Ταυτότητα

WWE 2K14

WWE 2K14

Edition: N/A Genre: Wrestling Διάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: N/A Ημ. Έκδοσης: N/A
PEGI: N/A Εκδότης: N/A Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


"WWE '13 2K Sports Edition"

Για πρώτη φορά στην ιστορία του WWE franchise τόσο η εκδότρια όσο και η εταιρία ανάπτυξης αλλάζουν χέρια. Η THQ κατέρρευσε τον περασμένο Ιανουάριο, πουλώντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία της σε αντίπαλα στούντιο, με την 2Κ Sports να αρπάζει την ευκαιρία, εξαγοράζοντας το διάσημο wrestling franchise και αλλάζοντας το όνομα του σε “WWE 2K”. Μόνο συναισθήματα ελπίδας προσμένοντας ένα ποιοτικό παιχνίδι θα μπορούσαν να αισθάνονται οι φίλοι της σειράς, όταν η εταιρία που είναι υπεύθυνη για το κορυφαίο NBA 2K, έχει αναλάβει τις τύχες του επόμενου WWE τίτλου. Χωρίς τον πλήρη παραγκωνισμό της Yuke’s από την ανάπτυξη της σειράς και συνεργαζόμενη πλέον με τη Visual Concepts, η 2K υποσχόταν το καλύτερο WWE παιχνίδι μέχρι στιγμής, με καινούργια και πλούσια modes. Κι όμως, το WWE 2K14, πέρα από το αλλαγμένο όνομα, δεν ξεχωρίζει σε -σχεδόν- τίποτα από τον περσινό τίτλο που ανέπτυξε η Yuke’s.

30 Years of WrestleMania Mode… "Κάπου σε έχω ξαναδεί"

Ενώ πέρυσι στο story mode του WWE ’13 κάναμε μια ομολογουμένως αναλυτική και νοσταλγική αναδρομή στην Attitude Era, φέτος η 2K, ακολουθώντας μυστηριωδώς τα βήματα της Yuke’s, σκέφτηκε να ποντάρει για ακόμη μια φορά στο χαρτί «νοσταλγία» -που για κάποιον ανεξήγητο λόγο διατρέχει πάρα πολύ τους wrestling fans- και να μας ταξιδέψει στις προηγούμενες 29 WrestleMania’s με το “30 Years of WrestleMania” mode, εν όψει μάλιστα της τριακοστής επετείου του κορυφαίου wrestling γεγονότος της χρονιάς.

wwe-2k14-image-01-thumb.jpgΣαν δομή το 30 Years of WM είναι βασισμένο στο περσινό Attitude Era και χωρίζεται σε κεφάλαια ανάλογα με τις σημαντικές εποχές που βίωσε το sports entertainment από την τρέλα της Hulkamania, στη New Generation, ξανά στην Attitude Era, τη Ruthless Aggression και τελικά στην τρέχουσα Universe Era.

Όλο αυτό το ταξίδι των 30 χρόνων της WrestleMania ξεδιπλώνεται μέσω των πιο ιστορικών αναμετρήσεων που φιλοξενήθηκαν στη “Grandest Stage of’em all”. Πάντα, ένα όμορφο promo video προλογίζει την εκάστοτε αναμέτρηση, βάζοντάς μας στο κλίμα της εποχής.

wwe-2k14-image-02-thumb.jpgΚι όμως, αυτό το παραμύθι κάπου το έχουμε ξαναδεί… Το deja vu χτυπά και η μνήμη μας δεν χρειάζεται να δυσκολευτεί και να ανατρέξει πριν από τέσσερα χρόνια για να θυμηθεί πως και τότε αναπαριστούσαμε στιγμές της WrestleMania, μέσω του WWE: Legends of WrestleMania. Το μόνο που κάνει το 30 Years of WM για να ξεχωρίζει από το Legends of WM, είναι πως δεν παραμένει στις WM της δεκαετίας του 80’ και του 90’, αλλά παρουσιάζει με μαεστρικό τρόπο όλες τις υπόλοιπες.

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως κάθε σημαντική πτυχή ή εξέλιξη κάποιου αγώνα που περιλαμβάνει το campaign, αναπαρίσταται από scripted events, που ο παίκτης ενεργοποιεί εκτελώντας κάποιες προκαθορισμένες κινήσεις. Εδώ είναι που το εν λόγω mode ποντάρει τα πάντα, δηλαδή στον παράγοντα νοσταλγία, για να συγκινήσει τους… ευσυγκίνητους wrestling fans.

wwe-2k14-image-03-thumb.jpgΝαι, πέρα από κάποιες γερές δόσεις νοσταλγίας και ευχαρίστησης -που συμμετείχαμε για παράδειγμα στην 15η σερί νίκη του Taker στη WM23 ή στο ανεπανάληπτο Body Slam του Hogan στον Andre ή το πρώτο Ladder Match στη WM10 ή το κύκνειο άσμα του Ric Flair στη WM24, τα πάντα αποτελούν μια επανάληψη των όσων έχουμε δει σε ένα τίτλο του 2009 με μια ντουζίνα WMs παραπάνω. Τέλος, για τη φετινή χρονιά το roster είναι ακόμη μεγαλύτερο σε σχέση με πέρσι και αυτό χάρη στις διάφορες retro παραλλαγές των Superstars και τις προσθήκες από την εποχή του WWF.

The Streak mode: "Be Dead or be the Deadman”

Μια ενδιαφέρουσα υποκατηγορία του προαναφερθέντος νοσταλγικού mode αποτελεί το “The Streak mode”. Όπως προδίδει η ονομασία, στο The Streak έχουμε δυο επιλογές: να υπερασπιστούμε το θρυλικό, αήττητο σερί του Deadman, παλεύοντας διαδοχικά όσο το δυνατόν περισσότερους παλαιστές του roster ή να το σπάσουμε διαλέγοντας έναν οποιοδήποτε Superstar και να έρθουμε αντιμέτωποι σε No Holds Barred match με έναν αδίκως overpowered Undertaker.

wwe-2k14-image-04-thumb.jpgΤο Defend The Streak είναι διασκεδαστικό και δίνει μια σπάνια arcade αίσθηση συνολικά, καθώς όσους περισσότερους βγάλουμε από τη μέση, τόσους περισσότερους πόντους θα πάρουμε, σε συνάρτηση με το αν κάναμε εντυπωσιακές κινήσεις, ξεσηκώσαμε το κοινό ή αποκρούσαμε finishers. Αντίθετα, το Defeat The Streak απαιτεί -εκτός από το αλάνθαστο timing για τα reversals- και τύχη, μιας και ο Phenom αντέχει τα πάντα, ορθοποδεί ακόμα και αν σπάσουμε καρέκλες και τραπέζια πάνω του, και όσο εξελίσσεται η μάχη αποκρούει όλο και πιο πολύ τις πιο απλές κινήσεις μας με απανωτά Finishers.

Θα μπορέσετε να πάρετε ανάσα μόνο όταν η ΑΙ αποφασίσει να γίνει επαναλαμβανόμενη, κάτι που συμβαίνει συχνά, ενώ η νίκη θα έρθει όταν μάθετε το ρεπερτόριό του και το συγχρονίσετε απόλυτα με τα reversals σας. Δεν είναι τυχαίο που αν καταφέρετε να σηκωθείτε όντας καθηλωμένοι έπειτα από 5 finishers του Taker θα ανταμειφθείτε με 50G.

{PAGE_BREAK}

Gameplay - "Και εσένα σε έχω ξαναδεί κάπου…"

Καταρχάς θα πρέπει να επικροτήσουμε την 2K για την απόφασή της να κρατήσει το ίδιο control scheme με πέρυσι, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο ήδη υπάρχον. Αν για κάτι η 2K ήταν αποφασισμένη να δώσει φέτος, ήταν σίγουρα ένα πιο στιβαρό και ομαλό gameplay. Κάτι τέτοιο δεν θα λέγαμε ότι υλοποιήθηκε, μιας και παρατηρείται μια έντονη στασιμότητα, σε επίπεδο που θα έλεγε κανείς ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως αλλαγή. Τόσο τα animations όσο και η ροή του αγώνα έμειναν το ίδιο ομαλά και όμορφα με το WWE ’13, διατηρώντας την ευχάριστη στιβαρότητα που απέκτησε το gameplay με την έλευση της Predator Engine. Δεν είναι απαραίτητα κακό που τα animations έμειναν ίδια, γιατί σίγουρα δεν υπήρχαν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης λόγω των ορίων που θέτει πλέον η τρέχουσα γενιά κονσολών.

Αναρωτόμαστε, όμως, πώς γίνεται με την έλευση ενός φρέσκου team να γίνονται λάθη σε θεμελιώδη χαρακτηριστικά, με τα bugs να ταλανίζουν συχνά τη ροή του gameplay. Για παράδειγμα, αν και οι δυο παίκτες κάνουν κάποια clothesline ή running move ταυτόχρονα, θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσουν άτσαλα και με αστείο τρόπο στο έδαφος. Άλλες φορές μπορεί να μη γίνει register ούτε το reversal ή το ίδιο, ως δια μαγείας, να μετατρέπεται σε ένα αποτυχημένο finisher.

wwe-2k14-image-05-thumb.jpgΣε αυτό το σημείο μπαίνει και η απαράλλαχτη ΑΙ, που εμμένει στη τακτική των φθηνών reversals και των επαναλαμβανόμενων κινήσεων, ιδιαίτερα στο Hard και Legendary επίπεδο. Πλέον, έχουμε να κάνουμε με μια απαρχαιωμένη ΑΙ –αν αυτή η λέξη χαρακτηρίζει σωστά των έλεγχο των CPU παλαιστών στην περίπτωση του 2K14, που πολλές φορές αδρανεί και χρειάζεται να αναπτυχθεί εξ αρχής μια νέα. Πρέπει να αναφέρουμε πως και φέτος η creation σουίτα του WWE 2K14 είναι πληρέστατη, με αναρίθμητες επιλογές και βάθος.

Γραφικά και ήχος - "…Αλλά εσένα σε θυμάμαι καλύτερα από όλους!"

Τα γραφικά του WWE 2K14 θα σας θυμίσουν αυτόν το μαθητικό φίλο από το γυμνάσιο, που συναντάτε κάθε χρόνο στο σούπερ μαρκετ, χαίρεστε που αναπολείτε τις καλές στιγμές, αλλά επειδή οι ζωές σας έχουν προχωρήσει, σιχαθήκατε τη στιγμή που θυμηθήκατε τα παλιά. Πρόκειται για την ίδια μηχανή γραφικών που ξέρουμε από τo WWE ‘12, την Predator Engine, που δανείζεται τα ίδια textures από το 2007, μόνο που τώρα έχουν δεχθεί το κατάλληλο HD upscale.

wwe-2k14-image-06-thumb.jpgΣτάσιμος λοιπόν και ο τεχνικός τομέας. Το κακό τριτώνει όταν, ενώ έχουμε να κάνουμε με την ακριβώς ίδια μηχανή γραφικών, σε πολλές εναλλαγές τις κάμερας παρατηρείται μια έντονη πτώση των καρέ, κάτι που ποτέ δεν είχε ο τεχνικός τομέας των τίτλων της σειράς και φαίνεται να απέκτησε φέτος. Ηχητικά μόνο θα ακούσουμε –πέραν των νέων themes των Superstars- να έχουν ηχογραφηθεί καινούργιες φράσεις ξεχωριστά για κάθε σχολιαστή ανάλογα με τις φράσεις-σήμα κατατεθέν του.

“It’s the lag, JR!" – Online κομμάτι

Παρά τις πλούσιες επιλογές που έχει πλέον ο παίκτης στη διάθεσή του για τις online αναμετρήσεις, έχοντας τη δυνατότητα να ρυθμίσει την παραμικρή λεπτομέρεια όσον αφορά το match type και τους κανόνες, το online του WWE K14 πάσχει από συνεχή φαινόμενα lag και κάκιστου matchmaking. Από τα 10 ματς που θα επιχειρήσετε να παίξετε, μόνο τα 3 θα διεκπεραιωθούν και σε όλα θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα στο να απολαύσετε τις μάχες, διότι θα είστε ανήμποροι να αντικρούσετε οποιαδήποτε επίθεση του αντιπάλου, καθώς το reversal απαιτεί συγχρονισμό και αντανακλαστικά, κάτι που χάνεται αυτομάτως, με αποτέλεσμα να είστε στο έλεος του αντίπαλου. Καλύτερα να μην αναφέρουμε το χάος που επικρατεί σε tornado tag ή Royal Rumble matches.

Νέα κατεύθυνση επειγόντως – Επίλογος

Εν κατακλείδι, μπορούμε να περιγράψουμε το WWE 2K14 με πέντε λέξεις: "WWE ’13 2K Sports Edition". Καθόλου υπερβολική η εναλλακτική ονομασία, αν αναλογιστείτε ότι ολόκληρο το πακέτο -"παικτικά" και αισθητικά- μοιάζει με το περσινό παιχνίδι. Έχοντας διευρύνει πλασματικά το roster και προσθέσει ένα-δυο καινούργια modes, το WWE 2K14 δεν αποτελεί μια προσθήκη ενός ετήσιου franchise που αξίζει να αγοράσει κανείς για φέτος σε κανονική τιμή. Διότι, ακόμη και το ατού του WWE 2K14, το 30 Years of WM mode, είναι ουσιαστικά ένα ξαναζεσταμένο φαγητό, που φάγαμε υπό την ονομασία Legends of WrestleMania. Μένουν πλέον μόνο ερωτηματικά για το που θα πρέπει να κατευθυνθεί η σειρά στη νέα γενιά κόνσολών, που βρίσκεται προ των πυλών.

Κυριάκος Στεργιάδης

Θετικά

  • Το 30 Years of WrestleMania mode
  • Η arcade φύση του The Streak
  • Ο ίδιος, στιβαρός χειρισμός

Αρνητικά

  • Το WWE απέκτησε από το πουθενά framedrops
  • Το αίσθημα του déjà vu που αφήνει το 30 Years of WrestleMania
  • Πολλά bugs στα γραφικά και τη physics engine
  • Κακό matchmaking και έντονο φαινόμενο lag στα online modes

Βαθμολογία

Συμμετεχουν