Ταυτότητα

Dead Rising 3

Dead Rising 3

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Microsoft
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Capcom Vancouver Ημ. Έκδοσης: 22/11/2013
PEGI: 18 Εκδότης: Microsoft Studios Πλατφόρμες: Xbox One


Triple the excitement!


Τροφή σε αυτούς που ετοιμάζονται για τη μεγάλη "Αποκάλυψη" των zombies συνεχίζει να δίνει η βιομηχανία, με τα παιχνίδια απέθαντων να είναι περισσότερα από ποτέ. Αν κάτσει κάποιος και μετρήσει τα παιχνίδια με zombies -συμπεριλαμβάνοντας και τα διάφορα modes και DLCs- το νούμερο που θα βγει είναι ανησυχητικά μεγάλο. Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι από αυτό το genre έχουν προκύψει αρκετά αξιοπρόσεχτα διαμάντια. Το πρώτο Dead Rising ήταν ένα από αυτά. Ανάμεσα στα καλύτερα παιχνίδια του Xbox 360 και ίσως από τα πιο ξεχωριστά της γενιάς που μας αφήνει, ο τίτλος της Capcom κατάφερε να μείνει στην ιστορία των zombie games, τόσο για την υψηλή πρόκληση και την σκληροπυρηνική του δομή, όσο και για την όλη σπάνια εμπειρία.

Η ιαπωνική εταιρία, με τάσεις εργολαβίας, έδωσε και το δεύτερο παιχνίδι στην αγορά, το οποίο, αν και με αισθητά μικρότερο hype και budget, απεδείχθη πληρέστατο και αξιοπρεπές. Η ομάδα που ανέλαβε το δεύτερο παιχνίδι του franchise, η Blue Castle Games, μετονομάστηκε σε "Capcom Vancouver" και με αυτή την ονομασία ξεκίνησε η προώθηση του τρίτου τίτλου, ο οποίος κουβαλάει τη βαριά ευθύνη της συνοδείας νέας οικιακής κονσόλας και μάλιστα ως αποκλειστικότητα. Έτσι, η σειρά επιστρέφει -προς το παρόν- στο "στρατόπεδο" του Xbox και αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα καλά χαρτιά της Microsoft για το ξεκίνημα του Xbox One.

dead-rising-3-image-03

Ο παίκτης παίρνει το ρόλο ενός νέου πρωταγωνιστή ονόματι "Nick Ramos". Ο Nick είναι μηχανικός αυτοκινήτων και όπως εκατοντάδες άλλοι, βρίσκει τον εαυτό του στην καρδιά τους χάους που έχει προκληθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας που μετατρέπει τους ανθρώπους σε αιμοδιψή zombies. Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην πόλη Los Perdidos της California, δέκα χρόνια μετά τα συμβάντα της Fortune City (Dead Rising 2). Η κυβέρνηση πλέον έχει αρχίσει να τοποθετεί zombrex chips σε όσους έχουν μολυνθεί, τα οποία θα τροφοδοτούν καθημερινά τους "αρρώστους" -όπως τους ονομάζει- με την ουσία του zombrex. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα chips λειτουργούν και ως πομποί GPS, πράγμα που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των ψυχραιμότερων. Ο Nick και οι διάφοροι επιζήσαντες που θα συναντήσει στην πορεία, θα πρέπει να αποδράσουν από την πόλη πριν οι βόμβες των αεροπορικών επιδρομών της κυβέρνησης πλήξουν την περιοχή.

Αυτό που πλέον γίνεται αισθητό στο Dead Rising 3 είναι ο τρόπος που το κατά τ' άλλα κλισέ και χιλιοειπωμένο σενάριο, λειτουργεί υπογείως ώστε να μεταφέρει μηνύματα στο παίκτη. Mind control μέσω chips, διάλυση της ιδιωτικής ζωής, κοινωνία χάους και φόβου και όλα αυτά με το δούρειο ίππο μιας πανδημίας. Όχι, δεν έγινε ξαφνικά το Dead Rising 3 "Τζορτζ Όργουελ" αλλά σας διαβεβαιώνουμε πως δεν είναι τόσο άμυαλο όσο δείχνει.

dead-rising-3-image-05

Από την πλευρά των χαρακτήρων ο τίτλος, ούτε ενθουσιάζει, ούτε απογοητεύει. Ο Nick είναι σε γενικές γραμμές αδιάφορος ως πρωταγωνιστής, ωστόσο δε θα λέγαμε το ίδιο για όλους τους άλλους. Την "MVP" κάρτα την κρατούν, αναμενόμενα, οι ψυχοπαθείς -κοινώς bosses- που συναντά ο Nick, που όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια, έτσι και εδώ, χαρίζουν μοναδικότητα στο franchise. Οι ψυχοπαθείς κρύβουν ενδιαφέρουσες ιστορίες, οι περισσότερες των οποίων μάλιστα, παρουσιάζονται και με εξαιρετικό τρόπο, που ταλαντεύεται μεταξύ μαύρης κωμωδίας και τρόμου. Γενικότερα, η σκηνοθεσία του τίτλου, φαίνεται να έχει ανέβει μερικά σκαλοπάτια και ενώ ακολουθεί ένα διαφορετικό ύφος, δεν απέχει μακριά από αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα Dead Rising.

Το Dead Rising 3 διαδραματίζεται σε ένα πολύ μεγαλύτερο και ανοιχτό περιβάλλον, γι' αυτό άλλωστε και η χρήση οχημάτων είναι μέρος της καθημερινότητας του τίτλου -οι δημιουργοί κάνουν λόγο για διπλάσια έκταση από τα δύο πρώτα παιχνίδια μαζί. Γενικότερα, η δομή του τίτλου είναι αρκετά πιο χαλαρή και φιλική προς τον παίκτη. Δεν υφίσταται το άγχος του χρόνου, το σώσιμο της προόδου γίνεται ανά πάσα στιγμή μέσα από το μενού, ενώ και η πρόκληση, στο σύνολό της είναι αρκετά πιο χαμηλή. Θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα ατελείωτο λούνα παρκ τρόμου, αίματος και...καφρίλας, που μπορεί να μην προσφέρει κάτι συγκλονιστικό, χαρίζει, όμως, αρκετές ώρες ξέφρενης διασκέδασης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κανονικό open world/ free roaming παιχνίδι, το οποίο εντός του χάρτη του περιέχει εκατοντάδες δραστηριότητες.

dead-rising-3-image-12

Και εδώ είναι που το Dead Rising 3 απογειώνεται. Ο τίτλος είναι η χαρά του completionist, με ατελείωτα collectibles και εκατοντάδες κύριες και δευτερεύουσες αποστολές. Η φιλοσοφία των αποστολών είναι η γνωστή και η αναμενόμενη: "πήγαινε φέρε μου μπαταρίες και καλώδια από το συνεργείο της παραπέρα γειτονιάς και θα σου δώσω αυτό που ζητάς". Όταν ο Nick δέχεται μία νέα αποστολή, έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για την ολοκληρώσει. Βέβαια, ο χρόνος, τις περισσότερες φορές, είναι πολύς περισσότερος απ' όσος χρειάζεται, οπότε μην αγχώνεστε, δε θα αγχωθείτε!

Αντίστροφη μέτρηση και συγκεκριμένα πέντε ημέρες, δίνεται και στο γενικό objective της απόδρασης από το Los Perdidos. Ούτε αυτό, όμως, πρέπει να σας αγχώνει, διότι ολοκληρώσαμε το μεγαλύτερο μέρος των δευτερευουσών αποστολών και λίγο πριν τα credits είχαν απομείνει περίπου δύο ημέρες. Βέβαια, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, η πίεση του χρόνου, αν και ψυχοφθόρα, ήταν από τα στοιχεία που ανύψωσαν τα δύο πρώτα παιχνίδια, τουλάχιστον στα μάτια των hardcore gamers. Ωστόσο, θεωρούμε πως στην περίπτωση της πιο χαλαρής και ελεύθερης δομής του Dead Rising 3, μία πραγματική πίεση χρόνου, ίσως και να είχε δυσάρεστες συνέπειες. Όπως και να 'χει, η εμπειρία του τρίτου παιχνιδιού είναι αφενός διαφορετική, αφετέρου απολαυστική μέχρι...αηδίας!

dead-rising-3-image-08

Και μιας και μιλάμε για "αηδίες", έφτασε η ώρα που θα πρέπει να αναφερθούμε στα zombies και πως αυτά πετσοκόβονται μπροστά από τα μάτια των παικτών. Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το πλήθος τους. Ο αριθμός των zombies στο Dead Rising 3 είναι αστεία μεγάλος. Δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό στη Los Perdidos, χωρίς έναν απέθαντο. Σε σημεία θα λέγαμε ότι το παράκαναν εκεί στη Capcom Vancouver. Βέβαια, ο τεράστιος αριθμός των zombies λειτουργεί υπέρ του gameplay, μιας και ο τίτλος δίνει, επιτέλους, τη ενήλικη χαρά της χωρίς προηγουμένου σφαγής απέθαντων, με όπλα που ούτε ο πιο φαντασιόπληκτος δε θα μπορούσε να φανταστεί. Πριόνια, πυροβόλα, μαχαίρια, κατάνα, κατσαβίδια, λούτρινα αρκουδάκια, γυναικείες τσάντες, παπάκια μπάνιου, μπάλες γυμναστικής, γλάστρες, ψυγεία, παγκάκια, κομμένα μέλη από άλλα zombies, ερωτικά βοηθήματα, είναι μόνο ελάχιστα από αυτά που μπορούν να μετατραπούν σε φονικά εργαλεία. Δεν υπάρχει κάτι στο παιχνίδι που δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τρελή, όταν αρχίσουν οι συνδυασμοί των όπλων, που γνωρίσαμε στο δεύτερο παιχνίδι. Πλέον, για την κατασκευή combined weapons απαιτούνται blueprints, τα οποία είναι εκατοντάδες και βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη. Επιπροσθέτως η κατασκευή των όπλων αυτών μπορεί να γίνει "on-the-fly" χωρίς να απαιτείται κάποιος ειδικός πάγκος. Πόσο ευφάνταστα είναι τα combined όπλα; Θα σας δώσουμε μόνο ένα παράδειγμα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας: συνδυάζοντας ένα παιδικό τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι, με μία μαχαίρα η οποία παίρνει το ρόλο του έλικα, το αποτέλεσμα μόνο...παιδικό δεν είναι. Σκεφτείτε τον εαυτό σας, ως Nick, να είναι στημένος στον ουρανό ενός παρκαρισμένου βαν και να χειρίζεται το εν λόγω...παιχνίδι, πετσοκόβοντας τα εκατοντάδες zombies που βρίσκονται μπροστά του. Η προηγούμενη αναφορά μας στα "λούνα παρκ", δεν ήταν τυχαία, πιστέψτε μας.

dead-rising-3-image-07

Εκτός όμως από τα όπλα, συνδυασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί και μεταξύ των οχημάτων -επίσης με τη χρήση blueprints. Αν και αρκετά πιο περιορισμένες, οι επιλογές και σε αυτήν την περίπτωση είναι πολλές και απολαυστικές. Για την ιστορία στο Dead Rising 3 υπάρχουν περίπου 300 όπλα και 22 οχήματα, οπότε καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας για να τα δείτε όλα. Το Dead Rising 3 κουβαλάει επίσης και τα περισσότερα RPG στοιχεία που έχουμε δει σε τίτλο του franchise. Σκοτώνοντας zombies, διασώζοντας επιζώντες και ολοκληρώνοντας αποστολές, ο Nick κερδίζει Prestige Points, με τα οποία ανεβαίνει levels, κάτι που του χαρίζει Skill Points που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει τις ικανότητές του, σε διάφορους τομείς, όπως τη στόχευση, τις melee επιθέσεις του, το μέγεθος του inventory, την ταχύτητα δημιουργίας combined όπλων και πολλά άλλα χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το gameplay, αυτό καθαυτό, χωρίς να συγκλονίζει από την ποιότητά του, θα λέγαμε ότι κάνει απλά τη δουλειά του. Φυσικά δεν υφίσταται ρεαλισμός σε κανένα τομέα. Η οδήγηση είναι σε εντελώς arcade επίπεδα, το shooting επίσης, ενώ και τα animations των χαρακτήρων σε καρτουνίστικο ύφος. Υπάρχουν στιγμές που το όλο πρόχειρο στήσιμο του gameplay είναι από λίγο έως πολύ ενοχλητικό, αλλά αυτό έγκειται στην υπομονή και τις απαιτήσεις του καθενός. Με μερικούς συμβιβασμούς και με λιγάκι πιο στραβά τα μάτια, κυρίως γιατί γενικότερα περνούσαμε υπέροχα, εμείς καταφέραμε να απομονώσουμε τις κακές στιγμές του gameplay και εν τέλει να ευχαριστηθούμε το παιχνίδι στο σύνολό του.

dead-rising-3-image-09

Εκεί που σίγουρα θα περιμέναμε περισσότερα από τον τίτλο είναι στον τεχνικό τομέα. Εκτός από τα πολύ λεπτομερή μοντέλα των πρωταγωνιστών και τον τεράστιο αριθμό των zombies στην οθόνη, το Dead Rising 3 δε θυμίζει σε καμία περίπτωση παιχνίδι νέας κονσόλας. Το aliasing είναι παρόν, τα textures δεν εντυπωσιάζουν, ενώ ενοχλητική είναι και η παράξενη τεχνική pop-up των αντικειμένων που βρίσκονται στο draw distance. Θα λέγαμε ότι περισσότερο μοιάζει με ένα πανέμορφο παιχνίδι του Xbox 360, παρά με παιχνίδι νέας γενιάς. Αξιοσημείωτο είναι το soundtrack του τίτλου, που σε στιγμές παίρνει ένα ψυχρό sci-fi ύφος, που μπορεί να μοιάζει άτοπο, καταφέρνει να δώσει μία ξεχωριστή πινελιά στην ατμόσφαιρα.

Από modes, ο τίτλος προσφέρεται και σε "Nightmare" επίπεδο, το οποίο πρακτικά τον μεταμορφώνει σε κλασικό Dead Rising, με πολύ υψηλότερη πρόκληση και περιορισμένο save system. Επιπροσθέτως, το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί συνεργατικά, σε διαδικτυακό επίπεδο, με ένα απλό και απροβλημάτιστο drop-in/ drop-out σύστημα. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφερθούμε και στα του Kinect 2.0. Ο παίκτης, μέσω φωνητικών εντολών, μπορεί να χειρίζεται το μενού του παιχνιδιού, να φωνάζει στα zombies ώστε να τα προσελκύσει προς το μέρος του ("Hey", "Over here" κλπ) ή ακόμη και να νευριάζει τους psychopaths κατά τα boss fights, με ατάκες του τύπου "You are crazy!", You are fat", "Do you even lift?" κ.α.

dead-rising-3-image-11

Σε τελική ανάλυση, το Dead Rising 3, παρά τα όποια προβλήματα και παρόλο που γενικά δεν έχει κάτι το συγκλονιστικό και ξεχωριστό, καταφέρνει να χαρίσει αρκετές και απολαυστικές ώρες στους κατόχους του Xbox One. Η θεότρελη, ελεύθερη και χαλαρή δομή του, σε συνδυασμό με το ατελείωτο περιεχόμενο σε όπλα, οχήματα, αποστολές και collectibles, συντελούν στη δημιουργία ενός ξέφρενου και αιματοβαμμένου λούνα παρκ. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα παιχνίδια που θα πρέπει να βάλετε στη λίστα των αγορών σας, σε περίπτωση που αποκτήσατε ή θα αποκτήσετε το Xbox One.

Σάκης Καρπάς

Περισσότερο Υλικό

Θετικά

Ατελείωτο περιεχόμενο σε collectibles, αποστολές, όπλα και οχήματα σε έναν τεράστιο χάρτη.

Οι συνδυασμοί των όπλων και των οχημάτων, είναι απίθμενα ευφάνταστοι!

Τα περισσότερα zombies που έχετε δει ποτέ σε παιχνίδι.

Οι psychopaths συνεχίζουν να αποτελούν selling point του franchise.

Χαλαρή και ελεύθερη δομή...

Αρνητικά

...με επίπτωση, όμως, στην πρόκληση.

Ο τεχνικός τομέας δε θυμίζει παιχνίδι νέας γενιάς.

Το gameplay έχει και τις κακές του στιγμές.

Βαθμολογία

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν