Ταυτότητα

Gran Turismo 6

Gran Turismo 6

Edition: N/A Genre: Racing Διάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Polyphony Digital Ημ. Έκδοσης: 06/12/2013
PEGI: 3 Εκδότης: SCEE Πλατφόρμες: PlayStation 3


Ένα "day one complete" Gran Turismo


Τα συναισθήματα πριν αλλά και κατόπιν της παραλαβής του Gran Turismo 6, είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά της σειράς που για τον υπογράφων ήταν τόσο μπερδεμένα. Για πολλούς η έλευσή του ίσως και να είναι περιττή, ενώ δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα ισχυριστούν πως καλό θα ήταν το έκτο μέρος να ερχόταν απευθείας στο PlayStation 4. Σε μια περίοδο που η νέα γενιά hardware ιδρώνει ώστε να δικαιολογήσει και να πείσει για τον ερχομό της, η Polyphony Digital, σκεπτόμενη με βάση τη λογική, επιθυμεί να προσφέρει στους οπαδούς της μια νέα, εμπλουτισμένη πρόταση, όσο φυσικά αυτό είναι εφικτό μέσα στα στενά πλαίσια ενός racing τίτλου. Ακόμα και σήμερα, τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του Gran Turismo 5, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν τελικά ο τίτλος έφτασε στο σημείο ολοκλήρωσης που επιθυμούσε ο ίδιος ο Kazunori Yamauchi.

Βελτιώσεις στην πορεία έγιναν και μάλιστα πολλές, ορισμένες υποσχέσεις έμειναν… απλά υποσχέσεις και τελικά φτάνοντας στο σήμερα, στη δύση της τρέχουσας –ή προηγούμενης αν προτιμάτε- γενιάς hardware, το συμπέρασμα είναι για ακόμα μια φορά το ίδιο. Η σειρά στοχεύει να ικανοποιήσει την ήδη εκτεταμένη εγκατεστημένη βάση της, που με τη σειρά της θα συγχωρήσει τα όποια προβλήματα, αλλά από την άλλη δείχνει να αδυνατεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις ή ακόμα και να ρίξει μια κλεφτή ματιά στον ανταγωνισμό.

gran-turismo-6-image-01

Και κάπου εδώ είναι το σημείο που η σκέψη αρχίζει να μπερδεύεται, μιας και η Polyphony Digital ασπάζεται τις κριτικές και τις υποδείξεις, αλλά είναι απορίας άξιος ο τρόπος με τον οποίος τις φιλτράρει και τελικά επιλέγει ποιες θα κάνει πράξη. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος αυταπάτες, έπειτα από τόσα χρόνια η σειρά ακολουθεί τον δρόμο που αυτή επιθυμεί, με ό,τι καλό ή κακό αυτό συνεπάγεται, με αποφάσεις που άλλους θα τους βγάλουν από τα ρούχα τους και άλλους θα τους μαγέψουν.

Αυτοκίνητα, νούμερα και γκρίνια

Από την άλλη, όμως, και αφήνοντας στην άκρη την γκρίνια, τα πράγματα σχετικά με το νέο τέκνο του Kazunori Yamauchi είναι σχετικά απλά. Το Gran Turismo 6 αποτελεί την πληρέστερη racing δημιουργία που μπορεί να αποκτήσει κάποιος την τρέχουσα περίοδο, είτε αυτή προορίζεται για τη γενιά hardware, που σιγά σιγά αποχωρεί, είτε για την καινούργια που μόλις κατέφθασε είτε για οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα.

Αναμενόμενα, στα μάτια των απαιτητικών, ορισμένοι περιορισμοί και σφάλματα μοιάζουν ασυγχώρητα, αλλά όπως ακριβώς συνέβαινε και με τον προκάτοχό του, ποτέ άλλοτε οι παίκτες δεν είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μία τόσο ευρεία γκάμα αυτοκινήτων και να ξεναγηθούν σε πανέμορφες τοποθεσίες και προσεκτικά σχεδιασμένες αγωνιστικές διαδρομές. Από ένα kart μέχρι ένα ταπεινό sedan καθημερινής χρήσης, από ένα sport car μέχρι ένα εξωπραγματικό super car, από ένα αγωνιστικό όχημα μέχρι ένα εξωτικό πειραματικό πρωτότυπο, ο τίτλος παρέχει ουσιαστικά τα πάντα, ενώ οι πιο ρομαντικοί ας είναι έτοιμοι για ήρεμες βόλτες ακόμα και στο φεγγάρι.

Αλήθεια, τι περισσότερο να ζητήσει κανείς; Τα standard cars συνεχίζουν να προκαλούν με την παρουσία και  τον ξεπερασμένο σχεδιασμό τους, αλλά ακόμα και έτσι, αν κάποιος τα αφήσει στην άκρη, ο αριθμός των αντίστοιχων premium θα κάνει όλους τους υποψήφιους μνηστήρες να σκύψουν το κεφάλι από ντροπή.

gran-turismo-6-image-03

Το Gran Turismo 6 συνεχίζει να ενοχλεί σε τομείς που ποτέ δεν τα πήγαινε καλά και τελικά αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημά του. Όσοι κάνουν λόγο για ένα γενναιόδωρο update του Gran Turismo 5, καλά θα κάνουν να αφήσουν αμέσως το διάβασμα, γιατί πολύ απλά οι προκαταλήψεις αλλά και οι εμμονές δεν έχουν θέση στο σύγχρονο gaming, όπου ειδικά στην κατηγορία των racing τίτλων, είναι πλέον πασιφανές πως περιθώρια για άλματα, και μάλιστα επί της ουσίας, δεν υπάρχουν.

Ο νέος τίτλος της Polyphony Digital απαιτεί πολύ χρόνο και υπομονή ώστε να κριθεί σωστά, γιατί για ακόμα μια φορά το μουδιασμένο ξεκίνημά του, δεν συγκρίνεται με την απόλαυση και τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης που είναι σε θέση να προσφέρει έπειτα από 2-3 ημέρες ακατάπαυστου παιχνιδιού.

Μια όμορφη, σύγχρονη και πρακτική εικόνα


Tα πάντα ξεκινούν με μια πανέμορφη και σαφέστατα ιδιαίτερη εισαγωγική σκηνή, η οποία θα βάλει ήδη τους παίκτες σε σκέψεις πως ίσως τελικά να μην έχουν μπροστά τους ένα ακόμα απρόσωπο και ψυχρό racing game. Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη έρχεται από τον τρόπο με τον οποίο είναι σχεδιασμένο το κεντρικό μενού, όπου τα πάντα είναι χωρισμένα σε ενότητες. Η Polyphony έχει αφήσει πίσω της τις κουραστικές καρτέλες, ενώ είναι αλήθεια πως τα πάντα δείχνουν να φορτώνουν αρκετά γρηγορότερα. Ο παίκτης καλείται να κάνει μια δοκιμαστική βόλτα στο Brand Hatch, όπου με την καθοδήγηση του μηχανικού του θα ενημερωθεί για τις βασικές λειτουργίες αλλά και για τη διαμόρφωση των πλήκτρων. Τίποτα το ιδιαίτερο αλλά κάπως θα πρέπει να ξεκινήσει η αγωνιστική καριέρα του καθενός. Για ακόμα μια φορά τα διπλώματα επιστρέφουν, μόνο που πλέον δεν είναι τόσο βαρετά όσο στο παρελθόν.

gran-turismo-6-image-04

Καταρχάς, οι δοκιμασίες έιναι σαφέστατα λιγότερες, ενώ με τη σειρά τους τα διπλώματα έρχονται σε ενότητες μαζί με αγώνες. Ο χρήστης καλείται να μαζέψει αστέρια, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε ολοένα και περισσότερες δοκιμασίες, όπου η επιτυχής κατάληξη θα ξεκλειδώσει ακόμα περισσότερες, ενώ θα του παρέχει τη δυνατότητα να ανέβει επίπεδο, να δώσει εξετάσεις για ακόμα πιο εξειδικευμένο δίπλωμα και τελικά μετά από μέρες να αποκτήσει τη Super License. Τα ευχάριστα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Κάθε ενότητα του κυρίως career mode, σταδιακά θα προσφέρει ορισμένα mini games, γνωστά και ως café races, τα οποία δεν θα έχουν καθαρά αγωνιστικό χαρακτήρα. Αυτές οι δοκιμασίες αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα, κάτι πραγματικά φρέσκο για τη σειρά Gran Turismo, οι οποίες όμως διακρίνονται για την υψηλή τους πρόκληση αλλά και για τα credits που τόσο πλουσιοπάροχα –από ένα σημείο και έπειτα- μοιράζουν.

Συνεχίζοντας την περιπλάνηση στο κεντρικό μενού, η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον στην αρχή ο χρήστης θα πρέπει να δαπανήσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να κατανοήσει τη λογική της ομάδας ανάπτυξης. Ορισμένες ενότητες εμφανίζονται κλειδωμένες, απαιτώντας από τον παίκτη να φτάσει πρώτα σε ένα αγωνιστικό επίπεδο από άποψη εμπειρίας, ενώ στην πορεία θα εμφανιστούν ακόμα περισσότερες.

Goodwood Festival, GT Vision και βελτιώσεις

Όμως δύο είναι οι νέες ενότητες που πραγματικά θα κλέψουν την παράσταση, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες. Η μία από αυτές είναι το θρυλικό Goodwood Festival, το οποίο δεν διακρίνεται για την ένταση και τον ανταγωνισμό, όσο κυρίως για την παρέλαση αυτοκινήτων τόσο από το ένδοξο παρελθόν της αυτοκίνησης, όσο και από τις μεταγενέστερες εξωτικές δημιουργίες όλων των εταιριών ανά τον κόσμο. Στόχος εδώ είναι η γνωστή διαδρομή να καλυφθεί σε όσο το δυνατό μικρότερο χρόνο, αλλά η ουσία της συγκεκριμένης ενότητας δεν είναι ουσιαστικά αυτή.

Η δεύτερη και σαφέστατα περισσότερο υποσχόμενη προσθήκη, ακούει στο όνομα GT Vision. Στη συγκεκριμένη ενότητα λαμβάνουν μέρος περίπου 25 κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπου κατόπιν της αποκλειστικής συνεργασίας με την Polyphony Digital, θα εφοδιάσουν τον τίτλο με μοναδικά, πειραματικά οχήματα. Ουσιαστικά το Gran Turismo 6 αποτελεί το μέσο ώστε οι δημιουργικές ομάδες νεαρών σχεδιαστών της κάθε εταιρίας να παρουσιάσουν τα πλέον ριζοσπαστικά τους πλάνα, για το πώς φαντάζονται το μέλλον της αυτοκίνησης.

gran-turismo-6-image-05

Ήδη η Mercedes Benz έκανε την αρχή, παρουσιάζοντας το δικό της μυώδες πρωτότυπο, και κάνοντας την αναμονή για τη συνέχεια ακόμα εντονότερη. Ο κάθε κατασκευαστής θα έχει τη δική του καρτέλα, όπου πέρα από την παρουσίαση του πρωτοτύπου και την καταγραφή των τεχνικών –κατά προσέγγιση- χαρακτηριστικών, θα παρέχει το ανάλογο artwork αλλά και ένα video παρουσίασης. Όλα τα οχήματα της συγκεκριμένης ενότητας, ο παίκτης θα τα παραλαμβάνει δωρεάν, ενώ όπως προστάζει η λογική, δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε κανονικούς αγώνες, αλλά σε αυτόνομες αναμετρήσεις ενάντια στον χρόνο ή σε αντίστοιχες με την μορφή ενιαίου.

Συνεχίζοντας τη βόλτα στο κεντρικό μενού, η ματιά πέφτει στην ενότητα με τις βελτιώσεις. Και εδώ οι αλλαγές είναι αρκετές, προς τα καλύτερο φυσικά, όπου τα πάντα δείχνουν συμμαζεμένα και νοικοκυρεμένα. Πλέον, οι βελτιώσεις χωρίζονται σε μηχανικές και οπτικές. Στην πρώτη περίπτωση, το εκάστοτε όχημα μπορεί να μεταμορφωθεί από ένα ταπεινό αυτοκίνητο καθημερινής χρήσης σε μια απόλυτη αγωνιστική μηχανή, με τις τροποποιήσεις να ξεδιπλώνονται σε όλους τους τομείς που μπορεί να φανταστεί κανείς και επιτέλους και στα φρένα.

Το εντυπωσιακό όμως είναι η δυνατότητα που παρέχεται στον παίκτη να "παίξει" με τις ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την προφόρτιση των ελατηρίων, τις γωνίες κάμπερ και κάστερ και να δει τα πάντα στην πράξη όταν βρεθεί στην πίστα. Ένα όχημα πλήρως βελτιωμένο δεν έχει καμία σχέση με ένα αντίστοιχο που έχει ρυθμιστεί σωστά, και αυτός είναι ένας από τους τομείς που το Gran Turismo 6 εντυπωσιάζει. Από εκεί και έπειτα η προσθήκη αεροτομών, πλαϊνών αεροδυναμικών βοηθημάτων ή ακόμα και η αλλαγή των στάνταρ ζαντών, δίνουν έναν πιο προσωπικό τόνο στο κάθε όχημα, αν και επί της ουσίας η αεροδυναμική δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο.

Η προσθήκη μιας πίσω αεροτομής, θα βελτιώσει δραματικά τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο, ενώ είναι από τις λίγες φορές που η ροή αέρα από κάποιο προπορευόμενο όχημα δείχνει να έχει αποδοθεί σωστά και ρεαλιστικά σε έναν racing τίτλο. Λεπτομέρειες τις οποίες μόνο ας κάποιος αφιερώσει χρόνο θα είναι σε θέση να αντιληφθεί και να "ζήσει".

Premium vs Standard

Η μεγαλύτερη, όμως, ενότητα του Gran Turismo 6 είναι αυτή με τις αντιπροσωπείες, μια ενότητα που ο καθένας μπορεί να εισέλθει και να χαζεύει με τις ώρες. Πλέον, το νούμερο των διαθέσιμων οχημάτων έχει σκαρφαλώσει στα 1200, με την ομάδα ανάπτυξης να ισχυρίζεται πως οι νέες παρουσίες είναι 120 στον αριθμό. Πλέον, όλα τα αυτοκίνητα, premium και standard, βρίσκονται μαζί ανά κατασκευαστή, μια επιλογή που κατά την ταπεινή μας γνώμη αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Αναμφίβολα η εικόνα δείχνει να έχει μια συνοχή, μία πληρότητα, αλλά υπάρχει αναμφισβήτητα ένα μεγάλο χάσμα σε επίπεδο απεικόνισης.

gran-turismo-6-image-06

Τα standard cars συνεχίζουν να προκαλούν με το "θράσος" τους να βρίσκονται δίπλα στα καλογυαλισμένα και ιδιαιτέρως λεπτομερή premiums, και παρά τις υποσχέσεις της Polyphony Digital, ο σχεδιασμός τους ελάχιστα –για να μην πούμε καθόλου- διαφέρει από την εικόνα που είχαν στο Gran Turismo 5. Όταν τελικά βρεθούν στην πίστα, η εικόνα έιναι πραγματικά αποκαρδιωτική, με αποτέλεσμα -για μια ακόμα φορά- η ομάδα ανάπτυξης να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο για τις επιλογές της. Για τα σημερινά δεδομένα, είναι απλά απαράδεκτο οχήματα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο παρελθόν, να έχουν αποτυπωθεί σαν… κουτιά με ρόδες, την ώρα που νεότερα αυτοκίνητα -ιαπωνικής κυρίως προελεύσεως- αναπαράγονται ξανά και ξανά και ξανά με εξουθενωτικές λεπτομέρειες. Η εμφάνιση του θηριώδους Audi Quattro, τόσο στην εκδοχή του για το Group B, όσο και για την αντίστοιχη του Pikes Peak, είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει ρίγη συγκίνησης αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για το Peugeot 405, την Lancia Delta S4, την Alfa Romeo GTA και τόσα άλλα.

Επίσης τα υποτιθέμενα 120 νέα αυτοκίνητα δεν είναι όλα και τόσο νέα, γιατί μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται αυτά που είχαν διατεθεί με τη μορφή DLC στο GT5, καθώς και ορισμένα που είχαν την τύχη να αφήσουν πίσω τους τον standard σχεδιασμό και να αποκτήσουν μια πανέμορφη premium εικόνα, όπως για παράδειγμα η Bugatti Veyron. Περιθώρια για γκρίνια σαφέστατα και υπάρχουν, αλλά κοιτάζοντας τη συγκεκριμένη ενότητα στο σύνολό της, ακόμα και με τις γνωστές και ως ένα βαθμό κατακριτέες επιλογές της ομάδας ανάπτυξης, το μόνο βέβαιο είναι πως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των οχημάτων, το Gran Turismo 6 δεν έχει αντίπαλο.

Ορατές βελτιώσεις στο δρόμο

Όμως το Gran Turismo 6 είναι ένας τίτλος που στοχεύει στη διασκέδαση που προκύπτει μέσω της απαιτητικής και στο όριο οδήγησης, οπότε το ερώτημα που γεννάται είναι π;vς τα πηγαίνει στην άσφαλτο. Καταρχάς, από το πρώτο κιόλας λεπτό γίνεται σαφές πως η ομάδα ανάπτυξης έχει ιδρώσει ώστε να στριμώξει τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων σε μια δημιουργία, με την μηχανή γραφικών να ιδρώνει ώστε να στέκεται πάντοτε στο ύψος των περιστάσεων και την CPU να μάχεται να μεταφέρει τα πάντα σωστά στον δρόμο.

Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη έρχεται από την συμπεριφορά των οχημάτων και ειδικά των αναρτήσεων, όπου όλες οι ανωμαλίες φιλτράρονται και μεταφέρονται στα χέρια του χρήστη. Το βάρος των αυτοκινήτων είναι για ακόμα μια φορά το ιδανικό, οπότε με τις ανάλογες ρυθμίσεις, θα μπορέσει ο καθένας να φέρει τα πάντα στα μέτρα του. Τα βελτιωμένα physics κάνουν και αυτά τη δυναμική τους εμφάνιση και θα εκτιμήσει κάποιος την δουλειά που έχει γίνει μόνο αν κάνει χρήση ενός τιμονιού και μόνο αν επιχειρήσει απότομες εναλλαγές στην πορεία του.

gran-turismo-6-image-07

Τα ελαστικά θα μάχονται να συγκρατήσουν το αυτοκίνητο στην πορεία του, η υποστροφή θα κάνει συνεχώς την εμφάνισή της, ενώ για τους λάτρεις των drifts, τα πλήρως ρυθμιζόμενα διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης θα έιναι υπεύθυνα για ορισμένες από τις πλέον αξιομνημόνευτες "πιρουέτες" που μπορεί να εκτελέσει κάποιος στο εσωτερικό μίας στροφής. Απενεργοποιώντας τις διαθέσιμες βοήθειες, το βίαιο φρενάρισμα είναι μια τεχνική που απαιτεί προπόνηση μέχρι να την κάνει κάποιος κτήμα του, ενώ η κίνηση στο εσωτερικό μιας στροφής, η προσέγγιση του apex και η μετέπειτα επιτάχυνση, είναι μια διαδικασία που αν κάποιος επιθυμεί να κινηθεί στο όριο, σίγουρα θα δει την υπομονή του να αποζημιώνεται.

Φυσικά, οι παίκτες δεν θα βρίσκονται μόνοι τους στην πίστα, και έτσι όταν δεν θα έχουν για αντίπαλο τον χρόνο, θα μάχονται ενάντια στα οχήματα που ελέγχει η CPU. Αναμφίβολα έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες προς το καλύτερο, με τους αντίπαλους οδηγούς να είναι περισσότερο πιεστικοί, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που θα αλλάξουν την πορεία τους ώστε να δυσκολέψουν τη ζωή του παίκτη.

Από την άλλη, όμως, συχνά πυκνά θα δείχνουν να αγνοούν παντελώς την παρουσία του παίκτη, κινούμενοι ο ένας πίσω από τον άλλο, από την έναρξη μέχρι τη λήξη ενός αγώνα. Η αλήθεια έιναι πως η πρόοδος του career mode στο Gran Turismo 6 είναι περισσότερο ευέλικτη σε σχέση με το παρελθόν και είναι ίσως η πρώτη φορά που από νωρίς θα βρεθεί κάποιος στο τιμόνι ενός γρήγορου και ανταγωνιστικού αυτοκινήτου. Αγνοώντας παντελώς τα micotransations, οι υπομονετικοί αλλά και ικανοί παίκτες θα γεμίσουν το γκαράζ τους με αρκετά αυτοκίνητα, ενώ όπως συμβαίνει στη σειρά από τα πρώτα της κιόλας βήματα, όσα είναι περιττά, μπορούν να πουληθούν.

Αυτή η πρόοδος δείχνει να γίνεται ελαφρώς ταχύτερα σε σχέση με το Gran Turismo 5, αν και αυτό δεν συνεπάγεται πως τα credits θα έρχονται με τη μορφή χιονοστιβάδας. Ο τίτλος απαιτεί υπομονή και αρκετές ημέρες ενασχόλησης πριν αρχίσει να πατάει τέρμα το γκάζι. Οπότε, περιθώρια για γκρίνια σχετικά με τις πραγματικές συναλλαγές απλά δεν υπάρχουν, γιατί πολύ απλά αποτελούν μια εναλλακτική που δεν επηρεάζει την ομαλή ροή του τίτλου.

Τεχνικές και… αστρικές λεπτομέρειες

Πέρα όμως από τα οχήματα, έκπληξη προκαλούν και οι διαθέσιμες πίστες, οι οποίες πλέον φτάνουν τις 34 στον αριθμό. Με τις διάφορες εναλλακτικές μορφές τους, το νούμερο αγγίζει τις 100 και για ακόμα μια φορά εντυπωσιάζουν με τον τρόπο που είναι σχεδιασμένες. Οι παίκτες θα έρθουν αντιμέτωποι με ολοκληρωμένες κατασκευές τριών διαστάσεων, οι οποίες έιναι λουσμένες με πανέμορφα εφέ και με τη συνοδεία ενός ουρανού που θα μεταβάλλεται. Η Polyphony Digital ασχολήθηκε ακόμα και με τον αστρικό κύκλο και έτσι η νυχτερινή οδήγηση υπό το φως του φεγγαριού αλλά και των αστεριών είναι μια λεπτομέρεια που λίγοι θα προσέξουν αλλά αναμφίβολα θα εκτιμήσουν. Ορισμένες ασάφειες και θολούρες δυστυχώς κάνουν την εμφάνιση τους στο βάθος του ορίζοντα, αλλά ευτυχώς γίνονται ορατές μόνο κατά τη διάρκεια ενός replay.

gran-turismo-6-image-08

Και μιας και έγινε κουβέντα για τον τρόπο που είναι σχεδιασμένες οι διαδρομές, έχει έρθει μάλλον η ώρα να γίνει αναφορά και στον τεχνικό τομέα. Η ομάδα ανάπτυξης με τις κατάλληλες ρυθμίσεις φαίνεται να έχει ‘’ελαφρύνει’’ κάπως την μηχανή γραφικών της, αν και για ακόμα μια φορά τα loading times είναι υπερβολικά χρονοβόρα. Η εικόνα που έχουν τα αυτοκίνητα μέσα στο γκαράζ είναι απλά μεθυστική και ευτυχώς οι περικοπές που γίνονται όταν τελικά βρεθούν στην πίστα, είναι ανεπαίσθητες. Αυτό που εκπλήσσει έιναι η εμμονή στην λεπτομέρεια ακόμα και στο εσωτερικό τους, ενώ και η κίνηση του οδηγού εκθέτει πραγματικά παραπλήσιες ανταγωνιστικές δημιουργίες. Το Gran Turismo 6 δημιουργεί την αίσθηση πως χρησιμοποιεί μια παλέτα με πιο έντονα, πιο ζεστά χρώματα, συνθέτοντας ένα σύνολο που καταφέρνει να γίνει εύκολα πιστευτό.

Οι διαδρομές περιτριγυρίζονται από κόσμο, ενώ τα πλούσια εφέ κάνουν την διαφορά. Ειδικά οι ακτίνες του ηλίου που διαπερνούν τα φυλλοβόλα δέντρα στο Goodwood είναι μια εικόνα που μάλλον θα πρέπει να δει κάποιος ώστε να πειστεί πως τα όσα παρακολουθεί προέρχονται από ένα ξεπερασμένο hardware.

Οπτικά και ηχητικά στραβοπατήματα

Δυστυχώς, όμως, η Polyphony Digital φαίνεται να παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό και την δημιουργικότητα και μάλλον ξεπέρασε κατά πολύ τις δυνατότητες του PlayStation 3. Είναι αλήθεια πως το frame rate αδυνατεί να κινηθεί σε σταθερά επίπεδα και παρόλο που οι ταχύτητες είναι γενικά υψηλές, στο εσωτερικό μιας στροφής ή σε σημεία που πολλά οχήματα στριμώχνονται, η εικόνα θα στενοχωρήσει τους φίλους της σειράς. Επίσης το tearing σε περιπτώσεις είναι έντονο, ενώ και ορισμένες φωτοσκιάσεις δείχνουν επίπεδες και ψεύτικες.

Στην αντίπερα όχθη,οι παίκτες ας είναι προετοιμασμένοι για βελτιωμένα φώτα πορείας, τα οποία επιτέλους λειτουργούν σωστά, φωτίζοντας πραγματικά το δρόμο, ενώ και το εφέ της σκόνης έχει αποδοθεί αρκετά σωστά. Αναμενόμενα το damage model συνεχίζει να βρίσκεται σε εμβρυικό επίπεδο, αλλά όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, αυτές έιναι επιλογές τις οποίες οι φίλοι της Polyphony θα πρέπει να ασπαστούν.

Αν όμως υπάρχει ένας τομέας για τον οποίο ο τίτλος θα έπρεπε να ντρέπεται, αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν του ήχου. Προσπερνώντας τα μουσικά κομμάτια που είναι καθαρά θέμα γούστου αν θα αρέσουν ή όχι και αφήνοντας στην άκρη τα εφέ των ελαστικών και συγκρούσεων που είναι εντός κλίματος, ο ήχος τον κινητήρων είναι κάτι το πραγματικά… δύσπεπτο. Έπειτα από τόσα χρόνια, η ομάδα ανάπτυξης αδυνατεί να παρουσιάσει κάτι το αξιοπρεπές, ενώ ακόμα χειρότερα, όταν δύο οχήματα βρεθούν το ένα κοντά στο άλλο, ο ήχος αρχίζει να μπερδεύεται.

gran-turismo-6-image-10

Η ένταση, για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, έχει τα δικά της σκαμπανεβάσματα, ενώ ένας κινητήρας ακούγεται διαφορετικά από την εμπρός και διαφορετικά από την πίσω κάμερα. Προχωρώντας σε βελτιώσεις που αφορούν τελικά εξατμίσεων, ποδιές, καταλύτες, turbo, nitro και διάφορα άλλα τεχνικά θέματα, οι παίκτες με έκπληξη θα συνειδητοποιήσουν πως η χροιά δεν αλλάζει, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα περίμενε κανείς. Ακόμα χειρότερα, δημιουργείται η εντύπωση πως ο ήχος των κινητήρων έχει κατανεμηθεί ανά κατηγορίες, δηλαδή τα stock cars να ακούγονται όλα παραπλήσια, όπως περίπου το ίδιο συμβαίνει και με τα πρωτότυπα του Le Mans, με ελάχιστες φυσικά εξαιρέσεις.

Συμπεράσματα

Κοιτάζοντας το Gran Turismo 6 με καθαρή ματιά, είναι εμφανές πως σε σχέση με τον προκάτοχό του έγιναν σημαντικά άλματα προόδου. Πολλοί θα ισχυριστούν πως σήμερα παραλαμβάνουν ουσιαστικά το "πλήρες Gran Turismo 5" ή, πιο σωστά, όλα όσα είχε υποσχεθεί αρχικά ο Kazunori Yamauchi. Όμως κάπου εκεί θα έχουν χάσει μάλλον την ουσία. Ενότητες όπως ο track editor, η μεταφορά δεδομένων από συσκευές GPS και οι συγκρίσεις χρόνων με την πραγματικότητα, φέρνουν νέα δεδομένα στην κατηγορία.

Οι δικτυακές αναμετρήσεις πλέον έχουν λόγο ύπαρξης, γιατί πολύ απλά η εταιρία φαίνεται να ασχολήθηκε σοβαρά και δεν τις άφησε ημιτελείς, στοχεύοντας σε κάποιο μελλοντικό update. Ειδικά το multiplayer παρουσιάζεται πλούσιο, με τον παίκτη να μπορεί να εισέλθει σε κάποιο lobby, να αναζητήσει τους φίλους του, να αναμετρηθεί μαζί τους ή πιο απλά να παρακολουθήσει κάποιον αγώνα.

Το Gran Turismo 6 δείχνει πως η σειρά επιτέλους ωρίμασε. Η Polyphony Digital δεν δημιουργεί πλέον ψευδαισθήσεις, αλλά προσφέρει από την πρώτη ημέρα μια ολοκληρωμένη και χορταστική πρόταση. Σαφέστατα θα υπάρξουν προσθήκες, σίγουρα ο τίτλος δεν απευθύνεται σε όλους, περιθώρια για γκρίνια υπάρχουν και μάλιστα αρκετά, αλλά η ουσία δεν είναι αυτή. Η σειρά βρίσκεται εδώ, περισσότερο ώριμη και κατασταλαγμένη από ποτέ, θέτοντας τα δικά της όρια, στα οποία όμως μπορεί να ανταπεξέλθει

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Τεράστιος όγκος δεδομένων, καταμερισμένος σε ένα πανέμορφο μενού
 • Ο σχεδιασμός των αυτοκινήτων και των διαδρομών
 • Βελτιώσεις που κάνουν την αίσθηση οδήγησης ακόμα πιο ρεαλιστική
 • Οι ενότητες Goodwood Festival και GT Vision
 • Πλήρως εξελληνισμένο

Αρνητικά

 • Απαράδεκτος ήχος κινητήρων
 • Πτώσεις στο frame rate
 • Η… θρασύτατη παρουσία των standard cars

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (61 σχόλια)
 • LeoleoP LeoleoP 16 Ιανουαρίου 2014  | 02:20

  Sorry για τα ορθογραφικα απλα εγραφα γρηγορα.

 • LeoleoP LeoleoP 15 Ιανουαρίου 2014  | 12:15

  Η "κοροϊδία" για να μην το χαρακτηρησω αλλιως, με τα standard cars συνεχιζεται.... Αυτο συμαινει ολοκληρομενο day one παιχνιδι παιδια? Συγνωμη αν τα βλεπω τοσο διαφορετικα τα πραγματα. Θα προτειμουσα να ειχε συνολικα 200 αυτοκινητα το παιχνιδι και να ηταν ολα Premium παρα να προσπερναω αυτοκινητα που φαινονται κουτια με ροδες. Απαραδεχτη η polyphony 1200 cars σου λεει μετα..... Συνεχίζω με το Forza 4 που εχει μαζι με τα DLC περιπου 700 οχηματα ολα σε φουλ σχεδιασμο και με την original cockpit view. Ελπιζω μονο στο επομενο GT στο Playstation 4 να μη διανοηθουν να συνεχισουν αυτο το καραγκιοζιλικι πραγματικα. Ωραιο και κατατοπιστικο παντως το review.

  Anyway οταν πεσει στα 15-20 ευρω θα το παρω απλα για τη συλογη

 • Asansol21 Asansol21 07 Ιανουαρίου 2014  | 17:10

  Ωραιο review αν και δεν εχω ps3 θα φροντισω να το δοκιμασω. Εχω καιρο να οδηγησω νυχτα σε GT

 • Dark_Beast Dark_Beast 19 Δεκεμβρίου 2013  | 15:43

  Στα 15ευρώ θα το τσιμπήσω!!!!

 • NikeFerrari NikeFerrari 17 Δεκεμβρίου 2013  | 22:24

  Δεν βλέπω σε κανένα σχόλιο ή στο review να αναφέρεται κανείς για το απαράδεκτο του πράγματος που αφορά τα PPs = performance points ενώ αυτά κυβερνούν σημαντικά πράγματα.
  Είναι απαράδεκτο να μπορείς να προσθέσεις τόσα πράγματα που αλλάζουν τον συντελεστή βάρους/ιπποδύναμης και το PP να παραμένει ασάλευτο στον κόσμο του.
  Δεν γίνεται να παίρνω ένα αμάξι στους 400ΡΡs και να μπορώ να του βάλω τουλάχιστο το 70% των αναβαθμίσεων και το PP να παραμένει στο 400! lol Δεν γίνεται ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ παίζουν ρόλο.
  Δ Ε Ν γινεται να βάζω ολόκληρο Nitro και να έχω μεγάλο περιθώριο boost για προσπεράσματα σε έναν αγώνα αλλά να μην φαίνεται στα PPs! xaxaxaxa
  Να βάλουν κόντρα δύο PPs 400αρια αμάξια online και ξαφνικά ο ένας ενώ 400αρι, έχει και Nitro και άντε γειά εσύ με το 400αρι χωρίς. Και να ήταν μόνο το Nitro... A ρε PD...
  Τα λίγα που αλλάξεις και αλλάζει και το PP, στο γράφει πριν τα τοποθετήσεις οπότε ξέρεις πόσο θα πάει το PP.
  Υπάρχει και το ανάποδο τραγικό όμως!
  Αλλάζεις πάτωμα, δεν σου λέει τίποτα και πας στο γκαράζ σου και βλέπεις ότι άλλαξε το PP στο αμάξι σου. lol
  Απαράδεκτοι γιατί έχουν την εμπειρία των PPs απο το 5. Ελπίζω σε επόμενο update να τα διορθώσουν όλα αυτά.

 • sirlas sirlas 17 Δεκεμβρίου 2013  | 19:41

  Παιχνιδάρα απο τα λίγα. Θα τσιμπηθεί σύντομα..

 • stefanosn82 stefanosn82 17 Δεκεμβρίου 2013  | 10:20

  Πιστέυω οτι και αυτό το παιχνίδι δείχνει τα ορια του PS3 για αυτο παιδια σιγα σιγα παμε για PS4 :)

 • GR_Pantelis_GR GR_Pantelis_GR 16 Δεκεμβρίου 2013  | 16:07

  Παιχνίδαρος μοιάζει!

 • NikeFerrari NikeFerrari 16 Δεκεμβρίου 2013  | 01:17

  Το ξεκίνησα και γω. Έκανα το exploit με την Mercedes και είχα 400 εκ. σε 40 λεπτά. Πήρα ότι αμάξι ήθελα (200+), άφησα 20 εκ για αναβαθμίσεις και άσε τους να γυρεύονται για microtransactions. :) Τα standard αμάξια είναι βελτιωμένα αλλά παραμένουν απαράδεκτα και χαλούν το όλο όμορφο σύνολο. "Βλέπω" βελτιώσεις στην αίσθηση οδήγησης και στο σύνολο του το απολάμβάνω παρόλο τον απογοητευτικό σχετικά ήχο. Ωραία δομημένο το menu. Αρκετά ευκολότερο το χρυσό στα licences.

 • K850stratos K850stratos 16 Δεκεμβρίου 2013  | 00:30

  Φοβερό παιχνίδι,θα αγοραστεί στα 20 όταν και αν πάει :P

 • babinos1983 babinos1983 15 Δεκεμβρίου 2013  | 16:08

  πολυ ωραιο το review....λατρησ χρονια τησ σειρασ........αλλα οπωσ το ειπε ο αρ8ρογραφοσ........για μενα τωρα ειναι ενα πληρεσ GT5 !!!! :-D

 • Tomasz Tomasz 13 Δεκεμβρίου 2013  | 16:23

  +1 για συμφωνια με πορσε

 • jimmy_35 jimmy_35 13 Δεκεμβρίου 2013  | 16:12

  Βεβαια παιζω με την εσωτερικη καμερα αλλα μονο στα premium.
  Τωρα διαβαζα για προσπαθεια του Ιαπωνα να κανει συμφωνια με την porche.
  Τελος γιατι γινομαι κουραστικος ηθελα να πω και για το ερχομενο gps track editor προς τον φιλο συντακτη αν εχουμε κανενα νεοτερο και αν ξερει πως θα λειτουργει...θα μπορουμε πχ να φτιαξουμε την αναβαση Ριτσωνας για να παρω το κινητο και να τρεχω κατα Χαλκδα μερια χαχα.

 • Tomasz Tomasz 13 Δεκεμβρίου 2013  | 16:02

  Απ' εξω ειναι σχετικα οκ τα αυτοκινητα. Απο μεσα δεν υπαρχουν. Στην κυριολεξια! Εσυ δηλαδη δεν παιζεις με cockpit view? Γιατι εγω εχω ξεχασει ολες τις αλλες καμερες τοσο ωραιες που εχουν γινει οι εσωτερικες στο πιλοτηριο. Δηλαδη ουτε αυτο δεν καναν να φτιαξουν εστω ενα cockpit view που να ειναι απλα passable, να βλεπεται καπως..
  .
  Anyway και γω φιλικα το λεω (σορρυ αν ακουστηκα καπως στο πρωτο σχολιο), απλα το βρισκω αδικαιολογητο που οι Ιαπωνες εμμενουν σε αποδεδειγμενα λαθη τους παρελθοντος. Βεβαια και το φετινο forza λειψο ειναι με την εμμονη στα DLC και στο πολυ μικρο περιεχομενο (σε πιστες και αυτοκινητα).
  .
  Το μονο στο οποιο ελπιζω ειναι ενα GT με καααπως καλυτερο ηχο και χωρις στανταρ αυτοκινητα (η παρα πολυ βελτιωμενα σε επιπεδο να μην λογιουνται καν στανταρ πλεον) στο ps4 και συντομα :)

 • jimmy_35 jimmy_35 13 Δεκεμβρίου 2013  | 15:38

  Σου συνιστω να το παρεις και θα δεις οτι τα στανταρτ ειναι πολυ βελτιωμενα.Αλλωστε τα premium ειναι τοσα πολλα που σε καλυπτουν με το παραπανω.Το χειροτερο ειναι η παρουσια παλι 20 διαφορετικων s2000,rx7,mx5 skyline κλπ.
  Να σκεφτεις οτι επειδη παιζω περισσοτερο σε drift rooms με φιλους εχθες ειμασταν 14 ατομα και οι 10 παιζαμε με στανταρτ M3,200SX,SILVIA κα.
  Οταν βλεπεις τον αλλον απο πισω πιστεψε με η διαφορα ειναι αμελητεα.
  Αλλωστε λογω hardware θα ηταν απιστευτο να ειχε 1200 αυτοκινητα που δεν ειναι με τετοιες λεπτομερειες.
  Ποτε δεν ειπα οτι και εμενα μου αρεσει αλλα δεν το θεωρω κοροιδια να εχεις και την επιλογη αυτη.
  Φιλικα ολα αυτα και τα λεω σαν λατρης των racing games απο εποχες vroom και test drive στην amiga ως τωρα πιστεψε με εχω τα παντα.

 • Tomasz Tomasz 13 Δεκεμβρίου 2013  | 14:26

  @Jimmy οχι αλλα πρεπει να το εχω παρει για να ξερω περι τινος προκειται; Ειχα το GT5, ευτυχως το πηρα οταν ειχε βγει το specc 2 και η εμπειρια μου ηταν καλη. Για να σου φυγει η απορια αν τυχον την εχεις, οχι δεν προτιμω το forza, το βρισκω πιο casual απο το GT το οποιο ειναι περισσοτερο στα μετρα μου. Τσαντιζομαι με την polyphony ως fan του GT και οχι ως hater η fan αλλου παιχνιδιου. Και ειναι λογικο γιατι οτι με εκανε να ξενερωσω με το GT5 υπαρχει και στο GT6. Και στο ξαναλεω ασ' τον ηχο, δεν με νοιαζει, αλλα το αλλο που συζηταμε ειναι αλητεια..

 • cyprus wolf cyprus wolf 13 Δεκεμβρίου 2013  | 13:52

  forza......

 • SoNyFaNbOy SoNyFaNbOy 13 Δεκεμβρίου 2013  | 12:12

  Εγώ πάλι πρίν μια ευβδομάδα πήρα το 5 και δεν νόμιζω να το πάρω αυτό μάλον θα πέριμενω να το δόσει το ps plus γιατί μόλις άρχισα να καίγομαι στο 5 στο 6 θα πάο?

 • tsaki256 tsaki256 13 Δεκεμβρίου 2013  | 11:21

  Φιλε μου Νικο απαντησε ο Jimis απο επανω

 • JIMIS_F1 JIMIS_F1 13 Δεκεμβρίου 2013  | 11:07

  @nikos1608...το ότι το GT6 είναι μια γενιά πίσω από το Forza 5 δεν σημαίνει και ότι θα είναι στάνταρ χειρότερο...είναι σαν να μου λες από τώρα ότι το Watch Dogs θα είναι καλύτερο από το GTA V επειδή είναι μια γενιά μπροστά , παίζουν κι άλλα ρόλο εκτός από τα γραφικά ειδικά σε racing games όπως πχ. ο χειρισμός που είναι από τα κυριότερα...

 • jimmy_35 jimmy_35 13 Δεκεμβρίου 2013  | 04:47

  Tomasz το εχεις παρει το παιχνιδι?

 • Tomasz Tomasz 13 Δεκεμβρίου 2013  | 04:13

  Jimmy που να δεις εμεις πως εχουμε κουραστει με την καραμελα των standard cars. ΔΙαφορετικα απο οτι το εννοεις εσυ ομως. Μια γενια με gt γεματα με χιλιαδες αυτοκινητα το 70+ τοις εκατο των οποιων ειναι δευτερης κατηγοριας. Και κουραστηκες εσυ που παραπονιομαστε; Ε οχι δα...
  .
  Τον ηχο δεν τον θιγω. Απλα δεν εκατσε καλα, καναν μετρια δουλεια εκει. Τα standard cars ομως ειναι θρασος, βαρεμαρα εκ μερους του στουντιο και μια τακτικη ανεκδιηγητη μονο και μονο για να πλασαρει οτι "hey panos exw 1000+ aytokinhta eimai gamatos"
  .
  Πραγματικα καταλαβαινω (οριακα) καποιος να μην εχει και τοοοοσο προβλημα, αλλα οχι και καποις να εκνευριζεται επειδη κραζουμε αυτο που οφειλεται να κραχτει. Τωρα αν καποιοι δεχεστε τα παντα (γενικα μιλωντας οχι μονο για GT) τι να πω.
  .
  Για καποιους υπαρχουν και εναλλακτικες.

 • Sony man ps Sony man ps 13 Δεκεμβρίου 2013  | 01:16

  Μπραβο πολυ καλο review...Το θελω παρα πολυ! μετα απο οσα διαβασα το θελω ακομα περισσοτερο!

 • karalazos karalazos 13 Δεκεμβρίου 2013  | 01:09

  Πολύ ωραίο το review αλλα θα διαφωνήσω ως προς τα physics. Αγαπητέ συντάκτη το GT πρέπει να αφαιρέσει πλέον to the real driving simulator. Δεν επιτρέπετε σε driving sim να φρενάρεις χωρις ABS με μπλοκαρισμενους τροχους και το αμαξι να ακινητοποιειται στην ίδια αποστση με ABS. Είναι απαράδεκτο να κάνεις drafting και σε ανηφόρα ακόμη να κερδίζεις 20 - 30 χιλιόμετρα σε τελική. Για να δείξουν την λειτουργία των αναρτήσεων τα αυτοκίνητα έχουν αρκετή κλίση στις στοφές. Ακόμη και σταματημένα γυρίζοντας το τιμόνι εμφανίζεται έντονη κλίση στο αμάξωμα. Κρίμα το GT το έχουν μετατρέψει σε μια 'εκθεση αυτοκινητου

 • XXX XXX 13 Δεκεμβρίου 2013  | 00:40

  9? για κανένα λόγο όμως ενα 7 είναι οκ

 • kairisg kairisg 13 Δεκεμβρίου 2013  | 00:05

  Ωραιο το review του Γιώργου , ο πλέον εμπειρος στα racing driving games διαβάζονται τα review του πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το τσίμπησα αλλα δεν εχω προλάβει να ασχοληθώ .

 • O_Peltes O_Peltes 12 Δεκεμβρίου 2013  | 23:57

  Παρακολουθωντασ την εξελιξη το παιχνιδιου και συγκεκριμενα τα λεγομενα του Yamauchi για το τι συνεβει πραγματικα με το GT5 και την φιλοσοφια του στο GT6 μου προκαλειται η απορια πωσ ενω μιλαμε για ενα νεο παιχνιδι απο τον πυρηνα,να φαινεται σαν το 5 με αλλο περιτυλιγμα...Ενω ενθουσιαζομαι με το γεγονοσ του νεου τιτλου λυπαμε γιατι βλεπω οτι η οποια βελτιωση ειναι τσαπατσουλικη και στραμμενη σε λαθοσ τομεισ...Ενα πολυ καλο παιχνιδι που θα μπορουσε ομωσ να ειναι πραγματικα αριστο...Πολυ καλο review!!!

 • Kostadis Kostadis 12 Δεκεμβρίου 2013  | 23:07

  Suxgaritiria gia to review!! mia erwthsw twra,ksereis kaneis an uparxei demo gia to GT6 sto PSN??an kserei kapoios as apanthsh parakalw..

 • Stormbringer Stormbringer 12 Δεκεμβρίου 2013  | 21:10

  Τρομερό και περιεκτικότατο το review τοτ Γιώργου. Όσο για τα microtransactions, εφόσον λέει ότι δεν αποτελούν τροχοπέδη στο ομαλό prgression και εξέλιξη του παιχνιδιού, τον εμπιστεύομαι.
  Σίγουρη αγορά αλλά λίγο αργότερα μιας και το PS3 παρέδωσε πνεύμα για τρίτη φορά.....( εδώ ένα PS4 backwards compatability θα ήταν σωτήριο! ).
  @ drifter X : Μάνο, ά γεια σου! Τα endurances είναι πραγματικά το ψωμοτύρι των racing games! Τι μου θύμησες τώρα.....

 • AnthonyMc AnthonyMc 12 Δεκεμβρίου 2013  | 21:04

  Ωραίο review Γιώργο, το μόνο που με χαλάει εμένα προσωπικά είναι οι ήχοι ηλεκτρικής σκούπας στους κινητήρες, δεν με ενοχλεί καθόλου το πόσο βαρετές είναι οι μικρές κατηγορίες μέχρι να πας στις επόμενες...
  Σε τι τιμονιέρα το δοκίμασες;
  Επίσης στο τίτλο ορατές βελτιώσεις στο δρόμο, 5η σειρά, υπάρχει ένα τυπογραφικό :-P