Bohemia, δεν κατάφερε να αποφύγει τα αρκετά bugs και glitches που κάνουν την εμφάνισή τους, τα οποία ελπίζουμε να μειωθούν με μελλοντικά patches.

It’s all Greek to me

Arma3_image_09-thumb.jpgΤο νησί της Λήμνου, το οποίο μετά τα γνωστά σε όλους επεισόδια όπου άνθρωποι της Bohemia πιάστηκαν από τις ελληνικές αρχές ως κατάσκοποι, μετονομάστηκε σε “Altis”, με το γειτονικό νησί “Stratis”. Καλύπτοντας σε κλίμακα σχεδόν τη μισή πραγματική έκταση του νησιού, μπορούμε να πούμε πως έχει γίνει πραγματικά καλή δουλειά στην απεικόνιση της ελληνικής φύσης, και οι Έλληνες gamers θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους, καθώς ο οπτικοακουστικός τομέας θυμίζει έντονα γνώριμα σκηνικά από αιγαιοπελλαγίτικο νησί, από τη φύση μέχρι τα χωριά.

Παραλίες, λιβάδια, χωράφια, χωριά, εκκλησάκια πάνω σε λόφους, μικρά ή μεγαλύτερα εργοστάσια, ανεμογεννήτριες, συνθέτουν ένα πολυποίκιλο περιβάλλον. Η ανανεωμένη μηχανή γραφικών Real Virtuality 4 βάζει τα δυνατά της, και προσφέρει πανέμορφα particle effects και φωτισμούς, draw distance που σπάνια βλέπουμε σε άλλα παιχνίδια και γενικότερα ένα οπτικό αποτέλεσμα που ικανοποιεί σε όλους τους τομείς. Όπως προείπαμε όμως, αυτό έχει το τίμημά του καθώς τα frames per second κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα δυσκολεύοντας σε σημεία το gameplay.

Συμπέρασμα

Το Arma 3 είναι αυτή τη στιγμή ένας πολλά υποσχόμενος τίτλος, που δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεφύγει από τον βαθύ ύπνο μιας μεγάλης Beta φάσης. Η Bohemia Interactive βάλθηκε να προσφέρει έναν άρτιο και τεράστιο από όλες τις απόψεις πολεμικό εξομοιωτή (και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε), αλλά ταυτόχρονα βιάστηκε να τον κυκλοφορήσει, δίνοντας έτσι ένα προιόν που θέλει ακόμη το χρόνο του για να φτάσει στον πήχη που έθεσαν οι δημιουργοί του.

Arma3_image_10-thumb.jpgΜε αρκετά τεχνικά και μη προβλήματα, και τις αποστολές της κοινότητας να μην είναι αρκετές για να καλύψουν το κενό ενός κεντρικού campaign, αφού κανονικά θα έπρεπε να έχουν δευτερεύοντα ρόλο, καταλήγουμε να έχουμε στα χέρια μας όλο αυτό το υλικό και τους μηχανισμούς, χωρίς μια πραγματική ευκαιρία να τους δοκιμάσουμε όπως τους αρμόζει στην πράξη. Το Arma 3 είναι μια «πλατφόρμα», επάνω στην οποία στους επόμενους μήνες θα χτιστούν πολλές πολεμικές εμπειρίες, και από την ίδια την Bohemia, και από την κοινότητα, modding και μη.

Εξάλλου, έχουμε δει ήδη με το Arma 2 (βλέπε DayZ mod), ότι ο χρόνος λειτουργεί προς όφελος αυτή της σειράς. Έτσι λοιπόν, εμείς δεν έχουμε κάτι περισσότερο να κάνουμε, από το να περιμένουμε ώστε το Arma 3 να ωριμάσει με τον καιρό, σαν το καλό κρασί, όπου και θα δείξει πλέον τι πραγματικά αξίζει και μπορεί να καταφέρει.

Χρήστος Λιάπης

Θετικά

  • Πανέμορφος οπτικός τομέας και απεικόνιση της ελληνικής φύσης του νησιού
  • Στιβαρό και πλούσιο gameplay
  • Απαράμμιλη, ολοκληρωτική εξομοίωση πολέμου
  • Πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια της modding -και όχι μόνο- κοινότητας
  • Τεράστιες προοπτικές βελτίωσης…

Αρνητικά

  • … αλλά, σε αυτό το στάδιο, δεν θυμίζει ολοκληρωμένο παιχνίδι
  • Ελλειπέστατο tutorial, μεγάλη δυσκολία στην εκμάθηση
  • Κακό optimization
  • Απογοητευτική A.I.

Βαθμολογία

Χρήστος Λιάπης

Πραγματικό παιδί της γενιάς του '90, το όχι και τόσο μακρινό gaming ταξίδι του ξεκίνησε κάτι Χριστουγεννιάτικα πρωινά με γάλα κακάο και Crash Bandicoot στο PS One. Έκτοτε, συνεπής στις gaming "υποχρεώσεις" του πασχίζει να καλύψει το εύρος παλιών και νέων όχι μόνο παιχνιδιών, αλλά ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής και αναρωτιέται συνεχώς πως γίνεται να μην προλαβαίνει, ειδικά τώρα που είναι και φοιτητής. Μεταξύ άλλων, χόμπι του είναι ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Συμμετεχουν