Ταυτότητα

ArmA Tactics

ArmA Tactics

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Bohemia Interactive Ημ. Έκδοσης: N/A
PEGI: 16 Εκδότης: Bohemia Interactive Πλατφόρμες: iOS, PC


Arma-geddon…

Μετά τις, ως επι το πλείστον, αποτυχημένες προσπάθειες να μεταφερθούν παιχνίδια κονσολών -όπως κυρίως FPS- σε φορητές συσκευές όπως κινητά και tablets με κάποιους συμβιβασμούς, οι εταιρίες δείχνουν να συμβιβάζονται με τις –τωρινές τουλάχιστον- δυνατότητες των μηχανημάτων αυτών. Η νέα μόδα, λοιπόν, είναι τίτλοι γνωστών franchises, που μεταφέρονται στις μικρές οθόνες, αλλάζοντας τη συνταγή ώστε να "πατούν" καλύτερα στις οθόνες αφής.

Καλύτερα παραδείγματα είναι οι πρόσφατες κυκλοφορίες των Call of Duty: Strike Team και Arma Tactics, τα οποία αποτελούν top-down strategy παιχνίδια, με περιορισμένο το στοιχείο της δράσης, και αυξημένο αυτό της στρατηγικής. Το Arma Tactics, με το οποίο ασχολούμαστε στο παρόν κείμενο, έχει τη διαφορά ότι πρόκειται για ένα Turn-based strategy τίτλο, ο οποίος -δυστυχώς- παρά τις δικαιολογημένες φιλοδοξίες, σκοντάφτει σε πολλά σημεία και δεν πετυχαίνει ποτέ τους στόχους του.

arma_tactics_image_01.jpg

Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε κάποια στιγμή η σειρά Arma να κάνει το άλμα στο συγκεκριμένο genre, αφού το βάθος στη λεπτομέρεια, τη στρατηγική και την αυθεντικότητα που τη διακατέχει μέχρι τώρα, αποτελούσε κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό υπόβαθρο. Δυστυχώς, όλα σχεδόν οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μια πρόχειρη και μάλλον… «δοκιμαστική» κυκλοφορία. Η ιστορία, κατ' αρχάς, δεν αξίζει αναφοράς, αφού είναι εντελώς τυπική και γεμάτη κλισέ, και αποτελεί μια απλή αφορμή για να δίνονται τα objectives κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Στην πλειοψηφία των αποστολών έχουμε τον έλεγχο τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι κυνηγούν τον τρομοκράτη Soltani στην προσπάθειά του –αν μη τι άλλο- να σκοτώσει αθώους, ρίχνοντας τις ευθύνες στις ΗΠΑ. Από την αρχή μέχρι το τέλος της μικρής και ρηχής ιστορίας θα επισκεφθούμε λίγα, generic περιβάλλοντα, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο στο σχεδιασμό τους, εκτός από την ποικιλομορφία η οποία δίνει την ευκαιρία να κινούμαστε, εναλλάσοντας κάλυψη σε διάφορα εμπόδια.

arma_tactics_image_02.jpg

Φυσικά,η κάμερα από την οποία παρακολουθούμε τη δράση είναι η κλασική top-down, και μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τη μάχη από ψηλά, βοηθώντας στο στρατηγικό σχεδιασμό. Ωστόσο, λόγω της δυσχρηστίας της, τόσο στους υπολογιστές όσο και στις φορητές συσκευές, παρουσιάζει προβλήματα σε σημεία, εξαιρετικά περιορισμένο οπτικό πεδίο και κάποιες φορές θα κάνουμε λανθασμένες κινήσεις εξ αιτίας της.

Οι οποίες λανθασμένες κινήσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες, καθώς το παιχνίδι -και κυρίως η A.I.- παρουσιάζουν μεγάλες αστάθειες. Χαρακτηριστικά, σε κάθε γύρο μας δίνονται 2 Action Points ανά χαρακτήρα, τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κινηθούμε στο χώρο, να πάρουμε κάλυψη, να πυροβολήσουμε ανάλογα με τα ποσοστά/ πιθανότητες ευστοχίας, να κάνουμε reload κλπ, ενώ μόλις τελειώσει η δική μας σειρά, είναι η σειρά των εχθρών να κάνουν τις κινήσεις τους.

arma_tactics_image_03.jpg

Στην ιδέα είναι καλό, και πράγματι σε ορισμένες στιγμές, και όταν το gameplay δουλεύει ικανοποιητικά, το Arma Tactics μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστικό. Ωστόσο, είναι οι λεπτομέρειες που αμαυρώνουν την εικόνα του, ακριβώς τη στιγμή που μας ανοίγει η όρεξη για έναν καλό strategy τίτλο.

Μπορεί να έχουμε χρησιμοποιήσει όλη τη μαεστρία μας στη στρατηγική και ασφαλή τοποθέτηση της ομάδας, να έχουμε πάρει πολύ καλή κάλυψη πίσω από τοίχο, αλλά οι εχθροί -ρίχνοντας από πολύ μακριά- να την… αγνοούν μαγικά και να μας κάνουν ζημιά, και την επόμενη στιγμή να είμαστε τρία βήματα μακριά και να μην μπορούν να μας πετύχουν, ενώ πολλές φορές κινούνται απερίσκεπτα στο χώρο και στέκονται χωρίς κάλυψη, εξαφανίζοντας κάθε υποψία πρόκλησης.

{PAGE_BREAK}

Παρομοίως, οι υποτιθέμενα άριστα εκπαιδευμένοι Αμερικανοί στρατιώτες μας, άλλοτε είναι δεινοί εκτελεστές, και άλλοτε αστοχούν απελπιστικά από μικρές αποστάσεις. Και είναι κρίμα, διότι συχνά η προσπάθεια που κάνουμε για έξυπνη και ασφαλή τοποθέτηση των στρατιωτών με βάση τη στρατηγική, εκμηδενίζεται από τα παράλογα σκαμπανεβάσματα της A.I., και συνήθως η τύχη καθορίζει την έκβαση των μαχών, ενώ ο παίκτης νιώθει σαν να ρίχνει ζάρια σε κάθε γύρο, ελπίζοντας να ευστοχήσει.

Στις λίγες στιγμές που όλα λειτουργούν όπως αρμόζει, όλα τα παραπάνω γίνονται πιο έντονα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν checkpoints ανά γύρο (turn), ενώ κάποιες αποστολές μπορεί να διαρκούν και μισή ώρα. Έτσι, το παραμικρό λάθος για το οποίο μπορεί να μη φταίει ο ίδιος ο παίκτης, μπορεί να οδηγήσει στο να χάσει ολοκληρωτικά την τελευταία μισή ώρα παιχνιδιού. Όσον αφορά τον οπτικοακουστικό τομέα, είναι φτωχός και δεν παρουσιάζει τίποτα το ιδιαίτερο, ενώ έχουμε πρόσθετα παράπονα από την έκδοση PC, η οποία προφανώς αποτελεί ένα φτωχότατο port από τις εκδόσεις για κινητά και tablets, σε σημείο που στην οθόνη φαίνονται κάποια κουμπιά αφής από τις υπόλοιπες εκδόσεις.

Το Arma Tactics είναι μια πραγματικά χαμένη ευκαιρία. Εκ φύσεως, μια strategy κυκλοφορία του franchise είναι αρκετά δελεαστική, αλλά η πρόχειρη εκτέλεση της Bohemia στην προκειμένη περίπτωση είναι απογοητευτική. Με σοβαρά τεχνικά και μη προβλήματα, σχεδιαστικά λάθη και στιγμές που ο εκνευρισμός χτυπάει κόκκινο, δεν είναι πολλοί αυτοί που θα καταφέρουν να υποστούν όλη αυτή την κούραση για να απολαύσουν εκείνες τις λίγες στιγμές που όλα δουλεύουν όπως θα έπρεπε.

Χρήστος Λιάπης

Θετικά

  • Στα λίγα σημεία που όλα δουλεύουν καλά, είναι διασκεδαστικό
  • Καλή ιδέα…

Αρνητικά

  • …Κακή εκτέλεση
  • Τρομερά ανισσόροπο gameplay
  • Φτωχότατος οπτικοακουστικός τομέας
  • Απογοητευτικό port στους υπολογιστές

Βαθμολογία

Χρήστος Λιάπης

Πραγματικό παιδί της γενιάς του '90, το όχι και τόσο μακρινό gaming ταξίδι του ξεκίνησε κάτι Χριστουγεννιάτικα πρωινά με γάλα κακάο και Crash Bandicoot στο PS One. Έκτοτε, συνεπής στις gaming "υποχρεώσεις" του πασχίζει να καλύψει το εύρος παλιών και νέων όχι μόνο παιχνιδιών, αλλά ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής και αναρωτιέται συνεχώς πως γίνεται να μην προλαβαίνει, ειδικά τώρα που είναι και φοιτητής. Μεταξύ άλλων, χόμπι του είναι ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Συμμετεχουν