Το έκτο μέλος της οικογένειας Pro Evolution Soccer είναι εδώ. Τι εντυπώσεις άφησε στο GameOver;
Αν οι κάτοχοι PlayStation 2 περιμένουν μία ομάδα τίτλων για να επιβεβαιώσουν στον εαυτό τους και στους γύρω ότι το σύστημα της Sony έχει ακόμα ζωή, το Pro Evolution Soccer 6 είναι ένα από τα βασικά παιχνίδια αυτής της κατηγορίας. Λίγες εβδομάδες μετά τον μεγάλο αντίπαλο, η Konami δίνει στην αγορά τον «βασιλιά των παιχνιδιών ποδοσφαίρου», ο οποίος έχει καταφέρει να εισάγει στην κοινότητα των gamers ανθρώπους οι οποίοι προτιμούν να μην αγοράζουν τίποτα άλλο, εκτός από το αποτέλεσμα της ομάδας του “Seabass”. Τι γίνεται όμως με την φετινή έκδοση του παιχνιδιού; Καταφέρνει να εντυπωσιάσει για άλλη μια φορά; Η απάντηση είναι απλή… Ναι! Αλλά όπως συμβαίνει σε κάθε παιχνίδι της σειράς τα τελευταία χρόνια, η νέα έκδοση περιλαμβάνει σε μεγάλο μέρος της και κάποια πράγματα που η ομάδα προγραμματισμού πρέπει κάποτε να αλλάξει.
Από τα πρώτα λεπτά που θα εισάγει το DVD στο PlayStation 2 του, ο χρήστης θα αντιληφθεί ότι έχει να κάνει με ένα φαινομενικά ίδιο με το περσινό παιχνίδι. Μετά από λίγες ώρες αγώνων όμως, στα μάτια ενός φίλου της σειράς αρχίζουν να εμφανίζονται οι όποιες βελτιώσεις έγιναν σε τεχνικό επίπεδο, οι οποίες ωστόσο δεν αλλοιώνουν την ταυτότητα της σειράς. Για άλλη μια χρονιά λοιπόν το Pro Evolution Soccer παραμένει στα ίδια γνωστά επίπεδα, παρέχοντας ενισχυμένο συστήματα σουτ, πάσας και γενικότερα της παρουσίας του κάθε ποδοσφαιριστή στον αγωνιστικό χώρο.
Χαρακτηριστικά, για να επιτευχθεί πλέον μία σωστή πάσα, θα πρέπει να τηρούνται πιστά κάποιοι κανόνες, όπως η σωστή τοποθέτηση του σώματος του παίκτη, η έλλειψη πίεσης από αντιπάλους και πολλά ακόμα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο παίκτης θα πρέπει να ορίζει πιο προσεκτικά και συγκεκριμένα προς τα που θα πάει η μπάλα, αλλά και να προσέχει αν δέχεται πίεση από αμυντικό, καθώς και το πως έχει το σώμα του στραμμένο ο ποδοσφαιριστής του. Παρόμοια, στο σουτ, η λεπτομέρεια συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και ο ποδοσφαιριστής δεν θα πρέπει να αρκεστεί στο να βγει απέναντι από το αντίπαλο τέρμα, αλλά θα χρειαστεί να προσπαθήσει να σουτάρει με τέτοιο τρόπο ώστε και προς το τέρμα να πάει η μπάλα και να νικήσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα.
Το παραπάνω είναι χαρακτηριστικό του πόσο έχει αρχίσει να πλησιάζει την έννοια του ρεαλισμού το συγκεκριμένο franchise, το οποίο για πολλούς είναι καλό, ενώ για άλλους εγκυμονεί τον κίνδυνο να φαίνεται έντονα πλέον η τεράστια διαφορά επιπέδου ανάμεσα σε έναν έμπειρο και έναν αρχάριο παίκτη. Πέραν των αναφορών που έγιναν σε επίπεδο τεχνικού τομέα παραπάνω, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και τις μικρές βελτιώσεις που έχουν γίνει στο επίπεδο του animation, οι οποίες συνεισφέρουν θετικά στο gameplay καθώς η ντρίμπλα χρησιμοποιείται πλέον ευκολότερα και «κολλάει» πιο ομαλά στην κίνηση του παίκτη. Σε αντίθεση με το Pro Evolution Soccer 4, ακόμα και οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές, δύσκολα θα καταφέρουν να περνούν όλη την άμυνα, αφού και το ΑΙ έχει παρουσιάσει κάποιες σημαντικές βελτιώσεις με τους ποδοσφαιριστές να μην κάνουν άσκοπες κινήσεις στο χώρο, αλλά προσεγγίσεις στον επιθετικό έτσι ώστε να του πάρουν την μπάλα από τα πόδια με τον αποδοτικότερο δυνατό τρόπο. Οι τερματοφύλακες τέλος, δείχνουν να είναι πολύ πιο σταθεροί σε αντίθεση με τους αντίστοιχους του πρόσφατου Winning Eleven και δεν είναι λίγες οι φορές που θα τους δείτε να κάνουν θεαματικές επεμβάσεις.
Σε επίπεδο ταχύτητας, τα πράγματα είναι ελάχιστα βελτιωμένα από πέρσι με το παιχνίδι να είναι πλέον… μισή ταχύτητα γρηγορότερο, κάτι που βοηθάει κατά πολύ στον τομέα της διασκέδασης. Η έκδοση του PlayStation 2 παρουσιάζει ωστόσο ένα παράδοξο φαινόμενο που αξίζει να καταγραφεί στο ιστορικό του συστήματος. Όταν η απεικόνιση στην οθόνη της τηλεόρασης είναι σε αναλογία 4:3 το Pro Evolution Soccer 6 παρουσιάζει μία ελάχιστα πιο αργή ροή στους αγώνες, την ώρα που η widescreen απεικόνιση (16:9) ανεβάζει σε ποσοστό 20% την ταχύτητα. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει «on the fly» ακόμα κι αν αλλάξετε την αναλογία της εικόνας την ώρα που εξελίσσεται ο αγώνας. Σε επίπεδο νέων modes, την εμφάνισή του κάνει το International Challenge που αποτελεί μία εξομοίωση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου (χωρίς την απαραίτητη άδεια, φυσικά). Σε online επίπεδο, οι κάτοχοι PlayStation 2 μπορούν να αγωνιστούν έως και 4 εναντίον 4, κάτι που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους φίλους της σειράς.
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην φετινή έκδοση είναι η έλλειψη αδειών χρήσης των επίσημων ονομάτων. Όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν την πορεία της σειράς, το Pro Evolution Soccer ποτέ δεν χρησιμοποιούσε σαν βασικό του όπλο την χρήση των επίσημων ονομάτων ποδοσφαιριστών, ομάδων με τις επίσημες εμφανίσεις τους, λογοτύπων κτλ. Όσο όμως η σειρά εξελισσόταν, ολοένα και περισσότερα επίσημα στοιχεία άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Στο Pro Evolution Soccer 6 με μία πρόχειρη ματιά καταφέραμε να εντοπίσουμε σημαντικότατες απουσίες όπως αυτή της Chelsea (εμφανίζεται ως London FC) καθώς και ολόκληρου του γερμανικού πρωταθλήματος!
Η πρωταθλήτρια της Bundesliga Bayern Munich εμφανίζεται στην κατηγορία ομάδων Other Leagues A, στην οποία δηλώνουν «παρών» και δύο ελληνικοί σύλλογοι, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα του Πειραιά είναι η μόνη ελληνική που εμφανίζεται με τα επίσημα στοιχεία της, αφού ο Παναθηναϊκός δεν έρχεται ούτε με επίσημο λογότυπο και όνομα, ούτε με τις εμφανίσεις του. Κλείνοντας σε επίπεδο περιεχομένου, το νέο μέλος της οικογένειας των ποδοσφαιρικών τίτλων της Konami φέρει 33 γνωστά γήπεδα, στα οποία οι παίκτες μπορούν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Οι αναγνώστες του GameOver έχουν πάρει από τα παραπάνω γραφόμενα μια σαφέστατη εικόνα για τον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού, αξίζει ωστόσο να σταθούμε κλείνοντας και στα του ήχου και των γραφικών. Ηχητικά το παιχνίδι καταφέρνει για άλλη μια χρονιά να προσφέρει τα ελάχιστα, με την περιγραφή να είναι το ίδιο μέτρια με την περσινή έκδοση και τους φιλάθλους κατά περιόδους να μην αντιδρούν σε οτιδήποτε διεξάγεται εντός των γραμμών του αγωνιστικού χώρου. Αν μένει πλέον μια απορία για την ομάδα προγραμματισμού, είναι πως καταφέρνει να επιλέγει κάθε χρόνο ολοένα και χειρότερη μουσική…
Μπορεί το Pro Evolution Soccer 6 να είναι ο πρώτος τίτλος της σειράς που θα κυκλοφορήσει σε next-gen σύστημα (στο Xbox 360 συγκεκριμένα), ωστόσο επιλέξαμε να μην συμπεριλάβουμε το συγκεκριμένο format σε αυτό το review τόσο για το λόγο ότι δεν είχαμε έγκαιρα τον κώδικα στα χέρια μας ώστε να μπορούμε να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα, όσο και γιατί πρόκειται για ένα παιχνίδι με αρκετά μεγάλες διαφορές από την PS2 μορφή του. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το review του PES6 για το σύστημα της Microsoft θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα, όταν θα έχουμε «καταγράψει» αρκετές ώρες ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε όλους τους τομείς. Ωστόσο, αξίζει απλά να σταθούμε εν τάχει στις διαφορές των δύο εκδόσεων.
Οι κάτοχοι Xbox 360 δεν θα μπορέσουν να αγωνιστούν 4 εναντίον 4 μέσω Xbox Live, αλλά μόνο 1 εναντίον 1, από τα 33 διαθέσιμα γήπεδα (στο PS2) στο Xbox 360 έχουν μεταφερθεί μόλις 8, το PES Shop δεν κάνει καν την next-gen εμφάνισή του, ενώ τέλος δεν προσφέρεται η δυνατότητα αποθήκευσης replay στον σκληρό δίσκο, παρόλο που κάτι τέτοιο καταγράφεται στο manual! Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, το Pro Evolution Soccer 6 (στην PS2 έκδοσή του) αποτελεί αυτή τη στιγμή το καλύτερο παιχνίδι ποδοσφαίρου της αγοράς, παρέχοντας όλα όσα απαιτεί ο σύγχρονος ποδοσφαιρόφιλος. Το GameOver ωστόσο, οφείλει να σταθεί στα αρνητικά του παιχνιδιού αρκετά έντονα, καθώς η Konami δείχνει τάσεις αδράνειας τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας απλά τα ήδη υπάρχοντα από έκδοση σε έκδοση. Την ώρα που το FIFA δείχνει ότι κάνει άλματα προς τα μπροστά, η ιαπωνική εταιρία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αρκεστεί σε απλά βήματα…
Παύλος Παπαπαύλου
Widescreen Ναι
Ανάλυση οθόνης 480i
PAL 60Hz Ναι
Ήχος Stereo/ Surround
PEGI 3+