Είναι το χιούμορ αρκετό για μία LEGO δημιουργία;

Οι τίτλοι LEGO αποτελούν εδώ και χρόνια μια ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί ενώ κινούνται σε μια κατηγορία που το κοινό βλέπει με δυσπιστία, η Tt Games έχει καταφέρει να κάνει την μεγάλη ανατροπή. Η κινηματογραφικές μεταφορές αποτελούσαν πάντοτε ένα αγκάθι για τη βιομηχανία των videogames και στο σημείο αυτό εντοπίζεται το μεράκι και η μαεστρία της ομάδας ανάπτυξης. Πάντοτε το χιούμορ είναι αυτό που πρωταγωνιστεί, με τα γνωστά και αγαπημένα σε όλους μας τουβλάκια να χαρίζουν μια ευχάριστη και πολύχρωμη εικόνα, όπου σε συνδυασμό με το ξεκούραστο αλλά πάντοτε ενδιαφέρον gameplay, έχουν καταφέρει να εδραιωθούν στην αγορά.

Το LEGO Movie videogame θα μπορούσε και αυτό να ακολουθήσει την υπέρ-επιτυχημένη πορεία της σειράς, αλλά τελικά δείχνει κάπου να παραστρατεί. Μέχρι σήμερα η εταιρία βασιζόταν σε γνωστές κινηματογραφικές επιτυχίες, έχοντας στα χέρια της πλούσιο υλικό ώστε να κάνει το όραμά της πραγματικότητα. Η παρούσα δημιουργία βασίζεται σε μια ταινία, που με τη σειρά της στηρίχθηκε στα ίδια τα LEGO και ίσως τελικά αυτό να είναι και το σημαντικότερο πρόβλημά της. Το videogame ακολουθεί πιστά από την αρχή μέχρι το τέλος τα όσα έχει προβάλει η ταινία, και πέρα από το γεγονός πως το χιούμορ πραγματικά περισσεύει, δεν είναι λίγες οι στιγμές που ο παίκτης θα συλλάβει τον εαυτό του να βαριέται. Συνολικά, όλα τα συστατικά της επιτυχίας δείχνουν να βρίσκονται στη θέση τους, αλλά από την άλλη δείχνει να απουσιάζει αυτό το κάτι παραπάνω, που θα κρατήσει το ενδιαφέρον των παικτών αμείωτο.

lego-movie-image-01

Αναμφίβολα την παράσταση στο LEGO Movie videogame κλέβει ο Emmet, ο πρωταγωνιστής της δημιουργίας της Tt Games, όπου παρά τον αγαθό και ανέμελο χαρακτήρα του, θα αναλάβει το δύσκολο έργο να σώσει τη... LEGO ανθρωπότητα. Όσοι έχουν δει την ταινία, ας είναι έτοιμοι για μερικούς από τους πλέον αξιομνημόνευτους διαλόγους που έχει επιδείξει ποτέ η σειρά, με το ίδιο το σενάριο να μην κερδίζει τις εντυπώσεις όσο το αστείρευτο χιούμορ. Μπορεί να καταντάμε κουραστικοί, αλλά σε ορισμένες σκηνές οι παίκτες δεν θα μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους από τα γέλια.

Οι γκάφες του Emmet δεν θα έχουν τελειωμό, η παρουσία του ασθενούς φύλλου θα τον φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, ενώ η συναναστροφή του με γνωστούς χαρακτήρες απλά δεν έχει προηγούμενο. Η Tt Games θα θέσει στο πλευρό του -μεταξύ άλλων- ακόμα και τον Batman, ο οποίος τελικά παρασύρεται και αυτός από τον άτσαλο συνεργάτη του σε έναν αγώνα δίχως προηγούμενο. Φυσικά, στην πορεία ολοένα και περισσότερες γνωστές φυσιογνωμίες θα κάνουν την εμφάνισή τους, αν και αναμενόμενα κοιτάζοντάς τις αριθμητικά και μόνο, υστερούν με τα όσα είχαν παρουσιάσει οι προτάσεις που είχαν βασιστεί στα Lord of the Rings, Harry Potter και φυσικά στο σύμπαν της Marvel. Αντί αυτών, από την οθόνη θα παρελάσουν ορισμένα από τα πλέον ιστορικά LEGO του μακρινού παρελθόντος, τα οποία όμως δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν το χαμένο κενό ή τουλάχιστον να παίξουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.

lego-movie-image-02

Το LEGO Movie videogame, σε επίπεδο μηχανισμών, ακολουθεί κατά πόδας τους προκατόχους του, προσφέροντας ένα κεντρικό hub από όπου σταδιακά γίνονται διαθέσιμες ολοένα και περισσότερες αποστολές. Ωστόσο, αυτές έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό από τη λάμψη και την ποικιλία στο σχεδιασμό τους, ενώ για ακόμα μια φορά ο σκοπός παραμένει ο ίδιος: Ο Emmet θα πρέπει να κινηθεί από το ένα σημείο στο άλλο, εξουδετερώνοντας τους αντιπάλους του, ενώ παράλληλα θα συλλέγει κομμάτια LEGO και σε συγκεκριμένα σημεία θα προβαίνει στην κατασκευή αντικειμένων, που θα τον βοηθήσουν στην περιπέτειά του.

Η ειδοποιός διαφορά είναι πως πλέον τα πάντα δείχνουν να είναι κατασκευασμένα από τουβλάκια, οτιδήποτε εμφανίζεται στην οθόνη ακόμα και στο background έχει μια κυβική εμφάνισή, κάτι που στο παρελθόν δεν ίσχυε. Επίσης η τεχνική του stop motion animation έγινε μια προσπάθεια να αποδοθεί όσο το δυνατό πιο πειστικά στο videogame και αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι που δίνουν έναν μοναδικό χαρακτήρα σε ολόκληρο το οικοδόμημα.

lego-movie-image-03

Όμως, σε γενικές γραμμές τα περιβάλλοντα δείχνουν κάπως αδιάφορα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αγγίξουν της ποιότητα αλλά και την ποικιλία που κατάφεραν στο παρελθόν το Hogwarts ή ακόμα καλύτερα η Μέση-Γη. Ο τίτλος, καλώς ή κακώς, αυτό-περιορίζεται, κινούμενος παράλληλα με μία ταινία διάρκειας 90 λεπτών, οπότε όσο και να προσπάθησε η ομάδα ανάπτυξης, το όλο εγχείρημα ήταν από την φύση του αρκετά δύσκολο. Παράλληλα, αυτή η επιλογή έχει άμεση επίπτωση και στη συνολική διάρκεια, αφού το LEGO Movie videogame χαρακτηρίζεται σαν το πλέον σύντομο της σειράς, με τους γρήγορους παίκτες να χρειάζονται το πολύ 7 ώρες μέχρι να φτάσουν στο τέλος.

Αλλά και πάλι ο τίτλος έχει κάτι το ιδιαίτερο μέσα του, κάτι που καταφέρνει να διώξει τη… ρετσινιά ενός movie tie in. Μπορεί η κάμερα να κάνει και πάλι τα δικά της, το platforming στοιχείο να έχει τα θεματάκια του, αλλά ακόμα και έτσι το πόνημα της Tt έχει να προσφέρει πάρα πολλά, ειδικότερα στους παίκτες μικρότερης ηλικίας. Αφήνοντας στην άκρη το κεντρικό σενάριο, παρέχεται η δυνατότητα στον καθένα να επισκεφθεί το κάθε επίπεδο ξανά και ξανά, να συλλέξει όλα τα κρυμμένα αντικείμενα, να αξιοποιήσει τις Master Builder ικανότητες του Emmet και τελικά να νιώσει ικανοποιημένος. Είτε αυτός είναι γονιός, είτε ένας παίκτης νεαρής ηλικίας που απλά αναζητεί τη διασκέδαση στην πλέον απλή και κατανοητή μορφή της.

lego-movie-image-04

Αναμενόμενα η επιλογή για co-op επιστρέφει, με τους γνωστούς περιορισμούς στην απόσταση των δύο χαρακτήρων που εμφανίζονται επί της οθόνης, όμως δυνατότητα για δικτυακό παιχνίδι συνεργασίας συνεχίζει να μην υπάρχει. Σε τεχνικό επίπεδο ο τίτλος δεν απογοητεύει και η έλλειψη φαντασίας στον σχεδιασμό των επιπέδων, καλύπτεται από την λάμψη των  χαρακτήρων και τη ζωηρή χρωματική παλέτα που έχει χρησιμοποιηθεί. Κάποια θεματάκια με το aliasing δεξιά και αριστερά απλά θα υπενθυμίσουν στον καθένα πως ίσως έχει φτάσει η ώρα να επενδύσουν σε μία κονσόλα νέας γενιάς, αν και οι διαφορές ανάμεσα στις last και new gen εκδόσεις είναι πραγματικά ελάχιστες.

Ο ήχος με τη σειρά του θα κάνει τους παίκτες να βάλουν την ένταση στο τέρμα, γιατί αφενός η μουσική επένδυση είναι μοναδική, αφετέρου διότι οι διάλογοι θα μείνουν χαραγμένοι στη μνήμη του καθενός για πολύ καιρό. Η εικόνα θα είναι τις περισσότερες φορές ξεκαρδιστική, με τη συνολική ποιότητα να είναι υπεράνω κριτικής, εκθέτοντας άλλες, πιο σοβαρές και πλούσιες  παραγωγές του χώρου.

lego-movie-image-05

Βάζοντας τα αγαπημένα τουβλάκια σε μια σειρά και προσπαθώντας να ξεχάσουμε έστω και προσωρινά τον Emmet και τις γκάφες του, το μόνο σίγουρο είναι πως το LEGO Movie videogame καταφέρνει να ακολουθήσει από κοντά τη γνωστή ποιότητα της σειράς. Συγκρινόμενο με άλλες προτάσεις που πρωταγωνιστούν τα LEGO, η παρούσα είναι αναμφίβολα η πιο μικρή, τόσο σε συνολική διάρκεια, όσο και σε πλήθος χαρακτήρων και όγκου δεδομένων.

Η μεταφορά της ομώνυμης ταινίας είναι ίσως η πρώτη φορά που δείχνει να έχει δυσκολέψει την Tt Games, η οποία συμβιβάστηκε με το αρχικό σενάριο και δεν τόλμησε κάτι το διαφορετικό. Ακόμα και έτσι, όμως, ο τίτλος προτείνεται ανεπιφύλακτα στους παίκτες μικρότερης ηλικίας αλλά και στους γονείς τους, μιας και θα προσφέρει τουλάχιστον δύο χορταστικά απογεύματα, συνοδευόμενα από γέλιο μέχρι δακρύων.

Γιώργος Τσακίρογλου

Το review βασίστηκε στην PS3 έκδοση του παιχνιδιού.

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, PlatformerΔιάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: Tt GamesΗμ. Έκδοσης: 14/02/2014
PEGI: 7Εκδότης: Warner Bros InteractiveΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC, Xbox 360, PlayStation 3, Wii U, PS Vita, Nintendo 3DS

Θετικά

  • Το χιούμορ της ταινίας έχει αποδοθεί με μοναδικό τρόπο.
  • Το gameplay παραμένει πιστό στο ύφος της σειράς.
  • Πολύχρωμα και όμορφα σχεδιασμένα γραφικά.
  • Η παρουσία ορισμένων guest stars και φυσικά του Emmet.

Αρνητικά

  • Ορισμένες αποστολές είναι πολύ βαρετές.
  • Έλλειψη φαντασίας στον σχεδιασμό ορισμένων επιπέδων.
  • Η διάρκεια  θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Gameplay βίντεο και trailer για το Hellblade: Senua's Sacrifice
Υποστήριξη για PS4 Pro και ελάχιστες απαιτήσεις για την PC έκδοση.
Αύξηση στις τιμές των συνδρομών PlayStation Plus
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από τις 31 Αυγούστου.
Δωρεάν για δοκιμή το Diablo III: Ultimate Evil Edition
Για τους κατόχους Gold συνδρομής στο Xbox Live.
Destiny 2 - Εντυπώσεις από τη beta
Video με σκέψεις μετά από την πρώτη μας επαφή με το Destiny 2.
Gameplay trailer για το F1 2017
Gentlemen, welcome to the F1 2017 circus…
Οι αλλαγές που έρχονται στο For Honor
Dedicated servers, balancing update και νέο -δωρεάν- υλικό.
Νέο video για το Wolfenstein II: The New Colossus
Τι μπορεί να σου κάνει ένα milkshake φράουλα…
Ο Αύγουστος στο PlayStation Plus
Δυνατός μήνας με Just Cause 3 και Assassin's Creed.
Οι παραμετροποιήσεις στο Need for Speed: Payback
Αποκαλύπτονται μέσω ενός νέου trailer.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Εεεεμ έρχεται το Destiny 2, να μη βγάλουν και αυτοί το κατιτίς τους από τα κορόιδα; Άντε γεια ρε Son...
Παιδιά αν δίνει κάθε μήνα 2 καλά παιχνίδια πάω πάσο για την αύξηση της τιμής. Αν όμως συνεχίζει και ...
i know... μετα τον κυκαιωνα "sci-fi" σειρων που ειναι περιορισμενες μονο στο ανθρωπινο γενος κ ηλιακ...
Τουλάχιστον μπορεί να μας δίνει δύο ΑΑΑ καλά παιχνίδια τον μήνα και χαλάλι της τα 10 ευρώ. Αλλιώς να...
Χμμμ, δεν δείχνει καθόλου άσχημο τολμώ να πω..!
Συμφωνώ απολύτως Alex. Χάρηκα για το νέο αλλά οι προβληματισμοί σου στέκουν. Κανονικά δεν θα πρέπει ...
βομβα ηταν αλλα εχει σηκώσει τρελες αντιδρασεις.
προσωπικα καταχαίρομαι που θα βγει κατι νεο σε SG ...
θελω παρα πολυ να βγει καλο αλλά το βλεπω και κατι δε μου κανει κλικ σωστα. μακαρι να βγει καλο γιατ...
αναμενόμενο. η αυξηση αυτη εγινε περσι στην Αμερικη κ Καναδα, απορω που τους πηρε κ τοσο να το φερου...
Το Sega Saturn ητανε η πρωτη μου 32-bit κονσολα και την ειχα παρει μαζι με το Tomb Raider κατα το 19...