Table Tennis

Ένα από τα πλέον αναμενόμενα παιχνίδια που αποδεικνύει ότι το απλοϊκό gameplay μπορεί να είναι και εντυπωσιακό.

Ρακετο-μάνια

Αν για έναν λόγο πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στη Rockstar Games είναι ότι καταφέρνει πάντα να ξαφνιάσει την αγορά προσφέροντας μονίμως τίτλους που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα. Από την στιγμή που η πασίγνωστη εταιρία αντιλήφθηκε ότι η πρωτοτυπία σε συνδυασμό με το καλοδουλεμένο gameplay μπορούν να αποφέρουν πολλά εκατομμύρια στα ταμεία της, μας προσέφερε τίτλους «διαμάντια». Με μία γρήγορη ματιά, πέραν των επεισοδίων της σειράς Grand Theft Auto, μπορούμε να θυμηθούμε με μεγάλη ευκολία τα Manhunt, Red Dead Revolver και The Warriors. Ποια ήταν η πιο πρόσφατη επιλογή της εταιρίας; Το Table Tennis, ένας τίτλος επιτραπέζιας αντισφαίρισης (ping pong) όπου ο παίκτης καλείται να δράσει όπως ακριβώς και σε οποιονδήποτε άλλο τίτλο του ίδιου σπορ.

Για ποιο λόγο όμως η εταιρία αποφάσισε να δώσει στην κυκλοφορία έναν τίτλο που βασίζεται σε ένα σπορ που δεν είναι ευρέως γνωστό; Για τον απλούστατο λόγο ότι για άλλη μια φορά επιθυμεί να αποδείξει αυτό που η βιομηχανία αρνείται στο μεγαλύτερο μέρος της να αντιληφθεί: Ότι οι νέες ιδέες και ο καλός μηχανισμός gameplay μπορούν με μεγάλη ευκολία να αποδώσουν (αν συνδυαστούν σωστά) έναν τίτλο, για τον οποίο η λέξη «εθισμός» μπορεί να αποκτήσει τεράστια σημασία. Το σύγχρονο Pong ακούει στο όνομα Table Tennis και η μειωμένη τιμή στην οποία προσφέρεται ο τίτλος, αναμφισβήτητα τον καθιστούν ως απαραίτητη επιλογή για το φετινό καλοκαίρι.

Αν και στην πράξη ακούγεται αρκετά απλοϊκό, το gameplay του Table Tennis είναι αρκετά πλήρες και ολοκληρωμένο, σε σημείο να μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ακόμη και καλύτερο από πολλά σύγχρονα Xbox 360 παιχνίδια πολύ μεγαλύτερου budget.  Ο παίκτης καλείται και σε αυτό τον τίτλο να κινήσει τον χαρακτήρα του, που βρίσκεται στην άκρη του τραπεζιού και να προχωρήσει σε χτυπήματα της μπάλας με την ρακέτα, με τρόπο παρόμοιο με αυτών των Top Spin και Virtua Tennis. Αν και τα χτυπήματα δεν είναι τόσο πλούσια σε συνδυασμούς όσο στους τίτλους των πασίγνωστων tennis σειρών, προσφέρουν αρκετά πολλά στοιχεία και ο παίκτης θα χρειαστεί αρκετή ώρα για να μάθει όλα τα χτυπήματα καθώς και το πότε να τα αξιοποιεί κατά την διάρκεια του αγώνα. Οι τύποι κτυπημάτων είναι τέσσερις (Topspin, Backspin, Left Spin και Right Spin), οι οποίοι είναι «μοιρασμένοι» στα τέσσερα αντίστοιχα πλήκτρα του χειριστηρίου του συστήματος, στον δεξί αναλογικό μοχλό και στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του.

Όπως μπορεί ο καθένας εύκολα να φανταστεί, πολλοί είναι οι τομείς που ορίζουν ένα χτύπημα, όπως η θέση του παίκτη, η διάρκεια πατήματος του πλήκτρου ή της κατεύθυνσης καθώς και το φάλτσο που μπορεί να δώσει στην πορεία της μπάλας με τον αριστερό μοχλό. Ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω μπορεί να δώσει την καλύτερη λύση την κατάλληλη στιγμή και η μοναδική προϋπόθεση για τον παίκτη είναι να μπορεί σε δευτερόλεπτα να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για αυτόν.

Το αναλυτικό training mode μεταφέρει με απλό τρόπο όλα τα διαθέσιμα χτυπήματα, καθώς επίσης και τους τρόπους με τους οποίους ο παίκτης μπορεί να βάλει φάλτσα και να «εκθέσει» τον αντίπαλό του.  Όσο κι αν οι τρόποι χτυπημάτων με τις ρακέτες στα παιχνίδια τένις είναι πάνω-κάτω ίδιοι, στο Table Tennis ο παίκτης ξεκινώντας έχει στην διάθεσή του μια ξεχωριστή μπάρα στην οποία πρέπει να ισοσταθμίσει πόσα φάλτσα και πόση δύναμη θα δώσει. Ο ειδικός μετρητής που εμφανίζεται όποτε ο παίκτης «σερβίρει» μπορεί να μετατρέψει την ένδειξή του είτε σε ένα πολύ δυνατό και ευθύβολο χτύπημα, είτε σε ένα λιγότερο δυνατό αλλά… φαλτσαριστό. Άλλο ένα στοιχείο που κάνει τον τίτλο της Rockstar να ξεχωρίζει είναι η ειδική ένδειξη που εμφανίζεται γύρω από την μπάλα. Κάθε φορά που ο αντίπαλος στέλνει την μπάλα προς τον παίκτη, γύρω από αυτήν εμφανίζεται ένα χρώμα που αντιστοιχεί σε ένα από τα αντίστοιχα χρώματα των πλήκτρων του χειριστηρίου.

Με αυτό τον τρόπο ο παίκτης αντιλαμβάνεται τι είδους χτύπημα έκανε ο αντίπαλος, αλλά μπορεί παράλληλα να στείλει πίσω την μπάλα με τον ίδιο αποδοτικό τρόπο. Τέλος, μετά από λίγες ώρες παιχνιδιού, εμφανίζονται και διάφοροι συνδυασμοί πλήκτρων που έχουν ως αποτέλεσμα πιο ριψοκίνδυνα χτυπήματα. Για να βοηθηθεί ο παίκτης ακόμα περισσότερο, όσο ετοιμάζεται να κάνει το δικό του χτύπημα, η λειτουργία δονήσεων γίνεται όλο και πιο έντονη όσο πλησιάζει το σημείο όπου πρέπει να αφήσει το αντίστοιχο πλήκτρο για να καταφέρει ένα ισχυρό χτύπημα.

Στον τομέα των gaming modes, το Table Tennis προσφέρει ακριβώς αυτά που απαιτούνται. Τέσσερα τουρνουά, στα οποία το επίπεδο των αντιπάλων αυξάνεται σταδιακά, αποτελούν το βασικό μέρος του offline mode, όπου σε κάθε ξεχωριστό αγώνα ο παίκτης θα πρέπει να βρίσκει την κατάλληλη τακτική έτσι ώστε να κερδίζει. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε αντιπάλου είναι εύκολο να βρεθούν απλά και μόνο επιχειρώντας ορισμένα χτυπήματα, χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να πάρει ο παίκτης μεγάλο ρίσκο. Το κλασικό exhibition mode δεν απουσιάζει από τον τίτλο και προσφέρει την ευκαιρία για αγώνες ένας εναντίον ενός στον οποίο μπορεί να συμμετέχει είτε ένας είτε δύο παίκτες. Για αγώνες δύο εναντίον δύο, δεν χρειάζεται να γίνει η οποιαδήποτε αναφορά, απλά διότι… δεν προσφέρονται. Στον τομέα του online κομματιού, το Xbox Live υποστηρίζει από απλούς αγώνες έως και τουρνουά οκτώ παικτών.

Το επίπεδο λεπτομέρειας των παικτών είναι αρκετά μεγάλο και τα γραφικά του τίτλου γενικότερα κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το animation φαντάζει εκπληκτικό και ο σταθερός ρυθμός ανανέωσης των καρέ καταφέρνουν οπτικά να αποδώσουν τα μέγιστα. Ειδικά σε ορισμένα χτυπήματα, το Table Tennis μπαίνει σε slow motion προσφέροντας ένα πιο «τηλεοπτικό» χρώμα σε φάσεις με έντονη δράση. Ηχητικά ο τίτλος δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από τα αναμενόμενα με αρκετά εφέ και κλασική beat μουσική να συνοδεύει τον παίκτη από το εισαγωγικό video έως και αυτό του τερματισμού. Στον τομέα του χειρισμού τα πράγματα είναι αρκετά καλοδουλεμένα με τις εντολές να μεταφράζονται άμεσα σε κινήσεις των παικτών.

Αν έχουμε να καταλογίσουμε κάτι αρνητικό στο Table Tennis, αυτό θα εστιάσει σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι η βασική κάμερα, η οποία δείχνει τον παίκτη πίσω από την πλάτη και η οποία, παρά τον μικρό ωφέλιμο χώρο στον οποίο διεξάγεται ο τίτλος, κατά περιπτώσεις παρουσιάζει τέτοια κίνηση ώστε να αποπροσανατολίζει τον παίκτη που δεν είναι 100% αφοσιωμένος στην εξέλιξη της δράσης. Όπως ακριβώς συνέβη και στο Sensible Soccer, η κάμερα κινείται λίγο παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται δημιουργώντας έτσι μικρά προβλήματα στον τρόπο που ο παίκτης αντιλαμβάνεται τα επί της οθόνης τεκταινόμενα. Το δεύτερο αρνητικό σημείο εντοπίζεται στο ότι ο παίκτης δεν έχει την δυνατότητα να κινήσει απόλυτα ελεύθερα τον χαρακτήρα του στην άκρη του τραπεζιού και στον οριζόντιο άξονα με αποτέλεσμα να μπορεί να κάνει μόνο κίνηση ενός frame προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά κάθε φορά.

Αυτή η έλλειψη απολύτου ελευθερίας κίνησης στο χώρο είναι και το σημαντικότερο σημείο όπου το παιχνίδι της Rockstar χωλαίνει στον τομέα του gameplay. Αφήνοντας στην άκρη τα δύο παραπάνω (μοναδικά) αρνητικά σημεία του τίτλου, το Table Tennis είναι μακράν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχει αυτή τη στιγμή το Xbox 360 στην βιβλιοθήκη του και προτείνεται όχι μόνο για τους φίλους του αθλήματος, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους.  Η Rockstar τα κατάφερε για άλλη μία φορά…

Δείτε ένα video του Table Tennis (AVI 23 MB) πατώντας εδώ

Widescreen Ναι
Progressive Scan 480p/ 720p/ 1080i
PAL 60 Hz Ναι
Ήχος Stereo/ Surround/ Dolby Digital 5.1
PEGI 3+

Exit mobile version