Η επιστροφή του γορίλα!

Θα είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Η κυκλοφορία του νέου Donkey Kong Country μάς αφήνει, όχι έναν, αλλά δύο κόμπους στο λαιμό. Ο πρώτος είναι γιατί τα Retro Studios έπρεπε να ασχολούνται με την επιστροφή της δεσποινίδας Samus Aran και ο δεύτερος γιατί το Tropical Freeze είναι το τέταρτο platform παιχνίδι του Wii U των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Κατά την άποψή μας η Nintendo έπρεπε να καλύψει άλλα κενά της λίστας των παιχνιδιών του Wii U και όχι να προσπαθεί να κλείσει μία τρύπα που έχει μπαλωθεί –με μπετόν αρμέ- εδώ και αρκετό καιρό, από τίτλους διαμάντια όπως το Rayman Legends, το New Super Mario Bros. U, το New Super Luigi U και το Super Mario 3D World. Δεν έχουμε κάτι με το Donkey Kong, ούτε φυσικά με τα platforms, απλά ώρες-ώρες δε μπορούμε να ψυχολογήσουμε αυτήν την εταιρία από το Κιότο…

Αφού γκρινιάξαμε -και ξελαφρώσαμε- ώρα να μιλήσουμε για το εξαιρετικό, απ’ όλες τις απόψεις, Tropical Freeze, το οποίο έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή της «καριέρας» του Wii U και θα παίξει το ρόλο του στη μετέπειτα πορεία του συστήματος, γιατί όπως και να το κάνουμε, οι κυκλοφορίες για τη Nintendo τελευταία δεν έρχονται και με το τσουβάλι. Το θετικό είναι ότι έρχεται σε μία φτωχή περίοδο από κυκλοφορίες γενικά, πράγμα που του δίνει ακόμη περισσότερες πιθανότητες να αναδειχθεί.

review 1

Η ιστορία θέλει τον Donkey Kong να γιορτάζει τα γενέθλιά του παρέα με τους συνήθεις υπόπτους  Diddy Kong, Dixie Kong και Cranky Kong. Λίγο πριν σβήσει τα κεράκια και απολαύσουν την όμορφη τούρτα, μία νιφάδα χιονιού έρχεται και σβήνει τη φλόγα, κάτι αρκετά σοβαρό για να χαλάσει το πάρτι. Γρήγορα, όμως, το παρεάκι των συμπαθέστατων τριχωτών ανθρωποειδών συνειδητοποιεί πως μία βάρβαρη φυλή, ονόματι Snowmads, σκοπεύει να επιτεθεί το τροπικό νησί και, αναμενόμενα, ξεκινάει την επιχείρηση διάσωσης όλης της περιοχής.

Η νέα περιπέτεια του Kong αποτελείται από έξι νησιά, τα οποία μπορούν να απασχολήσουν τον παίκτη από 10 έως και 15 ώρες, αναλόγως του πόσο θα θέλει να ξεζουμίσει τα όσα του χαρίζονται από τον τίτλο. Με εξαίρεση ένα ή δύο νησιά των οποίων το περιεχόμενο ανακυκλώνεται αρκετά, οι άνθρωποι των Retro Studios έχουν κάνει τρομερή δουλειά στο σχεδιασμό των επιπέδων, φροντίζοντας να κρατούν το ενδιαφέρον του παίκτη αμείωτο για το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του τίτλου. Και ναι, τα επίπεδα όπου ο Kong κολυμπάει, επέστρεψαν και είναι πιο όμορφα από ποτέ. Μάλιστα, κατά τις καταδύσεις, ο αγαπημένος γορίλας πλέον μοιράζει και μερικά χτυπήματα στους εχθρούς, έτσι για την αλλαγή!

review 2

Το gameplay είναι αυτό που, και γνωρίζουμε, αλλά και αναμένουμε από ένα Donkey Kong. Η δράση παίρνει σάρκα και οστά μέσω δισδιάστατης side-scrolling απεικόνισης, ωστόσο θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημά μας στα Retro Studios γιατί έχουν καταφέρει, μέσω πανέξυπνων μεταβατικών σημείων από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, να δώσουν μία “3D” πινελιά που παρόμοιά της δεν έχουμε συναντήσει σε παραδοσιακό 2D platform. Επιπλέον, αυτό που μας εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο στο νέο Donkey Kong είναι το πόσο ζωντανά είναι τα επίπεδα, καθώς και ο μεγάλος βαθμός αλληλεπίδρασης του παίκτη με αυτά. Εκεί είναι που, κατά την άποψή μας, το Donkey Kong είναι αξεπέραστο και μακριά από τον ανταγωνισμό: τα πάντα μέσα στο παιχνίδι, είναι λες και χορεύουν στους φρενήρεις ρυθμούς της ζούγκλας. Δεν κινούνται, δεν τρέχουν, δεν καταστρέφονται. Χορεύουν!

Από πλευράς μηχανισμών οι δημιουργοί κινήθηκαν σε σίγουρα και δοκιμασμένα μονοπάτια. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι ο τίτλος δεν προσφέρει φρέσκα χαρακτηριστικά στο gameplay. Ο Donkey Kong, εκτός από το Jet Pack του Diggy Kong, μπορεί να πλέον να χρησιμοποιήσει την αλογοουρά της Dixie Kong για μεγαλύτερη ώθηση κατά τη διάρκεια του άλματος, καθώς και το μπαστούνι του Cranky Kong, που θα του χαρίσει ασφαλή προσγείωση και θα τον σώσει από επικίνδυνες επιφάνειες, όπως καρφιά, αγκάθια κλπ.

review 3

Και επειδή θα αναρωτιέστε ποιος είναι ο νέος μαγαζάτορας, στη θέση του Cranky Kong, πλέον κάθεται ο Funky Kong. Επιπλέον ο Donkey Kong μπορεί να χρησιμοποιήσει αντικείμενα κατά των αντιπάλων ή ακόμη και να σηκώσει και να εκτοξεύσει ζαλισμένους εχθρούς προς πάσα κατεύθυνση. Τέλος, έχει προστεθεί η Kong-Pow υπερδύναμη, η οποία αντιπροσωπεύεται από μία μπάρα στο hud και όταν αυτή ενεργοποιηθεί, εξολοθρεύονται όλοι οι εχθροί της οθόνης.

Ο οπτικός τομέας αποτελεί απάντηση προς όλους αυτούς που αρνούνται πεισματικά να εντάξουν το Wii U στη νέα γενιά κονσολών. Ως κάτοχοι, τόσο του PS4, όσο και του Xbox One, σας διαβεβαιώνουμε πως η ομορφιά και η ποιότητα απεικόνισης του τίτλου της Nintendo δύσκολα βρίσκει αντίπαλο στη μέχρι τώρα λίστα παιχνιδιών των συστημάτων της Sony και της Microsoft. Όταν δείτε τη λεπτομέρεια του τριχώματος του Donkey Kong, την καθαρότητα του 1080p σήματος του Wii U, τα εκρηκτικά χρώματα, τα μπόλικα πολύγωνα στους χαρακτήρες και τα πλούσια περιβάλλοντα, δε θα συνεχίσετε για πολύ ακόμα να θεωρείτε το Wii U σύστημα «προηγούμενης γενιάς». Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα παιχνίδια που γνώρισε ποτέ κονσόλα της Nintendo και ένα από τα ομορφότερα platform παιχνίδια των τελευταίων ετών. Ερωτεύσιμο είναι και το soundtrack, το οποίο ζει, μάλλον, την καλύτερή του στιγμή στην ιστορία του franchise.

review 4

Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει να κατανοήσουμε από πλευράς Nintendo, είναι το ολοκληρωτικό σνομπάρισμα του Wii U Gamepad, που εκτός από την οθόνη του για παιχνίδι εκτός τηλεόρασης, μένει άπραγο όσον αφορά τις touch δυνατότητες, τη λειτουργία γυροσκοπίου κλπ. Αφενός, εφόσον θεώρησαν οι δημιουργοί πως κάτι τέτοιο δε θα πρόσθετε στην τελική εμπειρία, καλώς μένει εκτός παιχνιδιού, αφετέρου, όμως, μιλάμε για το «selling point» της κονσόλας, το οποίο χαντακώνεται από ακόμη ένα first-party παιχνίδι της Nintendo. Μία υποτυπώδης touch λειτουργία σε μενού και inventory δε νομίζουμε πως θα είχε σοβαρή επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα. Άβυσσος η ψυχή της Nintendo…

Το Donkey Kong Country Tropical Freeze είναι από τις περιπτώσεις που αποδεικνύουν πως καμιά φορά η ανάθεση ενός franchise σε νέα ομάδα, δεν είναι πάντα η χειρότερη επιλογή. Εντάξει, και τα Retro Studios δεν είναι τίποτα τυχαία. Έχουν χαρίσει αριστουργήματα στο κοινό της Nintendo. Ε, τώρα χαρίζουν ακόμη ένα…

Σάκης Καρπάς

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: PlatformerΔιάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: N/AΑνάπτυξη: Retro StudiosΗμ. Έκδοσης: 20/02/2014
PEGI: 3Εκδότης: NintendoΠλατφόρμες: Wii U

Θετικά

Ένα από ομορφότερα παιχνίδια του Wii U

Τα πάντα στο gameplay "χορεύουν" σε φρενήρεις ρυθμούς

Απίστευτος σχεδιασμός επιπέδων, με μεγάλη ποικιλία και μπόλικη φαντασία

Αρνητικά

Ολοκληρωτικό σνομπάρισμα στο Wii U Gamepad

Περισσότερο το "φρεσκάρει" παρά κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα για το franchise

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

To Nintendo Switch ξεπέρασε τις 14.86 εκ. αποστολές στα καταστήματα
Στοιχεία για τις πωλήσεις των τίτλων της και των... amiibo!
Στοιχεία για το DLC του Zelda: Breath of the Wild
To πρώτο από τα δύο που έχουν ανακοινωθεί.
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Ανασαίνοντας την άγρια φύση της Hyrule.
Gameplay υλικό από το νέο Zelda
Ανακοινώθηκε Expansion Pass για το νέο τίτλο της σειράς. [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ]
Νέο trailer για το The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Με την ονομασία “Guard. In This Destiny”.
Χωρίς HD rumble το Zelda: Breath of the Wild για Switch
Με σκοπό τη μείωση των διαφορών με την έκδοση για WiiU.
Εκπτώσεις σε πολλούς Zelda τίτλους
Μέσα από το e-shop της Nintendo, για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Νέες διαρροές κωδικών
"Θύμα" οι χρήστες του Nintendo Network.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Παλι καλα που εχουμε το GO να μας κανει παρεα το βραδυ !
  Κριμα για το gamepad.

 • Αναμενόμενη επικούρα, αναμενόμενα άρτιο review από το Σάκη. Αναμένω τη retail.

 • Ακριβώς αυτό που περίμενα, μια παιχνιδάρα... :)

 • Δεν ξέρω γιατί (σίγουρα όχι επειδή μου αρέσουν τα platform ή επειδή είμαι fan του γορίλα, καθώς το τελευταίο του παιχνίδι που αγόρασα ήταν Game & Watch), αλλά για κάποιο λόγο σκοπεύω να παίξω πρώτα αυτό (κάποια στιγμή) και μετά το Super Mario 3D World.

  Για κάποιο λόγο, παρότι ειδικά με τα 2D platform είχα πάντα πολύ κακή σχέση, το συγκεκριμένο μου έχει κάνει κλικ.

 • στα του παιχνιδιου ημουν σιγουρος οτι θα ειναι καταπλικτικο και λογω ονοματος παιχνιδιου αλλα και λογω ονοματος εταιριας η οποια εξελισετε σε νεα rare.αυτο που με προβληματιζει περισοτερο με ολα αυτα ειναι αυτα που εγραψε ο σακης στην πρωτη παραγραφο.ας ελπισουμε τωρα που κυκλοφορησε το παιχνιδι η ρετρο να ασχοληθει αν οχι με μετροιντ εστω με νεο παιχνιδι.αυτα

 • Ελκυστικό μου φαίνεται, δεν μπορώ να πω! Σε ασφαλή μονοπάτια η Νίντυ...! Πλάκα πλάκα, αυτό που λέει ο Σάκης είναι αλήθεια: Mario 3D World, Pikmin 3, Wind Waker και τώρα Donkey Kong όλα έχουν φανταστικά γραφικά..! Όλα με έχουν αφήσει άναυδο! Μήπως έχουμε φάει λίγη προπαγάνδα λέω εγώ για τις ικανότητες του WiiU?

 • Έχετε μικρύνει τα reviews ή απλά έτυχε?

 • Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα first party games της Nintendo σε σχέση με Microsoft και Sony είναι πολύ καλά δουλεμένα και βγαίνουνε όταν είναι έτοιμα με το τελικό αποτέλεσμα να έιναι εξαιρετικό.Βέβαια,όπως,πολύ σωστά αναφέρεται στο review μετά τα Rayman Legends,Super mario 3d world,Super mario bros,έχουμε πήξει(με την καλή ένοια)γι αυτό και το συγκεκριμένο παιχνίδι θα αγοραστεί πιο μετά για να ξεχαρμανιάσουμε λίγο...

 • Όλοι θέλαμε ενα καινούργιο Metroid από την Retro αλλά όταν βλέπεις έναν τόσο άρτιο τίτλο δεν έχεις να πεις τίποτα... αγορα λοιπόν το Donkey και ελπίζουμε πλεον σε ένα teaser στην Ε3!

 • Φοβερό απλά...Όσο ζει η Nintendo εγώ θα την τιμάς,και ας μου δίνει τον χρόνο 4 τίτλους.Ξέρω πως θα είναι δεκαρια!!!

 • φιλε Mayhem εδω ειναι η μαγκια της νιντεντο,βγαζει οπως λες το χρονο 4 αντε 5 τιτλους αλλα ειναι ολοι παιχνιδαρες.οπως εχω γραψει και σε παλιοτερο θεμα,δεν με πειραζει αν θα τα παει καλα το μηχανημα αρκει να βγαλει παιχνιδαρες.κατι σαν τον κυβο δηλαδη.

 • Άσε τα Donkey Kong και βγάλε μου Metroid Prime 4 να τρελαθώ!!!

 • Δείχνει πανέμορφο και άκρως διασκεδαστικό και είναι και platform τα οποία δεν χορταίνω.
  Δεν χάνεται! Πρώτα επιστρέφω και λιώνω Mario 3D World και αργότερα αυτό!
  Άντε και ένα Prime 4 τώρα!

 • Ε σταθερή αξία,θα αγοραστεί σύντομα.

 • Μου ερχεται την Παρασκευή!Το περιμένω πως και πως.Σταθερή αξία τα παιχνίδια της νιντεντο.

 • Περιμενω εντος ολίγον ημερων να μου ερθει το wii u και ειμαι ετοιμος να απολαυσω και αυτο αλλα και ολα τα υπολοιπα διαμαντια της ninty!

 • αρε παιχνιδαρα δυστυχως δεν εχω wii u

 • Φαίνεται πανέμορφο και διασκεδαστικό παιχνίδι όπως μόνο η Nintendo ξέρει να δίνει. Δυστυχώς δεν έχω wii u ακόμα :(

 • Το παράγγειλα πριν μια βδομάδα ,μπαιχνιδαρος και από το review :) Πάνω στην ώρα έρχεται τώρα που τελείωσα τα πάντα στο κόσμο του mario 3d world .

 • Για εμενα system seller, πρεπει όμως να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας για να μπορέσει κάποιος να επενδύσει, αφού οι τίτλοι του είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Επισης είναι η σειρά που με ταξιδεύει στα παιδικά χρόνια.

 • Ήρθε η ώρα να φάω τις παρθενικές μου μπανάνες...!!
  ( ακούγεται λίγο λάθος τώρα που το ξαναβλέπω! :Ρ )

 • zio10 Ψευδαισθηση ειναι. Δες ενα παλιο review με την νεα φορμα και το κειμενο θα εχει το ιδιο περιπου μεγεθος.

 • Και γω το περιμένω Παρασκευή, πάνω στην ώρα μιας και μόλις τέλειωσα το 3D world. Φαίνεται από το review οτι η Retro τα κατάφερε και πάλι και μακάρι να πιάσει το Prime τώρα που ξεμπέρδεψε με τον Κing Kong :) Σάκη από δυσκολία τι λέει; Είναι στα επίπεδα του returns (στο οποίο υπήρχαν πίστες που έχασα 60 ζωές :( ) ;

 • Μετά από τόσα χρόνια ανυπομονώ να παίξω ξανά Donkey Kong! Και απ΄ότι φαίνεται και στο review έκαναν πολύ καλή δουλειά.

 • David Wise!!!

 • Και εγώ την παρασκευή το περιμένω. Έχει γίνει προπαραγγελία απο nortec και θα μου το φέρουν στη δουλειά. Τι έχει να γίνει το σαββατοκύριακο..... του γορίλα το κάγκελο. Να γιατί εκτός ενος PS4 / XBOX one χρειάζεται δίπλα και ένα Wii U. Τέτοια παιχνίδια δεν χάνονται πραγματικά διαμάντια!!! Τελικά το Wii U ειναι καθαρά entairtenment console (όταν έπαιξα Mario 3D Land και New Super Mario Bros U σαν μικρό παιδί ένιωσα)

 • Μια και δεν έχω παίξει ούτε το Rayman Legends ούτε το Zelda WW ούτε φυσικά το Donkey Kong Tropical Freeze...

  Για πείτε για τι να προτιμίσω;

 • Παναγιώτης Κυριακόπουλος Zelda WW & Donkey Kong Tropical Freeze ειναι δυσκολη επιλογη...& τα δυο ειναι παιχνιδαρες.Διαλεξε βαση του τι στυλ παιχνιδιου θελεις να παιξεις.

 • μ' άρεσε αρκετά το προηγούμενο...οπότε σίγουρα θα ευχαριστηθώ κι αυτό όταν ασχοληθώ μαζί του.

 • Σίγουρη αγορά μόλις πάρω Wii U!!!!

 • Φαίνεται πολύ ωραίο παιχνίδι όπως αναμενόταν φυσικά (αν και ίσως η Nintendo θα πρέπει να ασχοληθεί με κάτι πιο φρέσκο). Το μόνο λυπηρό είναι ότι βλέπεις πως οι ίδιοι οι platform holders αδυνατούν να εκμεταλλευτούν ουσιαστικά τα peripherals που οι ίδιοι δημιούργησαν. Εάν η MS αχρηστεύει το ίδιο της το Kinect και η Nintendo, ή οποία κατά τα άλλα είναι εξαιρετικά ταλαντούχα, δεν μπορεί να βρει τρόπο τα χρησιμοποιήσει ουσιαστικά το gamepad τότε πως να δικαιολογίσει ο καταναλωτής την αγορά τους. Όχι φυσικά ότι η Sony είναι καλύτερη αλλά τουλάχιστον δεν σε υποχρεώνει να το πάρεις.

 • Το χρησιμοποιει το gamepad για off tv play

 • Το περιμένω αύριο, μέχρι τότε παίζω το πρώτο Donkey (ήμουν SEGA τότε) στο super famicom:) Θα κάνω και τη σύγκριση απο πρώτο χέρι. Το παλιό Donkey πάντως έχει και γραφικά αλλά και gameplay, είναι σαν το παλιό καλό κρασί.

 • Καρπά, ο λόγος που η Retro έβγαλε Donkey κι όχι Metroid είναι γιατί το DKCR πούλησε όσο τρεις και τέσσερεις τίτλοι του τελευταίου.

  Συμφωνώ όμως ότι έχουμε δει ΠΑΡΑ πολλές πλατφόρμες το τελευταίο διάστημα. Επίσης, πολύ καλή παρατήρηση ότι η σειρά δεν κάνει ουσιαστικό βήμα μπροστά, απλά φρεσκάρεται με αυτόν τον τίτλο.

  Ωστόσο, το παιχνίδι είναι, πιστεύω, συνεπές με αυτό που υπόσχεται.

  Ελπίζω πια στο επόμενο παιχνίδι να έχουμε μίξη 2D/ 3D όπως στο Mario Galaxy, επιστροφή των κροκόδιλων και παίξιμο Funky Kong :D

 • παιχνιδάρα , έτσι απλά

 • Παιχνιδαρα σκέτη απόλαυση !Το ξεκίνησα διπλό σημερα με τον γιο μου :) εγω donkey εκείνος diddie :)

 • Ειναι ο λογος για να παρω Wii U!

 • Γενικά , είμαι πολύ μεγάλος θαυμαστής της δουλειάς της Nitendo , που συνεχίζει να με εκπλήσσει ευχάριστα .

 • Καλησπέρα παιδιά!Σήμερα το μεσημέρι παρέλαβα το παιχνίδι.Έπαιξα λίγο περισσότερο από μία ώρα και το βράδυ επιστρέφοντας σπίτι θα το λιώσω!Συστήνω ανεπιφύλακτα να το παίξει κάποιος...Υποχρεωτική αγορά για όσους έχουν wiiU!!!!!

 • Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της Νιντεντο απο την εποχή του nes. Μου άρεσε πάρα πολύ το DKC Returns του wii, ωστόσο περίμενα ένα 3D όπως το DK στο Ν64 που το είχα λατρέψει

Τελευταία Σχόλια

Μακάρι να πουλήσει τα κέρατα του και να κάνει φανταστικά νούμερα και σε βάθος χρόνου ώστε να αποδείξ...
Αδιάφορος μήνας για μένα προσωπικά. Aν και δίνουν mgs v και vanquish, τα έχω και τα δυο στις κονσόλε...
ε με τόσα που έχει βγάλει, έχει βάλει καινούργια μασέλα από σπάνιο διαστημικό υλικό, κάνει γαμώ τα δ...
Με νύχια και με δόντια, το GTA V κρατιέται ακόμα στο top 10.
Δεν χάνεται με τίποτα το Deadpool!
Cine-TV #91 σε K2
Δεν έχεις δει τίποτα ακόμα φίλε.Αν το combat σε δυσκόλέψει ρίξε την δυσκολιά για να το προχωρήσεις.
...
God of War σε K2
Μου το έκαναν δώρο στη γιορτή μου. Το συγκεκριμένο franshise είναι το αγαπημένο μου να πω αρχικά. Κα...
God of War σε K2
Κανεναν πιο πιτσιρικα δεν μπορουσαν να βαλουν στην μεταγλωττιση για τον Ατρεα?
God of War σε K2
Ή απλά να μειώσει τις τιμές στα cartridges που δίνει στους δημιουργούς ή να έβαζε εξ αρχής μεγαλύτερ...