Ταυτότητα

Brothers: A Tale of Two Sons

Brothers: A Tale of Two Sons

Edition: N/A Genre: Adventure Διάθεση: Xbox Live Marketplace
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Starbreeze Ημ. Έκδοσης: 07/08/2013
PEGI: 16 Εκδότης: 505 Games Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Ο δρόμος προς την απώλεια...

Τα τελευταία χρόνια η αφήγηση ιστοριών στα videogames έχει αγγίξει νέα επίπεδα. Λίγο λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας, λίγο εξαιτίας της γενικότερης “ωρίμανσης” του μέσου, ο άνθρωπος έχει ανακαλύψει μια νέα πλατφόρμα επάνω στην οποία μπορεί να μεταφέρει σκέψεις, προβληματισμούς και συναισθήματα. Κάποτε το όχημα ήταν ένας πίνακας ζωγραφικής, μια λευκή σελίδα, ένα άδειο φιλμ, ένα πεντάγραμμο. Πλέον, ο πόνος, η χαρά, ο προβληματισμός, το κοινωνικό σχόλιο μπορεί να μεταδοθεί στο κοινό -εκτός όλων των προαναφερθέντων- και από τα videogames. Τα παραδείγματα είναι πολλά (Heavy Rain, The Walking Dead, Grand Theft Auto V, Papers, Please) και με ευχαρίστηση βλέπουμε ότι η τάση είναι αυξητική.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα τέτοιου είδους “καμβά”, όπου οι δημιουργοί προσπαθούν να γεμίσουν και να μεταδώσουν στο κοινό συναισθήματα, να μοιραστούν μαζί τους σκέψεις και να αγγίξουν τον εσωτερικό τους κόσμο, είναι το πιο πρόσφατο πόνημα της σουηδικής Starbreeze. Οι “κρύοι βόρειοι”, που στο παρελθόν έχουν προσφέρει στο κοινό των videogames την ψηφιακή έκφανση του Riddick, έχουν και άλλη πλευρά. Μια πλευρά που όλοι πρέπει να γνωρίσουν.

brothers_image_01.jpg

Το Brothers είναι μια συγκινητική ιστορία αγάπης, αναζήτησης και απώλειας. Είναι μια ιστορία που θα σας κάνει να σκεφτείτε καλά την έννοια της οικογένειας, την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος στην ύπαρξη ενός “άλλου κόσμου”, την αποστροφή του ανθρώπινου όντος στην ιδέα της λήθης και του “τίποτα” που υπάρχει μετά το θάνατο. Είναι μια ώριμη ιστορία -θα τολμήσουμε να πούμε βιωματική- που διαρκεί σχεδόν τρεις ώρες και θα σας κάνει να βουρκώσετε και να σκεφτείτε πολύ, αφήνοντας το χειριστήριο κατά τη λήξη του.

Πρωταγωνιστές είναι δύο αδέλφια, δύο νεαρά παιδιά που έχουν χάσει τη μητέρα τους σε ένα δυστύχημα στη θάλασσα και, πλέον, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν πεντάρφανα μετά από μια ξαφνική ασθένεια που χτυπά τον πατέρα τους. Προκειμένου να τον σώσουν, τα δύο αδέλφια ξεκινούν ένα ταξίδι προς μια μυθική τοποθεσία κάπου στη χώρα τους, με σκοπό να βρουν ένα μαγικό δέντρο που υποτίθεται ότι μπορεί να γιατρέψει τα πάντα. Και έτσι ξεκινά η περιπέτειά τους.

brothers_image_06.jpg

Το Brothers είναι ένα παιχνίδι περιπέτειας και γρίφων με στοιχεία πλατφόρμας. Ο παίκτης ελέγχει καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας και τα δύο αδέλφια, μέσα από ένα παράξενο σύστημα ελέγχου. Επί της ουσίας, το χειριστήριο “χωρίζεται” στη μέση, αφού με αριστερό αναλογικό μοχλό και αριστερή σκανδάλη ελέγχουμε το ένα παιδί και με το δεξιό μοχλό και την αντίστοιχη σκανδάλη το άλλο.

Αυτό το σύστημα ελέγχου αρχικά δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, μιας και ο εγκέφαλος του παίκτη δυσκολεύεται να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα. Όμως, στην πορεία αναδεικνύεται το ευφυές του πράγματος και το πώς αυτό το μοντέλο χειρισμού είναι ιδανικό για το platforming τμήμα του παιχνιδιού και την επίλυση των γρίφων. Πανέξυπνα υλοποιημένοι είναι αυτοί οι γρίφοι, άλλοτε ζητώντας απλά μια επιδεξιότητα δακτύλων στην εναλλαγή χειρισμού του ενός αδελφού με τον άλλο, και άλλοτε ζητώντας σκέψη από τον παίκτη για να αντεπεξέλθουν τα αδέλφια σε κάποια ιδιαίτερη πρόκληση ή σε ένα από τα boss fights.

brothers_image_07.jpg

Το ταξίδι θα φέρει τα δύο παιδιά σε πληθώρα περιοχών, όπως σκοτεινές σπηλιές όπου κατοικούν trolls, παραμυθένια δάση, χιονισμένα πεδία μάχης γιγάντων και κάστρα σε πανύψηλες βουνοκορφές. Όλα τα τοπία είναι σχεδιασμένα με μια γοητευτική και συνάμα μελαγχολική εικαστική επιλογή, ενώ η ποιότητα της απεικόνισης είναι ικανοποιητική χάρη στη χρήση της Unreal engine.

Μελαγχολική και εντόνως συγκινητική είναι και η μουσική που έχει χρησιμοποιηθεί, ενώ εκτιμούμε ότι ευφυέστατη ήταν η επιλογή των Σουηδών να μην χρησιμοποιήσουν voice overs στους χαρακτήρες. Η ακατανόητη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι αυτής της χώρας, σε συνδυασμό με τη γλώσσα του σώματος, τις εκφράσεις των προσώπων και τα συναισθήματα που πλυμμηρίζουν την οθόνη και ξεπηδούν σαν καταρράκτης από αυτήν, μιλούν πολύ περισσότερο στην καρδιά του παίκτη από κάθε γραμμή κειμένου.

Το Brothers: A Tale of Two Sons είναι ένα από τα πιο λαμπρά και σπουδαία δείγματα του σύγχρονου gaming. Ενός gaming που μέσα από την επανάληψη και τον κορεσμό, πολλές φορές επανεφευρίσκει τον εαυτό του και έτσι είναι σε θέση να προσφέρει συγκλονιστικές, καινοτόμες και συγκινητικές εμπειρίες. Σαν αυτό το παιχνίδι δύσκολα θα βρείτε στην αγορά, και είναι αυτή η μοναδικότητά του, που του χαρίζει μια ξεχωριστή θέση στις κυκλοφορίες και της τρέχουσας χρονιάς, αλλά και στην ιστορία των videogames γενικότερα.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, προσθέστε το στη βιβλιοθήκη σας χωρίς πολλή καθυστέρηση. Οι τρεις ώρες που διαρκεί θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό και την καρδιά σας.

Γιώργος Καλλίφας

Θετικά

  • Πανέξυπνα υλοποιημένο control scheme και άριστοι γρίφοι
  • Υπέροχη ιστορία, με έντονη συγκινησιακή φόρτιση

Αρνητικά

  • Το σύστημα χειρισμού ίσως σας δημιουργήσει -τουλάχιστον αρχικά- αρκετά προβλήματα

Βαθμολογία

Γιώργος Καλλίφας

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...