Wii: Τα επίσημα στοιχεία (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Νο5)

Αναλογία Wii Points με €, περιεχόμενα PAL πακέτου και “κλείδωμα” region

Το GameOver είναι στην ευχάριστη θέση να έχει στα χέρια του (επιτέλους) τα πρώτα τελικά στοιχεία για το επερχόμενο σύστημα της Nintendo. Όπως αποκάλυψαν σήμερα τα ξημερώματα οι New York Times, το Wii θα κυκλοφορήσει στην Αμερική στις 19 Νοεμβρίου και θα πωλείται προς $250. Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, στο πακέτο αγοράς θα περιλαμβάνεται ένα Wii Remote, ένα nunchuck, έναν αντάπτορα ρεύματος, ένα καλώδιο ήχου/εικόνας, η ειδική μπάρα-αισθητήρας για την οθόνη, ένα ειδικό stand για την μπάρα, η βάση του συστήματος και δύο AA μπαταρίες. Το ευχάριστο για τους υποψήφιους αγοραστές του Wii στην Αμερική (και μόνο) ακούει στο όνομα Wii Sports, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν με το σύστημα. Το Wii Sports θα περιλαμβάνει παιχνίδια tennis, baseball, golf, bowling και box.

Η εταιρία του Κιότο παράλληλα, σε event που έγινε στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε ότι αναμένονται πάνω από 25 τίτλοι μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ επιβεβαίωσε ότι με την κυκλοφορία του συστήματος στην Ιαπωνία θα διατεθούν ταυτόχρονα τα: Trauma Center: Second Opinion (Atlus), Elebits (Konami), Necro-Nesia (Spike), Super Monkey Ball: Uki Uki Party Daishuugou (Sega), Swing Golf Panya (Tecmo), Wing Island (Hudson), Kororinpa (Hudson), SD Gundam Revolution (Namco Bandai), Tatsujin Festival (Namco Bandai), Tamagotchi no Pika Pika Daitouryou! (Namco Bandai), Red Steel (Ubisoft), Wii Sports (Nintendo), WarioWare Smooth Moves (Nintendo), The Legend of Zelda: Twilight Princess (Nintendo) και Hajimete no Wii (Nintendo). Πολύ μεγάλο βάρος στην παρουσίαση δόθηκε και στη λειτουργία της Virtual Console, για την οποία τονίστηκε ότι θα παρέχει πάνω από 30 τίτλους με την κυκλοφορία του συστήματος. Μέσα στον παραπάνω αριθμό θα περιλαμβάνονται τα κλασικά Zelda, Mario και Donkey Kong παιχνίδια που έχουν γράψει τη δική τους ξεχωριστή ιστορία για τη Nintendo, ενώ από άποψης κόστους, κάθε τίτλος θα τιμάται προς $5, $8 ή $10 (format NES, SNES και N64 αντίστοιχα). Στην αγορά της Ιαπωνίας θα κυκλοφορήσουν ειδικές κάρτες με Wii Points, οι οποίοι θα μπορούν να εξαργυρώνονται -αλα Xbox Live Marketplace- για διάφορες αγορές. Στον τομέα του κόστους των παιχνιδιών του Wii, η τιμή των first parties θα κυμαίνεται στα $50, ενώ σε επίπεδο third parties δεν αποκαλύφθηκε κάτι, αλλά όπως αναμένεται θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από την προαναφερθείσα.

Ακόμα, η Nintendo ανακοίνωσε ότι με το λανσάρισμα του συστήματος, θα κυκλοφορήσουν και τα χειριστήρια ξεχωριστά προς πώληση. Το Wii Remote θα κοστίζει περίπου $40, το nunchuk $20 και το classic controller $20. Ένα αρκετά ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Wii θα είναι ότι θα περιλαμβάνει διάφορα κανάλια ενημερωτικής φύσεως. Θα υπάρχει ένα κανάλι στο οποίο οι χρήστες θα μπορούν να απεικονίζουν και να επεξεργάζονται τις ψηφιακές του φωτογραφίες, ενώ την εμφάνισή τους θα κάνουν και κανάλια που θα ασχολούνται με την τρέχουσα επικαιρότητα και τον καιρό. Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της λειτουργίας θα είναι το Mii Channel, στο οποίο οι κάτοχοι του Wii θα μπορούν να φτιάξουν το avatar τους από μία πληθώρα επιλογών. Το προφίλ κάθε παίκτη μπορεί να μεταφέρεται και στο Wii Remote, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από τον ίδιο χρήστη σε πολλά μηχανήματα. Το GameOver εντόπισε στο επίσημο site του συστήματος, ότι μένουν άλλα δύο κανάλια να αποκαλυφθούν…

Όπως αναμενόταν, το Wii θα είναι συμβατό με μία ειδική έκδοση του Opera Web Browser, με τον οποίο οι χρήστες θα μπορούν να σερφάρουν στις σελίδες του διαδικτύου. Σε αντίθεση με τα 500.000 συστήματα της Sony για το PS3, η Nintendo ανακοίνωσε ότι θα δώσει στην κυκλοφορία πάνω από 4 εκατομμύρια συστήματα μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν μιλάει για τα τέλη Δεκεμβρίου ή για το τέλος του οικονομικού της έτους. Τέλος, σε επίπεδο διάθεσης, πέραν της Αμερικής, το Wii θα κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία στις 2 Δεκεμβρίου. Αυτό που θα πρέπει να έχουν στο νου τους οι φίλοι και οι φίλες του GameOver είναι ότι σήμερα το απόγευμα θα λάβει χώρα το αντίστοιχο event στην Αμερική, ενώ αύριο το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί και το αντίστοιχο της Ευρώπης (όπου θα υπάρχουν και περισσότερες πληροφορίες που θα ενδιαφέρουν άμεσα την αγορά μας). Κύκλοι της Nintendo έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι σε κάθε event θα ανακοινωθεί και κάτι ξεχωριστό, κάτι που σημαίνει ότι από αύριο το απόγευμα θα μπορούν να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:45 – Συνέντευξη Τύπου Αμερικής
Όπως ακριβώς ανέφεραν οι New York Times, οι ανακοινώσεις της Nintendo Of America περιελάμβαναν όσα καταγράφηκαν στις παραπάνω παραγράφους. Το σύστημα της ιαπωνικής εταιρίας θα κυκλοφορήσει στις 19 Νοεμβρίου στην αγορά της Αμερικής μόνο σε λευκό χρώμα και θα κοστίζει $249,99. Σε επίπεδο διαθεσιμότητας διευκρινίστηκε ότι η Nintendo θα διαθέσει 4 εκατομμύρια συστήματα μέχρι το τέλος του 2006 (με την Αμερική να λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας) και άλλα δύο εκατομμύρια κομμάτια να κάνουν την εμφάνισή τους μέχρι τον Μάρτιο του 2007. Από άποψης λανσαρίσματος, το σύστημα θα συνοδευτεί από 15 τίτλους με άλλους 15 να ακολουθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η τιμή του software θα ξεκινάει από τα $49,99 για τους first party και οι τρίτες εταιρίες παραγωγής θα αποφασίσουν μόνες τους την κοστολόγηση των δικών τους τίτλων. Οι ανακοινώσεις δια στόματος Reggie Fils-Aime περιελάμβαναν και την λειτουργία της Virtual Console, η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2007 με 30 τίτλους αρχικά διαθέσιμους και 10 νέους να προστίθενται κάθε μήνα. Τα παιχνίδια θα κοστίζουν: NES – 500 Wii Points, SNES – 800 Wii Points και Nintendo 64 – 1000 Wii Points.

Στην συνέχεια της συνέντευξης Τύπου, ο Bill Trinen πήρε το λόγο και έκανε μία παρουσίαση της λειτουργίας των Wii Channels, αναδεικνύοντας το πως μπορεί ο χρήστης να φτιάξει τον χαρακτήρα του, πως να αλληλεπιδρά με τους φίλους του καθώς και πως μπορεί να αναπαράγει τις φωτογραφίες που έχει αποθηκευμένες στο σύστημα. Αμέσως μετά, ο Reggie ανέφερε ορισμένα στοιχεία για το WiiConnect24, το οποίο θα παρέχει πολλές δυνατότητες πέραν των καναλιών. Μία πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι το Message Board, από το οποίο ο κάτοχος του συστήματος θα μπορεί να αποστέλλει μηνύματα σε άλλους κατόχους, καθώς και σε χρήστες PC και κινητών τηλεφώνων. Ο πρόεδρος της Nintendo of America τόνισε για τα όσα είχαν διαρρεύσει, ότι στο κανάλι των νέων, ο χρήστης θα μπορεί να ενημερώνεται για νέα παιχνίδια και κυκλοφορίες, ενώ προσέθεσε κάτι που ίσως δυσαρεστήσει κάπως το κοινό της Nintendo: ο Opera Browser του Wii δεν θα παρέχεται δωρεάν και δεν θα είναι προ-εγκατεστημένος (όπως είχε γραφτεί), αλλά θα πωλείται μέσα από το ειδικό online menu με κάποιο αντίτιμο Wii Points.

Αμέσως μετά το πέρας της παρουσίασης, οι δημοσιογράφοι έθεσαν κάποιες ερωτήσεις στον Reggie, από τις οποίες προήλθαν τρία ενδιαφέροντα νέα. Πρώτον, το The Legend of Zelda: Twilight Princess, παρόλο που θα κυκλοφορήσει παράλληλα με το Wii, θα διατεθεί στην έκδοση για το GameCube (στην αγορά της Αμερικής τουλάχιστον) στις 11 Δεκεμβρίου. Δεύτερον, το Metroid Prime 3 θα κυκλοφορήσει το 2007 και, τρίτον, το Wii δεν θα μπορεί τελικά να αναπαράγει DVD ταινίες, καθώς (όπως τόνισε η Perrin Kaplan) η λειτουργία δεν θα προσέφερε τίποτα παραπάνω στον χρήστη, από έξτρα κόστος για την αγορά του συστήματος. Αυτό που απομένει πλέον είναι η τρίτη και τελευταία παρουσίαση, η οποία θα γίνει στην Ευρώπη και για την οποία έχει επιβεβαιωθεί α) η παρουσία του προέδρου της εταιρίας κ. Satoru Iwata καθώς και β) η αποκάλυψη των δύο τελευταίων καναλιών του συστήματος. Το μεσημέρι της Παρασκευής 15/09/06 λοιπόν, και η Nintendo θα έχει ανοίξει στο μεγαλύτερο μέρος τα χαρτιά της στην παρτίδα των συστημάτων νέας γενιάς…

{PAGE_BREAK}

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 15/09/06 10:45 – Τα Κανάλια Του Wii
Όπως αποκάλυψε από χθες η Nintendo, το Wii θα χρησιμοποιεί ένα interface με κανάλια, από τα οποία θα προσφέρονται όλες οι υπηρεσίες της ιαπωνικής εταιρίας προς τους χρήστες. Το GameOver αναζήτησε και βρήκε όλη την λίστα των διαθέσιμων καναλιών που θα βρίσκονται στο κεντρικό menu με την σημείωση ότι μένουν άλλα δύο, τα οποία θα αποκαλυφθούν (κατά πάσα πιθανότητα) μέσα στις επόμενες ώρες.

Disc Channel
Από εδώ οι κάτοχοι του Wii θα επιλέγουν να αναπαράγει το σύστημα τον δίσκο που θα βρίσκεται μέσα στο drive. Υπενθυμίζουμε στους φίλους του GameOver ότι μπορούν να αναπαραχθούν εκτός από τους τίτλους του Wii και αυτοί του GameCube.

Mii Channel
Σε αυτό το κανάλι, ο εκάστοτε χρήστης θα μπορεί να δημιουργεί τον δικό του χαρακτήρα μέσα από ένα ειδικό menu με αρκετές παραμέτρους. Ο χαρακτήρας απεικονίζεται από έναν εικονικό άνθρωπο, στον οποίο ο χρήστης μπορεί να δώσει όλα τα δικά του στοιχεία (μαλλιά, μάτια κτλ). Όπως αποκαλύφθηκε χθες, ο χαρακτήρας λειτουργεί σαν προφίλ για το σύστημα και μπορεί να μεταφερθεί και στο Wii Remote, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τις ανάλογες ρυθμίσεις σε οποιοδήποτε σύστημα χρησιμοποιηθεί.

Photo Channel
Από αυτό το menu ο χρήστης μπορεί να απεικονίσει τις φωτογραφίες που έχει αποθηκεύσει σε μία SD Memory Card και να τις προβάλει στην τηλεόρασή του. Με χρήση μίας σειράς εργαλείων, κάθε φωτογραφία μπορεί να επεξεργαστεί ποικιλοτρόπως με αρκετά διασκεδαστικό τρόπο. Ακόμα, προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργίας slide show, το οποίο θα απεικονίζεται με συνοδεία ενός MP3 κομματιού. Κάθε χρήστης μπορεί να στείλει τις φωτογραφίες του σε έναν άλλο κάτοχο του συστήματος μέσα από το Message Board.

Forecast Channel
Όσο το σύστημα είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο μέσω της υπηρεσίας WiiConnect24, οι servers της Nintendo ενημερώνουν το Wii για τον κατά τόπους καιρό, έτσι ώστε όταν ο χρήστης το ενεργοποιήσει να μπορεί να δει την πρόβλεψη της ημέρας. Ο κάτοχος του Wii θα μπορεί μέσα από μία τρισδιάστατη απεικόνιση του πλανήτη να δει τον καιρό σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

News Channel
Σε αυτό το σημείο θα εμφανίζονται όλα τα σημαντικά νέα της επικαιρότητας. Ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει τις κατηγορίες νέων που θέλει να λαμβάνει, έτσι ώστε όταν ανοίγει το σύστημά του να εμφανίζονται αυτόματα στην οθόνη του με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Wii Shop Channel
Αποτελεί το… Marketplace του Wii. Από εδώ, οι κάτοχοι του συστήματος θα μπορούν να αγοράζουν τα classic video games για την Virtual Console καθώς και την έκδοση του Opera για να αποκτούν πρόσβαση στο Internet Channel και το διαδίκτυο.

Internet Channel
Από αυτό το κανάλι ενεργοποιείται ο Opera Browser μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να σερφάρει στο διαδίκτυο και να κινείται στις σελίδες με την βοήθεια του Wii Remote. Κάτι που αξίζει να διευκρινιστεί είναι ότι ο browser είναι συμβατός με Macromedia Flash.

Wii Message Board
Πρόκειται για το κέντρο μηνυμάτων του συστήματος. Από εδώ οι χρήστες στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα σε συνεργασία με το WiiConnect24. Πέραν της ανταλλαγής γραπτών κειμένων, οι κάτοχοι του Wii μπορούν να ανταλλάξουν ακόμα και φωτογραφίες, τόσο με άλλους κατόχους του συστήματος όσο και κατόχους κινητών τηλεφώνων. Από εδώ θα λαμβάνονται και οι ενημερώσεις από κάθε εταιρία σχετικά με updates που θα υπάρχουν για τα παιχνίδια της.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15/9 16:00 – Συνέντευξη Τύπου Ευρώπης
Με καθυστέρηση μιας ώρας (αν καταφέρει φέτος η Nintendo να ξεκινήσει event στην ώρα του θα είναι είδηση) ξεκίνησε το μεσημέρι στο Λονδίνο το event της Nintendo για τις αποκαλύψεις γύρω από το Wii. Πέραν των κλασικών αριθμών (που έχουν αρχίσει και κουράζουν ως μόνιμο «περιτύλιγμα» των όποιων αποκαλύψεων), τα στελέχη της Nintendo Of Europe και ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρίας κ. Satoru Iwata προχώρησαν σε ορισμένες ειδήσεις που ενδιαφέρουν αποκλειστικά και μόνο το ευρωπαϊκό κοινό. Αρχικά, το σύστημα θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στην τιμή των €249 και θα περιλαμβάνει στο πακέτο αγοράς ο,τι και το αντίστοιχο της Αμερικής (και το Wii Sports). Οι τίτλοι που θα συνοδεύσουν το Wii θα φτάσουν τους 20 και θα κοστίζουν από €49 έως €59. Για την περίοδο λανσαρίσματος επιβεβαιώθηκαν τα: Wii Play (πακέτο mini παιχνιδιών που μαθαίνει τον χρήστη να λειτουργεί το Wii Remote και θα περιλαμβάνει στην συσκευασία κι ένα χειριστήριο), The Legend of Zelda: Twilight Princess, Red Steel, Need for Speed Carbon, Tony Hawk’s Downhill Jam, Cars και Super Monkey Ball Banana Blitz. Τέλος, για το θέμα των χειριστηρίων, το Wii Remote θα κοστολογείται €39, το Classic Controller €19 και το nunchuk attachment €19.

Πέραν των αποκαλύψεων, ο κ. Iwata παρουσίασε για άλλη μια φορά τα κανάλια του Wii και οι μοναδικές νέες πληροφορίες που έδωσε είναι ότι: α) τα παιχνίδια που θα αγοράζονται από το ανάλογο κανάλι για την Virtual Console θα σταθεροποιούνται στο κεντρικό menu του συστήματος έτσι ώστε να είναι εύκολα προσπελάσιμα άμεσα και β) το Wii menu θα αποτελείται από τέσσερις σελίδες, με κάθε μία από αυτές να φιλοξενεί 12 κανάλια. Κατά την περίοδο λανσαρίσματος του συστήματος θα ισχύσει και για την Ευρώπη ότι ανακοινώθηκε και για την Αμερική, δηλαδή 15 παιχνίδια διαθέσιμα στην αρχή και 5-10 νέα κάθε μήνα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15/9 22:00
Λίγες ώρες μετά την συνέντευξη Τύπου, η Nintendo παρουσίασε αναλυτικότερα το πακέτο αγοράς της Ευρώπης. Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα των ανθρώπων της εταιρίας, ο υποψήφιος αγοραστής του Wii θα προμηθεύεται εκτός από το σύστημα σε λευκό χρώμα: ένα Wii Remote με strap, έναν nunchuk attachment, ένα τροφοδοτικό ρεύματος, ένα Stereo AV καλώδιο, μία βάση για το σύστημα, ένα plate για τη βάση, την Wii Sensor Bar και την βάση της, δύο ΑΑ μπαταρίες και τη συλλογή παιχνιδιών Wii Sports (που περιλαμβάνει τα σπορ baseball, tennis, bowling, boxing και golf). Ένα θέμα που έμενε να διευκρινιστεί είναι αυτό με τους Wii Points και την αντιστοιχία τους με το ευρωπαϊκό νόμισμα. Όπως επιβεβαιώθηκε λοιπόν, 2000 Wii Points θα κοστίζουν €20 και θα μπορούν να αγοραστούν είτε μέσω καρτών από τα καταστήματα λιανικής είτε μέσα από την online υπηρεσία του συστήματος με την χρήση πιστωτικής κάρτας. Τα παιχνίδια θα κοστίζουν και στην Ευρώπη: 500 πόντους (€5) οι NES τίτλοι, 800 πόντους (€8) οι SNES τίτλοι και 1000 πόντους (€10) οι Nintendo 64 τίτλοι. Θα πρέπει να σημειωθεί κλείνοντας με αυτό το θέμα ότι στην Αμερική οι 2000 Wii Points κοστίζουν $20 (περίπου €16).

Τερματίζοντας αυτό το διήμερο αφιέρωμα στις παρουσιάσεις της Nintendo ανά περιοχή, θα πρέπει να τονίσουμε κάτι που προέκυψε τελευταία στιγμή, αλλά παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και προκαλεί ερωτηματικά για την έλλειψη ενημέρωσης κι επικοινωνίας ανάμεσα στα στελέχη της Nintendo ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με την Nintendo of Europe σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά gaming sites, το σύστημα δεν θα είναι region-free, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοχοι ευρωπαϊκών συστημάτων δεν θα μπορούν να απολαύσουν έναν αμερικάνικο ή ιαπωνικό τίτλο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της Perrin Kaplan κατά την διάρκεια της Press Conference στην Αμερική, για το οποίο η NOΕ δήλωσε ότι το υψηλόβαθμο στέλεχος της Nintendo Of America… έκανε λάθος.

{nomultithumb}

Exit mobile version