Ταυτότητα

Amnesia: A Machine For Pigs

Amnesia: A Machine For Pigs

Edition: N/A Genre: Adventure, Horror, Indie Διάθεση: Steam
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: The Chinese Room Ημ. Έκδοσης: 10/09/2013
PEGI: 16 Εκδότης: Frictional Games Πλατφόρμες: PC


Γουρούνι στο σακί...

"Κάλιο αργά παρά ποτέ" λέει ο σοφός λαός μας και εμείς σκοπεύουμε να τιμήσουμε αυτό το ρητό, με ευλάβεια. Με τις τόσες πολλές και σημαντικές κυκλοφορίες, υποχρεωτικά κάποιες παρουσιάσεις θα μένουν στο περιθώριο ή θα καθυστερούν. Η αλήθεια είναι ότι το Amnesia: A Machine For Pigs ήταν μία σημαντική κυκλοφορία, τουλάχιστον για την indie σκηνή.

Δυστυχώς, όμως, απεδείχθη "λίγη" και σε ένα μεγάλο βαθμό απογοήτευσε τους λάτρεις της Frictional Games και του πρώτου, εξαιρετικού Amnesia. Πριν όμως αρχίσουμε να καταλογίζουμε ευθύνες, πρέπει να δώσουμε και τα απαραίτητα ελαφρυντικά.

Amnesia_Machine_for_Pigs_Screen.jpg

Το A Machine For Pigs δεν αναπτύχθηκε από τη σουηδική και ταλαντούχα Frictional Games, αλλά από τη βρετανική ομάδα ονόματι "The Chinese Room". Η τελευταία, με το A Machine For Pigs, κάνει ουσιαστικά το δεύτερο σημαντικό της βήμα στο χώρο, μιας και στο παρελθόν μας χάρισε το αριστουργηματικό Dear Esther, το διάσημο mod του Half-Life 2, που έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλές στα gaming πηγαδάκια και, μάλιστα, σημείωσε σχετικά υψηλές πωλήσεις στο Steam.

Ο ρόλος της Frictional Games στο δεύτερο Amnesia -εκτός από συμβουλευτικός- αφορούσε τη χρηματοδότηση, την προώθηση και τη δημοσίευση του τίτλου στα ψηφιακά ράφια. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως οι Σουηδοί έχουν πέσει με τα μούτρα στο Soma, το νεοανακοινωθέν sci-fi horror adventure, που θα κάνει την εμφάνισή του το 2014 σε PC και PS4. Έχοντας όλα αυτά κατά νου, πάμε να δούμε τι έχει να δώσει στους PC gamers το A Machine For Pigs.

AAMFP_screenshot_12.jpg

Τα γεγονότα του τίτλου λαμβάνουν χώρα στο Λονδίνο του 1899 και περιγράφουν την ιστορία του Oswald Mandus, ενός βιομήχανου χασάπη, ο οποίος επιστρέφει από μία καταστροφική εκδρομή στο Μεξικό. Από εκεί κουβαλάει μία άσχημη αρρώστια, που θα τον ρίξει με πολύ υψηλό πυρετό στο κρεβάτι για αρκετούς μήνες.

Όταν η αρρώστια αρχίζει και υποχωρεί, θα ξυπνήσει υπό τους ανατριχιαστικούς ήχους μιας μηχανής. Αμέσως, θα συνειδητοποιήσει ότι τα δίδυμα παιδιά του, Edwin και Enoch, αγνοούνται, οπότε ξεκινάει το ταξίδι του για να τα βρει. Πολύ γρήγορα, ένας μυστηριώδης άντρας, που αυτοαποκαλείται "the Engineer", θα τον ενημερώσει μέσω του τηλεφώνου πως τα παιδιά του βρίσκονται στα έγκατα της γης και πως η μηχανή έχει υποστεί σαμποτάζ από κάποιον. Ο Mandus όμως, ενώ θα έπρεπε, δε έχει στη μνήμη του καμία μηχανή.

amnesiaaamfp2.jpg

Καθ' όλη τη διάρκεια της 6ωρης περιπέτειας, ο Mandus βρίσκει ηχητικά και γραπτά ντοκουμέντα, στα οποία περιγράφονται και αποκαλύπτονται σημαντικά στοιχεία, τόσο για τη μυστηριώδη μηχανή, όσο για τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί τους μήνες που αυτός ήταν αναίσθητος στο κρεβάτι. Πολλά από τα σκηνικά που θα δει ο παίκτης, διαδραματίζονται στο παρελθόν -flashbacks- ενώ πολλά είναι σκευάσματα της φαντασίας του Mandus.

Το σενάριο σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό, αλλά απεναντίας, εμφανίζει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές. Η ιστορία χωλαίνει στην αφήγηση, η οποία είναι άγαρμπα δοσμένη, αργή και σε σημεία ακαταλαβίστικη. Αν και υπάρχουν ορισμένες καλογραμμένες σειρές διαλόγων, που συνοδεύονται από ποιοτικά voice overs, η εικόνα που αφήνεται είναι αυτή ενός καλού μεν, αλλά κουραστικού και χιλιοειπωμένου -ως προς τον τρόπο αφήγησης- σεναρίου.

{PAGE_BREAK}

Το μεγάλο πρόβλημα του Amnesia: A Machine For Pigs εντοπίζεται στο ρυθμό, ο οποίος κινείται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Σαφέστατα επηρεασμένη από το αποκλειστικά αφηγηματικό Dear Esther, η The Chinese Room επιδίωξε να κάνει το ίδιο και στο νέο Amnesia. Ο παίκτης, όμως, περιμένει και λίγη "δράση", λίγο τρόμο, λίγη εξέλιξη τέλος πάντων. Μάταια, γιατί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού κυλάει αδιάφορα, με τον Mandus να περιφέρεται σε διαδρόμους, να ανοίγει πόρτες, να κατεβαίνει σκαλιά και να λύνει, παιδικούς, γρίφους.

Και το πρώτο Amnesia κάπως έτσι εξελισσόταν, είχε όμως σασπένς, αγωνία, τρόμο και μυστήριο. Το A Machine For Pigs είναι "επίπεδο", αδιάφορο και μετά από ένα σημείο εξαιρετικά βαρετό. Ευτυχώς, προς το τέλος τα πράγματα αρχίζουν και ζεσταίνονται, οπότε ο παίκτης θα νιώσει, έστω και στο ελάχιστο, σημαντικός.

amnesiaAMFP1.jpg

Το gameplay, ως ένα first-person εξερεύνησης, δε διαφέρει και πολύ από αυτά που έχουμε γνωρίσει στα Penumbra και στο Amnesia: The Dark Descent. Στις λιγοστές φορές που θα ζητηθεί δράση από τον παίκτη, η μηχανή φυσικής θα είναι αυτή που θα πρέπει ενεργοποιηθεί, ώστε να πραγματοποιηθούν μερικά εύκολα και όχι και τόσο ευφάνταστα physics puzzles.

Φυσικά, μάχη δεν υπάρχει -κάτι που δε μας ενοχλεί καθόλου- ενώ ο όποιος τρόμος επιδιώκεται αφορά ορισμένες σκηνές καταδίωξης, που τις περισσότερες φορές θα πρέπει να συνδυαστούν με την εύρεση κρυψώνων. Ο μοναδικός σύμμαχος του Mandus είναι το φανάρι του, το οποίο αναβοσβήνει όταν "κάτι" βρίσκεται κοντά. Χωρίς να θέλουμε να σας το χαλάσουμε, οι σκηνές που αυτό το "κάτι" θα σας στοιχειώσει, είναι πραγματικά μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Η μηχανή γραφικών που χρησιμοποιήθηκε είναι η HPL Engine 2 που γνωρίσαμε στο πρώτο Amnesia. Τα γραφικά, αν και θεωρούμε πως είναι δευτερεύουσας σημασίας σε έναν τέτοιο τίτλο, δεν απογοητεύσουν και κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Το θετικό είναι ότι ο τίτλος έχει εξαιρετικό optimization, πράγμα που θα του επιτρέψει να "τρέξει" άριστα σε όλα τα PCs των τελευταίων 3 -ή και περισσοτέρων- χρόνων. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι η πολύ όμορφη μουσική επένδυση, που από το Dear Esther κιόλας, η The Chinese Room φάνηκε να κατέχει.

amnesia_a_mchaine_for_pgs.jpg

Δε διαγράφουμε τη The Chinese Room από τον gaming χάρτη. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Θεωρούμε πως έχει δυνατότητες, αλλά τη θέλουμε σε δικά της projects και όχι σε εργολαβίες. Γιατί το στυλ της, τουλάχιστον αυτό που αγαπήσαμε στο Dear Esther, είναι πολύ διαφορετικό από το ύφος των τίτλων της Frictional Games, που είναι γεμάτοι φρικιαστικό τρόμο.

Ο τίτλος δεν είναι κακός και σίγουρα έχει και τις καλές του στιγμές, οι οποίες όμως είναι πολύ λίγες. Όσοι ελπίζετε να ταρακουνηθείτε όπως στο πρώτο Amnesia, θα απογοητευτείτε οικτρά. Οι υπόλοιποι, σκεφτείτε το πριν επενδύσετε τα χρήματά σας.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Καλογραμμένο σενάριο, με ενδιαφέρουσες πτυχές
 • Καλή μουσική επένδυση

Αρνητικά

 • Σοβαρό πρόβλημα στο ρυθμό
 • Η αγωνία, ο τρόμος και το μυστήριο πάνε περίπατο
 • Η αφήγηση είναι βαρετή, "επίπεδη" και άγαρμπα δοσμένη

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (26 σχόλια)
 • OliThai OliThai 06 Νοεμβρίου 2013  | 14:38

  Σακη,μας εδωσες μια πρωτη γευση για το παιχνιδι!Η αληθεια ειναι οτι απογοητευτηκα...Περιμενα πολλα απο το συγκεκριμενο!

 • Mike-D Mike-D 05 Νοεμβρίου 2013  | 13:11

  Μπροστά στο Outlast τι να πει τώρα το Amnesia..

 • DeusXmachina DeusXmachina 04 Νοεμβρίου 2013  | 22:27

  @Dart2000
  Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν μου αρέσει:
  Γραφικά καλά δεν έχει.
  Ανύπαρκτο σενάριο.
  Αδιάφορο gameplay.
  Τρομακτικό δεν είναι εκτός κι αν θεωρείς τρομακτικό ένα σκοτεινό περιβάλλον όπου πετάγονται τερατάκια να σου κάνουν "ΜΠΟΥ".
  Φυσικά όλα αυτά είναι προσωπική μου άποψη και δεν λέω ότι αποτελούν γεγονός.

 • Dart2000 Dart2000 04 Νοεμβρίου 2013  | 22:18

  @DeusXmachina
  Προφανως θα το εχεις παιξει αλλα αλλο δεν το γουσταρω και αλλο "ειναι χαλια".Και γω μπορει να επαιξα half life 2 και να το σιχαθηκα αλλα δεν στηριζεται καπου.

 • Haks Haks 04 Νοεμβρίου 2013  | 21:47

  10 απο εμενα !!!! [οσω για το Η αφήγηση είναι βαρετή, "επίπεδη" και άγαρμπα δοσμένη δεν το σχολιαζω ;D] Χασαμε την ουσια του γκεημ στα τεχνικα χαρακτηριστικα του τεστ βιντεο [οποιος καταλαβου καταλαβου]

 • JohnTehGreek JohnTehGreek 04 Νοεμβρίου 2013  | 21:16

  σαν το ένα.....κανένα.

  Στο πρώτο έτρεμα μόνο και μόνο που άνοιγα το παιχνίδι.Στο 2ο ούτε τα τέρατα μου φαίνονται τρομαχτικά ούτε η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού,τίποτα απολύτως.

  Για horror εγώ θα παίξω το outlast (για εμένα το καλύτερο horror του 2013) για το ps4 όταν με το καλό βγει.Από εκεί και πέρα ολα τα άλλα horror games μου φαίνονται αδιάφορα.

 • cluber cluber 04 Νοεμβρίου 2013  | 20:02

  To παιχνιδι ηταν η απογοητευση της χρονιας. Δεν ειναι οτι το λες κακο (η ιστορια του ειναι πολυ εξυπνη) αλλα δεν ειναι amnesia. Ο τρομος και ολοι οι μηχανισμοι που αγαπησαμε στο dark descent, λαμπουν δια της απουσιας τους. Οσοι αγαπησατε το πρωτο amnesia, παρακαμπτεται το AMFG και τρεχετε σφαιρα για το outlast :)

 • DeusXmachina DeusXmachina 04 Νοεμβρίου 2013  | 19:45

  @Dart2000
  Το έχω παίξει και αυτή είναι η γνώμη μου.

 • Dart2000 Dart2000 04 Νοεμβρίου 2013  | 19:41

  H μεγαλυτερη απογοητευση για φετος.Κριμα.
  @DeusXmachina,το στηριζεις καπου αυτο η ετσι να εχουμε κατι να γραφουμε?

 • gamer223 gamer223 04 Νοεμβρίου 2013  | 18:28

  Review για το outlast θα δουμε??

 • DeusXmachina DeusXmachina 04 Νοεμβρίου 2013  | 17:59

  Τα ίδια χάλια με το πρώτο και αυτό. Σιγά την έκπληξη.

 • aragorn2 aragorn2 04 Νοεμβρίου 2013  | 17:53

  Το παιχνιδι δεν επρεπε να λεγεται Amnesia. Οταν το 1ο εχει δωσει μαθηματα τρομου και ερχεται αυτο το (κατα τα αλλα αξιολογο) παιχνιδι που δεν προσφερει τιποτα απο αυτα που αγαπησαμε στο πρωτο, δεν του αξιζει το ονομα. Δημιουργει και λανθασμενες εντυπωσεις. Αλλα περιμενεις και αλλα παιζεις στο τελος...

 • Tomasz Tomasz 04 Νοεμβρίου 2013  | 17:43

  Τοσο χαλια; Ελα ρε..

 • Gamer-cy Gamer-cy 04 Νοεμβρίου 2013  | 17:37

  Κρίμα μετριότητα, ωραίο review παρόλα αυτά

 • deathgr deathgr 04 Νοεμβρίου 2013  | 17:25

  Πωπω...με απογοήτευσες τώρα...και έχοντας ενθουσιαστεί με το πρώτο παιχνίδι το περίμενα πως και πως αυτό.

 • Captain_Zaraki Captain_Zaraki 04 Νοεμβρίου 2013  | 17:21

  Κριμα...ΤΟ 1ο δεν το εχω παιξει αλλα πρεπει να ηταν απιστευτο!

 • Sky333 Sky333 04 Νοεμβρίου 2013  | 16:20

  @Generalassault: Outlast με διαφορά. Αλλά το Amnesia 1 τα αφήνει πίσω κ τα 2 με τεράααστια διαφορά.
  @marzel, πέρα από σχεδόν παντελή απουσία φόβου/τρόμου, απουσιάζει και πάρα πολύ από το gameplay του πρώτου και κυριώς, των επιπτώσεων. Το να βλέπεις συνεχώς τα γουρούνια κ να ξέρεις πως στο 99% του τίτλου, ποτέ δεν κινδυνεύεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να πεθάνεις, εεεε όπως κ να το κάνουμε το κάνει σαν interactive story.

 • marzel23 marzel23 04 Νοεμβρίου 2013  | 16:12

  Διαφωνώ κάθετα με το review αν και φυσικά απόψεις είναι αυτέ. Το παιχνίδι έχει καταπληκτική ατμόσφαιρα, σενάριο και ήχο. Το μόνο αρνητικό για το οποίο παραπονιούνται πολλοί fans (αλλά δεν δικαιολογεί χαμηλά scores) είναι η απουσία φόβου, τουλάχιστον στα επίπεδα του πρώτου.

 • martian martian 04 Νοεμβρίου 2013  | 15:52

  Βασικα ενα ωραιο versus αυτον τον καιρο θα ηταν Machine For Pigs vs Outlast.

 • Generalassault Generalassault 04 Νοεμβρίου 2013  | 15:26

  σακη αν εχεις δοκιμασει outlast κάνε μια προτιμηση.

 • Jonny-S72 Jonny-S72 04 Νοεμβρίου 2013  | 13:53

  Απ'ότι φαίνεται απ'το review, παιχνίδι τα πάει καλά σε ατμόσφαιρα και παρουσίαση,αλλά όχι και τόσο καλά στον τρόμο και την αγωνία που είναι και το ζητούμενο σε παιχνίδια του είδους.Αυτό είναι το κακό με τις "εργολαβίες": Όταν αναλαμβάνει άλλο στούντιο ανάπτυξης ένα παιχνίδι μπορεί να έχει και διαφορετική άποψη γι'αυτό απ'ότι η αρχική ομάδα.Και αυτό τις περισσότερες φορές δεν δίνει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

  Ελπίζω το 3ο Amnesia (αν υπάρξει ποτέ) να επιστρέψει στα χέρια της Frictional Games.Δεν έχει νόημα να φτιάξεις ένα σίκουελ αν έχει μόνο το όνομα "Amnesia" και ο τρόμος "πάει περίπατο".

 • Stormbringer Stormbringer 04 Νοεμβρίου 2013  | 13:39

  Σύντομο αλλά συνάμα κατατοπιστικότατο review. Κρίμα μιας και φαίνονταν πολύ καλό το Machine. Eγώ απεναντίας περιμένω σαν τρελός το Soma ( που ανέφερε και ο Σάκης ) μιας και θα είναι η παρθενική μου ενασχόληση με παιχνίδι της ταλαντούχας αυτής εταιρίας.

 • Sky333 Sky333 04 Νοεμβρίου 2013  | 13:31

  Συμφωνώ απόλυτα με τον Σάκη. Το παιχνίδι είναι Amnesia στο όνομα και μόνο στο όνομα. Καμία σχέση με το απίστευτο πρώτο παιχνίδι.

 • NikeFerrari NikeFerrari 04 Νοεμβρίου 2013  | 12:51

  Ωραίο review.
  Μια ακόμη όχι τόσο επιτυχημένη εργολαβία. Ελπίζω για το καλό των fans, το 3ο αν υπάρξει, να το αναλάβει η FG.

 • imjp1982 imjp1982 04 Νοεμβρίου 2013  | 12:37

  Του βαζω 5 γιατι ειναι μετριοτατο παιχνιδι....Πραγματικα καμια σχεση με το 1ο......Σακη συμφωνω σε ολα οσα ειπες πραγματικα....Καλη εβδομαδα

  Αν μπορειτε καντε και review για ενα απο τα καλυτερα horror παιχνιδια το Outlast

 • Marduk Marduk 04 Νοεμβρίου 2013  | 12:17

  Συμφωνώ απόλυτα στο πεντάρι που έδωσες, καμία σχέση με το πρώτο, καμία σχέση με horror. Ας του αλλάζανε τίτλο τουλάχιστον...