Microsoft Xbox 360: Μέρος 3ο

Δοκιμάσαμε τους launch τίτλους του 360. Ποιους από αυτούς να προτιμήσετε; Οι απαντήσεις εντός..

Ώρα για gaming

Μέχρι στιγμής έχουμε ασχοληθεί εκτενέστατα με την ίδια την κονσόλα, τα χαρακτηριστικά, τα περιφερειακά, την τεχνολογία που χρησιμοποιεί και τον τρόπο που απεικονίζει τα next-gen γραφικά σε διαφορετικές οθόνες. Όμως ποια είναι η κατάσταση με τα ίδια τα παιχνίδια; Μιλάμε συνεχώς για next generation και για εντυπωσιακά γραφικά που κόβουν την ανάσα, όμως είναι αυτό αρκετό για να κορέσει την πείνα των απανταχού gamers και ειδικά αυτών που ψάχνουν για κάτι καινοτόμο και φρέσκο; Σαφώς και όχι. Η ουσία σε ένα παιχνίδι δεν είναι τα γραφικά, τα οποία πρέπει απλά να ντύνουν ως όμορφο περιτύλιγμα ένα καλό δώρο, αλλά το gameplay και οι έξυπνες ιδέες που εφαρμόζονται σε αυτό. Μπορεί λοιπόν το Xbox 360 να έχει τη μεγαλύτερη launch λίστα όλων των εποχών και να χαίρει της υποστήριξης κολοσσών του gaming όπως οι Electronic Arts, Activision και Sega, όμως αυτό δεν σημαίνει πως και οι 15 διαθέσιμοι launch τίτλοι αξίζουν τα χρήματα που ζητούν από τον καταναλωτή.

Πολλά από αυτά τα παιχνίδια είναι μεταφορές από υπολογιστές και κονσόλες, τα οποία δεν κάνουν ουσιαστική χρήση των δυνατοτήτων του Xbox 360, ενώ κάποια άλλα, τα οποία δημιουργήθηκαν επάνω στην κονσόλα, δεν δείχνουν να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό «next-gen». Σε αυτό το τρίτο και τελευταίο μέρος του μεγάλου αφιερώματός μας στο Xbox 360, θα προχωρήσουμε σε σύντομες αναφορές των σημαντικότερων εκ των 15 παιχνιδιών που είναι από σήμερα διαθέσιμα στην αγορά και σταδιακά -μέσα στις επόμενες ημέρες- θα δημοσιεύουμε αναλυτικά reviews. Και μια πληροφορία που μας ενδιαφέρει όλους ανεξαιρέτως: Οι τιμές των παιχνιδιών του Xbox 360 στην ελληνική αγορά είναι ελαφρώς υψηλότερες από τις αντίστοιχες της υπόλοιπης Ευρώπης και κυμαίνονται μεταξύ €65 και €77.

Call of Duty 2

Η έκδοση για υπολογιστές αγαπήθηκε όσο λίγα παιχνίδια και αποκόμισε διθυραμβικά σχόλια από κοινό και ειδικό Τύπο. Φανταστείτε λοιπόν τον ενθουσιασμό μας όταν διαπιστώσαμε πως στο Xbox 360 το παιχνίδι της Infinity Ward τρέχει ακόμη καλύτερα! Εκτιμούμε πως αιτία αυτής της υψηλής ποιότητας είναι το γεγονός ότι την ανάπτυξη στο Xbox 360 δεν την έκανε κάποιο τρίτο στούντιο, αλλά η ίδια η Infinity Ward, κάτι που οδήγησε σε μια άψογη και μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας μεταφορά. Το Call of Duty 2 παραμένει ένα γραμμικό παιχνίδι, με ορισμένα προβλήματα στο level design και στην AI, όμως η εμπειρία που προσφέρει είναι επικίνδυνα ρεαλιστική! Το Call of Duty 2 μπορεί να μας εντυπωσίασε, όμως δεν παραβλέψαμε το γεγονός πως τα γραφικά του δεν είναι next-gen, όπως για παράδειγμα αυτά του Kameo, αλλά παρόμοια με αυτά της έκδοσης PC.

Condemned: Criminal Origins

Ο τίτλος που έκλεψε τις εντυπώσεις όπου και αν παρουσιάστηκε. Η Monolith (δημιουργός των Alien Vs. Predator 2, TRON 2.0 και F.E.A.R.), δείχνει πως κατέχει στο μέγιστο βαθμό τον τρόπο που πρέπει να δημιουργούνται τα FPS παιχνίδια, αν και στην περίπτωση του Condemned δεν έχουμε να κάνουμε με ένα αμιγές FPS, αλλά περισσότερο με έναν τίτλο survival horror πρώτου προσώπου. Η μηχανή του Condemned είναι βασισμένη επάνω σε αυτή του F.E.A.R., όμως η απεικόνιση των γραφικών στο Xbox 360 ξεπερνά κάθε προσδοκία. Οι υφές και οι φωτισμοί που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτό το παιχνίδι είναι το σημείο αναφοράς του Xbox 360, αλλά τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι ελαφρώς κατώτερα από αυτά του Quake 4. Σε κάθε περίπτωση, η περιπέτεια και η αγωνιώδης ατμόσφαιρα που προσφέρει το Condemned είναι μοναδική και αν σκεφτείτε πως μιλάμε για έναν αποκλειστικό τίτλο που δεν διατίθεται σε άλλη, εκτός του Xbox 360, πλατφόρμα, η αγορά του μάλλον κρίνεται ως απαραίτητη.

FIFA 06: The Road to FIFA World Cup

To κυριότερο στοιχείο της υποστήριξης που προσφέρει η Electronic Arts στο Xbox 360. Αυτό το νέο FIFA μπορεί μεν να χρησιμοποιεί τη 3D μηχανή του FIFA 06, όμως πρόκειται για μια πολύ δυνατή αποκλειστικότητα, μιας και είναι τίτλος αφιερωμένος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας το καλοκαίρι του 2006. Το The Road to World Cup περιλαμβάνει όλα τα νέα στοιχεία της FIFA και τα κλασικά είδη αγώνων που έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια στις ετήσιες εκδόσεις της ΕΑ. Από τις πρώτες πληροφορίες που μας έρχονται από την ελληνική αγορά και τις πρώτες ώρες της σταδιοδρομίας του Xbox 360, το FIFA 06: The Road to FIFA World Cup είναι ένα από τα παιχνίδια του Xbox 360 που προτιμά το κοινό.

GUN

Το GUN στις -παλιές πλέον- κονσόλες είναι ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια του GameΟver. Το free roaming gameplay σε συνδυασμό με το εξαιρετικό σκηνικό της Άγριας Δύσης που έχει στήσει η Neversoft κυριολεκτικά μας μάγεψε. Μπορεί να υποφέρει από αρκετά bugs και ο φαινομενικά «ατελείωτος» κόσμος του να μην είναι τόσο μεγάλος όσο αρχικά δείχνει, όμως το GUN δεν παύει να είναι μια πολύ καλή δημιουργία. Η έκδοση για το Xbox 360 είναι διαφορετική από τις προηγούμενες μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τα γραφικά της. Παρόλο που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για απεικόνιση next-gen, οι υφές, η ταχύτητα της 3D μηχανής και τα οπτικά εφέ στην έκδοση του Xbox 360 είναι κατά πολύ ανώτερα από των άλλων, ενώ σαφώς ανώτερος είναι και ο ήχος. Μια ακόμη βελτίωση στην έκδοση του Xbox 360 έχει να κάνει με τους χρόνους φόρτωσης, οι οποίοι είναι κατά τι μικρότεροι από αυτούς του αρχικού Xbox.

Kameo: Elements of Power

Μπορεί να πέρασε από «χίλια κύματα» και τρεις διαφορετικές πλατφόρμες (GameCube, Xbox, Xbox 360), όμως το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε όλες τις επιλογές της Rare, η οποία παρεμπίπτοντως δείχνει να επιστρέφει θριαμβευτικά στις επιτυχίες. Το Kameo είναι το κρυμμένο διαμάντι του Xbox 360 και ένα από τα καλύτερα launch παιχνίδια του. Η περιπέτεια της γλυκιάς Kameo είναι κάτι περισσότερο από παραμυθένια, διαθέτει πανέμορφα γραφικά και ποικίλο, αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικό gameplay. Αν και είμαστε σχεδόν σίγουροι πως η συντριπτική πλειοψηφία των gamers θα προτιμήσει πιο τρανταχτά ονόματα όπως τα Perfect Dark Zero και Project Gotham Racing 3, εκτιμούμε πως αυτός είναι με διαφορά ο καλύτερος εκ των τριών launch τίτλων της Microsoft. Το Kameo όχι μόνο διαθέτει πολύ περισσότερο βάθος και αντοχή στο χρόνο από τα άλλα δύο παιχνίδια, αλλά είναι το μοναδικό που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του next-gen τίτλου, πάντα σε ό,τι έχει να κάνει με τα γραφικά. Για να συνειδητοποιήσετε τη διαφορά (παρά τη διαφορετική φύση των παιχνιδιών) δείτε τα δέντρα στο Kameo, συγκρίνετέ τα με τα αντίστοιχα του PGR 3 και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Need for Speed: Most Wanted

Αν και δεν έχει διαφημιστεί όσο το Project Gotham Racing 3, εκτιμούμε πως το Most Wanted ίσως τελικά να είναι το καλύτερο εκ των δύο racing launch τίτλων του Xbox 360. Ο νέος τίτλος της σειράς είναι ένα συνονθύλευμα των Hot Pursuit 2 και Underground 2, με εντυπωσιακά γραφικά και, όπως θα περιμένατε, απολύτως arcade gameplay. Αυτό που μας εντυπωσίασε στο παιχνίδι της Electronic Arts ήταν το φίλτρο κόκκου που έχει χρησιμοποιηθεί, ένα φίλτρο απεικόνισης το οποίο σχεδιάζει το περιβάλλον της εκάστοτε διαδρομής με γερές δόσεις ρεαλισμού, κάτι που -κατά την άποψή μας- ξεπερνά τα αποτελέσματα του PGR3.

Perfect Dark Zero

Όσο και αν η Microsoft προσπαθεί να το αναγάγει σε ένα νέο Halo, το Perfect Dark Zero δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στο αριστούργημα της Bungie. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι που πατάει στη λεπτή γραμμή μεταξύ τρέχουσας και επόμενης γενιάς με επίπεδα και γραφικά που μοιάζουν να μην έχουν αποφασίσει που «ανήκουν». Ορισμένες αποστολές είναι σχεδιασμένες με τόσο υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας ώστε είναι ικανές να σε αφήσουν άφωνο, ενώ άλλες και ειδικότερα οι πρώτες, δύσκολα καταφέρνουν να ξεχωρίσουν από ένα πολύ καλό παιχνίδι του αρχικού Xbox. Μια πολύ καλή προσθήκη είναι αυτή της επιλογής co-op, μέσω της οποίας δύο παίκτες μπορούν, συνεργαζόμενοι, να παίξουν το σύνολο των αποστολών. Περισσότερες λεπτομέρειες για το δεύτερο παιχνίδι της Rare θα σας παρουσιάσουμε τη Δευτέρα στο αναλυτικό review μας.

Peter Jackson’s King Kong: The Official Game of the Movie

Μια από τις καλύτερες μεταφορές κινηματογραφικής παραγωγής στα videogames. To δημιούργημα του Michel Ancel είναι ανέλπιστα καλό με το πολλαπλό gameplay του (επίπεδα beat ‘em’ up και platform με τον King Kong και FPS με τον ήρωα της ταινίας), ενώ η έκδοση Xbox 360 είναι σαφώς ανώτερη των υπολοίπων. Αν και αρχικά περιμέναμε ένα απλό port, το King Kong στη νέα κονσόλα της Microsoft κάνει χρήση εκλεπτυσμένων τεχνικών σχεδιασμού υφών και φωτισμών πραγματικού χρόνου, τα μοντέλα των χαρακτήρων αποτελούνται από περισσότερα πολύγωνα και τα ειδικά εφέ των καιρικών φαινομένων που εξελίσσονται στο Skull Island είναι πολύ πιο εντυπωσιακά. Από πλευράς level design και gameplay η έκδοση του Xbox 360 είναι πανομοιότυπη με των υπολοίπων μηχανημάτων της αγοράς.

Project Gotham Racing 3

Μπορεί κάποιοι να διαφωνήσουν μαζί μας, όμως η άποψή μας είναι, πως οι δημιουργοί του Project Gotham Racing 3 θα ήταν πιο ειλικρινείς αν το είχαν ονομάσει «Project Gotham Racing 2.5». Η Bizarre Creations εδώ και μήνες δημοσίευε εικόνες του παιχνιδιού στο internet, υποστηρίζοντας πως αυτό που θα βλέπαμε στο PGR 3 δεν θα είχε προηγούμενο. Όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν δικαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το παιχνίδι είναι μεν καλοφτιαγμένο, ταχύτατο και με πολλά και εξαιρετικά modes, όμως, αν εξαιρέσουμε την εντός των αυτοκινήτων κάμερα που είναι πραγματικά next-gen, το σύνολο του παιχνιδιού είναι μέτριο. Εκτός των παραπάνω, στο PGR 3 βρεθήκαμε μπροστά σε κάτι απίστευτο.

Δοκιμάζοντάς το σε κονσόλα εμπορίου και επιλέγοντας Playtime/ Play On This Xbox 360/ Street Race/ Tokyo και τη διαδρομή Shinjuku Kabukicho, το παιχνίδι κόλλησε τρεις φορές, με την κονσόλα να αναφέρει πως ο δίσκος που χρησιμοποιούσαμε ήταν διαφορετικού region από αυτό της κονσόλας! Μέχρι στιγμής δεν μας έχει αναφερθεί παρόμοιο περιστατικό από χρήστες, αλλά το γεγονός πως σε εμάς συνέβη τρεις φορές είναι ανησυχητικό. Περισσότερα στο review μας.

Quake 4

Φαίνεται πως τα Xbox έχουν πολύ καλή παράδοση στα παιχνίδια της Activision. Μετά λοιπόν την εξαιρετική μεταφορά του Doom 3 στο Xbox και την ακόμη καλύτερη του Call of Duty 2 στο Xbox 360, σειρά έχει το Quake 4. Μπορεί ο τίτλος των id και Raven Software να χωλαίνει στον τομέα του gameplay (οι προσδοκίες μας ήταν πολύ ψηλά), αλλά οπτικά είναι ένα αριστούργημα. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως στο Xbox 360, το Quake 4 τρέχει καλύτερα από οποιονδήποτε υπολογιστή και αν το δοκιμάσαμε, Το frame rate είναι σταθερό, η ποιότητα της εικόνας στα 720p αξεπέραστη και ο ήχος κάτι περισσότερο από κινηματογραφικός.

Η πλήρης λίστα των launch παιχνιδιών του Xbox 360

Amped 3 (2K Sports)
Call of Duty 2 (Activision)
Condemned: Criminal Origins (SEGA)
FIFA 06: The Road to FIFA World Cup (Electronic Arts)
GUN (Activision)
Kameo: Elements of Power (Microsoft Game Studios)
Perfect Dark Zero (Microsoft Game Studios)
Peter Jackson’s King Kong: The Official Game of the Movie (Ubisoft)
Madden NFL 06 (Electronic Arts)
NBA Live 06 (Electronic Arts)
Need for Speed: Most Wanted (Electronic Arts)
Project Gotham Racing 3 (Microsoft Game Studios)
Quake 4 (Activision)
Tiger Woods PGA TOUR 06 (Electronic Arts)
Tony Hawk’s American Wasteland (Activision)

Διαβάστε τα προηγούμενα μέρη του αφιερώματός μας στο Xbox 360
Μέρος 1ο
Μέρος 2ο

Για να διαβάσετε το ειδικό άρθρο που αναλύει τον τρόπο που το Xbox 360 μπορεί να αναπαράγει τα παιχνίδια του αρχικού Xbox, πατήστε εδώ.

{nomultithumb}

Exit mobile version