Ace Combat: Squadron Leader

Μια από τις πλέον τεχνολογικά άρτιες και εντυπωσιακές σειρές της Namco επιστρέφει.

Κατακτήστε τους αιθέρες

Πιστή στην παράδοσή της, η Namco άλλαξε τον τίτλο του παιχνιδιού της για την ευρωπαϊκή του κυκλοφορία και από Unsung War το μετονόμασε σε Squadron Leader. Αυτή η αλλαγή εκτιμούμε ότι έγινε αποκλειστικά και μόνο για να δοθεί έμφαση στο σημαντικότερο νέο χαρακτηριστικό της σειράς, το οποίο δεν είναι άλλο από την υποστήριξη σμήνους στις αποστολές. Το νέο παιχνίδι αποτελεί συνέχεια του Ace Combat 4. Μπορεί οι χαρακτήρες που κάνουν την εμφάνισή τους στην ιστορία να είναι νέοι, όμως τα γεγονότα διεξάγονται μερικά χρόνια μετά το τέλος του παγκόσμιου πολέμου που διεξήχθη στο τέταρτο παιχνίδι. Οι άλλοτε σύμμαχοι διακόπτουν τους παλιούς δεσμούς τους και ο παίκτης βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο μάτι του κυκλώνα. Ο πόλεμος ξεσπά και εσείς –ως ένας πρωτόπειρος αλλά πολύ ικανός πιλότος- πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάθε λογής σκάφος για να υπερασπιστείτε την ελευθερία.

Όπως συνέβη και με το Ace Combat 4, έτσι και εδώ η ιστορία εξελίσσεται μέσα από κινηματογραφικές σκηνές στις οποίες αφηγητής είναι ένας παρατηρητής. Στο προηγούμενο παιχνίδι ήταν ένα νεαρό αγόρι, ενώ εδώ ένας φωτορεπόρτερ που έχει αποκλειστεί σε μια αεροπορική βάση. Αυτό το στοιχείο της αφήγησης είναι που προσδίδει έναν κινηματογραφικό χαρακτήρα στο Squadron Leader, ο οποίος το βοηθά να ξεφύγει από την τετριμμένη και απλή εξέλιξη άλλων τίτλων δράσης. Σημαντική βοήθεια σε αυτή τη διαφοροποίηση προσφέρει και η ύπαρξη σμήνους. Μιμούμενη τη φιλοσοφία τίτλων FPS με υποστήριξη ομάδας, η Namco προσφέρει στον παίκτη ένα σμήνος που ακολουθεί τις εντολές του. Πριν από κάθε αποστολή δίνεται η επιλογή σκάφους για κάθε μέλος του σμήνους, ενώ κατά τη διάρκεια των αποστολών -και διαμέσου του σταυρού κατεύθυνσης- μπορεί να δοθεί ένας αριθμός διαταγών προς αυτό.

Κάντε τον Τομ Κρουζ να ζηλέψει

Μετά την τεχνική και τεχνολογική αρτιότητα του τέταρτου μέρους, ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο από τη Namco να ανεβεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Το πιο δυνατό σημείο του τομέα της απεικόνισης είναι τα σχεδόν φωτορεαλιστικά τοπία. Κατά τη διάρκεια των πτήσεων –και όσο βρίσκεστε σε μεγάλο ύψος- θα μένετε άναυδοι από το ρεαλισμό της απόδοσης του εδάφους.

Είναι προφανές πως η Namco χρησιμοποίησε αεροφωτογραφίες τις οποίες πέρασε μέσα στη μηχανή του παιχνιδιού ως bitmaps. Αυτή η επιλογή σε συνδυασμό με τα λεπτομερέστατα μοντέλα των αεροπλάνων και την εξαιρετική τρισδιάστατη μηχανή, δημιουργούν ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό σύνολο που όμοιό του δεν υπάρχει σε παιχνίδι κονσόλας. Στον αντίποδα της ρεαλιστικής απεικόνισης βρίσκεται η γενικότερη φιλοσοφία των μαχών. Δεν υπάρχουν απογειώσεις και προσγειώσεις των σκαφών, τα αεροπλάνα ελέγχονται με πολύ απλό τρόπο, τα πυρομαχικά είναι πολύ περισσότερα από όσο μπορεί να μεταφέρει ένα σκάφος και γενικότερα το όλο ύφος του Squadron Leader εστιάζει στη δράση παρά στην εξομοίωση.

Εκτός από την επιλογή αποστολών σεναρίου, η οποία διαρκεί αρκετές ώρες, υπάρχει και ένα δεύτερος τύπος με το όνομα «Operation Katina». Σε αυτόν τον τύπο οι αποστολές είναι διαφορετικές και χρονικά τοποθετούνται λίγους μήνες μετά το τέλος του Ace Combat 4. Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο βασικών τύπων με την πρώτη να απαιτεί αφοσίωση και ώρες παιχνιδιού και τη δεύτερη να είναι πιο κατάλληλη για πιο γρήγορο και περιστασιακό παιχνίδι.

Widescreen: Ναι
Progressive Scan: Όχι
PAL 60 Hz: Ναι
Ήχος: Stereo/ Dolby Surround Prologic II

Exit mobile version