Ο πιο cult ντετέκτιβ του gaming, σε νέες περιπέτειες

Είναι πλέον γεγονός, ζούμε μια γλυκιά αναγέννηση των adventures. Το Kickstarter έδωσε πάτημα σε πολλούς δημιουργούς να επιστρέψουν στην ενεργό δράση και να δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους στο gaming στερέωμα. Tim Schaffer και Broken Age, Jane Jensen και Moebius, Charles Cecil και Broken Sword 5 είναι μόνοι λίγοι από τους "επαναπατρισμένους" δημιουργούς και όποιο και αν ήταν το τελικό αποτέλεσμα, ήμασταν όλοι χαρούμενοι που τους είδαμε να ασχολούνται και πάλι με το είδος που τους έκανε τόσο αγαπητούς στο παρελθόν.

Μετά το review μας για την επιτυχημένη επιστροφή του Broken Sword 5, το χορό των adventure sequels έρχεται να τον συνεχίσει το πολυαναμενόμενο Tesla Effect, το έκτο μέρος μιας από τις σημαντικότερες σειρές FMV παιχνιδιών της δεκαετίας του '90. Μια τεράστια ιστορία γύρω από τις περιπέτειες του ιδιωτικού ντετέκτιβ που ξεκίνησε με το Mean Streets, συνέχισε στο Martian Memorandum, απογειώθηκε στο Under a Killing Moon, άφησε τη στρατόσφαιρα στο Pandora Directive και μας ταξίδεψε ονειρικά στο Overseer.

Tesla-Effect Tex-Murphy 01

16 χρόνια και ένα τρομερό cliffhanger μετά, οι Chris Jones και Aaron Conners κάνουν επιτέλους την μεγάλη επιστροφή του θρύλου και το αποτέλεσμα δεν πρέπει να αφήνει κανέναν απογοητευμένο. Για να δικαιολογηθεί η απουσία του Tex από το στερέωμα, αλλά και το ότι οι ηθοποιοί έχουν μεγαλώσει, η ιστορία του παιχνιδιού εξελίσσεται 7 χρόνια μετά το δραματικό φινάλε του Overseer και την επίθεση που είχατε δεχτεί μαζί με τη φίλη σας, Chelsea. Για να δικαιολογηθεί αυτή η διαφορά, ο τίτλος ξεκινάει με τον Tex να ξυπνάει στο γραφείο του, τραυματισμένος και ζαλισμένος, δίχως να θυμάται τίποτα από τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Τι σας συνέβη και πάθατε αμνησία; Ποιος σας επιτέθηκε; Πού είναι η Chelsea; Πώς ήταν η ζωή σας όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί όπου και αν πάτε, κάποιος θέλει να σας σκοτώσει; Και πώς δένουν με όλα αυτά κάποιες παλιές, χαμένες εφευρέσεις του Nicola Tesla; Πρόκειται για μια πολύ καλή ιστορία αστυνομικού μυστηρίου με cyberpunk/ νουάρ επιρροές αλλά και το καυστικό και πληθωρικό χιούμορ που είναι σήμα κατατεθέν της σειράς. Και μπαίνοντας μέσα στο παιχνίδι των αριθμών, το Tesla Effect εξελίσσεται κατά τη διάρκεια 12 ημερών, προσφέρει 5 διαφορετικά endings -ανάλογα με διάφορες επιλογές του παίκτη- και θα σας απασχολήσει για περίπου 18-20 γεμάτες ώρες. Αν και η ιστορία έχει στηθεί έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα παλιά παιχνίδια, είναι γεγονός ότι αποτελεί καθολικό sequel και προφανώς όποιοι τα έχουν δει, θα έχουν πολύ καλύτερη αίσθηση της ιστορίας, των χαρακτήρων και των παθών τους.

Tesla-Effect Tex-Murphy 02

Στην εξέλιξη του σεναρίου βοηθάει πολύ το εξαιρετικό cast που έχει εργαστεί στο παιχνίδι. Αν και υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις κακού επιπέδου, που θυμίζει το Conspiracies 2, οι περισσότεροι ηθοποιοί κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους (ειδικά ο Chris στο ρόλο του Tex είναι απλά φανταστικός) και σε στιγμές θα νομίζετε πως παρακολουθείτε ταινία, γεγονός πολύ σπάνιο για FMV τίτλο. Αυτό βέβαια οφείλεται και στην υψηλή ποιότητα παραγωγής των video, που είναι γυρισμένα σε αναλύσεις 2K, νούμερα που δεν έχουμε ξαναδεί ως τώρα σε adventure τίτλο και πραγματικά παρουσιάζουν υπέροχα αποτελέσματα.

Δυστυχώς, το γεγονός ότι τα video είναι τόσο όμορφα έρχεται να σταθεί απέναντι στο μέτρια σχεδιασμένο περιβάλλον. Ενώ είναι έξυπνα σχεδιασμένο και διαθέτει καλούς φωτισμούς, είναι πασιφανές πως η μηχανή σχεδιασμού του είναι αρκετά χρόνια πίσω. Δεν είναι ότι είναι θολά ή "σπασμένα", παντού τα γραφικά είναι πεντακάθαρα. Απλά, σε αρκετά σημεία δείχνουν λίγο πρόχειρα, και αυτό είναι ένα στοιχείο που κάποιες φορές βγάζει τον παίκτη εκτός ατμόσφαιρας, εκτός της ψευδαίσθησης του τίτλου. Ευτυχώς, πάνω που πας να ξεφύγεις, ακούς άλλη μία καυστική ατάκα από τον Tex κάτω από μια υπέροχη sci-fi/ jazz υπόκρουση, στοιχεία που καταφέρνουν να σε ξανατραβήξουν στον υπέροχο κόσμο του Tesla Effect.

Tesla-Effect Tex-Murphy 04

Και αυτός είναι ένας κόσμος στον οποίο θα περιηγηθείτε σε προοπτική πρώτου προσώπου και με ελεύθερη κίνηση μέσα στο χώρο μέσω των πλήκτρων WASD για περπάτημα, shift για τρέξιμο και mouse για στόχευση της κάμερας και επεξεργασία. Με το mouse, λοιπόν, έχετε ένα στόχαστρο στο κέντρο σαν pointer (το οποίο φωτίζει όποιο αντικείμενο είναι interactive αν πέσετε επάνω του) και με ένα απλό δεξί κλικ ανοίγει ένα menu επιλογών τύπου Use/Combine/Talk κλπ. Όλος αυτός ο gameplay μηχανισμός είναι πάρα πολύ ομαλός και θα λέγαμε πως αποτελεί τη σημαντικότερη βελτίωση για τη σειρά. Όμως, κάθε τι καινούργιο είναι πάντα ένα δίκοπο μαχαίρι και ο συγκεκριμένος μηχανισμός δημιούργησε, άθελά του, ένα μεγάλο πρόβλημα στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με το ανελέητο pixel hunting που εξαναγκάζεται να κάνει ο παίκτης για να βρει τα διάφορα αντικείμενα και στοιχεία που είναι κρυμμένα στο περιβάλλον. Όταν μπορείς να πας παντού και να δεις τα πάντα μέσα σε αρκετά μεγάλες περιοχές, το να βρεις ένα μικρό χαρτάκι ή ένα κουτάκι σπίρτα, συχνά πυκνά γίνεται πραγματικός γολγοθάς. Και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα hotspot button να σου ανάψει όλα τα interactive σημεία μέσα στην οθόνη, σημαίνει πως θα χάσετε αρκετές ώρες απλά σκαλίζοντας το σύμπαν ολάκαιρο, μέχρι να βρείτε το στοιχείο που χρειάζεστε παρακάτω. Δεν συμβαίνει σε όλες τις περιοχές, αλλά συμβαίνει αρκετά για να είναι εκνευριστικό σε μεγάλο βαθμό. Στον αντίποδα, οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι σχετικά εύκολοι οπότε δεν θα κολλήσετε κάπου.

Tesla-Effect Tex-Murphy 05

Η ποικιλία τους μένει και αυτή στα πολύ κλασσικά adventure μονοπάτια, με ορισμένους γρίφους inventory, κάποιους έρευνας και συνομιλίας και, φυσικά, διάφορα puzzles με μηχανισμούς, μοχλούς, sliders, code breaking κλπ. Κανένας δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολος, κάτι που είναι κάπως στενάχωρο για μια σειρά με πολύ βαθύ background σε αυτό τον τομέα. Δυστυχώς, είναι και αυτό ένα από τα σημεία των καιρών μας. Από την άλλη, αν είστε νέοι στο χώρο των adventures, το παιχνίδι είναι έτη φωτός πιο δύσκολο από τον περίπατο των Beyond Two Souls και Walking Dead, οπότε, αν δυσκολευτείτε, υπάρχει ένα αξιόλογο hint system που σας καθοδηγεί αρκετά καλά στο τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Έχοντας ασχοληθεί πολλές ώρες με το Tesla Effect και έχοντας καταφέρει να αποκαλύψουμε δύο από τα πέντε endings του τίτλου, η τελική εικόνα που αποκομίσαμε ήταν σίγουρα θετική. Το παιχνίδι έχει ένα βασικό πρόβλημα με το pixel hunting, οι γρίφοι του είναι αρκετά πιο απλοί και τεχνικά δεν θα κερδίσει κάποιο βραβείο. Όμως, από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, είναι αδύνατον να μην το αγαπήσει. Είναι ένα Tex Murphy ως το κόκκαλο, σε τέτοιο σημείο που είναι σχεδόν τρομακτικό το πόσο καλά κατάφεραν οι δημιουργοί να επαναφέρουν μια ατμόσφαιρα ίδια με εκείνη των παλιών παιχνιδιών. Υπέροχοι χαρακτήρες, καλογραμμένο σενάριο, μπόλικο καυστικό χιούμορ, τρομερή ατμόσφαιρα και χορταστική διάρκεια κάνουν την επιστροφή του Tex μια περιπέτεια που δεν θα πρέπει να χάσετε, αρκεί να έχετε λίγη υπομονή!

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: AdventureΔιάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Big Finish GamesΗμ. Έκδοσης: 07/05/2014
PEGI: N/AΕκδότης: AtlusΠλατφόρμες: PC, Mac OS X

Θετικά

 • Είναι ένα άξιο sequel μιας πολύ μεγάλης σειράς.
 • Καλογραμμένο  σενάριο, με υπέροχο χιούμορ, μπόλικες ανατροπές και ενδιαφέροντες χαρακτήρες.
 • Καλοστημένοι μηχανισμοί gameplay.
 • Εξαιρετικό FMV capture...

Αρνητικά

 • …αλλά πολλά backgrounds δείχνουν σαν να ήρθαν από άλλη εποχή.
 • Έντονο pixel hunting για σχετικά μέτριους γρίφους.

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τον Ιούνιο η κυκλοφορία του The Crew 2
Καλοκαιρινό ταξίδι με αυτοκίνητα, μηχανές, σκάφη και.. αεροπλάνα!
Ο Geralt του Witcher στο roster του SoulCalibur VI
"Special guest" στο επερχόμενο παιχνίδι της Namco.
Το Super Bomberman R έρχεται σε PS4, Xbox One και PC
Παίξτε ως Ratchet, Master Chief ή P-Body!
Attack on Titan 2
A.O.T: Wings of Freedom Remastered Edition, Version 2.0...
Σύντομα η κυκλοφορία του Skyrim VR για PC
Αρχές Απριλίου μέσα από το SteamVR.
Πιθανή ημερομηνία κυκλοφορίας για το Jurassic World: Evolution
Μέσα Ιουνίου τα εγκαίνια του πάρκου μας…
UK charts: Δυνατό ξεκίνημα για τα TT Isle of Man και Bravo Team
Όμως το GTA V τους στερεί την πρωτιά.
Into the Breach
Οι δημιουργοί του FTL επιστρέφουν με αξιώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Αν και δεν είμαι οπαδός των πρώτου προσώπου adventures, ίσως του δώσω μια ευκαιρία καθώς είναι μόλις στα 20€ στο steam. Ή μπορεί και να περιμένω μια μείωση τιμής. Το Pandora Directive είναι το μοναδικό του σύμπαντός του που έχω παίξει και μου άρεσε πολύ.

 • ε αφού σου άρεσε το Pandora Directive, θα σου αρέσει κ αυτό ;)

 • Ακρως ευπροσδεκτη επιστροφη του franchise. Aπο τις σειρες που παντα ηθελα να παιξω και ποτε δεν ακουμπησα. Ισως γινει αφορμη για να την ξεκινησω απο το under a killing moon.
  Κατατοπιστικο review Αλεξανδρε.

 • Wishlisted.

  Είμαι παλιός fan της σειράς και παλιοί γνώριμοι με τον Tex. Όταν ανακοινώθηκε το παιχνίδι, έβαλα κι έπαιξα (για την ακρίβεια, πήρα από το GOG σε νέες εκδόσεις) ξανά τα παιχνίδια της σειράς που είχα στην κατοχή μου.

  Το Under a Killing Moon παραμένει το αγαπημένο μου της σειράς και από τα αγαπημένα μου παιχνίδια γενικότερα. Χαίρομαι που το Tesla είναι επιπέδου Pandora, αν κρίνω από το κείμενο του Αλέξανδρου, κι όχι "πεταχτή" σαν το Overseer. Θα το τιμήσω σίγουρα μόλις βρω λίγο χρόνο για να το παίξω όπως του αρμόζει.

 • Tex is back! :D Τα καλά του kickstarter. Το τσιμπάω από gog στην πρώτη καλή έκπτωση.
  Υπάρχει demo στο Steam, αν θέλετε να το τσεκάρετε.

 • Πολύ περέργο και ενδιαφέρον adventure. Σε μια πτώση τιμής θα το αγοράσω.

 • Nice Review!!!Νομίζω ότι αναβιώνω την 90's εποχή των καλών adventures :D

 • Μέγιστος tex murphy! Άνετα έπαιζε και σε ταινία! Είχα πάθει πλάκα με το pandora directive και μετά με το under a killing moon (ξέρω ότι βγήκε πιο πριν, εγώ το αγόρασα αργότερα:) ) Μπράβο για την προσπάθεια!

 • Must play απλά για όλους τους φίλους της σειράς.

 • Ψηνομουν για ενα adventure αυτες τις μερες,οποτε ειναι ευκαιρια να το δοκιμασω!!

 • oταν βγει στο ipad θα το τιμησω

 • Ipad? δεν περίμενα τέτοιο σχόλιο απο PC Masterace...

 • ποιο pixel hunting? σε casual mode αναβοντας τον φακο μια χαρα στα διχνει..

 • καταρχας δεν παίζουμε στο casual :)
  δευτερον, ακομα κ με το φακο να φωτιζει τα αντικείμενα, ειναι τρομερα εκνευριστικό να ψαχνεις τεραστια δωματια πανω κατω δεξια αριστερα μπας κ ανάψει κατι. το οτι δεν εχεις κάποιο hint για το τι ψαχνεις, τι χρειάζεσαι κ που μπορει να ειναι, το κανει κουραστικο μετα απο καποια ώρα. ειναι η καταρα των free roaming 1st person adventure που αλλωτε ειναι υποφερτο (sherlock holmes), αλλωτε κουραστικό (tesla effect) και άλλωτε απλά εκνευριστικό (conspiracies, eleusis).

 • @sky333: Ουτε σε xbox live arcade ρε αδερφε :(

 • αχαχαχα εκεί πιο εύκολο μιας και το παιχνίδι παίζεται πολύ άνετα με gamepad.
  σε ταμπλέτα όμως, δεν νομίζω να μπορεί να παιχτει καν.
  +οτι ενας hardcore PCας δεν αρθρώνει τέτοιες ατάκες!

 • @sky333 just kidding

 • Θέε μου πότε βγήκε αυτό? ahh έχετε βάλει τα Reviews Κάτω κάτω και τα χάνουμε, :( , θρύλος ο tex

 • Επειδή το παίζω αυτή την περίοδο, έχω να σχολιάσω το εξής σε ότι αφορά τον χειρισμό. Αφενός, με ξενίζει αρνητικά που αφαιρέθηκε η δυνατότητα να σκύβει ο χαρακτήρας. Αυτό, σε συνδυασμό με το pixel hunting για μικροαντικείμενα, το κάνει ανυπόφορο. Πολλά πράγματα είναι τόσο μικρά που, παρά την υψηλή ανάλυση των γραφικών, πρέπει να βάλεις τη μύτη σου στην οθόνη για να τα δεις ή να τα διαβάσεις. Αφετέρου, νομίζω ότι θα ήταν απείρως καλύτερη η όλη εμπειρία αν αντί για mouse + keyboard είχαν προσθέσει επιλογή για gamepad. Ο χειρισμός δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί εξίσου, αν όχι καλύτερα, με gamepad. Πρώτου προσώπου είναι και δεν χρησιμοποιεί ιδιαίτερα πλήκτρα. Άνετα χωράει στο gamepad και θα μπορούσα να παίζω σε πολύ πιο άνετη θέση σώματος, αντί να σκύβω πάνω στο γραφείο μου.

  Στα υπόλοιπα, συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο του Αλέξανδρου. Καλό, αντάξιο του ονόματος, αλλά ταυτόχρονα και λίγο χαμένη ευκαιρία. Προσωπικά, σχεδιαστικά, το βρίσκω κάπως πρόχειρο - διεκπεραιωτικό, τουλάχιστον στις πρώτες 5-6 in-game μέρες που έχω παίξει μέχρι στιγμής.

Τελευταία Σχόλια

Πολυ ωραιο παιχνιδι και πολυ καλος διαγωνισμος!!!Για PS4 Παρακαλω
Θα ήθελα ένα αντίτυπο για το PS4!
Καλή επιτυχία σε όλους! PlayStation 4
Ευχαριστούμε πολύ! Xbox One
Σε συζητησεις σε διαφορα μπλοκ σε review toυ wrc 7 ελεγαν χαρακτηριστικα οτι μηπως ειναι καλυτερα η ...
Συγνώμη, για να καταλάβω. Το πρώτο μετά από 42 reviews πήρε περίπου 7.5 στα 10 και το δεύτερο μετά α...
Το ζαχαρώνω εδώ και καιρό το συγκεκριμένο παιχνίδι . Ενδιαφέρομαι για έκδοση ps4 . Ευχαριστούμε GAME...
Καλη επιτυχια σε ολους !!! Xbox one