Battlefield 2: Modern Combat

Μπορεί το εξαιρετικό νέο single player mode να βοηθήσει το Modern Combat να σταθεί επάξια δίπλα στην κορυφαία έκδοση PC;

Ώρα για μάχη!

Από το πρώτο κιόλας παιχνίδι της σειράς Battlefield -το γνωστό και αγαπημένο 1942- ήταν προφανές πως η σουηδική Dice είχε στα χέρια της ένα πολύ δυνατό χαρτί. Παρά τη σωρεία online shooter τίτλων που υπάρχουν στην αγορά, τα Battlefield ξεχώρισαν λόγω της αρτιότητά τους στο σχεδιασμό των χαρτών, των έξυπνων και φρέσκων modes, αλλά και των εξαιρετικών γραφικών τους. Η μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε με το εκπληκτικό Battlefield 2 για τους υπολογιστές και πλέον κορυφώνεται με το Battlefield 2: Modern Combat για τις κονσόλες PlayStation 2 και Xbox. Αν και οι φίλοι των υπολογιστών αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις μεταφορές τίτλων από τα PC στις κονσόλες, στην περίπτωση του Battlefield 2 δεν χωρούν αμφιβολίες για την εξαιρετική εργασία της Digital Illusions και την επιτυχία του τελικού αποτελέσματος.

Το παιχνίδι στις δύο πιο επιτυχημένες κονσόλες της αγοράς δεν είναι πανομοιότυπο με την έκδοση PC, καθώς οι δημιουργοί του προέβησαν σε ορισμένες ρυθμίσεις και αλλαγές που ήταν απαραίτητες για το πέρασμα ενός αμιγούς PC παιχνιδιού στον κόσμο των παιχνιδομηχανών. Παρόλα αυτά, η συνολική εμπειρία μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά καλή, μιας και έχουμε πλέον να κάνουμε με ένα ολοκληρωμένο «πακέτο», το οποίο, εκτός του κλασικού και άρτιου online mode, περιλαμβάνει ένα άριστο single player campaign, συμπληρώνοντας έτσι το κενό που μπορεί να παρουσιαστεί σε όσους δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να προβούν σε δικτυακές μάχες.

Η «ιστορία» του Battlefield 2: Modern Combat –αν μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει ως τέτοια- μας μεταφέρει στο κοντινό μέλλον του πλανήτη μας. Οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, που παλεύουν για εξουσία και απόλυτη δύναμη είναι η Αμερική, η Κίνα και η (φανταστική) Συμμαχία της Μέσης Ανατολής. Στην έκδοση για τις κονσόλες -και λόγω της εμφάνισης του single player campaign- υπάρχουν ψήγματα ανάπτυξης της ιστορίας μέσα από κινηματογραφικές σκηνές που προβάλλονται πριν την έναρξη ή μετά το πέρας μιας αποστολής. Ιδιαίτερη ουσία στην ιστορία και στο σενάριο δεν υπάρχει -άλλωστε μιλάμε για ένα online FPS- και απλά υπάρχουν για να επενδύσουν, μέχρι κάποιου βαθμού, τα γεγονότα που εκτυλίσσονται.

Εκεί όμως που το νέο αυτό single player mode χτυπά «διάνα», είναι στον τρόπο έχει προσαρμοστεί επάνω του το κορυφαίο ανοιχτό gameplay του Battlefield 2 από τους υπολογιστές. Σε αντίθεση με τα κλασικά shooters της αγοράς (Call of Duty, Medal of Honor), η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο παίκτης δεν είναι γραμμική, μιας και μπορεί να ακολουθήσει οποιοδήποτε μονοπάτι επιθυμεί, να χρησιμοποιήσει κάθε είδους όχημα ή ακόμη (και αυτό είναι το πλέον συναρπαστικό στοιχείο) να επιλέξει και να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε στρατιώτη βρει στο δρόμο του.

Ειδικά αυτή η τελευταία επιλογή, που είναι γνωστή ως Hot swaping, είναι πρωτόγνωρη στα χρονικά των FPS και εκτελείται με απίστευτη απλότητα. Ελέγχοντας ένα στρατιώτη, πολύ απλά, γυρίζετε την κάμερα προς έναν άλλο και με το πάτημα ενός κουμπιού αναλαμβάνετε τον έλεγχό του. Αυτό το mode αυξάνει δραματικά την ποικιλία του gameplay, καθώς όπως αντιλαμβάνεστε, μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύσσουμε με σχέδιο τις δυνάμεις μας και να αποκτούμε πρόσβαση σε στρατιωτικές μονάδες με διαφορετικό οπλισμό και τεχνικά χαρακτηριστικά. Η παραπάνω λειτουργία, σε συνδυασμό με τις αποδώσεις υψηλότερων βαθμών που επέρχονται μετά την ολοκλήρωση έξτρα αποστολών και συγκεκριμένων objectives και χαρίζουν πρόσβαση σε νέο οπλισμό, είναι τα δύο νέα στοιχεία που καθιστούν το single player mode του Battlefield 2: Modern Combat τόσο συναρπαστικό. Τι συμβαίνει όμως με το multiplayer μέρος του;

Ολοκληρωτικός πόλεμος

Αφού συνδεθήκαμε στους servers της EA και ξεκινήσαμε τις πρώτες μας δικτυακές μάχες βρεθήκαμε μπροστά σε ορισμένες μικρές -αλλά άξιες αναφοράς- απογοητεύσεις. Αρχικά, η έκδοση του Battlefield 2 για τις κονσόλες υποστηρίζει μικρότερο αριθμό παικτών από την αντίστοιχη των υπολογιστών φτάνοντας τους 24 (αντί των 64 που ήταν ο μέγιστος αριθμός στα PC).

Επίσης, μια ακόμη σημαντική απουσία από αυτή την έκδοση είναι το γνωστό και αγαπημένο Commander mode, μέσω του οποίου ο κορυφαίος παίκτης του χάρτη είχε τη δυνατότητα να επιβλέπει από ψηλά ως διοικητής τη μάχη και να δίνει τις κατάλληλες εντολές για την ανάπτυξη της ομάδας του. Από εκεί και έπειτα, το σύνολο του online τμήματος στο Battlefield 2 για τις κονσόλες είναι παρόμοιο με αυτό των υπολογιστών. Δίνεται η δυνατότητα ομιλίας μέσω των headsets, προκειμένου να επικοινωνείτε με τους συμπολεμιστές σας σε πραγματικό χρόνο, οι 13 χάρτες είναι λίγο μικρότεροι, υπάρχουν περισσότερα από 30 οχήματα (ελικόπτερα, άρματα μάχης, τζιπ κ.λπ) που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή και όλα αυτά μέσω των modes Conquest και Capture the Flag.

Είναι σαφές πως το online τμήμα του Battlefield 2 στις κονσόλες είναι σαφώς κατώτερο από το αντίστοιχο των υπολογιστών. Το χαοτικό συναίσθημα που προκαλούσαν οι μάχες με τους 64 παίκτες σε ορισμένους από τους μεγάλους χάρτες εδώ απουσιάζει, όπως επίσης απουσιάζει και ο υψηλός βαθμός λεπτομέρειας των γραφικών.

Ειδικότερα στην έκδοση PlayStation 2, η λεπτομέρεια στα μοντέλα των χαρακτήρων και των οχημάτων έχει πάει «περίπατο». Οι υφές είναι θολές, ακόμη και όταν βρισκόμαστε αρκετά μακριά τους, ενώ τα εφέ των εκρήξεων και των καπνών σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν τα επίπεδα της έκδοσης PC. H κατάσταση είναι λίγο καλύτερη παίζοντας το παιχνίδι στο Xbox, όμως και πάλι, υπάρχει ένα έντονο συναίσθημα πως κάτι λείπει από το παιχνίδι. Το ευχάριστο είναι πως η αίσθηση που αποκομίζει ο παίκτης χρησιμοποιώντας τα όπλα και τα οχήματα παραμένει αυτούσια. Αν και ο έλεγχος στρατιωτών και οχημάτων με τα χειριστήρια δεν είναι εφάμιλλος με αυτόν του ποντικιού και του πληκτρολογίου, οι κατάλληλες προσαρμογές έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με έναν παίκτη που έχει ήδη δοκιμάσει το Battlefield 2 στους υπολογιστές και σε αυτήν την περίπτωση δύσκολα μπορείς να αφήσεις στην άκρη αυτήν την έκδοση και να ασχοληθείς με τις αντίστοιχες για τις κονσόλες. Αντιθέτως, αν το Modern Combat αποτελεί το πρώτο βήμα στον φρενήρη κόσμο της σειράς Battlefield, τότε δύσκολα θα επέλθει απογοήτευση. Το παιχνίδι της Dice είναι αναμφισβήτητα μια πολύ καλή υλοποίηση που θα ικανοποιήσει όσους ψάχνουν ένα πολυπρόσωπο, γεμάτο δράση και μεγάλη αντοχή στο χρόνο FPS.

Δείτε ένα video του Battlefield 2: Modern Combat πατώντας στα παρακάτω links

Έκδοση Low (5 MB)

Έκδοση High (14 MB)

Widescreen Ναι
Progressive Scan 480p (μόνο στην έκδοση Xbox)
PAL 60 Hz Ναι (μόνο στην έκδοση Xbox)
Ήχος Stereo/ Surround/ DD 5.1 (μόνο στην έκδοση Xbox)

Exit mobile version