Lego Star Wars

Τι συμβαίνει όταν συνδυάζουμε τα Lego με το σύμπαν Star Wars; Το αποτέλεσμα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ίσως φαντάζεστε.

“The Force is strong in this one”

Στη μια γωνία έχουμε το φαινόμενο Star Wars, μια  θρυλική σειρά επιστημονικής φαντασίας που άλλαξε τα δεδομένα στον κινηματογράφο και στην άλλη, τα διασημότερα πλαστικά παιχνίδια που δημιουργήθηκαν ποτέ, τα γνωστά σε όλους Lego. Εδώ και χρόνια η Lego δημιουργεί πλαστικές φιγούρες βασισμένες στους χαρακτήρες αλλά και γενικότερα στο σύμπαν Star Wars. Κάποια στιγμή, κάποιος εκεί ψηλά στη LucasArts σκέφτηκε: «Γιατί να μη φτιάξουμε ένα βιντεοπαιχνίδι που θα συνδυάζει τη σειρά Star Wars με τις φιγούρες της Lego;». «Παράδοξο» ίσως να σκεφτείτε και θα συμφωνήσουμε μαζί σας. Όμως μην ξεχνάτε το εξαιρετικό αποτέλεσμα που είχε το «πάντρεμα» των χαρακτήρων της Disney με το gameplay της Square στο παιχνίδι Kingdom Hearts.

Να λοιπόν που για μια ακόμη φορά, μια ριψοκίνδυνη ιδέα υλοποιήθηκε σωστά και το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο παιχνίδι που, όσο και αν σας ξενίζει, αποτελεί μια από τις καλύτερες μεταφορές του σύμπαντος Star Wars στα βιντεοπαιχνίδια.

Το δύσκολο έργο της δημιουργίας αυτού του παιχνιδιού ανατέθηκε στην ομάδα ανάπτυξης Traveller’s Tales, γνωστή από τις εργασίες της στη σειρά Crash Bandicoot, αλλά και σε πολλά άλλα παιχνίδια πλατφόρμας. Το αποτέλεσμα του Lego Star Wars καταδεικνύει περίτρανα το ταλέντο των ανθρώπων που εργάστηκαν στο παιχνίδι, αλλά και το σεβασμό με τον οποίο προσέγγισαν το υλικό που τους δόθηκε. Το Lego Star Wars δεν είναι αφιερωμένο σε κάποια από τις ταινίες της σειράς, αλλά, όσον αφορά στο σενάριό του, επεκτείνεται και στις τρεις παραγωγές της νέας τριλογίας. Το παιχνίδι ξεκινά με τους Obi Wan και Qui Gon να βρίσκονται σε μια καφετέρια. Αυτό το σημείο λειτουργεί ως βάση, μέσα από την οποία ο παίκτης μπορεί να επιλέξει σε ποιο επεισόδιο θέλει να παίξει. Κάθε επεισόδιο απεικονίζεται ως πόρτα που οδηγεί σε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο, το οποίο με τη σειρά του διαθέτει επιπρόσθετες πόρτες από όπου αποκτάτε πρόσβαση σε διάφορα επίπεδα.

Η Traveller’s Tales είχε απόλυτη ελευθερία χρήσης όλων των δεδομένων των ταινιών, με συνέπεια κάθε ένα από τα διαθέσιμα επίπεδα να είναι πιστή αντιγραφή σκηνών από τις ταινίες. Ατυχώς, το GameOver αναγκάστηκε να υπογράψει ειδική συμφωνία που του απαγορεύει την οποιασδήποτε μορφής αποκάλυψη σχετικά με το περιεχόμενο του επερχόμενου τρίτου επεισοδίου -βάσει αυστηρής οδηγίας που έχει δοθεί από τη LucasArts σε όλα τα μέσα ενημέρωσης- συνεπώς δεν μπορούμε να προβούμε σε επιμέρους σεναριακές αποκαλύψεις.

Θέλετε αστείρευτες ποσότητες Star Wars; Το Lego θα σας τις προσφέρει

Το παιχνίδι χωρίζεται σε πολλά επιμέρους τμήματα και διαθέτει πλειάδα τύπων gameplay. Προαναφέραμε πως το Lego Star Wars αντιγράφει πάρα πολλές σκηνές από τις ταινίες. Αυτό σημαίνει ότι θα ελέγξετε χαρακτήρες σε επίπεδα μάχης, θα λάβετε μέρος σε αγώνες ταχύτητας pod, θα εξορμήσετε σε διαστημικές μάχες με σκάφη, θα λύσετε βασικούς γρίφους, ακόμη και επικές μονομαχίες μεταξύ Jedi και Sith θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε σε αυτό το παιχνίδι. Το παράξενο της υπόθεσης εντοπίζεται στο γεγονός πως -παρόλο που θα περιμέναμε να έχει γίνει ένα γενικότερο «πασάλειμμα», αν μας επιτρέπετε την έκφραση, σε όλους αυτούς τους επιμέρους τομείς- το παιχνίδι κυλά με εξαιρετική ροή, η ισορροπία μεταξύ των επιπέδων είναι άρτια και ο σχεδιασμός αυτών, από τους καλύτερους που είδαμε ποτέ σε παιχνίδι Star Wars.

Φαίνεται πως η Traveller’s Tales έβαλε τα δυνατά της, έτσι ώστε να προσφέρει στο κοινό ένα παιχνίδι που θα μπορούν να απολαύσουν, όχι μόνο οι μικρότερες ηλικίες, αλλά και όσοι λατρεύουν τη σειρά Star Wars.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το οπτικό ύφος του παιχνιδιού είναι ένα κράμα των παιχνιδιών Lego και της σειράς του Lucas. Οτιδήποτε εμφανίζεται στην οθόνη είναι όχι μόνο πιστή αναπαράσταση των πραγματικών πλαστικών παιχνιδιών, αλλά  δημιουργημένο από πολλά τουβλάκια Lego. Θα δείτε λοιπόν ότι καταστρέφοντας ένα αντικείμενο, ένα ρομπότ ή έναν οποιονδήποτε αντίπαλο, θα μετατρέπεται σε δεκάδες κομμάτια που εκσφενδονίζονται στο χώρο και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Βασισμένοι σε αυτή τη φιλοσοφία είναι και οι γρίφοι του παιχνιδιού. Όποτε χρειαστεί να δημιουργηθεί μια γέφυρα, να ανοίξει ένα πέρασμα ή να γίνει χρήση ενός αντικειμένου, ο παίκτης χρησιμοποιεί τις ικανότητες Force του χαρακτήρα που ελέγχει και αυτομάτως αυτό το αντικείμενο αναπροσαρμόζεται και χτίζεται κατά βούληση. Μιας και κάναμε αναφορά σε χαρακτήρες, αξίζει να επισημάνουμε πως το Lego Star Wars προσφέρει στον παίκτη περισσότερους από τριάντα επιλέξιμους χαρακτήρες, όπως τους Yoda, Obi Wan, Anakin, Darth Maul και άλλους…

Ποιος θα πρωτοπιάσει το χειριστήριο;

Μια ακόμη εξαιρετική ιδέα που χρησιμοποιήθηκε στο Lego Star Wars είναι αυτή του παιχνιδιού συνεργασίας. Στις περισσότερες αποστολές υπάρχουν δύο ήρωες που κινούνται ταυτόχρονα στo επίπεδο. Αν παίζετε μόνοι σας, τότε ο ένας από αυτούς τους χαρακτήρες ελέγχεται από την τεχνητή νοημοσύνη. Σε αυτή τη φάση μπορείτε να πλησιάσετε τον χαρακτήρα com και με το πάτημα ενός πλήκτρου να τον πάρετε υπό την κατοχή σας. Αυτό ισχύει και για άλλους χαρακτήρες-κλειδιά, οι οποίοι είναι χρήσιμοι για την επίλυση γρίφων. Όμως, δεδομένου πως υπάρχει και η επιλογή συνεργασίας, ένας δεύτερος παίκτης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να πάρει το χειριστήριο και να χρησιμοποιήσει το δεύτερο διαθέσιμο ήρωα, δίνοντας έτσι το έναυσμα για τρελές και συγχρόνως σουρεαλιστικές αναπαραστάσεις των κινηματογραφικών σκηνών. Υπάρχει κάτι σε αυτό το παιχνίδι -ίσως το γεγονός πως βλέπεις όλους τους αγαπημένους σου ήρωες ως μικροσκοπικά πλαστικά παιχνίδια- που προκαλεί γέλιο και συγχρόνως απόλυτη ευχαρίστηση.

Σε όλα τα παραπάνω βοηθά σημαντικά η πολύ όμορφη απεικόνιση των γραφικών. Τα πάντα στο Lego Star Wars είναι όπως θα τα περιμένατε, εκτός του ότι αποτελούνται από τουβλάκια! Χρωματισμοί, μοντέλα σκαφών, περιβάλλοντες χώροι, ήρωες και κακοί, τα πάντα είναι πιστές αναπαραστάσεις των «πραγματικών».

Εύσημα πρέπει να δοθούν στην Traveller’s Tales για την εξαιρετική χρήση των διαφορετικών μηχανών που απαιτεί το παιχνίδι. Στα επίπεδα πλατφόρμας, όπου οι χαρακτήρες είναι πεζοί και μάχονται με τα σπαθιά φωτός, η κίνηση είναι απολύτως ελεύθερη και η κάμερα ρυθμίζεται με τον αριστερό αναλογικό μοχλό. Στις αποστολές pod racing και μαχών στο διάστημα, η εξέλιξη είναι μεν απολύτως γραμμική, όμως και εδώ η μηχανή γραφικών λειτουργεί άριστα και αποδίδει με πολύ καλό τρόπο τους ελιγμούς των σκαφών και τα διάφορα οπτικά εφέ των εκρήξεων και των λέιζερ. Εξειδικευμένα εφέ φωτοσκιάσεων, mip και bump mapping εδώ δε θα βρείτε, αλλά πιστεύουμε ότι έτσι και αλλιώς σε παιχνίδι τέτοιας φιλοσοφίας δεν ήταν απαραίτητα. Όταν παρουσιάζουμε παιχνίδι της σειράς Star Wars υπάρχει πάντα ένα δεδομένο: ο ήχος είναι άριστος. Στο Lego Star Wars, παρόλο που τα πλαστικά ανθρωπάκια δεν χαίρουν ομιλιών, όλο το υπόλοιπο ηχητικό κομμάτι είναι αντάξιο μιας ταινίας Star Wars. H μουσική είναι -φυσικά- δανεισμένη από τις κινηματογραφικές παραγωγές και το ίδιο ισχύει για κάθε ένα από τα ηχητικά εφέ που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως, παρά το παιδικό του ύφος, το Lego Star Wars είναι ένα παιχνίδι που αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία. Μην ξεγελαστείτε από τη λέξη “Lego” στον τίτλο και το απορρίψετε χωρίς δεύτερη σκέψη, γιατί έτσι θα χάσετε ένα από τα διασκεδαστικότερα βιντεοπαιχνίδια των τελευταίων μηνών. Μπορείτε να δείτε ένα βίντεο του Lego Star Wars πατώντας εδώ.

Widescreen Όχι
Progressive Scan Όχι
PAL 60 Hz Όχι
Ήχος Stereo/ Dolby Surround/ DD 5.1 (μόνο στην έκδοση Xbox)

Exit mobile version