Ταυτότητα

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Edition: N/A Genre: Platformer Διάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Retro Studios Ημ. Έκδοσης: 20/02/2014
PEGI: 3 Εκδότης: Nintendo Πλατφόρμες: Wii U


Η επιστροφή του γορίλα!


Θα είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Η κυκλοφορία του νέου Donkey Kong Country μάς αφήνει, όχι έναν, αλλά δύο κόμπους στο λαιμό. Ο πρώτος είναι γιατί τα Retro Studios έπρεπε να ασχολούνται με την επιστροφή της δεσποινίδας Samus Aran και ο δεύτερος γιατί το Tropical Freeze είναι το τέταρτο platform παιχνίδι του Wii U των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Κατά την άποψή μας η Nintendo έπρεπε να καλύψει άλλα κενά της λίστας των παιχνιδιών του Wii U και όχι να προσπαθεί να κλείσει μία τρύπα που έχει μπαλωθεί –με μπετόν αρμέ- εδώ και αρκετό καιρό, από τίτλους διαμάντια όπως το Rayman Legends, το New Super Mario Bros. U, το New Super Luigi U και το Super Mario 3D World. Δεν έχουμε κάτι με το Donkey Kong, ούτε φυσικά με τα platforms, απλά ώρες-ώρες δε μπορούμε να ψυχολογήσουμε αυτήν την εταιρία από το Κιότο…

Αφού γκρινιάξαμε -και ξελαφρώσαμε- ώρα να μιλήσουμε για το εξαιρετικό, απ’ όλες τις απόψεις, Tropical Freeze, το οποίο έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή της «καριέρας» του Wii U και θα παίξει το ρόλο του στη μετέπειτα πορεία του συστήματος, γιατί όπως και να το κάνουμε, οι κυκλοφορίες για τη Nintendo τελευταία δεν έρχονται και με το τσουβάλι. Το θετικό είναι ότι έρχεται σε μία φτωχή περίοδο από κυκλοφορίες γενικά, πράγμα που του δίνει ακόμη περισσότερες πιθανότητες να αναδειχθεί.

review 1

Η ιστορία θέλει τον Donkey Kong να γιορτάζει τα γενέθλιά του παρέα με τους συνήθεις υπόπτους  Diddy Kong, Dixie Kong και Cranky Kong. Λίγο πριν σβήσει τα κεράκια και απολαύσουν την όμορφη τούρτα, μία νιφάδα χιονιού έρχεται και σβήνει τη φλόγα, κάτι αρκετά σοβαρό για να χαλάσει το πάρτι. Γρήγορα, όμως, το παρεάκι των συμπαθέστατων τριχωτών ανθρωποειδών συνειδητοποιεί πως μία βάρβαρη φυλή, ονόματι Snowmads, σκοπεύει να επιτεθεί το τροπικό νησί και, αναμενόμενα, ξεκινάει την επιχείρηση διάσωσης όλης της περιοχής.

Η νέα περιπέτεια του Kong αποτελείται από έξι νησιά, τα οποία μπορούν να απασχολήσουν τον παίκτη από 10 έως και 15 ώρες, αναλόγως του πόσο θα θέλει να ξεζουμίσει τα όσα του χαρίζονται από τον τίτλο. Με εξαίρεση ένα ή δύο νησιά των οποίων το περιεχόμενο ανακυκλώνεται αρκετά, οι άνθρωποι των Retro Studios έχουν κάνει τρομερή δουλειά στο σχεδιασμό των επιπέδων, φροντίζοντας να κρατούν το ενδιαφέρον του παίκτη αμείωτο για το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του τίτλου. Και ναι, τα επίπεδα όπου ο Kong κολυμπάει, επέστρεψαν και είναι πιο όμορφα από ποτέ. Μάλιστα, κατά τις καταδύσεις, ο αγαπημένος γορίλας πλέον μοιράζει και μερικά χτυπήματα στους εχθρούς, έτσι για την αλλαγή!

review 2

Το gameplay είναι αυτό που, και γνωρίζουμε, αλλά και αναμένουμε από ένα Donkey Kong. Η δράση παίρνει σάρκα και οστά μέσω δισδιάστατης side-scrolling απεικόνισης, ωστόσο θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημά μας στα Retro Studios γιατί έχουν καταφέρει, μέσω πανέξυπνων μεταβατικών σημείων από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, να δώσουν μία “3D” πινελιά που παρόμοιά της δεν έχουμε συναντήσει σε παραδοσιακό 2D platform. Επιπλέον, αυτό που μας εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο στο νέο Donkey Kong είναι το πόσο ζωντανά είναι τα επίπεδα, καθώς και ο μεγάλος βαθμός αλληλεπίδρασης του παίκτη με αυτά. Εκεί είναι που, κατά την άποψή μας, το Donkey Kong είναι αξεπέραστο και μακριά από τον ανταγωνισμό: τα πάντα μέσα στο παιχνίδι, είναι λες και χορεύουν στους φρενήρεις ρυθμούς της ζούγκλας. Δεν κινούνται, δεν τρέχουν, δεν καταστρέφονται. Χορεύουν!

Από πλευράς μηχανισμών οι δημιουργοί κινήθηκαν σε σίγουρα και δοκιμασμένα μονοπάτια. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι ο τίτλος δεν προσφέρει φρέσκα χαρακτηριστικά στο gameplay. Ο Donkey Kong, εκτός από το Jet Pack του Diggy Kong, μπορεί να πλέον να χρησιμοποιήσει την αλογοουρά της Dixie Kong για μεγαλύτερη ώθηση κατά τη διάρκεια του άλματος, καθώς και το μπαστούνι του Cranky Kong, που θα του χαρίσει ασφαλή προσγείωση και θα τον σώσει από επικίνδυνες επιφάνειες, όπως καρφιά, αγκάθια κλπ.

review 3

Και επειδή θα αναρωτιέστε ποιος είναι ο νέος μαγαζάτορας, στη θέση του Cranky Kong, πλέον κάθεται ο Funky Kong. Επιπλέον ο Donkey Kong μπορεί να χρησιμοποιήσει αντικείμενα κατά των αντιπάλων ή ακόμη και να σηκώσει και να εκτοξεύσει ζαλισμένους εχθρούς προς πάσα κατεύθυνση. Τέλος, έχει προστεθεί η Kong-Pow υπερδύναμη, η οποία αντιπροσωπεύεται από μία μπάρα στο hud και όταν αυτή ενεργοποιηθεί, εξολοθρεύονται όλοι οι εχθροί της οθόνης.

Ο οπτικός τομέας αποτελεί απάντηση προς όλους αυτούς που αρνούνται πεισματικά να εντάξουν το Wii U στη νέα γενιά κονσολών. Ως κάτοχοι, τόσο του PS4, όσο και του Xbox One, σας διαβεβαιώνουμε πως η ομορφιά και η ποιότητα απεικόνισης του τίτλου της Nintendo δύσκολα βρίσκει αντίπαλο στη μέχρι τώρα λίστα παιχνιδιών των συστημάτων της Sony και της Microsoft. Όταν δείτε τη λεπτομέρεια του τριχώματος του Donkey Kong, την καθαρότητα του 1080p σήματος του Wii U, τα εκρηκτικά χρώματα, τα μπόλικα πολύγωνα στους χαρακτήρες και τα πλούσια περιβάλλοντα, δε θα συνεχίσετε για πολύ ακόμα να θεωρείτε το Wii U σύστημα «προηγούμενης γενιάς». Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα παιχνίδια που γνώρισε ποτέ κονσόλα της Nintendo και ένα από τα ομορφότερα platform παιχνίδια των τελευταίων ετών. Ερωτεύσιμο είναι και το soundtrack, το οποίο ζει, μάλλον, την καλύτερή του στιγμή στην ιστορία του franchise.

review 4

Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει να κατανοήσουμε από πλευράς Nintendo, είναι το ολοκληρωτικό σνομπάρισμα του Wii U Gamepad, που εκτός από την οθόνη του για παιχνίδι εκτός τηλεόρασης, μένει άπραγο όσον αφορά τις touch δυνατότητες, τη λειτουργία γυροσκοπίου κλπ. Αφενός, εφόσον θεώρησαν οι δημιουργοί πως κάτι τέτοιο δε θα πρόσθετε στην τελική εμπειρία, καλώς μένει εκτός παιχνιδιού, αφετέρου, όμως, μιλάμε για το «selling point» της κονσόλας, το οποίο χαντακώνεται από ακόμη ένα first-party παιχνίδι της Nintendo. Μία υποτυπώδης touch λειτουργία σε μενού και inventory δε νομίζουμε πως θα είχε σοβαρή επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα. Άβυσσος η ψυχή της Nintendo…

Το Donkey Kong Country Tropical Freeze είναι από τις περιπτώσεις που αποδεικνύουν πως καμιά φορά η ανάθεση ενός franchise σε νέα ομάδα, δεν είναι πάντα η χειρότερη επιλογή. Εντάξει, και τα Retro Studios δεν είναι τίποτα τυχαία. Έχουν χαρίσει αριστουργήματα στο κοινό της Nintendo. Ε, τώρα χαρίζουν ακόμη ένα…

Σάκης Καρπάς

Περισσότερο Υλικό

Θετικά

Ένα από ομορφότερα παιχνίδια του Wii U

Τα πάντα στο gameplay "χορεύουν" σε φρενήρεις ρυθμούς

Απίστευτος σχεδιασμός επιπέδων, με μεγάλη ποικιλία και μπόλικη φαντασία

Αρνητικά

Ολοκληρωτικό σνομπάρισμα στο Wii U Gamepad

Περισσότερο το "φρεσκάρει" παρά κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα για το franchise

Βαθμολογία

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...