Tetris DS

Το πιο εθιστικό παιχνίδι όλων των εποχών, κατέφθασε στο φορητό της Nintendo.

Tetris Redux

Είναι μοναδική η στιγμή, που ο παίκτης βρίσκεται μπροστά σε ένα remake τίτλου που έχει γράψει ιστορία στην βιομηχανία του gaming, ο οποίος μάλιστα θεωρείται και από τους καλύτερους που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Ο λόγος για το Tetris του Alexei Pajitnov, το καλύτερο κατά πολλούς puzzle game όλων των εποχών. Η Nintendo εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες του νέου φορητού της συστήματος προσφέρει το κλασικό παιχνίδι σε μία νέα έκδοση, φιλοδοξώντας να προσφέρει στον παίκτη αρκετές ώρες διασκέδασης μέσα από τον απλό, κλασικό μηχανισμό του gameplay. Το Tetris αποτέλεσε τον λόγο να αποκτήσει ο μέσος χρήστης το Game Boy και η Nintendo οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του τότε φορητού της στο πολύ εθιστικό παιχνίδι του ταλαντούχου Ρώσου καθηγητή. Θα τα καταφέρει άραγε με παρόμοιο τρόπο το Tetris DS; Από την κυκλοφορία του αρχικού Tetris πολλές λεπτομέρειες προστέθηκαν στο κλασικό παιχνίδι, αν και λίγες από αυτές κατάφεραν να καθιερωθούν μέσα από τις διάφορες προσπάθειες. Από το κλασικό ασπρόμαυρο παιχνίδι του Game Boy φτάσαμε στο 2006 και την κυκλοφορία της νέας έκδοσης που προσφέρει πολλές νέες λειτουργίες, που βασίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στην οθόνη αφής του συστήματος.

Δύο σημαντικές προσθήκες που αλλάζουν αρκετά τον τομέα του gameplay είναι: α) η δυνατότητα τοποθέτησης ενός κομματιού στο περιθώριο έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί αργότερα και β) η δυνατότητα περιστροφής ενός κομματιού αφότου έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο της πίστας. Η πρώτη από τις δύο διαφοροποιήσεις θα φανεί απίστευτα χρήσιμη στους παίκτες που μετά τα πρώτα 3 επίπεδα στον κλασικό τίτλο Tetris πελάγωναν από τα διάφορα σχήματα που έφταναν στον έλεγχό τους και τις ανομοιόμορφες κατασκευές που δημιουργούνταν.

Πλέον, αν ένα κομμάτι δεν ταιριάζει στην πίστα, μπορεί να μπει στο πλάι και να χρησιμοποιηθεί αργότερα, γεγονός όμως που δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι κάνει το gameplay αρκετά πιο εύκολο. Η δεύτερη προσθήκη εμφανίστηκε στο Tetris Worlds για πρώτη φορά και σύμφωνα με αυτήν, ο παίκτης μπορεί να περιστρέψει ένα κομμάτι ακόμα και αφού αυτό αγγίξει το κάτω μέρος του επιπέδου. Το Tetris DS θα προκαλέσει στους παλαιότερους gamers συναισθήματα νοσταλγίας, αφού από το πρώτο κιόλας επίπεδο ο παίκτης έρχεται «αντιμέτωπος» με εικόνες και ήχους από τα κλασικότερα παιχνίδια της Nintendo όπως τα Super Mario Bros., The Legend Of Zelda, Metroid, Donkey Kong, Excitebike κοκ. Οι εικόνες από τα παραπάνω παιχνίδια εμφανίζονται τόσο στην επάνω οθόνη του συστήματος όσο και στο background του ενεργού πεδίου, ενώ ο ήχος έχει μεταφερθεί αυτούσιος σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς η Nintendo αδυνατεί ακόμα να δεχτεί ότι δεν είναι λογικό να προσθέτει ήχο και εικόνα του Mario σε όλους τους τίτλους που κυκλοφορούν… Το κομμάτι του single player mode χωρίζεται σε 6 διαφορετικά gaming στιλ, τα: Standard, Push, Touch, Puzzle, Mission και Catch. Το Standard Tetris προσφέρει τον κλασικό τρόπο διασκέδασης με τον παίκτη να εξαφανίσει τα blocks μέχρι τελικής πτώσεως (Marathon), είτε ενάντια στην CPU (Vs. CPU), είτε τέλος με σκοπό να συμπληρώσει ανά επίπεδο κάποιο συγκεκριμένο αριθμό γραμμών (Line Clear).

To Push mode είναι ένας νέος τύπος παιχνιδιού, στον οποίο ο χρήστης του DS καλείται να ανταγωνιστή την CPU και να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερες γραμμές. Η πίστα είναι ενιαία και, όσο ο παίκτης ολοκληρώνει επιτυχώς γραμμές, κατεβάζει το σύνολο των blocks προς το μέρος του αντιπάλου. Αυτός που θα καταφέρει να φτάσει το σύνολο των blocks στην γραμμή του αντιπάλου, ανακηρύσσεται αυτόματα και νικητής. Το τρίτο mode είναι το Touch, στο οποίο παίκτης παίρνει στην κυριολεξία την κατάσταση στα χέρια του.

Η οθόνη αφής γίνεται πλέον το πεδίο δράσης και ο παίκτης πρέπει να κινήσει με την βοήθεια του stylus τα κομμάτια που βρίσκονται ήδη τοποθετημένα στην πίστα δεξιά κι αριστερά, έτσι ώστε να συμπληρώσει γραμμές και να οδηγήσει όλα τα από πάνω blocks να πέσουν. To Puzzle mode είναι το πιο απλοϊκό καθώς ο παίκτης έχει μπροστά του μία συγκεκριμένη πίστα και με έναν ελάχιστο αριθμό κινήσεων πρέπει να εξαφανίσει όλα τα blocks. Το Mission mode είναι κάτι παρόμοιο με λιγότερους περιορισμούς. Ο παίκτης καλείται να ολοκληρώσει κάποιες πίστες, επιτυγχάνοντας όμως συγκεκριμένους συνδυασμούς που επεκτείνονται από την απλή συμπλήρωση δύο γραμμών ως και την ολοκλήρωση του επιπέδου με ένα συγκεκριμένο block. Το τελευταίο Mode είναι το catch. Εδώ ο παίκτης πρέπει να κατασκευάσει με τα blocks που πέφτουν ένα τετράγωνο 4×4 και το οποίο θα πρέπει να ανατινάξει όταν εμφανίζονται ειδικοί εχθροί από το πάνω μέρος της πίστας. Το Tetris DS προσφέρει ένα εκπληκτικό multiplayer mode που φτάνει την ταυτόχρονη συμμετοχή έως και 10 (!) παικτών σε διάφορα gameplay modes του τίτλου. Ο τίτλος εκμεταλλεύεται εκπληκτικά και την Nintendo Wi-Fi Connection υπηρεσία της εταιρίας του Κιότο και προσφέρει με αυτό τον τρόπο την δυνατότητα συμμετοχής παικτών από όλο τον κόσμο.

Η μόνη παράλειψη που υπάρχει και θα θέλαμε να δούμε σε αυτή την πλούσια έκδοση είναι το κλασικό ασπρόμαυρο παιχνίδι, το οποίο θα χαρακτήριζε τον τίτλο ως την απόλυτη must-have έκδοση. Ωστόσο αν εξαιρέσουμε το μέτριο ηχητικό τομέα, ο τίτλος είναι από τους καλύτερους puzzle της σύγχρονης ιστορίας του gaming.

PEGI 3+

Exit mobile version