Ταυτότητα

Might & Magic X: Legacy

Might & Magic X: Legacy

Edition: N/A Genre: RPG Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Limbic Entertainment Ημ. Έκδοσης: 22/01/2014
PEGI: 16 Εκδότης: Ubisoft Πλατφόρμες: PC


Η επιστροφή μιας 28χρονης RPG σειράς!


Μια φορά και ένα καιρό, σε έναν κόσμο μακρινό, όπου δέσποζαν οι κασέτες και τα floppy disks, ποταποί και καταχθόνιοι προγραμματιστές αποφάσισαν πως ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων όπως το Dungeons & Dragons θα αποτελούσε πολύ ωραία ιδέα να μεταφερθεί στον ψηφιακό κόσμο. Έτσι, διαβολικοί απόγονοι του Diablo και του Mephisto, με μυστικιστικά ονόματα όπως Greenberg και Garriott, έδωσαν στις αρχές της δεκαετίας του 80 τις σειρές Wizardry και Ultima και θέσπισαν τη Βίβλο του "καμμένου" RPG Gamer.

Πρέπει να αποτέλεσε βασική βιβλιογραφική επιρροή για τον 20χρονο τότε Jon Van Caneghem, ο οποίος κλείστηκε για τρία ολόκληρα χρόνια στο υπόγειό του και σχεδόν ολομόναχος παρέδωσε έναν τίτλο που θα έμενε στην ιστορία. Το Might and Magic Book One: The Secret of the Inner Sanctum κυκλοφόρησε το 1986 κάτω από δυνατές κριτικές και αποτέλεσε την αρχή μιας τιτάνιας σειράς RPG, που παρέδωσε 9 RPGs (που σχεδόν όλα ήταν εξαιρετικά) αλλά και το εξαιρετικό spin off strategy, Heroes of Might & Magic.

MM X Legacy image 01

Μετά από χρόνια και καιρούς, όμως, ακόμα και οι μεγαλύτερες αυτοκρατορίες πέφτουν. Αιτία, η κυκλοφορία του Might & Magic 9, ενός τίτλου που βγήκε βιαστικά, κάτω από πολύ μικρό budget και στημένο σε ένα αδιάφορο περιβάλλον, με αδιάφορη ιστορία και τεχνικό τομέα, bugs και άλλα εγκληματικά λάθη. Μετά από ενα τόσο δυσάρεστο γεγονός, δεν ήταν παράξενο που η ομάδα παραγωγής του πτώχευσε, ούτε που τα δικαιώματα αγοράστηκαν από την Ubisoft. Και ως σωστός villain, η Ubisoft αποφάσισε να παρατήσει τη σειρά να σαπίζει στα μπουντρούμια της, κρατώντας σε λειτουργία μόνο τη σειρά Heroes.

Φαίνεται πως η νέα στροφή στο indie gaming, όμως, άνοιξε κάποιο portal στο μπουντρούμι του Might & Magic και κάποιος adventurer της Limbic Entertainment μπήκε εκεί μέσα και απελευθέρωσε τη σειρά. Όμως, μετά από 12 χρόνια ακινησίας και με πενιχρό budget, είναι δυνατόν το Might & Magic X: Legacy να επαναφέρει τη σειρά στα παλιά της μεγαλεία; Όχι εντελώς αλλά κάνει σωστά βήματα.

MM X Legacy image 02

Η ιστορία του παιχνιδιού, δυστυχώς, εξελίσσεται στο νέο κόσμο του Ashan (τον ίδιο με τα HoMM5-6), όπου ο παίkτης καλείται να ηγηθεί μιας ομάδας τεσσάρων χαρακτήρων. Σε μια ιδιαίτερα φρέσκια ιδέα, δεν πρέπει να σώσετε τον κόσμο από την καταστροφή, ούτε να σώσετε μια πριγκίπισσα που αλλάζει συνεχώς κάστρο. Όχι, ο στόχος σας είναι να πραγματοποιήσετε την τελευταία επιθυμία αυτού που σας εκπαίδευσε, και να μεταφέρετε τις στάχτες του σε ένα ναό, χτίζοντας ταυτόχρονα το όνομα και το θρύλο σας.

Καμία χρονική πίεση, κανένα επικό quest. Απλά, αφήνεστε ελεύθεροι να αλωνίσετε στον κόσμο και να πολεμήσετε μέχρι τελικής πτώσης. Το "δυστυχώς" που είπαμε πιο πάνω έχει να κάνει 100% με τον κόσμο του Ashan, o οποίος είναι ένας τυπικός, fantasy κόσμος, παρόμοιος με οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι της κατηγορίας. Αυτό δεν θα ήταν αρνητικό αν δεν είχαμε στο μυαλό μας τους κόσμους των προηγούμενων παιχνιδιών, οι οποίοι ήταν fantasy μεν, αλλά με ατελείωτα στοιχεία Sci-Fi (UFO crash sites, όπλα laser, εξωγήινοι, χαμένες A.I. κλπ).

MM X Legacy image 03

Τα χαστούκια και οι εκπλήξεις που προσέφερε εκείνο το μείγμα έχουν μείνει χαραγμένα στην ιστορία και είναι πραγματικά στενάχωρο που δε τα βλέπουμε εδώ. Το είχαμε παρατηρήσει και στα Heroes, αλλά το αφήσαμε στην άκρη, σκεπτόμενοι πως στο RPG series ήταν πολύ δυνατότερο. Μεγάλο κρίμα πραγματικά, που το Legacy αφαιρεί ένα από τα μεγαλύτερα "όπλα" της σειράς.

Όσον αφορά το gameplay τώρα, το παιχνίδι είναι μάλλον το καλύτερο δυνατό κράμα gameplay του Might & Magic που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα RPG πρώτου προσώπου με turn based μηχανισμούς στη μάχη και grid based κίνηση στους χάρτες. H ομάδα σας κινείται όλη μαζί ως group σε ένα tile, με κάθε κίνηση στο grid να προχωράει και την ώρα, ενώ κάθε μάχη περνάει το παιχνίδι σε ένα turn based περιβάλλον, όπου κάθε κίνηση/ potion/ attack/ spell τρώει το turn του εκάστοτε χαρακτήρα.

MM X Legacy image 04

Φοβερά θετικό στοιχείο είναι πως το παιχνίδι φτύνει κατάμουτρα τα σύγχρονα RPGs όσoν αφορά τη δυσκολία στις μάχες αλλά και τις ευκολίες στα features. Κάθε μάχη, ακόμα και η πρώτη, είναι μια καλοζυγιασμένη υπόθεση, που απαιτεί σκέψη, τακτικές και πολλή προσοχή. Κάθε εχθρός είναι αδίστακτος, με special abilities και stances, ώστε αν ξεχαστείτε για λίγο, το παντοδύναμο party σας θα δει πολύ εύκολα τα ραδίκια ανάποδα!

Και όσον αφορά την εξερεύνηση και τα quests, ξεχάστε φωτεινά βελάκια, αιωρούμενα θαυμαστικά και ονόματα και χάρτες επιπέδου Google Maps. Όπως στα παλιά καλά role playing games, θα πρέπει να προσέξετε τι σας λένε οι NPCs για να έχετε μια ιδέα προς τα πού να πάτε, ενώ ο χάρτης ανοίγει tile με tile, δίχως να δείχνει τι υπάρχει παραδίπλα αν δεν το επισκεφτείτε οι ίδιοι. Ναι κυρίες και κύριοι, τόσο απλά πράγματα, που απαιτούν από τον παίκτη να κρατάει σημειώσεις στο journal του και να βάζει notes στο map.

MM X Legacy image 15

Βασισμένο λοιπόν στο στυλ των πρώτων παιχνιδιών, το M&M X: Legacy όχι μόνο περιέχει και όλες τις προσθήκες και βελτιώσεις που είδαμε από το 6 και μετά, αλλά διαθέτει και ορισμένες νέες υπέροχες ιδέες. Αν υπάρχουν κάποια προβλήματα στο gameplay, έχουν να κάνουν με τον γενικό χαρακτήρα του τίτλου. Υπήρχε λόγος, βλέπετε, που τα grid based RPGs ονομάζονταν και dungeon crawlers. Ο μηχανισμός του grid είναι τρομερά χρηστικός σε κλειστούς και δεμένους χώρους, αλλά όταν δίνεις τη δυνατότητα και για εξερεύνηση, εκεί τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά.

Για την εξερεύνηση, τα πράγματα είναι υπέροχα και όντως, ως σημαντικό κομμάτι του τίτλου, είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Το πρόβλημα είναι όταν βρεθείς αντιμέτωπος με κάποιον εχθρό και δεν βρίσκεστε στην ίδια γραμμή για να του επιτεθείτε. Έτσι, μπορεί να βλέπετε αντίπαλο μακριά σας, αλλά να μη μπορεί ο Ranger να τον χτυπήσει, γιατί στην ουσία βρίσκεται σε διαγώνιο από εσάς. Πρόκειται για ένα εκνευριστικό πρόβλημα, που ναι μεν δε συμβαίνει συνέχεια αλλά σε στιγμές είναι κουραστικό.

MM X Legacy image 14

Τουλάχιστον το character creation και development είναι πέρα για πέρα εξαιρετικό. Η δημιουργία φαίνεται απλή αρχικά, με χτίσιμο τεσσάρων χαρακτήρων από τέσσερις races με το καθένα να έχει τρία ξεχωριστά classes. Όμως, όσο προχωράτε στο παιχνίδι, βλέπετε πόσο βαθιά σχεδιασμένο είναι το leveling. Με δίκαια αξιολόγηση σε όλα τα abilities και spells, αλλά και σωστότατη επιδότηση από attribute points, θα μπορέσετε να χτίσετε ένα υπέροχο party, το οποίο θα είναι δεμένο 100% στο στυλ σας.

Εκεί που τα πράγματα χωλαίνουν κάπως, είναι στη γενικότερη ποιότητα του τεχνικού τομέα, η οποία έχει σοβαρές διακυμάνσεις. Σχεδιασμένο πάνω στη δωρεάν Unity Engine, δεν περιμέναμε από το Legacy να δούμε συγκλονιστικά αποτελέσματα, αλλά τουλάχιστον περιμέναμε τον τίτλο να τρέχει απροβλημάτιστα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι, και ο τίτλος της Limbic όχι μόνο είναι πολύ απαιτητικός στα resources, αλλά και έχει και προβλήματα, με το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα καλό. Αργό loading, καθυστέρηση σε textures και ακίνητοι NPCs είναι μόνο λίγα από τα στοιχεία που μαρτυρούν το πολύ χαμηλό budget του τίτλου αλλά και τη μέτρια δουλειά που έγινε στο optimization του. Και είναι κρίμα, γιατί υπάρχουν στιγμές που το art direction είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και στα σημεία που η ποιότητα είναι καλή, θα δείτε ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά dungeon που έχουν εμφανιστεί σε RPG.

MM X Legacy image 05

Εδώ να προσθέσουμε ως ειδική μνεία, το απαράδεκτο UPlay της Ubisoft, το οποίο, αν και το παιχνίδι το κατεβάσαμε από το steam, απαιτείται για να τρέξει ο τίτλος την πρώτη φορά. Πατάς το παιχνίδι να αρχίσει, να ανοίγει το Steam, αυτό να κατεβάζει το UPlay και να το κάνει install, να κάνεις account και εκεί (αν δεν έχεις) και τότε να πατάς play, είναι απλά απαράδεκτο. Πρέπει κάποτε η Ubisoft και η EA να πετάξουν τα άθλια αντίγραφα του Steam που έχουν και να αποδεχθούν την ήττα τους.

Ηχητικά η ποιότητα του Might & Magic X: Legacy είναι απλά ικανοποιητική, παραμένοντας και αυτή στα indie επίπεδα του τίτλου. Τυπική επική μουσική, απλά sound effects και voice acting ακούγονται, που αν και λίγο, στέκεται σωστά στα πόδια του χάρη στο καλό script και το έξυπνο χιούμορ.

MM X Legacy image 06

Το Might & Magic X, λοιπόν, δεν αποτελεί τη διθυραμβική επιστροφή της σειράς που όλοι περιμέναμε. Έχει κάποια προβλήματα, αστοχίες και κυρίως, ιδιαίτερα χαμηλό budget, που πραγματικά δεν αρμόζει σε ένα τόσο μα τόσο ιστορικό franchise. Από την άλλη πλευρά όμως, μαζί με το Legend of Grimrock, αποτελεί την καλύτερη επιστροφή στη χρυσή εποχή του PC gaming που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Η Limbic Entertainment δείχνει πως, αν και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τον κόσμο του Ashan και να δουλέψει κάτω από πενιχρή ενίσχυση, πραγματικά αγαπούσε και προσκυνούσε τη σειρά. Επανέφερε καλογυαλισμένα όλα τα στοιχεία που την έκαναν αγαπητή, κράτησε τα σωστά, αξιόλογα επίπεδα δυσκολίας που άρμοζαν στα παλιά παιχνίδια, το γέμισε μέχρι τα... μπούνια με Easter egg-αναφορές σε παλαιούς τίτλους, και το έδεσε με έξυπνο old school χιούμορ που θα σας κάνει να χαμογελάτε τακτικά. Είναι ένα παιχνίδι παλαιάς σχολής, για σκληροπυρηνικούς gamers από σκληροπυρηνικούς gamers.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Ελάχιστες απαιτήσεις
CPU: Intel Core 2 Duo E7300 @ 2.6 GHz ή AMD Athlon 64 X2 5200+ @ 2.7 GHz
RAM: 4 GB
OS: Windows Vista SP2, Windows 7 SP1, Windows 8 (all 32/64 bits versions)
Video Card: nVidia GeForce 8800GT ή AMD Radeon HD3870 (512MB VRAM with Shader Model 4.0 or higher)
Σκληρός δίσκος: 5 GB

Περισσότερο Υλικό

Θετικά

  • Εξαιρετικό old-school gameplay.
  • Βαθύτατο customization στη δημιουργία του party.
  • Υψηλότατη αλλά και απόλυτα δίκαιη δυσκολία.
  • Λαχταριστή εξερεύνηση με μπόλικα Easter eggs.

Αρνητικά

  • Για τη σημασία της σειράς, είναι αρκετά low budget.
  • Το grid gameplay δεν ταιριάζει καλά στους ανοιχτούς κόσμους.
  • Μηδενική επαφή με την τρελή ιστορία των παλαιών μέρων της σειράς.
  • To UPlay.

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν