Ταυτότητα

NHL 14

NHL 14

Edition: N/A Genre: Sports Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-12 Ανάπτυξη: EA Canada Ημ. Έκδοσης: 13/09/2013
PEGI: 12 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Μια "παγωμένη" έκπληξη από την ΕΑ

Η περίπτωση της σειράς NHL είναι εφάμιλλη με την αντίστοιχη NFL και παρόλο που για την αγορά της Ευρώπης παρουσιάζουν περιορισμένο ενδιαφέρον, είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ποσοστό ολοκλήρωσης που έχουν επιτύχει. Είτε πρόκειται για το hockey επί πάγου είτε για το εντυπωσιακότατο αμερικάνικο ποδόσφαιρο –το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό- η ΕΑ έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ογκωδέστατη βάση χρηστών, που χρόνο με τον χρόνο δείχνει να μεγαλώνει.

Το NHL 14 σαφέστατα πέφτει και αυτό θύμα της μεταβατικής περιόδου σχετικά με την έλευση της νέας γενιάς hardware, παρουσιάζοντας σημεία κόπωσης, αλλά οι προσεκτικές προσθήκες το κάνουν πραγματικά διασκεδαστικό και οπτικά τουλάχιστον λαμπερό. Πρακτικά, οι εταιρίες κρατούν μια στάση αναμονής πριν κάνουν τη μεγάλη μετάβαση –τουλάχιστον όπως οι ίδιες υπόσχονται- αλλά στην περίπτωση του NHL 14, ο αμερικάνικος κολοσσός μάλλον ξεπέρασε τον εαυτό του. Ο νέος τίτλος είναι και με διαφορά η αρτιότερη και πιο όμορφη πρόταση που μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά για οποιαδήποτε πλατφόρμα, ενώ οι έξυπνες πινελιές από το παρελθόν θα ξυπνήσουν ευχάριστες αναμνήσεις στους μεγαλύτερους ηλικιακά παίκτες.

nhl_14_image_01.jpg

Φέτος το social στοιχείο του NHL είναι εντονότερο από ποτέ, με τον τίτλο να προσπαθεί να δώσει έναν πιο προσωπικό τόνο στο όλο οικοδόμημά. Φυσικά, η EA στον τομέα της παρουσίασης ποτέ δεν έκανε τσιγγουνιές και έτσι η μετάβαση αλλά και η περιήγηση στο κεντρικό μενού είναι ίσως ό,τι καλύτερο μπορεί να αντικρίσει κάποιος σε έναν αθλητικό τίτλο. Οι επιλογές καλύπτουν πρακτικά όλα τα γούστα, τα πάντα έιναι ενημερωμένα σύμφωνα με την επίσημη ομοσπονδία και αναμενόμενα την προσοχή του παίκτη θα τραβήξει αρχικά το Be a Pro mode.

Φέτος η ονομασία του έχει αλλάξει σε Live the Life, με πολλές δραστηριότητες να εκτυλίσσονται εκτός γηπέδων και να δημιουργείται η εντύπωση πως τελικά ο παίκτης μπορεί να ασχοληθεί με αρκετά πράγματα πέρα από το καθαρά αγωνιστικό μέρος. Από εκεί και έπειτα γίνεται σαφές πως το NHL 14 αποτελεί προϊόν σοβαρής μελέτης πριν φτάσει στα καταστήματα. Το NHL 13 κατάφερε να ανεβάσει τον πήχη ψηλά και έτσι το νέο μέλος της σειράς απλά ακολουθεί τα βήματά του, με προσεκτικές βελτιώσεις δεξιά και αριστερά.

nhl_14_image_02.jpg

Το Enforcer mode για παράδειγμα δείχνει να αξιοποιεί στο μέγιστο τη βελτιωμένη μηχανή γραφικών και έχοντας σαν σύμμαχο τα σχεδόν μεθυστικά animations, είναι σε θέση να μετατρέψει τις σώμα με σώμα αντιδικίες των παικτών σε συγκρούσεις που θα ζήλευαν ακόμα και fighting τίτλοι. Γενικότερα, το fighting στοιχείο είναι εντονότερο από ποτέ και με έξυπνα τρικ, όπως για παράδειγμα η κάμερα πρώτου προσώπου, η ένταση αυξάνεται κατακόρυφα.

Παράλληλα, η ΕΑ προσφέρει και το NHL 94 mode, όπου η σύγχρονη τεχνολογία συναντάει τους απλούς μηχανισμούς gameplay του παρελθόντος, σε ένα μίγμα που ο arcade χαρακτήρας του θα "αναγκάσει" τον καθένα να μείνει κολλημένος επί της οθόνης του για ώρες. Στη συγκεκριμένη ενότητα, η κάμερα τοποθετείται πάνω από τους παίκτες, η ταχύτητα έχει δεχθεί ένα ελαφρό "πουσάρισμα" και τα γκολ θα πέφτουν βροχή, σε ένα mode που όσο απλό δείχνει, τόσο διασκεδαστικό καταφέρνει να είναι.

nhl_14_image_03.jpg

Επιστρέφοντας στο σήμερα και στον πυρήνα του NHL 14, ο τίτλος από τον πρώτο κιόλας αγώνα δείχνει τα δόντια του και αποτελεί ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα γιατί ο ανταγωνισμός εδώ και χρόνια έχει πάψει να υφίσταται. Η είσοδος των ομάδων στο γήπεδο ακολουθεί τα αντίστοιχα τηλεοπτικά πρότυπα και η παράταξη των ομάδων, τουλάχιστον στα μακρινά πλάνα, θα μπερδέψει τα μάτια των μη μυημένων, δημιουργώντας την εντύπωση πως παρακολουθούν έναν κανονικό αγώνα.

{PAGE_BREAK}

Για ακόμα μια χρονιά ο οπτικός τομέας εντυπωσιάζει, και πέρα από τα animations, εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο κινείται ο ρουχισμός των αθλητών. Οι αντανακλάσεις πάνω στον πάγο αφήνουν πραγματικά πολλά ερωτηματικά για το τι θα προσφέρει η επόμενη γενιά hardware, ενώ και το κοινό στις κερκίδες δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Φυσικά, το NHL 14 είναι μια πρόταση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αμερικάνικής κουλτούρας και έτσι δεν είναι τυχαίο που πολλοί τομείς του διακατέχονται από ασυγκράτητη… υπερβολή. Κλασικό παράδειγμα ο εκφωνητής, που μπορεί να παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα επί της οθόνης, αλλά οι συχνές εκρήξεις του θα κάνουν τον καθένα να απορεί για το λόγο που ενθουσιάζεται τόσο εύκολα.

Το NHL 14 σε επίπεδο online είναι σε θέση να προσφέρει αγώνες όπου μέχρι και 12 παίκτες μπορούν να βρεθούν ταυτόχρονα στον πάγο, αν και την παράσταση κλέβει η offline ενότητα. Μέχρι και 4 φίλοι θα είναι σε θέση να παίξουν ταυτόχρονα σε μία και μόνο κονσόλα, είτε δύο εναντίον δύο, είτε ένας εναντίον τριών. Σαφέστατα, για τους μοναχικούς χρήστες το single player τμήμα του τίτλου ικανοποιεί, παρά τα θεματάκια της ΑΙ –είναι στιγμές που δεν συγχωρεί το παραμικρό λάθος- αλλά όλη η μαγεία βρίσκεται κρυμμένη στο παιχνίδι συνεργασίας.

nhl_14_image_04.jpg

Μπορεί το άθλημα του hockey να μην είναι και τόσο διαδεδομένο στην Ευρώπη, αλλά το νέο μέλος της οικογένειας NHL καταφέρνει κάτι μοναδικό. Ακόμα και αν προσπεράσει κάποιος το κατατοπιστικότατο tutorial, ακόμα και αν δεν επιθυμεί να ασχοληθεί σε βάθος με τα ζυγισμένα χτυπήματα, είναι βέβαιο πως ο τίτλος θα τον κερδίσει εξαιτίας της ευελιξίας από την οποία διακατέχεται. Ένας αγώνας ανάμεσα σε 4 φίλους θα αποδειχθεί μια ιδιαίτερα διασκεδαστική διαδικασία, με το NHL 94 mode να είναι αυτό που ίσως θα κλέψει τον περισσότερο από τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο σας.

Για αυτούς που επιθυμούν μια βουτιά στα βαθιά, η ΕΑ δεν απογοητεύει και μια ματιά στις διαθέσιμες στρατηγικές και τακτικές που προσφέρει ο τίτλος –ο όγκος δεδομένων συναγωνίζεται τον αντίστοιχο τομέα του NFL- θα πείσει τον καθένα πως έχει μπροστά του μια σοβαρότατη αθλητική πρόταση. Ο "σφικτός" χειρισμός θα αποτελέσει έναν διαρκή σύμμαχο, την ώρα που η επιθετική ΑΙ θα δυσκολέψει τον παίκτη, ειδικότερα στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι απλό και ξεκάθαρο. Η ΕΑ καταφέρνει, με προσεκτικές προσθήκες, να βελτιώσει έναν ήδη ολοκληρωμένο τίτλο, ο οποίος βάζει τα γυαλιά εδώ και χρόνια σε άλλες προτάσεις από διαφορετικά αθλήματα. Ένα θέμα που τίθεται προς συζήτηση είναι κατά πόσο μια τέτοια πρόταση είναι σε θέση να δελεάσει την αγορά της Ευρώπης, αλλά κατά την ταπεινή μας άποψη, όταν ένα παιχνίδι είναι τόσο διασκεδαστικό και καλοφτιαγμένο, οποιοδήποτε άθλημα και αν εξομοιώνει, μια δοκιμή επιβάλλεται.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

  • Εντυπωσιακός τεχνικός τομέας
  • Τα NHL 94 και Enforcer modes
  • Απολαυστικό τόσο σε online όσο και σε offline περιβάλλον

Αρνητικά

  • Κάποια στραβοπατήματα της AI
  • Στηρίζεται σε ένα όχι και τόσο δημοφιλές άθλημα

Βαθμολογία

Γιώργος Τσακίρογλου

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Συμμετεχουν