Doom 3

Ένα παιχνίδι που θα σας κάνει να χάσετε τον ύπνο σας

Η επιστροφή του απόλυτου τρόμου

Όλα άρχισαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν ο προγραμματιστής John Carmack θέλησε να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο παιχνίδι. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν το πρώτο Doom, ένα παιχνίδι που προξένησε επανάσταση στα βιντεοπαιχνίδια. Η συνέχεια ήταν εξίσου επιτυχής μέχρι που φτάσαμε στο 2004 και στη δημιουργία του τρομακτικότερου τίτλου βολών πρώτου προσώπου όλων των εποχών. Η σειρά Doom δεν είναι απλώς μια από τις καλύτερες στην κατηγορία βολών πρώτου προσώπου, αλλά προσδιόρισε την εν λόγω κατηγορία στους υπολογιστές και στη συνείδηση του κοινού. Το εξαιρετικό σενάριο, η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και η αίσθηση -λόγω της κάμερας- πως ο ίδιος ο παίκτης ζει τη δράση, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ολόκληρη σχολή που έχει βρει μέχρι σήμερα εκατοντάδες μιμητές.

Με το Doom 3, οι άνθρωποι που καθιέρωσαν αυτή την κατηγορία αποφασίζουν να επιστρέψουν για ένα ταξιδάκι στον πλανήτη Άρη και να τα βάλουν για μια ακόμη φορά με τις ανίερες δυνάμεις της κόλασης. Η ιστορία ξεκινά σε μια διαστημική βάση που βρίσκεται τοποθετημένη στον κοντινό μας κόκκινο πλανήτη. Σε αυτή τη μυστική βάση διεξάγονται ορισμένα πειράματα που έχουν να κάνουν με μια πρωτόγνωρη για τα ανθρώπινα δεδομένα τεχνολογία τηλεμεταφοράς. Όμως -όπως συνήθως συμβαίνει όταν ο άνθρωπος τα βάζει με τη φύση- κάτι πάει στραβά με αυτά τα πειράματα και η διαστημική βάση εν ριπή οφθαλμού κατακλύζεται από χιλιάδες τρομακτικά πλάσματα. Αυτά τα πλάσματα δεν είναι κάποιας μορφής εξωγήινοι ή κάτοικοι του πλανήτη Άρη που απλά ξύπνησαν από κάποιο λήθαργο. Είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της κόλασης που μέσω της τηλεμεταφοράς των ανθρώπων βρήκαν ανοιχτό κάποιο παράθυρο και πέρασαν στη δική μας διάσταση.

Ποιoς είναι ο δικός σας ρόλος μέσα σε όλo αυτό το χάος; Αυτός ενός δυναμικού πεζοναύτη που ξεκινά από τη Γη για μια αποστολή ρουτίνας στον Άρη και τελικά βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στα προαναφερθέντα σκοτεινά πλάσματα. Ο κεντρικός ήρωας του παιχνιδιού είναι καλά εκπαιδευμένος για δύσκολες αποστολές μιας και τα τέρατα δε θα αρκεστούν στο να κατακτήσουν μόνο τον Άρη, αλλά έχουν βάλει στο μάτι και την ίδια τη Γη. Παίρνει λοιπόν τα όπλα του υπό μάλης και αρχίσει έναν άνισο αγώνα για τη σωτηρία της ζωής του αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Γραφικά που θα σας κόψουν την ανάσα
 
Αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο στοιχείο του νέου παιχνιδιού της id Software δεν είναι άλλο από τα γραφικά του. Στο Doom 3 έχουν χρησιμοποιηθεί πρωτόγνωρες τεχνικές δημιουργίας γραφικών που θέτουν νέα δεδομένα και ξεπερνούν κατά πολύ οτιδήποτε άλλο έχετε δει σε παιχνίδια υπολογιστών. Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως η δουλειά των ανταγωνιστών της σειράς Doom από εδώ και στο εξής θα είναι τρομερά δύσκολη. Το περιβάλλον στο οποίο διεξάγεται το μεγαλύτερο μέρος της περιπέτειάς σας δεν είναι άλλο από αυτό της διαστημικής βάσης του Άρη. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά θα διαπιστώσετε τον εκπληκτικό βαθμό λεπτομέρειας που έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτό το περιβάλλον. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απλές υφές εναποθετημένες επάνω σε πολυγωνικά αντικείμενα, αλλά για την πεμπτουσία του φωτορεαλισμού.

Η id Software έχει χρησιμοποιήσει νέες εξειδικευμένες τεχνικές δημιουργίας φωτός και σκιάσεων πραγματικού χρόνου που προσδίδουν μια απίστευτα λεπτομερή και αληθοφανή αίσθηση σε οτιδήποτε εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή σας. Οι κονσόλες ελέγχου και οι οθόνες της βάσης είναι πλήρως παρεμβατικές, τα φώτα των διαδρόμων ρίχνουν φως στις επιφάνειες σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με το σημείο που τοποθετούνται στο χώρο αλλάζουν τη σκιά τους.

Μιας και μιλάμε για μια μυστική στρατιωτική βάση του διαστήματος είναι λογικό πως οι πολυτέλειες απουσιάζουν. Οι διάδρομοι είναι δημιουργημένοι από μέταλλο και πλαστικό, καλώδια εμφανίζονται σε κάθε σημείο, ενώ αυτόματες πόρτες και φοριαμοί των εργαζομένων είναι τα βασικότερα στοιχεία που θα βρείτε στο δρόμο σας. Βέβαια το τι θα μπορείτε να δείτε καθαρά από όλα αυτά είναι σχετικό. Το Doom 3 είναι ένα σκοτεινό και άκρως τρομακτικό παιχνίδι. Το βασικότερο χαρακτηριστικό του gameplay του είναι το στοιχείο της έκπληξης. Οι δαίμονες μπορούν να δουν στο σκοτάδι, ενώ εσείς όχι! Για αυτό λοιπόν θα πρέπει να ελέγχετε κάθε γωνία, κάθε σκοτεινό δωμάτιο, κάθε ύποπτο διάδρομο από τον οποίο ένα βρωμερό πλάσμα μπορεί να ξεπηδήσει για να κλέψει τη ζωή σας.

Όπως συμβαίνει και με το περιβάλλον, έτσι φωτορεαλιστικά σχεδιασμένοι είναι και οι χαρακτήρες που εμφανίζονται στο παιχνίδι. Από τους απλούς ανθρώπους που εργάζονται στη βάση, μέχρι τις μιασμένες μεταλλάξεις που διψούν για αίμα, όλα είναι σχεδιασμένα με γνώμονα τη λεπτομέρεια και το ρεαλισμό. Κάθε ένα από αυτά τα μοντέλα χαρακτήρων αποτελούνται από χιλιάδες πολύγωνα και κινούνται με απόλυτη φυσικότητα -και τρομερή ταχύτητα όσον αφορά ορισμένα τέρατα- στο χώρο.

Αγοράστε μια καλή κάρτα ήχου 

Τι αποτέλεσμα θα είχαν τα εξαιρετικά και πρωτόγνωρα για τα παιχνίδια βολών πρώτου προσώπου γραφικά αν δε συνοδεύονταν από εξίσου πρωτοποριακό ήχο; Έτσι λοιπόν, η id Software έχει προσθέσει μέσα σε αυτό το αριστούργημα κάθε λογής ανατριχιαστικό θόρυβο που μπορούσε να ξεπηδήσει από τη φαντασία των προγραμματιστών. Σε αυτό το παιχνίδι θα πρέπει να ξεχάσετε ότι ξέρατε. Δε θα παίζετε μόνο με τα μάτια αλλά και με τον ήχο. Με την πλήρη υποστήριξη περιβαλλοντικού ήχου Dolby Digital 5.1 -δεδομένου ότι διαθέτετε αντίστοιχη κάρτα στον υπολογιστή σας- θα αφουγκράζεστε τα πάντα στο χώρο. Κάθε μικρός ήχος που μπορεί να ακουστεί από πίσω σας μπορεί να σημαίνει την επικείμενη επίθεση ενός εχθρού. Και όταν αυτός ο εχθρός δε θα θέλει πλέον να παραμείνει κρυμμένος, θα ακούτε τα τρομακτικά ουρλιαχτά του καθώς θα τρέχει καταπάνω σας.

Τα λόγια δεν περιγράφουν τον τρόμο που δημιουργεί αυτό το παιχνίδι. Με εξαιρετική ατμοσφαιρική μουσική, ρεαλιστικά εφέ ήχου όπλων, εκρήξεων και περιβάλλοντος, σενάριο που θυμίζει ταινία τρόμου και τα καλύτερα γραφικά που είδατε ποτέ, το Doom 3 θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που παίζατε βιντεοπαιχνίδια μέχρι σήμερα. Το μοναδικό πρόβλημα που εντοπίσαμε είναι αυτό της επανάληψης. Είναι γεγονός πως το gameplay επαναλαμβάνεται και σύντομα καταντά κουραστικό. Αυτό είναι το σημείο που έκλεψε το “Άριστα” από τη βαθμολογία του GameOver.

Λειτουργικό Windows 98/Me/2000/Xp
Επεξεργαστής Pentium 4 1.5 GHz             
Μνήμη 512 MB                       
Κάρτα γραφικών 64MB
Σκληρός δίσκος 2.2 GB

Exit mobile version