Φιλοσοφώντας στο βυθό.

Τις εντυπώσεις μας από τον προηγούμενο τίτλο της Frictional Games, το Amnesia: The Dark Descent, πιθανότατα τις θυμάστε. Ήταν ένα παιχνίδι τρομακτικό όσο ελάχιστα, που χαστούκιζε ευθαρσώς όλη τη gaming βιομηχανία και έδειχνε πώς πραγματικά θα έπρεπε να έχει σχεδιαστεί ένα παιχνίδι τρόμου. Πέντε χρόνια μετά και μετά από ένα μετριότατο sequel (από τα χέρια όμως της The Chinese Room), η Frictional Games επιστρέφει στο gaming προσκήνιο με το Soma, ένα νέο παιχνίδι αγωνίας και τρόμου στο βυθό της θάλασσας. Είναι εκνευριστικά δύσκολο να μιλήσουμε για την ιστορία του παιχνιδιού δίχως να δώσουμε κάποιο spoiler. Ακόμα και για την εισαγωγή, οι δημιουργοί με τους οποίους μιλήσαμε απευθείας, μας παρακαλέσαν να μην την περιγράψουμε, για να μη χαθεί έστω και αυτό το κομμάτι της εμπειρίας. Έτσι λοιπόν, θα πούμε πως το μεγαλύτερο τμήμα της ιστορίας λαμβάνει χώρα στη σύγχρονη εποχή, μέσα σε μία εγκαταλελειμμένη υποβρύχια βάση.

Το πώς και το γιατί βρίσκεστε εκεί, δεν το γνωρίζετε. Αυτό που ξέρετε, όμως, είναι ότι υποφέρετε από μία εγκεφαλική βλάβη, που σημαίνει ότι αν ανεβεί πολύ ψηλά η πίεσή σας λόγω στρες/ άγχους, θα πεθάνετε από εγκεφαλικό. Το να ζεις όμως ένα σκοτεινό υποβρύχιο εφιάλτη, να ακούς κραυγές και να είσαι μόνιμα στα όρια της παραφροσύνης από αυτά που βλέπεις, μάλλον δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σου. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο χαρακτήρας σας θα πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει, να ανακαλύψει τι του έχει συμβεί και, εν τέλει, να αποδράσει. Ενδεχομένως να πείτε: “τυπικό σενάριο όσο δεν πάει” σωστά; Ως αρχική βάση, ναι. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η ιστορία και τα ερωτήματα που εγείρει είναι πραγματικά αριστουργηματικά. Πρόκειται για ένα σενάριο πλαισιωμένο από εξαιρετική γραφή, το οποίο έχει βαθιές φιλοσοφικές προεκτάσεις, που κάνει τον παίκτη να ζυγίσει τις αποφάσεις του όσο κανένα άλλο παιχνίδι και που, αφού το τελειώσει, θα τον οδηγήσει στο να ξαπλώνει στο κρεβάτι του και να σκέφτεται τις πράξεις του, τη ζωή, τα συναισθήματα. Θα λέγαμε πως η επιρροή της Chinese Room (Dear Esther, Vanishing of Ethan Carter) είναι εμφανής εδώ, μιας και το επίπεδο φιλοσοφικής αναζήτησης και γραφής θυμίζει πολύ τις δουλειές της και, ίσως, να τις ξεπερνάει κιόλας.

Soma review image 01

"Το Soma είναι ένα παιχνίδι πρώτου προσώπου που αποτελεί ένα μείγμα exploration/walking simulation, έχοντας όμως αρκετό gameplay με στοιχεία stealth και ουσιαστικής εξερεύνησης."

Εδώ κάπου καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε πως στο θέμα του τρόμου, το Soma δεν είναι Amnesia. Αυτό το καρδιοχτύπι, τον πανικό, τη... μαζική παραγγελία Pampers Easy fit και το μακρύ λογαριασμό στον ψυχίατρο που είχε εκείνο το παιχνίδι της Frictional, εδώ δεν θα τον ζήσετε σε τέτοιο βαθμό. Σίγουρα υπάρχουν αρκετές στιγμές που θα πεταχτείτε, που θα ακούσετε στα αυτιά σας τους χτύπους της καρδιάς σας και που θα αφήσετε το παιχνίδι στην άκρη για να παίξετε Angry Birds ώστε να ηρεμήσετε. Αλλά στο βασικό κορμό του παιχνιδιού, το Soma είναι πιο ανάλαφρο σχεδιαστικά. Σίγουρα βασίζεται πολύ περισσότερο στο να κρατάει τον παίκτη μόνιμα φοβισμένο παρά τρομαγμένο, αλλά είναι και ορισμένα στοιχεία που εμφανώς δεν της βγήκαν. Αυτό έχει να κάνει με τα τέρατα του παιχνιδιού. Αυτά, απλά δεν έχουν τον αντίκτυπο που εμφανέστατα προσπαθούν οι δημιουργοί να δώσουν. Δεν είναι όσο τρομακτικά θα περιμένατε, το interaction μαζί τους είναι αρκετά απλοϊκό και, γενικά, δείχνει κάπως πρόχειρο, σαν να μην ήταν ακριβώς σίγουροι τι ήθελαν να πετύχουν.

Τουλάχιστον, η βελτίωση των γραφικών της Frictional από το Amnesia στο Soma είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ναι, παραμένει ένας indie τίτλος και έτσι δεν έχει τα οπτικά επίπεδα που θα περίμενε κανείς από έναν "ΑΑΑ" τίτλο, αλλά ο κόσμος του είναι γεμάτος λεπτομέρεια, σκουριά, ατμόσφαιρα και υπέροχα physics σε χιλιάδες αντικείμενα που συμπεριφέρονται άψογα στις επιδράσεις επάνω τους (δικές μας ή περιβαλλοντικές). Η οπτική αναβάθμιση της μηχανής δε, βοηθάει στο να δοθεί μια πιο ρεαλιστική χροιά στο περιβάλλον και να βοηθήσει τον παίκτη να μπει πιο καλά μέσα στην ατμόσφαιρα του τίτλου. Εκείκ όμως, που το παιχνίδι αξίζει δάφνες, βραβεία, πυροτεχνήματα και παρελάσεις στο δρόμο, είναι στον τομέα του ήχου. Και δεν αναφερόμαστε απλά στο εξαιρετικό voice acting των -ομολογουμένως πολλών- φωνών που θα ακούσετε, αλλά για τον τρομερό σχεδιασμό του surround ήχου, των απίστευτα καλών εφέ και του δεσίματός τους με μια σκοτεινή μουσική. Αν το παίζετε νύχτα, το χαμομηλάκι και το τίλιο μετά, είναι απαραίτητα!

Soma review image 02

"Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η ιστορία και τα ερωτήματα που εγείρει είναι πραγματικά αριστουργηματικά."

Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει στην έκδοση για το PS4, με την οποία ασχοληθήκαμε ως ένα σημείο. Καταρχάς, να πούμε πως η ποιότητα της εικόνας είναι, πάνω-κάτω, κοντά σε αυτή ενός PC. Υπάρχει σίγουρα παραπάνω tearing και stuttering, αλλά δεν είναι κάτι που θα μας προβλημάτιζε σε έναν indie τίτλο. Αυτό που όμως προβληματίζει, είναι τα loading times. Δεν ειναι ξεκάθαρο όταν κάνει loading το παιχνίδι (μπορεί να γίνει όταν ανοίγεις μια πόρτα, όταν περπατάς προς νέα περιοχή, όταν κάνεις ένα puzzle) και όταν ξαφνικά, κολλήσετε για χρόνους που μπορεί να φτάσουν και τα τρία λεπτά, το αποτέλεσμα είναι αρκετά ζημιογόνο στην ατμόσφαιρα. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως μας συνέβη μια φορά το loading να κολλήσει, μια πόρτα να μην ανοίξει και να μείνουμε να περιμένουμε για 10 λεπτά μέχρι να καταλάβουμε ότι όντως απαιτείται restart. Και όταν το θέμα δε διορθώθηκε με ένα reload, κάναμε και δεύτερο, μέχρι επιτέλους να κουνηθεί παρακάτω το παιχνιδι (μετά απο loading 6 λεπτών!). Το ζήτημα αυτό το έχουν αντιμετωπίσει διάφοροι παίκτες (σε διάφορα σημεία) και η Frictional έχει υποσχεθεί πως θα διορθωθεί με μελλοντικά patches. Τα ως τώρα patchesμ πάντως, βελτιωσαν λίγο τον τεχνικό τομέα αλλα όχι αυτά τα θέματα.

Στα του gameplay τώρα, το Soma είναι ένα παιχνίδι πρώτου προσώπου που αποτελεί ένα μείγμα exploration/walking simulation, έχοντας όμως αρκετό gameplay με στοιχεία stealth, ουσιαστικής εξερεύνησης για ανεύρεσης στοιχείων, χρήση μικρού inventory αλλά και διαφόρων puzzles, μέτριας προς χαμηλής δυσκολίας. Όλα αυτά κάνουν το Soma να δείχνει σαν μια ιδανική διασταύρωση ανάμεσα σε κανονικά adventure παιχνίδια και σε πραγματικά walking sims, όπως το Dear Esther, όπου ο χρήστης απλά περπατάει και βλέπει μια ιστορία, δίχως να έχει κάποια επιρροή στον κόσμο. Θα λέγαμε πως η γραμμή επάνω στην οποία περπατάει το Soma είναι η ιδανική για το πώς θα πρέπει να γίνουν τα walking simulators έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα ουσιώδες gameplay και να τα “παίζει” κάποιος ως “παιχνίδια”. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μια πολύ πιο καθηλωτική εμπειρία.

Soma review image 08

"Στο θέμα του τρόμου, το Soma δεν είναι Amnesia. Αυτό το καρδιοχτύπι, τον πανικό, τη... μαζική παραγγελία Pampers Easy fit και το μακρύ λογαριασμό στον ψυχίατρο που είχε εκείνο το παιχνίδι της Frictional, εδώ δεν θα τον ζήσετε σε τέτοιο βαθμό."

Από την άλλη, αν και η δυσκολία του είναι βατή για κάθε παίκτη, θα μπορούσε να είναι αρκετά πιο "γυαλισμένο" σε ό,τι αφορά την ποιότητά του. Το stealth gameplay είναι αρκετά περίεργο (πολύ πιο συχνά θα αποφασίσετε απλά να τρέξετε και να ελπίζετε πως θα ξεφύγετε), τα puzzles κάποιες φορές δεν έχουν καμία κατεύθυνση (ειδικά έξω, στο βυθό, θα σας σπάσουν τα νεύρα) για το τι θέλεις να κάνεις και πού να πας, και, τέλος, όπως αναφέραμε και πιο πριν, η όλη επαφή σας και το κρυφτούλι με τα τέρατα του παιχνιδιού είναι μια κάπως παρωχημένη τεχνική πλέον, που δεν δουλέυει πάντα. Δεν λέμε ότι το σύστημα δεν λειτουργεί. Το έργο επιτελείται, αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Ως έχει, λοιπόν, το gameplay είναι κάπως πιο "διαδικαστικό" απ' όσο ίσως θα έπρεπε.

Παρόλα αυτά, θα υπάρξουν και αρκετές στιγμές που θα απολαύσετε αυτούς τους μηχανισμούς και θα νιώσετε πως όντως έχετε αντίκτυπο στο παιχνίδι (ειδικά με αυτή την ιστορία που προσφέρει) και έτσι, το συγκεκριμένο σημείο κρίνεται ότι δουλεύει. Για το τέλος, να προσθέσουμε πως το παιχνίδι υποστηρίζει gamepad (μιας και κυκλοφορεί και για PS4) αν και θα λέγαμε πως ο σχεδιασμός του καθιστά το gamepad λίγο άγαρμπο στο χώρο. Ο χειρισμός με το gamepad είναι ελαφρώς απότομος σε κίνηση και στόχευση και δείχνει εμφανώς πιο απότομος απ' ότι η ομαλή κίνηση του mouse. Αυτό πιθανά να συμβαίνει λόγω της υψηλής ταχύτητας κίνησης της κάμερας, κάτι που το συναντάμε πολύ συχνά στο PC αλλά όχι στις κονσόλες.

Soma review image 03

Εν κατακλείδι, παρόλο που έχει κάποιες αστοχίες, το Soma είναι ένα ακόμα διαμαντάκι στο πουγκί της Frictional Games μετά τα Penumbra και το πρώτο Amnesia. Ναι, δεν είναι ό,τι πιο τρομακτικό έχετε δει, ούτε ό,τι πιο "γεμάτο" έχετε παίξει. Αλλά είναι βουτηγμένο σε ένα κουβά σκοτεινής ατμόσφαιρας όσο λίγα παιχνίδια, κάνει τα surround συστήματα κάθε παίκτη να τιμούν τον εαυτό τους και, κυρίως, προσφέρει μια ιστορία με βαθιές πανανθρώπινες προεκτάσεις. Περνάει σε έναν πιο μεταφυσικό, πιο φιλοσοφικό κόσμο, με ένα διαφορετικό σκηνοθετικό στυλ και περιγράφει μια ιστορία που θα σας συντροφεύει για πολύ καιρό.

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

View the embedded image gallery online at:
http://www.gameover.gr/reviews/item/32051-soma#sigProIddf9b7a1b21

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: HorrorΔιάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Frictional GamesΗμ. Έκδοσης: 22/09/2015
PEGI: 16Εκδότης: Frictional GamesΠλατφόρμες: PS 4, PC, Mac OS X

Θετικά

 • Μία συγκλονιστική ιστορία και γραφή που θέτει βαθιά ερωτήματα και θα σας μείνει στο μυαλό όσο πολύ πολύ λίγα παιχνίδια.
 • Καταπληκτικός ηχητικός τομέας!
 • Είναι ίσως η ιδανική τομή ισορροπίας στα exploration/ walking games.
 • Επιβλητική ατμόσφαιρα φόβου που κρατά τον παίκτη στην "τσίτα"...

Αρνητικά

 • ...αλλά αποτυγχάνει κάπως στον τομέα του τρόμου.
 • Το κρυφτούλι με τα τέρατα πλέον δεν εντυπωσιάζει και τόσο, μάλλον κουράζει κάποιες φορές.
 • Θα μπορούσε να έχει λίγο καλύτερο σχεδιασμό στο gameplay του.
 • Η PS4 έκδοση έχει διάφορα προβλήματα (τεχνικά και χειρισμού).

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Στον "πάγο" το remake του System Shock
"Πήραμε τον λάθος δρόμο..."
Νέο trailer για το Extinction
Στοιχεία για την ιστορία και το σύστημα μάχης.
Dissidia Final Fantasy NT
Θεοί και Ήρωες σε μάχες χωρίς πάθος...
Ξεπέρασε τους 7,5 εκατομμύρια παίκτες το For Honor
Με ένα εκατομμύριο μοναδικούς παίκτες κάθε μήνα.
Στις 21/2 η αποκάλυψη του επόμενου Assetto Corsa;
Τον Απρίλιο κυκλοφορεί η Ultimate Edition για PS4 και Xbox One
Διαθέσιμο το first person mode του Evil Within 2
Επιδιώκοντας μεγαλύτερη απήχηση από τους παίκτες...
Η THQ Nordic εξαγόρασε τις Koch Media και Deep Silver
Μαζί και τα IP της δεύτερης, όπως Metro, Saints Row κ.α.
Remake της τριλογίας Spyro εντός του 2018;
Στα χνάρια του Crash Bandicoot N. Sane Trilogy.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Ωραίος Άλεξ.Για να το λες εσύ ότι έχει συγκλονιστική ιστορία και γραφή,πρέπει να παιχτεί.Απλά θ αντικαταστήσω το τίλιο με υποβρύχιο χεχε!
  Γενικά όπως είναι το παιχνίδι,θα προτιμούσες να μην υπήρχε καθόλου το ΄΄κρυφτούλι΄΄ ή να το είχαν αντικαταστήσει με άλλον μηχανισμο?

 • Jarhead

  Δεν ειμαι σίγουρος να σου πω την αλήθεια. το θεμα ειναι πολυδιαστατο. δεν ειναι ιδιαίτερα τρομακτικα, το κρυφτούλι που δεν πρέπει να τα βλέπεις για να μη πεθάνεις ειναι πλεον κουραστικός μηχανισμός και το stealth για να ξεφύγεις, πολλές φορές πάει στη τρεχάλα. γενικα, έπεσαν πιο κοντα στη λούπα του Machine for Pigs εδώ (να μια πολυ κακη επιρροή της Chinese Room) απότι στα ελλάχιστα αλλά παντελώς φρικιαστικά κ παλαβά τέρατα του Amnesia. Εδώ τα βλέπεις πιο χαλαρά, σαν ενα πιο σκληρό Bioshock ένα πράγμα.

 • Στο PS4 ετρωγε κατι εκνευριστικα freezαρισματα και ημουν σε σημειο να φαει delete το παιχνιδι. Mε το που πεταγε το εικονιδιο για autosave παγωναν τα παντα! Νομιζω ειμαστε στο δευτερο patch στο PS4. Παντως δεν μπορω να πω πως εχω φοβηθει τοσο πολυ. Την πρωτη φορα που ηρθα αντιμετωπος με το πρωτο τερατακι του παιχνιδιου δεν ειχε την ενταση οπως οταν επαιζα το Amnesia η το Penumbra. Μπορει να φταιει και το γεγονος οτι καταφερα και επιβιωσα απο το Xenomorph στο hard οταν επαιζα το Alien Isolation. :D Θα το συνεχιζω εννοειται αλλα ελπιζω στη συνεχεια να γινεται πιο χεσμεντεν διοτι θα απογοητευτω πολυ.

  Παντως απο το πρωτο trailer ειχα ξενερωαει με το σχεδιασμο των "τερατων". Ελπιζω να μην ειναι ολα χαλια. Στο Amnesia με το που ειδα σε εικονα το τερας για να παρω μια μικρη γευση για το τι με περιμενει χεστηκα πανω μου..... :D:D:D:D

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Deathracer2009
 • Deathracer2009

  Νομίζω 4ο patch είμαστε. ειχαν γινει και prelaunch δύο.

  όσο για τον φόβο, μη μπερδεύεις φόβο και τρόμο. Το Soma δε θα σε τρομάξει, δε θα σε έχει στη τσίτα γιατι θα σου τη πέσει το Necromorph και θα σε κάνει κιμά. Το δυνατό του στοιχείο είναι ο φόβος, ότι σε έχει σε μια μόνιμα υποβλητική ατμόσφαιρα. Βέβαια, αυτο πρεπει να το χτίσεις κιολας. αν παιζεις με τη μπυρα στο χερι, στον καναπέ με ανοιχτα φώτα ή ήλιο έξω εεεεε οκ. Εγω το έπαιζα νύχτα με surround ήχο και είχα αγριευτεί πολύ άσχημα. οχι τρομάξει, αγριευτεί και αγχωθεί!
  Παντως δε θα σε τρομάξει καλύτερα παρακάτω. τα πιο δυνατά σημεία ειναι η αρχή και το τέλος, η μέση ειναι πιο χαλαρή.

 • Μπραβο Αλεξ πολυ καλο review, νομιζα οτι θα ειναι πολυ καλυτερο το συγκεκριμενο παιχνιδι αλλα φαινεται οτι ειναι απλα ενα καλο game με καποια προβληματα. Μεγαλο μειον για εμενα που αποτυγχανει καπως στον τομεα του τρομου.

 • Και μόλις έφτιαξα διπλό καπουτσινάκι! Υπέροχος συγχρονισμός.
  Οι προσδοκίες μου έχουν εκτοξευθεί ύστερα απο πολλές απόψεις και βεβαίως το υπέροχο review του Αλέξανδρου. Εκπληκτική ιστορία, horror sci-fi, ατμοσφαιρικό και ώριμο. Το ότι δεν παθαίνεις καρδιο-εγκεφαλικό νομίζω είνα στα υπέρ του. Εξάλλου νομίζω η Frictional το είχε δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να δείξουν μία ιστορία που θα μείνει χαραγμένη κι όχι απαραίτητα να είναι υπερτρομακτικό. Η παρουσία τεράτων είναι το μέσο κι όχι ο αυτοσκοπός.
  Αγοράστηκε ήδη και περιμένω τους πλανήτες να ευθυγραμμιστούν ώστε να το βιώσω και ο ίδιος όπως του αρμόζει.

 • Θα παιχτεί σίγουρα αλλά προς τα Χριστούγεννα,ελπίζω μεχρι τότε να υπάρξει και retail αν και δύσκολο.
  Τεράστιο συν το καλό story γιατι το Amnesia αν είχε ένα σοβαρό πρόβλημα ήταν το ψιλοαδιάφορο story.

 • No retail no party όσο καλό κι αν είναι..........

 • PeterakosFF

  Δυστυχως και εγω καπως ετσι. Να δωσω 20€+ για digital δεν γινεται ευκολα :/ Ισως σε καποια εκπτωση

 • KhR1s

  Κι εγώ είμαι φανατικά υπερ του retail Χρήστο αλλά μία στις χίλιες βγαίνει κάποιο παιχνίδι που είναι μεν μόνο ψηφιακής διανομής αλλά απο την άλλη καλύπτει τόσο τα γούστα μου που θέλω να τιμήσω την εταιρεία.
  Το SOMA πέφτει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία.

 • Να πω παιδιά ότι η βαθμολογία αφορά την PC έκδοση. Αν μιλάμε για την PS4, θα ρίξω ένα βαθμό λόγο των διαφόρων τεχνικών προβλημάτων και του χειρισμού. Απλά το λεω για να μη φάω κράξιμο μετά :p

  Επίσης, retail τρομερά δύσκολο παιδιά.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Sky333
 • Θα το παρω αλλα το θεμα ειναι το ποτε. Πιθανοτατα θα περιμενω καμμια προσφορα στο Ps store γιατι £23 μου φαινονται κομματακι πολλες. Γυρω στις £10 το παιρνω με τη μια. Πλεον με εχουν κανει λιγο καχυποπτο οι digital only κυκλοφοριες, ειδικα δεδομενου οτι ακουω για τεχνικα προβληματα κτλ.

 • Μάλιστα. Σίγουρα θα το παίξω και θα το απολαύσω κάποια στιγμή. Πάντως για άλλη μία φορά αποδεικνύεται πως όταν έχεις αγγίξει σε έναν τομέα την τελειότητα (στον τρόμο στην προκειμένη περίπτωση της Frictional) δύσκολα την αγγίζεις ξανά, πόσο μάλλον να την ξεπεράσεις. Αυτό και γενικά μιλώντας για το μέσο.

 • Άχαστο. Το περιμένω πως και πως.

 • Καλησπερα παιδια..Εμενα με απογοητευσε τελειως το Soma καθως οχι μονο τρομακτικο σαν το Amnesia δεν ειναι (Εκπληκτικη ατμοσφαιρα αλλα τελειως απογοητευτικοι και μη τρομακτικοι εχθροι) αλλα το τερματισα και 2 φορες και την 2η φορα εκανα εντελως τις αντιθετες επιλογες απ'οτι εκανα στο 1ο playthrough τοσο με αυτους που συναντησα οσο και με τις ερωτησεις που μου εγιναν απο τις διαφορες οθονες και τελικα οτι επιλογες και να εχεις κανει,δεν εχει κανενα αντικτυπο στο φιναλε του παιχνιδιου..Με λιγα λογια δεν καταλαβα γιατι υπηρχε ολο αυτο το θεμα με τις ερωτησεις μεσα στο παιχνιδι η αν θα σκοτωσεις η οχι καποιον που θα δεις..Αφου στην τελικη δεν αλλαζει κατι...Πιστευω οτι σαν βαθμολογια θα του ταιριαζε ενα 6

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από imjp1982
 • imjp1982

  Καλησπέρα φίλε μου. όπως είπα, αν πας να το δεις σαν Amnesia, την πάτησες. Δεν το έκαναν τρομακτικό και το είχαν πει και οι ίδιοι οτι δεν θα το εκαναν σε εκεινο το επιπεδό γιατι ηθελαν να δωσουν βαρύτητα στην εξιστόρηση.
  Ακομα κ εμενα με ενόχλησε ενώ ήξερα οτι δεν θα είναι έτσι. Λάθος μου. Επρεπε κ εγώ να το δω οτι ειναι άλλο παιχνίδι κ όχι υποβρύχιο Amnesia.
  Τωρα για τις αποφάσεις, αντικειμενικα για το τέλος, δεν εχεις κ πολυ αδικο. Οπως σε παρα πολλά παιχνίδια (βλέπε Walking Dead, Mass Effect κλπ) το τελος δεν αλλάζει ιδιαίτερα απο τις αποφάσεις σου. όπως κ σε εκέινα, ετσι κ εδω, νομίζω πως το ζουμί ειναι και στο ταξίδι. Που ομολογώ, με βρισκει αντίθετο γιατι εγώ ΘΕΛΩ καλό τέλος. Αλλά μου άρεσε το τέλος οπότε δε με χαλασε το οτι δεν ειχε διαφορετικο.
  Η σεναριακή μαγεία κατ εμέ, είναι ότι δε με απασχόλησαν καθόλου οι αποφάσεις μου στην ιστορία του παιχνιδιού αλλά στην προσωπική μου ζωή. Με έκανε να σκεφτώ πολυ σοβαρά ορισμένα θέματα και να με βαλει να αποφασισω για ορισμενα πραγματα για πρωτη φορα. κ αυτο ειναι μαγικο. Αν το δεις ετσι, ειναι τρομερο. Αν το δεις πιο διαδικαστικα, ναι φοβαμαι μπορει να σε στεναχωρήσει.

  Γενικά, ο συγκεκριμένος τίτλος μπορεί πολύ ανετα να απογοητεύσει αν το δεις από άλλο πρίσμα.

 • Sky333

  Γενικα Αλεξανδρε απογοητευτικα..Ενω πολυ σωστα οπως λες απο πλευρας σεναριου τα πηγε περιφημα,εχασε στο σημαντικοτερο κατ'εμε κομματι δηλαδη το στοιχειο του τρομου και του πανικου που αλλωστε αυτο ηταν που περιμενα και απο αυτο το παιχνι της Frictional..Γενικα ειναι ενα απο τα παιχνιδια που οκ το τελειωσα 2 φορες,αλλα δεν θα μεινει στη μνημη μου οπως τα penubra και Amnesia the dark descent .. :(

  Edit:
  Μια ερωτηση Αλεξανδρε..Υπαρχει τροπος να μου εμφανιζει συνεχεια τα τελευταια μηνυματα πρωτα η πρεπει καθε φορα να το επιλεγω εγω?

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από imjp1982
 • imjp1982

  οχι δεν υπάρχει. ειχε γινει poll για τον τρόπο και οι χρήστες ψήφισαν να ειναι τα παλιά πρώτα. το άλλο, ειναι απλά extra για οποιον το θέλει.

  για το άλλο, σου ξαναλέω, την πάτησες. πηγες να δεις το παιχνίδι με λάθος ματιά και σε ξενέρωσε. Για αυτό πρέπει, οποιος το παίξει, να μη συγκρίνει με Amnesia, ζημιά θα κάνει στη διασκέδασή του.

 • Sky333

  Ετσι ακριβως..Αλαξανδρε κατι ακομη..Το σκηνικο με τον τυπο που ειναι πανω σε ενα τραπεζι σκεπασμενος με κατι σαν σεντονι και εδειχναν τα διαφορα trailer( Η φωτο παρακατω),αφαιρεθηκε απο την τελικη εκδοση του Soma?2 φορες που το τερματισα το παιχνιδι δεν τον συναντησα η εκτος και αν το εχασα το σκηνικο-δωματιο αυτο:D

  http://oyster.ignimgs.com/wordpress/stg.ign.com/2015/01/4SOMA.jpg

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από imjp1982
 • Sky333

  χμμμ κατι μου θυμίζει αλλά δεν ειμαι σιγουρος αν ηταν στο παιχνιδι ή το θυμάμαι απο το πολυ promo υλικό που είχα στα χέρια μου.

 • @imjp1982
  Αυτό που αναφέρεις ήταν ένα stand alone demo φτιαγμένο για το συγκεκριμένο trailer και φυσικά δεν υπάρχει πουθενά στο παιγνίδι. Το ίδιο είχαν κάνει και με το Amnesia: The Dark Descent, αν θυμάσαι.

  @Sky333
  Ωραίο το review, αλλά μια διόρθωση. Η The Chinese Room δεν έχει καμία σχέση με το Vanishing of Ethan Carter ;)

 • RenKalan

  το Rapture ήθελα να πω, το Carter έγραψα :P

 • Επιβλητικη ατμοσφαιρα φοβου που αποτυγχαν

Τελευταία Σχόλια

Και photo mode με instagram integration. Instashock.
Ευχομαι να εισαγουν παντως open-world με map cleaning, online coop, f2p μοντελο, microtransactions κ...
Ηθικό δίδαγμα: " όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα".
Άσχημα νέα, πάντως. Ανυπομονούσα γι' αυ...
Kλασικές developing βλακείες. Όλοι σχεδόν τα ίδια κάνουν και τρώνε τα λεφτά. Προσωπικά για μένα το π...
Υπέροχα παιχνίδια, με τρομερή γραφή και άψογο lore. Συγχαρητήρια παίδες για το αφιέρωμα!
Μου φτιάξατε το σουκού...
Μπράβο ρε μάγκες...