Ταυτότητα

Batman: Arkham Origins

Batman: Arkham Origins

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Warner Bros. Montreal Ημ. Έκδοσης: 25/10/2013
PEGI: 16 Εκδότης: Warner Bros. Interactive Πλατφόρμες: Wii U, Xbox 360, PlayStation 3, PC


Copy - Paste

Αυτό το review θα ξεκινήσει λίγο διαφορετικά. Πιο συγκεκριμένα ανάποδα. Χαζεύοντας τους τίτλους τέλους, είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που η επιλογή new game plus φαντάζει ως περιττή. Ως άχρηστη. Η σχετικά άπειρη WB Montreal, θέλοντας να ακολουθήσει το μονοπάτι της Rocksteady Games, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα άτολμη, ίσως και φοβισμένη, μπροστά σε μια δημιουργία που έχει σαν πρωταγωνιστή το Σκοτεινό Ιππότη. Τα τελευταία χρόνια η φιγούρα του Batman είναι υπεύθυνη για ορισμένες κορυφαίες δημιουργίες –που ευτυχώς δεν βασίζονται σε κινηματογραφικές παραγωγές- αλλά το Arkham Origins, πέρα από την αδιαμφισβήτητη υψηλή ποιότητά του, κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει στην ιστορία εξαιτίας των υπερβολικών, σχεδόν σκανδαλιστικών, ομοιοτήτων του με το Arkham City.

Βέβαια, δικαιολογίες δεν υπάρχουν για την ομάδα ανάπτυξης, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για τα ίδια άτομα που στο παρελθόν ανέλαβαν να μεταφέρουν το Arkham City στο Wii U και μάλιστα με μοναδική μαεστρία. Όταν όμως της ανατέθηκε ένα τόσο βαρύ φορτίο, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνάμεις της ή ακόμα και οι πιέσεις της ίδιας της Warner Bros, φαίνεται πως την "ανάγκασαν" να ακολουθήσει την πεπατημένη.

batman-arkham-origins-image-01-thumb.jpgΚαι ποια είναι αυτή; Μα φυσικά η λογική του copy-paste. Ο τίτλος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κρύψει τις καταβολές του, και κάτω από άλλες συνθήκες η κριτική θα ήταν δριμύτατη. Όμως, για ακόμα μια φορά έρχεται στο προσκήνιο το ταλέντο της Rocksteady, όπου άφησε μια παρακαταθήκη διόλου αμελητέα, που όπως αποδεικνύεται μέσω του Arkham Origins, ακόμα και αν αντιγραφεί πλήρως δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Επιστροφή στο παρελθόν

Τα Batman Arkham Origins αποτελεί πρακτικά το prequel της σειράς, όπου ο Σκοτεινός Ιππότης αρχίζει να κάνει τα πρώτα, δειλά βήματα ενάντια στην εγκληματικότητα, που ολοένα και περισσότερο φαίνεται να καλύπτει τη χιονισμένη και χριστουγεννιάτικα στολισμένη Arkham City. Ο τίτλος αποφεύγει να ασχοληθεί με τον τρόπο που η φιγούρα του Batman πήρε σάρκα και οστά –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που όμως αποτελούν spoilers- και προσφέρει στον παίκτη μια φιγούρα που από το πρώτο κιόλας λεπτό εμφανίζεται πανίσχυρη.

batman-arkham-origins-image-02-thumb.jpgΤα πρώτα λεπτά φαίνεται πως έχουν αποτελέσει προϊόν… σκέψης για τη WB Montreal και έτσι δεν είναι τυχαίο που τα πάντα θυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο είχε εκκινήσει το Arkham Asylum! Ο Batman βρίσκεται και πάλι στα κελιά της φυλακής Arkham και σχετικά σύντομα πληροφορείται πως έχει επικηρυχτεί έναντι ενός αρκετά γενναιόδωρου ποσού, με αρκετούς δολοφόνους να βρίσκονται ήδη στο κατόπι του. Οι ενέργειές του φαίνεται πως έχουν θορυβήσει τον Black Mask, αν και τελικά το σενάριο δεν είναι και τόσο προβλέψιμο, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που αφήνεται να εννοηθεί αρχικά.

Η πρώτη αποστολή θα ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες, ο Batman θα μεταφερθεί στο Bat Cave και πρακτικά από εδώ και έπειτα η πραγματική δράση θα εκκινήσει. Ο παίκτης είναι αλήθεια πως θα έχει να ασχοληθεί με αρκετά πράγματα στο κρησφύγετο του Σκοτεινού Ιππότη, και έτσι, πέρα από το battle training, θα μπορεί να μελετάει το νέο εξοπλισμό αλλά και τα gadgets του, να συνομιλεί με τον Alfred, ενώ στον κεντρικό υπολογιστή θα μπορεί να αναλύει τα διάφορα δεδομένα που έχει συλλέξει στη Gotham City.

batman-arkham-origins-image-03-thumb.jpgΠέρα από το πρακτικό μέρος, η σπηλιά αποτελεί και ένα χώρο χαλάρωσης, με τον παίκτη να μπορεί να περιηγηθεί μέσα σε αυτήν, να παρατηρεί το υπό κατασκευή Bat mobile, να ρίξει μια ματιά στη στολή του και όταν τελικά θεωρήσει πως δεν έχει κάτι παραπάνω να κάνει, να κατευθυνθεί προς το Bat Wing και να ξεχυθεί στους παγωμένους δρόμους της πόλης.

Κρύο, νυχτερίδες και μια άδεια πόλη

Η Bat Cave λειτουργεί σαν το κεντρικό hub, από όπου ο Batman μπορεί να παρατηρεί ολόκληρο το χάρτη της Arkham City, με τις κύριες και δευτερεύουσες αποστολές να είναι ευδιάκριτες. Η μετάβαση μπορεί ορισμένες φορές να γίνει αυτόματα, αν και ο "Enigma" έχει βάλει το χεράκι του, και έτσι ο παίκτης θα πρέπει να επαναφέρει σε λειτουργία ορισμένους πύργους – πομπούς ώστε να έιναι σε θέση να χρησιμοποιήσει και πάλι το ιπτάμενο μεταφορικό του μέσο.

batman-arkham-origins-image-04-thumb.jpgΤο δυσάρεστο της υπόθεσης είναι πως, για τα σημερινά δεδομένα, το μέγεθος της πόλης αδυνατεί να εντυπωσιάσει, ενώ η ενιαία ροή διακόπτεται πολλές φορές από τα γνωστά και ενοχλητικά loading times. Ευτυχώς, αν ο Batman μεταβεί από τη μια περιοχή στην άλλη απλά και μόνο κάνοντας χρήση της μπέρτας του, οι χρόνοι φόρτωσης είναι διακριτικά κρυμμένοι, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που η οθόνη δείχνει να παγώνει στιγμιαία και μάλιστα με έναν έντονο και ενοχλητικό ρυθμό.

Η Arkham City μπορεί να έχει κάποιο ενδιαφέρον από άποψη αισθητικής και σχεδιασμού, αλλά κακά τα ψέματα, παρουσιάζεται παντελώς άψυχη. Η κίνηση στους δρόμους απουσιάζει ολοκληρωτικά και τελικά μόνο οι διάφορες συμμορίες που υπάρχουν διάσπαρτες στις ταράτσες ή τα σοκάκια θα κινήσουν την προσοχή του παίκτη. Όταν κάποια στιγμή βρεθεί στο έδαφος και έρθει αντιμέτωπος με τους κακοποιούς που δείχνουν να βρίσκονται παντού, το battle system δεν απογοητεύει μεν, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει αρχίσει να δείχνει επικίνδυνα σημάδια κόπωσης.

{PAGE_BREAK}

Κουρασμένο αλλά αποτελεσματικό battle system

Για ακόμα μια φορά ο Batman θα έχει ένα βασικό πλήκτρο επίθεσης, το οποίο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα θα είναι υπεύθυνα για ορισμένα εντυπωσιακότατα combos. Η επίθεση με την μπέρτα θα παραπλανεί στιγμιαία τους αντιπάλους, ενώ η έλλειψη άμυνας καλύπτεται από το γνωστό πλέον πλήκτρο evade. Όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, όταν ένας αντίπαλος είναι έτοιμος να επιχειρήσει ένα χτύπημα, η κλασική μπλε ένδειξη θα υπενθυμίσει στον παίκτη να χρησιμοποιήσει το πλήκτρο αποφυγής – αντεπίθεσης και με σύμμαχο το όμορφο animation, η ροή της μάχης δεν διακόπτεται σχεδόν ποτέ. Φυσικά αν κάποιος εχθρός φέρει οπλισμό, η ένδειξη θα λαμπιρίσει κίτρινη, οπότε θα απαιτείται μια διαφορετική αλληλουχία πλήκτρων, που ευτυχώς λειτουργεί πάντοτε σωστά.

Σαν μια νότα εντυπωσιασμού, το τελειωτικό χτύπημα θα συνοδεύεται από μια κοντινή λήψη της κάμερας, συνοδευόμενη από εντονότατο slow motion, όπως ακριβώς συνέβαινε και στο Arkham City. Και στο Arkham Asylum…  Βέβαια, έπειτα από τόσα χρόνια, το σύστημα μάχης αδυνατεί να εντυπωσιάσει για τους εξής δύο λόγους.

batman-arkham-origins-image-05-thumb.jpgΗ πολυκοσμία επί της οθόνης δεν επιτρέπει στον παίκτη να παρατηρήσει τους αντιπάλους του και έτσι απλά και μόνο θα πατά ακατάπαυστα το πλήκτρο επίθεσης, και όταν ειδοποιηθεί πως πρόκειται να δεχθεί κάποιο χτύπημα, να πιέζει κάποιο άλλο πλήκτρο. Ο δεύτερος λόγος αφορά καθαρά την εξυπνάδα των υπολοίπων χαρακτήρων, οι οποίοι θα περιμένουν υπομονετικά πριν εκτελέσουν την επίθεσή τους, ενώ άλλες φορές θα ορμούν όλοι μαζί, φέρνοντας την cpu σε δύσκολη θέση, καθιστώντας την ανήμπορη να κρύψει το ενίοτε προβληματικό collision detection.

Μάχες ενδιαφέρουσες αλλά δίχως ισορροπία

Οι μάχες θα αποφέρουν στον Batman πόντους εμπειρίας, τους οποίους θα είναι σε θέση να εξαργυρώσει μέσω του ανάλογου μενού, αλλά με μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Ο παίκτης μπορεί να επιλέξει είτε να ενισχύσει την αντοχή της πανοπλίας του στα αντίπαλα χτυπήματα –οι αναβαθμίσεις δεν φέρουν δυστυχώς οπτικές αλλαγές- είτε να ανεβάσει τα στατιστικά των gadgets του, είτε να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερες επιθετικές κινήσεις.

batman-arkham-origins-image-06-thumb.jpgΑναμφίβολα όλα τα παραπάνω ακούγονται και είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά φαίνεται να λειτουργούν εις βάρος της γενικότερης ισορροπίας. Καταρχάς, η γεροδεμένη μορφή του Batman προδιαθέτει ευχάριστα, ακολουθώντας τη γραμμή του κόμικ της DC και όχι του χαρακτήρα που υιοθέτησε ο Christopher Nolan στις ταινίες. Ο πρωταγωνιστής δείχνει να είναι ιδιαίτερα ισχυρός από το πρώτο κιόλας λεπτό, κάνοντας τις μάχες με τους βασικούς αντιπάλους βαρετές, οπότε και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ο παίκτης να προβληματιστεί με τα διάφορα στατιστικά του και να μπει στη λογική βελτίωσής τους.

Η εικόνα δείχνει να αλλάζει άρδην σε κάποιο από τα οκτώ boss fights, αλλά και εδώ η WB Montreal πέφτει θύμα της απειρίας της αλλά και της έλλειψης φαντασίας. Πέρα από τις γνωστές μορφές που θα περιβάλλουν τον Batman, υπάρχουν μερικές ακόμα που πραγματικά ευχόμαστε να είχαν τύχει καλύτερης μεταχείρισης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τη μορφή του Deathstroke δεν υπάρχει. Έτσι, ενώ ο ευφάνταστος σχεδιασμός του αλλά και η κινησιολογία του δείχνουν να ταιριάζουν γάντι στο σύμπαν του Arkham Origins, η αναμέτρηση μαζί του δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καλοκουρδισμένο και έξοχα σκηνοθετημένο quick time event.

batman-arkham-origins-image-07-thumb.jpgΟι πληθωρικοί χαρακτήρες της DC είναι σαφέστατα παρόντες, συνθέτοντας ένα εξόχως πλούσιο σύνολο, αλλά κατά την ταπεινή μας γνώμη ο τίτλος θα έπρεπε να ρισκάρει και να παρουσιαστεί περισσότερο απελευθερωμένος, επιτρέποντας τις μάχες σώμα με σώμα μέχρι τελικής πτώσης και με ένα πιο σωστό και ισορροπημένο επίπεδο δυσκολίας. Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, η επιλογή new game plus πρακτικά είναι άχρηστη, γιατί έναν Batman με όλα τα στατιστικά του στα ύψη, είναι απορίας άξιο αν θα μπορέσει κάποιος να τον σταματήσει.

Όλη η μαγεία ενός τίτλου Batman

Όμως θα ήταν πραγματικά άδικο αν ο τίτλος καταδικαστεί μόνο και μόνο από κάποιες λανθασμένες επιλογές της WB Montreal. Οι κύριες αποστολές διεξάγονται όλες σε κλειστούς χώρους και εδώ πραγματικά το Arkham Origins δείχνει τις αρετές του. Πολλές φορές επιλέγονται κινηματογραφικές γωνίες λήψης και γενικά οι κύριες αποστολές είναι ιδιαίτερα προσεγμένες τόσο σκηνοθετικά όσο και δομικά, με τους εκκεντρικούς χαρακτήρες να ξεδιπλώνουν όλο το ταμπεραμέντο τους στις συνομιλίες. Το δικό τους λιθαράκι εδώ βάζουν και οι ηθοποιοί που έχουν δανείσει τις φωνές τους, στους χαρακτήρες, αποδίδοντας για μια ακόμα φορά με άριστο τρόπο τους ήρωες και κακούς της DC.

{PAGE_BREAK}

Όπως συνηθίζεται στη σειρά Arkham, ο πρωταγωνιστής καλείται να ακολουθήσει και stealth μονοπάτια, μιας και η αντοχή του στα εχθρικά πυρά είναι περιορισμένη, αλλά το παιχνίδι με τις σκιές αποτελεί ένα από τα καλύτερα στοιχεία που έχει να προσφέρει ο τίτλος. Επιπροσθέτως, το Arkham Origins εστιάζει και στην ανήσυχη και πανέξυπνη φιγούρα του Bruce Wayne, που πολλές φορές θα αφήσει στην άκρη τη δράση και θα αναγκαστεί να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικός. Το detective mode επιστρέφει σαφέστατα εμπλουτισμένο, με τον παίκτη να μπορεί να επηρεάζει τη ροή του χρόνου και να εξετάζει τυχόν αντικείμενα που με μια πρώτη ματιά δεν είναι ορατά.

Η συγκεκριμένη ενότητα δεν διακρίνεται για την υψηλή δυσκολία της, αλλά ακόμα και έτσι ταιριάζει γάντι με τον χαρακτήρα του Batman. Σε τεχνικό επίπεδο το Batman Arkham Origins δεν απογοητεύει αν και γνώμη μας είναι πως απέχει αρκετά από το να εντυπωσιάσει με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Το πρώτο στοιχείο που θα κερδίσει τους παίκτες είναι η μουντή, σχεδόν μελαγχολική ατμόσφαιρα, ενώ και το χιονισμένο Arkham, παρά την έλλειψη ζωής, δείχνει ελκυστικό. Φυσικά την παράσταση κλέβει η στιβαρή φιγούρα του Batman αλλά και των βασικών εχθρών του, όπου όλοι διακρίνονται για τον υψηλό αριθμό πολυγώνων που αοτελούνται και την έμφαση στη λεπτομέρεια. Το animation δεν φαίνεται να έχει αλλάξει σε σχέση με το Arkham City, στοιχείο φυσικά θετικό, ενώ και τα διάφορα cut scenes καταφέρνουν να αποδώσουν με έναν αρκετά επιτυχημένο τρόπο την ένταση κάποιας αναμέτρησης.

Ομοιότητες και συμπεράσματα

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μας γύρω από το Batman Arkham Origins, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια πρόταση που ακολουθεί υψηλά επίπεδα ποιότητας. Ουσιαστικά, το μόνο αρνητικό που μπορεί να του καταλογίσει κάποιος, είναι η υπερβολική ομοιότητά του με το Arkham City σε όλους τους τομείς.

Η WB Montreal θα κατακριθεί μεν για την ατολμία της, αλλά όταν η Rocksteady είχε καταφέρει να αγγίξει τόσο υψηλά επίπεδα ποιότητας, η ολοκληρωτική αντιγραφή δεν μοιάζει και τόσο εσφαλμένη, μιας και πρακτικά προσφέρεται ακόμα μία ολοκληρωμένη, γεμάτη δράση περιπέτεια με πρωταγωνιστή το Σκοτεινό Ιππότη.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Οι φιγούρες του Batman και των εχθρών του
 • Σωστή κατανομή ανάμεσα σε δράση και εξερεύνηση
 • Το εμπλουτισμένο detective mode
 • Σκοτεινή και άκρως ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα…

Αρνητικά

 • …η οποία όμως δεν φτάνει στα επίπεδα του Arkham Asylum
 • Βαρετά boss fights και ξεπερασμένο battle system
 • Ελάχιστες προσθήκες σε σχέση με το Arkham City

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (70 σχόλια)
 • DarthAltair DarthAltair 10 Δεκεμβρίου 2013  | 09:30

  Στο ΠΣ3 έχει αρκετά προβλήματα πάντως.Η ιστορία του τίτλου είναι ΙΜΟ η καλύτερη της σειράς,ενώ και τα boss fights αν και δεν είναι κάτι ιδιαίτερο,τα ευχαριστήθηκα πολυ γιατί ήταν αγνό βρωμόξυλο.Ειδικά με Deathstroke/Bane.

 • dandelion dandelion 22 Νοεμβρίου 2013  | 02:18

  Τα δυο προηγουμενα παιχνιδια της Rocksteady ηταν δυο αθλια ports απο τις κονσολες στο pc.Κακο optimization, poor performance, broken PhysX κι ενα σωρο αλλα.
  Εδω στο Origins....οι ανθρωποι εχουν κανει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ δουλεια.Ισως ειναι το καλυτετο optimization που εχω δει σε pc.Με ολα τα dx11 effects ενεργοποιημενα και το PhysX στο maximum...το παιχνιδι τρεχει σα βουτυρο στα 60 fps.
  διαφωνω με το review σχεδον στα παντα...το παιχνιδι ειναι κορυφαιο και το καλυτερο της σειρας. 10/10

 • VeNoMusic VeNoMusic 21 Νοεμβρίου 2013  | 21:50

  Διαφωνώ κάθετα με το οτι τα boss fights ήταν βαρετά πιστεύω ήταν πολύ καλύτερα απο το Arkham City πολύ όμορφα side quests με πολύ προσεγμένη ιστορία για μένα το παιχνίδι παίρνει 10αρι καθαρό πολύ καλοφτιαγμένο

 • BewareOf BewareOf 10 Νοεμβρίου 2013  | 15:41

  Το review το διαβασα πριν παιξω το παιχνιδι και το ξαναδιαβασα τωρα που τερματισα...εχω μια ενσταση στην φραση "Βαρετά boss fights και ξεπερασμένο battle system" κατα την γνωμη μου δεν ειναι καθολου βαρετα ισα ισα ειναι πολυ δυνατα ειδικα του bane...επισης επρεπε να παρει καλυτερο βαθμο απο τα ξενα site που κανει μπαμ οτι ηταν σκοπιμα τα 5αρια αμα δεν υπηρχε στην αγορα το Assassin's Creed θα επαιρνε καλυτερες βαθμολογιες...οταν ενα παιχνιδι φτιαχνεται απο μια απειρη ομαδα και φτανουν σε αυτο το επιπεδο πρεπει να τους επευφημουμε και οχι να τους κραζουμε που το καναν ιδιο...μακαρι και οι ομαδες που εκαναν το devil may cry και τα silent hill να εκαναν το ιδιο με αυτο που εκανε αυτη η ομαδα...μπραβο...απο εμενα ενα 9αρι...

 • ilias77 ilias77 07 Νοεμβρίου 2013  | 15:32

  Αλλο ενα πολυ καλο παιχνιδι με τον batman.Συμφωνω με το review....Η WB Montreal θα κατακριθεί μεν για την ατολμία της, αλλά όταν η Rocksteady είχε καταφέρει να αγγίξει τόσο υψηλά επίπεδα ποιότητας, η ολοκληρωτική αντιγραφή δεν μοιάζει και τόσο εσφαλμένη, μιας και πρακτικά προσφέρεται ακόμα μία ολοκληρωμένη, γεμάτη δράση περιπέτεια με πρωταγωνιστή το Σκοτεινό Ιππότη.Αυτη η παραγραφος τα λεει ολα.

 • Tomasz Tomasz 04 Νοεμβρίου 2013  | 23:54

  A11 γιατι αν δεν το κανε θα παιζαμε ακομα 2d plattformers και space shooters

 • A11 A11 04 Νοεμβρίου 2013  | 20:53

  Γιατί να αλλαχτεί μια πετυχημένη συνταγή;

 • Tomasz Tomasz 04 Νοεμβρίου 2013  | 17:42

  Tseliamis παιχνιδι ειναι οχι ταξιδιωτικος οδηγος. Και στην Αθηνα να ηταν το παιχνιδι και παλι σαν το Arkham City θα ηταν. Δεν ξερω γιατι διαφωνεις σε κατι τοσο απλο.

 • Tseliamis Tseliamis 04 Νοεμβρίου 2013  | 13:22

  Aν το ν αποκαλεις Arkham City τη Gotham δεν ειναι προχειροτητα και αγνοια του συμπαντος της DC τοτε τι ειναι... Σταθηκες μονο στα σημεια του σχολιου μου που δε σου αρεσαν ουτε ειχα καποια απαιτηση να μ απαντησεις κατι... Εγω απλα ανεφερα τις σκεψεις μου, αν εσυ τις βρισκεις ασοβαρες μεγια σου και με χαρα σου!

 • tsaki256 tsaki256 04 Νοεμβρίου 2013  | 11:27

  Φιλε μου Tseliamis ειναι παντοτε σεβαστες ολες οι αποψεις αρκει φυσικα να εχουν καποια βαση και μια σοβαροτητα. Οταν βλεπω σχολια του τυπου ''φαινεται να εχει γραφει με μια προκαταλυψη και προχειροτητα'' και '' το review μου φανηκε προχειρογραμμενο και απο καποιον που μαλλον δε περιμενε μ αρκετη ανυπομονησια το τιτλο...'' πραγματικα δεν ξερω τι να απαντησω. Δεν ειναι κριτικη αυτη.

  Ειτε σου αρεσει ειτε οχι, εχουμε να κανουμε με εναν τιτλο που κατα 99% ειναι ιδιος με το Arkham City και παρολα αυτα του εβαλα ενα 8. Αν δεν το διακρινεις, ειναι δικο σου θεμα....No offence

 • Gamer-cy Gamer-cy 04 Νοεμβρίου 2013  | 02:41

  @balabanis ίσως λέω εγώ υποθέσεις κάνω ο λόγος που δεν το ανέλαβε ήταν οτι μπορεί να φοβόταν το ρίσκο , γιατί τα δυο που έφτιαξε ήταν φοβερά παιχνίδια στο σύνολο τους και είχαν τεράστια επιτυχία , δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, απο περιέργεια ρωτω ξερει κανένας τον λόγο που δεν το ανέλαβε η Rocksteady ??

 • teo13g teo13g 03 Νοεμβρίου 2013  | 19:16

  το city το λάτρεψα.Αυτό τώρα το άρχισα μιας και το βρήκα 12 ευρώ για pc

 • balabanis balabanis 03 Νοεμβρίου 2013  | 17:44

  Το παιχνιδι επρεπε παλι να το αναλαβει η RS για να υπαρξει εξεληξη και να εχουμε μια υπερπαιχνιδιαρα....
  Το παιχνιδι το τελειωσα, στη πεπατημενη, η ιδια συνταγη...!Πολυ καλο ηταν αλλα ελειπε η καινοτομια και η εξεληξη!

 • Tomasz Tomasz 03 Νοεμβρίου 2013  | 17:19

  Οι gamers που δεν ενδιαφερονται για την εξελιξη του gameplay διαφωνουν και οι ιδιοι με τον εαυτο τους απλα δεν το ξερουν βασικα αυτο εχω να πω εγω.

 • NikeFerrari NikeFerrari 03 Νοεμβρίου 2013  | 16:15

  @cluber Όσο αφορά την πρώτη παράγραφο, μπορεί φίλε να έχεις και δίκαιο. Απο προσωπική εμπειρία, τα θυμάμαι πάνω κάτω τα ίδια αλλά τώρα που το καλοσκέφτομαι λόγω περιεχομένου και δομής του City + την Catwoman, μάλλον μιλάμε για μεγαλύτερο. Όπως και να΄χει μιλάμε για 20+ ώρες και στα 3.
  Η GotY με την Harley SP Campaign, ξεφεύγει και άλλο.
  Το Origins επίσης θα έχει έστω ένα SP DLC Campaign στο μέλλον. Το λέει στο Season Pass.

 • cluber cluber 03 Νοεμβρίου 2013  | 15:38

  NikeFerrari η πλακα ειναι οτι οτι παρολο που και το city και το asylum εχουν βασικη ιστορια πανω απο 10 ωρες, αν θελησεις να κανεις τα παντα στο city (αλλα και στο origins) θα ξοδεψεις πολυ περισσοτερο χρονο απο τον αντιστοιχο που θα ξοδευες στο asylum. Το επιβεβαιωνω εκ πειρας μιας και τερματισα το καθε παιχνιδι απο 3 φορες.
  .
  Ασχετο αλλα βλεπω στα σχολια οτι στους περισσοτερους αρεσε πιο πολυ το asylum. Προσωπικα προτιμω το city, αν και τα δυο ειναι παιχνιδαρες. Και μονο για το φιναλε του που μας "εφυγαν τα σαγονια" η το "τελος" με την Catwoman που επι της ουσιας ηταν μια καταληξη της ιστοριας που δεν πραγματοποιειται ποτε, ειναι για μενα ανωτερο. Eννοειτε οτι σε δευτερη φαση μετραει (οπως εγραψα και πιο πανω) το πιο χορταστικο απο side και collectables περιεχομενο του.

 • NikeFerrari NikeFerrari 03 Νοεμβρίου 2013  | 15:13

  @tas23
  Τι εννοείς το City είναι μικρό και σε σχέση με το Asylum; Και τα 3 έχουν την ίδια πάνω κάτω διάρκεια είτε αναφέρεσαι μόνο ακολουθώντας τις main missions, είτε κάνοντας τα πάντα. Μιλούμε και στα 3 για μέσο όρο 12 ώρες το Main Campaign και 20 για τα πάντα + κάποιες άλλες στο Challenge Mode.
  Σου μιλάει κάποιος που έλιωσε και τα 3, κάνοντας τα πάντα.
  http://www.howlongtobeat.com/search.php?t=games
  Τι να μας ενοχλήσει ακριβώς; 20 ώρες δεν είναι χορταστικές για τέτοιο είδος; Βάλε και τα challenges, predators, δυσκολότερο NG+ και νομίζω είναι πολύ άδικο να έχουμε παράπονο με την συγκεκριμένη σειρά απο άποψη διάρκειας.
  .
  H RS πιθανώς με το που τελείωσε με το City, ξεκίνησε σε νέο Project για τις next gen κονσόλες που φυσικά απαιτούν περισσότερο χρόνο και πόσο μάλλον όταν έχουν να κτίσουν και καινούργια μηχανή γραφικών. Στην E3 λογικά περιμένω ανακοίνωση.

 • nick nick 03 Νοεμβρίου 2013  | 14:44

  Καταρχην Origins είναι μόνο το Dragon Age δε ξέρω πως τους ήρθε εκεί στη warner.
  Κατά δεύτερον το παιχνίδι θα αγοραστεί το πολύ στα €20 γιατί όσο καλό κ να είναι δε θέλω θα επιβραβεύσω τη τακτική ¨ξαναζεσταμένο φαγητό¨

 • nathan_drake_13 nathan_drake_13 03 Νοεμβρίου 2013  | 12:57

  Πολύ ωραίο το review , το έχω λιώσει μέχρι στιγμής αλλά το καλύτερο ήταν το batman arkham city

 • DDimitris DDimitris 03 Νοεμβρίου 2013  | 12:21

  Μόλις το τελείωσα εμενα μου φαίνεται ανώτερο απο το δεύτερο ,ειδικά στην περίπτωση του κυριός σεναρίου ,τωρα θα ασχολειθω κ λιγο με τα sub -missions τα οποία τα θεωρώ χαζά κ κουραστικά όπως συμβαίνει σε κάθε open world game

 • Tseliamis Tseliamis 03 Νοεμβρίου 2013  | 03:18

  Σορρυ αλλα αν και το ζουμι του review (οτι το παιχνιδι αντιγραφει το προκατοχο του) ειναι to the point φαινεται να εχει γραφει με μια προκαταλυψη και προχειροτητα... Η Arkham City που αναφερετε ξανα και ξανα δεν υπαρχει στο παιχνιδι το οποιο διαδραματιζεται στη GOTHAM... Η φυλακη στην εναρξη ειναι η Blackgate... Λεπτομερειες θα πει καποιος? Εγω ως φαν του συμπαντος του χαρακτηρα αγορασα το παιχνιδι προτιστως για το στορυ κατι το οποιο προφανως αφηνει παγερα αδιαφορο αυτον που εγραψε το review. Επισης εχοντας στη κυριολεξια λιωσει τα προηγουμενα δυο παιχνιδια επελεξα να ξεκινησω το παιχνιδι απευθειας στο hard κατι το οποιο ως ενα βαθμο με δυσκολευει αρκετα ωστε η βολτα μου στη Gotham να μην ειναι ενας υγιεινος περιπατος. Επισης ο τροπος αναβαθμισεων ειναι διαφορετικος καθως σ αναγκαζει να τις κανεις με μια συγκεκριμενη σειρα με αποτελεσμα να μη μπορεις ν αποκτησεις τις πραγματικα καλες αναβαθμισεις απο νωρις (πχ το να πραγματοποιεις special combo απο το x5 θ αργησει αρκετα να ερθει σ αντιθεση με το Αρκαμ που μπορουσες να το διαλεξεις αμεσα). Δε θελω να φανω υπερμαχος του τιτλου το αντιθετο μαλιστα ενας οχι ιδιαιτερα φανατικος φιλος του χαρακτηρα αλλα λατρεις του υφους των παιχνιδιων καλυτερα ν ασχοληθει με το Arkham City ομως σα φαν το review μου φανηκε προχειρογραμμενο και απο καποιον που μαλλον δε περιμενε μ αρκετη ανυπομονησια το τιτλο... No offence...

 • tas23 tas23 03 Νοεμβρίου 2013  | 02:56

  για μενα το καλυτερο ηταν το asylum γιατι το city ενω ειναι ενα απιστευτο παιχνιδι πασχει απο τη μαστιγα των συγχρονων παιχνιδιων και ειναι αρκετα μικρο κατα τη γνωμη μου.
  Μπορει καποιος να μου απαντησει για ποιο λογο απεσυραν την rocksteady απο την δημιουργια του παιχνιδιου?
  ΥΓ Κανεναν δεν ενοχλει ρε παιδια η διαρκεια τους ??

 • NikeFerrari NikeFerrari 02 Νοεμβρίου 2013  | 20:54

  @kingeo Το είχα διαβάσει και γω στο review αλλά δεν το σχολιάσα εφόσον έτσι και αλλιώς και στο City ήταν το ίδιο άδεια απο μη κακοποιούς και για τον ίδιο ακριβώς λογικό λόγο.

 • hayatevo9 hayatevo9 02 Νοεμβρίου 2013  | 17:41

  Έχει κορεστεί η σειρά; Μάλλον. Την απομυζούν όσο μπορούν πλέον. Καλύτερα το επόμενο να επιστρέψει στις ρίζες του ένα που, προσωπικά, θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο

 • Donald Donald 02 Νοεμβρίου 2013  | 16:56

  Έχω πάθει την πλάκα μου! Τέλειο το παιχνίδι! Αξια προσθήκη στην σειρά! Το έχω λατρέψει! Πολύ καλή δουλειά!

 • kingeo kingeo 02 Νοεμβρίου 2013  | 15:51

  Διαβαζω σε πολλα ξενα sites (και εδω)για την πολη που ειναι αδεια και απορω πως το λενε αυτο γιατι υπαρχει λογος που συμβαινει.
  Στην αρχη του παιχνιδου η δημοσιογραφος αναφερει οτι η αστυνομια ειπε στους κατοικους να μεινουν μακρια απο τους δρομους,στα σπιτια τους,λογω της καταιγιδας,γι'αυτο βλεπουμε μονο τις συμμοριες στο παιχνιδι και καθολου κατοικους

 • CONTRA CONTRA 02 Νοεμβρίου 2013  | 15:38

  Το παιχνίδι είναι άκρως ικανοποιητικό και παρά το γεγονός οτι δέν ανταποκρίνεται απόλυτα στις ομολογουμένως ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες του κοινού μετα το εξαιρετικό Arkham City θα αφήσει ευχαριστημένους τους πιο πολλούς. Προσωπικά ξεκίνησα χτές να ασχολούμαι μαζί του και μου άφησε απο την πρώτη στιγμή πολύ καλές εντυπώσεις σε όλους τους τομείς.

 • SOAD619 SOAD619 02 Νοεμβρίου 2013  | 15:00

  Αρκετα bugs, ειδικα αυτο στο Burnley Tower..Ειλικρινα κριμα.Παντως πολυ καλα γραφικα στο PC τουλαχιστον στο 360 δεν εχω δοκιμασει

 • Mournblade Mournblade 02 Νοεμβρίου 2013  | 14:24

  Εγώ θα πω μπράβο που έπιασαν την ποιότητα της Rocksteady!! (όπως μπράβο είπα για το στούντιο 343 που πέτυχε κάτι ανάλογο με το Halo 4 .) Μην τρελαθούμε, 2ο sequel είναι, στο τελείωμα της γενιάς. Θα μπορούσε να είναι έκτρωμα ΚΑΙ να πουλήσει ούτως ή άλλως! Αυτό λέω εγώ αρπαχτή..!

 • jfk1983 jfk1983 02 Νοεμβρίου 2013  | 13:02

  Η αρπαχτη,της αρπαχτης, ω αρπαχτη!Κριμα για την σειρα,ειχε προοπτικες αλλα την βλεπω να καντανταει σε επιπεδα assasins creed.Eπαναλαμβανομενο μεχρι αηδιας,το ξαναειδαμε το εργο(arkham city),ηταν πολυ καλο τοτε αλλα 2 χρονια μετα σαν να εχει ξινισει λιγακι το φαγητο.
  Πιστευω οτι το 8 ειναι γενναιοδωρος βαθμος.6 μεχρι 7 απο εμενα.