Χρόνια πολλά!!

Οι ευχές του GameOver προς όλους τους φίλους του, μαζί με μια σύντομη ανασκόπηση της χρονιάς. {nomultithumb}

Μια χρονιά γεμάτη επιτυχίες

Η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου είναι πλέον κοντά μας. Η εποχή όπου όλοι πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας και να σκεφτούμε που πετύχαμε και που όχι στη χρονιά που λήγει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το 2005, μας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση, μιας και ήταν ένα έτος με πολλά καλά, αλλά και κάποια δυσάρεστα συμβάντα (πάντα σχετικά με αυτά που καθημερινά βλέπουμε και διαβάζουμε στις ειδήσεις…). Σε ό,τι έχει να κάνει με το αγαπημένο μας «άθλημα», που δεν είναι άλλο από τα videogames, το 2005 ήταν μια από τις σημαντικότερες χρονιές στην ιστορία της βιομηχανίας. Δεν ενθυμούμαστε να υπήρξαν άλλα έτη στα οποία να είχαμε τρεις (!) κυκλοφορίες νέων παιχνιδομηχανών, οι οποίες μάλιστα έγιναν αποδεκτές με τεράστια επιτυχία από το κοινό. Φυσικά μιλάμε για τα Nintendo DS, Sony PSP και Microsoft Xbox 360.

To καινοτόμο φορητό σύστημα της Nintendo κατέφθασε στην ευρωπαϊκή αγορά το Μάρτιο και παρόλο που το ξεκίνημά του δεν ήταν τόσο δυναμικό όσο η ίδια η Nintendo θα επιθυμούσε, τους τελευταίους μήνες του χρόνου και λόγω της κυκλοφορίας των κορυφαίων Nintendogs και Mario Kart DS, αλλά και της χαμηλής του τιμής, ανεδείχθη στο φορητό σύστημα που επέλεξαν οι περισσότεροι gamers. Οι πωλήσεις του DS συνεχίζουν να σημειώνουν αυξητική τάση και αν η Nintendo εξακολουθήσει να το εφοδιάζει με εξίσου ποιοτικούς και πρωτότυπους τίτλους, όπως αυτοί που προαναφέρθηκαν, τότε το έργο της Sony και του PSP μέσα στο 2006 θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο.

Το PSP από την άλλη πλευρά, ακολούθησε εντελώς διαφορετική πορεία από αυτή του DS. To λανσάρισμά του, που έγινε το Σεπτέμβριο, συνοδεύτηκε από εξαιρετική επιτυχία, σε σημείο που τις πρώτες ημέρες ήταν δύσκολο να βρεις διαθέσιμη κονσόλα στα καταστήματα. Σε αυτό βοήθησε και η εντυπωσιακή λίστα με τους αρχικούς τίτλους της κονσόλας, η οποία και μεγάλη ήταν, αλλά και κατάλληλη για κάθε γούστο (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες αφιέρωμά μας). Ατυχώς, οι επόμενοι δύο μήνες της πορείας του στην αγορά δεν είχαν την επιτυχία του Σεπτεμβρίου και μόλις στα τέλη Νοεμβρίου και μετά την κυκλοφορία των Grand Theft Auto: Liberty City Stories, Pro Evolution Soccer 5 και WWE Smackdown Vs. RAW 2006, η πρώτη φορητή κονσόλα της Sony ανέκαμψε και επέστρεψε θριαμβευτικά στις επιτυχίες. Τι χρειάζεται το PSP για να κάνει την υπέρβαση; Η απάντηση είναι απλή: Μερικούς πρωτότυπους τίτλους και μια γενναία μείωση της τιμής του.

Η τρίτη κυκλοφορία κονσόλας για το 2005 δεν ήταν άλλη από αυτή του Xbox 360, της πρώτης home κονσόλας νέας γενιάς. Την άποψή μας για το νέο δημιούργημα της Microsoft, μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας εδώ, αλλά αξίζει να αναφέρουμε για μια ακόμη φορά, πως αυτό το μηχάνημα είναι ένα σαφές βήμα μπροστά από τον προκάτοχό του και πως η μετέπειτα πορεία του στην αγορά διαγράφεται λαμπρή. Το Xbox 360 διατέθηκε στην παγκόσμια αγορά σχεδόν ταυτόχρονα (με διαφορά μιας εβδομάδας από Αμερική σε Ευρώπη και Ιαπωνία), συνοδεύτηκε από 15 παιχνίδια και, παρά την έλλειψη επαρκούς αριθμού τεμαχίων, οι πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του στην αγορά συνοδεύτηκαν από πολύ μεγάλη επιτυχία.

Φυσικά, η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη επιτυχίες και στο τομέα του software για όλες τις κονσόλες και, φυσικά, για τους υπολογιστές. Το 2005 σημαδεύτηκε από την κυκλοφορία ορισμένων κορυφαίων τίτλων, που -κατά την άποψή μας- είναι από τους καλύτερους όλων των εποχών. Πως μπορείς να ξεχάσεις σημεία αναφοράς του gaming όπως τα God of War (PS2), Resident Evil 4 (GC/ PS2), Half-Life 2 (Xbox), F.E.A.R. (PC), Age of Empires III (PC), Pro Evolution Soccer 5 (PS2/ Xbox/ PC), Kameo: Elements of Power (Xbox 360), Call of Duty 2 (PC/ Xbox 360), Soul Calibur III (PS2), Ridge Racer (PSP), Mario Kart DS (DS), Need for Speed: Most Wanted (PS2/ Xbox/ GC/ Xbox 360) Fahrenheit (PS2/ Xbox/ PC) και τόσα άλλα; Η εμφάνιση τίτλων τέτοιας ποιότητας, μόνο συναισθήματα αισιοδοξίας μπορεί να μας δημιουργεί για το μέλλον του gaming.

Για το τέλος, ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τα videogames και ας επιστρέψουμε στο κλίμα της εποχής. Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος γεμάτη αισιοδοξία και όμορφα συναισθήματα. Πρέπει λοιπόν, έστω για τις λίγες αυτές ημέρες, να σκεφτόμαστε θετικά και να προσπαθούμε για το καλύτερο, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για όλους ανεξαιρέτως τους συνανθρώπους μας. Πολλοί εκτιμούν πως το νόημα των Χριστουγέννων έχει χαθεί μέσα στη σύγχρονη καταναλωτική μανία που μας έχει κυριέψει. Διαφωνούμε κάθετα. Ο καταναλωτισμός είναι ένα σημείο των καιρών, ενώ το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι κάτι το διαχρονικό και θα βρίσκεται για πάντα μέσα στις καρδιές μας. Ας μην τα συγχέουμε λοιπόν. Μπορούμε πάντα να κάνουμε αγορές και να χαρίζουμε δώρα στους αγαπημένους μας και συγχρόνως να διαθέτουμε περισσεύματα αγάπης προς την ανθρωπότητα, όχι μόνο κάθε 25η Δεκεμβρίου, αλλά και τις 365 ημέρες του έτους.

Από όλους τους ανθρώπους εδώ στο GameOver, που την πρώτη αυτή χρονιά λειτουργίας του εργάστηκαν σκληρά και με πολύ μεράκι για να σας προσφέρουν μια φρέσκια, φιλική και έγκυρη πρόταση στην ενημέρωσή σας σχετικά με τα videogames, έχετε χιλιάδες ευχές για υγεία και ευτυχία. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την εμπιστοσύνη, την προτίμηση, την επιτυχία και την καλή παρέα που μας χαρίσατε όλους αυτούς τους μήνες.

Χρόνια πολλά!!

Γιώργος Καλλίφας
gkallifas@atcom.gr

Exit mobile version