Μπορούν τα πολλά modes και ο παράγων «διασκέδαση» να κρύψουν τις αδυναμίες του νέου racer της Bizarre;
Project Gotham Racing….2.5
Αμέσως μετά την αποκάλυψη του Xbox 360, πίσω στο Μάιο του 2005, το internet κατακλύστηκε από εικόνες του νέου «καυτού» τίτλου που θα συνόδευε από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του το next-gen μηχάνημα της Microsoft, του δεύτερου sequel της σειράς Project Gotham Racing. Όλοι αδημονούσαμε για την κυκλοφορία αυτού του παιχνιδιού και κάναμε όνειρα για κάτι πραγματικά ξεχωριστό που θα μας μετέφερε στην επόμενη γενιά των racers. Αλίμονο, η αλήθεια απέχει πολύ από τα -πολλές φορές- τρελά όνειρα που κάναμε. Αυτή η arcade σειρά αγώνων ταχύτητας του βρετανικού studio Bizarre Creations, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στην αγορά πριν από πέντε περίπου χρόνια με το παιχνίδι «Metropolis Street Racer» για την αδικημένη κονσόλα Dreamcast της Sega, ενώ στη συνέχεια μεταπήδησε στο αρχικό Xbox και μετονομάστηκε σε Project Gotham Racing.
To πρώτο PGR ήταν μια απλή αναβαθμισμένη έκδοση του MSR, όμως η συνέχειά του -το γνωστό και αγαπημένο Project Gotham Racing 2- προχώρησε πολλά βήματα μπροστά, προσφέροντας εξαιρετικά racing modes, δεκάδες super cars και μια από τις καλύτερες online λειτουργίες που είχαν μέχρι τότε υλοποιηθεί σε παιχνίδι κονσόλας. Σήμερα, έφτασε πλέον η ώρα να ασχοληθούμε με το τρίτο παιχνίδι της σειράς, το οποίο -κατά τη γνώμη μας- δεν καταφέρνει να κάνει την υπέρβαση και να προσφέρει κάτι πραγματικά διαφορετικό σε σχέση με το PGR 2. Αν και το PGR 3 προσφέρει στον παίκτη σωρεία από εξαιρετικά modes, 80 οχήματα που σπάνια συναντάμε στο δρόμο και εξαιρετικές online λειτουργίες, μοιάζει περισσότερο με μια αναβάθμιση του δευτέρου παιχνιδιού, παρά ως ένα πλήρης και ανανεωμένος τίτλος, εξ ου και ο χαρακτηρισμός «Project Gotham Racing 2.5» που του αποδώσαμε.
Modes για κάθε γούστο
Το Project Gotham Racing 3 είναι ένα αμιγές arcade racer, χωρίς -σε καμία περίπτωση- να υποκρίνεται πως είναι κάτι διαφορετικό. Το gameplay αυτού του παιχνιδιού βρίσκεται μεταξύ της άκρως διασκεδαστικής arcade οδήγησης και των ρεαλιστικών physics, κάτι που του αποδίδει μια ιδιόμορφη ταυτότητα, αφού δεν έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι τύπου Burnout, αλλά ούτε με ένα νέο Forza Motorosport. Οι δημιουργοί του εστίασαν σε αυτό που ονομάζουμε «fun factor», δηλαδή στη διασκέδαση που μπορεί να σου προσφέρει ένα παιχνίδι, χωρίς να σε κουράζει και να απαιτεί οδηγικές ικανότητες επιπέδου Σουμάχερ. Βέβαια, εδώ είναι και το κλειδί της επιτυχίας του, μιας και το PGR 3 καταφέρνει να είναι από τη μια βατό για τους αρχάριους, ενώ από την άλλη να προσφέρει τη δυνατότητα σε αυτούς που κοιμούνται και ξυπνούν με το χειριστήριο στο χέρι, να εφαρμόσουν ορισμένες από τις πιο εξειδικευμένες τεχνικές οδήγησης. Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι μπορεί και «προσαρμόζεται» στις ικανότητες του εκάστοτε παίκτη και αυτό είναι από τα στοιχεία που μας έκανε να το αγαπήσουμε.
Όσοι είχαν την τύχη να ασχοληθούν με το PGR 2, εξερευνώντας τα μενού του τρίτου τίτλου θα βρεθούν σε γνώριμα εδάφη. Το PGR 3 χωρίζεται σε δύο βασικά modes, με το πρώτο να είναι η καριέρα και το δεύτερο οι απλοί αγώνες. Μέσα σε αυτά τα δύο modes υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες, που προσφέρουν αγώνες ενός παίκτη, πολλών παικτών σε μια κονσόλα και, φυσικά, online ανταγωνισμού. Μια τρίτη βασική και εντελώς νέα επιλογή είναι η «Gotham TV». Μέσα από αυτήν, οι παίκτες που έχουν σύνδεση DSL και είναι συνδρομητές στην υπηρεσία Xbox Live, μπορούν ανά πάσα στιγμή να συνδεθούν και αντί να διαγωνιστούν οι ίδιοι, να πάρουν ένα μεγάλο δοχείο με ποπ-κορν και να παρακολουθήσουν άλλους παίκτες να παλεύουν για την πρωτιά. Αυτή είναι μια εξαιρετική καινοτομία, η οποία δίνει μια διαφορετική υπόσταση σε αυτό που ονομάζουμε «online λειτουργίες» και αποτελεί σημάδι των καιρών που έρχονται.
Επιστρέφοντας στα βασικά racing modes, βρίσκουμε σωρεία επιλογών, οι οποίες θυμίζουν τις αντίστοιχες παιχνιδιών FPS. Ακόμη και σε αγώνες ενός ή πολλών παικτών σε μια κονσόλα, βρισκόμαστε μπροστά σε επιλογές όπως οι: Eliminator, Team Street Race, Capture the Track και Team Eliminator, οι οποίες απέχουν κατά πολύ από τις κλασικές και -τετριμμένες πλέον- Time Attack και Single Race που συναντάμε στη συντριπτική πλειοψηφία των racers. Τα εξαιρετικά modes του PGR3 είναι, χωρίς αμφιβολία, το καλύτερο κομμάτι του τίτλου της Bizarre, ο οποίος γίνεται ακόμη καλύτερος με την επιλογή Custom Routes.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του παιχνιδιού, μέσω αυτής της επιλογής οι παίκτες θα μπορούν να δημιουργήσουν 100 εκατομμύρια διαφορετικές διαδρομές, «παίζοντας» με τα εργαλεία που τους δίνονται και στη συνέχεια να δοκιμάσουν τα δημιουργήματά τους αγωνιζόμενοι σε αυτά. Ο συνδυασμός των πολλών modes, με τις custom -αλλά και τις δεκάδες αρχικές που βασίζονται σε πραγματικούς δρόμους μεγαλουπόλεων και πιστών- διαδρομές, είναι το στοιχείο που ανεβάζει την αντοχή στο χρόνο, καθώς επίσης και τη γενικότερη ποιότητα του PGR 3.
«Gutsy!!»
Συνεχίζοντας με τα θετικά στοιχεία του Project Gotham Racing 3 φτάνουμε στον χειρισμό του. Πιστό στην παράδοση των προηγούμενων επεισοδίων της σειράς, το μοντέλο χειρισμού του νέου τίτλου βασίζεται στην εντυπωσιακή οδήγηση και στην αποκομιδή βαθμών Kudos. Τα Kudos είναι ένας είδος βαθμών που αποδίδεται στον παίκτη καθώς αυτός εκτελεί εντυπωσιακές κινήσεις κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Για παράδειγμα, εισερχόμενοι σε μια κλειστή στροφή με 200 χιλιόμετρα και χρησιμοποιώντας χειρόφρενο, δεδομένου πως δεν θα έρθουμε σε τρυφερό τετ-α-τετ με τις μπαριέρες, θα κερδίσουμε βαθμούς Kudos. Στο τέλος του αγώνα, αυτοί οι βαθμοί μεταφράζονται σε χρήματα, τα οποία θα βοηθήσουν στην αγορά νέων αυτοκινήτων.
Αξίζει να αναφέρουμε πως οι βαθμοί Kudos δεν κερδίζονται μόνο με τον παραπάνω τρόπο, καθώς υπάρχει σωρεία «κόλπων» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το ευχάριστο είναι πως η οδήγηση των 80 αυτοκινήτων που διατίθενται στο παιχνίδι είναι εξαιρετική. Τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν διαφορετική εντύπωση στον παίκτη με τον τρόπο που συμπεριφέρονται στο οδόστρωμα, ενώ όλα ανεξαιρέτως «πατούν» γερά στο έδαφος και δίνουν πραγματική αίσθηση οδήγησης. Βέβαια, ο χειρισμός των οχημάτων δεν αγγίζει τα όρια του ρεαλισμού ενός Forza Motorsport, όμως τα PGR ποτέ δεν πλασαρίστηκαν ως simulators, αλλά ως arcade racers και το PGR 3 δικαιώνει στο έπακρο αυτό το χαρακτηρισμό.
Είναι ή δεν είναι next-gen;
Και φτάσαμε στο κρίσιμο ερώτημα. Είναι τελικά το PGR 3 ένα racer νέας γενιάς ή όχι; Η απάντηση που το GameOver έχει να δώσει είναι αρνητική. Λαμβάνοντας ως δεδομένο το γεγονός πως innovation στο gameplay των παιχνιδιών αγώνων ταχύτητας είναι τρομερά δύσκολο να επιτευχθεί, γυρίζουμε το βλέμμα μας στα γραφικά και εδώ η επιτυχία του PGR 3 είναι αμφιλεγόμενη. Μπορεί με την πρώτη ματιά η απεικόνιση να προκαλεί εντυπωσιασμό, όμως κοιτώντας το παιχνίδι από μια πιο ψύχραιμη και αναλυτική σκοπιά, ο αρχικός αυτός εντυπωσιασμός δίνει σιγά-σιγά τη θέση του στην απογοήτευση.
Ως arcade racer το PGR 3 διαθέτει ένα μοντέλο καταστροφών ανάλογο με τη φύση του. Τα οχήματα επιδέχονται καταστροφές στο αμάξωμά τους, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ένταση της σύγκρουσης, ενώ αυτές οι καταστροφές δεν έχουν απολύτως καμία επίδραση στη συμπεριφορά των οχημάτων. Τα εντυπωσιακά εφέ αντανακλάσεων στις γυαλιστερές λαμαρίνες των αυτοκινήτων και η απίστευτη εσωτερική κάμερα (η οποία μπορεί να ελεγχθεί σε τέσσερις άξονες με τον δεξί αναλογικό μοχλό) υποδηλώνουν την τεράστια υπολογιστική ισχύ του Xbox 360, ενώ τα επιπέδου bitmap δέντρα την υποβαθμίζουν.
Ορισμένες next-gen πινελιές όπως το πολυπληθές κοινό που αποτελείται από πολυγωνικούς χαρακτήρες που τραβούν φωτογραφίες, πανηγυρίζουν και τρομάζουν αν το αυτοκίνητο τους πλησιάσει επικίνδυνα, δεν μπορεί να αντισταθμίσει το στατικό περιβάλλον και τα κτίρια του μακρινού φόντου που μοιάζουν με τεράστια κουτιά. Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές πως το Project Gotham Racing 3 είναι ένας τίτλος που δουλεύτηκε επάνω στο PGR 2 και ετοιμάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, ούτως ώστε να βρίσκεται στις προθήκες των καταστημάτων εγκαίρως για το launch του Xbox 360. Δεν ισχυριζόμαστε πως έχουμε να κάνουμε με ένα κακό παιχνίδι -κάθε άλλο- αλλά όταν στους επόμενους μήνες δούμε τα Forza Motorsport 2 και Rallisport Challenge 3, τότε εκτιμούμε πως θα συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε πλέον περάσει στη next-gen των παιχνιδιών αγώνων ταχύτητας.
Widescreen Ναι
Progressive Scan 720p
PAL 60Hz Ναι
Ήχος Dolby Surround/ Dolby Digital 5.1