Ταυτότητα

Car Mechanic Simulator 2014

Car Mechanic Simulator 2014

Edition: N/A Genre: Simulation Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: RedDot Games Ημ. Έκδοσης: 05/03/2014
PEGI: 3 Εκδότης: PlayWay Πλατφόρμες: PC


Μπάμπη, πιάσ'το γαλλικό!


Η κατηγορία των racing games έχει αποδειχθεί πως τα τελευταία χρόνια δεν έχει αφήσει και πολλά περιθώρια για νέους μνηστήρες, και πέρα από ορισμένες προτάσεις που μάλλον θα ξεχωρίσουν στο PC, το σκηνικό δεν αναμένεται να αλλάξει. Οπότε, οι μικρότερες ομάδες ανάπτυξης, που επιθυμούν να λάβουν ένα μικρό μερίδιο της αγοράς, έχοντας πάντοτε κατά νου το χαμηλό budget, είναι αναγκασμένες να κινηθούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Κάτι τέτοιο προσπαθεί να κάνει και το Car Mechanic Simulator 2014 της PlayWay αν και τελικά το μεγαλύτερο ατόπημά του φαίνεται να είναι η ολοκληρωτική απουσία ουσιαστικού gameplay.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Μέχρι σήμερα πολλές προτάσεις της αγοράς, πέρα από το καθαρά αγωνιστικό μέρος, έκαναν μια προσπάθεια να μεταφέρουν κάποιες τεχνικές γνώσεις στον παίκτη, δίνοντάς του το ρόλο του μηχανικού. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιδέα, που όμως ποτέ δεν πρωταγωνιστούσε, αλλά απλά έδινε τη χαρά της βελτιωμένης απόδοσης του οχήματος όταν οι ρυθμίσεις ήταν οι ιδανικές. Το Car Mechanic Simulator 2014 πηγαίνει πρακτικά στο άλλο άκρο, και προσπερνώντας ολοκληρωτικά το racing στοιχείο, "κλείνει" τον παίκτη μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός συνεργείου και του ζητάει να γίνει ένας πραγματικός μηχανικός. Αναμφίβολα η ιδέα δεν είναι καινούργια και αυτός ο περιορισμός κρύβει ένα μεγάλο ποσοστό ρίσκου, αλλά ποτέ άλλοτε μια πρόταση δεν είχε τολμήσει να εμβαθύνει τόσο πολύ στα μηχανικά μέρη ενός οχήματος.

car-mechanic-simulator-screen-01

Τα πάντα εκτυλίσσονται μέσω προοπτικής πρώτου προσώπου και οι αρχικές δοκιμασίες θα έχουν να κάνουν κυρίως με μία τυπική και προγραμματισμένη συντήρηση. Οι πελάτες θα καθοδηγούν τον παίκτη για τα σημεία ελέγχου το αυτοκινήτου τους –ίσως και λίγο παραπάνω από όσο θα έπρεπε- αν και τελικά τα πάντα δείχνουν και φυσικά έιναι, υπερβολικά αυτοματοποιημένα. Καταρχάς, οι εργασίες θα αποτυπώνονται σε ένα μπλοκ σημειώσεων και φυσικά θα πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένη σειρά. Πρακτικά, ο ίδιος ο τίτλος καθοδηγεί τον παίκτη για το τι πρέπει να κάνει, αφαιρώντας σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία κινήσεων.

Ο έλεγχος γίνεται με τα τέσσερα βασικά πλήκτρα κατευθύνσεων του πληκτρολογίου, ενώ η κάμερα ελέγχεται αποκλειστικά από το ποντίκι. Στα κοντινά πλάνα το περίγραμμα του οχήματος αρχίζει να γίνεται διαφανές και έτσι αποκαλύπτονται όλα όσα έχει να κρύψει κάτω από το καπό -και όχι μόνο. Μετακινώντας τον κέρσορα από εξάρτημα σε εξάρτημα, ο τίτλος θα ενημερώνει για το πoιο ακριβώς ανταλλακτικό είναι αυτό, ενώ με την ανάλογη περιστροφή θα αφαιρεθεί και θα πάει στην άκρη.

car-mechanic-simulator-screen-02

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα του τρόπου που λειτουργεί το Car Mechanic Simulator 2014, θα επιλέξουμε την αλλαγή ενός αμορτισέρ. Η αρχή θα γίνει με την αφαίρεση των μπουλονιών που συγκρατούν τη ζάντα, έπειτα η απεμπλοκή της κρεμαγιέρας, η αφαίρεση των συνδέσμων του πάνω και του κάτω ψαλιδιού και έπειτα η απομάκρυνση του ελαττωματικού ανταλλακτικού. Η συναρμολόγηση γίνεται φυσικά με την αντίστροφη σειρά και έτσι ακόμα μια διαδικασία συντήρησης θα πρέπει να θεωρείται επιτυχημένη.

Φυσικά η συνέχεια θα είναι μια πραγματική σπαζοκεφαλιά ακόμα και για τους φανατικούς οπαδούς των αυτοκινήτων, μιας και η επισκευή ενός χαλασμένου εκκεντροφόρου και το ολοκληρωτικό λύσιμο ενός κινητήρα είναι μια διαδικασία υπερβολικά δύσκολη αλλά και χρονοβόρα. Όμως όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, αν ο παίκτης μετακινήσει τον κέρσορα επί της οθόνης, ουσιαστικά ο τίτλος θα τον καθοδηγήσει για το τι πρέπει να κάνει. Από την άλλη, όμως, είναι απορίας άξιο γιατί τα πάντα εκτυλίσσονται με ρυθμούς… χελώνας, με το ξεβίδωμα μίας βίδας να αργεί χαρακτηριστικά.

car-mechanic-simulator-screen-04

Το μεγάλο ατού του Car Mechanic Simulator 2014 είναι η υπερβολική εμμονή στη λεπτομέρεια, με τα μηχανικά μέρη των αυτοκινήτων να έχουν αποδοθεί με μοναδική ακρίβεια. Ο τίτλος λειτουργεί περισσότερο σαν ένα εγχειρίδιο γνώσεων, για αυτούς που επιθυμούν να γνωρίζουν όλα όσα κρύβονται κάτω από το αμάξωμα είτε ενός οικογενειακού είτε ενός super car. Οι πειραματισμοί στην επισκευή είναι μεν πολλοί αλλά τελικά η λύση θα είναι πάντοτε ένας μονόδρομος, ο οποίος παράλληλα είναι και υπερβολικά χρονοβόρος.

Επίσης, οι ενότητες που ο παίκτης καλείται να δοκιμάσει το εκάστοτε όχημα, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα το ιδιαίτερο, ενώ σε αυτές έρχεται στο προσκήνιο και το άτσαλο μοντέλο οδήγησης. Ευτυχώς δεν διαρκούν πολύ, αλλά ακόμα και σε αυτό το λίγο χρόνο, χαλάνε ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη εικόνα. Ευτυχώς ο οπτικός τομέας έχει τύχει καλύτερης μεταχείρισης, με όλα τα εξαρτήματα που απαρτίζουν ένα αυτοκίνητο να έχουν αποδοθεί με έναν ιδιαίτερα πειστικό τρόπο. Οι λεπτομέρειες είναι πάρα πολλές και ακόμα και όταν ο παίκτης επιχειρήσει ένα υπερβολικό zoom in, η ποιότητα δεν αλλοιώνεται σχεδόν καθόλου. Ο ήχος, από την άλλη, είναι πρακτικά απών, μιας και πέρα από την κουραστική φωνή του αρχιμηχανικού και τις επαναλαμβανόμενες συμβουλές και παρατηρήσεις, ο τίτλος δεν έχει να επιδείξει τίποτα περισσότερο.

car-mechanic-simulator-screen-03

Το κακό με το Car Mechanic Simulator 2014 είναι πως από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί στην αγορά σαν μια ολοκληρωμένη δημιουργία. Η προσπάθεια της PlayWay θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα αν είχε ενσωματωθεί σε μία racing δημιουργία, όπου πέρα από τις επισκευές-διορθώσεις, θα παρείχε και driving ενότητες. Με την παρούσα μορφή θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τον παικτών για μερικά μόνο απογεύματα και ειδικότερα αυτών που έχουν μία κλήση προς τους μηχανολογικούς τομείς.

Γιώργος Τσακίρογλου

Περισσότερο Υλικό

Θετικά

  • Πλήθος από μηχανικές και τεχνικές λεπτομέρειες.

Αρνητικά

  • Πρόκειται για μία εγκυκλοπαίδεια γνώσεων και όχι για videogame.
  • Το gameplay ακόμα αγνοείται…

Βαθμολογία

Γιώργος Τσακίρογλου

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...