Όχι άλλο κάρβουνο.

Ξέρετε ποιο είναι το βασικό πρόβλημα του Mafia III; Δεν το μαντεύετε. Θα μπορούσαμε να γκρινιάζουμε με τις ώρες για το πόσο 2009 είναι τα γραφικά του και για το πόσο 2001 είναι το gameplay του, αλλά όχι, δεν είναι αυτό το βασικό του πρόβλημα. Ποιο είναι λοιπόν; Είναι το ότι το παιχνίδι πολύ έντονα οριοθετεί πλέον το πού κινούνται οι εταιρείες κολοσσοί όσον αφορά τους «μεγάλους» τους τίτλους, που όμως δεν είναι online, φουλ στις μικροσυναλλαγές και, γενικώς, αυτούς που κινούνται σε πιο παραδοσιακές γραμμές σε σχέση με τις νέες τάσεις. Τις νέες τάσεις που θέλουν τον gamer συνεχή πελάτη στο μαγαζί που στήνει το κάθε δυνατό όνομα μέχρι το επόμενο expansion ή παιχνίδι της σειράς.

Αφού ούτε οι εταιρείες κρατούν πλέον τα προσχήματα, γιατί να τα κρατήσουμε εμείς; Δηλαδή, γιατί να συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια ή να αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα; Τα πιο δημιουργικά και ζωντανά κομμάτια των εταιρειών σε ανθρώπινο δυναμικό ασχολούνται με το επόμενο patch του τάδε παιχνιδιού, που θα αλλάζει το balance των όπλων και θα μειώνει την τιμή των premium packs εξοπλισμού αγαπητοί μου. Και όποιος θέλει το βλέπει αυτό και όποιος δεν θέλει ας συνεχίζει να σφυρίζει αλήτικα. Κανείς δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με καλογραμμένες ιστορίες, με καλό και πλούσιο gameplay, με ουσιαστικά πράγματα να κάνεις αντί να πηγαίνεις συνεχώς από το σημείο Α στο σημείο Β σε έναν ακόμα τεράστιο, πολύ δουλεμένο αλλά θανατηφόρα νεκρό και αδιάφορο χάρτη.

Mafia 3 screen 01

Και στο Mafia περιμέναμε να τα δούμε αυτά; Δεν τα είδαμε στα τελευταία Assassin's, που η ουσία θυσιάστηκε στο βωμό της αναγκαιότητας η Ubisoft να έχει ένα ή και δύο ει δυνατόν παιχνίδια της σειράς το χρόνο; Δεν τα είδαμε στο Watchdogs, που το καλό gameplay οδηγήθηκε σε ανόσια συνουσία με το πιο αδιάφορο παράπλευρο περιεχόμενο; Δεν τα είδαμε στο Mad Max, που το τόσο ελκυστικό setting έδωσε μία και αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι την ώρα που ο παίκτες καθάριζαν το "213ο κρυσφύγετο των συμμοριών της Ερήμου"; Δεν τα είδαμε στο Just Cause, που δεν κατάφερε ούτε καν να διαχειριστεί το χαρακτήρα της παιδικής χαράς των προηγούμενων παιχνιδιών. Δεν τα είδαμε στο Batman Arkham Knight, που ο ευφυής σχεδιασμός του Asylum έδωσε θέση σε map cleaning στοιχεία.

Θεωρείστε την προηγούμενη παράγραφο ως επίδειξη ενός τεράστιου οπλοστασίου εμπειριών που καταδεικνύουν και αποδεικνύουν πόσο στα παλιά της τα παπούτσια έχει γραμμένες η βιομηχανία έννοιες όπως η δημιουργικότητα, το πρωτότυπο gameplay, τις νέες προκλήσεις και τις ξεχωριστές ιδέες. Κι αν φτάσαμε κυρίες και κύριοι στο 2016 για να μας λέν οι κολοσσοί του χώρου για 30 terraflop και 4Κ ανάλυση και την ίδια ώρα σε μεγάλο franchise μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου (η 2Κ είναι, για το όνομα του Θεού!) να βλέπουμε gameplay από το μακρινό 2001, ε, τότε, να τα βράσω και τα τέραφλοπ και τις αναλύσεις τους. Στην Hangar 13 το Mafia. ΟΚ, να το καταλάβουμε. Θα έχει τίποτα ορεξάτους νέους με ιδέες και έμπνευση και πάθος για δουλειά. Στο μεταξύ, παραγγέλνετε εσείς πακετάκια στο NBA2K για να αναβαθμίσετε την ομάδα σας.

Mafia 3 screen 02

Ε λοιπόν, αυτά τα παλικάρια της Hangar δεν κατάλαβαν ότι το παιχνίδι τους δε σώζεται; Ότι η παραγωγή ενός ακόμα τεράστιου χάρτη με χιλιάδες εντυπωσιακές λεπτομέρειες δεν εξισσοροπεί τη θλιβερή εικόνα της Α.Ι. και του μονοδιάστατου gameplay, που θα μπορούσε άνετα να είναι μέρος του πρώτου Mafia; Του πρώτου, επαναλαμβάνουμε. Ωραία. Να σας πούμε για την ιστορία του Lincoln Clay που γύρισε από το Vietnam εκπαιδευμένος σε Black Ops αποστολές, και στην πρώτη «δουλειά» του ξεκληρίζουν τη θετή μαφιόζική του οικογένεια. Καμία αντίρρηση, η ιστορία είναι μία χιλιοπαιγμένη ιστορία εκδίκησης που όμως είναι καλοειπωμένη και χορταστική.

Αν σας πούμε, όμως, για το πόσο επιτυχημένες σκηνοθετικά είναι οι ντοκυμανταιρίστικες «σφήνες» από βίντεο του παρόντος, που εξιστορούν τα... ανδραγαθήματα του Clay ή οι «σφήνες» από την κατάθεση του στενού του συνεργάτη από τη CIA (κολλητοί στο ‘Nam) πού θα βρούμε χώρο να σας μιλήσουμε για τη βασανιστική επανάληψη όλων των αποστολών με τον ίδιο κάθε φορά τρόπο; Πού θα βρούμε κενό στην ασπρίλα του Word για να γράψουμε τον κλαυσίγελο, όπου καταδιώκοντες αστυνομικοί ακολουθούν τον Lincoln σε κρησφύγετο κακοποιών με 50 οπλισμένους άντρες και όλοι μαζί κάνουν περιπολίες, παρέα, σα να μη συμβαίνει τίποτα; Ή είναι αυτό μία έμμεση καταγγελία για τη διαφθορά στο Αστυνομικό Σώμα;

Mafia 3 screen 03

Ο Clay θέλει να εξολοθρεύσει όλους τους συνεργαζόμενους με τον αρχι-μαφιόζο Marcano, που του ξεκλήρισε την οικογένεια, αναλαμβάνοντας παράλληλα και των έλεγχο περιοχών του New Bordeaux (Νew Orleans, αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν τα πνευματικά δικαιώματα τα οποία κατέχει μάλλον ο Catrina). Σύμμαχοί του σε αυτή τη μακρά πορεία είναι μικρότεροι μαφιόζοι, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνεργάστηκαν και με τον Marcano, αλλά βγήκαν χαμένοι στην πορεία και τώρα ήρθε η ώρα να αντιστραφούν οι ρόλοι. Η αϊτινή, η ιταλικά και η ιρλανδική μαφία, με τους επικεφαλής τους, είναι στο πλευρό του Lincoln και τους εξασφαλίζουν σταθερό εισόδημα (ανάλογα με τον αριθμό των περιοχών που ελέγχουν) και μοναδικές ιδιότητες, που μπορεί αυτός να παραγγείλει στις αποστολές, καθώς και τέλος και αναβαθμίσεις στον εξοπλισμό του.


Ο υπογράφων δεν έχει καταλήξει αν τελικά το σύστημα της διανομής περιοχών στους τρεις συνεργάτες λειτουργεί. Υπάρχει μία σχετική πρόκληση, καθώς η προτίμηση -για παράδειγμα- στην ιταλική μαφία και στον Vito Scalleta μπορεί να εξασφαλίζει perks που αφορούν τη σωματική κατάσταση του Clay, αλλά μπορεί να κοστίσουν στο ότι αφαιρούνται τα αντίστοιχα perks των Ιρλανδών του Burke. Από την άλλη, είναι τόσο μονοδιάστατο αυτό καθ' αυτό το gameplay, που τελικά λίγη σημασία έχει αν ο Lincoln μπορεί να κλέβει αυτοκίνητα χωρίς να σπάει τα παράθυρά τους. Αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνει μία κάποια προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα, αρκετή ώστε ιδίως όταν διανέμονται οι περιοχές να υπάρχει ένας προβληματισμός ποια περιοχή θα πάει πού. Αν το παιχνίδι ήταν σοβαρότερο στο gameplay, ίσως να μας απασχολούσε το ποιας φατρίας τις αναβαθμίσεις θα επιλέξουμε (π.χ. οι αναβαθμίσεις των όπλων, που είναι σχεδόν αποκλειστική υπόθεση των Αϊτινών). Αλλά το gameplay δεν είναι σοβαρό και εκεί κολλάει το πράγμα.

Τουλάχιστον, το παιχνίδι με τις τρεις συνεργαζόμενες φατρίες προσφέρει τρεις βασικούς και τρεις συνοδευτικούς πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Άλλωστε, είπαμε ότι στον τομέα της γραφής δεν είναι άσχημα τα πράγματα, τουναντίον. Και οι διάλογοι και το σενάριο και οι ερμηνείες περνούν τη βάση. Και κάπου εκεί τελειώνουν τα ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο πυρήνας του gameplay και το βασικό περιεχόμενο του παιχνιδιού, εκτός του χρόνου που ο παίκτης τριγυρνά σε ανούσιες fetch αποστολές ή εκτός του χρόνου που ανίερα και υβριστικά σπαταλάται στο να μετακινείται από περιοχή σε περιοχή (δίχως fast travel) για να «τριγκάρει» την επόμενη αποστολή, είναι τόσο επαναλαμβανόμενα και μονότονα που καθιστούν κάθε προσπάθεια εξωραϊσμού τους μάταια.

Mafia 3 screen 04

Υπολογίστε περίπου είκοσι ή και περισσότερες περιοχές με παράνομες επιχειρήσεις ελεγχόμενες από υπαλλήλους του Marcano. Για να αποκαλυφθεί ο στόχος σε κάθε μία από αυτές, πρέπει να προκληθεί μία καθόλου ευκαταφρόνητη ζημιά από τον Lincoln. Είτε μέσω κλοπής χρημάτων, είτε μέσω καταστροφής υλικών είτε μέσω πλήξης καίριων στόχων (enforcers, στελεχών της παράνομης επιχείρησης κλπ). Η διαδικασία αυτή είναι γεμάτη μικρά κομμάτια gameplay, που αν αφορούσαν μία ή δύο περιπτώσεις μπορεί να κέρδιζαν και τα εύσημα. Όταν, όμως, για δέκατη ή εικοστή φορά ο παίκτης καλείται να κυνηγήσει με τον ίδιο τρόπο τον πληροφοριοδότη ή να καταστρέψει τα βαρέλια με το PCP σε αποθήκες που φυλλάσονται από τους ίδιους ανόητους μισθοφόρους, ε, τότε η κατάσταση περιγράφεται ως αγγαρεία.

Και η τελική αναμέτρηση με το αφεντικό της κάθε επιχείρησης είναι κάτι που επαναλαμβάνεται σταθερά σε όλες τις αποστολές. Καμία ποικιλία objectives, κανένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης. Ο Lincoln μπαίνει μέσα, τα σπάει, καθαρίζει ή αφήνει το boss να ζήσει, παίρνοντάς το με το μέρος του, και πάμε πάλι από την αρχή. Αλλάζει κάθε φορά το περιτύλιγμα, καθώς και οι χώροι που διεξάγονται οι μάχες, αλλά ο τρόπος είναι επώδυνα μονότονος. Για τα fetch quest των «συντρόφων» μαφιόζων κανένα σχόλιο. Η μετακίνηση από το Α στο Β πλέον δε θεωρείται gameplay στοιχείο. Θεωρείται καταναγκαστικό έργο για να προστεθεί άχρηστος χρόνος στο παιχνίδι. Το αφήνουμε εδώ. 

Mafia 3 screen 06

Ακόμα πιο μέσα στην ουσία του παιχνιδιού και στη μάχη, που είναι το 99% του 99% του παιχνιδιού, η κατάσταση είναι απογοητευτική. Τα όπλα δουλεύουν, το cover system επίσης, αλλά η Α.Ι. κάνει λούπες στο πρώτο Mafia και οδηγεί σε καταστάσεις γελοίες. Φανταστείτε τον Clay κρυμμένο πίσω από βαρέλια και μία ομάδα πέντε-έξι goons πίσω από ένα αμάξι. Σφυρίζει ο Clay, έρχεται ο ένας (μόνο ένας παρακαλώ) για να εξακριβώσει την πηγή του θορύβου. Πάρτον κάτω (με θανατηφόρο ή μη τρόπο, κάτι που ορίζεται από το μενού επιλογών, ένας θεός ξέρει γιατί). Ξανασφυρίζει ο Clay (μα… σφύριγμα; Πόσο 2001 πια;), έρχεται ο δευτερος. Πάρτον κάτω κι αυτόν. Και ούτω καθεξής. Ας πούμε μετά ότι ένας goon καταλαβαίνει τι γίνεται και η κατάσταση από “Searching” μεταπηδά σε “Combat”. Και τα ευτράπελα συνεχίζονται.

Με δεδομένο ότι η Α.Ι. είναι παντελώς ηλίθια, τα παλικάρια της Hangar13 είχαν τις εξής εμπνεύσεις για να το ισοσκελίσουν: Πρώτον, η μπάρα ζωής του Lincoln κόβεται για πλάκα. Ίσως και με δύο χτυπήματα. Τα οποία παρεμπιπτόντως κανείς δεν ξέρει από πού του έρχονται, καθότι ένας goon με κοντόκανη από τα 40 μέτρα πυροβολά σα sniper. Δεύτερον, εκτός των καθηλωμένων εχθρών υπάρχουν και οι κομάντο αυτοκτονίας, που έρχονται μπορεί και δύο-δύο κατά τον Clay και βαράν στο ψαχνό.

Mafia 3 screen 07

Σε δευτερόλεπτα ο παίκτης βλέπει την αργή loading screen σε checkpoint που μπορεί να τον στείλει εκατοντάδες μέτρα μακριά από την αποστολή. Ως και το GTA έβαλε checkpoints της προκοπης να πάει στο καλό να πάει. Τρίτον, πόσοι goons νομίζετε ότι μπορεί να φυλάν ένα φορτηγό κάπου στα έλη του Bayou; Tρεις; Τέσσερις; Πέντε; Δοκιμάστε δέκα, δώδεκα και θα πλησιάσετε. Χιλιάδες πέφτουν από το μαχαίρι ή το όπλο του Clay. Χιλιάδες κυριολεκτικά. Ο δε σχεδιασμός των περιοχών είναι άψυχος και αδιάφορος χωρίς εναλλακτικές εισόδους, δημιουργικούς τρόπους εξολόθρευσης κτλ. Μόνο τα κόκκινα βαρέλια που κι εδώ είναι διάσπαρτα παντού και γεμάτα βενζίνη.


Αυτό είναι το tempo μέχρι και τις τελευταίες αποστολές. Διαφέρουν τα cutscenes, ο αριθμός των αντιπάλων και τίποτε άλλο. Κρίμα. Σε αυτά προσθέστε την εμπνευσμένη επιλογή των δημιουργών να καταστρέψουν το φωτισμό του παιχνιδιού. Ναι, είπαμε, τα γραφικά είναι 2009, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το εφέ του φωτός πρέπει να τυφλώνει τον παίκτη. Μιλάμε για τραγελαφικές καταστάσεις, όπου η αντανάκλαση του φωτός στο δρόμο τυφλώνει τον παίκτη κατά την οδήγηση και ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως κρύβει τους αντιπάλους με αυτό το ανόητο εφέ διάχυσης που ταιριάζει στο πρώτο Just Cause και μετατρέπει την εικόνα σε μία αδιευκρίνιστη θολούρα. Τα σκαμπανεβάσματα στη φωτεινότητα της οθόνης είναι πολλαπλά και ενώ με ένα σύννεφο τα πάντα σκοτεινιάζουν, με την εμφάνιση του ήλιου η εικόνα αποκτά μία έντονη άσπρη απόχρωση σαν το φως στην έρημο που στραβώνει από την έντασή του. 

Στην αδιάφορη από άποψη περιεχομένου πόλη έχει πέσει πολλή δουλειά στην αποτύπωση των περιοχών και στις λεπτομέρειες, αλλά καθόλου δουλειά στο να δείχνει ζωντανή (κάτι βίντεο με τον Clay να περπατά στην ολοζώντανη French Ward, μουσική να ξεχύνεται από παντού, κόσμος να λέει τα δικά του στο δρόμο κλπ τα θυμάστε; Αν όχι, καλώς, γιατί θα σας προτρέπαμε να τα ξεχάσετε). ΟΚ, το ξέρουμε, δεκάδες προγραμματιστές μπορούν να δουλεύουν για να περάσουν τρεις τέτοιες πόλεις στο παιχνίδι. Ε, και;

Mafia 3 screen 11

Εκεί που έχει γίνει αξιοπρόσεκτη δουλειά είναι στην αποτύπωση του κλίματος της εποχής, με ραδιοσταθμούς, αφίσες, διαλόγους να αφήνουν ελεύθερη τη δυσοσμία του ρατσιμού, των φυλετικών διακρίσεων και της τραυματισμένης κοινωνίας μετά τη συντριβή του Vietnam. Τα μαγαζιά δε δέχονται «νέγρους», ιππότες της Κλαν στα ραδιόφωνα ζητούν καταστολή και βία από την αστυνομία, ενώ άλλοι ζητούν επανάσταση από τους έγχρωμους και τους κατατρεγμένους κάθε κατηγορίας και τάξης. Και η μουσική είναι μια χαρά εκτός κι αν βαριέστε να ακούσετε χίλιες φορές τις ιστορίες του τύπου που σκότωσε ένα στο Reno απλά για να τον δει να πεθαίνει.

Αυτά. Είναι η 2Κ. Είναι το Mafia. Ούτε κανένα indie είναι ούτε καμιά πρωτοεμφανιζόμενη μικρούλα εταιρεία που θα μας «εξέπληττε» με τη δουλειά που έγινε (σε ποσότητα) αναλογικά με το μέγεθός της. Είναι το Mafia να πάρει και να σηκώσει κι εσείς το κάνατε ένα παιχνιδάκι της κακιάς ώρας με πολύ μπλα μπλά και gameplay δεκαπενταετίας. Γκετ γιορ σιτ τουγκεδερ βιομηχανία.

To review βασίστηκε στην Xbox One έκδοση του παιχνιδιού.


Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: ActionΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Hangar 13Ημ. Έκδοσης: 07/10/2016
PEGI: 18Εκδότης: 2K GamesΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC

Θετικά

 • Καλή ιστορία και απόδοση από τους ηθοποιούς.
 • Καλή αποτύπωση κλίματος της εποχής.
 • Οι μηχανισμοί διανομής περιοχών στις συνεργαζόμενες φατρίες λειτουργούν ομαλά και είναι ενδιαφέροντες.

Αρνητικά

 • Οπτικός τομέας επταετίας με άθλιο εφέ φωτός.
 • Gameplay… άστο, ούτε καν.
 • Αδιάφορη (αν και καλοσχεδιασμένη) και ψόφια πόλη.
 • Τέλος η ανοχή στα fetch quest και στις ατέρμονες περιπλανήσεις. Τα ελατήρια κόλλησαν. Ο ατμός δε μπορεί να ξεφύγει. Σταματήστε το κάρβουνο.

Βαθμολογία

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Solas and the White Winter
Ένα κέλτικο απόγευμα.
Αποκάλυψη δύο villains από το νέο Spider-Man
Μέσα από ένα πακέτο φωτογραφιών του τίτλου.
Διαθέσιμο το “The Cutting Edge” DLC για το The Surge
Δωρεάν για όλους, μαζί με προσφορές στα υπόλοιπα DLC του τίτλου.
Modders επαναφέρουν το "κλασικό" Halo
Διαθέσιμο δωρεάν, ως mod του "ακυρωμένου" Halo Online.
Νέες πληροφορίες για το Dragon Quest XI
Η παρουσία του στις κονσόλες της Nintendo, localization, ιστορία και πολλά άλλα...
Χωρίς single player campaign το CoD: Black Ops 4;
Ο πρώτος τίτλος της σειράς χωρίς campaign, αλλά με Battle Royale mode...
Πρώτα screenshots και τιμή για το Shenmue I & II HD Collection
Υπεύθυνη για το "φρεσκάρισμα" η D3t Ltd.
God of War
Το ταξίδι της ενηλικίωσης.
Τα επόμενα πλάνα της Rare για το Sea of Thieves
Τουλάχιστον τρία «μεγάλα» updates μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Έγιναν γνωστά μερικά από τα mini-games του Kingdom Hearts 3
Επιστροφή, «κυριολεκτικά», στο παρελθόν…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Το πράγμα φαινόταν από εκείνα τα gameplay videos των αστέρων του you tube. Εκθείαζαν κάτι που έκανε μπαμ από μακρυά ότι ήταν ανέπνευστο, άτολμο και "νεκρό". Πραγματικά ο μόνος λόγος απόκτησης, και μάλιστα σε τιμή-χώμα είναι το soundtrack. Απλά η συνταγή δουλεύτηκε από τους μετρ της επανάληψης, ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε, οπότε η συζήτηση περί προβληματικής βιομηχανίας έπρεπε να γίνει εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον. Τελειώνοντας να πω ότι πάντοτε με ξένιζε η χρήση του όρου βιομηχανία για να περιγραφεί το χόμπι που λατρεύω από παιδί. Δυστυχώς ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από τους ιθύνοντες και επικεφαλής της. Δύσκολο να το αποδεχθεί κάποιος αλλά αναγκαίο πλέον. Ευχαριστώ για το κατατοπιστικό κείμενο Σάββα!

 • Βάρεσε και σε σένα τελικά το καμπανάκι κόπωσης με τα open world παιχνίδια. Περίμενε το επόμενο AC που δεν θα μπορείς να παίξεις παραπάνω από 20 λεπτά χωρίς να θέλεις να πετάξεις το δισκάκι από το παράθυρο. Στα του παιχνιδιού, θα παιχθεί λόγω του setting, αλλά μετά από γερή έκπτωση.

 • tonyzet

  εμ ποσο map cleaning να αντέξει πια ένας άνθρωπος, πόσο grinding και πόσο ανούσιο μπρος πίσω :D

 • Sky333

  Στη συγκεκριμένη περίπτωση άντεξε 3 χρόνια παραπάνω από εμένα. Είναι σαν να διαβάζω τις σκέψεις μου στα μέσα του 2013. :)

 • tonyzet

  Πίστεψε με ούτε το προηγούμενο δοκίμασα. Το κοντέρ σταμάτησε στο δεύτερο. Σχολίασα ορμώμενος από θέση του συντάκτη σε webcast προ δύο ετών. Κατά τα ψέματα μία- δύο εταιρίες αξίζουν στο συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών και πάλι με προϋποθέσεις.

 • There goes another one. Κρίμα για το όμορφο setting.

  Οπότε open world μόνο αν φέρει τη σφραγίδα γνησιότητας R*. :p

 • Προς 2Κ-Hangar13
  https://pbs.twimg.com/media/CCGUPbpWEAEDv7V.jpg

 • Μάλιστα, εγώ τον Τζόνι Κας δε τον βαριέμαι καθόλου και τα λεφτά που θα έδινα για το παιχνίδι νομίζω πως θα τα πάρω δίσκους στο Μοναστηράκι, τώρα για το παιχνίδι σε μια υπεργενναία προσφορά βλέπουμε ή παραφράζοντας λίγο τα λόγια του μεγάλου Marlon Brando στο Νονό, make me an offer I can’t refuse! αλλά και πάλι το συζητάμε… δύσκολη η πεντάρα!

 • Τελικα η R* παιζει μπαλα μονη της στο ειδος.

 • Με έσωσες Σάββα από 60 ευρώ τόσο απλά... Το περίμενα ότι θα ήταν πατάτα απλά ήθελα το review του Σάββα για να είμαι σίγουρος δεν διάβασα κάνενα review ούτε από ξένα site.;)

 • ε το περιμενα πως κ πως βεβαια δεν το αγορασα ακομα αλλα με 5αρι δεν ξερω με βαζει σε ΣΚΕΨΕΙΣ . μαλλον θα παω για TOMB RAIDER καλυτερα

 • "Γκετ γιορ σιτ τουγκεδερ βιομηχανία." Αυτή η φράση περιγράφει σε μεγάλο βαθμό το τι συμβαίνει εκεί έξω στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών.

  Άλλη μια χαμένη ευκαιρία.Δημιούργησαν έναν ενδιαφέροντα κόσμο και με μουσική που άφησε εποχή, αλλά ως εκεί.Για άλλη μια φορά τα όμορφα screenshots αποδείχτηκαν μούφα.Προσωπικά, δεν θα είχα πρόβλημα με τα γραφικά, αν το gameplay και τα σενάρια στο παιχνίδι σου κρατούσαν το ενδιαφέρον ως το τέλος.Αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά έχουμε επανάληψη και ποσότητα, αντί για ποιότητα.Αγορά αργότερα σε πολύ χαμηλή τιμή και με τη προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει κάτι άλλο πιο δυνατό για να ασχοληθώ λοιπόν.

 • συμφωνω με καθε λεξη του reviewκαι γελαω οταν ερχονται και μου λενε πως ειναι το καλυτερο open world που εχουν παιξει.εντωμεταξυ τα γραφικα ειναι καταπληκτικα σε καποια σημεια σαββα αλλα δεν κρατανε σε ολη τη διαρκεια.επισης ασχετο εγω δεν ειχα αυτο το προβλημα με το arkham knight.βασικα ειναι το αγαπημενο μου batman αλλα να ***** τα riddler thropies

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από aragorn2
 • Πολύ Κακός ο βαθμός και είναι κρίμα που θα απωθήσει κόσμο να το αγοράσει.
  Το παιχνίδι είναι αρκετά καλό και έχει πολύ καλό gameplay και story.
  Οι μάχες μπορώ να πώ ειναι ανώτερες του GTA V (και προσωπικά θεωρώ το GTA V το καλύτερο παιχνίδι που έχει βγεί ποτε)
  Σίγουρα έχει glitces (εγώ ακόμη δεν συνάντησα κανένα) αλλά δεν νομίζω να ειναι σοβαρός λόγος για να μην το αγοράσει κάποιος.

 • Γραφικά που βγήκαν από το παρελθόν με πολυ κακό optimisation. Ρηχό gameplay. Ένα season pass αξίας €30. Ίσως μόνο μετά από διορθωτικά patches, και σκότωμα τιμής στο steam. Κρίμα γιατί τα 2 πρώτα μου 'χαν αρέσει πάρα πολύ, ειδικά το 1ο.

  ΥΓ. Hangar 18 > Hangar 13 :P

 • Απαραδεκτο review εως υποτημιτικο θα ελεγα και τραγικη βαθμολογια.
  Παρα πολυ καλο παιχνιδι και υποψηφιο για game of the year.
  Εσυ εισαι που εγραψες και το review για το Grand theft 5? ...ετσι εξηγουνται ολα.
  Το review ειναι προκατειλλημενο και δεν εχει καμια σχεση με την πραγματικοτητα.
  Απιστευτα εθιστικο παιχνιδι με τρομερη ποικιλια στο gameplay και απαιχτο sountrack.
  Πολυ καλο μοντελο οδηγησης
  Σωστη αναπαρασταση της εποχης.
  Οι close cambat Μαχες ειναι εντυπωσιακες...σαν να παιζεις τους αδιαφθορους του Ντε παλμα.
  Ωραια ιστορια και πλοκη.

 • nadal

  Sorry φίλε αλλά για τσέκαρε http://www.metacritic.com/game/pc/mafia-iii
  61metascore και 3,1 user score ανήκεις στην μειονότητα που τους άρεσε το παιχνίδι

 • nadal

  Μετα την κριτικη στο FIFA το οποιο με τιποτα δεν αξιζει παραπανω απο το PES οπως ειχες γραψει, τωρα προσπαθεις να συγκρινεις GTA με ενα παιχνιδι της σειρας.

  Ελπιζω να τα γραφεις για πλακα αυτα τα σχολια. Οσο για το Mafia, μπορει να ειναι το αγαπημενο σου παιχνιδι για φετος αλλα GOTY δεν θα το λεγε νομιζω κανεις.

  Υπαρχουν και αλλα review για το Mafia αν ψαξεις στο ιντερνετ που μπορεις να δεις, και να μην βλεπεις εδω το "απαραδεκτο" του Σαββα. Αν και νομιζω οτι απλα ψαχνεις ενα review που να εχει σαν βαθμο το 10 και να λεει αυτο που θες να ακουσεις. Δυσκολα θα βρεις τετοιο(για το συγκεκριμενο παιχνιδι), οποτε καλυτερα πηγαινε στο site της 2Κ και διαβασε εκει τα features του τιτλου.

 • nadal

  Σαφώς και είναι υποτιμητικό το review. Κυρίως όμως υποτιμητικό είναι το παιχνίδι που θεωρεί ότι με car chases της συμφοράς και πιστολίδι-stealth από το 2001 θα "πουλήσει" το πακέτο. Το GTA5 μη το βάζεις στην ίδια παράγραφο με το Mafia.
  Έχω και άγνωστες λέξεις. Μπορείς να εξηγήσεις την "τρομερή ποικιλία"; Γιατί εγώ ό,τι και να σου ζητάει να κάνεις (πληροφοριοδότες, enforcers, πεσίματα) κατέληγα στο να ξεπαστρεύω καμιά τριανταριά τύπους και μάλιστα με ηλίθιο τρόπο.
  Τί άλλο έκανες εσύ και είδες ποικιλία;
  Το παιχνίδι είναι χάσιμο χρόνου και συζητίεται σαν αγορά σε τιμές κάτω των 10-15 ευρώ (στις οποίες θα βρίσκεται πολύ σύντομα).

 • nadal

  Φιλε μου, εσυ δεν ησουν ο πρωτος που το εκραζε στο forum;

 • nadal

  Εσύ είσαι απαράδεκτος που ότι παιχνίδι αρέσει σε σένα μας το βαφτίζεις geme of the year με το ζόρι..

 • MEGADRIVE-78

  Κανε μας τη χαρη τωρα...εχεις και αποψη κιολας

 • nadal

  Παιδια σας παρακαλώ τώρα, μην αρχίσουμε με τέτοια

 • Thanos_Gr_4

  Ηρεμία παιδιά. Ο καθένας με την άποψή του και τέλος.

 • Παιδια καλησπερα!Το παιχνιδι το νοικιασα απο τα seven και αφου επεξα καμια 6 ωρες το εδωσα πισω.Απλα Α-πα-ρα-δε-κτο!Στην αρχη με ενθουσσιασε οσον αφορα το σεναριο αλλα και η πρωτη μιση ωρα ηταν καλο.Μετα απο καποιες ωρες καταλαβα ποσο χαζο ηταν.Συμφωνω απολυτα με τον συντακτη,επαναλαμβονομενες αποστολες μετρια γραφικα, μονο το soundrack και το σεναριο το σωζει.Με μια μονο λεξη βαρετο εως ανουσιο .Υ.γ εγω θα του εβαζα κατω απο πεντε παντως.

 • Κρίμα ρε γαμώτο, και είχα καλό προαίσθημα για το παιχνίδι, μάλλον λόγω του ότι το 2 το είχα ευχαριστηθεί. Τέλος πάντων, μάλλον θα αγοραστεί και αυτό όταν έλθει η ώρα του (σε κανάδυό χρόνια δηλαδή) οπότε τουλάχιστον θα είναι πολύ φθηνό.

 • Μουφια ΙΙΙ

 • Οπότε κρατάμε το ομολογουμένως εκπληκτικό soundtrack (πέρα από τα licenced tracks) και την ομορφιά άλλης μια πόλης σε open world παιχνίδι.Θεωρώ αστείο πλέον να συζητάμε περί "εκπληκτικής απόδοσης της εποχής" και να το βάζουμε στα θετικά ως κάτι αξιοζήλευτο.Ναι προφανώς και η απόδοση θα είναι υποδειγματική,τι περιμένανε οι "GOTY-δες" να δουν?Πιγκουίνους της Ανταρκτικής να κάνουν bungee jumping?Αυτά τα λέγαμε κάποτε για το Vice City?θα τα πούμε ξανά?Σωστότατος Σάββας για άλλη μια φορά.Neeeeext

  Πάντως αυτή η Johnny Cash αναφορά με πέθανε βρε σατανά

 • Υπέροχη open world μετριότητα. Πολύ θα ήθελα να δω ένα άρθρο που να βάζει κάτω τέτοιους τίτλους και να επιχειρηματολογεί γιατί κάποιοι ξεχωρίζουν από το σωρό.

 • μην απαντάτε στον ναδαλ μωρέ, τρολ προφίλ είναι , σε κάθε παρουσίαση παιχνιδιού λέει πάντα τα ανάποδα και κάθεστε και του δίνετε σημασία;

 • Ξεκίνησα χθες το παιχνίδι σε pc.Το μόνο καλό του είναι το soundtrack και η γραφή του,έχει ένα ενδιαφέρον.Στα υπόλοιπα τι να πω...δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα της σειράς.Κακό stealth,η οδήγηση είναι οκ,το shooting απαράδεκτο,οι φωτισμοί κακοί,γενικά υπάρχει θέμα στα γραφικά παντού θολούρα.Σε απογοητεύει λεπτό με το λεπτό το παιχνίδι,είναι από τα λίγα παιχνίδια που τα περίμενα πολύ,αλλά με απογοήτευσε πάρα πολύ.

Τελευταία Σχόλια

το ειχα μαν κ ηταν οντως ωραιο παιχνιδι.
Αλλα ειναι αμαρτια μια τοσο μεγαλη κ ισχυρη σειρα να την β...
The future now....δεν χρειάζεται να περιμένετε για να το δείτε...
Όχι δεν πρόκειται να γράψω κανα σ...
απο τα god of war μόνο όσα έχουν βγει για psp έχω παίξει του ps2/ps3 δε με τρέλαναν αλλά αυτό δε χάν...
God of War σε K2
Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...