Ταυτότητα

Cognition Episode 4: The Cain Killer

Cognition Episode 4: The Cain Killer

Edition: N/A Genre: Adventure Διάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Phoenix Online Studios Ημ. Έκδοσης: N/A
PEGI: N/A Εκδότης: Phoenix Online Studios Πλατφόρμες: PC


Ένα μέτριο τέλος για ένα εκπληκτικό παιχνίδι

Μετά το στραβοπάτημα του τελευταίου Deponia αλλά και την τραγωδία του The Raven, που ξεκίνησε στην κορυφή και κατρακύλησε στον πάτο, η ματιά με την οποία βλέπει κανείς ένα παιχνίδι που κυκλοφορεί σε επεισόδια, είναι πλέον αρκετά θολή και σκεπτική. Το Cognition, όπως θυμάστε, ξεκίνησε με εκπληκτικές προοπτικές, δυνατό σενάριο και υπέροχη ατμόσφαιρα. Όλα έδειχναν πως θα είχαμε ένα εκπληκτικό παιχνίδι στα χέρια μας.

Το δεύτερο επεισόδιό του συνέχισε την υψηλή ποιότητα του αρχικού και μάλιστα βελτιώθηκε στα σημεία και μας έκανε να πονάμε από αγωνία για τη συνέχειά του. Το 3ο, από την άλλη, ξαφνικά έδειξε σημάδια κόπωσης. Η διάρκεια και τα περιβάλλοντα είχαν λιγοστέψει κατά 1/3 και υπήρχαν σημάδια από μικρά bugs και έλλειψης polishing. Όμως, οι εκπληκτικές σεναριακές ανατροπές που το συνόδευσαν, μαζί με την υπέροχη ατμόσφαιρά του, αποτέλεσαν μια αξιόλογη προσθήκη για τη σειρά. Και με το δραματικό τέλος του, ο πήχης για το 4ο και τελευταίο επεισόδιο είχε ανέβει πάρα πολύ ψηλά.

 cognition-ep4-image-01.jpg

Και ξαφνικά, το παιχνίδι αποφασίζει να ξεχάσει όλο το σασπένς που έχτισε, να σε περάσει μέσα από ένα αχρείαστο flashback στο παρελθόν και μετά, απλά, να ακολουθήσει μια αργή ροή, που θα σε οδηγήσει σε ένα ξεκάθαρο -αν και αρκετά αναμενόμενο- τέλος. Είναι σαν ξαφνικά το βασικότερο στοιχείο που έκανε δυνατή αυτή τη σειρά να αποφάσισε να πάει διακοπές και το τέλος του παιχνιδιού έχει ελάχιστη σεναριακή εξέλιξη ή ρυθμό. Βασικά, το μεγάλο λάθος βρίσκεται στο γεγονός ότι το 3ο και 4ο επεισόδιο έπρεπε να είναι ενωμένα. Έτσι, θα είχαν και τη διάρκεια των πρώτων δύο (μιας και το 4ο διαρκεί οριακά πάνω από δύο ώρες), αλλά και θα προσέφεραν σωστό "value for money", με το 3ο να δίνει την ιστορία και το 4ο να σε βάζει υπό πίεση κάτω από ορισμένα πολύ δυνατά puzzles.

Εκεί είναι και το σημείο όπου το “The Cain Killer” πετυχαίνει και ξεπερνάει τους προκατόχους του. Αν και η ροή της ιστορίας είναι σχεδόν εξαφανισμένη, το παιχνίδι στην ουσία πηδάει από γρίφο σε γρίφο με ορισμένα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Περιέχει με διαφορά τα πιο έξυπνα puzzles της σειράς (αν και δεν είναι όλα τέτοιας ποιότητας) και ειδικά το τελευταίο μεγάλο puzzle αποτελεί ένα από τα εξυπνότερα που έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια.

cognition-ep4-image-02.jpg 

Όσον αφορά το υπόλοιπο gameplay του Cognition, πέρα από τις διάφορες ψυχικές δυνάμεις των χαρακτήρων σας, εισάγεται για πρώτη φορά ένα σύστημα διαλόγων τύπου Mass Effect. Όταν μιλάτε με ορισμένους χαρακτήρες, ανάλογα με το τι θα πείτε, ανεβαίνει ή κατεβαίνει η εμπιστοσύνη τους απέναντί σας. Ανάλογα με το επίπεδο σχέσης σας, λοιπόν, οι χαρακτήρες αυτοί μπορεί να σας βοηθήσουν ή να σας παρατήσουν ή και να σωθούν ή να σκοτωθούν σε κάποιο σημείο της ιστορίας, προσθέτοντας ένα ενδιαφέρον στοιχείο στο gameplay. Είναι κρίμα που προστέθηκε τόσο αργά στο παιχνίδι και είναι φανερό πως μπήκε μάλλον την τελευταία στιγμή, μιας και οι απαντήσεις ως προς το πώς να κερδίσεις τους χαρακτήρες είναι δραματικά οφθαλμοφανείς.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, αν έχετε δει τη σειρά ως τώρα δεν θα συναντήσετε εκπλήξεις. Έντονη, υποβλητική ατμόσφαιρα, υπέροχα σκοτεινή μουσική, εξαιρετικό voice acting για την Erica και όμορφο art direction είναι τα τυπικά θετικά του τίτλου, ενώ τα αρνητικά παραμένουν και αυτά τα ίδια. Μέτριο animation, ορισμένα μικρά bugs στα γραφικά, αδιάφορο ή και κακό voice acting στους δευτερεύοντες χαρακτήρες.

Εν κατακλείδι, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα μάλλον στενάχωρο τέλος για ένα εκπληκτικό παιχνίδι. Αν είχε κυκλοφορήσει μαζί με το 3ο επεισόδιο, θα ήμασταν ενθουσιασμένοι. Αλλά ως ξεχωριστό τμήμα ενός πολύ δυνατού παιχνιδιού, το “The Cain Killer” απλά χάνει το βασικότερο στοιχείο της σειράς: το τρομερά δυνατό σενάριό της.

Αποτελεί ένα, απλά, ικανοποιητικό τέλος για μια εκπληκτική σειρά και είναι κρίμα που δεν του δόθηκε αρκετή προσοχή ώστε να απογειώσει ολοκληρωτικά την εμπειρία. Όπως και να το δούμε, όμως, με το παιχνίδι να έχει πλέον ολοκληρωθεί, το Cognition: An Erica Reed Thriller αποτελεί έναν πολύτιμο λίθο, γεννημένο από άτομα που πραγματικά αγαπάνε τα adventures. Πρόκειται για μια σειρά που σίγουρα αξίζει να δει κανείς και θέλουμε να ελπίζουμε πως θα δούμε και νέα σεζόν, που θα συνεχίσει τις περιπέτειες της δυναμικής Erica.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

 • Ορισμένα εκπληκτικά puzzles
 • Το voice acting των δύο κεντρικών χαρακτήρων είναι οσκαρικό
 • Ένα τέλος που απαντά σε όλα τα ερωτήματα…

Αρνητικά

 • …αλλά είναι πλήρως αναμενόμενο
 • Χάνει όλο το ρυθμό και το σασπένς του προηγούμενου επεισοδίου
 • Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες και το animation παραμένουν μέτριας ποιότητας

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (6 σχόλια)
 • Sky333 Sky333 06 Νοεμβρίου 2013  | 20:34

  @Nike, μιλούσαμε για το The Raven. Το Cognition είναι πάρα πολύ καλό στο σύνολο, απλά το 4ο τμήμα έπρεπε να είναι ενωμένο με το 3ο για να είναι σωστοί. Ως επεισόδιο είναι που τα έκαναν σαλάτα, σαν σύνολο είναι πολύ καλή δουλειά.

 • Gamer-cy Gamer-cy 06 Νοεμβρίου 2013  | 17:39

  Μου άρεσε το επεισόδιο το έπαιξα στο ipad ,σκέφτομαι για τα αλλα τωρα

 • NikeFerrari NikeFerrari 06 Νοεμβρίου 2013  | 17:33

  Έχω το πρώτο επεισόδιο στο iPad αλλά δεν έτυχε να το παίξω ακόμη. Κρίμα που κάθε επόμενο είναι και χειρότερο.

 • Sky333 Sky333 05 Νοεμβρίου 2013  | 22:40

  To πρώτο πολύ καλό, το δέυτερο κ τρίτο μέτρια προς κακά.

 • imjp1982 imjp1982 05 Νοεμβρίου 2013  | 20:52

  Ερωτηση οχι για το Cognition αλλα για το Raven...Τραγωδια του Raven?Επειδη ακομη δεν εχω παιξει κανενα,τι ακριβως εννοεις?Οτι το 1ο ειναι καλο επεισοδιο ενω το 2ο και 3ο χαλια?

 • A11 A11 05 Νοεμβρίου 2013  | 19:38

  Αφού ήταν τόσο καλά τα προηγούμενα επεισόδια, είναι πολύ κρίμα να χαλάσει το τέλος,