Ένα adventure αυστηρά για κονσόλες

Μπορεί για αρκετούς παίκτες η σειρά Adam’s Venture να ακούγεται άγνωστη στα αυτιά τους, αλλά η PC κοινότητα τη γνωρίζει καλά, αφού τη συντροφεύει από το 2009 έως και το 2012 (σε "επεισοδιακή" μορφή). Παίζοντας σε μια κατηγορία που οι διεκδικητές είναι πολλοί και ο πήχης βρίσκεται τοποθετημένος σε υψηλά επίπεδα, η Vertigo Games δεν δίστασε να προτείνει τη δική της adventure πρόταση. Μια πρόταση που προσαρμόστηκε στις σύγχρονες εποχές, έχοντας κάτι από τα παλιά adventure παιχνίδια και φορώντας της έναν μανδύα που θυμίζει αμυδρά κάτι από Uncharted.

Η έλευση του τίτλου στο PlayStation 3 αποδείχθηκε μια ευχάριστη έκπληξη, μια ανάπαυλα, ίσως και ένα διάλειμμα για την κονσόλα, που δυστυχώς δεν έχει την τύχη να απολαμβάνει ολοκληρωμένες προτάσεις της κατηγορίας των adventure παιχνιδιών. Από την άλλη, όμως, το Adam’s Venture: Chronicles φαίνεται να ασπάζεται τους άγραφους κανόνες της μεταφοράς σε μια οικιακή κονσόλα, προτάσσοντας μια εικόνα βατή, με απλοποιημένους μηχανισμούς και αρκετά απλούς στη σύλληψη όσο και στη λύση γρίφους. Η περιπέτεια ξεκινάει με μια καλαίσθητη εισαγωγική σκηνή, με τους παίκτες να μεταφέρονται πίσω στο 1920. Πρωταγωνιστής έιναι ο Adam, ο οποίος στην αρχή θα έχει στο πλευρό του την Evelyn, αλλά και την κλισέ φυσιογνωμία ενός "καθηγητή". Οι τρεις τους έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα αναζήτησης του Garden of Eden και παρόλο που η ιστορία αρχικά δείχνει κάποιο ενδιαφέρον, στη συνέχεια αυτό εξανεμίζεται.AdamsVenture Screenshot 01

Το πλέον αδύνατο σημείο του Adam’s Venture: Chronicles είναι το ίδιο το σενάριο, το οποίο, πέρα από προβλέψιμο, από ένα σημείο και έπειτα δείχνει απλά να απουσιάζει εντελώς. Ορισμένες μυθικές παρουσίες θα κάνουν την εμφάνισή τους για να χαθούν στο αμέσως επόμενο λεπτό, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά, τα οποία δυστυχώς θα μείνουν αναπάντητα. Ακόμα και όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους, ένα μούδιασμα θα διατρέξει το σώμα των παικτών, αφήνοντάς τους με την απορία για το τι έκαναν λάθος και δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με την ιστορία.

Οπότε, όλο το βάρος πέφτει αφενός στην εξερεύνηση και αφετέρου στους γρίφους. Στον πρώτο τομέα, ο τίτλος ακολουθεί platforming μονοπάτια, όπου ο πρωταγωνιστής κινείται αρκούντως ικανοποιητικά στο χώρο, προσπαθώντας να εντοπίσει αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Αυτά, όμως, πάντοτε θα υποδεικνύονται με έναν διακριτικό αλλά προφανή τρόπο. Η στατική κάμερα θα αποτελέσει τις περισσότερες φορές σύμμαχο στην περιπέτεια του παίκτη, αν και δυστυχώς δεν απουσιάζουν οι περιπτώσεις που η γωνία λήψης θα "παρενοχλείται" από κάποιο αντικείμενο, εμποδίζοντας τον παίκτη να εντοπίσει κάποιο αντικείμενο και ωθώντας τον να πατάει τα πλήκτρα του χειριστηρίου στα τυφλά.

AdamsVenture Screenshot 02

Ρίχνοντας μια ματιά στους γρίφους, δυστυχώς η εικόνα δεν είναι ικανοποιητική -ειδικά για τους φανατικούς οπαδούς της κατηγορίας. Ενώ υπάρχουν ορισμένες έξυπνες υλοποιήσεις, πάρα πολλές δοκιμασίες βασίζονται σε απλές μαθηματικές πράξεις, όπου απλά απαιτείται η ανάμειξη διαφόρων υλικών, ώστε με τη σωστή αναλογία να προκύψει η πυρίτιδα για παράδειγμα. Το χειρότερο όλων, όμως, είναι το γεγονός πως σε πολλούς γρίφους απαιτείται μια στοιχειώδης γνώση του παρελθόντος της σειράς, μιας και αναφορές σε σημεία και πρόσωπα από προηγούμενες προτάσεις είναι προφανώς πολλές.

Στην περίπτωση που κάποιος ξεκινάει την ενασχόλησή του με το Chronicles, πραγματικά θα... πελαγώσει, αλλά σε τελική ανάλυση δεν θα πρέπει και να ανησυχεί. Η δομή των γρίφων είναι τέτοια που σε περιπτώσεις ακόμα και το τυχαίο πάτημα των πλήκτρων θα αποφέρει αποτελέσματα, αναιρώντας όμως τη γενικότερη άποψη πως μια adventure πρόταση απαιτεί σκέψη και υπομονή. Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, πολλοί γρίφοι αναπαράγονται ξανά και ξανά, με ελάχιστες αλλαγές, που όμως αδυνατούν να ιντριγκάρουν. Οπότε, εύλογα αναρωτιέται ο καθένας αν τελικά το Adam’s Venture: Chronicles έχει κάτι ουσιώδες να προσφέρει. Σύμμαχος στην περιπλάνηση θα είναι ο προσεγμένος οπτικός τομέας, όπου η Unreal Engine, παρά τα κάποια προβλήματά της στην υλοποίησή της εδώ, καταφέρνει να αποδώσει μία "Indiana Jones" ατμόσφαιρα.

AdamsVenture Screenshot 03

Τα περιβάλλοντα διακρίνονται για την ποικιλία στο σχεδιασμό όσο και για τη φαντασία των δημιουργών τους, αν και αναμενόμενα η αλληλεπίδραση με αυτά είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Σε ό,τι αφορά τον ήχο, ο συνθέτης Jonathan van den Wijngaarden (που έχει σημαντικό βιογραφικό στα videogames) προσφέρει ένα σύνολο από όμορφες, ατμοσφαιρικές μελωδίες, οι οποίες πραγματικά δείχνουν να αδικούνται σε μία τέτοια πρόταση. Ειδικά αν προσέξει κάποιος τους μάλλον πρόχειρους διαλόγους, θα νομίζει πως το voice acting ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα απόγευμα, μιας και κανένας ηθοποιός που έχει δανείσει την φωνή του, δεν φαίνεται να έχει πάρει το ρόλο του στα σοβαρά.

Πέρα όμως από τα προβλήματά του Adam’s Venture: Chronicles, τα οποία γίνονται εντονότερα εξαιτίας της απαιτητικής κατηγορίας στην οποία ανήκει, γίνεται εμφανές πως οι απλοποιημένοι μηχανισμοί ταιριάζουν –μέχρι ένα σημείο- στα μέτρα και τα σταθμά μιας οικιακής κονσόλας. Η ικανοποιητική διάρκεια, η συνεχής εναλλαγή στα περιβάλλοντα, το απλοποιημένο σύστημα εξερεύνησης και η χαμηλή τιμή απόκτησης, είναι βέβαιο πως θα χαρίσουν ορισμένες ευχάριστες ώρες σε όσους ασχοληθούν μαζί του, αρκεί φυσικά να μην έχουν τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά.

Γιώργος Τσακίρογλου

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Όμορφα σχεδιασμένα επίπεδα
  • Ατμοσφαιρική μουσική επένδυση
  • Χαμηλότερη τιμή για PS Plus συνδρομητές

Αρνητικά

  • Υπερβολικά απλοί και επαναλαμβανόμενοι γρίφοι
  • Το στοιχείο της εξερεύνησης ακόμα… αναζητείται
  • Ανυπόφοροι διάλογοι

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αύξηση στις τιμές των συνδρομών PlayStation Plus
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από τις 31 Αυγούστου.
Ο Αύγουστος στο PlayStation Plus
Δυνατός μήνας με Just Cause 3 και Assassin's Creed.
Ξεκίνησαν τα Summer Sales του PlayStation Store
Μεγάλες προσφορές σε γνωστούς τίτλους.
"Big in Japan" και "Totally Digital" εκπτώσεις στο PlayStation Store
Σε RE 7, FF XV, Metal Gear Solid V, Dark Souls III και πολλά άλλα.
O Iούλιος στο PlayStation Plus
Με Until Dawn, Game of Thrones: A Telltale Series και άλλα.
Eβδομάδα νέων προσφορών στο PS Store
Κυρίως για τους κατόχους Plus συνδρομής.
Ανακοινώθηκε το FIFA 18
Ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις...και Cristiano Ronaldo.
Ο Ιούνιος στο PlayStation Plus
Ένας από τους πιο δυνατούς μήνες για την υπηρεσία.
Τέλος εποχής για το PlayStation 3 στην Ιαπωνία
Σταμάτησε επίσημα η παραγωγή της κονσόλας.
Νέες προσφορές στο PlayStation Store
Με πολλά παιχνίδια κάτω των €20 και Deal of the Week.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

  • τα ειχα παιξει περυση και ηταν σαν spin-off adventure του uncharted ειναι πραγματικα αντιγραφει πολλα πραγματα αν και ισως ειναι λιγο κατωτερα παιχνιδια.

  • Μου είναι άγνωστο και μάλλον θα περάσει αδιάφορο από αυτά που είδα.

  • εγώ αυτό που θα σχολίαζα είναι πως ο τίτλος ειναι φτιαγμένος για το κατηχητικό. Οι δημιουργοί πρέπει να ήταν βαθύτατα θρησκευόμενα άτομα και το παιχνίδι το δείχνει σε κάθε σημείο του. Αυτό δεν θα ήταν κάτι αρνητικό per se αν δεν σε κάνει να νιώθεις άσχημα αν δεν πιστεύεις κ εσύ τα ίδια πράγματα. Και δεν νομίζω να παίζει πολύς κόσμος παιχνίδια για να δεχθεί κριτική κ να νιώσει άβολα.

  • Μου αρέσουν τέτοιες περιπέτειες αλλά έχει και μπόλικα θεματάκια. Σε κάμια επιπλεον προσφορα και αν.

Εεεεμ έρχεται το Destiny 2, να μη βγάλουν και αυτοί το κατιτίς τους από τα κορόιδα; Άντε γεια ρε Son...
Παιδιά αν δίνει κάθε μήνα 2 καλά παιχνίδια πάω πάσο για την αύξηση της τιμής. Αν όμως συνεχίζει και ...
i know... μετα τον κυκαιωνα "sci-fi" σειρων που ειναι περιορισμενες μονο στο ανθρωπινο γενος κ ηλιακ...
Τουλάχιστον μπορεί να μας δίνει δύο ΑΑΑ καλά παιχνίδια τον μήνα και χαλάλι της τα 10 ευρώ. Αλλιώς να...
Χμμμ, δεν δείχνει καθόλου άσχημο τολμώ να πω..!
Συμφωνώ απολύτως Alex. Χάρηκα για το νέο αλλά οι προβληματισμοί σου στέκουν. Κανονικά δεν θα πρέπει ...
βομβα ηταν αλλα εχει σηκώσει τρελες αντιδρασεις.
προσωπικα καταχαίρομαι που θα βγει κατι νεο σε SG ...
θελω παρα πολυ να βγει καλο αλλά το βλεπω και κατι δε μου κανει κλικ σωστα. μακαρι να βγει καλο γιατ...
αναμενόμενο. η αυξηση αυτη εγινε περσι στην Αμερικη κ Καναδα, απορω που τους πηρε κ τοσο να το φερου...
Το Sega Saturn ητανε η πρωτη μου 32-bit κονσολα και την ειχα παρει μαζι με το Tomb Raider κατα το 19...