Κλέφτες μόνο. Οι αστυνόμοι πήγαν περίπατο...

Η βιομηχανία, τον τελευταίο καιρό, δείχνει ένα πολύ παράξενο πρόσωπο. Καθημερινά γκρεμίζονται ουρανοξίστες σαν τραπουλόχαρτα, την ώρα που υψώνονται κτήρια, από αυτούς και εκεί που δεν το περιμένεις. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο μπορεί σε εμάς τους gamers να μη γίνεται άμεσα αντιληπτό, αλλά εκεί έξω γυρίζεται ένα σκληρό "πορνό", του οποίου το αποτέλεσμα αφενός και βλέπουμε, αλλά αφετέρου κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. Το χειρότερο είναι ότι σε αυτό το πορνό δεν υπάρχει σκηνοθέτης και οι κάμερες τραβάνε ό,τι τους καπνίσει. Πέφτουν κεφάλια σας λέμε, όχι αστεία! Είδατε τι συνέβη στον Levine και την λατρεμένη Irrational Games. Μην τα ξαναλέμε.

Πάνω σε αυτόν το χαμό του σκληροπυρηνικού... πορνό, λοιπόν, πολλοί προσπαθούν να κινηθούν στα σίγουρα και να πέσουν σε μαλακά μαξιλαράκια. Τι κάνουν; Παίρνουν παλιά, επιτυχημένα και κοινώς αποδεκτά franchises, βάζουν μία ομάδα (ταλαντούχα ή όχι, δεν έχει σημασία) και φτιάχνουν έναν τίτλο που τον προμοτάρουν ως "reboot", "re-imagined" και διάφορους τέτοιους πιασάρικους χαρακτηρισμούς. Ψαρώνει, λοιπόν, ο φανατικός, από τα παλιά, παίκτης, το λέει και σε δέκα φίλους και...νάτο το όμορφο word of mouth, έσκασε μύτη και δεν το σταματάει κανείς. Η λεγόμενη "χιονοστιβάδα του marketing" μόλις έχει ξεκινήσει και δεν έχει γυρισμό. Εσείς έχετε δει ποτέ καμία χιονοστιβάδα  να πηγαίνει προς επάνω; Μόνο προς τα κάτω και αν δε βρει ίσιο έδαφος, δεν τη σταματάει κανείς. Κανείς όμως!

thief-image-final-01

Το Thief είναι μία σπουδαία σειρά που καθήλωσε εκατομμύρια gamers σε προηγούμενες δεκαετίες. Είναι το franchise που προσδιόρισε το είδος των stealth παιχνιδιών και έγραψε τους βασικούς κανόνες του genre. Όχι ότι πρόκειται για τίποτα αριστουργήματα, διαμάντια ή σμαράγδια. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για τέτοια. Οι τίτλοι ήταν απλές, λαχταριστές και hardcore gaming εμπειρίες που προσέφεραν κάτι το διαφορετικό, τουλάχιστον σε σχέση με τα συνηθισμένα.

Όχι, μη βιαστείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας ως προς τον τρόπο προσέγγισης της παρακάτω κριτικής του νέου Thief. Φυσικά και θα κριθεί ως ένα παιχνίδι που φέρει τον τίτλο Thief, αλλά, θα εστιάσουμε κυρίως σε αυτά που προσφέρει ως ένα action-stealth παιχνίδι του 2014. Προκαταβολικά μιλώντας, όσοι είστε εδώ για να διαβάσετε πως τα πάει ως Thief το νέο Thief, πάνω αριστερά της οθόνης υπάρχει ένα λογότυπο με ένα σπιτάκι που σας μεταφέρει στην αρχική σελίδα του GameOver. Πατήστε το και απολαύστε την ανάγνωση κάποιου άλλου, πιο ενδιαφέροντος προς εσάς, θέματος της ιστοσελίδας.

thief-image-final-02

Το reboot της σειράς το ανέλαβε το στούντιο της Eidos στο Μόντρεαλ, αυτό που έκανε ακριβώς το ίδιο με το Human Revolution και τη σειρά Deus Ex, μόνο που εκεί τα πήγε περίφημα, ενώ εδώ έφτιαξε κάτι διαιτητικό και συγκεκριμένα σαλάτα. Μία σαλάτα που από τα πολλά υλικά, έχασε, τόσο τη γεύση όσο και την εμφάνισή της. Η ιστορία μάς τοποθετεί στο ρόλο του Garrett, ενός επαγγελματία κλέφτη, ο οποίος λείπει για πολλά χρόνια από την πόλη του ονόματι "The City" και όταν επιστρέφει σε αυτήν τη βρίσκει να κυριαρχείται από τον The Baron, έναν τύραννο που έχει πνίξει τον πληθυσμό σε μια βαριά δυστυχία.

Ταυτόχρονα, η πόλη δοκιμάζεται από μία θανατηφόρα πανδημία, με τους πλούσιους να μπορούν να προστατευτούν από αυτήν -κάνοντας ζωή χαρισάμενη στις βιλάρες τους- και τους φτωχούς να λιμοκτονούν στα υγρά και σκοτεινά σοκάκια. Το σενάριο, δυστυχώς, δεν πείθει και είναι κάτι που σίγουρα έχουμε δει, διαβάσει, παίξει, ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν. Μάλιστα, εκεί που πάει να δείξει ένα καλύτερο πρόσωπο, συμβαίνουν πράγματα που σβήνουν και την τελευταία φλόγα ενδιαφέροντος. Αποκορύφωμα -προς τα κάτω- της μέτριας ιστορίας, αποτελούν οι χαρακτήρες οι οποίοι περνούν, σχεδόν, απαρατήρητοι.

thief-image-final-03

Οι διάλογοι, στο ίδιο μήκος κύματος, δεν παρουσιάζουν κάτι το ουσιαστικό, ενώ ο "κλόουν της παράστασης" είναι ο Garrett, του οποίου τα voice overs δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τις ερμηνείες που εμείς οι Έλληνες γνωρίσαμε σε σειρές του Φώσκολου. Να 'ναι καλά ο άνθρωπος που σκέφτηκε να βάλει επιλογή απενεργοποίησης των voice overs του κεντρικού πρωταγωνιστή.

Η μεγάλη τρικυμία εμφανίζεται στο gameplay. Αρχικά, αυτό που παρουσιάζεται στον παίκτη είναι ένας μακρινός απόγονος των Thief παιχνιδιών, ντυμένος με τον μανδύα του Dishonored. Στη συνέχεια, αυτό που αρχίζει να γίνεται αντιληπτό είναι πως το Dishonored, το οποίο δανείζεται στοιχεία από το Deus Ex: Human Revolution, τελικά ήταν πολύ πιο κοντά στη νοοτροπία των παλιών Thief απ' ότι το reboot τους. Όσο προχωράει και το κουβάρι του gameplay αρχίζει και ξετυλίγεται, ο παίκτης θα δει διάφορους τίτλους να παρελαύνουν μπροστά από την οθόνη του. Θα δει Oblivion και Skyrim, θα δει Assassin's Creed, θα δει ακόμη περισσότερο "φθηνό" Dishonored και γενικά θα εντοπίσει στοιχεία από πολλά καταξιωμένα franchises. Το μόνο που δε θα δει -στο reboot των Thief, μην ξεχνιόμαστε- είναι στοιχεία από τα παιχνίδια Thief.

thief-image-final-04

Όχι, δεν είναι κακό να δανείζεσαι στοιχεία από επιτυχημένα παιχνίδια. Είναι, όμως, πολύ κακό να προσπαθείς να τα βάλεις όλα στο ίδιο μπολ, με τόσο άγαρμπο τρόπο. Παικτικά -ας μας επιτραπεί η έκφραση- δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα. Όλα κυλούν ομαλά, ο χειρισμός είναι στιβαρός και το παιχνίδι, ως αλληλεπίδραση, είναι σωστά δομημένο -Eidos Montreal είναι αυτή. Για να μείνουμε στα του χειρισμού, βρήκαμε απαράδεκτο τον τρόπο που οι δημιουργοί χρησιμοποίησαν το touch pad του DualShock 4 για την επιλογή αντικειμένων από το inventory, αλλά λατρέψαμε τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύτηκαν τη light bar του χειριστηρίου.

Όταν, λοιπόν, ο Garrett είναι καμουφλαρισμένος στις σκιές, το LED του χειριστηρίου παίρνει την κλασσική, απαλή μπλε απόχρωση, ενώ όταν πέσει πάνω του φως, άρα και κινδυνεύει να αποκαλυφθεί, η LED λυχνία του DualShock 4 παίρνει μία έντονη, λευκή απόχρωση, που αν ο παίκτης παίζει σε δωμάτια με χαμηλές συνθήκες φωτός, η αλληλεπίδραση περνάει σε άλλο επίπεδο. Η δράση λαμβάνει χώρα σε πρώτο πρόσωπο, με τον Garrett να κινείται στα σοκάκια, να σκαρφαλώνει, να κάνει άλματα από ταράτσα σε ταράτσα τόσο καλά και ομαλά, όσο και σε ένα Assassin's Creed. Στα μοναδικά σημεία που η κάμερα έρχεται σε τρίτο πρόσωπο, είναι στις σκηνές όπου ο πρωταγωνιστής θα πρέπει να κάνει μερικά ακροβατικά -αλά Uncharted, Tomb Raider κλπ- για να μετακινηθεί από κτήριο σε κτήριο. Οι στιγμές αυτές, εκτός του ότι είναι πολύ λίγες, είναι τόσο βιαστικά δοσμένες, που το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις ξεχάσουμε.

thief-image-final-05

Η δομή, γενικά, έχει ως εξής: ο τίτλος αποτελείται από 8 κεφάλαια τα οποία διαρκούν περίπου από μία ώρα το καθένα. Εκτός από την κύρια αποστολή, ο παίκτης μπορεί να δεχθεί και δευτερεύουσες από διάφορους σημαντικούς NPCs της πόλης, πράγμα που μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια τουλάχιστον κατά πέντε ώρες. Σε κάθε γωνιά της πόλης υπάρχουν πολύτιμα αντικείμενα τα οποία, ως κλέφτης, ο πρωταγωνιστής μας μπορεί να τα κλέψει. Κλέβοντας κάποιο αντικείμενο και ανάλογα του πόσο πολύτιμο είναι, ο Garrett κερδίσει gold, με το οποίο μπορεί να αγοράσει πυρομαχικά και "gadgets της δουλειάς" από τους πλανόδιους πωλητές.

Το πέρας των αποστολών χαρίζει Focus points, με τους οποίους ο παίκτης μπορεί να αυξήσει ορισμένες από τις ικανότητες του πρωταγωνιστή, όπως είναι η ταχύτητα κίνησης, η αποτελεσματικότητά του στις μάχες σώμα με σώμα κ.α. Από επιθέσεις, εκτός φυσικά από τη σημαντικότερη "επίθεση", αυτή του κρυψίματος στις σκιές, ο Garrett έχει ένα τόξο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με διαφόρων ειδών βέλη. Έτσι, το σβήσιμο του πυρσού -άρα και του φωτός- θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση ενός βέλους νερού, το άναμμα της κηλίδας του πετρελαίου με σκοπό το "ψήσιμο" των φρουρών της περιπόλου, θα γίνει με το πύρινο βέλος κ.ο.κ. Δεν υπάρχει όμως μόνο το τόξο, μιας και ο χαρακτήρας μας μπορεί να ανταπεξέλθει, λιγότερο αποτελεσματικά βέβαια, και με melee επιθέσεις, όταν και αν γίνει αντιληπτός από τους αντιπάλους. Οι λέξεις Dishonored και Deus Ex: Human Revolution μπορούν να περιγράψουν με ακρίβεια την εν λόγω κατάσταση.

thief-image-final-06

Το μεγάλο πρόβλημα του Thief είναι ότι δεν καταφέρνει να εμβαθύνει σε κανέναν τομέα και κυρίως στο κομμάτι του stealth. Προσπαθήσαμε και τις 10 περίπου ώρες που ασχοληθήκαμε με τον τίτλο να βρούμε σημεία που τα πηγαίνουν, έστω και το ίδιο καλά, με παιχνίδια που το stealth το ενσωμάτωσαν ως δευτερεύον στοιχείο, αλλά δεν καταφέραμε. Η πρόκληση είναι αστεία χαμηλή, κυρίως λόγω της απαράδεκτης τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και γιατί οι δημιουργοί έκαναν ένα τεράστιο σφάλμα κατά το σχεδιασμό: έδωσαν στον παίκτη τόσες πολλές εναλλακτικές διαδρομές που δεν πρόσεξαν (;) ότι οι μισές -και παραπάνω- από αυτές αποτελούν συντόμευση προς την έξοδο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα stealth sections να μπορούν να προσπεραστούν χωρίς καν να τεθεί ο εγκέφαλος του παίκτη σε λειτουργία.

Είναι δυνατόν να παραχωρείται μία πλατεία γεμάτη περιπόλους φρουρών, εμπόδια, σκιές και γενικά ένα υπέροχο σκηνικό για stealth gameplay και να δίνεται η επιλογή στον παίκτη να πάει από τις ταράτσες προς το objective, απλά τρέχοντας; Και όχι απλά δίνεται ως επιλογή, αλλά πολλές φορές ανακαλύψαμε, εκ των υστέρων, ότι πίσω μας, χωρίς να το πάρουμε πρέφα, υπήρχε stealth section, αλλά δεν τo είδαμε. Τι ακριβώς περίμεναν οι δημιουργοί σε αυτήν την περίπτωση; Να βλέπουμε την πόρτα του τερματισμού του objective μπροστά μας, αλλά επειδή είμαστε τίμιοι να γυρίσουμε πίσω και να εξοντώσουμε τους εχθρούς, απλά και μόνο για πούμε ότι "παίξαμε και λιγάκι stealth"; Οι άνθρωποι πολλές φορές ξέχασαν να βάλουν και αντιπάλους, αφού υπήρχαν πολλά σημεία που είχαν τοποθετήσει "παγίδες" (όπως γυαλιά σε έναν διάδρομο), χωρίς λόγο ύπαρξης.

thief-image-final-07

Η χαμηλή πρόκληση του τίτλου, δυστυχώς, υποβοηθάται και από άλλα χαρακτηριστικά. Οι developers έδωσαν τόσα πολλά βοηθήματα στον παίκτη, που είναι φανερό πως σκοπό είχαν να τον πάρουν από το χεράκι και να τον οδηγήσουν στον τερματισμό. Το Focus Mode, η παραδοσιακή βοήθεια της ενόρασης, που επιτρέπει στον Garrett να βλέπει highlighted όλα τα αντικείμενα ενδιαφέροντος, όπως μοχλούς, collectibles, παγίδες κ.α. καθώς και τους αντιπάλους, είναι ένα από αυτά. Για το Focus υπάρχει μία μπάρα, δίπλα από αυτήν της υγείας, η οποία αναπληρώνεται με την κατανάλωση σπάνιων λουλουδιών.

Και εντάξει, το Focus Mode ας πούμε πως έγκειται στην επιλογή του παίκτη. Αυτό που δε μπορέσαμε να καταλάβουμε είναι γιατί πολλά από τα σημεία κλειδιά για την πρόοδο στο παιχνίδι (όπως σκάλες, σκοινιά κ.ο.κ.) παραμένουν highlighted και στην κανονική όραση. Για να είμαστε δίκαιοι, όμως, θα πρέπει να αναφέρουμε πως εκτός από τα τρία επίπεδα δυσκολίας, υπάρχει και μία επιλογή που λέγεται Custom, που δίνει στον παίκτη τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει διάφορες παραμέτρους. Αυτό που προσπαθεί να σώσει λιγάκι την παρτίδα του gameplay είναι οι διάφοροι γρίφοι, οι οποίοι ενστερνίζονται τη φιλοσοφία των γρίφων της σειράς The Elder Scrolls, τόσο στη δομή όσο και στην εκτέλεση.

thief-image-final-08

Δυστυχώς οι "σπαζοκεφαλιές" στο Thief δεν είναι αρκετές και βαδίζουν την πεπατημένη. Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε τα challenges, που αποτελούν προαιρετικά objectives και ζητούν από τον παίκτη λιγάκι περισσότερη προσοχή κατά το Campaign Mode, καθώς και το Challenge Mode, που πρακτικά δίνονται έτοιμοι χάρτες, στους οποίους ο Garrett πρέπει να συλλέξει, υπό την πίεση του χρόνου και των αντιπάλων, όσο το δυνατόν ακριβότερο loot, πριν εξέλθει από την έξοδο. Τα scores του Challenge Mode αποθηκεύονται σε παγκόσμια leaderboards.

Αν υπάρχει κάτι σε όλο το παιχνίδι που είναι γοητευτικό, είναι ο σχεδιασμός των επιπέδων, τα γραφικά και η μουσική. Έχοντας αισθητική βικτωριανού Λονδίνου, συνδυασμένη με steampunk χαρακτηριστικά, η The City αναμφίβολα εντυπωσιάζει. Σκοτεινά σοκάκια, λουσμένα σε σημεία από το φως των πυρσών, εγκαταλελειμμένα κτήρια, επιβλητικοί καθεδρικοί ναοί είναι μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης. Είναι πραγματικά άδικο γιατί προσφέρεται ένα τόσο, μα τόσο, όμορφο σκηνικό που δυστυχώς μένει ανεκμετάλλευτο από το ρηχό gameplay. Τα γραφικά από την άλλη, αν και χτισμένα από την προηγούμενης γενιάς Unreal Engine 3, στέκονται άνετα δίπλα σε άλλους τίτλους του PS4. Οι developers έχουν προσθέσει στη μηχανή της Epic Games μερικά χαρακτηριστικά, particle effects και όμορφους φωτισμούς, που την φρέσκαραν σε μεγάλο βαθμό. Δε μιλάμε για γραφικά που κόβουν την ανάσα, αλλά για ένα οπτικό σύνολο που ικανοποιεί και με το παραπάνω.

Thief 03

Τέλος, στα πολύ θετικά του νέου Thief συγκαταλέγεται η υπέροχη μουσική υπόκρουση, την οποία έχει επιμεληθεί ο Luc St. Pierre. Το πεντάγραμμο τα πηγαίνει περίφημα τόσο στις ατμοσφαιρικές και σκοτεινές στιγμές, όσο και στις έντονες σκηνές δράσεις. Θα καταντήσουμε γραφικοί, αλλά και η μουσική πάει στράφι, διότι δεν υπάρχει ούτε σοβαρό σενάριο, ούτε σοβαροί χαρακτήρες, ούτε, φυσικά, σοβαρό gameplay για να αναδειχθεί όπως τις αξίζει.

Συνοψίζοντας, το Thief ήταν για εμάς μία πλήρης απογοήτευση, όχι γιατί δεν κατάφερε να επαναφέρει σωστά τη σειρά Thief στο προσκήνιο, αλλά γιατί ως παιχνίδι, γενικά, προσπαθεί να δανειστεί στοιχεία από τόσα πολλά franchises και genres, που στο τέλος δε πληροί ούτε τις βασικές προϋποθέσεις. Το gameplay, αν και στιβαρό, στην πράξη μένει ρηχό και η εμπειρία που εισπράττει ο παίκτης είναι φτωχή και φθηνή. Οι φίλοι των Thief καλύτερα να μείνετε μακριά γιατί θα στεναχωρηθείτε και μάλιστα πολύ. Το ίδιο ισχύει και για τους φίλους των stealth παιχνιδιών, αφού υπάρχουν πολύ καλύτερα παιχνίδια αυτής τη κατηγορίας εκεί έξω. Τώρα, για τους υπόλοιπους, ειλικρινά δε ξέρουμε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να σας γοητεύσει στο νέο Thief...

Σάκης Καρπάς

To review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

To review βασίστηκε στην PS3 έκδοση του παιχνιδιού. - See more at: http://www.gameover.gr/reviews/item/26987-castlevania-lords-of-shadow-2#comments

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

View the embedded image gallery online at:
http://www.gameover.gr/reviews/item/27031-thief#sigProIdd755f6d07b

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, StealthΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Eidos MontrealΗμ. Έκδοσης: 28/02/2014
PEGI: 16Εκδότης: Square-EnixΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC, Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Εξαιρετικός σχεδιασμός επιπέδων.
 • Η μουσική υπόκρουση ξεπερνάει κάθε προσδοκία.
 • Η Unreal Engine 3 έχει φρεσκαριστεί επικίνδυνα.

Αρνητικά

 • Αδιάφορο, ρηχό, φθηνό, φτωχό και αστείο σύστημα stealth.
 • Το gameplay πέφτει σε χοντρές αντιθέσεις, επαναλαμβάνεται εκνευριστικά και προσπαθεί να κάνει πολλά, χωρίς να εμβαθύνει σε κάποιο από αυτά.
 • Πολλές (πολλές όμως) βοήθειες προς τον παίκτη.
 • Απαράδεκτη τεχνητή νοημοσύνη.

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Μάιος στο Xbox Live Gold
Ενδιαφέροντας μήνας με Metal Gear Solid V, Vanquish και άλλα!
Καθυστέρηση στη διάθεση του Warhammer 40k: Inquisitor – Martyr
Για να προσφερθεί "η καλύτερη δυνατή εμπειρία".
Νέο υλικό για το The Crew 2
Μέσα από τρία video.
Solas and the White Winter
Ένα κέλτικο απόγευμα.
Αποκάλυψη δύο villains από το νέο Spider-Man
Μέσα από ένα πακέτο φωτογραφιών του τίτλου.
Διαθέσιμο το “The Cutting Edge” DLC για το The Surge
Δωρεάν για όλους, μαζί με προσφορές στα υπόλοιπα DLC του τίτλου.
Modders επαναφέρουν το "κλασικό" Halo
Διαθέσιμο δωρεάν, ως mod του "ακυρωμένου" Halo Online.
Νέες πληροφορίες για το Dragon Quest XI
Η παρουσία του στις κονσόλες της Nintendo, localization, ιστορία και πολλά άλλα...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Μάστα.... Μας έκαμες τη καρδιά περιβόλι. Πίσω στο Dishonored και το Μάρκο το Νίντζα.

 • Kρίμα διότι σχεδίαζα να κάνω την εισαγωγή μου στη σειρά των Thief με το συγκεκριμμένο. Θα πάει για πολύ αργότερα όταν θα είναι κοντά στο 10ευρο κι αυτό γιατί βρίσκω πολύ ελκυστικό το art και τον κόσμο του.
  Σε άλλα νέα, δύο βδομάδες έμειναν.........

 • Το παιχνιδι ειναι ενας μετριοτατος κλώνος του μεγάλου dishonored που δεν μπορει να κανει αυτα που θέλει σωστα. Ελλείπεις σε ολους τους τομεις (χωρις να ειναι κακο) όμως μπορω να πω οτι παιζεται ανετα απο τους φίλους του Stealth. Ειμαι στην τεταρτη αποστολη και ειμαι σχετικά απογοητευμένος ειδικά απο την στιγμή που στη δημιουργία του τιτλου ειναι η ομάδα του τεραστιου Deus Ex Human Revolution.

 • Δυστυχως η σειρα "πεθανε" απο το 3ο μερος.Τωρα εγινε ο ορισμος του casual gaming.Hardcore stealth εμπειριες,οπως ηταν το Dark Project και ειδικα το Metal Age,δεν προκειται να ξαναβγουν.Παλι καλα που υπαρχει και το Dishonored.

 • Λαμπρόν να τους κάψει!
  Κρίμα για την χαμένη ευκαιρία και τις διάφορες αδυναμίες, ειδικά στο φτωχό stealth!
  Το είχα ψιλιαστεί και μάθει διάφορα και πρόλαβα και ακύρωσα και απλά πήρα το Steelbook άδειο, δωρεάν. Το παιχνίδι αργότερα, όταν πέσει λίγο η τιμή του, μιας και προέχουν άλλα καλύτερα αυτόν τον μήνα.

 • Αγορα οταν πεσει στο 15αρι αν και πιστευω οτι θα υπαρξει μειωση τιμης πολυ γρηγορα μιας και η SE ειναι ο publisher (θυμηθειτε τιμες μετα απο 2 μηνες σε Hitman Absolution και Tomb Raider και θα καταλαβετε) και με βαση τις μετριοτατες κριτικες ειναι λογικη η οποιαδηποτε μειωση τιμης.
  Εγω παντως δεν εχω ασχοληθει με τη σειρα Thief αλλα πιστευω οτι αυτος ο αχταρμας βγηκε διοτι το παιχνιδι αν θυμαστε ειχε φαει πολλες αναβολες και χαθηκε καπου η μπαλα.
  Σακη, μιας και εισαι φαν της σειρας και βαθμολογησες το νεο thief με 5αρι αν δεν ειχες επαφη με τα παλια Thief θα του εβαζες το ιδιο βαθμο; Ρωταω διοτι για ατομα σαν και εμενα που δεν εχουν ασχοληθει με την σειρα μπορει να βγει ενα μετριο προ καλο παιχνιδι.

 • Κρίμα.... Και το περίμενα πως και πως...

 • @Deathracer2009 Ήμουν ξεκάθαρος στην 4η παράγραφο, Δημήτρη.

 • Τα προηγούμενα δεν τα έχω παίξει.Αυτό πάει για αγορά αργότερα

 • Δεν εχω ασχοληθει με τη σειρα αλλα το περιμενα πως και πως γιατι λατρεψα Dishonored και ηθελα να παιξω κιαλλο.Θα το παρω αν το βρω σε πολυ χαμηλη τιμη.

 • Δηλαδή ότι είδαμε στο livestream συνεχίστηκε και στο υπόλοιπο παιχνίδι. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 5ο κεφάλαιο στο Άσυλο αναφέρεται απο κάποια ξένα μέσα ως το καλύτερο, αχ και βαχ.

  Σάκη διαβάζω και ακούω πολλά αρνητικά σχόλια για το τελικό boss...

 • Σακη πραγματικα περιμενα πολλα απο το Thief γιατι ειχα παιξει τα προηγουμενα. Πολυ καλο το Review τα λες ολα χωρις να χαιδευεις αυτια. Εγω προσωπικα στεναχωρήθηκα γιατι το περιμενα με αγωνια ελπιζω αργοτερα να δουμε καλα παιχνιδια γιατι βλεπω πολλες αρπαχτες και ανυσηχω μηπως γυρισουμε τις πλατες μας στο μελλον και αρχιζουμε και παιζουμε παλι παλιους τιτλους.

 • απογοητευτηκα πολυ το περιμενα πως και πως!

 • Κρίμα και ξεμείναμε από παιχνίδια στο PS4. Back to Rayman Legends..

 • Κρίμα..δεν έχω ασχοληθεί με τα προηγούμενα thief αλλά με αυτό μάλλον δεν πρόκειται να ασχοληθώ καθόλου..

 • Τα 14 ευρώ που ζητάει το gog για τα τρία πρώτα Thief είναι μάλλον η εξυπνότερη αγορά για οποίον θέλει να ασχοληθεί με καλό stealth gameplay αυτή την στιγμή

 • Επισκέπτης - dandelion

  Δεν συμφωνω με την βαθμολογια.Το παιχνιδι ειναι πορωση.

 • Πωωω...Τι ξενερα ειναι αυτη τωρα.Παλι καλα που αντι για αυτο, που ελεγα να το χτυπησω day 1, αγορασα The Last of Us και Bioshock Infinite!Παλι καλα!

 • Εγώ πάντως που το παίζω από χθες μου άρεσε αρκετά. Στο ps4 αλλά θα σας πρότεινα όντως να περιμένετε μια πτώση τιμής κοντά στο 30αρι γιατί κάπου εκεί το βάζω. Δε μετάνιωσα που το είχα pre-order και το πήρα. Μετάνιωσα που το πήρα full price. Δε πειράζει.

 • Θα του έβαζα πάντως ένα επταρακι. Και ναι έχω παίξει και τα παλιά. Στην εποχή τους βέβαια.

 • Κρίμα.

  Θα δοκιμάσω πρώτα κάποιο από τα παλιά, αφού έτσι κι αλλιώς νομίζω ότι δύσκολα να το σηκώσει το PC μου, και βλέπουμε.

  Κρίμα, γιατί μου έχει κινήσει την περιέργεια η σειρά, αν κι έχω την εντύπωση ότι είναι κάπως υπερεκτιμημένη και πέρνει μερικούς παραπάνω πόντους λόγω νοσταλγίας, κάτι που της έγινε μπούμερανγκ για την βαθμολογία της συγκεκριμένης έκδοσης.

 • Σωστο κ ξεκαθαρο το review του Σακη,απ οτι εχω διαβασει κ σε αλλα αρθρα.η τελικη βαθμολογια παντως ειναι καπως σκληρη,αλλα θα ασχοληθω πρωτα με το παιχνιδι κ θα δουμε.

 • Το παιχνιδι απενεργοποιωντας ολες τις βοηθειες θα ειναι αρκετα καλο.
  Σιγουρη αγορα απο εμενα οταν πεσει η τιμη του

 • Πολύ καλό review Σάκη.. Απ ότι φαίνεται ξενέρωσες πάρα πολύ... Και εγώ το ίδιο,πάμε γι άλλα !

 • Σαν απαιτητικος των stealth-games διαβαζω οτι δεν μου αρεσει να εχει ενα stealth-game. Οπως και να εχει Square-Enix ειναι αυτη, η τιμη θα πεσει συντομα και πιο συντομα θα ερθει και στο ps+

 • Κρίμα το περίμενα πολύ πολύ πολύ καλύτερο, το απόλυτο stealth έλεγα σε κάθε είδηση τρομάρα μου ,παρασυρόμενος από τα προηγούμενα Thief. Τεσπας, πολύ κάλο το review ,άλλη φορά δεν θα βιάζομαι να βγαζω παιχνιδαρα μονο και μονο απο το hype η και απο τα προηγουμενα τους παιχνιδια κτλ

 • Απλα το παιχνιδι βγηκε ετσι για να βγει.Η μεγαλη εκπληξη για εμενα ακουσει στο oνομα Eidos Montreal που ολοι ξερουμε οτι δινει καλα παιχνιδια.Ευχομαι σε 4-5 μηνες να μην εχουμε καμια ανακοινωση,τυπου,περικοπες στην Εidos Montreal!

 • Εγω παλι που δεν τα παω καλα με τα stealth παιχνιδια (προσωπικα τα βαριεμαι) νομιζω πως θα το τιμησω αφου για εμας τους αμυητους πιστευω πως θα ειναι λιγοτερο δυσκολο και περισσοτερο "προσβασιμο".

 • Έχοντας δει το livestream του σακη πάνω στο thief πραγματικά η βαθμολόγηση και όλη η ανάλυση του για το game είναι άκρως Σωστή.Άκρως απογοητευτικό παιχνίδι και καμιά σχέση με την σειρά,μάλλον μπερδέψανε το όνομα του παιχνιδιού.

 • Όχι ρε...Και αυτό χάλια; Το περίμενα παιχνιδάρα...

 • Οι βασικοί μηχανισμοί των κλασσικών Thief πήγαν περίπατο και ως σύγχρονο παιχνίδι πάλι δεν στέκεται στα πόδια του hard luck garrett

 • Επισκέπτης - dandelion

  @Παναγιωτης
  απο Livestream εβγαλες αποψη για το παιχνιδι? παιξτο πρωτα και μετα μπορει να διαψευστεις...

 • Εγω επαιξα τα πρωτα τρια Chapters δεν μπορω να πω οτι ειναι κακο. Εγω αμα το βαθμολογουσα θα το εβαζα ενα 7 maximum κοντα.

 • Oπως και να εχει παιδια το παιχνιδι βαθμολογηθηκε με το βαρυ ονομα που εχει. Εαν δεν υπηρχε ιστορια στο συγκεκριμενο παιχνιδι θα ηταν διαφορετικη και η βαθμολογια.
  Το να υπαρχει ενα υποβαθρο στο συγκεκριμενο ip και συγκεκριμενα πατηματα που εχει ορισει το thief χρονια πριν, ανεβαζουν τον πηχη και την σκληροτητα της κριτηκης που ασκειται σε αυτο.
  Δε νοειται ενα απο τα πιο δυσκολα παιχνιδια που βγηκαν στο stealth gaming πριν πολλα χρονια να γελοιοποιητε ακριβως πανω σε αυτο το στοιχειο...στο stealth. H τεχνικη νοημοσυνη αυτου του παιχνιδιου θα επρεπε να ηταν σημειο αναφορας για ολα τα αλλα stealth οπως ειχε γινει στα προηγουμενα.
  Αλλη μια περιπτωση της Square-Enix με το thief οπου πεταει αδεια για να πιασει γεματα , χρησιμοποιοντας ενα ιστορικο ip.

  Θυμαμαι οταν διαβαζα reviews σε ξενα και εγχωρια gameroπεριοδικα για το thief.
  Δεν ειναι για ολους τους gamers η σειρα thief, και ακομα περισσοτερο δεν ειναι για οσους δεν εχουν αρετες στην υπομονη

 • Θα το παρω οταν πεσει η τιμη του .

 • Μεγάλη απογοήτευση τελικά το reboot του thief και ήταν απο τους τίτλους που είχα σκεφτεί σοβαρά να αποκτήσω με την προυπόθεση βέβαια οτι θα έβλεπα πρώτα θετικά reviews. Παρόλα αυτά όπου και αν κοιτάξω στο διαδίκτυο οι κριτικές είναι μέτριες ..

 • @dandelion αν ησουν στο livestream του σακη εκεινη την ημερα θα καταλαβαινες.....
  Εχοντας παιξει ολα τα υπολοιπα thief για αυτο δεν θα εδινα ουτε 10 ευρω για να το παιξω.
  Οσο αναφορα για το πως βγαζω την δικη μου κριτικη για ενα παιχνιδι,Ναι παντα βγαζω συμπερασμα απο walkthroughs στο youtube & απο livestreams και ποτε δεν εχω πεσει εξω,για τα δικα μου γουστα βεβαια ετσι.

 • Δυστυχώς το παιχνίδι το έχω είδη στην κατοχή μου και με απογοήτευσε πάρα πολύ σε πολλούς τομείς. Τόση αναμονή για το τίποτα. :(

 • εγω να πω την αληθεια το πηρα στο ps4 εχς τελειωσει το 1 chapter..βασικα θα μπορουσαν να του εδιναν λιγο ποιο βαθος κ δυσκολια..αμα δε παιξετε το παιχνιδι μη βγαζετε συμπερασματα! σιμπαθητικο ειναι 7/10 του βαζω δε με χαλαει μεχρι να ερθει προπαραγελλια infamous...θα σκασει κ metal gear...

 • Η αληθεια ειναι οτι δεν το παρακολουθησα και πολυ το παιχνιδι αλλα απ'αυτα που ειχα δει το περιμενα καλο. Μαλλον εκανα λαθος. Δεν πειραζει. Ειναι πολλα τα παιχνιδια που περιμενουν τη σειρα τους. Ωραιο review Σακη. Και ωραιος υποτιτλος.

 • Πολύ κρίμα που χάθηκε μια πολύ καλή ευκαιρία. Μπορεί να μην έχω παίξει τη σειρά αλλά την εκτιμάω για το είδος της. Το συγκεκριμένο τίτλο θα το τιμήσω κάποια στιγμή.

 • Εγω βλέπω δυστυχώς μια τάση απο την "βιομηχανία" ιδικά σε τετοια παιχνιδια(single player) να δινει περισσοτερο απο οτι πρεπει βάρος στο κινηματογραφικο κομματι του τίτλου και λιγότερο απο οτι πρεπει στο gameplay.
  Τα παλιά Thief δεν τα ειχα παίξει μιας και το stealth δεν ειναι η κατηγορία μου αλλα σίγουρα μπορώ να καταλάβω τι ηταν τα παλια Thief και τι ειναι το καινούριο.
  Όσων αφορα τα reboot είμαι πια πολύ επιφυλακτικός ,πιο πολύ για αρπαχτές μου κάνουν.

 • Aμα ο Σακης ελεγε παιχνιδαρα οι μιση θα συμφωνουσαν! ε οχι και πεντε .για 7 ειναι το παιχνιδι.

 • Έξω οι κλέφτες που έλεγε και μια ψυχή. Αστεία πράγματα!

 • mpak αγορινα, ο Καρπάς γράφει ένα κατεβατό για να τεκμηριώσει την αποψή του και ακόλουθα το βαθμό, ενώ εσυ το πετάς άκαυτο. Αμφιβάλλω αν έκατσες να διαβάσει έστω και μια αράδα από αυτό.

 • Πολύ όμορφο κείμενο Σάκη! Είχα γράψει ότι ήμουν επιφυλακτικος κυρίως για το story του παιχνιδιού ( βλέποντας τα trailers ). Τελικά άλλη μια προσπάθεια που δεν ανταμείβει τους gamers και κατ'επέκταση τους παραγωγούς του παιχνιδιού.

 • Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, σε τέτοιου είδους reboot (και όχι remake που διάβασα κάπου και με 'πιασε ίλιγγος), να μπάινει μέσα και ο παράγοντας "τι ήταν τα πρώτα και τι αυτό". Να θυμίσω ότι τα πρώτα, ουσιαστικά θεμελίωσαν το stealth όπως το ξέρουμε σήμερα. Όπως το έκανε (κάπως) ο Agent 47, όπως ο Sam Fischer, όπως ο Snake. Πρώτου (ή τρίτου) προσώπου, με όλους τους συγγενείς μηχανισμούς που πλέον θεωρούμε δεδομένο.
  Αλλά από το κείμενο, δε βλέπω τέτοιες προσθέσεις από το Σάκη. Το πεντάρι είναι "στεγνό". Χωρίς παραδόσεις, χωρίς παρακαταθήκες. Μάλλον αν τα ψάχναμε κι αυτά, να έτρωγε κι άλλο στα αυτιά.
  Για τα παλικάρια της Eidos Montreal, έχω να πώ ότι ενώ στο Deus Ex να έκαναν "του κεφαλιού" τους γι' αυτό και βγήκε αριστούργημα, εδώ πρέπει να εκτελούσαν σαφείς (και μοιραίες) διαταγές. Όσοι τις έδωσαν να τις χαίρονται.

 • χτες που το επαιζαν οι gramers του εβαλαν 7

 • Μόνο η Λάρα έκανε σωστό reboot! Όλοι οι άλλοι φλώροι!!!!

 • Κρίμα...

Φόρτωση Περισσότερων

Τελευταία Σχόλια

Μακάρι να πουλήσει τα κέρατα του και να κάνει φανταστικά νούμερα και σε βάθος χρόνου ώστε να αποδείξ...
Αδιάφορος μήνας για μένα προσωπικά. Aν και δίνουν mgs v και vanquish, τα έχω και τα δυο στις κονσόλε...
ε με τόσα που έχει βγάλει, έχει βάλει καινούργια μασέλα από σπάνιο διαστημικό υλικό, κάνει γαμώ τα δ...
Με νύχια και με δόντια, το GTA V κρατιέται ακόμα στο top 10.
Δεν χάνεται με τίποτα το Deadpool!
Cine-TV #91 σε K2
Δεν έχεις δει τίποτα ακόμα φίλε.Αν το combat σε δυσκόλέψει ρίξε την δυσκολιά για να το προχωρήσεις.
...
God of War σε K2
Μου το έκαναν δώρο στη γιορτή μου. Το συγκεκριμένο franshise είναι το αγαπημένο μου να πω αρχικά. Κα...
God of War σε K2
Κανεναν πιο πιτσιρικα δεν μπορουσαν να βαλουν στην μεταγλωττιση για τον Ατρεα?
God of War σε K2
Ή απλά να μειώσει τις τιμές στα cartridges που δίνει στους δημιουργούς ή να έβαζε εξ αρχής μεγαλύτερ...