Η επιστροφή του γορίλα!

Θα είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Η κυκλοφορία του νέου Donkey Kong Country μάς αφήνει, όχι έναν, αλλά δύο κόμπους στο λαιμό. Ο πρώτος είναι γιατί τα Retro Studios έπρεπε να ασχολούνται με την επιστροφή της δεσποινίδας Samus Aran και ο δεύτερος γιατί το Tropical Freeze είναι το τέταρτο platform παιχνίδι του Wii U των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Κατά την άποψή μας η Nintendo έπρεπε να καλύψει άλλα κενά της λίστας των παιχνιδιών του Wii U και όχι να προσπαθεί να κλείσει μία τρύπα που έχει μπαλωθεί –με μπετόν αρμέ- εδώ και αρκετό καιρό, από τίτλους διαμάντια όπως το Rayman Legends, το New Super Mario Bros. U, το New Super Luigi U και το Super Mario 3D World. Δεν έχουμε κάτι με το Donkey Kong, ούτε φυσικά με τα platforms, απλά ώρες-ώρες δε μπορούμε να ψυχολογήσουμε αυτήν την εταιρία από το Κιότο…

Αφού γκρινιάξαμε -και ξελαφρώσαμε- ώρα να μιλήσουμε για το εξαιρετικό, απ’ όλες τις απόψεις, Tropical Freeze, το οποίο έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή της «καριέρας» του Wii U και θα παίξει το ρόλο του στη μετέπειτα πορεία του συστήματος, γιατί όπως και να το κάνουμε, οι κυκλοφορίες για τη Nintendo τελευταία δεν έρχονται και με το τσουβάλι. Το θετικό είναι ότι έρχεται σε μία φτωχή περίοδο από κυκλοφορίες γενικά, πράγμα που του δίνει ακόμη περισσότερες πιθανότητες να αναδειχθεί.

review 1

Η ιστορία θέλει τον Donkey Kong να γιορτάζει τα γενέθλιά του παρέα με τους συνήθεις υπόπτους  Diddy Kong, Dixie Kong και Cranky Kong. Λίγο πριν σβήσει τα κεράκια και απολαύσουν την όμορφη τούρτα, μία νιφάδα χιονιού έρχεται και σβήνει τη φλόγα, κάτι αρκετά σοβαρό για να χαλάσει το πάρτι. Γρήγορα, όμως, το παρεάκι των συμπαθέστατων τριχωτών ανθρωποειδών συνειδητοποιεί πως μία βάρβαρη φυλή, ονόματι Snowmads, σκοπεύει να επιτεθεί το τροπικό νησί και, αναμενόμενα, ξεκινάει την επιχείρηση διάσωσης όλης της περιοχής.

Η νέα περιπέτεια του Kong αποτελείται από έξι νησιά, τα οποία μπορούν να απασχολήσουν τον παίκτη από 10 έως και 15 ώρες, αναλόγως του πόσο θα θέλει να ξεζουμίσει τα όσα του χαρίζονται από τον τίτλο. Με εξαίρεση ένα ή δύο νησιά των οποίων το περιεχόμενο ανακυκλώνεται αρκετά, οι άνθρωποι των Retro Studios έχουν κάνει τρομερή δουλειά στο σχεδιασμό των επιπέδων, φροντίζοντας να κρατούν το ενδιαφέρον του παίκτη αμείωτο για το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του τίτλου. Και ναι, τα επίπεδα όπου ο Kong κολυμπάει, επέστρεψαν και είναι πιο όμορφα από ποτέ. Μάλιστα, κατά τις καταδύσεις, ο αγαπημένος γορίλας πλέον μοιράζει και μερικά χτυπήματα στους εχθρούς, έτσι για την αλλαγή!

review 2

Το gameplay είναι αυτό που, και γνωρίζουμε, αλλά και αναμένουμε από ένα Donkey Kong. Η δράση παίρνει σάρκα και οστά μέσω δισδιάστατης side-scrolling απεικόνισης, ωστόσο θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημά μας στα Retro Studios γιατί έχουν καταφέρει, μέσω πανέξυπνων μεταβατικών σημείων από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, να δώσουν μία “3D” πινελιά που παρόμοιά της δεν έχουμε συναντήσει σε παραδοσιακό 2D platform. Επιπλέον, αυτό που μας εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο στο νέο Donkey Kong είναι το πόσο ζωντανά είναι τα επίπεδα, καθώς και ο μεγάλος βαθμός αλληλεπίδρασης του παίκτη με αυτά. Εκεί είναι που, κατά την άποψή μας, το Donkey Kong είναι αξεπέραστο και μακριά από τον ανταγωνισμό: τα πάντα μέσα στο παιχνίδι, είναι λες και χορεύουν στους φρενήρεις ρυθμούς της ζούγκλας. Δεν κινούνται, δεν τρέχουν, δεν καταστρέφονται. Χορεύουν!

Από πλευράς μηχανισμών οι δημιουργοί κινήθηκαν σε σίγουρα και δοκιμασμένα μονοπάτια. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι ο τίτλος δεν προσφέρει φρέσκα χαρακτηριστικά στο gameplay. Ο Donkey Kong, εκτός από το Jet Pack του Diggy Kong, μπορεί να πλέον να χρησιμοποιήσει την αλογοουρά της Dixie Kong για μεγαλύτερη ώθηση κατά τη διάρκεια του άλματος, καθώς και το μπαστούνι του Cranky Kong, που θα του χαρίσει ασφαλή προσγείωση και θα τον σώσει από επικίνδυνες επιφάνειες, όπως καρφιά, αγκάθια κλπ.

review 3

Και επειδή θα αναρωτιέστε ποιος είναι ο νέος μαγαζάτορας, στη θέση του Cranky Kong, πλέον κάθεται ο Funky Kong. Επιπλέον ο Donkey Kong μπορεί να χρησιμοποιήσει αντικείμενα κατά των αντιπάλων ή ακόμη και να σηκώσει και να εκτοξεύσει ζαλισμένους εχθρούς προς πάσα κατεύθυνση. Τέλος, έχει προστεθεί η Kong-Pow υπερδύναμη, η οποία αντιπροσωπεύεται από μία μπάρα στο hud και όταν αυτή ενεργοποιηθεί, εξολοθρεύονται όλοι οι εχθροί της οθόνης.

Ο οπτικός τομέας αποτελεί απάντηση προς όλους αυτούς που αρνούνται πεισματικά να εντάξουν το Wii U στη νέα γενιά κονσολών. Ως κάτοχοι, τόσο του PS4, όσο και του Xbox One, σας διαβεβαιώνουμε πως η ομορφιά και η ποιότητα απεικόνισης του τίτλου της Nintendo δύσκολα βρίσκει αντίπαλο στη μέχρι τώρα λίστα παιχνιδιών των συστημάτων της Sony και της Microsoft. Όταν δείτε τη λεπτομέρεια του τριχώματος του Donkey Kong, την καθαρότητα του 1080p σήματος του Wii U, τα εκρηκτικά χρώματα, τα μπόλικα πολύγωνα στους χαρακτήρες και τα πλούσια περιβάλλοντα, δε θα συνεχίσετε για πολύ ακόμα να θεωρείτε το Wii U σύστημα «προηγούμενης γενιάς». Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα παιχνίδια που γνώρισε ποτέ κονσόλα της Nintendo και ένα από τα ομορφότερα platform παιχνίδια των τελευταίων ετών. Ερωτεύσιμο είναι και το soundtrack, το οποίο ζει, μάλλον, την καλύτερή του στιγμή στην ιστορία του franchise.

review 4

Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει να κατανοήσουμε από πλευράς Nintendo, είναι το ολοκληρωτικό σνομπάρισμα του Wii U Gamepad, που εκτός από την οθόνη του για παιχνίδι εκτός τηλεόρασης, μένει άπραγο όσον αφορά τις touch δυνατότητες, τη λειτουργία γυροσκοπίου κλπ. Αφενός, εφόσον θεώρησαν οι δημιουργοί πως κάτι τέτοιο δε θα πρόσθετε στην τελική εμπειρία, καλώς μένει εκτός παιχνιδιού, αφετέρου, όμως, μιλάμε για το «selling point» της κονσόλας, το οποίο χαντακώνεται από ακόμη ένα first-party παιχνίδι της Nintendo. Μία υποτυπώδης touch λειτουργία σε μενού και inventory δε νομίζουμε πως θα είχε σοβαρή επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα. Άβυσσος η ψυχή της Nintendo…

Το Donkey Kong Country Tropical Freeze είναι από τις περιπτώσεις που αποδεικνύουν πως καμιά φορά η ανάθεση ενός franchise σε νέα ομάδα, δεν είναι πάντα η χειρότερη επιλογή. Εντάξει, και τα Retro Studios δεν είναι τίποτα τυχαία. Έχουν χαρίσει αριστουργήματα στο κοινό της Nintendo. Ε, τώρα χαρίζουν ακόμη ένα…

Σάκης Καρπάς

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: PlatformerΔιάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: N/AΑνάπτυξη: Retro StudiosΗμ. Έκδοσης: 20/02/2014
PEGI: 3Εκδότης: NintendoΠλατφόρμες: Wii U

Θετικά

Ένα από ομορφότερα παιχνίδια του Wii U

Τα πάντα στο gameplay "χορεύουν" σε φρενήρεις ρυθμούς

Απίστευτος σχεδιασμός επιπέδων, με μεγάλη ποικιλία και μπόλικη φαντασία

Αρνητικά

Ολοκληρωτικό σνομπάρισμα στο Wii U Gamepad

Περισσότερο το "φρεσκάρει" παρά κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα για το franchise

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Launch τίτλος για το Switch το The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Μια αξιομνημόνευτη περιπέτεια ξεπροβάλλει.
Με co-op σε όλες τις πλατφόρμες το Shovel Knight
Το οποίο αλλάζει ονομασία και έρχεται στο Switch.
Το Yooka-Laylee έρχεται τον Απρίλιο
Σε retail κυκλοφορία και με "φιλική" τιμή.
Πρώτη παρουσίαση για το Nintendo Switch
Ντεμπούτο με The Legend of Zelda: Breath of the Wild.
Αποκαλύφθηκε το Shovel Knight: Specter of Torment
Έρχεται εντός 2017 το prequel στο αρχικό παιχνίδι.
Διαθέσιμο το Darksiders: Warmastered Edition
Ο War επέστρεψε, με ένα εντυπωσιακό launch trailer.
Εκτός αρχικού lineup για το Switch το Zelda: Breath of the Wild;
Με ένα Mario παιχνίδι να παίρνει τη θέση του.
Τέλος εποχής για το Wii U;
Προχωρώντας στην επόμενη κονσόλα της Nintendo.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Παλι καλα που εχουμε το GO να μας κανει παρεα το βραδυ !
  Κριμα για το gamepad.

 • Αναμενόμενη επικούρα, αναμενόμενα άρτιο review από το Σάκη. Αναμένω τη retail.

 • Ακριβώς αυτό που περίμενα, μια παιχνιδάρα... :)

 • Δεν ξέρω γιατί (σίγουρα όχι επειδή μου αρέσουν τα platform ή επειδή είμαι fan του γορίλα, καθώς το τελευταίο του παιχνίδι που αγόρασα ήταν Game & Watch), αλλά για κάποιο λόγο σκοπεύω να παίξω πρώτα αυτό (κάποια στιγμή) και μετά το Super Mario 3D World.

  Για κάποιο λόγο, παρότι ειδικά με τα 2D platform είχα πάντα πολύ κακή σχέση, το συγκεκριμένο μου έχει κάνει κλικ.

 • στα του παιχνιδιου ημουν σιγουρος οτι θα ειναι καταπλικτικο και λογω ονοματος παιχνιδιου αλλα και λογω ονοματος εταιριας η οποια εξελισετε σε νεα rare.αυτο που με προβληματιζει περισοτερο με ολα αυτα ειναι αυτα που εγραψε ο σακης στην πρωτη παραγραφο.ας ελπισουμε τωρα που κυκλοφορησε το παιχνιδι η ρετρο να ασχοληθει αν οχι με μετροιντ εστω με νεο παιχνιδι.αυτα

 • Ελκυστικό μου φαίνεται, δεν μπορώ να πω! Σε ασφαλή μονοπάτια η Νίντυ...! Πλάκα πλάκα, αυτό που λέει ο Σάκης είναι αλήθεια: Mario 3D World, Pikmin 3, Wind Waker και τώρα Donkey Kong όλα έχουν φανταστικά γραφικά..! Όλα με έχουν αφήσει άναυδο! Μήπως έχουμε φάει λίγη προπαγάνδα λέω εγώ για τις ικανότητες του WiiU?

 • Έχετε μικρύνει τα reviews ή απλά έτυχε?

 • Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα first party games της Nintendo σε σχέση με Microsoft και Sony είναι πολύ καλά δουλεμένα και βγαίνουνε όταν είναι έτοιμα με το τελικό αποτέλεσμα να έιναι εξαιρετικό.Βέβαια,όπως,πολύ σωστά αναφέρεται στο review μετά τα Rayman Legends,Super mario 3d world,Super mario bros,έχουμε πήξει(με την καλή ένοια)γι αυτό και το συγκεκριμένο παιχνίδι θα αγοραστεί πιο μετά για να ξεχαρμανιάσουμε λίγο...

 • Όλοι θέλαμε ενα καινούργιο Metroid από την Retro αλλά όταν βλέπεις έναν τόσο άρτιο τίτλο δεν έχεις να πεις τίποτα... αγορα λοιπόν το Donkey και ελπίζουμε πλεον σε ένα teaser στην Ε3!

 • Φοβερό απλά...Όσο ζει η Nintendo εγώ θα την τιμάς,και ας μου δίνει τον χρόνο 4 τίτλους.Ξέρω πως θα είναι δεκαρια!!!

 • φιλε Mayhem εδω ειναι η μαγκια της νιντεντο,βγαζει οπως λες το χρονο 4 αντε 5 τιτλους αλλα ειναι ολοι παιχνιδαρες.οπως εχω γραψει και σε παλιοτερο θεμα,δεν με πειραζει αν θα τα παει καλα το μηχανημα αρκει να βγαλει παιχνιδαρες.κατι σαν τον κυβο δηλαδη.

 • Άσε τα Donkey Kong και βγάλε μου Metroid Prime 4 να τρελαθώ!!!

 • Δείχνει πανέμορφο και άκρως διασκεδαστικό και είναι και platform τα οποία δεν χορταίνω.
  Δεν χάνεται! Πρώτα επιστρέφω και λιώνω Mario 3D World και αργότερα αυτό!
  Άντε και ένα Prime 4 τώρα!

 • Ε σταθερή αξία,θα αγοραστεί σύντομα.

 • Μου ερχεται την Παρασκευή!Το περιμένω πως και πως.Σταθερή αξία τα παιχνίδια της νιντεντο.

 • Περιμενω εντος ολίγον ημερων να μου ερθει το wii u και ειμαι ετοιμος να απολαυσω και αυτο αλλα και ολα τα υπολοιπα διαμαντια της ninty!

 • αρε παιχνιδαρα δυστυχως δεν εχω wii u

 • Φαίνεται πανέμορφο και διασκεδαστικό παιχνίδι όπως μόνο η Nintendo ξέρει να δίνει. Δυστυχώς δεν έχω wii u ακόμα :(

 • Το παράγγειλα πριν μια βδομάδα ,μπαιχνιδαρος και από το review :) Πάνω στην ώρα έρχεται τώρα που τελείωσα τα πάντα στο κόσμο του mario 3d world .

 • Για εμενα system seller, πρεπει όμως να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας για να μπορέσει κάποιος να επενδύσει, αφού οι τίτλοι του είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Επισης είναι η σειρά που με ταξιδεύει στα παιδικά χρόνια.

 • Ήρθε η ώρα να φάω τις παρθενικές μου μπανάνες...!!
  ( ακούγεται λίγο λάθος τώρα που το ξαναβλέπω! :Ρ )

 • zio10 Ψευδαισθηση ειναι. Δες ενα παλιο review με την νεα φορμα και το κειμενο θα εχει το ιδιο περιπου μεγεθος.

 • Και γω το περιμένω Παρασκευή, πάνω στην ώρα μιας και μόλις τέλειωσα το 3D world. Φαίνεται από το review οτι η Retro τα κατάφερε και πάλι και μακάρι να πιάσει το Prime τώρα που ξεμπέρδεψε με τον Κing Kong :) Σάκη από δυσκολία τι λέει; Είναι στα επίπεδα του returns (στο οποίο υπήρχαν πίστες που έχασα 60 ζωές :( ) ;

 • Μετά από τόσα χρόνια ανυπομονώ να παίξω ξανά Donkey Kong! Και απ΄ότι φαίνεται και στο review έκαναν πολύ καλή δουλειά.

 • David Wise!!!

Φόρτωση Περισσότερων
Οι τιμές κρίνονται πάντα σε σχέση με τον υφιστάμενο ανταγωνισμό.
To Switch κατά πάσα πιθανότητα θα ...
Το θεμα φιλε Cyan7 δεν ειναι τι μου φαινεται εμενα η εσενα, το θεμα ειναι οτι μαλλον ουτε η Nintendo...
Συμφωνώ με τον Volgana, με δύο επιπλέον παρατηρήσεις.

1. Μου κάνει εντύπωση το lineup που βλέπω ...
Για να κάνω λίγο τον συνήγορο του διαβόλου, πάντως, το 299$ κι όλες οι αντίστοιχες τιμές σε δολάρια ...
αυτο γενικα γινεται εδω και πολλά χρόνια. πανε οι εποχές 8-16bit που η κονσόλα κυκλοφορούσε πακέτο μ...
το φοβόμουν αυτο να πω την αλήθεια. δηλαδη αν σου ξεφορτίσει κατι οταν παιζεις σπιτι, πρεπει να βγαλ...
Φίλε μου Amiga, ποτέ μα ποτέ κονσόλα δεν έχει βγεί με αρχική τιμή 200 ευρώ. Θα ήταν ουτοπικό νομίζω ...
Εγώ είμαι πάρα πολύ περίεργος να δω ποιος θα αγοράσει το 1-2Switch...

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!
η συνηθεια που εγινε λατρεια καθε εβδομαδα!