Ταυτότητα

Teenage Mutant Ninja Turtles

Teenage Mutant Ninja Turtles

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: IGE
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Magic Pockets Ημ. Έκδοσης: 25/10/2013
PEGI: 7 Εκδότης: Activision Πλατφόρμες: Nintendo 3DS, Xbox 360, Wii


Δεν έχει πίτσα σήμερα

Τα γνωστά σε όλους μας Χελωνονιντζάκια ή, αλλιώς, "Teenage Mutant Ninja Turtles” έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του ’80, αρχικά υπό τη μορφή κόμικ, και έκτοτε γνώρισαν μεγάλη επιτυχία τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη οθόνη, με live action και CGI ταινίες καθώς και με κινούμενα σχέδια. Με την πάροδο των ετών η παρέα των Leonardo, Raphael, Donatello και Michelangelo άλλαξε ουκ ολίγες φορές το στυλ και το εικαστικό της, με την τελευταία μεταμόρφωση του TMNT franchise να είναι το ολοκληρωτικό reboot της τηλεοπτικής σειράς του Nickelodeon.

Πρόκειται για μια σαφώς πιο παιδική και ανάλαφρη προσέγγιση στις περιπέτειες των μεταλλαγμένων χελωνών, ενώ σε αυτή την «απλοποίηση» και στην προσπάθεια να γίνει πιο εύπεπτο από το νεαρό κοινό, τα ονόματα τους από Leonardo, Donatello, Raphael και Michelangelo βαφτίστηκαν ξανά σε Leo, Donne, Raph και Mikey.

TMNT-image-01.jpg

Αν εξαιρέσουμε κάποια arcade παιχνίδια, που είχαν ένα υποτυπώδες ενδιαφέρον, το franchise του Teenage Mutant Ninja Turtles δεν απόλαυσε ποτέ τις τύχες ενός καλού βιντεοπαιχνιδιού -ούτε η φιλόδοξη προσπάθεια του “TMNT: Out of the Shadows” δεν καρποφόρησε- και η περίπτωση της «Nickelodeon έκδοσης» δεν αποτελεί εξαίρεση. Παρόλο που ο γράφων δηλώνει φανατικός του ανανεωμένου TMNT του Nickelodeon και θα μπορούσε να προσπεράσει κάποια ατοπήματα του τίτλου, η προσπάθεια της Magic Pockets, που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του τίτλου, δεν καλύπτει σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε τα… βασικά.

Η δομή του παιχνιδιού, όσον αφορά την πλοκή, ακολουθεί την πρώτη σεζόν της επιτυχημένης σειρά του Nickelodeon και κορυφώνεται στην πρώτη συνάντηση των ninja turtles με τον αδίστακτο Shredder. Θετικό είναι το γεγονός ότι το campaign –αν θεωρείται campaign- ξεκινά σαν ένα επεισόδιο της σειράς, με το νέο intro και τραγούδι τίτλων, και με τους διαλόγους και τα voice overs να είναι πιστά στο σενάριο και την αλληλουχία της σειράς.

TMNT-image-02.jpg

Δεν λείπουν οι άκυρες ατάκες του Mikey, τα φλερτ του Donne με την April, τα αλληλοπειράγματα των αρχηγών Leonardo και Raphael και οι σοφές συμβουλές του δάσκαλου Splinter, που πάντα διακόπτουν τις πλάκες της τετράδας επαναφέροντάς τους στην πραγματικότητα. Όλα τα παραπάνω θα ήταν ενδιαφέροντα, αν παρουσιάζονταν μέσω στοιχειωδών cutscenes και όχι διαλόγους που θυμίζουν παιχνίδι παλαιότερων ετών. Γενικά, το TMNT δίνει την εντύπωση ότι έγινε remake από έναν τίτλο της δεκαετίας του ’90, έχοντας παλαιάς κοπής δομή, παρουσίαση και εξέλιξη.

Οι 15 συνολικά αποστολές του τίτλου μετά βίας εκτείνονται στις 4,5 ώρες, ενώ τα extra time attack και survival modes φαντάζουν πολύ λίγα για να προσδώσουν ένα ίχνος replayability. Περνώντας στον τεχνικό τομέα, εκεί έχουμε να κάνουμε με το μοναδικό πράγμα που μπορεί να φέρει επιπρόσθετη απογοήτευση. Είναι λογικό να μην περιμένουμε animations και υφές επιπέδου Pixar, όμως ακόμη και η cell shaded τεχνική που χρησιμοποιεί ο τίτλος για να ντύσει τον οπτικό τομέα, δεν υλοποιείται όπως θα έπρεπε, μολονότι σε σημεία αποδίδει μια “arcade” ομορφιά.

TMNT-image-03.jpg

Τα γραφικά θυμίζουν cel shaded απεικόνιση προηγούμενης γενιάς, καθώς είναι "ξεπλυμένα" και χωρίς ιδιαίτερη φαντασία. Σε αυτό τον τομέα δεν υπάρχουν απαιτήσεις, όμως ο ήχος, πέραν του αξέχαστου theme song, κινείται σε ιδιαίτερα βαρετά επίπεδα. Σε σημείο που θα λέγαμε ότι τα φτωχά ηχητικά εφέ μάχης φαντάζουν πιο ενδιαφέροντα.  Ήρθε η ώρα όμως να φτάσουμε στο πιο μελανό σημείο του παιχνιδιού της Magic Pocket, το gameplay. Για να σας προϊδεάσουμε, μπορούμε κάλλιστα να σας δώσουμε μια κατατοπιστικότατη περιγραφή του gameplay: «επαναλαμβανόμενο και ρηχό».

Δεν έχουμε την απαίτηση να υπάρχει combo list σε ένα τέτοιο παιχνίδι, όμως όταν οι επιθέσεις εκτελούνται μόνο με το πάτημα του πλήκτρου «Χ» και με προκαθορισμένη σειρά, τότε το button mashing -για να φέρουμε εις πέρας μια αποστολή- είναι αναπόφευκτο. Ούτε τα upgrades δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση, αφού μετά από 2-3 αναβαθμίσεις το ρεπερτόριο των animations αγγίζει «ταβάνι» και μετρούνται εύκολα στα δάχτυλα των χεριών.

Εξίσου, ρηχό είναι το όλο στήσιμο των μαχών, καθώς ούτε τα λιγοστά είδη εχθρών έχουν την ποικιλία να προσφέρουν κάτι το διαφορετικό. Άκρως βαρετό μπορεί να χαρακτηριστεί και το co-op των τεσσάρων παικτών, που ακολουθεί την ίδια τακτική με το "μοναχικό" παιχνίδι.

Συνοψίζοντας, το Teenage Mutant Ninja Turtles του Nickelodeon αποτελεί έναν τίτλο που φτιάχτηκε ξεκάθαρα στο πόδι, όντας της κατηγορίας των "TV tie-ins" με εμφανέστατη την έλλειψη χρόνου, φαντασίας και πόρων, στοιχεία που αντικατοπτρίζονται σε όλα τα σημεία του τίτλου. Φαίνεται πως τα Χελωνωνιντζάκια ξέμειναν από πίτσα…

Κυριάκος Στεργιάδης

Θετικά

  • Η σειρά του Nickelodeon είναι πολλά σκαλιά ανώτερη από το παιχνίδι. Συνεχίστε να την παρακολουθείτε…

Αρνητικά

  • Ως ένα ακόμη "movie tie-in" δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον
  • Ρηχό και επαναλαμβανόμενο gameplay
  • Πολύ μικρή διάρκεια…

Βαθμολογία

Συμμετεχουν