Baldur’s Torment.

Αγοράστε το! Άμεσα! Τώρα! Ουυυυφφφφ... Εντάξει, το είπαμε και έφυγε από τη μέση! Μπορούμε λοιπόν να αφήσουμε το ψηφιακό πενάκι μας και τον βαρετό text editor και να επιστρέψουμε άμεσα μέσα στον κόσμο του διαμαντιού της Obsidian…

Όπως έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, το Kickstarter δεν είναι πανάκεια. Έχει δημιουργήσει πολλές μπαρούφες, έχει «φάει» χρήματα κόσμου σαν παλιό ουφάδικο, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα παιχνίδια (ναι, προς τα εσένα κοιτάμε Tim Schafer) και, γενικά, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα ότι η ρώσικη ρουλέτα του pre-pre-pre ordering (που αυτό είναι στην ουσία) να φέρει τη σφαίρα σε τροχειά εναγκαλισμού με το δικό σας κεφαλάκι. Όμως, κάθε τόσο, οι παίκτες στέκονται τυχεροί, χτυπάνε το τζακ ποτ των εκατομμυρίων και φεύγουν από το καζίνο της gaming κοινότητας με ένα σακούλι «τίγκα στο παραδάκι». Xenonauts, Tesla Effect, Divinity: Original Sin και άλλα, αποδεικνύουν έμπρακτα πως αν έχεις πραγματικό μεράκι, όρεξη και ταλέντο, όχι μόνο μπορείς να επιστρέψεις στα παλιά σου μεγαλεία, αλλά να δημιουργήσεις από το πουθενά ένα παιχνίδι τόσο κλασσικό, τόσο μεγάλο και τρανό, που η αξία του θα διαπεράσει κάθε χρονικό όριο.

Το Pillars of Eternity, λοιπόν, είναι ένα τέτοιο παιχνίδι. Δημιούργημα της Obsidian, που επάνω του εργάστηκαν πολλά από τα ίδια άτομα που είχαν εργαστεί στα Baldur’s Gate, Fallout 2 και Planescape Torment και κατάφεραν, με όλη την έννοια της λέξης, να κάνουν το παιχνίδι μια πνευματική συνέχεια αυτών των τρανών παιχνιδιών της Infinity Engine. Φρεσκάροντας το gameplay στα σημεία και κρατώντας την κλασσική υφή, στυλ, δυσκολία και πολυπλοκότητα των κλασσικών αυτών τίτλων, η Obsidian κατάφερε να δημιουργήσει έναν τόσο μεγαλεπήβολο τίτλο, που όμοιό του είχαμε να αντικρύσουμε τουλάχιστον δέκα χρόνια. Και όλα αυτά, σε έναν καινούργιο κόσμο, με νέο lore, ιστορία, χαρακτήρες και gameplay σύστημα.

pillars-of-eternity-review-1

Η ιστορία του παιχνιδιού, λοιπόν, εξελίσσεται στον κόσμο της Eora, έναν κόσμο ο οποίος είναι βαθύτατα συνδεδεμένος με τις θεότητές του, τη μεταθανάτια ζωή και τις ψυχές των ζωντανών οργανισμών. Εν αντιθέσει με την πληθώρα των παιχνιδιών, όμως, δεν υπάρχει κάποια τεράστια απειλή η οποία σας πλησιάζει. Η επανάσταση στο Dyrwood έγινε πριν πολύ καιρό, η πτώση και ο διωγμός των Eothians πέρασε και, σε γενικές γραμμές, ο κοσμάκης ζει όπως θα περίμενε κανείς να ζει σε έναν μεσαιωνικό κόσμο, δυο μεζούρες μιζέριας, μια σταγόνα στεναχώριας και μισή κούπα παράνοια.

Ναι, περίεργα και επικίνδυνα πράγματα συμβαίνουν παντού στον κόσμο. Παιδιά που γεννιούνται δίχως ψυχή, νεκροί που επανέρχονται στη ζωή, πνεύματα που στοιχειώνουν περιοχές, είναι περιστατικά που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο στον κόσμο αυτό, αλλά με τη μαγεία να είναι τμήμα της καθημερινότητας για τους ανθρώπους, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο περίεργο και στο φυσιολογικό είναι ιδιαιτέρως αχνή. Ο χαρακτήρας σας (του οποίου την προσωπική ιστορία την χτίζετε εσείς μέσα από διαλόγους), λόγο απρόβλεπτων περιστάσεων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σας, θα ξυπνήσει μέσα του τις δυνάμεις του ως Watcher. Αυτό το χαρακτηρισμό λαμβάνει ένας άνθρωπος με την ικανότητα να βλέπει τις παλαιότερες ζωές μιας ψυχής αλλά και να επικοινωνεί μαζί της. Με τη νέα σας αυτή δυνατότητα, όμως, να ξεκλειδώνει μυστήρια που δεν γνωρίζατε καν την ύπαρξή τους και να υφαίνει μία σύνδεση πίσω από πολλά από τα δραματικά γεγονότα που ταλανίζουν την Eora, η λύση που σας μένει είναι μία: να καταλάβετε το τι ακριβώς σας συμβαίνει και να προσπαθήσετε να σώσετε την ψυχή σας.

pillars-of-eternity-review-2

Σε γενικές γραμμές ο κεντρικός κορμός της ιστορίας είναι μία καλή fantasy ιστορία, με βαθιές επιρροές από τον κόσμο των Forgotten Realms (σε περιβάλλον), του Dragonlance (σε lore) και του Planescape (σε γραφή). Εκεί που το παιχνίδι απογειώνεται είναι στο πόσο βάθος κρύβεται πίσω από κάθε -φαινομενικά αθώα- πρόταση και γραμμή. Για να το κάνουμε λίγο πιο κατανοητό, θα μπορούσαμε να πούμε πως το Pillars of Eternity κάνει για τον fantasy κόσμο ό,τι έκανε το remake του Battlestar Galactica για τα sci-fi. Κάνει αυστηρή κριτική στη σύγχρονη καθημερινότητα, φέρνει στην επιφάνεια θέματα σκληρά και περπατάει στις παρυφές του γκρίζου, προβάλλοντας έντονες απόψεις και στιγμές γύρω από θέματα θρησκείας, πολιτικής και ανθρώπινου ιδεώδους.

Αδυνατούμε να σκεφτούμε κάποιον τίτλο των τελευταίων χρόνων ο οποίος, με τόση κρυμμένη μαεστρία, έθεσε τόσο «ύπουλα», τόσα πολλά ερωτήματα και μας έκανε να σκεφτούμε τόσο πολύ. Αριστουργηματική λοιπόν και βαθύτατη γραφή από τον Chris Avelone και τα υπόλοιπα μυαλά πίσω από τα αριστουργήματα που αναφέραμε πρωτύτερα. Και το σημαντικότερο; Το παιχνίδι προσφέρει έναν πλήρη τερματισμό, που απαντάει σε πολλά ερωτήματα, αφήνοντας όμως την πόρτα ορθάνοιχτη για τα μελλοντικά expansions (που έρχονται) και sequels (που ελπίζουμε να έρθουν).

pillars-of-eternity-review-3

Εξίσου καλή γραφή υπάρχει και στο σχεδιασμό των quests, που ευτυχώς δεν έχουν ούτε ένα του τύπου «σκότωσε 5 τέρατα», «διάλυσε όλες τις φωλίες», «βρες 5 light spheres». Τίποτα. Nada. Nothing. Όλα μα όλα τα quests (και είναι και πολλά), είναι γραμμένα ένα-ένα, προσεκτικά και μελετημένα, με τη δική τους ιστορία, προσωπικά πάθη και στιγμές και σχεδόν πάντα, έχουν πολλαπλούς τρόπους επίλυσης, είτε αυτός είναι η βία είτε το stealth είτε η λογική είτε κάποιο από τα πολλά skills σας, είτε απλά η συζήτηση.

Ναι, δεν βρίσκονται στο επίπεδο ελευθερίας του Fallout 2 ή του Divinity Original Sin αλλά τα πλησιάζουν όσο λίγα παιχνίδια.


Ακόμα και τα αριστουργήματα όμως, κάπου σκοντάφτουν. Κάποιο ελαττωματάκι θα εμφανιστεί, κάποια παράλειψη θα υπάρχει, κάτι θα μας ενοχλήσει. Και σε ένα παιχνίδι τέτοιου μεγέθους, είναι δεδομένο πως κάποιες μικροενοχλήσεις θα υπήρχαν. Δεν μειώνουν το παιχνίδι, απλά είναι τα μικροπραγματάκια που του στερούν το απόλυτο 10άρι στη βαθμολογία. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, καταρχάς δεν υπάρχουν love relationships. Δεν είναι κάτι απαραίτητο μεν, αλλά για ένα role playing game, καλό θα ήταν να υπήρχαν. Έπειτα, το stronghold σας θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη σχέση με την ιστορία και να μην είναι τόσο αποκομμένο και διακοσμητικό.

Το ίδιο θα πούμε και για τα pets που έχετε μαζί σας (που είναι απλά διακοσμητικά σαν στο WoW) αλλά και τους άπειρους NPCs, που θα διαβάσετε τις ψυχές τους αλλά δεν θα κερδίσετε κάτι πέρα από το lore. Τέλος, για να πούμε την αλήθεια, περιμέναμε να δούμε περισσότερους χαρακτήρες που θα έμπαιναν στο party μας. Ναι, 8 party members είναι παραπάνω από αρκετά για σημερινό παιχνίδι, αλλά για το Pillars, που αποτελεί την μετεμψύχωση των παιχνιδιών των Black Isle και Interplay, ομολογούμε πως περιμέναμε λίγους ακόμα (καμιά 20αριά βρε αδερφέ!).

pillars-of-eternity-review-4

Δε βαριέστε, τα παραπάνω «προβλήματα» είναι μια σταγόνα στον ωκεανό του τίτλου αυτού και αποτελούν μια μικρή γκρίνια από μέρους μας και τίποτα παραπάνω. Όλα αυτά τα ξεχνάς όταν έρθει η ώρα να παίξεις το παιχνίδι και να ριχτείς με τα μούτρα στη μάχη. Εκεί, ξεχνάς και την πραγματική σου ζωή και αρχίζεις τα ευχέλαια για να την βγάλεις καθαρή μέχρι την επόμενη μάχη. Αυτό, γιατί σε μια κίνηση καθόλα ευρηματική, το παιχνίδι έχει την παλιά, γλυκιά, ιδιαίτερη δυσκολία των DnD παιχνιδιών, όπου κάθε μάχη απαιτεί στρατηγική, κάθε κίνηση, σκέψη και κάθε επίθεση καλό timing. Στημένο με real time σύστημα αλλά με το spacebar να επιτρέπει το pause, ο παίκτης θα έχει στον έλεγχό του μέχρι 6 διαφορετικά άτομα, εκ των οποίων το καθένα έχει το δικό του σύστημα, σχεδιασμό και gameplay. H παντελής απουσία tutorial είναι ολίγον αγχωτική στην αρχή και θα φάτε τα μούτρα σας αρκετές φορές. Αλλά το γεγονός ότι πρέπει να γίνετε master για κάθε class, πραγματικά σας καθοδηγεί να εμβαθύνετε προς όλα τα είδη του gameplay και να μάθετε την ομάδα σας όσο σε ελάχιστα RPG.

H μεγαλύτερη «μαγκιά» της Obsidian, πάντως, είναι ο σχεδιασμός του gameplay και του character generation & development συστήματος. Γνωρίζοντας πολύ καλά τις μεγάλες αδυναμίες και ατέλειες του DnD συστήματος στη μεταφορά του σε ένα βιντεοπαιχνίδι (αλλά και ως tabletop θα λέγαμε και εμείς, για ορισμένα τμήματα), η δημιουργική ομάδα του Pillars έχτισε από το μηδέν ένα δικό της, DnD-like σύστημα, με πολλές ομοιότητες αλλά και πολύ σημαντικές διαφορές, που κάνουν το παιχνίδι κάτι πολύ πιο διαφορετικό απ' ό,τι έχετε δει σε fantasy game. O χαμός αρχίζει από το character creation, όπου θα σπαταλήσετε τουλάχιστον μία ωρίτσα, και συνεχίζει με πάρα πολλές επιλογές, δυνατότητες, διευκολύνσεις (slow mode για πιο άνετο έλεγχο της μάχης και fast mode για να περνάτε πιο γρήγορα περιοχές, σαν να φοράτε όλοι Boots of Speed)!

pillars-of-eternity-review-5

Αξίζει μόνο να σας πούμε πως, για πρώτη φορά μετά το Bard’s Tale, ένας Bard (Chanter εδώ) είναι ένας χαρακτήρας πραγματικό διαμάντι για κάθε ομάδα! Για να μη σχολιάσουμε τον Druid, ο οποίος μόνο στο Diablo ως τώρα έδειχνε τόσο μα τόσο εντυπωσιακός. Πρόκειται λοιπόν σαν ένα τεράστιο, hardcore-fanmade mod για το Dungeons & Dragons, που πάει την εμπειρία σε άλλους δρόμους, σε άλλη γη και άλλα μέρη. Θα σας πάρει ώρες για να το συνηθίσετε (ειδικά το σύστημα health και stamina) αλλά μόλις το μάθετε καλά, το παιχνίδι ξεδιπλώνει νέες στρατηγικές και τακτικές, που ως πρόσφατα δεν ήταν προσβάσιμες σε video game.

Για το τέλος αφήσαμε και το θέμα που ενδιαφέρει πιο πολύ τους περισσότερους παίκτες, αυτό του τεχνικού τομέα. Ε, ναι λοιπόν, το παιχνίδι παίζει σε Pentium 1, με Voodoo II κάρτα γραφικών, στα 245 fps σε 44Κ ανάλυση. Και ψήνει και ελληνικό καφέ κατά το loading! Αφήνοντας την μπηχτή για το resolution-gate στην άκρη, είναι γεγονός ότι το Pillars of Eternity δεν είναι ένας τίτλος ο οποίος θα χτυπήσει κόκκινο στη κάρτα γραφικών σας. Έχει όμως αυτό κάποια σημασία; Όταν μιλάμε για έναν χειροποίητα σχεδιασμένο ισομετρικό κόσμο, με πάρα πολύ λεπτομέρεια και ατμόσφαιρα, έχει σημασία που δεν χρειάζεται Cray PC για να το τρέξεις; Όταν έχει τόσο φρέσκο σχεδιασμό περιοχών, τόσο διαφορετικά levels και τόσο σκοτεινά και επιβλητικά μπουντρούμια, ποιος νοιάζεται για νούμερα; Είναι ένα Infinity Engine style game, σχεδιασμένο με πάρα πολύ προσοχή και αυτό που ήθελε να καταφέρει, το καταφέρνει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι του είδους του μέχρι σήμερα. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό. Η ηχητική επένδυση, από την άλλη, είναι ιδιαιτέρως "ύπουλη". Ναι, το voice acting το καταλαβαίνετε από την αρχή ότι είναι εξαιρετικού επιπέδου, εφάμιλλου ενός ΑΑΑ τίτλου. Η μουσική, όμως, στην αρχή απλά θα δημιουργεί ατμόσφαιρα και θα την αγνοείτε. Κάποια στιγμή, θα πορωθείτε σε μια μάχη, θα τρομάξετε σε ένα dungeon. Και έτσι, πριν καλά καλά το καταλάβετε, θα πέσετε για ύπνο σφυρίζοντας το battle theme ή ακούγοντας το μεταλλόφωνο των Endless Paths!

pillars-of-eternity-review-6

Που είχαμε μείνει λοιπόν; Α, ναι. Σας αρέσουν τα RPG; Θέλετε βαθύτατη ιστορία και lore, επιπέδου που ελάχιστοι τίτλοι μπορούν να προσφέρουν; Τι λέτε για μαγευτική ατμόσφαιρα; Μήπως προτιμάτε πλούσιο character creation; Βαθύτατο σύστημα μάχης; Πολυπλοκότητα και στρατηγική; Νοσταλγικό σχεδιασμό; Σκληρότατη και τιμιότατη δυσκολία; Ελευθερία κινήσεων πέρα από το πώς να σκοτώσεις κάποιον; Ντουζίνες ώρες σκληροπυρηνικής διασκέδασης; Αν έστω και σε ένα από αυτά η απάντησή σας είναι θετική, τότε το review μας αρπάζει το Tardis του, μπαίνει σε ένα υπέροχο time loop και σας ξαναστέλνει στην αρχή: Αγοράστε το! Άμεσα! Τώρα!

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: RPGΔιάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Obsidian EntertainmentΗμ. Έκδοσης: 26/03/2015
PEGI: 16Εκδότης: Paradox InteractiveΠλατφόρμες: PC

Θετικά

 • Ίσως το πιο βαθύ, πλήρες, γεμάτο σενάριο και lore που έχει βγει σε fantasy WRPG στη μετά- Torment εποχή.
 • Τρομερός επανασχεδιασμός των DnD μηχανισμών σε ένα νέο, καινούργιο, ακόμα καλύτερο σύστημα gameplay.
 • Ιδιαίτερα ελαφρύ στα resources και με πολύ λίγα bugs για το μέγεθος του τίτλου (και για δημιουργό την Obsidian).
 • Έχει την ατμόσφαιρα, το μεράκι, το στυλ, το βάρος, την υπόσταση και το ταλέντο των παλιών, μεγάλων, τιτάνιων RPG.

Αρνητικά

 • Ορισμένα τμήματα πάσχουν από... "Kotor2-ίαση" και θα ήθελαν παραπάνω υλικό (stronghold, relationships, pets, party members, npc souls κλπ).

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ni No Kuni II: Revenant Kingdom
Ένα παραδοσιακό JRPG με μοντέρνα χαρακτηριστικά, διά χειρός Level-5.
UK charts: Το Burnout Paradise στην κορυφή μετά από 10 χρόνια
Δεύτερη θέση και σημαντική επιτυχία για τον Kirby!
Υπό ανάπτυξη τίτλος βασισμένος στη σειρά Narcos του Netflix
Εντός του 2019, από τους δημιουργούς των Marvel: Ultimate Alliance
"Ευχάριστα" νέα από την Ubisoft για το Far Cry 5
Offline campaign και "cosmetic" θα είναι τα microtransactions του τίτλου.
Τον Ιούνιο η κυκλοφορία του The Crew 2
Καλοκαιρινό ταξίδι με αυτοκίνητα, μηχανές, σκάφη και.. αεροπλάνα!
Ο Geralt του Witcher στο roster του SoulCalibur VI
"Special guest" στο επερχόμενο παιχνίδι της Namco.
Το Super Bomberman R έρχεται σε PS4, Xbox One και PC
Παίξτε ως Ratchet, Master Chief ή P-Body!
Attack on Titan 2
A.O.T: Wings of Freedom Remastered Edition, Version 2.0...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • αλεξ αν το παιξω αυτο θα μπορω μετα να παιξω ορισμενα crpgs των 00s που εχω αφησει ( πχ bg 2 ) η θα φαινονται παλιατσουρες ( βεβαια ανετα παιζονται και σημερα ) ;

  θα μου πεις αφου δεν εχει παιξει ορισμενα κλασσικα rpg τι ασχολησε με αυτο; ειναι πολυ γλυκος ο πειρασμος...

 • Vagelaras

  ναι δε βλεπω το λογο να μη παιξεις τα παλια μετα. οκ, θα σου φαινονται πιο αργά, δυστροπα και παλια οπτικα αλλά τα παιχνίδια μοιαζουν παρα πολυ μεταξύ τους οπότε η συνδεση ειναι λογικη. Εμενα με εψησε να γυρίσω να ξαναπαίξω κανα Icewind Dale μολις τελειωσω το 2ο playthrough :D

 • Xenogears?

 • melk0r

  explanation?
  edit: ααα κατάλαβα. διορθώθηκε :D

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Sky333
 • Sky333

  ναι :)

 • Τελικα το ταλεντο ορισμενων devs(Avellone-Sawyer-Cain) δε χανεται ποτε.Απλα πολλες φορες,μενει ανεκμεταλλευτο απο τις μεγαλες εταιριες.Μπραβο στην Obsidian για το ''gaming αριστουργημα'' που μας εδωσε αλλα ταυτοχρονα και στον εαυτο της,την ευκαιρια να παραμεινει ζωντανη στην αναπτυξη παιχνιδιων.Το τελευταιο ειναι το σημαντικοτερο απ'ολα.

 • Έχω τελειώσει το Pillars of Eternity. 73 ώρες μου πήρε, μαζί με το Endless Dungeons.
  Απολαυστικό παιχνίδι, πιθανότατα το καλύτερο του είδους από εποχής Baldur's Gate 2.

  Βέβαια ο "βασιλιάς" δεν έχει να φοβηθεί τίποτα (BG2). Το παιχνίδι δεν φτάνει στο δακτυλάκι την ποικιλία εχθρών, spells κτλπ του Baldur's Gate 2 ούτε οι μάχες το "βάθος" αυτού (δεν υπάρχει κάτι ανάλογο με τις μονομαχίες μάγων του BG2).

  Βρήκα το Bestiary του Pillars να στερείται κάπως "έμπνευσης", ενώ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παντελώς καινούργια τέρατα μείνανε στα "τετριμμένα" των Forgotten Realms αλλάζοντας την ονοματολογία.

  Τα Xaurips είναι τα Kobold των FR, τα Animats τα Animated Suits, τα Guls είναι τα γνωστά Ghouls, υπάρχουν ogres, drakes, undeads, nymphs, spirits κτλπ.
  Περίμενα περισσότερα σε αυτόν τον τομέα.

  Επίσης είναι μικρό το bestiary και θα πολεμάτε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια.

  Το γράψιμο πάντως είναι εξαιρετικό όπως και η δημιουργία του Lore με τους θεούς κτλπ.

  Θεωρώ ότι δόθηκε μεγάλη έμφαση να δημιουργηθεί η μηχανή του παιχνιδιού και το lore.
  Στο επόμενο παιχνίδι, που δεν θα έχουν αυτό το "βάρος", περιμένω ένα "άλμα" στο σύστημα μάχης, bestiary κτλπ ανάλογο αυτού που έγινε απο το πρώτο Baldur's Gate στο δεύτερο.

  Υ.Γ. Η τελική μάχη είναι πολύ "παλούκι" (hard έπαιζα).

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από agrimi78
 • agrimi78

  δεν εχεις αδικο για το bestiary, ειναι αλλο ενα μικρο σημείο που φωνάζει "λίγο ακόμα". Γενικά, ειναι φανερο πως το budget τους ηταν περιορισμένο και έβαλαν οσο το δυνατον περισσότερο υλικό μπορούσαν. Η παρομοίωση με το BG1 νομιζω ειναι ιδανική. εχει παρα πολυ υλικο αλλά αν (οταν) βγει το 2 που θα διπλασιαστεί σε ολα τα σημεία, τοτε θα γινει χαμος.

  Για τη τελική μάχη, παλουκι μεν αλλά σαν την τελική στα Endless Paths, καμία. Απλά κλαίω ακόμα...

 • Sky333

  Αν πάρεις ένα συγκεκριμμένο skill (αφαιρεί προστασίες ) και χρησιμοποιήσεις το gaze of the Adragan (petrification) γίνεται πολύ εύκολη.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από agrimi78
 • agrimi78

  ναι ξέρω το skill που λες. αλλά αυτό το one hit kill, πολυ πολυ σπασιμο. σοβαρα τωρα, πιανει το petrification??? δε το περιμενα για τετοια μαχη κ δεν το χρησιμοποιησα! τωρα που παιζω στο ανωτατο επίπεδο δυσκολιας θα το δοκιμάσω, cheers!

 • Sky333

  Το bestiary κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη, είναι ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη το εύρος της περιοχής που καλύπτει το παιχνίδι, σε σχέση με όλο το κόσμο του. Δεν προσφέρει πάρα πολλά διαφορετικά environments το ώστε να έχουμε και μεγάλη ποικιλία σε denizens. Και μην ξεχνάμε πως ακόμη η μαμά TSR για τα παιδιά της FR,DL (μιάς και αναφέρθηκαν) κτλ. όταν πρόσθετε ένα ολόκληρο boxset campaign η accessory η προσθήκες στα monsters ήταν λίγες έξι η max οκτώ. 90 περίπου monsters μαζί με τις παραλλαγές για το pillars με μηδέν υπόβαθρο, όσον αφορά βιβλιογραφία (monstrous manual, compendiums, annuals), νομίζω είναι καλά.

  Και o adra dragon θυμίζει τους gem dragons… και αυτά τα μανιτάρια τα spores θυμίζουν τα myconids, fampyr-vampire κτλ. όλα αυτά έχουν αντιγραφεί πολλάκις στους fantasy κόσμους και όχι μόνο. Σε αυτό το παιχνίδι υπάρχουν πολλά στοιχεία που μας θυμίζουν από κάτι, όπως και πολλά καινούργια… :)

  Ωραίο review Αλέξανδρε.

 • H Obsidian έχει ανέβει επίπεδο τελευταία! Παίζω αυτή την εποχή το Neverwinter Nights 2, το OC, που πρέπει να είναι από τις πρώτες τους προσπάθειες, και είναι ότι πιο βαρετό έχει πέσει στα χέρια μου τα τελευταία χρόνια.

 • Javatzis

  Αν παίξεις το πρώτο expansion (Mask of the Betrayer) θα αλλάξεις γνώμη. Απίστευτο expansion..

 • agrimi78

  Το έχω ξανακούσει αυτό και για αυτό και παίρνω κουράγιο και υπομένω το πρωτότυπο

 • Javatzis

  O δε δημιουργός του Mask of Betrayer είναι και ένας από τους συγγραφείς του PoE.
  Μιλάμε για RPG Dream Team πίσω από το PoE.

 • Δεν έχω παίξει ποτέ τέτοιο παιχνίδι,κι ας έχω αυθεντικά από gog τα 2 BG,2 I Dale, 2 NW Nights,Planescape Torment συν τα expansions σε όλα τα παραπάνω.Κι επειδή ο μπαγάσας ο Αλέξανδρος με έψησε να ασχοληθώ με το POEternity,μέχρι να πάρω υπολογιστή να μπορεί να το τρέξει,με ποιο από τα παραπάνω διαμάντια προτείνετε νε ξεκινήσω;Ως πιο βατό εννοώ για κάποιον αρχάριο.

 • DarthAltair

  Θα πρότεινα το BG 1 πρώτο και το Planescape προτελευταίο. Τελευταίο το Pillars

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Javatzis
 • DarthAltair

  Μάλλον PoE γιατί έχει πολύ καλό και επεξηγηματικό tutorial που δεν έχουν τα άλλα.

 • Adalon

  τι έχει??? :p

  βασικα τα BG στις Enhanced εκδοσεις τους εχουν αρκετα καλο tutorial.

  προσωπικα, για να ξεκινησει κανεις, θα του ελεγα BG1, ειναι μαλλον το πιο απλο απο ολα αυτα. Αλλα Αντωνη το Pillars ειναι παρα πολυ ελαφρυ ως παιχνιδι, δες μπας κ το τρεχεις.

 • Sky333

  Δεν είναι καλό? Είδα μόνο λιγο στην αρχή το tutorial πριν το απενεργοποιήσω και μου φάνηκε ότι κάνανε καλή δουλειά στην εξήγηση των μηχανισμών.
  Εγώ πάντως επιμένω το Pillars να παιχτεί πρώτο λόγω των λογικών και προσιτών παρασκηνιακών Rpg μηχανισμών. Το BG1 βασίζεται στη δεύτερη έκδοση D&D που έχει ένα σωρό περίεργους μηχανισμούς που σε κάποιον καινούριο θα τον μπερδέψει όπως πχ τα άχρηστα attributes αναλόγως της class και το ότι οι τιμές κάποιων χαρακτηριστικών(THAC0) είναι καλύτερες όταν είναι χαμηλές.

 • Adalon

  ναι ξερω τι λες αλλά με το tutorial του BG EE και τα απειρα guides online, θα βγαλει ακρη. το PoE εχει σχεδον μηδενικο tutorial, μπορει πολυ ευκολα να χαθεί ενας νέος στο χώρο.
  βεβαια ολα αυτα ειναι χαοτικα οποτε μαλλον δεν υπαρχει σιγουρη λυση!

 • Sky333

  Αλέξανδρε δεν το τρέχω με τίποτα δυστυχώς.Πιο πιθανό είναι να το παίξω όταν βγει στο Χ1,παρά στο λάπτοπ μου.
  Οπότε ξεκινάω με BG1,ευχαριστώ παίδες για τις συμβουλές.Άπαντες

 • αν και το εχω απο πρωτη μερα κατι το hard επιπεδο που το παιζω (το παιχνιδι :)) κατι οι σουβλες :D, εχω μεινει πισω. για την μουσικη που αναφερεις Αλεξανδρε να πω μονο οτι η μουσικη της μαχης ειναι τοσο επικουρα που ψαχνω για τερατα να πολεμησω. δεν θα επεκταθω σε αλλα τα λεει ολα ο Αλεξανδρος, παιχνιδαρα μεγαλη. πρεπει να τα δει η bioware αυτα ;)

 • Θα αγοραστει ΑSAP!!!!! Θα φαω ξυλο μιας και ειμαι noob σε τετοια παιχνιδια αλλα χαλαλι. Σε 1-2 εβδομαδες θα ειναι στη συλλογη!

 • Πολύ σημαντικός τίτλος για πολλούς και ποικίλους λόγους. Έσωσε την Obsidian από την χρεωκοπία, ενώ παράλληλα ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο το πόσο ταλαντούχα ομάδα είναι. Επαναφέρει τα old-school cRPGs στο προσκήνιο (όπως έκαναν πέρυσι και άλλοι τίτλοι), σε μια περίοδο που η βιομηχανία τους είχε γυρίσει την πλάτη. Αποτελεί έναν θρίαμβο του crowdfunding (Kickstarter) κλπ. Πραγματικά, χαίρομαι ιδιαίτερα που βγήκε τόσο καλό!

 • imortalicus

  Έσωσε την obsidian από χρεωκοπία? Έχω χάσει επεισόδια :o ! Μακάρι να έχει και μια καλή πορεία σαν τα ξαδερφάκια του από το kickstarter (λογικά δε θα είναι και τόσο δύσκολο αφού το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού κεφαλαίου ήρθε από corwdfunding).

 • Frapes

  Ναι, η Obsidian δημιουργούσε ενα μεγαλο παιχνιδι για καποιον publisher κ αυτος εκανε πισω, αφηνοντας την εταιρία στο ερμαιο του θεου, ετοιμη να καταστραφει. Σωθηκε απο το money influx του Kickstarter κ τη καλη ιδεα του παιχνιδιου.

 • Βλέπω τα CRPG να εκδικούνται. Δεν ξέρω τι στο καλό αποτέλεσμα θα έχει αυτό στη... ροχαλίζουσα βιομηχανία, αλλά τέτοιο γελοίο σκηνικό όπου εκπληκτικά παιχνίδια να μένουν στη σκιά (ακόμα και 1-2 μύρια σκιά το θεωρώ) την ώρα που χιλιάδες βλέπουν το 40.645ό dota match στο Twitch δεν έχω ξαναματαζήσει.
  Σόρι παιδιά, αλλά με το σκουπιδαριό που κυκλοφορεί εκεί έξω (και από παιχνίδια και από παίκτες-σταρ) θα ξαναρχίσουμε τις κρυφές μαζώξεις των Α.Ε. (Ανώνυμων Ελιτιστών).

 • gfreeman

  Ας βγαίνουν παιχνίδια παραδοσιακά και hardcore για μας τους gamers και δε με ενδιαφέρει καθόλου αν οι πολλοί ασχολούνται με το σκουπιδαριό. Άλλωστε οι περισσότεροι είναι παραδοσιακοί "σκουπιδιάρηδες" σε άλλες πτυχές της ζωής τους και σε άλλες ασχολίες εκτός των games. To λάθος θα είναι, να τρέξουν όλες οι εταιρείες πίσω από το σκουπιδιάρικο, κάτι που πιστεύω ότι δε θα γίνει.

 • gfreeman

  Γιατί τι έχουν τα dotoειδή, τα esports και το streaming και είναι κατ' ανάγκη σκουπίδια;

 • Πολύ κατατοπιστικό το ριβιού επιβεβαίωσε όσα διάβαζα εδώ και καιρό. Άντε τώρα το μόνο που μένει είναι να αποκτήσω σε επαρκή ποσότητα την απαραίτητη μεταβλητή για την ενασχόληση με το τίτλο. Και όχι δεν εννοώ χρήμα αλλά χρόνο! Wasteland 2, dragon age inquisition, PoE, καλοκαίρι (μάλλον) βγαίνει age of decadence. Καλά πάμε.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Frapes
 • Instant Classic!!!!!
  Στα του ριβιού τώρα όπου θα εκθεσω και κάποιες από τις απόψεις μου
  α) Στο σημείο που αναφέρεσαι για για το "γκρίζο" του πράγματος να πω την αλήθεια δε το ένιωσα σε τέτοιο βαθμό. Ναι υπάρχουν οι επιλογές αλλά εμένα το μυαλό μου δε το έβαλε σε τόσες υπαρξιακές σκέψεις. Το DA:I για παράδειγμα το θεωρώ ανώτερο σε αυτό, αν μιλήσουμε για πρόσφατα παιχνίδια!! Αλλά από την άλλη μιλάμε για κάτι εντελώς υποκειμενικό, οπότε δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφωνία. Αξίζει να αναφερθεί πως το επίπεδο γραφής, λεξιλογίου , σύνταξης κλπ αγγίζει αυτό της λογοτεχνίας οπότε για απόλυτη κατανόηση των γεγονότων η γνώση καλών αγγλικών συστήνεται ως αναγκαία.
  β) Η εξευρεύνηση των ψυχών κάποιων άκυρων Npcs, γίνεται όντως κουραστική, μιας και δε προσφέρει κάτι στο παιχνίδι, αλλά επί η εταιρία τιμάει τους backers της γράφοντας μια μικρή ιστοριούλα (εικάζω για τους μεγαλύτερους ευεργέτες τους) και άρα, παρότι ανούσιο, είναι θετικό όσον αφορά το attitude και το σεβασμό. Όπως και η άμεση απάντηση σε κάποια προβλήματα του game με γρήγορο patch
  γ) Όσοι δεν έχετε εμπειρία από crpgs είναι ένα καλό starting point πιστεύω. Πολύ πετυχημένα είπες πως μοιάζει σαν fan based revamp των DND rules και σε "ψηφιακό" επίπεδο, και τολμώ να πω πως δουλεύει καλύτερα απο το παραδοσιακό DND. Αλλάξανε τη λογική του dmg reduction και των βασικών attributes, αλλά δε πρέπει να σας φοβίσει καθώς είναι σχετικά απλοί οι κανονισμοί του!! Θέλει μια ώρα διάβασμα για του κανονισμούς αλλά αν εξαιρέσει κάποιος το stamina/health τα άλλα είναι κατανοητά εύκολα σχετικά (χωρίς κρυμμένα rolls και μηχανισμούς που δε τους καταλαβαίνει κάποιος)
  δ) Η μάχη απολύτως ικανοποιητική, στρατηγική και ως συνήθως με πολλές επιλογές εκτέλεσης που αν συνυπολογίσουμε την ελευθερία στα builds δημιουργεί άπειρα παρακλάδια στο πως μπορούμε να φτιάξουμε την ομάδα μας. Να αναφέρω πως ο priest Μου με απλές αλλαγές εξοπλισμού και σύστασης του party, ξεκίνησε απο support-tank, support-dmg dealer και πλέον full support με βαλλίστρα. Στο ίδιο Playthrough έτσι.Έπος
  ε) Το stronghold είναι όντως μια χαμένη ευκαιρία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως απλά είναι bonus υλικό τελευταίας στιγμής για να πούνε ένα ακόμη ευχαριστώ στους χρήστες. Άλλοι θα το είχανε χρεώσει 10 ευρώ. Ίσως να αξιοποιηθεί καλύτερα στο επερχόμενο dlc
  στ) Lore, κόσμος, bestiary, generic μεν, αλλά όσο καλύτερα γίνεται. ¨Αριστα σε αυτό
  ζ) Είναι γνωστοί μανιακοί με το γενικό balance αυτοί οι τύποι, οπότε τα πήγανε εξαιρετικά και εδώ!!! Και δε σε κλέβει το μηχάνημα και οι χαρακτήρες είναι όλοι χρήσιμοι και διαφορετικοί. Με μία εξαίρεση των Druids και των mind control effects, για τα οποία δεν υπάρχει spell να τα ακυρώνει :(...Aτοπήματα

  Γενικώς παίξτε το και αγοράστε το!!!! Πραγματικό παιχνίδι από αυτά που λείπου

 • Holymartyr

  Πραγματικά πιστεύεις ότι κάποιος που δεν έχει εμπειρία από "CRPGs" και το κυριότερο δεν έχει την νοσταλγία των παλιών παιχνιδιών όπως τα παλιά Baldur's Gate ώστε να τα βλέπει με άλλο μάτι, θα καθήσει να ασχοληθεί με το Pillars; Γιατί εγώ πιστεύω ότι άμα δεν είσαι ήδη μεγάλος φαν του είδους και μυημένος στο στυλ των παιχνιδιών αυτών, πολύ δύσκολα θα "κολλήσεις".Επίσης γιατί να προτιμήσει κάποιος το Pillars σε σχέση με το Divinity:Original Sin, που φαίνεται καλύτερο ; (Δεν λέω ότι είναι αλλά έτσι μοιάζει). Επίσης (προσωπική μου παρατήρηση) είναι λίγο ουτοπικό να περιμένουμε νούμερα πωλήσεων ενός παιχνιδιού που απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό παρόμοια με αυτά ενός "mainstream" παιχνιδιού.Αν είναι καλό ένα παιχνίδι, πόση σημασία έχουν τελικά οι πωλήσεις; Αυτά.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Jonny-S72
 • Jonny-S72

  Να τα παίξει και τα 2 :) Γιατί πρέπει να προτιμήσει κάποιο από τα 2? Και να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα σε τι μου απαντάς. Δεν αναφέρομαι πουθενά σε πωλήσεις και σε mainstream..Oι πωλήσεις ούτε και εμένα με ενδιαφέρουν, απλώς να είναι αρκετές ώστε να υπάρχει συνέχεια! Ούτε με ενδιαφέρει αν θα αγγίξει την πλειονότητα των gamers. Δεν πρόκειται! Απλά δεν πρέπει να σε φοβίζει το game, δεν έχει κάτι φοβερά δυσνόητο ( κάποιοι χρήστες αναφέρουν πως δεν έχουν παίξει τέτοια παιχνίδια)
  αλλά όχι σε βαθμό που να σε κάνει να το παρατάς ( τα DND 2nd version είναι πολύ πιο δυσνόητα)

 • Holymartyr

  Πιο δυσνόητα;; Γιατί επειδή το καλύτερο AC είναι αυτό με -20;;;:D:D:D
  Εξαιρετικό review από έναν μετρ του είδους για ένα κορυφαίο παιχνίδι. Γιαννάκης Ιρένικους απρούβς;)

 • Jonny-S72

  φιλε τζονυ το καλυτερο του divinity ειναι στο rpg του πραγματος αλλα τα 2 συμαντικα μειον σε σχεση με το PoE (για εμενα παντα) ειναι οτι θα ηταν καλο να ειχε επιλογη για real time μαχη με παυσεις στο στυλ του PoE γιατι απο ενα σημειο και μετα αυτη η αργη εξελιξη του παιχνιδιου κουραζει λιγο, δευτερον να ειχες μεγαλυτερο party και οχι μονο 2 ατομων.

 • Holymartyr

  β) Η εξευρεύνηση των ψυχών κάποιων άκυρων Npcs, γίνεται όντως κουραστική, μιας και δε προσφέρει κάτι στο παιχνίδι, αλλά επί η εταιρία τιμάει τους backers της γράφοντας μια μικρή ιστοριούλα (εικάζω για τους μεγαλύτερους ευεργέτες τους) και άρα, παρότι ανούσιο, είναι θετικό όσον αφορά το attitude και το σεβασμό

  απο οσο διαβασα οι ιστοριες αυτες ειναι γραμενες απο backers. ειναι το πιο βαρετο πραγμα του παιχνιδιου πραγματι και θα ηταν ενδιαφερον εκτος απο την ιστορια τους να μπορουσες να συζητησεις μαζι τους και καποιοι απο αυτους να σου εδιναν και quests αλλα δεν πειραζει

 • Στην αρχή του κειμένου αναφέρεις λανθασμένα το Xenogears στα σημαντικά παιχνίδια που μας ήρθαν μέσω kickstarter. Mάλλον εννοούσες το Xenonauts, oπότε καλό είναι να το διορθώσεις. Επίσης ξέχασες να αναφέρεις τα Shadowrun Returns & Shadowrun Dragonfall Director's Cut.

 • Serifis

  ααα τωρα καταλαβα το "Xenogears" εκεί πάνω! ναι, Xenonauts εννοώ, αμάν πια με τα Xeno :P
  δε λες που δεν είπα Xenosaga: Also Spracht Zarathustra!!!

  για το shadorun, δεν το ξεχασα. ειναι πολλα πολλα τα διαμαντια του kickstarter, δε θα τα εγραφα ολα. απλα επελεξα να που ενα strategy, ενα rpg κ ενα adventure.

  Σεριφης όνομα κ πράγμα είσαι πάντως!

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Sky333
 • Sky333

  Προσπαθώ να βάλω μια τάξη...

 • παιχνιδαρος..!!!

 • αν δεν είχα λιώσει το Inquisition, δεν είχα ψηθεί για Bloοdborne και δεν ακολουθούσε Witcher θα το ξεκινούσα χωρίς δεύτερη σκέψη....

 • Εγω παντως ψιλοαπογοητευτηκα...
  -οι μαχες αν και ικανοποιητικες δεν εχουν καμμια σχεση με αυτες του BG2 (οι καλυτερες μαχες που εχουμε δει σε RPG ,με τρελη ενταση,και παμπολλες επιλογες).Η ακομα και απο αυτες του Οriginal sin,απο κατι πιο προσφατο, οπου ειχες και επιδραση με το περιβαλλον.
  -Τρελη απουσια απο voice acting, θα μπορουσε να χε ποοοολυ περισσοτερο
  - Α-πα-ρα-δε-κτο το οτι παιρνεις μονο 8 χαρακτηρες ετοιμους,οπως επισης το οτι ολοι τους ειναι ξυλινοι και αδιαφοροι σαν χαρακτηρες...(να μη κανω τωρα τη συγκριση με τα παλιοτερα της Black Isle σε αυτο το τομεα...)
  -To διαβασμα των souls ειναι πραγματικα ανουσιο,και καταντα βαρετο και αδιαφορο
  -Το loot?? Παναγια μου τι αθλιο και αδιαφορο loot ειναι αυτο?
  - η A.I. των companions ειναι απαραδεκτη και εκνευριστικη
  -οι διαλογοι δυστυχως αρκετα μετριοι χωρις να προσφερουν ποτε καποιες ιδιαιτερες δυνατες στιγμες (διαλογοι και μαχες ειναι το πιο σημαντικο για μενα σε ενα RPG)
  -το stronghold καλο σαν ιδεα,υπερβολικα προχειρη υλοποιηση

  Εννοειται πως εχει και τα καλα του, και πολλα μαλιστα (επιτελους 6 μελης ομαδα...,τα γραφικα εμενα δε με χαλασαν καθολου ,ειδικα τα backgrounds)
  αλλα εγω στο 25ωρο ψιλοβαρεθηκα...

  Πολυ προσφατα επαιξα για πρωτη φορα το ...Fallout 1 (δεν ασχοληθηκα ποτε με τα fallout) και απλα ξετρελαθηκα. Mιλαμε για παιχνιδι 20 χρονων,και αμεσως με μαγεψε.Τουλαχιστον αυτο τα λεει ολα για μενα.
  Δυστυχως αυτη την μαγεια δε την βρηκα ποτε στο pillars...
  Δε τρελαθηκα καθολου,καλο μεν αλλα περιμενα πολλα περισσοτερα ειδικα μετα τη τοση επιτυχια που ειχε στο funding

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από tasosk7
 • tasosk7

  Απόλυτα σεβαστή η άποψή σου φίλε μου, δε γινεται άλλωστε όλα να αρέσουν σε όλους!
  Δεν θα κάνω μπρος-πισω συζήτηση σε αυτα που διαφωνω, δεν υπάρχει λόγος αλλωστε.

  απλά να σου πω για το loot πως με το τελευταίο update αλλαξε πολυ το θέμα, έβαλαν πολλές νέες εικόνες στα αντικείμενα κ βελτιωθηκε κατα πολυ.

 • Το ότι υπάρχει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ξανά ομάδα 6 ατόμων σε rpg είναι πάρα πολύ θετικό. Σε αναγκάζει να δεις τις μάχες πιο στρατηγικά κι όχι με action τρόπο που σου δίνουν οι 4μελείς και κάτω ομάδες.
  Είναι μείον βέβαια που υπάρχουν μόνο 8 χαρακτήρες, γιατί εμένα μου αρέσει να παίζω τέτοια παιχνίδια με permanent death. Έπρεπε σίγουρα να βάλουν καμιά 20αριά, για να μην σε αναγκάζουν να δένεσαι με λίγα άτομα. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν και μισθοφόροι, που μπορείς να πάρεις στο party σου;

 • DAM

  καλύτερο απο μισθοφόροι. λέγονται adventurers και μπορείς να τους προσλάβεις και να τους φτιάξεις εσύ απο το μηδεν. class, abilities, appearance, voice κλπ κλπ.
  Σαν το Icewind Dale σκέψου, απλά εδώ το κάνεις όποτε θέλεις :)

  κ βλέπεις τρελά party στο internet. ενας τυπας έκανε 6 druids και το έπαιζε ολο το παιχνιδι να τους εχει transform σε αρκουδες :)

 • Sky333

  Ε, τότε... τέλεια!!!
  Με βλέπω να αλλάζω δεκάδες μέλη στην ομάδα μου.

 • Το παιχνιδι το εχω ειναι εκπληκτικο και το μονο που ισως το συναγωνιστει ,γιατι για να το ξεπερασει θα δουμε ...μονο ισως με την προσθηκη του DM mode και multiplayer σωθει η παρτιδα , το καλοκαιρι με το Sword Coast , απο την Wizards of the Coast και τα μυαλα πισω απο το Dragon Age 1 .
  RPG αδες αγοραστε αφοβα , θα διασκεδασετε αφινει επιτελους πισω του σε σκονη και λασπη οτι εχει προηγηθει , icewind dale enhanced 1 -2 , buldurs gate whatever ..... Pillars of Eternity λοιπον να ναι καλα τα ατομα που ριξανε τα φραγκα στο kickstarter γιατι αλλιως τετοια rpgαρα δεν θα βλεπαμε . -

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από ASHURA
 • Όπως είπε ο Χρήστος παραπάνω, πολύ σημαντικό διαμάντι. Τυχεροί όσοι το απολαμβάνετε!

Τελευταία Σχόλια

Εύκολα: Όταν είχα PS1 κοιτούσα με δυσπιστία όσους έπαιζαν RPGs γενικότερα. Μετά πήρα PC όπου τα JRPG...
A ok, καταλαβα. στην ουσια απλα σε αφήνει να ξεψαχνίσεις οτι δεν εκανες στο main παιχνιδι, δε ξεκλει...
το ΠΡΩΤΟ?!? καλα πως γενην αυτο? :P
Θα είναι το πρώτο JRPG που θα παίξω Ελπίζω να γίνει μια καλή γνωριμία
Αρχες Απριλη θα φυγει για αγορα εκτος απροοπτου. Ετσι γιατι λιγα JRPG εχω στο backlog οποτε πρεπει ν...
Ως End game περιεχόμενο, λειτουργούν τα επί μέρους side quests και η ανάπτυξη του βασιλείου, η οποία...
πολυ ομορφα τα λες Σταυρο. το παιχνιδι ειναι στη κορυφη του wishlist τωρα που το Pillars of Eternity...
Ps4, καλή επιτυχία σε ολους
Τα περισσότερα τα έχω σε original συν τη συλλογή για 360 και PSP. Τι να πω μπορεί να την πάρω κια αυ...
Καλή τύχη σε όλους και ευχαριστώ το Gameover για έναν ακόμα ωραίο διαγωνισμό!

Θα ήθελα την έκδοση...