Το όραμα του Miyamoto-san γίνεται φορητό. Έχετε διαθέσιμο χρόνο για μια δεύτερη «ζωή»;
Ένας άγριος υπέροχος κόσμος
To όνομα «Animal Crossing» είναι πασίγνωστο στους φίλους της Nintendo και ειδικότερα σε αυτούς που ζουν στην Ευρώπη, όχι απλώς γιατί ανήκει σε ένα από τα αρτιότερα και πλέον εθιστικά παιχνίδια του GameCube, αλλά γιατί η Nintendo έκανε το τραγικό λάθος να το φέρει στη Γηραιά Ήπειρο, τρία σχεδόν χρόνια μετά την κυκλοφορία του στην Αμερική και αφού είχε υποστεί γενική κατακραυγή από το ευρωπαϊκό κοινό. Αυτός ο εξαιρετικός «εξομοιωτής ζωής», έδινε στους παίκτες τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε έναν ψηφιακό σουρεαλιστικό κόσμο και μέσα από ένα παιχνίδι χωρίς σενάριο, αντικειμενικούς σκοπούς, εχθρούς που πρέπει να αντιμετωπίσουν και όπλα που θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν, να ζήσουν σε ένα πανέμορφο χωριό γεμάτο παράξενα ανθρωπόμορφα ζώα. Πως μπορεί ένα παιχνίδι που αφήνει κατά μέρος όλα τα προαναφερθέντα κλισέ, που είναι ταυτόχρονα και κανόνες των videogames, να πετύχει; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να έρθει μόνο από την ιδιοφυΐα του Shigeru Miyamoto και τους ανθρώπους της Nintendo, οι οποίοι για μια ακόμη φορά, μας απέδειξαν πως, είναι πιθανό, στις απλές και απλοϊκά υλοποιημένες ιδέες να κρύβεται η πραγματική μαγεία των videogames.
Απρίλιος του 2006 και αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος (κάτι που ωθήθηκε από την τεράστια δυναμική του Nintendo DS), η Nintendo κυκλοφορεί στην Ευρώπη εγκαίρως -και με ελάχιστη καθυστέρηση λόγω του απαραίτητου localization- το Animal Crossing Wild World. Αυτή η φορητή έκδοση του αγαπημένου τίτλου από το GameCube, μπορεί μεν να χαρακτηριστεί ως «λιτή» σε σχέση με το πρωτότυπο παιχνίδι, όμως η μαγεία συνεχίζει να υφίσταται, το gameplay να βρίσκεται στα ίδια κορυφαία επίπεδα, αλλά -και διαμέσου του Wi-Fi mode- να ανοίγονται νέοι δρόμοι για αλληλεπίδραση και επικοινωνία με παίκτες από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Οι αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να προκληθούν σε κάποιον που θα ασχοληθεί με το Animal Crossing Wild World, υπόκεινται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτές των παικτών που έχουν απολαύσει το πρώτο παιχνίδι και στις αντίστοιχες αυτών που για πρώτη φορά αποφασίζουν να εισχωρήσουν στο σουρεαλιστικό του κόσμο. Για τους πρώτους τα συναισθήματα είναι μάλλον ανάμικτα, μιας και, σε σχέση με το αρχικό Animal Crossing, το Wild World είναι ένα σαφώς φτωχότερο παιχνίδι, με γραφικά κατώτερης ποιότητας και πολύ μικρότερο εύρος. Αντιθέτως, αυτοί που ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους με την έκδοση του DS, μέσα της θα βρουν σωρεία από στοιχεία που δύσκολα θα τους επιτρέπουν να αφήνουν τη φορητή κονσόλα από τα χέρια τους. Όπως προαναφέραμε, κάποιο συγκεκριμένο σενάριο στο Wild World δεν υπάρχει, όπως επίσης δεν υπάρχει και συγκεκριμένη ακολουθία ενεργειών που πρέπει να πράξουμε, οι οποίες θα επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Το παιχνίδι ξεκινά με το χαρακτήρα μας να βρίσκεται μέσα σε ένα ταξί, οδεύοντας προς το φανταστικό κόσμο του παιχνιδιού. Αφού -και μέσα από ένα πανέξυπνο τρόπο- ονομάσουμε τον ήρωά μας και το χωριό όπου κατευθυνόμαστε, αλλά υποδηλώσουμε και το φύλο μας, το παιχνίδι ξεκινά.
Όμως, τι σημαίνει το «ξεκινά» μια περιπέτεια στο Animal Crossing; Ο βίος και η πολιτεία του χαρακτήρα μας στο παιχνίδι της Nintendo, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια εναλλακτική μορφή ζωής, μιας και αφού πάρουμε τις απαραίτητες οδηγίες από το δημαρχείο της πόλης, κατευθυνθούμε προς το νεοαποκτηθέν σπίτι μας και προσληφθούμε σε μια εργασία, προκειμένου να εξοφλήσουμε το δάνειο της κατασκευής του σε έναν τύπο ονόματι Tom Nook, μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε επιθυμούμε.
Συγκεκριμένος αντικειμενικός σκοπός δεν υπάρχει, πάντα υπό τη γνωστή φιλοσοφία των videogames πως πρέπει να εκτελέσουμε κάποιες ενέργειες για να ξεδιπλωθεί η ιστορία. Αποστολές υπάρχουν και περιλαμβάνουν τη συλλογή διαφόρων έργων τέχνης ή άλλων στοιχείων, καθώς επίσης τη διακόσμηση του σπιτιού μας και την επέκτασή του. Ωστόσο, ο παίκτης σε καμία περίπτωση δεν υποχρεούται να ακολουθήσει γραμμικά αυτές τις αποστολές ή ακόμη περισσότερο, έχει το δικαίωμα να μην τις εκτελέσει ποτέ. Σε αυτό το παιχνίδι έχεις απόλυτη ελευθερία κινήσεων, μπορείς να πας για ψάρεμα στην κοντινή λίμνη, να εξερευνήσεις το χώρο, να επισκεφθείς τους γείτονές σου, να συζητήσεις μαζί τους και να απολαύσεις σωρεία άλλων ενεργειών που σου δίνονται. Είναι προφανές πως, σπάζοντας τα στενά πλαίσια των παιχνιδιών όπως τα γνωρίζουμε και τα αντιλαμβανόμαστε, το Animal Crossing είναι ένα παιχνίδι φτιαγμένο για όλους. Δεν χρειάζεται να είσαι «παίκτης» για να παίξεις. Το Animal Crossing είναι τόσο απλοϊκό και βατό, σε σημείο που μπορεί να το απολαύσει ο οποιοσδήποτε, ακόμη και αν η σχέση του με τα videogames βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τις γνώσεις του στην κβαντική φυσική. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό το στοιχείο, καταδεικνύεται από το γεγονός πως μέσα στα 30 και πλέον χρόνια που υφίστανται τα videogames, ελάχιστα είναι τα δείγματα που έχουν καταφέρει κάτι παρόμοιο (βλέπε μεταξύ άλλων Pac-Man, Tetris, EYE TOY).
Αγγίζοντας τη μαγεία
Το Animal Crossing στο Nintendo DS έχει δύο πρόσωπα. Το πρώτο και μάλλον άσχημο εκ των δύο είναι αυτό της απεικόνισης. Τα χαριτωμένα σχεδόν καρτουνίστικα γραφικά της έκδοσης GameCube ανήκουν πλέον στο παρελθόν, καθώς αυτή τη φορά συναντάμε φιγούρες, που είναι μεν ίδιες στη φιλοσοφία με αυτές του προηγούμενου τίτλου, αλλά αποτελούνται από μικρότερο αριθμό πολυγώνων και μέτριες υφές. Το ίδιο ισχύει και για το σχεδιασμό του κόσμου, ο οποίος αυτή τη φορά είναι κατά πολύ μικρότερος.
Επίσης, μια ακόμη απώλεια, που θα ενοχλήσει κυρίως αυτούς που έχουν παίξει την έκδοση του GameCube, είναι αυτή των γιορτών. Μιας και το παιχνίδι κάνει χρήση του εσωτερικού ρολογιού/ ημερολογίου της κονσόλας και σύμφωνα με αυτό απεικονίζει τον κόσμο σε φάση ημέρας ή νύχτας, έτσι ακολουθούσε και τις διάφορες σημαντικές γιορτές και επετείους. Αν και μόλις πριν από δύο ημέρες η Nintendo ανακοίνωσε πως όσοι παίξουν Animal Crossing online τις ημέρες του Πάσχα θα κερδίσουν διάφορα δωράκια, στο offline μέρος της, η έκδοση DS δεν έχει τις γιορτές και τα διάφορα εικονικά events που διεξάγονταν εκείνες τις συγκεκριμένες ημέρες, αλλά διάφορες άλλες φανταστικές επετείους που διεξάγονται μέσα στον κόσμο του Wild World. Τέλος, έχουμε την απουσία των αγαπημένων κλασικών NES παιχνιδιών που υπήρχαν στην έκδοση GameCube, τα οποία είχαν οδηγήσει τους παίκτες σε ατελείωτα κυνήγια θησαυρού, προκειμένου να τα ανακαλύψουν. Στα παραπάνω συνοψίζονται και τα μειονεκτήματα του Wild World, μιας και από εκεί και έπειτα, το παιχνίδι διαπρέπει. Το νέο μοντέλο χειρισμού με τη γραφίδα επάνω στην οθόνη αφής -το οποίο λειτουργεί κατ’ επιλογή μιας και υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του σταυρού κατεύθυνσης- λειτουργεί ικανοποιητικά, ενώ ακόμη καλύτερα λειτουργεί ο τρόπος που συνομιλούμε με τους χαρακτήρες, όταν παίζουμε online (αφού μπορούμε πλέον να γράψουμε τα μηνύματά μας στην οθόνη αφής), αλλά και η γενικότερη χρήση του interface. Μιας και αναφερθήκαμε στη δυνατότητα που χαρίζει το παιχνίδι για online περιηγήσεις σε χωριά άλλων παικτών, αξίζει να τονίσουμε πως, παρόλο που το Wild World απέχει πολύ από τα MMORPGs και ακόμη περισσότερο από το όνειρο της «παγκόσμιας κοινότητας» του Miyamoto, τα ταξίδια σε χωριά άλλων χρηστών, η συνομιλία μαζί τους, η αγορά προϊόντων από τα καταστήματα και η περιήγηση, είναι στοιχεία μαγευτικά που προσφέρουν μια απόλαυση μοναδική.
Είναι προφανές πως το Animal Crossing: Wild World δεν είναι ένα συνηθισμένο παιχνίδι. Πιστό στη φιλοσοφία της «μαμάς» Nintendo, ακολουθεί το δρόμο της διαφορετικότητας και της εθιστικής απλότητας, που δύσκολα πλέον βρίσκουμε στη βιομηχανία των videogames. Προσωπική μας εκτίμηση είναι πως όσοι είναι κάτοχοι της κονσόλας Nintendo DS, θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την απόκτησή του.
PEGI 3+