Ταυτότητα

Farming Simulator 2013

Farming Simulator 2013

Edition: N/A Genre: Simulation Διάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Giants Software Ημ. Έκδοσης: 06/09/2013
PEGI: 3 Εκδότης: Focus Home Interactive Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Αγρότης μόνος ψάχνεται…

Φανταστήκατε ποτέ τον εαυτό σας, ως gamer, να αναλαμβάνετε χρέη αγρότη; Ε, λοιπόν, το πόνημα της γερμανικής εταιρίας Giant Software, ονόματι Farming Simulator, είναι ακριβώς για αυτή τη δουλειά. Δηλαδή, να ξυπνήσει τις αγροτικές ορέξεις σας, αν ποτέ είχατε. Θέλετε να πείτε ότι δεν είχατε ποτέ την περιέργεια, έστω μέσω ενός βιντεπαιχνιδιού, να οργώσετε ένα χωράφι, να οδηγήσετε μια πρέσα και υπομονετικά να μαζέψετε τη σοδειά σας;

Μας φαίνεται αδιανόητο αν το σκεφτήκατε ποτέ και αν δεν το σκεφτήκατε το παρακάτω κείμενο θα σας λύσει όποια απορία είχατε για το φαινόμενο που ακούει στο όνομα "Farming Simulator". Το φαινόμενο που έχει βάλει αναρίθμητους YouΤubers ανά τον κόσμο να σπάνε πλάκα ή ακόμη και να ασχολούνται σοβαρά μαζί του, σε "let’s Play” βίντεο, και έχει καταφέρει να σημειώσει αξιόλογες πωλήσεις.

Farming_Simulator_2013_image_01.jpg

Και πείτε ότι έχετε την όρεξη να ασχοληθείτε με έναν αγροτικό προσομοιωτή, γιατί σας τρώει η περιέργεια αφού είδατε το βιντεάκι που σπάγανε πλάκα στο Youtube. Μόνο που η περιέργεια θα σας κοπεί από το πόσο κακόγουστο μπορεί να είναι το menu του Farming Simulator 2013. Και αν προσπεράσετε το πρώτο δυσοίωνο αεράκι, αυτό το αεράκι που σε προϊδεάζει για το πόσο κακό μπορεί να είναι ένα παιχνίδι, τότε θα βρεθείτε μπροστά στo tutorial του παιχνιδιού.

Μάλλον πρόκειται για ένα από τα πιο χρονοβόρα tutorials που έγιναν ποτέ. Ενδεικτικά, τα 16 μέρη του tutorials χρειάστηκαν παραπάνω από δυο ώρες για να ολοκληρωθούν. Προφανώς, οι Γερμανοί developers δεν μπήκαν καν στο κόπο να αναπτύξουν ένα σωστό σύστημα χειρισμού και απέτυχαν παταγωδώς στο να κάνουν σωστό button mapping από την PC στην Xbox 360 έκδοση, που είχαμε την τύχη-ατυχία να παίξουμε.

Farming_Simulator_2013_image_02.jpg

Μάθαμε επιτέλους τον βασικό πυλώνα του χειρισμού και ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε την πολυπόθητη καριέρα αγρότη που είχαμε ως gaming ονείρωξη. Στο normal mode, ως ιδιοκτήτης μιας ευρωπαϊκής προλεύσεως φάρμας, ξεκινάτε με ένα πενιχρό εισόδημα στο χέρι και με 100.000 χρέος, με σκοπό να το ξεπληρώσετε πουλώντας ευλογημένο σιταράκι και καλαμποκάκι του θεού. Στο hard mode ξεκινάτε από το μηδέν, χωρίς κανένα εισόδημα και βουτηγμένος στα διπλάσια χρέη, έχοντας όμως μια πιο εύφορη φάρμα στην αμερικανική ύπαιθρο, που αποτελεί μάλιστα το νέο περιεχόμενο της "κονσολίστικης" έκδοσης του Farming Simulator 2013.

Για κακή τύχη της Giant Software, ο όρος "simulator” που φέρει το πόνημά της θα έπρεπε να αφαιρεθεί από τον τίτλο του. Και εξηγούμαστε. Έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, που έχουν τις ρίζες τους στον πυρήνα του gameplay του. Όταν θελήσετε να οργώσετε ένα χωράφι θα σας πάρει αρκετή ώρα, όχι επειδή κινείστε αργά λόγω του τρακτέρ, αλλά γιατί θα παλεύετε να κρατήσετε ίσιο το τιμόνι, καθώς δεν πρόκειται για κάποια προσομοίωση του χωμάτινου εδάφους που προκαλεί αναταράξεις στο όχημα, αλλά για σοβαρό πρόβλημα στο χειρισμό.

Farming_Simulator_2013_image_03.jpg

Ακόμη, είτε οδηγείτε ένα τρακτέρ είτε μια κομπίνα ή ένα καλλιεργητικό μηχάνημα, δεν θα νιώσετε καμία διαφορά στη συμπεριφορά τους στο χωράφι, μιας και θα αισθανθείτε ότι χειρίζεστε κουβάδες διαφορετικών χρωμάτων. Προσομοίωση – Κακή δουλειά: σημειώσατε «2». Δύσκολη η ζωή του αγρότη, και το Farming Simulator από τη πλευρά του μας το δίνει να το αντιληφθούμε από την ανάποδη. Θα ήταν αποδεκτό αν υπήρχε η κούραση στους εργάτες που μπορούμε να προσλάβουμε, όμως αυτοί δουλεύουν όλη μέρα και όλη νύχτα σαν ακούραστα ρομποτάκια.

Να φανταστείτε ότι δεν υπάρχουν εποχές που θα καθορίζουν το τι θα σπείρουμε και πότε θα κάνουμε συγκομιδή, ένα απέραντο καλοκαίρι σκεπάζει τις καιρικές συνθήκες του τίτλου, οι οποίες περιορίζονται στην περιστασιακή βροχή. Και αν πούμε ότι προσπερνάμε το πέμπτο-έκτο ατόπημα όσον αφορά την προσομοίωση, εδώ δεν υπάρχουν ζωντανά για να θρέψουμε! Ναι, σωστά διαβάσατε, ούτε γουρουνάκια ούτε αγελαδίτσες να ταΐσουμε. Γιατί η εκτροφή ζώων είναι τρε μπανάλ για τα γούστα της Giant Software.

{PAGE_BREAK}

Πρέπει να παραδεχτούμε, όμως, πως ο τίτλος έχει μια τεράστια γκάμα αυθεντικού αγροτικού εξοπλισμού και οχημάτων από τις μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου, που θα ζήλευε και η 24η "Agrotica”. Το μόνο σημείο όπου γίνεται πραγματική εξομοίωση είναι η διαδικασία και τίποτα παραπάνω. Οργώστε με το αλέτρι, σπείρετε σιτάρι βαμβάκι και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας, περιμένετε να καλλιεργηθεί σωστά, ρίξτε ενδιάμεσα το κατάλληλο λίπασμα και προχωρήστε στη συγκομιδή με το άροτρο.

Ύστερα, φορτώστε τη σοδειά σας σε μια καρότσα, οδηγήστε στην πόλη και πουλήστε το στον έμπορο. Ξανά και ξανά θα επαναλαμβάνετε τα ίδια quests. Έτσι, θα χτίσετε αργά και βασανιστικά την αγροτική αυτοκρατορία σας, της οποίας μπορείτε μάλιστα να παρακολουθείτε την εξέλιξη στο χρηματιστήριο, μέσω του PDA.

Farming_Simulator_2013_image_04.jpg

Στα του τεχνικού τομέα η κατάσταση είναι τόσο κακή, σε σημείο που γυρνάμε μια γενιά πίσω. Ο τίτλος της Giant μοιάζει σα να πρόκειται για ένα κακό HD remake από την εποχή του PS2. Ρηχές επιφάνειες, textures που από μακριά κιόλας φαίνονται ότι είναι jpeg κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, και οχήματα, που παρόλο που είναι licensed, κάνουν το NFS Underground 2 να μοιάζει με φετινό τίτλο. Εν ολίγοις, βρεθήκαμε μπροστά σε έναν οικτρό -από όλες τις απόψεις- οπτικό τομέα.

Ηχητικά, το FS 2013 δίνει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε έναν map editor, δηλαδή ούτε background μουσική (μόνο στο μενού υπάρχει και θα σας θυμίσει βόλτες στου διαδρόμους super market), ούτε κάποιου είδους περιβαλλοντικός ήχος υπάρχει ώστε να μας τοποθετήσει επιτυχώς στο κλίμα της αγροτικής ζωής. Δεν υπάρχει κανένα δείγμα ζωής στην εξοχή και θα το διαπιστώσετε όταν θα καταλάβετε ότι δεν ακούγονται ούτε καν πουλιά που κελαηδούν!

Μιας και το κείμενο αρχίζει να γίνεται αρκετά μεγάλο, θα το διακόψουμε κάπου εδώ για να σας πληροφορήσουμε, εν ολίγοις, ότι το Farming Simulator 2013 δεν πετυχαίνει πουθενά το σκοπό του, που είναι να προσομοιώσει στο έπακρο το πώς θα ήταν αν μπαίναμε στο ρόλο της δύσκολης ζωής ενός αγρότη. Άντε γιατί πολύ άφησα τον χαρακτήρα μου στο GTA Online να περιφέρεται μόνος στους δρόμους του Los Santos…

Κυριάκος Στεργιάδης

Θετικά

 • Συνεχίστε να βλέπετε τον τίτλο από τα βιντεάκια στο YouTube

Αρνητικά

 • Κακή μεταφορά του χειρισμού από τα PC στις κονσόλες
 • Οικτρός τεχνικός τομέας
 • Δεν καταφέρνει να εκπληρώσει ούτε το βασικό του στόχο, την εξομοίωση

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (33 σχόλια)
 • katsa99@yahoo.gr katsa99@yahoo.gr 29 Οκτωβρίου 2013  | 22:15

  ----ΤΡΑΚΤΕΡ----

 • katsa99@yahoo.gr katsa99@yahoo.gr 29 Οκτωβρίου 2013  | 22:14


  :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

 • kostouric kostouric 22 Οκτωβρίου 2013  | 20:52

  Official Soundtrack http://www.youtube.com/watch?v=fuCr3T15dhk

 • Jonny-S72 Jonny-S72 17 Οκτωβρίου 2013  | 13:25

  Προτάσεις για επόμενα simulator:

  Simulator για αποστακτήριο (με μίνι-game το πέταγμα φελλών)
  Simulator για νεκροταφείο (μακάβριο ,ξέρω, αλλά θα βάλουμε και ζόμπι)
  Simulator Δημοσίου υπαλλήλου (θα κάνει θραύση στην Ελλάδα :D )
  Simulator αστυνομικού των ΜΑΤ (με πολύ δράση και βόμβες μολότωφ)
  Simulator γιατρού (το φακελάκι προαιρετικό)
  Και γιατί όχι...GAMER simulator (με πολλά mini games)

  Αρκετό υλικό για να βγάζει η Giant παιχνίδια για χρόνια.
  @MarcusGR :):D

 • lovesfool lovesfool 17 Οκτωβρίου 2013  | 12:25

  Έχετε δει τι πωλήσεις κάνει στην Ευρώπη το συγκεκριμένο; Πέρα από την πλάκα, είναι να βλέπεις να νούμερα και να τρίβεις τα μάτια σου.

 • Mika Mika 17 Οκτωβρίου 2013  | 04:02

  Μαπα το καρπουζι.

 • Sony man ps Sony man ps 17 Οκτωβρίου 2013  | 02:53

  8.2 Εχει ρε παιδια απλα σεβασμος!

 • aragorn2 aragorn2 16 Οκτωβρίου 2013  | 23:25

  Όποιος θέλει ας έρθει να μαζέψει ελιές να δει ... προσημείωση. Θα σας βάζω και εργόσημα!

 • dennisgameongr dennisgameongr 16 Οκτωβρίου 2013  | 19:25

  Δεκάρι από έμενα για την παιχνιδαρα ,

 • killere3 killere3 16 Οκτωβρίου 2013  | 19:15

  MarcusGR έδωσες ρέστα!epic! XD xaxaxaxaxaxa

 • mike mike 16 Οκτωβρίου 2013  | 19:06

  Έπρεπε να βάλεις βίντεο Κούλη με Τραμπάκουλα που διαφημίζει τα Τρακτουρεξ !!

 • JohnyDARK JohnyDARK 16 Οκτωβρίου 2013  | 19:05

  Σε λυπαμαι που επρεπε να το παιξεις για να κανεις το ριβιου..

 • Gamer-cy Gamer-cy 16 Οκτωβρίου 2013  | 18:47

  Δεκάρι από έμενα για την παιχνιδαρα ,σε βαθγγολογοο με τγιαα :P

 • althegre althegre 16 Οκτωβρίου 2013  | 18:42

  MarcusGR τα σπασες!!! :P

 • Liberty Liberty 16 Οκτωβρίου 2013  | 18:21

  3??????????????????????????/

 • Haks Haks 16 Οκτωβρίου 2013  | 18:11

  Ποτε 8α δουμε ριβιου για το wife cheating sim ??? [http://www.overclock.net/t/1434084/em-wife-cheating-simulator-scarlet-released-download-link] :P

 • MarcusGR MarcusGR 16 Οκτωβρίου 2013  | 17:40

  Ανακοίνωση της Επιτρoπής Αγώνα Ελλήνων Αγροτών

  "Με λύπη μας παρακολουθούμε την νέα προσπάθεια της τρόικας να εισβάλει στα πιστεύω και να αποδομήσει τις κοινωνικές δομές της χειμαζόμενης από την κρίση ελληνικής κοινωνίας. Με όχημα την γερμανόφερτη Giant Software επιχειρεί άνανδρη και κατάπτυστη ε΄πίθεση ενάντια στον πιο παραγωγικό τομέα της ελληνικής αγροτιάς, τον περίφανο Έλληνα αγρότη-gamer, με πάμπολλες διακρίσεις στα online arenas του εξωτερικού. Επιχειρεί μια κανονική πλύση εγκεφάλου διασπειρωντας ανυπόστατες φήμες για πρακτικές που έχουν να κάνουν με έναν τομέα που οι Έλληνες έχουν τελειοποιήσει από αρχαιοτάτων ετών.

  Εις απάντησιν λοιπ΄΄ον στον λίβελο που ονομάζεται Φαρμινγ Σιμουλατορ, οι Έλληνες Αγωνιστές -αγρότες-gamers κυρήσσουν ανένδοτο αγώνα ενάντια στυς συκοφάντες και ανακοινώνουν τις εξής δράσεις

  1) Συνεργασία με την Creative Assembly για την παραγωγή turn-based strategy παιγνιόυ με τίτλο "ΤΡΑΚΤΕΡ ΤΟΤΑΛ ΓΟΥΟΡ: ΔΕ ΜΠΑΤΛ ΟΦ ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ ΚΟΜΒΟΣ

  2) Συνεργασία με Maxis για την παραγωγή του SimΧΩΡΑΦΙ. Το soundtrack αναλαμβάνει η Έφη Θώδη"

  3) Στα πλαισια της διαρκούς επιμόρφωσης των συναγωνιστών, ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας αποκλειστικά για iphone kai ipad με τίτλο "Κλέψε την Επιδότηση for Dummies

  4) Διοργάνωση εκδρομής επιδοτούμενης απ'το κράτος στο Σαν Φραντσισκο με σκοπό την κατάλυψη των γραφείων της Zynga και της ρήψης γάλακτος και ζωικών περιττωμάτων στους εμνευστες του προβοκατόρικου Farmville""

 • KTI_23 KTI_23 16 Οκτωβρίου 2013  | 17:30

  παντως εχει Μ.Ο βαθμολογιων 9.5 :D
  GOTY 2013, χαρας το κουραγιο σου Κουλη για το review :P
  εξαιρετικο simulator παντως για το υπουργειο Αγροτικης αναπτυξης και Τροφιμων!! :P

 • Captain_Zaraki Captain_Zaraki 16 Οκτωβρίου 2013  | 17:25

  Αυτο δεν ειναι στα πρωτα παιχνιδια στα UK charts η κανω λαθος? :LOL:

 • KoulisHHH KoulisHHH 16 Οκτωβρίου 2013  | 17:20

  Ποιός περιμένει τη ΔΕΘ ρε Mike όταν έχουμε την αγροτική Expo σε λίγους μήνες; :D

 • gamer223 gamer223 16 Οκτωβρίου 2013  | 17:11

  Ρε παιδια το παιχνιδι ειναι παρα πολυ καλο για pc!!! Εχει ενα σωρο αγροτικο εξοπλισμο.Τα γραφικα ειναι αρκετα καλα αλλα βεβαιως δεν εδωσαν εμφαση σε αυτα αλλα στον εξοπλισμο και στα υπολοιπα.Οντως για κονσολα δεν αξιζει ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ να το παρει κανεις αλλα για pc ειναι πολυ καλο!!

 • Deathracer2009 Deathracer2009 16 Οκτωβρίου 2013  | 16:56

  Βρουμ....Βρουμ....:lol:

 • NikeFerrari NikeFerrari 16 Οκτωβρίου 2013  | 16:52

  Ρε τρισαντανομένε που εν που λάμνησες τίτσηρος μεστα ακάμωτα με το άροτρο; :P
  Άφησε το GTAV υποχρεωτικά για αυτό! :LOL: :LOL:

 • mike mike 16 Οκτωβρίου 2013  | 16:31

  Κούλη στην επόμενη ΔΕΘ θα πάμε μαζί σε ένα από τα περίπτερα με τα τρακτέρ και θα πάρουμε συνέντευξη από τους υπεύθυνους της έκθεσης. Μετά θα τους βάλουμε στο περίπτερο του e-gaming να παίξουνε τον τίτλο και θα γράψουμε τις παρατηρήσεις τους και θα τις στείλουμε στην Giants Software !
  Σου έδωσε το λαχείο ο Γιώργος !

 • kapsimo810 kapsimo810 16 Οκτωβρίου 2013  | 16:27

  για ελα χωραφι να δεις την γλυκα...

 • Bokolis Bokolis 16 Οκτωβρίου 2013  | 16:03

  Φαντάζομαι την απειλή .
  Admin: λοιπόν θα αναλάβεις το farming! (Γέλια ακούγονται)
  Κούλης : μα γιατι εγω ? όχι οχι αυτό !
  Admin : ενεργοποίηση rocket launcher ... Target locket !!! Τώρα ?
  Κουλης : (σπαραζωντας στο κλάμα δεν άντεξε καν να κοιτάξει πίσω του)
  Κάπως έτσι το φανταστικά ! :-D

 • gfreeman gfreeman 16 Οκτωβρίου 2013  | 14:52

  "προχωρήστε στη συγκομιδή με το άροτρο."

  :LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL:

 • Throrin Throrin 16 Οκτωβρίου 2013  | 14:33

  Προσομοίωση – Κακή δουλειά: σημειώσατε «2»
  .
  Κούλη σταμάτα να παίζεις Fifa και Pro γιατί επηρεάζονται και τα άλλα review σου. Μάθε μπαλίτσα αγόρι μου. (μπαλίτσα εννοώ όχι το τόπι αλλά το δέμα με το άχυρο :-P

 • Javatzis Javatzis 16 Οκτωβρίου 2013  | 14:33

  Όλα αυτά τα Simulator games πουλάνε σαν τρελά τουλάχιστον στο PC. Το γιατί είναι λίγο ακατανόητο, ούτε τεχνικά λένε κάτι και σαν gameplay είναι αρκετά επαναλαμβανόμενα, αλλά δεν παύει να είναι γεγονός

 • BraVeHeart BraVeHeart 16 Οκτωβρίου 2013  | 14:23

  Μπλόκα στους δρόμους με τα τρακτέρ! Δεν είναι δυνατόν το τσουτσέκι να βάζει 3 σε αυτό το παιχνίδι!!