Ποτέ ένας λαβύρινθος δεν ήταν τόσο βασανιστικός.

Το Conception II πρόκειται για ένα turn-based JRPG, που αναπτύχθηκε από τη γνωστή σε αρκετούς Chunsoft, η οποία είναι υπεύθυνη για το Zero Escape και το 999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors. Αργότερα, μέσα στο 2012, συγχωνεύτηκε με τη Spike, δημιουργώντας τη Spike Chunsoft. Και ενώ πολλοί είστε έτοιμοι, λόγω κατηγορίας, είτε να "ρουφήξετε" το κείμενο ή αντίθετα να κλείσετε την καρτέλα του διαδικτυακού περιηγητή σας, θα αναγκαστούμε να απογοητεύσουμε την πρώτη ομάδα.

Δυστυχώς, η  Spike Chunsoft ανέπτυξε ένα παιχνίδι το οποίο είναι παράδειγμα προς αποφυγή τόσο για το είδος, όπου επικρατεί μια τουλάχιστον πενταετής ανομβρία, όσο και γενικότερα στο μοντέρνο τρόπο παραγωγής παιχνιδιών. Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή και όπως αυτά παρουσιάζονται στον επίδοξο παίκτη. Το Conception II ξεκινά με ένα βίντεο από την άφιξη του κεντρικού ήρωα σε ένα λιμάνι. Αμέσως αναλαμβάνει δράση, απωθώντας ένα τέρας και σώζοντας μια κοπέλα και ένα νεαρό.

conception II review image 02

Λίαν συντόμως η τριμελής ομάδα δένει, καθώς και οι τρεις τους φέρουν τη σφραγίδα του "Star God", οφείλοντας να παρουσιαστούν στο Fort City, μια πόλη–οχυρό, όπως προϊδεάζει και το όνομά της. Σκοπός τους είναι να πολεμήσουν τις σκοτεινές δυνάμεις που ξεπροβάλουν, τα Dusk Circles, για τα οποία θα μιλήσουμε αργότερα.

Το σενάριο μέχρι αυτό το σημείο φαντάζει φυσιολογικό για κάποιον που παίζει βιντεοπαιχνίδια, ενώ για κάποιον που παρακολουθεί anime, μάλλον ανέπνευστο. Μετά από μίση ώρα διαλόγων, και ενώ το R button του 3DS (στην έκδοση του οποίου βασίστηκε το review), που κάνει skip τους διάλογους, έχει γίνει προσωπικό αγαπημένο, τα πράγματα χαλάνε για τον παίκτη και... φτιάχνουν για τον πρωταγωνιστή, αφού μαθαίνει ότι είναι ο εκλεκτός και άρα πρέπει να διαιωνίσει το είδος του σαν άλλος Τζένγκις Χαν. Στόχος του, φυσικά, οι νεαρές μαθήτριες της ακαδημίας στη Fort City, που για το κάλο της ανθρωπότητας οφείλουν και θέλουν να συνεργαστούν.

conception II review image 01

Μετά την...πράξη όμως, τα παιδιά δεν τα φέρνει ο πελαργός, αλλά βγαίνουν από μια ματρόσκα, ναι αυτές τις ρώσικες κούκλες, σε ηλικία 10 χρόνων, έτοιμα να πολεμήσουν, αφού φυσικά επιλέξουμε για αυτά όνομα και επάγγελμα (παιδική εργασία;). Γενικότερα, γνωρίζουμε ότι το ιαπωνικό χιούμορ μπορεί να γίνει εύκολα σεξιστικό, άλλα στις καλές περιπτώσεις παραμένει εύστοχο, κάτι που δεν παρατηρείται ούτε μια στιγμή σε αυτό το παιχνίδι. Για αυτό το λόγο, το Conception II αποτυγχάνει παταγωδώς στο sim χαρακτήρα που θέλησαν να του αποδώσουν οι δημιουργοί.

Θεσπίζοντας, λοιπόν, μια περίεργη ομάδα–οικογένεια, παίρνουμε στις μάχες μαζί μας τον ήρωα, μια εκ των κορασίδων και μερικά παιδάκια, κατευθυνόμαστε προς τα προαναφερθέντα Dusk Circles, επτά τρομακτικούς λαβύρινθους, όσους δηλαδή και οι θανάσιμες αμαρτίες του κόσμου (τη λαγνεία δεν γνωρίζουμε γιατί τη μέτρησαν). Οι λαβύρινθοι χωρίζονται σε πατώματα και σε κάθε επίσκεψη αλλάζουν, πράγμα που δεν εντυπωσιάζει, αρκεί να γνωρίζει κάνεις ότι για κάθε λαβύρινθο υπάρχει ένα αντικείμενο που επαναλαμβάνεται για τους τοίχους, το πάτωμα και τις πόρτες. Το level-design περιορίζεται σε διάδρομους και τετράγωνα δωμάτια, κάνοντας το Δαίδαλο να σκάει από τη ζήλια του.

conception II review image 07

Ως αναφορά, τα τέρατα που περιπλανώνται στους λαβύρινθους δεν είναι τίποτα άλλο από σκιές, που ανάλογα το χρώμα τους καταλαβαίνει κάνεις τη δύναμή τους. Όταν πέσει ο ήρωας επάνω σε ένα τέρας, μεταφέρεται στην αρένα, όπου διεξάγεται η μάχη. Ο τίτλος της Atlus γρήγορα καταφέρνει να κουράσει και εδώ, με τα ατελείωτα tutorial. Attack, skill, protect και η κατεύθυνση από την οποία θα επιτεθείτε στο αντίπαλο παίζει ρόλο, όμως τα chains, τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, το guard και πολλά αλλά στοιχεία του battle system, δεν έχουν κανέναν αντίκτυπο στις μάχες, αφού αυτές κρίνονται εύκολες και επαναλαμβανόμενες.

Τα menu δε, είναι κατάλληλα μόνο για μεγάλες τηλεοράσεις, στριμώχνοντας στην επάνω οθόνη του 3DS τα πάντα. Οι μπάρες ενέργειας δεν έχουν νούμερα από κάτω και πότε δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε ποιο θα είναι το τελειωτικό χτύπημα, δαπανώντας έτσι άσκοπα τα skills. Στα υπόλοιπα του τίτλου, οι δημιουργοί μάλλον άθελά τους σκέφτηκαν την εξοικονόμηση μπαταρίας του 3DS, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποφέρετε την άκρως ενοχλητική μουσική και το voice-over, που είναι πρόχειρο και μόνο αγγλικό. Ομοίως, τα μοναδικά στοιχειά του 3DS, δηλαδή η 3D απεικόνιση και η οθόνη αφής, είναι στοιχεία που σχεδόν δεν αγγίχθηκαν από τους δημιουργούς.

Συνοψίζοντας, όσο και να πασχίσαμε να βρούμε κάποιο θετικό στοιχείο, το Conception II καταφέρνει να αποτύχει σε όλα τα επίπεδα και θα συνιστούσαμε να είστε πολύ προσεκτικοί αν σκέφτεστε την απόκτησή του.

Το review βασίστηκε στην 3DS έκδοση του παιχνιδιού.

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: RPGΔιάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Spike ChunsoftΗμ. Έκδοσης: 15/05/2014
PEGI: 18Εκδότης: AtlusΠλατφόρμες: PS Vita, Nintendo 3DS

Θετικά

 • Κανένα.

Αρνητικά

 • Βαρετό gameplay.
 • Ανούσιοι διάλογοι.
 • Σεξισμός που δεν θα αρέσει σε κανέναν.
 • Και πολλά άλλα.

Βαθμολογία

Όλα ξεκίνησαν ένα βροχερό βράδυ, όταν έφτασε το πακέτο με το SNES και σηκώθηκα ανήσυχος από το κρεβάτι μου, όπως ακριβώς και ο Link στο Α Link to the Past. Στην δικιά μου περίπτωση βεβαία ίσως και να μην έβρεχε, μπορεί και να ήταν μέρα. Έκτοτε αναζητώ παρόμοιες γλυκές αναμνήσεις από videogames, ταξίδια και φυσικά τραπέζια γεμάτα με φίλους και μπύρες.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Οι ανακοινώσεις του νέου Nintendo Direct
Ανακοινώσεις με άρωμα από τα παλιά.
Νέο Nintendo Direct στις 8 Μαρτίου
Πληροφορίες για τίτλους που έρχονται σε Switch και 3DS.
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Radiant Historia: Perfect Chronology
Η επιτομή των time traveling games και "what-if" scenarios.
Το Breath of the Wild ο νικητής των D.I.C.E. Awards
Δείτε τους νικητές όλων των κατηγοριών.
Secret of Mana
Ταξίδι στο παρελθόν...
Ευχάριστα νέα για τους φίλους των Pokemon
Giveaways σε Legendary Pokemon για όλο το 2018.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
To Nintendo Switch ξεπέρασε τις 14.86 εκ. αποστολές στα καταστήματα
Στοιχεία για τις πωλήσεις των τίτλων της και των... amiibo!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Μιας και αυτό είναι το πρώτο κείμενο του Βαγγέλη (katamaran), να του ευχηθώ καλή αρχή, αλλά και συγνώμη για την παιχνιδάρα που του έστειλα για να κάνει ξεκίνημα :D

 • Καλή αρχή Βαγγέλη :).

 • no jrpg love....

 • Καλή αρχή Βαγγέλη και εις ανώτερα (ε πόσο πιο κάτω εδώ που τα λέμε :Ρ).

 • Καλη Αρχη Βαγγελη στο γραψιμο των κειμενων σου...Ελπιζω το επομενο παιχνιδι να ειναι καλυτερο...

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 χρόνια από zlatkogr
 • Το παιχνίδι είχε σεξ και βία και ο τύπος του έβαλε 3!!

 • aragorn2

  Το παιχνίδι δυστυχώς έλαβε κριτική που όπως λέγαμε παλιά οι jrpg gamers...a typical western review

 • SteveTheKami

  Φιλε SteveTheKami μπορει να μην εχω την εμπειρια σου στο ειδος, ομως δυστυχως το παιχνιδι ειναι κακο. Μακαρι να ηταν το JRPG της ποιοτητας του Fire Emblem, μιας και ειναι στην ιδια κονσολα, αλλα ουτε κατα διανοια. Εστω ας ηταν σαν το Inazuma Eleven. Τωρα φυσικα αν εσενα σου αρεσε τοτε παω πασο, προσωπικα παντως οσο και να εψαξα δεν καταφερα να βρω θετικο στο τιτλο.

 • katamaran

  Το παιχνίδι είναι μέτριο ξεκάθαρα, απλά περίμενα στο review ποιο πολύ πράγματα όπως περιγραφή game-play, combat, story-line, character development and so on εφόσον μιλάμε για rpg και αντί αυτού το μόνο που διάβασα είναι γενικά μια σύντομη περιγραφή απογοήτευσης και όσο για το περί σεξισμού είναι σαν να μου λένε First time encountering Japanese pop culture :p για αυτό είπα a typical western review
  Και εν τέλη είχε ένα θετικό που ανέφερες και στο κείμενο σου άλλα δεν το έβαλες στο τέλος, skipping cutscenes.....

 • SteveTheKami

  Για την μαχη: Κλασσικο πλεον λαθος στις μερες μας, το φορτωνουν τοσο πολυ και στο τελος δεν χρησιμοποιεις ουτε τα μισα. Τα υπολοιπα δεν ενοχλουν αλλα ουτε και εντυπωσιαζουν. Αφου δεν μπορεις να φτιαξεις ενα βαθυ συστημα μαχης, μην δυσκολευεις τζαμπα το χρηστη με τα tutorials.

  Για την Japanese pop culture: Οι Ιαπωνες γενικα το εχουν το σεξιστικο το χιουμορ. Συχνα λειτουργει τελεια οπως πχ στο Kill la Kill, αλλα στο Conception II ειναι επιτηδευμενο και καθολου ευστοχο.

 • SteveTheKami

  Απέτυχε και το Character Development via social link persona style? η απλά ήταν αδιάφορο ?

 • SteveTheKami

  Σου απανταω εδω ,γιατι πιο κατω δεν υπαρχει reply button :D
  To social δεν εχει πολυ νοημα, ετσι οπως το εχουν φτιαξει γιατι με 2 ηρωιδες εισαι ενταξει.
  Ουτε τα 4 elements παιζουν ιδιαιτερο λογο, ουτε αξιζει να κανεις level up ολες μιας και δεν κανουν μονες τους οσο προχωραει το παιχνιδι για ισορροπια. Ετσι καταληγεις να παιζεις με 2 αντε 3. Τις υπολοιπες τις εχεις μονο για να τις γλεντας :p

  Γινεται και online, αλλα δεν βρεθηκε κανεις προθυμος .

 • καλη αρχη katamaran,καλα review ;)

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 χρόνια από nikolasvanitas
 • Καλη αρχη Βαγγελη ;)
  0 επρεπε να του βαλεις με τοσα αρνητικα αλλα ασε γιατι θα ηταν πολυ επαναστατικο πρωτο review χαχαχα!

 • Καλη αρχη Katamaran! Σιδεροκεφαλος με παιχνιδι κολαφο! :-)
  Για το παιχνιδι δεν χρηζει σχολιο πιστευω.

 • πιασάρικη cover photo πάντως, σε καλοσορίζει στην ομάδα θερμά θερμά!

 • ως φανατικός jrpgas ωφείλω δυστυχώς να συμφωνήσω με το βαγγέλη.το παιχνιδι αν όχι για 3 ειναι για ένα 5 για το καλούτσικο σύστημα μάχης για εμένα.ανύπαρκτη ιστορία,dating system για κλάματα και καμία κίνηση εκτός των dungeons με απαράδεκτο σύστημα child making.προσπάθησε να γίνει κάτι σαν κλώνος persona και απέτυχε.

 • Δεν ξετρελάθηκα με την γραφή του review είναι η αλήθεια αλλά ήξερα τι να περιμένω από το παιχνίδι καιρό τώρα. Από τα βιντεάκια που είδα μου άρεσε και πολλοί λένε ότι είναι love it or hate it περίπτωση. Στα 15 ευρώ ίσως το τσιμπήσω.

 • Τρελη μουφα μου κανει εμενα

 • Υπάρχει Demo στο 3DS. Δοκιμάστε το και μετά πείτε την γνώμη σας. Όσο για το Sex δεν κάνει ο χαρακτήρας όσο περίεργο και αν είναι. Απλά κρατάει τα χέρια με την κοπέλα, μαζεύεται ενέργεια και αυτή μπαίνει σε μιά κούκλα Matrioska και γενιέται ένα παιδί.

 • Κρίμα που είναι ένα τόσο κακό παιχνίδι. Καλή αρχή Βαγγέλη.;)

Τελευταία Σχόλια

Σε ενα άλλο site εχθές, διάβασα ενα σχόλιο που έλεγε ένας οτι στο Assassins Creed 2 υπήρχαν αγάλματα...
Δεν θυμαμαι εαν εχω λαβει μερος !!!
καλη επιτυχια σε ολους και ολες για PS4 ...
Που χάθηκες βρε συ Αντώνη?!
Πολύ χαίρομαι που σε ξαναβλέπω μετά απο τόσο καιρό!
Titan Quest σε K2
Eπανηλθα !!!
οταν βλεπεις 5 απο Σαββα , δεν ασχολεισαι καν , εκτος και αν το παρεις δωρεαν απο plus...
Titan Quest σε K2
Xbox One!!! Καλη επιτυχια σε ολους!
Όταν λέω βιομηχανία εννοώ και την gaming κοινότητα μαζί φυσικά!
τεραστια παιχνιδαρα στα σίγουρα
Με το που ειδα τον χαρακτήρα ομως, περίμενα να δω το 2, οχι remast...