Παραδίδονται μαθήματα σάμπα με €60

Πάνε τέσσερα χρόνια από το FIFA World Cup 2010 και να που βρισκόμαστε ξανά σε ρυθμούς Μουντιάλ και στην κυκλοφορία του ομώνυμου τίτλου. Ανέκαθεν τέτοιες διοργανώσεις δίνουν στην EA Sports αρκετή ελευθερία να πειραματιστεί στους τομείς του gameplay μέχρι την επόμενη κυκλοφορία. Το είδαμε με το World Cup 2010 και το FIFA 11, τώρα το βλέπουμε στο World Cup 2014 και κατ’ ακολουθία στο επερχόμενο FIFA 15. Κακά τα ψέματα, αυτά τα παιχνίδια υφίστανται για να εκμεταλλευτούν και τον τελευταίο ποδοσφαιρόφιλο, που περιμένει με ανυπομονησία εκείνα τα αφόρητα ζεστά βράδια, παρέα με τις μπύρες και τις πίτσες μπροστά από τη τηλεόραση. Είναι τίτλοι που παίζονται πάνω στο hype του Παγκοσμίου Κυπέλλου ή του Euro και όπως τελειώνει μια τέτοια διοργάνωση, έτσι εύκολα φεύγει και η όρεξη για να ξαναμπει ο τίτλος στο tray της κονσόλας.

Το φιάσκο του Euro 2012 DLC έριξε ένα τεράστιο χαστούκι στην αλαζονική ΕΑ, που τότε εκμεταλλεύτηκε κανονικότατα τους θιασώτες του FIFA με ένα φτωχό σε περιεχόμενο, ακριβό σε τιμή DLC. Κατάλαβε το λάθος της και αποφάσισε το World Cup 2014 να αποτελέσει μια κανονική, full retail κυκλοφορία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από modes το WC Brazil 2014 δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το FIFA 14, και το World Cup mode του έχει το αντίστοιχο Tournament mode, και το Road to Rio de Janeiro mode περιλαμβάνει, αλλά και το Scenarios mode επιστρέφει με νέα εφιαλτικά ποδοσφαιρικά σενάρια που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ.

World Cup Brazil image 01

Νέα training sessions επίσης προστέθηκαν, και σε συνεργασία με το miCoach της Adidas προσφέρουν συνεχώς ανανεωμένα στατιστικά για τη φόρμα στην οποία βρίσκεται η αγαπημένη σας ομάδα. Τα προαναφερθέντα κλασικά modes, που σε βάζουν στο δρόμο για την κατάκτηση του κυπέλου, διαφέρουν αυτή τη φορά σε δυο τομείς από το παρελθόν: διαθέτουν «ζωντανή» ανάλυση των γεγονότων και εξελίξεων γύρω από τα κατορθώματα της ομάδας σας, με δυο διαφορετικά κορυφαία δίδυμα δημοσιογράφων από πραγματικές αθλητικές εκπομπές της Αγγλίας, καθώς επίσης και στα νέα training sessions, που έχουν σκοπό να κρατούν σε εγρήγορση την εθνική ομάδα της επιλογή σας, και να επιλέγετε την εντεκάδα σας με βάση το αν έχουν ανεβασμένη φόρμα η όχι. Μπορείτε να εισβάλετε στις προπονήσεις και να διαλέξετε έναν συγκεκριμένο παίκτη της ομάδας, και να τον προπονήσετε στους τομείς που είναι ντεφορμέ.

Στα σημεία που το World Cup πραγματικά ξεφεύγει και προσφέρει μια πολύ έντονη ποδοσφαιρική εμπειρία είναι στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Δανειζόμενο λίγη από τη μαγεία της τηλεοπτικής παρουσίασης που είδαμε στο FIFA 14 next-gen, βλέπουμε πανοραμικές λήψεις έξω από το γήπεδο και προς τα μέσα. Τα 12 υπερσύγχρονα, νεόκτιστα ή αναβαθμισμένα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση, φορτίζουν ακόμη περισσότερο το κλίμα και παρουσιάζονται με περισσότερη ευλάβεια από τις «τηλεοπτικές» κάμερες.

World Cup Brazil image 02

Και μιας και λέμε για κάμερες, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν νέες γωνίες λήψεις για τα replay. Μάλιστα, για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν κάμερες και εκτός γηπέδου, στα λεγόμενα fan areas, όπου κόσμος συγκεντρώνεται μπροστά από γιγαντοοθόνες και παρακολουθεί τον αγώνα. Σε σημαντικές φάσεις του αγώνα ή σε κρίσιμα γκολ, ο παλμός και η ένταση του αγώνα μεταφέρεται ακόμη πιο έντονα και παρακολουθούμε τις αντιδράσεις του κόσμου τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο. Το ίδιο συμβαίνει με τις αντιδράσεις των προπονητών, ένα χαρακτηριστικό που περιέργως δεν το βλέπουμε στα κανονικά FIFA παρά στα WC 2010 και Euro 2012.

Τεράστια συμβολή στην όλη παρουσίαση του τίτλου φέρει το κορυφαίο για το είδος δίδυμο των Clive Tyldesley και Andy Townsend, οι οποίοι επέστρεψαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν περίπου 15 ώρες καινούργιου ηχητικού υλικού, γεγονός που προσδίδει μια απίστευτη φρεσκάδα στους απολαυστικότατους διαλόγους που έχουν οι δυο τους κατά τη διάρκεια του αγώνα. Δεν λείπει ούτε ο Geoff Shreeves, που μας πληροφορεί για τους τραυματισμούς που ίσως συμβούν.

World Cup Brazil image 03

Πολλούς μπόνους πόντους δίνει το ΕΑ Sports Talk Radio, που είναι διαθέσιμο μόνο στα campaign modes του τίτλου, και σας δίνει την επιλογή να διαλέξετε ανάμεσα στους Andy Goldstein, Ian Darke και τους “The Men in Blazers” Michael Davies και Roger Bennett, οι οποίοι προέρχονται από ραδιοφωνικές εκπομπές και σχολιάζουν με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο τα τεκταινόμενα. Ένα πράγμα σαν να ανοίγετε το ραδιόφωνο και να ακούτε Ραπτόπουλο και Κόκκινο στον 95.5, στην πιο... "πολιτισμένη" εκδοχή τους. Θαυμάσια ιδέα και άλλο τόσο καλή είναι η υλοποίησή της.

Το gameplay στο Word Cup 2014 είναι αρκετά διαφοροποιημένο από αυτό που συνηθίσατε στο FIFA 14, και θα σας πάρει αρκετές ωρίτσες για να συνηθίσετε την πολύ πιο στιβαρή και μη "γλιστερή" έκδοσή του. Ακαριαία κάποιος που ξόδεψε αρκετές ώρες στο φετινό FIFA θα αντιληφθεί ότι οι παίκτες κάνουν λιγότερο σλάλομ στο χορτάρι, είναι πιο "κολημμένοι" στο έδαφος και έχουν ένα κλικ μεγαλύτερο βάρος. Μερίδιο ευθύνης εδώ έχει ο δανεισμός ορισμένων next-gen χαρακτηριστικών, του Response Dribbling και του pinpoint passing, ενώ προστέθηκαν πάνω από 100 νέα animations στα σουτ, τις κεφαλιές, τα κλεψίματα και τις διεκδικήσεις της μπάλας.

World Cup Brazil image 05

Το pinpoint passing γίνεται αντιληπτό στη μπάλα, που δίνει την αίσθηση πως κολλά πιο εύκολα στα πόδια, οι πάσες γίνονται με έναν πιο ομαλό τρόπο, όμως η αμεσότητα που γίνεται και το πώς αλλάζουν μπαλιές και οι πιο άμπαλοι παίκτες, γυρνάει το χρόνο κάποια χρόνια πίσω. Σαν να αφαιρούνται για στιγμές οι διάφοροι παράγοντες που χρειάζονται για να γίνει σωστά μια πάσα. Το παραπανίσιο βάρος της μπάλας έκανε τα σουτ ακόμη πιο απολαυστικά, και με έναν μαγικό τρόπο σε κάνουν να αισθανθείς το βάρος της μέσα από το χειριστήριο. Με ανυπομονησία περιμένουμε την εξέλιξη αυτού του μοντέλου χειρισμού στο FIFA 15.

Pinpoint Passing μπορεί να υφίσταται, όχι όμως και στις σέντρες, που έχουν νερφαριστεί και υπάρχει μια ανισορροπία, αφού βγαίνουν με παραπάνω δυσκολία, κάτι που κάνει τα γκολ με κεφαλιές ιδιαίτερα ευχάριστα. Κάτι πολύ δυσάρεστο που παρατηρήθηκε, πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο FIFA, είναι η αδυναμία να πιάσουν τη μπάλα οι τερματοφύλακες κατά τις εξόδους τους. Είχαμε το γνωστό πλέον πρόβλημα με τις OP κεφαλιές του FIFA 14, όπου οι τερματοφύλακες ήταν ανήμποροι να αντιδράσουν. Τώρα, είναι ανίκανοι να διώξουν τη μπάλα με μπουνιές ή ακόμα και να τη πιάσουν στον αέρα όταν διεκδικείται από παίκτες για κεφαλιά. Εκεί που λεμε «όλα ΟΚ θα την πιάσει»… να' τος  ένας Negredo πετάγεται να σου πάρει τη μπουκιά μέσα από το στόμα. Το είδαμε αρκετές φορές και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για κάποιο bug, που ελπίζουμε να διορθωθεί. Επίσης, στα corners μπορείτε να στήσετε ορισμένες τακτικές και να ξεγελάσετε πολύ εύκολα την άμυνα, κάτι που πετυχαίνει τελικά περισσότερο στον αντιπαλο τ/φ.

World Cup Brazil image 08

Οπτικά το World Cup της Βραζιλίας δείχνει κάπως βελτιωμένο θα λέγαμε. Δεν πρόκειται για κάποια τεράστια αλλαγή στην ποιότητα, άλλωστε κυκλοφορεί στα Xbox 360 και PS3, όπου δεν υπάρχει πλέον περιθώριο βελτίωσης, απλά μιλάμε για κάποια τρικ με το φωτισμό και τις σκιές, αρκετά για να ικανοποιήσουν το μάτι και να το διαφοροποιήσουν σε σημεία από το FIFA 14. Από το να σας το περιγράφουμε γραπτώς καλύτερα να το δείτε με τα ίδια σας τα μάτια, και σίγουρα θα δείτε αυτή την ελάχιστη αναβάθμιση, κυρίως όταν ο ήλιος καίει πάνω από το γήπεδο και το φως λούζει τα μοντέλα των παικτών. Για τα του ηχητικού τμήματος αναφερθήκαμε παραπάνω.

Καταλήγουμε, λοιπόν, ότι το World Cup είναι πληρέστατο, με όλες τις ομάδες, τις αυθεντικές φανέλες, τα παπούτσια και τα γήπεδα. Πληρέστατο δηλώνει και στον τομέα των modes, φέρνει ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις στο χειρισμό σε σχέση με το FIFA 14, και μια παρουσίαση που μεταδίδει κάθε δευτερόλεπτο την αγωνία και τον έντονο παλμό που περιβάλει μια διοργάνωση όπως το Μουντιάλ. Αυτό που θα πρέπει να αναρωτηθείτε είναι κατά πόσο αξίζει 60 ευρώ ένα, αν μη τι άλλο ικανοποιητικό, παιχνίδι που θα χάσει την αξία του μετά το τέλος της διοργάνωσης, κάπου στα μέσα Ιουλίου.

Κυριάκος Στεργιάδης

Το review βασίστηκε στην Xbox 360 έκδοση του παιχνιδιού.

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: SportsΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-12Ανάπτυξη: EA SportsΗμ. Έκδοσης: 18/04/2014
PEGI: 3Εκδότης: Electronic ArtsΠλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Σκηνοθεσία που δανείζεται λίγο από την αίγλη του next-gen FIFA 14.
 • Το EA Sports Talk Radio.
 • Animation επίσης παρμένα από τη next-gen έκδοση.
 • Η virtual εμπειρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο σαλόνι σας, με την ανάλυση του κορυφαίου δημοσιογραφικού team.
 • Ενδιαφέρουσες αλλαγές στo gameplay...

Αρνητικά

 • ...που θέλουν ώρα για να τις συνηθίσετε και ίσως να ξενίσουν ορισμένους.
 • Τα 60 Ευρώ που ζητάει δεν θα δικαιολογήσουν για πολλούς την αξία του, αφού θα τη χάσει μετά το καλοκαίρι.

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Μάιος στο Xbox Live Gold
Ενδιαφέροντας μήνας με Metal Gear Solid V, Vanquish και άλλα!
Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Ωραίο δείχνει και σίγουρα θα βρει ανταπόκριση, έστω και με αυτή την τιμή. Με 30-40 ευρώ όμως, εφόσον μιλάμε για ένα παιχνίδι περιορισμένης ενασχόλησης, μέχρι την επόμενη "κανονική" κυκλοφορία, θα ήταν πολύ πιο τίμιο...

 • 60€ για ένα παιχνίδι που θα "λήξει"¨σε τρεις μήνες; Μπα...

 • Συμφωνω. Πολυ ωραιο το demo της ΧΒΟΧ 360 εκδοσης. Αδικαιολογητα υψηλη τιμη ονως, για ενα τιτλο το διδυμο αδερφακι (φιφα '14) του οποιου εχει αποφερει στην ΕΑ εκατομμυρια των εκατομμυριων..

 • Παντα θεωρουσα οτι η συγκεκριμενη world cup σειρα των fifa ειχαν αμεσο αντικτυπο στους 'απολυτα' φανατικους,βαση παντα της υψηλης τιμολογισης τους.Το παιχνιδι ειναι βεβαια παρα πολυ καλο,αλλα κ η τιμη ειναι αδικαιολογητα ψηλα.

 • Όντως τα 60 είναι πολλά, όμως μετά από αυτά που έγραψες φίλε μου έχω ακόμα έναν λόγο να περιμένω το Fifa 15 και νομίζω πως αξίζει να κάνω το switch από το PES!

 • Ειμαι fan των Fifa αλλα οχι των Fifa world cup. Φιλε Dimpapadok νομιζω εχεις αργησει πολυ να κανεις switch απο το PES, τα τελευτεα 5-6 χρονια δεν υπαρχει PES!

 • Τα έχουνε παίξει τρελά εκει στην Ε.Α. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.. Σορρυ αλλα το Africa 2010 που το πήρα, είχε κυκλοφορήσει με τιμή 30 ευρώ, κάτι που είναι απόλυτα λογικό.Τι τους έπιασε τώρα 4 χρόνια μετα να το βγάλουνε σε full price όταν χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς μηχανή με το 14. Πραγματικά αυτή η εταιρία είναι για τρελές κλωτσιές. Κρίμα γιατί ήθελα να το έχω όπως και το 2010 και σαν interactive world cup encyclopedia. Πάντως κόσμος να το παίζει online θα βρεθεί και μετά το καλοκαίρ (ειδικά στην Αγγλία που θα πουλήσει σαν ζεστό ψωμάκι) οπότε δεν είναι πρόβλημα αυτό..Αλλα τα 60 παρα είναι. Ωραίο review Κυριάκο

 • 60€ τώρα για κάτι που δέκα μέρες μετά την πρώτη σέντρα στην Βραζιλία θα το βρίσκεις 10€ καινούριο και 5€ μεταχειρισμένο, ειδικά από χώρες που θα έχουν αποκλειστεί στους ομίλους.

  Το θέμα είναι ότι είκοσι μέρες μετά την πρώτη σέντρα, θα έχουμε χάσει και κάθε ενδιαφέρον ή κίνητρο να το παίξουμε ή να το αποκτήσουμε, ακόμα και μέσω Humble Bundle.

  Πολύ χαζή η επιλογή να επιστρέψουν σε full price, retail έκδοση. Η ψηφιακή που είχαν στο τελευταίο Euro ήταν εξαιρετική και πολύ καλύτερη ιδέα.

 • Έπρεπε να δωθεί ως expansion dlc του Fifa 14. Κλασσική τακτική παιχνιδιών αυτού του είδους...

 • Το Demo μου άρεσε αλλά 50Ε για κάτι που μπορούσε να ήταν expansion ή DLC στα 20Ε, δεν δίνω. Με καλύπτει και το Fifa 14.

 • Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν βγήκε για ps4 xbox one, εχω το fifa 14 στο ps3 και στο xbox one ( δωρεάν με την κονσόλα) η εκδοσή του ps4 και xbox one είναι καλύτερη και δεν εννοώ στα γραφικά ,άλλα στο πιο ομαλό gameplay πιο ομαλή ροή του αγώνα, εννοείτε οτι παίζοντας την next εκδοσή του fifa ( ps4 ,xbox one) δεν γυρίζω πίσω , κάνει και 60 ευρω ,60 να ειναι η ωρες τους

 • Τουλάχιστον οι ομάδες είναι όλλες licensend; γιατί θυμάμε οτι στο euro 2014, υπήρχε θέμα με τα ονόματα και της αδείες χρήσης, ήταν άλλα νταλλον, σαν το pes ενα πράγμα,δεν το δέχoμαι αυτό απο ένα προιών που έχει πάνω την ονομασιά FIFA.

 • :EDIT. το euro 2012 εννοούσα και οχι το 14 τυπογραφίκο λάθος.
  Παίδες νομίζω οτι πρέπει να μπεί edit και στα σχόλια έδω για να αποφέυγουμε τα διπλά post που είναι για διορθωση-επισήμανση.

 • αίσχος η τιμή του. κανονικά τους αξίζει να μην το αγοράσει ούτε ένα ατομο. Πιο παλιά το εδιναν σε πολύ χαμηλότερη. κ στο euro το έδωσαν ως downloadable παιχνίδι. Απαράδεκτη κίνηση απο την EA.

 • @Sky333 Το Εuro που ηταν downloadable δεν του δωθηκε η καταλληλη προσοχη και ηταν ψιλοαπαραδεκτο...

 • Μυρίστηκαν αρπαχτή εκεί στην ΕΑ τώρα που πλησιάζει η έναρξη του μουντιάλ

 • @Inwolf Δεν τσέκαρα να σου πω την αλήθεια αν πχ στο Τρινινταντ-Τομπαγκο έχει την αυθεντική φανέλα, τα ονόματα τουλάχιστον είναι όλα αυθεντικά(Βλ. το περιστατικό με την Ουαλία και τον Bale στο Euro 2012). Η ΕΑ αναφέρει για 203 fully licensed ομάδες και 7.000 παίκτες οπότε θα είσαι απόλυτα καλυμένος.

 • Να ρωτησω κατι τον συντακτη ή οποιος εχει διαβασει κατι ή γνωριζει θα το εκτιμουσα.
  Το γεγονος οτι η συγκεκριμενη εκδοση με το Παγκοσμια της Βραζιλιας κυκλοφορησε μονο σε ps3 και xbox360 ειναι ενδειξη οτι ισως δουμε την νεα μηχανη γραφικων στην εκδοση του pc στο Fifa 15?

 • Το ντεμάκι που κατέβασα στο 360 μου άρεσε αρκετά αλλά 60€ αποκλείεται.

 • 60 Ευρώ.....στα 25 το συζητάμε!!! Πάντως το demo δεν μου φάνηκε τόσο καλό άλλα demo είναι οπότε δεν υπάρχει ολοκληρωμένη άποψη!

 • @alesandro Δεν έχει καμία σχέση το ένα γεγονός με το άλλο. Η ΕΑ έχει δηλώσει ότι η IGNITE είναι μια ιδιαίτερα high end μηχανή γραφικών(έτσι λένε) για να την κάνουν να τρέχει σε όλα τα PCs. Προσωπικά δεν αποκλείω το ενδεχόμενο το FIFA 15 να είναι ίδιο σε PC, X1, PS4.

 • Αψηχολόγιτη η τιμολόγιση του παιχνιδιού. Πραγματικά μου έπεσαν τα μαλά μου!!!

Τελευταία Σχόλια

Μακάρι να πουλήσει τα κέρατα του και να κάνει φανταστικά νούμερα και σε βάθος χρόνου ώστε να αποδείξ...
Αδιάφορος μήνας για μένα προσωπικά. Aν και δίνουν mgs v και vanquish, τα έχω και τα δυο στις κονσόλε...
ε με τόσα που έχει βγάλει, έχει βάλει καινούργια μασέλα από σπάνιο διαστημικό υλικό, κάνει γαμώ τα δ...
Με νύχια και με δόντια, το GTA V κρατιέται ακόμα στο top 10.
Δεν χάνεται με τίποτα το Deadpool!
Cine-TV #91 σε K2
Δεν έχεις δει τίποτα ακόμα φίλε.Αν το combat σε δυσκόλέψει ρίξε την δυσκολιά για να το προχωρήσεις.
...
God of War σε K2
Μου το έκαναν δώρο στη γιορτή μου. Το συγκεκριμένο franshise είναι το αγαπημένο μου να πω αρχικά. Κα...
God of War σε K2
Κανεναν πιο πιτσιρικα δεν μπορουσαν να βαλουν στην μεταγλωττιση για τον Ατρεα?
God of War σε K2
Ή απλά να μειώσει τις τιμές στα cartridges που δίνει στους δημιουργούς ή να έβαζε εξ αρχής μεγαλύτερ...