Ταυτότητα

Super Mario 3D World

Super Mario 3D World

Edition: N/A Genre: Platformer Διάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Nintendo EAD Tokyo Ημ. Έκδοσης: 29/11/2013
PEGI: 3 Εκδότης: Nintendo Πλατφόρμες: Wii U


Ένας ακόμα σπουδαίος τίτλος της σειράς Mario


Όχι, κύριοι! Όταν ένα παιχνίδι, μετά από 20 και πλέον χρόνια, καταφέρνει να είναι διασκεδαστικό και απολαυστικό, δε λέγεται "ανακύκλωση", αλλά είδος προς επιστημονική μελέτη. Και ξεκινάμε έτσι επιθετικά το συγκεκριμένο κείμενο, γιατί η αλήθεια είναι ότι τελευταίως το μέσο -και κυρίως το κοινό του- έχει αρχίσει και παρεκτρέπεται. Δεν έχουμε να κάνουμε με περίπτωση "η ομάδα που κερδίζει, δεν πρέπει να αλλάζει". Απεναντίας, χωρίς να γίνεται άμεσα αντιληπτό, τα Mario έχουν αλλάξει πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί η συνταγή να παραμένει η ίδια, αλλά η απόλαυση είναι τέτοια, που πραγματικά κανείς δε νοιάζεται αν αυτό το νόστιμο φαγητό το έχουμε φάει και στο παρελθόν. Αφού είναι νόστιμο, γιατί να μην το ξαναφάμε βρε παιδιά; Οι "γκρινιάρηδες" προτιμούν να τρώνε διαφορετικά, αλλά όχι τόσο νόστιμα φαγητά; Εμείς πάντως, είμαστε καλοφαγάδες!

super-mario-3d-world-3

Πατώντας πάνω στο σκελετό του Super Mario 3D Land (3DS), το 3D World έρχεται για να αποδείξει ότι η Nintendo, παρά τον αποπροσανατολισμό της -τουλάχιστον εμπορικά- συνεχίζει να έχει στα ντουλάπια της σφραγισμένη τη μαγική χρυσόσκονη. Γιατί το 3D World ίσως να είναι ένα από τα καλύτερα Mario όλων των εποχών και αυτό είναι "άκρως ανησυχητικό" (ελπίζουμε να πιάνετε την ειρωνεία στο τελευταίο και να μη μας παρεξηγήσετε). Ακόμη μία φορά ο Bowser και οι λοιποί σατανικοί ακόλουθοί του, προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι πολύ κακοί για να πεθάνουν. Έτσι, κλέβει τις έξι νεράιδες από το Βασίλειο του Μανιταριού και τις φυλακίζει στα ισάριθμα κάστρα, που φυλάσσονται από κακούληδες χαρακτήρες, όχι όμως και τόσο τρομακτικούς. Μάλιστα, είναι τόσο κακός, που ούτε τρύπα για να αναπνέουν δεν άνοιξε στα γυάλινα βάζα που της εγκλώβισε. Τς τς τς...

super-mario-3d-world-4

Η αλήθεια είναι ότι το σενάριο είναι η αφορμή για να ξεκινήσει το όμορφο ταξίδι του παίκτη στον πλούσιο κόσμο του 3D World. Το παιχνίδι αποτελείται από έξι κανονικούς και δύο bonus κόσμους (σύνολο 8). Για τους τελευταίους δύο δε θα πούμε πολλά, μιας και κρύβονται εκπλήξεις, ωστόσο, μπορούμε να μιλήσουμε για τους πρώτους έξι. Η περιήγηση στο World Map είναι λιγάκι διαφορετική και αισθητά πιο ελεύθερη, δίνοντας για πρώτη φορά στη σειρά έναν λιγάκι πιο "open world" χαρακτήρα. Μη φανταστείτε ότι ξαφνικά μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, απλά  η επιλογή των επιπέδων γίνεται με περισσότερη ελευθερία απ' ότι πριν. Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως θα χρειαστείτε τουλάχιστον 10 ώρες για να κάνετε ένα γρήγορο πέρασμα όλων των κόσμων, ενώ αν είστε τελειομανείς, οι 30 ώρες ίσως και να φαντάζουν λίγες. Αν αναλογιστείτε μάλιστα ότι έχουν προστεθεί ορισμένα collectibles, όπως οι σφραγίδες, που θα κάνουν τα μηνύματά σας στο Miiverse πολύ πιο ενδιαφέροντα, τότε να είστε σίγουροι πως η διάρκειά του μόνο απογοητευμένους δε θα σας αφήσει.

Super-Mario-3D-World-110

Η βασική ποικιλία των περιβαλλόντων δεν έχει αλλάξει δραματικά. Λάβες, χιόνια, υγροί κόσμοι, σκοτεινά κάστρα, στοιχειωμένες επαύλεις και έρημοι συνθέτουν το σκηνικό. Έχει προστεθεί, όμως, μπόλικη φαντασία στο σχεδιασμό τους, που θα τη ζήλευαν πολλά Mario του παρελθόντος. Νέα φιλοσοφία παγίδων και εμποδίων, νέοι εχθροί -αλλά και νέα αντιμετώπιση αυτών- μερικά νέα power-ups και επιστροφή κάποιων αγαπημένων στοιχείων από τα παλιά, σχηματίζουν μια όμορφη μίξη, που μοιάζει τόσο οικεία, αλλά ταυτόχρονα τόσο, μα τόσο, φρέσκια.

Μιας και αναφερθήκαμε στα power-ups, αφού εκδηλώσουμε τον παιδικό μας ενθουσιασμό για την επιστροφή του Mega Mushroom και της Boomerang Suit, πρέπει να αναφερθούμε στη σημαντικότερη προσθήκη της κατηγορίας, την Cat Suit. Με το εν λόγω power-up o Mario μεταμορφώνεται σε γάτα και αποκτά πρόσβαση σε όλες τις ανέσεις ενός αιλουροειδούς. Μπορεί και σκαρφαλώνει σε τοίχους και κολώνες, εκτελεί μεγαλύτερα άλματα, πραγματοποιεί βουτιές στον αέρα, ενώ "υποστηρίζεται" και ο ελαφρύς ξυλοδαρμός στους εχθρούς. Αν και το όλο σκηνικό είναι λιγάκι αποκρουστικό (ε, όσο να 'ναι, ένας μουστακαλής με χνουδωτή ουρίτσα και τεντωμένα αυτιά, δεν είναι και το καλύτερο θέαμα), η επίπτωση στο gameplay είναι μάλλον η επιθυμητή. Το ίδιο ισχύει και για το Clone Cherry, το οποίο δημιουργεί έναν κλώνο του Mario, που απλά αντιγράφει της κινήσεις του αυθεντικού. Όλα τα νέα power-ups παίρνουν μεγαλύτερο βάρος μέσω των μυστικών περιοχών, που φανερώνονται μόνο με τη χρήση των εν λόγω ικανοτήτων.

Super-Mario-3D-World-171

Τόση ώρα μιλάμε για Mario, αλλά στο 3D World δεν είναι ο μουστακαλής ο μοναδικός πρωταγωνιστής. Πριν από κάθε επίπεδο, ο παίκτης μπορεί να επιλέξει, εκτός από τον Ιταλό υδραυλικό, τον αδερφό του, Luigi, τον γλυκύτατο Toad και την ταλαιπωρημένη, αλλά πάντα λαμπερή, Princess Peach. Δεν είναι μόνο αισθητική η αλλαγή των χαρακτήρων, αλλά υπάρχει επίπτωση και στο gameplay, μιας και ο κάθε ένας από τους χαρακτήρες έχει τις δικές του μεταβλητές όσον αφορά την κίνηση μέσα στο χώρο (κάποιοι είναι πιο στιβαροί, κάποιοι πιο γρήγοροι, ενώ κάποιοι εκτελούν μεγαλύτερα άλματα).

Το παραπάνω είναι, ουσιαστικά, και ο συνδετικός κρίκος με το co-op μέρος, το οποίο πιστέψτε μας, είναι ό,τι καλύτερο έχει δείξει η σειρά τα τελευταία χρόνια. Με τον ένα παίκτη στο Wii U GamePad και τους υπόλοιπους τέσσερις με κάποιο Wii Remote ή Wii U Pro Controller ανά χείρας, η εμπειρία απογειώνεται στα ύψη. Αυτό που βοηθάει εξαιρετικά το συνεργατικό παιχνίδι είναι η προοπτική του τίτλου. Ενώ στα 2D Mario (βλ. Super Mario Bros. U) η κατάσταση ήταν μάλλον ασφυκτική, λόγω των περιορισμών της κάμερας, εδώ τα πράγματα είναι σαφέστατα πιο ελεύθερα, άρα και αρκετά πιο προσοδοφόρα.

super-mario-3d-world-wii-u-1

Εκεί που θα θέλαμε να σταθούμε λιγάκι παραπάνω, είναι στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο Mario είναι φοβερά πλούσιο σε μυστικά και κρυφό περιεχόμενο, που μόνο αυτοί που θα μοχθήσουν θα δουν τα πάντα. Ενώ σε γενικές γραμμές, όσον αφορά τη δυσκολία του, ο τίτλος δεν είναι "κόλαση", υπάρχουν σημεία -προαιρετικά και τις περισσότερες φορές κρυφά- που μόνο οι βετεράνοι θα τη βγάλουν καθαρή. Γενικά, όμως, σε λιγάκι μεγαλύτερη πρόκληση, σίγουρα δε θα λέγαμε όχι. Δεν ξέρουμε αν το Wii U ανήκει ή όχι στην κατηγορία των next-gen οικιακών συσκευών -και ούτε μας ενδιαφέρει για να είμαστε ειλικρινείς- αλλά αυτό που είδαμε είναι αρκετές φορές πιο όμορφο από οτιδήποτε  έχουμε δει μέχρι σήμερα στα PS4 και Xbox One. Δε μας ενδιαφέρει τι λένε οι αριθμοί και τα chips στο εσωτερικό της κονσόλας, αλλά το 3D World είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Όταν βλέπει ο παίκτης για πρώτη φορά τον κόσμο του, θα νιώσει μία ευχάριστη έκρηξη χρωμάτων να δονεί τις αισθήσεις του, ενώ το κρυστάλλινο 1080p φροντίζει να κάνει την οπτική εμπειρία ακόμη πιο "κοφτερή".

Εξαιρετικής ποιότητας textures, real-time φωτισμοί, smooth και ρεαλιστικά particle effects, πανέμορφες αντανακλάσεις και υψηλό frame-rate είναι νέα χωράφια για τη Nintendo. Δεν τίθεται θέμα. Το 3D World είναι ο ομορφότερος τίτλος που φέρει την υπογραφή της εταιρίας του Kyoto. Και ενώ νομίζαμε πως τα είχαμε δει όλα, μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη έρχεται να ταρακουνήσει, όχι τα μάτια μας αυτή τη φορά, αλλά τα αυτιά μας. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η σειρά αποκτάει μία ολόφρεσκη μουσική επένδυση. Αν και η βάση των μουσικών θεμάτων είναι τις περισσότερες φορές γνωστή, τα ακούσματα είναι φρέσκα και ταιριαστά, που βελτιώνουν, σε έναν ακόμη τομέα, το σύνολο.

Super-Mario-3D-World-Wii-U-Official-Screenshots-Nintendo-008

Αυτό που προκύπτει από την εμπειρία μας με το Super Mario 3D World είναι ότι η Nintendo αυτή τη φορά δεν επαναπαύτηκε και δούλεψε πραγματικά γι' αυτόν τον τίτλο. Δε θα το κατατάξουμε σε συγκεκριμένη θέση, αλλά είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται για ένα από τα αρτιότερα Super Mario όλων των εποχών. Και εκτός από ένα φανταστικό παιχνίδι, αποτελεί και ένα όπλο -γνωστό για τους περισσότερους- του Wii U, μιας και αυτά τα παιχνίδια, με ή χωρίς νέα γενιά, δε τα βρίσκεις πουθενά, παρά μόνο στα κουτάκια που γράφουν "Nintendo". Θεωρούμε πως ο τίτλος είναι ο ορισμός του "must-buy" και η τέλεια περίπτωση δώρου για τους εαυτούς σας τα φετινά Χριστούγεννα. Αν έχετε Wii U, το έχετε αγοράσει, απλά δεν το ξέρετε ακόμη...

Σάκης Καρπάς

Περισσότερο Υλικό

Θετικά

 • Αν και στην ίδια φιλοσοφία, είναι ολόφρεσκο και το ίδιο απολαυστικό
 • Το ομορφότερο Mario μέχρι σήμερα
 • Νέα πνοή στον τομέα της μουσικής
 • Αρκετό περιεχόμενο
 • Μερικές ευπρόσδεκτες προσθήκες σε power ups εχθρούς κ.λπ.
 • Σωστά δομημένο και διασκεδαστικό co-op mode

Αρνητικά

 • Θα θέλαμε περισσότερη πρόκληση

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (55 σχόλια)
 • vagosterm vagosterm 22 Δεκεμβρίου 2013  | 14:49

  Πολύ καλο και αυτό το Mario. Αν και τα galaxy μου αρέσανε ποιο πολύ (μακάρι να ήτανε και αυτά HD). Θα έπρεπε να κάνει όμως το μεγάλο βήμα η Nintendo να βάλει online co-op. Ελπίζω το Wii U να πάρει τα πάνω του και να μην πληρώσει αυτό, το χάλι του Wii.

 • FunkyKong84 FunkyKong84 21 Δεκεμβρίου 2013  | 05:51

  Ρε αλήτη Σάκη γιατί δεν κάνεις ένα video review ή ένα μικρό playthrough με κανα φιλαράκι;

 • Mournblade Mournblade 20 Δεκεμβρίου 2013  | 10:49

  Κάθε φορά που η Νίντυ βγάζει τέτοιο διαμάντι, μου τρίβει στη μούρη κυριολεκτικά τα κολλήματα που είχα σαν Sega / Sonic fanboy στα....νιάτα μου και δεν ακουμπούσα Μάριο σαν μαθητής-φοιτητής!! Καλά να πάθω!! Σνόμπαρα τις αυθεντικές παιχνιδάρες!! Γι' αυτό πιτσιρικάδες (και μη...) fanboys του site , προσοχή μην βρεθείτε στη θέση μου..! Άιντε να παίρνει τα πάνω του το WiiU...αδικήθηκε παραπάνω απ΄ όσο του αξίζει..! (παρεμπιπτώντος έχοντας δει πλέον PS4 η ψαλίδα μεταξύ τους τεχνολογικα δεν είναι και τόσο μεγάλη....τα Μario 3D World , Pikmin 3, Wind Waker βγάζουν μάτια ακόμα και συγκρινόμενα με το Killzone!! Kαι για το WiiU ακόμη στην αρχή βρισκόμαστε, πλέον περιμένω και καλύτερα πράγματα..! )

 • imneckro imneckro 20 Δεκεμβρίου 2013  | 02:46

  έτοιμοι για wiiu..
  αχ να ήτανε και το killer instinct στο wiiu..

 • jino jino 19 Δεκεμβρίου 2013  | 19:01

  ΦΟΒΕΡΟ REVIEW ΣΑΚΗ ΜΠΡΑΒΟ!!!
  ΤΟ ΠΑΙΝΙΔΙ ΔΕ ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ!!!!

 • Vlad_25 Vlad_25 19 Δεκεμβρίου 2013  | 17:09

  @VinSet06 +100 και εγώ την ίδια έκδοση πήρα

 • mugatu33 mugatu33 19 Δεκεμβρίου 2013  | 15:31

  Τρομερό παιχνίδι!!!! Είναι ένα από αυτά τα παιχνίδια που το αγοράζεις χωρίς να κοιτάξεις review. Είναι απλά ένα ακόμα mario...

 • skarthebloodchild skarthebloodchild 19 Δεκεμβρίου 2013  | 14:48

  Για καποιον λογο ναι μεν μου αρεσε πολυ αλλα δεν ειναι σαν mario 64, mario galaxy...

 • stefanosn82 stefanosn82 19 Δεκεμβρίου 2013  | 14:01

  Έλα Nintendo πάμε γερααα! Φοβερό παιχνίδι σκέφτομαι να παρω Wii U :)

 • Dark_K1ng Dark_K1ng 19 Δεκεμβρίου 2013  | 12:59

  αντε wii u μαζευε καλα παιχνιδια να παρουμε κανενα φθηνο πακετακι του χρονου :D ας τερματησω πρωτα τα galaxy κ μετα βλεπουμε...

 • purple purple 19 Δεκεμβρίου 2013  | 00:08

  τα σπαει το παιχνιδι, αλλο ενα διαμαντακι για το wii u

 • Dark_Beast Dark_Beast 18 Δεκεμβρίου 2013  | 22:07

  Μόνο για κάτι τέτοια games αξίζει να έχεις το wii-U

 • Vinset06 Vinset06 18 Δεκεμβρίου 2013  | 21:16

  το ειχα παρει day one και μαλιστα στο υπεροχο γουνινο κουτακι!

 • maximous maximous 18 Δεκεμβρίου 2013  | 21:15

  Όντως καλή αρχή ξανά με το πρώτο review. Καταριέμαι τον εαυτό μου που δεν έχει ένα wii u. Που θα πάει θα πάρω και ένα τέτοιο.

 • kwstas97 kwstas97 18 Δεκεμβρίου 2013  | 20:38

  το καλύτερο Mario

 • Βροχοποιός Βροχοποιός 18 Δεκεμβρίου 2013  | 19:27

  Υπέροχο!!!

 • ASUS85 ASUS85 18 Δεκεμβρίου 2013  | 19:07

  Άντε να ανεβαίνει λίγο

 • fidelos fidelos 18 Δεκεμβρίου 2013  | 18:48

  Καταπληκτικός άλλη μια φορά Ο Μάριο !!!

 • afanas85 afanas85 18 Δεκεμβρίου 2013  | 18:31

  WiiU κ τα μυαλα στα μπλεντερ λεμε.ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΜΑΡΙΟ για ακομη μια φορα!!!!

 • DevilBringer DevilBringer 18 Δεκεμβρίου 2013  | 17:46

  Παιρνει φορα το WiiU

 • MokilokD MokilokD 18 Δεκεμβρίου 2013  | 16:55

  White Tanooki , χαλασε και η Nintendo .

 • iros84 iros84 18 Δεκεμβρίου 2013  | 16:40

  Αρε Nintendo!!! To WiiU έχει ανέβει πολύ τελευταία! Μπράβο!

 • sawyer83 sawyer83 18 Δεκεμβρίου 2013  | 16:25

  the best of the best

 • sirlas sirlas 18 Δεκεμβρίου 2013  | 16:15

  Έτσι δώσε πόνο U. Δεν το έχω αλλά με τρώει να το πάρω με αυτές τις παιχνιδαρες της Nintendo.

 • kostasfil kostasfil 18 Δεκεμβρίου 2013  | 16:09

  Κατ αρχήν αν δν κάνω λάθος είναι το πρώτο review στο νέο σάιτ.Οποτε καλή αρχή κι ας τα χουμε ξαναπεί.Μ αρέσει το layout των reviews.Ειναι πιο ευανάγνωστα καθώς είναι σε μια σελίδα όλο το κείμενο και η σελίδα φαίνεται πιο λευκή, πιο σελίδα εντύπου.
  Τώρα στα του review το ένα λόγω παιχνίδι πιστεύω είναι λόγος αγοράς wiiu. Μεταχειρισμένου βεβαίως γιατί στην κανονική του τιμή η νέα κονσόλα της βίντεο το δεν με πείθει.Παντως ο τίτλος αυτός είναι ο καλύτερος τίτλος νέας γενιάς μέχρι στιγμής και με διάφορα από ότι είδα και διάβασα.

 • teo13g teo13g 18 Δεκεμβρίου 2013  | 15:40

  Το πήρα μία μέρα πριν την κυκλοφορία του.Φανταστικό παιχνίδι βέβαια θα διαφωνίσω με την χαμηλή πρόκληση σε ένα βαθμό.Ναι μεν οι πίστες είναι πιο εύκολες αλλά για να πάρεις όλα τα αστέρια σε κάποιες πίστες σου βγαίνει η πίστη για να μην μιλήσω για τους μπονους κόσμους...

 • Ryu Ryu 18 Δεκεμβρίου 2013  | 14:38

  Πάει για αγορά μαζί με Wii U τώρα τα Χριστούγεννα!

 • teleiotis teleiotis 18 Δεκεμβρίου 2013  | 14:24

  Έχω καιρό να διασκεδάσω και να γελάσω έτσι με τη Παρέα μου σε παιχνίδι. Πραγματικά Τέλειο και μαγικό! Μιλάμε για το μέγιστο της διασκέδασης, και είναι κάτι που μόνο σε κονσόλα Nintendo θα βρείς, ευτυχώς η δυστηχώς. Φυσικά δεν είναι galaxy, είναι κάτι άλλο. Απορώ γιατί παίρνει παντού 9ρια και όχι 10ρια ένα πραγματικά ΑΨΕΓΑΔΙΑΣΤΟ παιχνίδι, που κάνει αυτό που θέλει ΤΕΛΕΙΑ. Η δυσκολία είναι καλή, γιατι σε αφήνει να το παίξεις άνετα με τους noobaδες φίλους σου. Ελπίζω να πάρει την προσοχή που της αξίζει αυτή η δημιουργία, και να συνεχίζουμε να βλέπουμε τέτοια παιχνίδια.

 • Stormbringer Stormbringer 18 Δεκεμβρίου 2013  | 14:19

  Σπουδαίο παιχνίδι και ότι πρέπει για δώρο Χριστουγέννων! Πάμε Wii U!

 • voodoo voodoo 18 Δεκεμβρίου 2013  | 13:46

  Όπως είπε και ο Σάκης... ένα από τα καλύτερα Mario όλων των εποχών!!!